Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 133/2022 14.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Η νοοτροπία του CTP που έδωσε 54,000 υπηκοότητες»
  • [02] Πολιτικοί στα κατεχόμενα του ζήτησαν ρουσφέτι, ισχυρίζεται ο Buddle
  • [03] Απάντηση Όζτουρκλερ στις επικρίσεις εναντίον του μετά την απέλαση Buddle
  • [04] Επικίνδυνη μεταφορά καυσίμων
  • [05] Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για τον δρόμο Κερύνειας ?Καραβά
  • [06] Αύξηση της εγκληματικότητας στο ψευδοκράτος: 247 νεαροί παραβάτες σε 5 χρόνια
  • [07] Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων από την Covid-19-Σημειώθηκαν 2 νέοι θάνατοι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [02] Yeni ?afak: «Το κέρδος μετά την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων θα φθάσει τα 10 δισ. τον χρόνο»
  • [03] Ακάρ: Συμφωνία για κέντρο συντονισμού μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών
  • [04] Δημοσκόπηση: Υποχωρεί η «Συμμαχία της Δημοκρατίας», αυξάνονται τα ποσοστά της «Συμμαχίας του Έθνους»
  • [05] Στις 254 ανήλθαν οι ξένες αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό
  • [06] Στις 117,095 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία σε μια βδομάδα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Η νοοτροπία του CTP που έδωσε 54,000 υπηκοότητες»

    Η Avrupa (14.07.22) δημοσιεύει άρθρο του Ζεκί Μπεσίκτεπελι υπό τον τίτλο «η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) το οποίο παραχώρησε 54,000 υπηκοότητες». Το άρθρο αναφέρει επί λέξη τα εξής:

    «Πώς θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να λεχθεί πιο όμορφα στολισμένη η διχοτόμηση;

    Αυτοί ήταν οι ήρωες οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην τροποποίηση του άρθρου το οποίο δίνει το δικαίωμα απόκτησης των περιουσιών που παραχωρήθηκαν με βαθμούς αγωνιστών ή ενοίκιο εκτός των κατόχων περιουσιών ίσης αξίας στο άρθρο του νόμου περί στέγασης, παροχής γης και ίσης αξίας (ΙΤΕΜ) του 1995. Αυτή ήταν η σκέψη που αποδέχτηκε την επιβολή ενιαίου επιτοκίου, ΦΠΑ.

    Το διάστημα στο οποίο η προεδρία, η προεδρία της βουλής, η πρωθυπουργία και τα υπουργεία βρίσκονταν όλα υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αυτή ήταν η νοοτροπία η οποία προέβη σε τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης και έδωσε υπηκοότητα σε 54,000 άτομα κατά την περίοδο 2005-2008 μεσώ τροποποιήσεων που έκανε ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες σε όλους όσοι έρχονταν και στον κάθε παράνομο.

    Όταν ρωτούσατε, ο αρμόδιος υπουργός απαντούσε ότι όλα γίνονταν διά της φυσιολογικής οδού. Δηλαδή, έλεγαν ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν τις έδωσε. Και με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να κάνουν την κοινωνία να το χάψει αυτό.

    Όταν όμως ρωτούσατε ποιο είναι το κόστος ενός ατόμου για το κράτος, δεν μπορούσαν να απαντήσουν, μόνο χαμογελούσαν.

    Πέρασε το 1994 κατά την περίοδο που σχημάτισαν την πρώτη κυβέρνηση συνεταιρισμού το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

    Εκείνους τους καιρούς βρεθήκαμε τυχαία στο συμβούλιο του κόμματος.

    Και εκείνο το διάστημα, λαμβάνοντας απόφαση στο κομματικό συμβούλιο εξασφάλισαν να θεσπιστούν σε νόμο στο κοινοβούλιο ο ΙΤΕΜ, το ενοποιημένο επιτόκιο, το ΦΠΑ και παρόμοιες τροποποιήσεις.

    Τα συζητήσαμε πού αυτά τότε, αλλά μάταια. Διότι, μέσα στο κόμμα, είχαμε απομείνει 5-6 άτομα προσηλωμένα στις αριστερές αρχές. Εκείνοι, αποδέχτηκαν ως νόμιμη την ΤΔΒΚ και την δομή η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα του πολέμου και στη βάση ενός ξεχωριστού λαού.

    Πώς τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών έλεγαν ότι η βόρεια Κύπρος είναι κάτω από την κατοχή της Τουρκίας και παρά τις αποφάσεις που λάμβαναν απέρριπταν τις αποφάσεις αυτές. που λάμβανε η Τουρκία. Εκείνο το διάστημα, έκαναν πολιτική σε αυτή τη βάση.

    Για το λόγο αυτό, έκαναν πολιτική τασσόμενοι στο πλευρό του εισβολέα. Το ίδιο όπως κάνουν και τώρα. Σκεφτείτε, ενώ τα κράτη του κόσμου λάμβαναν απόφαση περί εισβολής κατά την περίοδο 14-16 Αυγούστου και έπειτα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΕΔΑΔ λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτή την βάση αποδεχόμενα την ύπαρξη της κατοχής ως το βασικό πρόβλημα σε όλες τις αποφάσεις τους.

    Όμως, μήπως κάποιο πολιτικό κόμμα εδώ σε εμάς έκανε αναφορά μέχρι σήμερα στην ύπαρξη αυτών των αποφάσεων; Για ποιο λόγο τις κρύβουν από το λαό; Τα κράτη και ο οργανισμός τους, τα Ηνωμένα Έθνη γιατί έλαβαν την απόφαση περί ‘εισβολής’; Ο λόγος είναι επειδή ότι είναι άκυρο ό,τι έγινε εκτός πλαισίου του δικαίου της ανάγκης,. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να παρατείνουν τη συνέχεια της εισβολής αποκρύπτοντας αυτά από τον λαό.

    Με λίγα λόγια, η πολιτική της προδοσίας της πατρίδας συνεχίζει να ασκείται και από την δεξιά αλλά και από την αριστερά.

    Το δικό μας χρέος είναι να ενημερώσουμε σωστά το λαό και να εξηγήσουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Όσο νωρίτερα ενημερώσουμε τόσο νωρίτερα θα απελευθερωθούμε».

    (ΒΚ)

    [02] Πολιτικοί στα κατεχόμενα του ζήτησαν ρουσφέτι, ισχυρίζεται ο Buddle

    Η Yeni Bak?? (14.07.22) γράφει ότι ακόμα δεν εστάλη στην Αυστραλία και περιφέρεται στην «ελεύθερη ζώνη» στην Άγκυρα αφού δεν υπάρχει αίτημα έκδοσής του από της αυστραλιανές αρχές ο Αυστραλός Mark Buddle, ο οποίος εκδιώχθηκε πρόσφατα από τα κατεχόμενα και εστάλη στην Τουρκία.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η Yeni Bak??, ο Buddle ανέφερε ότι είχε έρθει για διακοπές στην (κατεχόμενη) Κύπρο, αγάπησε το νησί και θέλησε να εγκατασταθεί εκεί. Είπε ότι πρώτα εγκαταστάθηκε στην περιοχή Τρικώμου, αγόρασε κατοικία εκεί και εξασφάλισε «άδεια» παραμονής έξι μηνών. Πρόσθεσε ότι στο μεταξύ, αγόρασε πρατήρια βενζίνης και εστιατόρια.

    Όπως υποστήριξε, όταν συμπληρώθηκαν πέντε μήνες έμαθε ότι δεν θα του διδόταν ξανά «άδεια» παραμονής και μίσθωσε αμέσως δικηγόρο πληρώνοντας 40 χιλιάδες στερλίνες για να καταχωρήσει «αγωγή». Είπε ότι προτού καταχωρήσει την «αγωγή» ανανεώθηκε για άλλους έξι μήνες η «άδεια» παραμονής του και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ συνήψε σχέση με γυναίκα, η οποία εργαζόταν κοντά του και την παντρεύτηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο Buddle ανέφερε επίσης ότι αγόρασε τρία διαμερίσματα στην Κερύνεια, ένωσε τα δύο και άρχισε να διαμένει εκεί.

    Υποστήριξε επίσης ότι πριν ορισμένο χρονικό διάστημα τον επισκέφτηκαν κάποιοι «μεσάζοντες» και του είπαν ότι ο «πρωθυπουργός» και ο «υπουργός εσωτερικών» θέλουν να τους δώσει ρουσφέτι και ότι αν δεν το έκανε θα τον απέλαυναν. Ισχυρίστηκε ότι έδωσε το ρουσφέτι επειδή δεν ήθελε να μένει χώρια από την σύζυγό του, όμως ξαφνικά έκαναν έφοδο εφτά «αστυνομικοί» στο σπίτι του και του είπαν ότι υπάρχει απόφαση για απέλασή του. Πρόσθεσε και το εξής

    «Δεν μου έδειξαν κανένα έγγραφο. Με άφησαν να συνομιλήσω μόνο πέντε λεπτά με τον δικηγόρο μου στην συνοδεία αστυνομικών. Τους είπα ότι θέλω να οδηγηθώ στο δικαστήριο, όμως μου λέχθηκε ότι η οδηγία ήρθε από το υπουργείο εσωτερικών και δεν αρκεί η ισχύς του δικαστηρίου».

    Σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή περιμένει στην Άγκυρα, ο Buddle πρόσθεσε:

    «Μου αγόρασαν εισιτήριο για την Αυστραλία από την Κύπρο μέσω Ντόχα. Μόλις προσγειώθηκα στην Τουρκία θέλησα να αγοράσω εισιτήριο και να πάω στην Ιορδανία. Όμως, τα άτομα που επίμονα πήραν ρουσφέτι από εμένα στην Κύπρο, τηλεφωνούν εδώ και ζητούν επίμονα να με στείλουν στην Αυστραλία. Πηγαίνω στην Αυστραλία, όμως τι θα γίνουν οι επενδύσεις μου στην Κύπρο; Θα πέσουν πάνω τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εσωτερικών;»

    Ο Buddle ανέφερε επίσης ότι προσέλαβε άλλον δικηγόρο και θα αναζητήσει το δίκαιό του στα «δικαστήρια».

    Ο δικηγόρος Εμρέ Καντρί δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Buddle δεν αναμείχθηκε σε κανένα αδίκημα στα κατεχόμενα, έκανε επενδύσεις εκεί, είναι παντρεμένος και διαθέτει «άδεια» παραμονής. Είπε επίσης ότι ο Buddle καταζητείται στο εξωτερικό με μπλε δελτίο και όχι με κόκκινο και δεν υπήρξε κάποιο αίτημα για έκδοσή του εκ μέρους της Αυστραλίας. Για τον λόγο αυτό, ακόμα βρίσκεται στην «ελεύθερη περιοχή», πρόσθεσε καταλήγοντας ότι ο πελάτης του είναι ελεύθερος να πάει σε όποιαν χώρα θέλει και ότι την ημέρα που τον συνέλαβαν τον άφησαν να μιλήσει μαζί του μόνο πέντε λεπτά.

    Στο μεταξύ, η Halk?n Sesi (14.07.22) επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Buddle εισήλθε στα κατεχόμενα στις 7 Ιουλίου 2021 από το παράνομο αεροδρόμιο με «τουριστική βίζα» 30 ημερών. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Buddle καταζητείται εκ μέρους των αυστραλιανών αρχών από τις 31 Ιουλίου 2017 για «συμμετοχή σε οργάνωση του οργανωμένου εγκλήματος», «παράνομη κατοχή όπλου» και «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος». Σημειώνεται ότι στην χώρα του είναι γνωστός ως βαρόνος ναρκωτικών και πρόεδρος του κλαμπ μοτοσικλετιστών Comanchero, ενώ θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του πρώην προέδρου και ενός φρουρού ασφαλείας του εν λόγω κλαμπ το 2018.

    Αναφέρεται ότι εγκατέλειψε την χώρα του και μετέβη στο Ντουμπάι, όμως λόγω του κινδύνου να συλληφθεί μετέβη στο Ιράκ και από εκεί επιχείρησε να εισέλθει στην Τουρκία, η οποία δεν του επέτρεψε την είσοδο.

    Πάντως, η Avrupa (14.07.22) γράφει ότι με απόφαση που έλαβε ομόφωνα στις 27 Μαΐου 2021 το Δικαστήριο Άγκυρας αποφάνθηκε ότι δεν συνάδουν με τον νόμο αυτά που γίνονται εναντίον του Buddle, ο οποίος έχει σπίτι και επιχείρηση στην Τουρκία. Στην απόφαση σημειώνεται επίσης ότι κατά την περίοδο παραμονής του στην Τουρκία, ο Buddle δεν αντιμετώπισε αστική ή διοικητική έρευνα ή δίωξη και δεν υπάρχει εναντίον του οποιοδήποτε στοιχείο συγκεκριμένο, ξεκάθαρο και που δεν θα χρειάζεται επιβεβαίωση αναφορικά με το ότι αποτελεί απειλή για την δημόσια ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι η Αυστραλιανή Interpol τον καταζητεί για εμπλοκή σε συμμορία μοτοσικλετιστών, παράνομη εισαγωγή και διανομή προϊόντων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω οικοδομικών σχεδίων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Απάντηση Όζτουρκλερ στις επικρίσεις εναντίον του μετά την απέλαση Buddle

    H Halk?n Sesi (14.07.22) γράφει ότι απάντηση στις επικρίσεις που ακούγονται εναντίον του μετά την απέλαση του Αυστραλιανού βαρόνου ναρκωτικών Mark Buddle έδωσε χθες με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ζιγιά Όζτουρκλερ.

    Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, κάνει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ασφάλεια του «λαού». Σύμφωνα με τον Όζτουρκλερ, ο ίδιος διαθέτει ένα αυτοκίνητο και άρχισε να κτίζει ένα σπίτι εδώ και πέντε χρόνια χωρίς να μπορέσει να το ολοκληρώσει ακόμα. Σημειώνει ότι αυτή την στιγμή μένει σε ένα διαμέρισμα το οποίο έκτισε ο πατέρας του το 2002.

    «Επειδή κάποιοι θα πουν, θα γράψουν κάτι, δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω από αυτό που είναι το σωστό», ανέφερε προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα εφάρμοζε τις εκθέσεις της «αστυνομίας» και θα συνεχίσει την ίδια πρακτική.

    Επισημαίνει ότι είχε δηλώσει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ότι θα κάνει βήματα για την ανησυχία που εκφράζεται από τον «λαό» λόγω της ανάμειξης αλλοδαπών σε εγκλήματα, σε αναταραχές, στη μαφία και σε συμμορίες.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικίνδυνη μεταφορά καυσίμων

    Κάτω από τον τίτλο «Επικίνδυνη μεταφορά», η K?br?s (14.07.22) γράφει ότι πλοίο το οποίο μετέφερε 13 τόνους καυσίμων μέσω του οποίου θα εξασφάλιζε καύσιμα η «αρχή ηλεκτρισμού» έφτασε στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Τράπεζα της Κερύνειας.

    Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το πλοίο με το όνομα Can Ka είναι δυναμικότητας 30 τόνων παρά το γεγονός ότι ο τερματικός σταθμός στη Τράπεζα της Κερύνειας έχει κατασκευαστεί για πλοία δυναμικότητας 14 χιλιάδων τόνων. Το πλοίο τραβήχτηκε με σκοινιά, τοποθετήθηκαν αγωγοί και άρχισε τελικώς η μεταφορά των καυσίμων.

    Η K?br?s γράφει επίσης ότι παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για πιθανούς κινδύνους και καταστροφές λόγω του ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε χωρητικότητα 30 τόνων ενώ ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να δεχθεί πλοία μέχρι 14 τόνους, η διαδικασία μεταφοράς συνεχίστηκε κανονικά. Να σημειωθεί ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας να πραγματοποιηθεί εντός 20 ? 32 ωρών.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρώην «μέλος» της «αρχής ηλεκτρισμού» Γιουσούφ Αβτζίογλου, μίλησε στην K?br?s TV και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία μεταφοράς καυσίμων θα σταματήσει σε περίπτωση που «χαλάσει» ο καιρός και θα ξεκινήσει ξανά όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αβτζίογλου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που αποκαλούνται ‘κυβέρνηση’, συνεχίζουν να παίζουν τζόγο με την υγεία και το περιβάλλον μας».

    Επιπρόσθετα, το «επιμελητήριο περιβαλλοντολόγων» και «το επιμελητήριο των γεωλόγων» προειδοποίησαν για υψηλό κίνδυνο διαρροής καυσίμων.

    (ΒΚ)

    [05] Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για τον δρόμο Κερύνειας ?Καραβά

    Ο παράνομος Bayrak ( BRTK 13.07.22) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί, προέβη σε δηλώσεις στο πρόγραμμα «Επικαιρότητα Συν» (G?ndemArt?) το καναλιού, στο πλαίσιο των οποίων αξιολόγησε την κατάσταση όσον αφορά το οδικό δίκτυο Κερύνειας ? Καραβά και είπε ότι δεν έχουν υποβληθεί από κανέναν εργολάβο προσφορές για την ανάληψη του έργου.

    Ο Αρικλί δήλωσε απογοητευμένος από αυτή την εξέλιξη και προέβη στη διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ένα «βάσανο/ταλαιπωρία» και ότι με τις 65 εκατομμύρια ΤΛ που θα δώσει η Τουρκία, ο δρόμος θα έφτανε μέχρι τη Λάπηθο.

    Ο Αρικλί είπε επίσης ότι ενώ προκηρύχθηκε διαγωνισμός, δεν υποβλήθηκαν καθόλου προσφορές, γεγονός που έφερε τους «αρμοδίους» σε δύσκολη θέση. Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες με την «ένωση εργολάβων» ούτως ώστε να μην μποϋκοτάρουν τη διαδικασία.

    (ΒΚ)

    [06] Αύξηση της εγκληματικότητας στο ψευδοκράτος: 247 νεαροί παραβάτες σε 5 χρόνια

    Η Yeni D?zen (14.07.22) γράφει ότι αυξάνεται κάθε χρόνο που περνά η εγκληματικότητα στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια, 247 νεαροί παραβάτες ηλικίας κάτω των 16 ετών «έχουν δικαστεί και καταδικαστεί» για διάφορα αδικήματα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με έκθεση του «ανώτατου δικαστηρίου», 224 από τους νεαρούς παραβάτες ήταν άνδρες και 23 γυναίκες. Επιπλέον 121 νέοι καταδικάστηκαν για «ληστεία, διάρρηξη καταστήματος, κλοπή», 46 νέοι καταδικάστηκαν για «ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριά σωματική βλάβη, επίθεση, βιασμό» και 23 νέοι καταδικάστηκαν για «συμμετοχή σε καυγά, διατάραξη κοινής ησυχίας και σκόπιμη φθορά περιουσίας».

    Οι περισσότεροι παραβάτες βρίσκονται στη κατεχόμενη Λευκωσία, αφού οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούσαν νεαρούς εγκληματίες παρουσιάστηκαν σε «δικαστήριο» στη Λευκωσία.

    (ΚΣ)

    [07] Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων από την Covid-19-Σημειώθηκαν 2 νέοι θάνατοι

    Η Yeni D?zen (14.07.22) αναφέρεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα και γράφει ότι την βδομάδα που μας πέρασε (6-12 Ιουλίου 2022) καταγράφηκαν 2,766 κρούσματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 16,692 διαγνωστικές εξετάσεις.

    Σημειώθηκαν επίσης 2 θάνατοι, με τελική αιτία την ασθένεια Covid-19. Οι νεκροί ήταν ηλικίας 90 και 75 ετών. Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την ασθένεια στα κατεχόμενα ανήλθε στους 241.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο»

    H Cumhuriyet (14.07.22 cumhuriyet.com.tr) δημοσιεύει σήμερα το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς διαθέτει ακτογραμμή μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων από την Αλεξανδρέττα μέχρι τα ελληνικά νησιά και για αυτό τον λόγο, όπως ισχυρίζεται, θα κυριαρχεί πάντοτε στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής πλευράς που προβλέπουν τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και το άνοιγμα του παράνομου λιμανιού της Αμμοχώστου στο διεθνές εμπόριο υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου υπό τον έλεγχο της ΕΕ θα σήμαινε ότι θα υπάρχει μόνο μια Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων (FIR) στην Κύπρο. Ως συνέπεια τα πολιτικά και στρατιωτικά αεροπλάνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν από την Τουρκία θα έπρεπε να δίνουν αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν μπορούμε», υποστήριξε, «να επιτρέψουμε να καταστεί η παρουσία μας εδώ βορά στα συμφέροντα τρίτων».

    «Όλοι αναγνωρίζουν την ύπαρξη της ΤΔΒΚ»

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παραλλήλισε τις αποσχισθείσες από την Ουκρανία επαρχίες στο Ντονμπάς με την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι σύμπτωση ότι χρησιμοποίησε τον όρο ΤΔΒΚ. Δεν μας αναγνωρίζουν αλλά υπάρχει ένα εύλογο ζήτημα. Υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και έχουν και οι δύο τις προσδοκίες τους. [?] Μπορεί οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι να χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς της ΕΕ εναντίον μας, ωστόσο κάθε μέρα που περνάει έχουμε μεγαλύτερη αναγνώριση. Παλιότερα η ΤΔΒΚ δεν ήταν πολύ γνωστή, πλέον όλοι μας ξέρουν».

    «Θα γίνουν πολύ ωραία πράγματα στα Βαρώσια»

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα. [?] Στο άνοιγμα των Βαρωσιών είχε αναφερθεί και ο Ραούφ Ντεκτάς αλλά οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. [?] Με το άνοιγμα των Βαρωσιών η ΤΔΒΚ αναβαθμίστηκε. Πάνω από 500.000 άτομα έχουν επισκεφτεί την πόλη, ενώ άνοιξαν οι παραλίες και σιγά-σιγά ανοίγουν και τα πάρκα. Θα γίνουν πολύ ωραία πράγματα».

    «Είναι δύσκολη η συμφωνία»

    Αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Βαρωσιών, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι είναι χτισμένα σε έκταση που ανήκει στα βακούφια. Σχετικά με το θέμα αυτό ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Εκείνα τα κτίρια, εκείνα τα ξενοδοχεία είναι όλα σε γη του ΕΒΚΑΦ. Τώρα υπάρχει μια διένεξη εκεί. Εμείς μιλάμε με την Γενική Διεύθυνση της Διοίκησης των Βακουφιών. Η κατάσταση είναι η εξής: Δεν πρόκειται ποτέ να προβούμε σε υποχωρήσεις. Όμως, η υπόθεση εδώ επιβραδύνεται λίγο, διότι υπάρχει εδώ και η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Σε αυτήν προσφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι. Τα δικαστήριά μας διστάζουν. Αυτά τα οικόπεδα ανήκουν στη Διοίκηση του ΕΒΚΑΦ. Τι θα κάνουν; Πρέπει να συμφωνήσουν, όμως δεν είναι εύκολο. Εκείνος που έκτισε το ξενοδοχείο ας υπογράψει μια συμφωνία με τη Διεύθυνση Βακουφιών και να ενοικιάσει το ακίνητο. Αυτό επιβάλλει το δίκαιό μας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι πρέπει να ισχύει ό,τι ίσχυε το 1974. Επειδή δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι τα άφησαν έτσι το 1974 τα Βαρώσια να παραμείνουν έτσι; Είμαστε από το 1571 σε αυτά τα χώματα και υπάρχουν έγγραφα γι’ αυτό. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας ανήκουν στην διεύθυνση του ΕΒΚΑΦ. Αλλά εμείς ανοίξαμε τα Βαρώσια. Μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε εκεί.. Μπορεί να πάνε εκεί παίρνοντας το αντίτιμο για τα κτίρια. Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει το μέρος εκείνο. Αυτή είναι η πολιτική μας».

    Έκκληση στους Τουρκοκύπριους της διασποράς

    Αναφερόμενος, τέλος στους Τουρκοκύπριους του εξωτερικού, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής: «Τουλάχιστον 100.000 ζουν στην Αυστραλία και 300.000 στην Αγγλία. Έχουν τις κοινότητες, τις ενώσεις τους. Τους καλώ να έρθουν πίσω. Τους έχουμε ανάγκη. [?] Πρέπει να προσελκύσουμε τους επιτυχημένους ανθρώπους μας. Η επανεγκατάστασή τους εδώ προσφέρει προστιθέμενη αξία στον τόπο. Ξέρουν τον τόπο, ξέρουν τη γλώσσα και για αυτό τους ενθαρρύνουμε. Γιατί η μάχη δε θα τελειώσει ποτέ».

    (ΓΜ)

    [02] Yeni ?afak: «Το κέρδος μετά την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων θα φθάσει τα 10 δισ. τον χρόνο»

    Η Yeni ?afak (14.07.22 yenisafak.com) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Τα Βαρώσια περιμένουν την Ferrari και τη Jaguar», γράφει ότι μόλις ολοκληρωθεί το άνοιγμα των Βαρωσίων στην «ΤΔΒΚ», το κέρδος από την αναβίωση της περιοχής αναμένεται να φθάσει τα 10 δισ. δολάρια το χρόνο.

    Μόλις γίνει επιστροφή των ακίνητων περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους, υποστηρίζει το δημοσίευμά, θα αρχίσουν εργασίες ανοικοδόμησης και κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή των Βαρωσίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η λεωφόρος JFK στην οποία βρίσκονταν πριν από 46 χρόνια γνωστές μάρκες και ξενοδοχεία μαμούθ, θα επιστρέψει στην προηγούμενη της κατάσταση, αφού προβλέπεται ότι θα επιστρέψουν γνωστές μάρκες, όπως η Ferrari, η Lamborghini και η Jaguar, οι οποίες διέθεταν εκθεσιακούς χώρους προηγουμένως στην κεντρική λεωφόρο.

    Το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων ανά το παγκόσμιο

    Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια του ανοίγματος, αναμένεται να αρχίσουν και οι διαδικασίες για την επιστροφή των περιουσιών που βρίσκεται στην περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι εκτός από το ξενοδοχείο Golden Sand, το οποίο ήταν το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων παγκοσμίως, θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους 105 ξενοδοχεία συνολικής χωρητικότητας 10,000 κλινών, 4,469 κατοικίες για προσωπική χρήση ή για ενοικίαση, 1,953 εμπορικοί χώροι, 21 τράπεζες, 9 εργαστήρια και 24 θέατρα και σινεμά.

    Θα έρθουν κέρδη ύψους 10 δισ. δολαρίων

    Αφότου γίνει η επιστροφή, θα αρχίσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες και εργασίες ανοικοδόμησης, σημειώνεται και προστίθεται ότι μετά από πολλά χρόνια, οι χιλιάδες νόμιμοι ιδιοκτήτες, θα πάρουν πίσω τα καταστήματα και τα οικόπεδά τους.

    Και μόλις όλα λειτουργήσουν πλήρως, στόχος είναι όπως τα Βαρώσια να εξασφαλίζουν κέρδος 10 δισ. δολάρια σε μια σεζόν, επισημαίνει το δημοσίευμα που καταληκτικά αναφέρει ότι στόχος είναι να κατακλύσουν την περιοχή εκατομμύρια τουρίστες μόλις τεθούν όλα σε λειτουργία στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων.

    (AK)

    [03] Ακάρ: Συμφωνία για κέντρο συντονισμού μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (13.07.22 aa.com.tr), ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι συμφωνία για τη σύσταση κέντρου συντονισμού στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά και αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης επετεύχθη κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των τεσσάρων μερών.

    O κ. Ακάρ δήλωσε τα εξής σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας και της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ):

    «Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, επιτεύχθηκε συμφωνία για βασικά τεχνικά ζητήματα, όπως η δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των μερών, οι κοινοί έλεγχοι στα σημεία εξόδου και άφιξης στα λιμάνια και η διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας».

    O Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε επιπλέον:

    «Για μας έχει σημασία ότι επήλθε συμφωνία επί της αρχής. Βλέπουμε ότι τα μέρη επιδεικνύουν θέληση για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Θα επιχειρήσουμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Υπό αυτή την έννοια συμφωνήθηκε να συναντηθούν ξανά στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση αυτή θα επανεξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες και θα μπουν υπογραφές».

    (ΓΜ)

    [04] Δημοσκόπηση: Υποχωρεί η «Συμμαχία της Δημοκρατίας», αυξάνονται τα ποσοστά της «Συμμαχίας του Έθνους»

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (13.07.22 t24.com.tr), δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε επαρχίες εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά για τη «Συμμαχία της Δημοκρατίας» που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ενώ αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά της «Συμμαχίας του Έθνους» που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (?yi Parti), καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ORC την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στις επαρχίες Καχραμάνμαρας, Ελαζίγ, Αλεξανδρέττα, Ζονγκουλντάκ και Σεβάστεια.

    Η ερώτηση που τέθηκε στους συμμετέχοντες ήταν «Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε». Στην επαρχία Καχραμάνμαρας η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 3 και 6 Ιουλίου με δείγμα 1375. Πρώτο έρχεται το ΑΚΡ με 43,1%, εμφανίζοντας μείωση 15,4% σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Καλό Κόμμα με ποσοστό 18,9%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,3%, ενώ το CHP έρχεται τρίτο με 9,8% σημειώνοντας άνοδο 5,7%. Το ΜΗΡ έρχεται στην τέταρτη θέση με 9,8% με πτώση 6,5%.

    Στην επαρχία Ελαζίγ η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου με δείγμα 875 συμμετεχόντων. Και σε αυτή την επαρχία πρώτο έρχεται το ΑΚΡ εμφανίζοντας πτώση 12.9%. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Καλό Κόμμα με 17,5% και άνοδο 4,3%, ενώ τρίτο έρχεται το CHP με 15% και άνοδο 4,3%. Το ΜΗΡ έρχεται πέμπτο με 7,5% και μείωση 6% πίσω από το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Στην Αλεξανδρέττα η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 3 και 7 Ιουλίου με δείγμα 1485 συμμετεχόντων. Πρώτο κόμμα έρχεται το CHP με 32,9% και αύξηση 2,3%, ενώ στη δεύτερη θέση με 27,1% έρχεται το ΑΚΡ με ποσοστό 27,1% και μείωση 9,1%. Τρίτο έρχεται το Καλό Κόμμα με 14,5% και αύξηση 8%, ενώ το ΜΗΡ έρχεται πέμπτο με 8,1% και πτώση 6,3% πίσω από το HDP, το οποίο εξασφαλίζει 9,4% παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 1,6% σε σύγκριση με το 2018.

    Στην επαρχία Ζονγκουλντάκ η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 4 και 6 Ιουλίου με δείγμα 950 συμμετεχόντων. Πρώτο κόμμα έρχεται το ΑΚΡ με 35,3% και πτώση 10,7%, ενώ στη δεύτερη θέση το CHP με 33,5% και αύξηση 2,7%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Καλό Κόμμα με 16,6% και αύξηση 8,8%, ενώ στην τέταρτη θέση έρχεται ο ΜΗΡ με 5,1% και πτώση 5,8%.

    Στη Σεβάστεια, τέλος, η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 4 και 7 Ιουλίου με δείγμα 850 ατόμων. Πρώτο κόμμα έρχεται το ΑΚΡ με ποσοστό 39,5% και πτώση 15,2%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το CHP με ποσοστό 15,2 εμφανίζοντας άνοδο 5,2%. Στην τρίτη θέση έρχεται το Καλό Κόμμα με ποσοστό 14,2% και άνοδο 7,4% ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το ΜΗΡ με ποσοστό 10,8% και πτώση 8,2%.

    (ΓΜ)

    [05] Στις 254 ανήλθαν οι ξένες αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό

    Σύμφωνα με τη T?rkiye (14.07.22-turkiyegazetesi.com.tr), η Τουρκία είναι η 5η χώρα παγκοσμίως σε αριθμό διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.

    Όπως γράφει το δημοσίευμα, ο αριθμός των αποστολών της Τουρκίας στο εξωτερικό ανήλθε στις 254. Συγκεκριμένα, η Τουρκία προχώρησε τα τελευταία 20 χρόνια στο άνοιγμα 83 νέων αντιπροσωπειών στο εξωτερικό, κατέχοντας έτσι τις περισσότερες ξένες αντιπροσωπείες ανά το παγκόσμιο, μετά από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Αγγλία.

    Η τουρκική διπλωματία, υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία αποσκοπεί σε μια «δυνατή Τουρκία επί του εδάφους και στο τραπέζι», κατέχει σήμερα 145 Πρεσβείες, 13 Μόνιμες Αντιπροσωπείες, 94 Προξενεία, 1 Υποπροξενείο και 1 Εμπορικό Γραφείο.

    Σημειώνοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Τουρκία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο άνοιγμα αντιπροσωπειών στην Αφρική, στην Ασία και στην Λατινική Αμερική, η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τον αριθμό των πρεσβειών της στην Αφρική από 12 σε 43 και τον αριθμό των Προξενείων της από 2 στα 4. Όσον αφορά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μόνο σε 5 υπήρχαν Τουρκικές Πρεσβείες, ενώ σήμερα η Τουρκία κατέχει Πρεσβείες σε 15 χώρες. Στην Ασιατική ήπειρο, κατά το 2002 υπήρχαν 50 διπλωματικές αποστολές, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε σε 72 με τα εγκαίνια του σχεδίου «Yeni Asya-Νέα Ασία».

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριθμός του προσωπικού που εργάζεται στις αντιπροσωπείες της Τουρκίας στο εξωτερικό ανέρχεται στις 4,500. Από αυτούς, οι 535 εργάζονται ως υπάλληλοι, οι 472 ως πρόξενοι και εξειδικευμένο προσωπικό, δύο άτομα ως νομικοί σύμβουλοι, 11 άτομα ως σύμβουλοι, 10 ως γενικοί σύμβουλοι, 95 ως επιτετραμμένοι, 435 ως προσωπικό ασφαλείας και 2,940 άτομα ως συμβασιούχο προσωπικό.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 117,095 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία σε μια βδομάδα

    Η Yeni ?afak (14.07.22 yenisafak.com) γράφει ότι σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα κατά την περίοδο 4-10 Ιουλίου 2022 ανήλθε στις 117,095 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων στους 21.

    Επίσης κατά την ίδια χρονική περίοδο, 61,047 άτομα που νόσησαν με την Covid-19 αποθεραπεύθηκαν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία είχε ανέλθει στις 57,113, ενώ από την εμφάνιση της πανδημίας στην Τουρκία μέχρι και σήμερα, εντοπίστηκαν συνολικά 15,297,539 κρούσματα και απεβίωσαν συνολικά 99,088 άτομα.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 14 July 2022 - 22:14:32 UTC