Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 118/2022 23.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Θα διαβιβάσω τις επόμενες μέρες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη της προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς
  • [02] «Σχέδια που ενισχύουν την τυραννία» χαρακτήρισε ο Οκτάι τα ΜΟΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Θα διαβιβάσω τις επόμενες μέρες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη της προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς

    Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον παράνομο Bayrak (23.06.22) κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη στα κατεχόμενα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ο Τατάρ δήλωσε ότι θα διαβιβάσει τις επόμενες μέρες στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη, τις προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς που αφορούν στα ΜΟΕ που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε αρχικά στις δηλώσεις του στο θέμα των πυρκαγιών στα κατεχόμενα και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία κατάσβεσης, δήλωσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή διαχείρισης κρίσεως, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς μέχρι τις βραδινές ώρες.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, ο ο Τατάρ δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν μέσω της καλής επίδοσης του τουρισμού, της επιστροφής των φοιτητών και της ανόδου του τομέα των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια που προσφέρει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αναφερόμενος στην επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι απάντησε στην επιστολή. «Στην απαντητική μου επιστολή, διαβίβασα στον ίδιο (εννοεί τον Αναστασιάδη) σχετικά με τα ούτω καλούμενα ΜΟΕ, ότι απορρίπτουμε την επιστροφή των Βαρωσιών με αντάλλαγμα να τεθούν υπό την εποπτεία των Ηνωμένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας για να ξεκινήσουν διεθνείς πτήσεις. Του διαβίβασα ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, ότι η διαδικασία στην Κύπρο έχει πλέον αλλάξει και ότι πλέον υπάρχει η πολιτική των δυο κρατών», ανέφερε.

    Αναφέροντας ότι ότι θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι λύσεις αυτές θα είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και θα είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο σε σχέση με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα θέματα ενέργειας και τα θέματα των υδάτων αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή».

    Αναφερόμενος στα Βαρώσια, ο Τατάρ δήλωσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εντάσσεται στο πλαίσιο της «νέας πολιτικής» στην Κύπρο και είναι μία κίνηση εξαιρετικής σημασίας. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το να παραμένουν τα Βαρώσια κλειστά δεν εξυπηρετούσε την ανθρωπότητα σε καμία περίπτωση.

    «Με το άνοιγμα των Βαρωσιών, δίνουμε τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν την περιοχή και μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί τα Βαρώσια περισσότεροι από 500.000 τουρίστες», υποστήριξε.

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το άνοιγμα των Βαρωσιών γίνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όχι σε αντίθεση με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι «τα Βαρώσια βρίσκονται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ». Πρόσθεσε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα ενισχυθεί η υποδομή των Βαρωσιών και θα προσφέρονται υπηρεσίες σε περισσότερους επισκέπτες.

    Καταληκτικά, στις δηλώσεις του, ο Τατάρ αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ισχυριζόμενος ότι η ειρήνη στο νησί επιτεύχθηκε με τη λεγόμενη ειρηνευτική επιχείρηση και ότι από τότε δεν έχει ανοίξει η μύτη κανενός, κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ έκανε αναφορά στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι το χαρακτηριστικό του Κυπριακού, είναι η «κυριαρχία». «Για αυτό τον λόγο, η νέα πολιτική βασίζεται στην ύπαρξη δύο ισότιμων, κυρίαρχων κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο. Διότι, η λύση του ομοσπονδιακού μοντέλου που επιθυμούσε πάντοτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα οδηγήσει τον τουρκοκυπριακό λαό σε αφομοίωση. Η Τουρκία, ξέρει πολύ καλά τις προθέσεις των Ελλήνων που έχουν σκοπό να μεταφέρουν και στην Κύπρο τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούν στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Τουρκία για τις θυσίες που έχει κάνει για τον τουρκοκυπριακό «λαό», πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα πάψει να θυσιάζεται τόσο για τα δικά της συμφέροντα όσο και για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

    Τέλος επανέλαβε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι προσηλωμένη σε μία λύση δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο» και σημείωσε ότι η «νέα πολιτική ήρθε για να μείνει λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΓΜ)

    [02] «Σχέδια που ενισχύουν την τυραννία» χαρακτήρισε ο Οκτάι τα ΜΟΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Ο παράνομος Bayrak BRTK (23.06.22) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ισχυρίστηκε ότι το ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού είναι «η κατοχύρωση της ισότιμης κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων και της κυριαρχικής ισότητας του κράτους τους», ενώ για τα ΜΟΕ που κατέθεσε η Ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε ότι είναι «σχέδια που ενισχύουν την τυραννία».

    Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη στα κατεχόμενα με τον με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Οκτάι αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στα κατεχόμενα, υπενθύμισε ότι μετά την άφιξη του στην «ΤΔΒΚ» μετέβησαν μαζί με τον Τατάρ με ελικόπτερο, όπου και επέβλεψαν τις πυρκαγιές, ευχήθηκε περαστικά στον τουρκοκυπριακό «λαό», ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών και σημείωσε ότι η Τουρκία απέστειλε 2 ελικόπτερα.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, την χαρακτήρισε εποικοδομητική και ανέφερε ότι στη συνάντηση, έγινε αξιολόγηση διάφορων ζητημάτων που αφορούν τόσο στο Κυπριακό, το οποίο αποτελεί «εθνική υπόθεση» για αυτούς, όπως ανέφερε, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αξιολόγησαν επίσης τα βήματα που θα κάνουν στη συνέχεια.

    Υπογραμμίζοντας ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στο θέμα της «ενδυνάμωσης της κυριαρχίας της ΤΔΒΚ», τονίζοντας ότι στηρίζουν πλήρως όλα τα βήματα που γίνονται προκειμένου να μπορέσει η «ΤΔΒΚ να σταθεί στα πόδια της».

    Υποστηρίζοντας ότι με την «εκλογή» Τατάρ, ο «λαός» κατά την έκφραση «αποδέχθηκε ότι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στην λύση είναι κατοχύρωση της ύπαρξης των δύο λαών και της κυριαρχικής ισότητας των κρατών», ο Οκτάι, απευθυνόμενος προς την «νότια» Κύπρο, την κατηγόρησε για μαξιμαλιστικές θέσεις και αναχρονιστική πολιτική που επισκιάζει την υπάρχουσα πολιτική.

    Τα μονομερή ΜΟΕ της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι σχέδια που ενισχύουν την τυραννία

    «Οι ειλικρινείς προσπάθειες που επέδειξε η Τουρκοκυπριακή πλευρά για τη λύση, έμεναν πάντοτε χωρίς απάντηση. Η νότια Κύπρος, με τις ‘ιδεολογίες φάντασμα’ επισκιάζει τις προσπάθειες της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Οι πραγματικότητες των Ελληνοκυπρίων, καλύπτονται πίσω από την αναχρονιστική πολιτική της μη λύσης. Τα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που κατέθεσε ο νότος, δεν πάνε πέρα από το να αποτελούν σχέδια αύξηση της τυραννίας. Εμείς έχουμε ένα ωραίο ρητό. Που λέγεται όταν προσπαθείς να πλήξεις κάποιον χρησιμοποιώντας του δικούς του πόρου. [?] με την λογική δηλαδή ‘εσείς δώστε μας αυτό, και εμείς θα ανοίξουμε τα αεροδρόμια για σας’. Να δώσουμε δηλαδή τα δικά μας εδάφη, τα εδάφη της ΤΔΒΚ. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ αυτή την πονηριά και τον καιροσκοπισμό και δεν θα τον επιτρέψουμε. Στο Κυπριακό, η διεθνής κοινότητα, η οποία απέχει κατά πολύ από μια λογική και ειλικρινή προσέγγιση, συνεχίζει δυστυχώς να βλέπει τα τετελεσμένα αυτά με το φακό της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Και δυστυχώς, αυτό γίνεται υπό την καθοδήγηση της ΕΕ. [?]», υποστήριξε ο Οκτάι.

    [?]Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Οκτάι, δήλωσε τα εξής: «Ορίστε, την προηγούμενη ακόμη βδομάδα, στην επίσκεψη του στον ελληνοκυπριακό τομέα, χωρίς να ντραπεί παρομοίασε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και μίλησε προσβλητικά για την ειρηνευτική επιχείρηση. Αυτός που τα λέει αυτά είναι ο πρωθυπουργός της χώρας που εξοπλίζει στρατιωτικά τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφορα τις διεθνείς συμφωνίες. Αν δεν γίνει άμεσα αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, θα αρχίσουμε, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών. [?]», διαμήνυσε ο Οκτάι.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις εντατικές τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση του να καταστεί η «ΤΔΒΚ» μέλος της Οργάνωσης Τουρκικών κρατών, ως παρατηρητής, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένα αποτέλεσμα σε αυτό και επανέλαβε ξανά την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στην «ΤΔΒΚ», σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν και δεν θα μείνουν ποτέ μόνοι.

    Υποστηρίζοντας ότι η «πραγματικότητα της κυριαρχικής ισότητας» δεν πρόκειται να αλλάξει όσον και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί «τρέχοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ μόλις άνοιξαν τα Βαρώσια, ή αναζητώντας βοήθεια από την Ελλάδα και την ΕΕ», ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι με την ειλικρινή συνεργασία της «ΤΔΒΚ με την μητέρα Πατρίδα», ο αγώνας της «ΤΔΒΚ θα δικαιωθεί».

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ότι περνά από το χέρι της για μια αναπτυγμένη ΤΔΒΚ στον τομέα της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας», πρόσθεσε.

    Κάνοντας μια αναφορά του τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της «επίσκεψης» του στα κατεχόμενα, ο Οκτάι, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην «ΤΔΒΚ για την επικράτηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και ευημερίας, τόσο στο νησί, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με περισσότερο ζήλο και ενθουσιασμό και την προσεχή περίοδο για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους», κατέληξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 23 June 2022 - 17:20:32 UTC