Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 136/2022 19.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Διάγγελμα Τατάρ για έναρξη των εορτασμών της 48ης επετείου της εισβολής
  • [02] Ο Οκτάι στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου της τουρκικής εισβολής
  • [03] Ο Τατάρ θα ενημερώσει τη «βουλή» για τις προτάσεις του στο Κυπριακό
  • [04] Τατάρ: «Το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία είναι το πιο φυσικό δικαίωμα»
  • [05] Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τόσο κυρίαρχος όσο και οι Ελληνοκύπριοι»
  • [06] Στις 15 Νοεμβρίου και όχι στις 20 Ιουλίου τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου
  • [07] Έκκληση Ελληνοκύπριου δικηγόρου να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ παιδιά μεικτών γάμων
  • [08] Στοιχεία για υποθέσεις που εξετάστηκαν στα «δικαστήρια» το 2021
  • [09] Αθλητές από 16 χώρες συμμετείχαν σε τουρνουά στα κατεχόμενα
  • [10] Παράπονα Τουρκμένων για την «υπηκοότητα» του καθεστώτος
  • [11] Φωταγωγήθηκε η «σημαία με την ημισέληνο» σε λόφο στο χωριό Όβγορος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Την ακύρωση της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική ανακοίνωσε ο Έρντογαν
  • [02] «Το μυστικό του Αυστραλιανού Mark στη γραμμή ΤΔΒΚ ? Τουρκία»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Διάγγελμα Τατάρ για έναρξη των εορτασμών της 48ης επετείου της εισβολής

    Ο παράνομος Bayrak (19.07.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974, ο τουρκοκυπριακός «λαός» οδηγήθηκε στο φως, στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία.

    Σε διάγγελμα που μεταδόθηκε την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι μέσω του Bayrak και αποτέλεσε την έναρξη των εορτασμών για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο κύριος υπεύθυνος για το Κυπριακό είναι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι ? Ελλάδα, που επιδιώκει το όνειρο της ένωσης από το 1821 και μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος.

    «Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, θα βιωνόταν στην Κύπρο μια δεύτερη τραγωδία όμοια με της Κρήτης, δεν θα έμενε ζωντανός έστω και ένας Τούρκος στην Κύπρο και η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ελληνικό νησί όπως την Κρήτη», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι θα δολοφονούνταν εκ μέρους των πραξικοπηματιών όλοι οι Ελληνοκύπριοι που αντιτίθεντο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δεν θα κατέρρεε η χούντα στην Αθήνα και δεν θα ερχόταν η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

    Το μεγαλύτερο κέρδος τους η «ΤΔΒΚ»

    Υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο κέρδος τους από την εισβολή της 20ης Ιουλίου είναι η «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι δεν ήταν εύκολο να αποκτήσουν «χωριστή πατρίδα και χωριστό κράτος» και ισχυρίστηκε:

    «Όταν ο λαός μας αποκλείστηκε με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία είναι ιδρυτικός εταίρος, είχε υπάρξει η επιθυμία να μετατραπεί σε μειονότητα, στερούμενος και όλων των διοικητικών του λειτουργιών. Όμως, παρ’ όλες τις αρνητικές συνθήκες, ο λαός μας, συνεχίζοντας την αντίσταση, σχημάτισε την γενική επιτροπή τον Ιανουάριο του 1964. Ήταν το πρώτο βήμα που έγινε προς την κατεύθυνση χωριστού κράτους. Το 1967 σχηματίστηκε η προσωρινή τουρκοκυπριακή διοίκηση και αργότερα η τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σταδιακά υπήρξε πρόοδος στον διοικητικό τομέα και στον δρόμο της δημιουργίας κράτους. Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση ιδρύθηκε η αυτόνομη τουρκοκυπριακή διοίκηση και το 1975 το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος. Ο ενός αιώνα αγώνας μας για ελευθερία επιστεγάστηκε με την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου 1983. Και όλα αυτά τα οφείλουμε στην επική αντίσταση του λαού μας, την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ειρηνευτική επιχείρηση. [?]»

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι για να μπορέσουν να τα ξεπεράσουν αυτά και να επιτύχουν σταθερότητα, πρέπει να εργαστούν περισσότερο με πνεύμα αλληλεγγύης, να παράγουν περισσότερο και να στηρίξουν το «κράτος» τους πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, διότι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «λαοί οι οποίοι δεν έχουν κράτος και κυριαρχία χάνουν την ελευθερία και την ανεξαρτησίας τους και γίνονται σκλάβοι άλλων λαών».

    Βολές κατά του ψηφίσματος 186 του ΣΑ των ΗΕ και της ΕΕ

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πάντοτε επεδείκνυαν εποικοδομητική στάση, όμως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα πάντοτε επιχειρούσε να επιβάλει στον τουρκοκυπριακό «λαό» απαράδεκτα δικαιώματα μειονότητας, επεδείκνυε την αδιαλλαξία του την οποία ακόμα συνεχίζει. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ενώ το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα προσπαθούσε να κάνει τον τουρκοκυπριακό λαό μειονότητα, αρνούμενο την κυριαρχική του ισότητα στις διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ένας άλλος στόχος του ήταν ο αφανισμός του κράτους μας, της κυριαρχίας μας με την επιβολή του ‘μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις’, να μετατρέψει τον λαό μας σε μειονότητα, να καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να απομακρύνει τον τουρκικό στρατό από την Κύπρο και να μας αφήσει απροστάτευτους. Βεβαίως είμαστε υπέρ της λύσης και της περιφερειακής σταθερότητας, όμως δεν είναι ποτέ δυνατόν να τα αποδεχτούμε όλα αυτά.

    Όταν δούμε τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι ‘οι Τουρκοκύπριοι που είναι μειονότητα δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ίσο τρόπο στη διοίκηση, οι μειονότητες δεν έχουν κυριαρχικό δικαίωμα’, και όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

    Ένας από τους κύριους λόγους για το γεγονός ότι συνεχίζεται ακόμα το κυπριακό πρόβλημα είναι το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το άδικο και πολιτικό ψήφισμα με αριθμό 186 που ενέκρινε στις 4 Μαρτίου 1964, υιοθέτησε ως ‘την μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου’ την συνεταιρική Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος. Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει δύναμη από αυτή την άδικη και πολιτική απόφαση, συνεχίζει την αδιαλλαξία της και παίζει με τον χρόνο. Την ώρα που αυτή η απόφαση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα προσεγγίσει καμία απολύτως λύση ενόσω δεν αίρεται η ανισορροπία που δημιούργησε αυτό το ψήφισμα.

    Και ένα άλλο εμπόδιο μπροστά στη λύση είναι η μονομερής στάση και συμπεριφορά της ΕΕ. Ενώ η ΕΕ επιδεικνύει μια παράνομη στάση διακρίσεων στο Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της παίρνοντας δύναμη και θάρρος απ’ αυτό. [?]»

    Ο Τατάρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις, οι οποίες δόθηκαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν εκ μέρους της ΕΕ και χωρών μελών της, δεν τιμωρήθηκε η πλευρά που απέρριψε το σχέδιο και δεν άρθηκαν τα «εμπάργκο» που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους.

    Ελληνοκύπριοι και άλλοι προσπαθούν να τους αποκόψουν από την Τουρκία

    Υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε άδικα μέλος της ΕΕ» και ότι «θεωρεί πως θα μπορέσει να επιβάλει την μορφή λύσης που επιθυμεί χρησιμοποιώντας την ένταξή της στην ΕΕ ως στοιχείο απειλής και εκβιασμού». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Όμως, αυτό δεν είναι ποτέ δυνατόν και δεν θα είναι δυνατόν. Στο μεταξύ, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η ΕΕ, συνεχίζονται ακόμα τα απάνθρωπα εμπάργκο που επιβάλλονται στην ΤΔΒΚ και στον λαό μας. Όλα αυτά απαιτούν αμφισβήτηση των αρχών, των αξιών και της δικαιοσύνης της ΕΕ».

    Ισχυριζόμενος ότι παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση», είναι μια «πραγματικότητα η ΤΔΒΚ, η οποία εκπροσωπεί την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο, ελεύθερο και σύγχρονο κράτος με όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς της. Η ΤΔΒΚ υπάρχει είτε αναγνωρίζεται είτε δεν αναγνωρίζεται και θα συνεχίσει να υπάρχει [?] Το καθήκον που αναλογεί σε όλους μας είναι να αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία και να ενισχύσουμε πιο πολύ τους δεσμούς αίματος, ψυχής και καρδιάς.

    Θέλω να απευθυνθώ και στον τουρκικό κόσμο: Στο σημείο που φτάσαμε, ήρθε η ώρα να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της αναμενόμενης συνεργασίας σε κάθε τομέα με την ΤΔΒΚ ως τον εκπρόσωπο του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ένας άλλος στόχος του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και κάποιων κύκλων είναι η αποκοπή των δεσμών μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, η απομόνωση του λαού μας και η αποδοχή της μορφής λύσης που επιβάλλουν. Ενώ διεξάγουν διάφορες προβοκάτσιες και επιχειρήσεις εντυπώσεων προς αυτό τον σκοπό, δεν είναι δυνατόν να επιτύχουν αυτές. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι σαν το νύχι και το κρέας με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία [?]».

    Θα συνεχίσει το άνοιγμα του Βαρωσιού

    «Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργικής μου θητείας, το 2020 είχε αρχίσει ένα μεγάλο άνοιγμα σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε αναφέροντας ότι άνοιξαν κάποιες περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο και μέρος της παραλίας στο Βαρώσι για χρήση από το κοινό. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Κατά την 47η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης της 20ης Ιουλίου 1974 περάσαμε στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού. Σε αυτό το πλαίσιο, μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού, αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής και παρασχέθηκε δυνατότητα στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών να λάβει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση για τους δικαιούχους που προσφεύγουν με αίτημα την επιστροφή.

    Η απόφασή μας να ανοίξουμε το κλειστό Βαρώσι που είναι μέρος της ΤΔΒΚ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό άνοιγμα που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των παλιών κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάνε στις περιουσίες τους εδώ και χρόνια και των περιουσιών των δικαιούχων. Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν οι αδικίες».

    Υποστηρίζοντας ότι παρ’ όλα τα εμπόδια που παρεμβάλλει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, και τις βαριές πιέσεις που ασκεί, πέραν των 400 Ελληνοκυπρίων αποτάθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και πέραν των 500 χιλιάδων ατόμων επισκέφτηκαν το Βαρώσι, παρά τις συνθήκες πανδημίας που επικρατούν.

    «Ενώ όλα αυτά δείχνουν πόσο σωστό και εύστοχο ήταν το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, θα συνεχίσει το άνοιγμά μας στο Βαρώσι», πρόσθεσε.

    Δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η Ανατολική Μεσόγειος

    Υποστηρίζοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία μετέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Ενώ συνεχίζει τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων σε συνεργασία με κάποιες χώρες οι οποίες δεν έχουν καν ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να αποκλείσει την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ΤΔΒΚ, να τις ωθήσει εκτός εξίσωσης και να διεκδικήσει μόνη της τους φυσικούς πόρους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε καν στις προτάσεις μας για κοινή έρευνα και αξιοποίηση μέσω μιας επιτροπής που θα σχηματιστεί με την συμμετοχή των δύο πλευρών που έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο. Βεβαίως δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές στα επικυριαρχικά τετελεσμένα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έναντι αυτών των άδικων ενεργειών είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μαζί με την Τουρκία τους φυσικούς πόρους στους οποίους έχουμε ίσα δικαιώματα. Η γαλάζια πατρίδα, την οποία τονίζουμε συνεχώς, είναι ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό μας κέρδος στην προστασία των εθνικών συμφερόντων μας και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην Ανατολική Μεσόγειο που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να γνωρίζει και να αντιληφθεί το εξής πολύ καλά. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τα δικαιώματά μας στην Κύπρο μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικά μας δικαιώματα. [?]»

    Δεν είναι εφικτή η λύση ομοσπονδίας

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι «άρχισε μια νέα περίοδος», μετά την κατάρρευση της διαδικασίας που άρχισε το 1977 και διάρκεσε επί μακρόν με ορισμένα διαλείμματα. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ειδικά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα το 2017 έδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως πάντα, απορρίπτοντας την κεκτημένη ισότητά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, είχε απαιτήσει επίμονα ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’ και μια μορφή λύσης που θα μετεξελισσόταν σε ενιαίο κράτος υπό ελληνοκυπριακή επικυριαρχία. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε αυτή την επιβολή. Αφότου αξιολόγησα τα όσα συνέβησαν στις διαπραγματευτικές διαδικασίες εδώ και περίπου μισό αιώνα για επίτευξη λύσης στη βάση της ομοσπονδίας στο Κυπριακό, την αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας και το γεγονός ότι φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, κατά την περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020, έφερα στην ημερήσια διάταξη την μορφή λύσης στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων χωριστών κρατών και της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ τους. Μοιράστηκα αυτό το όραμά μου με τον λαό μου. Και ο λαός μου εκλέγοντάς με πρόεδρο, μου έδωσε μεγάλη στήριξη σε αυτό το νέο όραμα και στην πρόταση λύσης. [?]»

    ΗΕ, ΕΕ και άλλες χώρες να πιέσουν τους Ελληνοκύπριους για λύση

    Υπενθυμίζοντας ότι υπέβαλε για πρώτη φορά την εν λόγω πρότασή του κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή αποτέλεσε την αρχή μιας νέας περιόδου και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να απαντήσει θετικά στην πρότασή του για λύση, συνέχισε τις «μονομερείς ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και τους εξοπλισμούς», κατά την έκφρασή του.

    «Ιδού σε αυτό το σημείο, αυτό που περιμένουμε από τις άλλες χώρες και κυρίως από τα ΗΕ και την ΕΕ, είναι να προειδοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και να την αναγκάσουν για λύση», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει μια συμφωνία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη μέσω διαπραγματεύσεων και ότι γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών και το ίσο διεθνές καθεστώς τους.

    «Πρέπει να είναι γνωστό ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω ή δεν θα παραιτηθούμε από την πρότασή μας για λύση στην βάση των κεκτημένων κυριαρχικών ίσων δικαιωμάτων μας, όποιο και αν είναι το τίμημα», ανέφερε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «προσπαθεί να καταδείξει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως την υπεύθυνη για την αποτυχία με το να ζεστάνει και να φέρνει στο τραπέζι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξυπηρετούν την συνέχιση του απαράδεχτου υφιστάμενου στάτους κβο με σκοπό την εξάπλωση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον βορρά και νομίζει ότι θα μας κάνει να πέσουμε στην παγίδα». «Αυτό το παιχνίδι τέλειωσε πια», πρόσθεσε.

    Καταληκτικά υπενθύμισε τις έξι προτάσεις συνεργασίας τις οποίες υπέβαλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά στην 1η Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου 2022 μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έλαβε απάντηση.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Οκτάι στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου της τουρκικής εισβολής

    Η Bug?n K?br?s (19.07.22 bugunkibris.com) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, μεταβαίνει σήμερα στα κατεχόμενα για να παραστεί στους εορτασμούς για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο νιόπαντρος Οκτάι μεταβαίνει στα κατεχόμενα με την σύζυγο του.

    «Ανώτερα στελέχη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) πήραν επίσης τη θέση τους σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Σύμβουλοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήμαρχοι, γυναικεία παραρτήματα, ομάδες όπως το Ίδρυμα ‘τοξοβόλοι’ του Bilal Erdo?an γιορτάζουν το ‘φεστιβάλ’ στις ‘διεθνείς εκδηλώσεις’ που διοργανώνονται», σημειώνει η εφημερίδα.

    «Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αναμούριο της Τουρκίας, 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τελωνείων K?r?at Tuzmen, ξεκίνησαν να έρθουν στο νησί κολυμπώντας», γράφει.

    «Θα γιορταστεί η ‘ελευθερία και η ανεξαρτησία’ της ΤΔΒΚ», σημειώνει με ειρωνικό τρόπο η εφημερίδα.

    Αύριο το απόγευμα τα «τουρκικά αστέρια»

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (19.07.22 kibrispostasi.com) αναφέρεται στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα κατεχόμενα για την αυριανή επέτειο της εισβολής και γράφει ότι η ακροβατική ομάδα αεροπλάνων «τουρκικά αστέρια» θα συμμετάσχει στους φετινούς «εορτασμούς» όπως κάθε χρόνο. Τα αεροπλάνα θα κάνουν αεροπορική επίδειξη μπροστά από το Μνημείο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 20 Ιουλίου στις 18.00.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Τατάρ θα ενημερώσει τη «βουλή» για τις προτάσεις του στο Κυπριακό

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (18.07.22 kibrispostasi.com), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα ενημερώσει τη λεγόμενη βουλή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρρες.

    Αυτό έγινε γνωστό μετά από συνάντηση που είχε την Δευτέρα ο Τατάρ με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν.

    (ΓΜ)

    [04] Τατάρ: «Το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία είναι το πιο φυσικό δικαίωμα»

    Σύμφωνα με τη Vatan (19.07.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στα πλαίσια συνάντησης με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου αναπήρων, απόμαχων, χηρών και ορφανών πεσόντων πολέμου» από την Τουρκία, υποστήριξε ότι «το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία, είναι το πιο φυσικό δικαίωμα».

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με την «αντιπροσωπεία», η οποία βρίσκεται στα κατεχόμενα για την 48η επέτειο της «επιχείρησης ειρήνης και ελευθερίας», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

    «Το αίτημα των Τουρκοκυπρίων για ίση κυριαρχία και ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι το πιο φυσικό δικαίωμα», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας βρίσκεται στον πυρήνα της σημερινής πολιτικής», η οποία εφαρμόζεται από κοινού με την Τουρκία, όπως είπε.

    «Η νοοτροπία Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων σκοπό έχει τον αποκλεισμό της Τουρκίας και την εξασφάλιση της κυριαρχίας τους στην περιοχή στο πλαίσιο των μηχανισμών της ΕΕ. Είμαστε αντίθετοι στη νοοτροπία που λέει μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις και στοχεύει στην απομάκρυνση των στρατευμάτων και την αφαίρεση του καθεστώτος εγγυήτριας δύναμης της Τουρκίας. Δε θα το αποδεχθούμε ποτέ», υποστήριξε ο Τατάρ στις δηλώσεις του.

    (ΓΜ)

    [05] Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τόσο κυρίαρχος όσο και οι Ελληνοκύπριοι»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (19.07.22 brtk.net), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τους 32 αθλητές που συμμετείχαν στο «2ο διεθνές κύπελλο τοξοβολίας ειρήνης και ελευθερίας» που διοργανώθηκε την Κυριακή στην κατεχόμενη Κερύνεια, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα «άδικα εμπάργκο και την απομόνωση που εφαρμόζεται σε βάρος τους τουρκοκυπριακού λαού», υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα συνεχίζει τον αγώνα του.

    Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι και ταλαντούχοι αθλητές και κυρίως νέοι, ο Τατάρ υποστήριξε ότι παρά τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται στον αθλητισμό, οι νέοι αθλητές, όπως ανέφερε, «εκπροσωπούν με επιτυχία την ΤΔΒΚ σε διάφορους διεθνείς αγώνες».

    Αναφερόμενος στην καταπίεση και στα δεινά που, όπως υποστήριξε, έζησαν οι Τουρκοκύπριοι πριν από το 1974, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου στην Κύπρο» έφερε την ειρήνη και στις δύο πλευρές του νησιού.

    Σχετικά με το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου του νησιού, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση και συνεργασία με την Τουρκία για την προστασία των δικαίων δικαιωμάτων τους στη Γαλάζια Πατρίδα» και ισχυρίστηκε ότι τόσο η «ΤΔΒΚ», όσο και η Τουρκία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την προστασία της ασφάλειας και σταθερότητας τους. «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί που είναι δεσμευμένοι με τις διεθνείς συμφωνίες. Με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίζει με αποφασιστικότητα και αποφασιστικά βήματα την συνέχιση της ύπαρξης του σε αυτά τα εδάφη», υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι τόσο κυρίαρχος όσο και οι Ελληνοκύπριοι.

    Συνάντηση Τατάρ και με τον Εκπρόσωπο του Τουρκικού ΥΠΑΜ

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (19.07.22 brtk.net), ο Τατάρ συναντήθηκε σήμερα και με τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, στρατηγό Σελτσιούκ Μπαϊρακτάρογλου, ο οποίος βρίσκεται επίσης στα κατεχόμενα για τους παράνομους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Μπαϊρακτάρογλου εξέφρασε χαρά για την επίσκεψη του στην «ΤΔΒΚ» και στήριξη στην «κρατική στρατηγική για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο».

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι, με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους, ισχυριζόμενος ότι η «άφιξη των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974 έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι συνομιλίες για ομοσπονδία δεν έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, ο Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αποσκοπεί στην επέκταση της κυριαρχίας της σε ολόκληρο το νησί και στην επικράτηση του Ελληνοκυπριακού-Ελληνικού διδύμου.

    Υπενθυμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν αυτοί που είπαν ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που είπαν ‘όχι’, ο Τατάρ χαρακτήρισε λανθασμένη την «μονομερή ένταξη» της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του, στην ΕΕ και τον αποκλεισμό της Τουρκίας.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μια λύση στη βάση ομοσπονδίας, αφού ο όρος της είναι ‘μηδενικός στρατός και μηδέν εγγυήσεις’, ο Τατάρ δήλωσε: «Για μας, αυτό αποτελεί την αρχή του τέλους».

    Ισχυριζόμενος ότι η «νέα πολιτική τους για συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών στην Κύπρο, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας αποσκοπεί στη συνέχιση της ειρήνης και σταθερότητας στο νησί», ο Τατάρ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τη νέα τους πολιτική, έχοντας την πλήρη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η σημασία των εγγυήσεων και αυτού του μοντέλου», ανέφερε, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συνεχίσει να εξοπλίζεται στρατιωτικά.

    Αναφερόμενος επίσης στη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η πιο δυνατή και η πιο μεγάλη χώρα στην περιοχή, η οποία, όπως υποστήριξε, θα συνεχίζει να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα, όσο και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 15 Νοεμβρίου και όχι στις 20 Ιουλίου τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου

    Σύμφωνα με την Diyalog (19.07.22), ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί, δήλωσε ότι το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, του οποίου τα εγκαίνια προγραμματίζονταν για τις 20 Ιουλίου 2022, αναμένεται να λειτουργήσει στις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Μιλώντας σε ειδησεογραφική εκπομπή του παράνομου Bayrak, o Aρικλί ανέφερε ότι τόσο τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου όσο και η τελετή θεμελίωσης του νέου νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουλίου 2022.

    Σε ό,τι αφορά το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Αρικλί δήλωσε ότι τα εγκαίνιά του προγραμματίζονται για τις 15 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 10,000,000 επιβατών τον χρόνο.

    Ο Αρικλί πρόσθεσε και τα εξής: «Προσπαθούμε να ιδρύσουμε τη δική μας αεροπορική εταιρία. Είμαστε σε συζητήσεις με επενδυτές από την Τουρκία. Οι προτάσεις τους για συμμετοχή στο μετοχικό συμβούλιο της εταιρίας θα αξιολογηθούν από το υπουργικό συμβούλιο».

    Ιδιωτικοποίηση λιμανιών

    Αναφερόμενος στα παράνομα λιμάνια της κατεχόμενης Αμμοχώστου και Κερύνειας, ο Αρικλί υποστήριξε ότι πρέπει να περάσουν το συντομότερο δυνατόν υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα που θα αναλάβει τη λειτουργία τους, είτε εξ ολοκλήρου, είτε μέσω σύμπραξης «δημοσίου» και ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε δε ότι το «κράτος» αδυνατεί να προβεί σε σοβαρές επενδύσεις στα δύο λιμάνια.

    Σε ό,τι αφορά το λιμάνι στο κατεχόμενο Καραβοστάσι, ο Αρικλί ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίησή του βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και πρόσθεσε τα εξής: «Η δικαστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μερικές μέρες. Θα ιδιωτικοποιήσουμε το λιμάνι στο Καραβοστάσι με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα αναζωογονηθεί η περιοχή το συντομότερο».

    «Θα υπάρξουν κι άλλες συμπράξεις με Τουρκία»

    Αναφερόμενος στα εγκαίνια του δρόμου Μόρφου ? Λεύκας, ο Αρικλί δήλωσε ότι τα εγκαίνιά θα πραγματοποιηθούν με όποιον επίσημο έρθει από την Τουρκία, ανάλογα με το πρόγραμμά του. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένονται και άλλες συνεργασίες με την Τουρκία για την κατασκευή έργων.

    Σε ό,τι αφορά τον δρόμο Κερύνειας ? Καραβά, ο Αρικλί είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τον εργολάβο και ότι η «κυβέρνηση» θα καλύψει τη διαφορά στον προϋπολογισμό ύψους 35 εκατομμυρίων λιρών. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα καλύψει το εναπομείναν ποσό των 65 εκατομμυρίων λιρών. Ανέφερε επίσης ότι ο εν λόγω δρόμος μπορεί να επεκταθεί μέχρι τη Λάπηθο.

    Σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Καρπασίας ? Αποστόλου Ανδρέα, ο Αρικλί είπε ότι αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    (ΓΜ)

    [07] Έκκληση Ελληνοκύπριου δικηγόρου να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ παιδιά μεικτών γάμων

    Η Yeni D?zen (19.07.22) γράφει ότι σε έκκληση να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προέβη ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος Άντης Γεωργίου σε παιδιά Τουρκοκυπρίων από μεικτούς γάμους, που δεν πήραν διαβατήριο και ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεωρούν ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους.

    Κάτω από τον τίτλο «Αγώνας για κυπριακή υπηκοότητα», η εφημερίδα αναφέρει ότι Bμιλώντας σε συνάντηση στα κατεχόμενα την περασμένη Παρασκευή, ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος υποστήριξε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απαντούν καν στις αιτήσεις εδώ και δέκα χρόνια και πρόσθεσε ότι περιμένουν να ανακοινωθεί η απόφαση την στην υπόθεση «Mandamus» την οποία κατέθεσαν για να «δοθεί απάντηση σε όλες τις αιτήσεις» και «να παραχωρηθεί υπηκοότητα στα άτομα που πληρούν τα κριτήρια». Είπε και τα εξής:

    «Το δικαστήριο δεν ξέρει τις είδους δρόμος θα ακολουθηθεί στην Κύπρο στο θέμα αυτό. Υποδεικνύει το ΕΔΑΔ. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς. Μαζί με τους φίλους που θέλουν να προσφύγουν, να συμμετάσχουν, να ετοιμαστούμε καλά και να προσφύγουμε στο ΕΔΑΔ».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στοιχεία για υποθέσεις που εξετάστηκαν στα «δικαστήρια» το 2021

    Η Detay (19.07.22) γράφει ότι σύμφωνα με την «έκθεση δράσης των δικαστηρίων» στα κατεχόμενα για το 2021, οι περισσότερες υποθέσεις που εξετάστηκαν αφορούσαν σε αδικήματα ναρκωτικών και παράνομες αγοραπωλησίες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της «έκθεσης», από τις 812 υποθέσεις που εξετάστηκαν στο «κακουργιοδικείο», οι 314 αφορούσαν σε αδικήματα για ναρκωτικά, οι 83 σε ληστείες, οι 69 σε υποθέσεις πλαστογραφίας και οι 68 σε κλοπές.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της «έκθεσης», κατά το 2021 τα «επαρχιακά δικαστήρια» στα κατεχόμενα εξέτασαν συνολικά 10,047 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 7,411 αφορούσαν σε αγοραπωλησίες, οι 1,352 σε τραπεζικές υποθέσεις σχετικές με ενοίκια και πωλήσεις, οι 490 σε υποθέσεις αποζημιώσεων, οι 375 σε αδικήματα που αφορούσαν σε εκποιήσεις, οι 25 σε αδικήματα για ακάλυπτες επιταγές, οι 146 σε εργασιακά αδικήματα και οι 22 σε αδικήματα που σχετίζονται με ηλεκτρονικά εγκλήματα.

    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην «έκθεση», από τις 35,073 ποινικές υποθέσεις που καταχωρήθηκαν στα «επαρχιακά δικαστήρια» στα κατεχόμενα το 2021, οι 29,908 αφορούσαν σε τροχαίες παραβάσεις, οι 6,092 αφορούσαν σε αστυνομικές υποθέσεις και οι 73 σε άλλες υποθέσεις.

    (ΑΚ)

    [09] Αθλητές από 16 χώρες συμμετείχαν σε τουρνουά στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (19.07.22) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Στο τουρνουά συμμετείχαν 32 αθλητές από 16 χώρες», αναφέρεται στο «2ο διεθνές κύπελλο τοξοβολίας ειρήνης και ελευθερίας» που διοργανώθηκε την Κυριακή στην κατεχόμενη Κερύνεια από την Ένωση Τοξοβόλων Τουρκίας και το ίδρυμα Γιουνούς Εμρέ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διοργάνωση του τουρνουά έγινε στα πλαίσια των «εορτασμών» για τη λεγόμενη εορτή ειρήνης και ελευθερίας 20ης Ιουλίου και σε αυτό παρευρέθηκαν για την απονομή βραβείων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσερί και άλλοι «αξιωματούχοι» του κατοχικού καθεστώτος.

    Στο τουρνουά, όπως γράφει η εφημερίδα, συμμετείχαν 32 αθλητές από 16 χώρες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν αθλητές από το Ιράν, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, το «Κόσοβο», το Σεράγεβο, τη Γεωργία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κατάρ, την Πολωνία, την Σερβία, τη Βηρυτό, το Μαυροβούνιο, την Ινδία και το ψευδοκράτος.

    (ΑΚ)

    [10] Παράπονα Τουρκμένων για την «υπηκοότητα» του καθεστώτος

    Η K?br?s Postas? (19.07.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι τον κίνδυνο «να αποβληθούν από την δική τους υπηκοότητα» λόγω των εγγράφων που τους ζητούνται όταν υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την «υπηκοότητα» του κατοχικού καθεστώτος αντιμετωπίζουν οι Τουρκμένοι, που έρχονται στα κατεχόμενα και αποτελούν σημαντικό κομμάτι των ασχολούμενων με παροχή υπηρεσιών καθαρισμού και φροντίδας ασθενών.

    Κάτω από τον τίτλο «Οι Τουρκμένοι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν απάτριδες», η εφημερίδα αναφέρει ότι πολίτες από το Τουρκμενιστάν της εξήγησαν «το βάσανο του να μην μπορούν να γίνουν πολίτες της ΤΔΒΚ». Προσθέτει και τα εξής το δημοσίευμα:

    «Υπάρχουν υπήκοοι του Τουρκμενιστάν, οι οποίοι εργάζονται 11-12 χρόνια και ακόμα και 15 χρόνια εδώ με άδεια εργασίας και κάνουν όλες τους τις καταθέσεις με τα χρήματα που κερδίζουν με τον ιδρώτα του προσώπου τους. Όμως, όταν έρθει η ώρα της υπηκοότητας της ΤΔΒΚ, προσκρούουν στον σκληρό τοίχο της γραφειοκρατίας.

    Όσο και αν είναι απλές οι προϋποθέσεις που ζητούνται στον νόμο για πολίτες τρίτων χωρών, αντίθετα με ό,τι θεωρείται, δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν την υπηκοότητα της ΤΔΒΚ. Ακόμα και αν όλες οι προϋποθέσεις είναι εντελώς εντάξει, υποβάλλονται σε ανανεώσεις εγγράφων ξανά και ξανά και ανακρίσεις για την ασφάλεια που παρατείνονται σε ένα χρόνο. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που βιώνουν είναι το ‘πιστοποιητικό χαρακτήρα’. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρεις ‘πιστοποιητικό χαρακτήρα’ από τις αρχές του Τουρκμενιστάν. Ανάμεσα στα κουτσομπολιά είναι ότι υπάρχουν κάποιοι σύνδεσμοι στην ΤΔΒΚ που το κάνουν αυτό με ρουσφέτι. Όμως, αν ένας πολίτης του Τουρκμενιστάν θελήσει να πάρει απευθείας το πιστοποιητικό χαρακτήρα, είτε αποβάλλεται απευθείας από την υπηκοότητα είτε απειλείται ότι θα αποβληθεί. Οι Τουρκμένοι είναι άνθρωποι που ασχολούνται με τις ανάγκες των ηλικιωμένων μας και μπορούμε να τους αναθέσουμε την καθαριότητα των σπιτιών μας. Τώρα οι Τουρκμένοι είναι υπό την απειλή να μείνουν ‘απάτριδες’».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Φωταγωγήθηκε η «σημαία με την ημισέληνο» σε λόφο στο χωριό Όβγορος

    Ο παράνομος Bayrak (19.07.22 brtk.net) αναφέρεται στην «σημαία διαμέτρου 15 μέτρων με την ημισέληνο και το αστέρι» που δημιουργήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Όβγορος το 1972 ως σύμβολο «για την αντίσταση ενάντια στους Ελληνοκυπρίους», όπως υποστηρίζει.

    Σύμφωνα με τον Bayrak, η σημαία φωταγωγήθηκε 40 χρόνια αργότερα, πριν την αυριανή επέτειο για την Τουρκική εισβολή, με φωτισμό led από τον λεγόμενο δήμο Τρικώμου.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα ο «δήμαρχος» Τρικώμου, Χασάν Σαντίκογλου δήλωσε ότι η φωταγώγηση της σημαίας δημιουργεί αισθήματα περηφάνειας για τον ίδιο. «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα ζει για πάντα και η σημαία μας με την Ημισέληνο και το αστέρι θα συνεχίσει να κυματίζει περήφανα», είπε.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Την ακύρωση της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική ανακοίνωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Ak?am (19.07.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ανακοίνωσε χθες ότι η προγραμματισμένη περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σε χώρες τις Λατινικής Αμερικής (Μεξικό και Βενεζουέλα) στις 24 Ιουλίου, αναβλήθηκε για μεταγενέστερο στάδιο.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν προειδοποίησε την Φινλανδία και Σουηδία ότι θα προχωρήσουν σε παγοποίηση της διαδικασίας για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν προβούν σε όλα τα βήματα που χρειάζονται για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Μνημονίου. «Δυστυχώς δεν βλέπουμε μια καλή εικόνα στην Σουηδία όσον αφορά στο θέμα αυτό. Η στάση της Τουρκίας είναι πολύ ξεκάθαρη. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζουν», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [02] «Το μυστικό του Αυστραλιανού Mark στη γραμμή ΤΔΒΚ ? Τουρκία»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (19.07.22 t24.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του Τολγκά Σαρντάν, ο οποίος αναφέρεται στην «απέλαση» του Αυστραλού βαρόνου της νύχτας, Mark Buddle από τα κατεχόμενα στην Τουρκία και γράφει, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Buddle, που είναι αρχηγός της γνωστής εγκληματικής ομάδας μοτοσυκλετών «Comanchero» που δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, κρατείται ακόμα σε ειδικό κέντρο στην Άγκυρα.

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, το όνομα του Αυστραλού, δεν βρίσκεται στους καταλόγους εγκληματιών της Τουρκίας, αλλά από πέρυσι «είναι αρκετά γνωστό στην ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στην δράση του Buddle, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Buddle ελέγχει τις αποστολές ναρκωτικών από το Ντουμπάι στην Αυστραλία.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι ο Buddle, ο οποίος πήγε για πρώτη φορά στο Ιράκ και τον Λίβανο στα μέσα του περασμένου έτους, πηγαινοερχόταν για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Τουρκία. Ο αρθρογράφος σημειώνει και τα εξής:

    «Τις επόμενες μέρες, ο Buddle αποφάσισε να ζήσει στην ΤΔΒΚ στα μέσα του 2021 και μετακόμισε στο νησί. Επέλεξε την ΤΔΒΚ ως την ασφαλή ζώνη του και άρχισε να ζει στο νησί.

    Έφυγε για τελευταία φορά από το νησί στις αρχές αυτού του μήνα για να συναντηθεί με εκπρόσωπο της ομάδας του στη Γερμανία. Δεδομένου ότι η Ιντερπόλ δεν είχε διεθνές ένταλμα σύλληψης, δεν αντιμετώπισε δυσκολίες να φύγει από την ΤΔΒΚ, να πάει στη Γερμανία και να επιστρέψει στο νησί», σημειώνει και γράφει ότι το γεγονός ότι ο Buddle άρχισε να ζει στην ΤΔΒΚ έφερε διαμάχες στο νησί.

    Εν τω μεταξύ, η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Buddle. [?] Το ενδιαφέρον είναι ότι η διοίκηση (της ΤΔΒΚ) παρενέβη για τον Buddle, ο οποίος εισήλθε στην ΤΔΒΚ με τουριστική βίζα 30 ημερών. Η τουριστική βίζα διάρκειας 30 ημερών μετατράπηκε σε άδεια διαμονής 6 μηνών αυτή τη φορά, με το σκεπτικό ότι θα ‘επενδύσει’ στη χώρα. Ο Buddle έχει άδεια διαμονής στην ΤΔΒΚ έως τις 6 Αυγούστου 2022.

    Ο Τύπος στο νησί ανέφερε ότι δόθηκαν χρήματα για την έκδοση της εξάμηνης άδειας παραμονής του Buddle. Σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, ο Buddle βρίσκεται υπό πολιτική προστασία. Οι δημοσιογράφοι στην ΤΔΒΚ προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη για να αποκαλύψουν ποιος εξουσιοδότησε τον Buddle. [?]

    Εδώ και λίγο καιρό σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις που συνδέουν το νησί με την Τουρκία.

    Από τη μια, ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις, ιδιαίτερα η τουρκικής καταγωγής Αλααντίν Τσακιτσί Alaaddin ?ak?c? και η ομάδα Sarallar, κατευθύνθηκαν προς το νησί.

    Από την άλλη, δολοφονήθηκε ο Χαλίλ Φάλιαλι, ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της ΤΔΒΚ αλλά εμπλεκόμενος σε ορισμένες δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράνομων διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Είναι γνωστό ότι ο Φάλιαλι διαχειριζόταν επίσης το εμπόριο κοκαΐνης στην περιοχή. [?]»

    «Λαμβάνοντας υπόψιν την κοκαΐνη που στάλθηκε από τη Νότια Αμερική στην Κύπρο αλλά πιάστηκε στο δρόμο, τι θα συναντήσουμε στο μέλλον;», διερωτάται ο αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι ο Buddle, τον οποίο παρακολουθούσε το FBI του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, συνελήφθη στην «ΤΔΒΚ» στις 7 Ιουλίου.

    Ο Buddle απελάθηκε αμέσως στην Τουρκία κατόπιν αιτήματος του FBI, σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι καθώς η «ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζεται από την Αυστραλία, ο Buddle στάλθηκε επειγόντως στην Άγκυρα, αφού η «ΤΔΒΚ» λαμβάνει υποστήριξη από την Τουρκία στη διεθνή έκδοση.

    Ο ηγέτης των «Comanchero» κρατείται επί του παρόντος σε κέντρο απομάκρυνσης στην Άγκυρα και αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις εναντίον του, επισημαίνει προσθέτοντας πως αφού οι αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων φθάσουν στην Άγκυρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβει την τελική απόφαση για τον Buddle, ο οποίος έχει μπλε ειδοποίηση της Ιντερπόλ.

    Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργείου, η έκδοση του Buddle στην Αυστραλία ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί, υποστηρίζει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε δελτίο χρησιμοποιείται για την αναφορά της θέσης ενός εγκληματία και για τη ζήτηση πρόσθετων πληροφοριών.

    Επιπλέον, είναι δυνατόν να ερμηνευθεί η μη έκδοση κόκκινου δελτίου από την Αυστραλία ως ένδειξη ότι δεν ζητήθηκε η έκδοση του Buddle μετά τη σύλληψή του, προσθέτει και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η έκδοση του Buddle θα είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης κόκκινης ειδοποίησης και ότι πιθανότατα θα απελαθεί σε άλλη χώρα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 19 July 2022 - 12:48:16 UTC