Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 138/2022 21.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Οι προτάσεις μας θα ωφελήσουν και τους γείτονές μας»
  • [02] Στήριξη από Τουρκική Εθνοσυνέλευση στο «όραμα» Τατάρ
  • [03] Σε Τουρκία και κατεχόμενα γιόρτασαν την 48η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο
  • [04] Επαφές του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ομάν
  • [05] Δεν οφείλονται στην συνεργασία με την ΑΗΚ οι διακοπές ρεύματος, λέει η «ΚΙΒ-ΤΕΚ»
  • [06] Κισμίρ: Η «κυβέρνηση» επεμβαίνει και πάλι στην ελευθερία του λόγου
  • [07] Στην ίδια βαθμίδα με τους Ταλιμπάν τα κατεχόμενα στην εμπορία ανθρώπων
  • [08] Υπογραφή «πρωτοκόλλου» μεταξύ του «δήμου» Λαπήθου και του δήμου Μπέιογλου
  • [09] Αρικλί: «Υπάρχουν 387.000 εγγεγραμμένα οχήματα»
  • [10] Δύο θάνατοι και 3.231 κρούσματα Covid-19 την τελευταία εβδομάδα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μήνυμα Ερντογάν σε ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τα ανατολικά του Ευφράτη
  • [02] Η Τουρκία σε Ιράκ: «Μην κάνετε δηλώσεις υπό την επήρεια της προπαγάνδας του PKK»
  • [03] Με κύριο θέμα στην ατζέντα το Συριακό συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
  • [04] Καραμολλάογλου: Η Τουρκία να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο
  • [05] Σημαντικό βήμα στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου
  • [06] Αντιδράσεις για την επικύρωση της αποχώρησης από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • [07] Πτώση στα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης δείχνει νέα δημοσκόπηση
  • [08] Στις 226,532 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία σε μια βδομάδα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Οι προτάσεις μας θα ωφελήσουν και τους γείτονές μας»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (20.07.22 kibrispostasi.com), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στις προτάσεις που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μέσω των Ηνωμένων Εθνών και ισχυρίστηκε ότι αποσκοπούν στην ευημερία και την ευτυχία των Τουρκοκυπρίων, αλλά παράλληλα θα ωφελήσουν και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Μιλώντας στα πλαίσια δεξίωσης που παρέθεσε στα πλαίσια των εορτασμών για την τουρκική εισβολή, ο Τατάρ επεσήμανε ότι στόχος του ως «πρόεδρος» είναι να συνεχίσει την αναζήτηση της συμφιλίωσης και αναφέρθηκε στις νέες προτάσεις που έχουν ετοιμάσει σε αυτό το πλαίσιο.

    Ο Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε ότι υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά προτάσεις, μεταξύ των οποίων ο διαμοιρασμός του πλούτου των υδρογονανθράκων, η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων με καλώδιο μέσω Τουρκίας, η σύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, και δήλωσε ότι αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο μέσω της συνεργασίας των δύο «κρατών».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις για την αποναρκοθέτηση και την επίλυση των περιστατικών άτυπης μετανάστευσης, σημείωσε ότι οι εκκλήσεις για διάλογο συνεχίζονται και υποστήριξε ότι οι προτάσεις που υπέβαλε είναι εποικοδομητικές.

    «Οι προτάσεις της άλλης πλευράς στοχεύουν στην επιβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας»

    «Αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν πρωτίστως στην ευημερία και την ευτυχία του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά είναι και σε προς όφελος των γειτόνων μας», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι, αντιθέτως, οι προτάσεις της «άλλης πλευράς» στοχεύουν περισσότερο στην επιβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την έκφρασή του.

    Ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής: «Δε θα συμμετάσχουμε ποτέ σε αυτό το παιχνίδι. Υπάρχει ένας αγώνας για κυριαρχία στην Κύπρο. Αν δεν μπορέσουμε να επιβάλουμε την κυριαρχία μας, θα εξαφανιστούμε από αυτό το νησί μακροπρόθεσμα».

    Αναφερόμενος στην επιστολή που του απέστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τατάρ δήλωσε ότι στην επιστολή αυτή ο Ερντογάν εξέφρασε με σαφήνεια την υποστήριξή του στη νέα πολιτική και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο.

    Στη δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρέστησαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, η λεγόμενη πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, «υπουργοί», βουλευτές, στρατιωτικό προσωπικό, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών.

    Στη δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης ο αντιστράτηγος Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, του Καλού Κόμματος (?yi Parti), του Κόμματος Ευδαιμονίας (SP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), καθώς και αντιπροσωπεία της Ναυτικής Ακαδημίας.

    (ΓΜ)

    [02] Στήριξη από Τουρκική Εθνοσυνέλευση στο «όραμα» Τατάρ

    Η K?br?s (21.07.22) γράφει ότι τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του σώματος, Τζελάλ Αντάν, που βρισκόταν στα κατεχόμενα για να παραστεί στους εορτασμούς για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας του καθεστώτος, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν κεκτημένα δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες.

    Επισημαίνοντας την σημασία της διατήρησης της ελληνοτουρκικής ισορροπίας στην περιοχή και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων του τουρκοκυπριακού «λαού» με την Τουρκία από την άποψη της κοινής ασφάλειάς τους, ο Τατάρ επεσήμανε την ανάγκη της προστασίας των «δικαίων και δικαιωμάτων» τους στην «γαλάζια πατρίδα», στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» τους, στην ξηρά, στις θάλασσες, στον «εναέριο χώρο» τους και στο «FIR» τους.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» ουδέποτε θα αποδεχτεί την φόρμουλα «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Κατέληξε λέγοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα συνεχίσει να εργάζεται για την ευημερία του σε συνεργασία με την Τουρκία.

    Αντάν: «Στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται με το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζελάλ Αντάν είπε ότι ως Τουρκική Εθνοσυνέλευση παρέχουν πλήρη στήριξη στον Τατάρ και παρακολουθούν στενά την υπόθεση της Κύπρου.

    Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της προστασίας των «δικαίων και δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων σε κάθε τομέα και καταβάλλουν έντονη προσπάθεια για να ακούγεται η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ισχυριζόμενος ότι το «όραμα λύσης» που υπέβαλε ο Τατάρ είναι ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης, ο Αντάν υποστήριξε ότι εμποδίζει την επίτευξη λύσης η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων που θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες ολόκληρου του νησιού.

    Υποστηρίζοντας ότι η νέα διαπραγματευτική διαδικασία που θα ανοίξει τον δρόμο της λύσης στο νησί θα μπορούσε να αρχίσει μόνο με την «επίδειξη της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών», ο Αντάν ισχυρίστηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να τύχουν διαπραγμάτευσης τα μοντέλα συνεργασίας των «δύο κρατών» και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο «όραμα» του Τατάρ προς αυτή την κατεύθυνση και στις προτάσεις που υπέβαλε για συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Σημειώνοντας ότι στηρίζουν και τα βήματα που γίνονται με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Αντάν πρόσθεσε ότι εξηγούν στους συνομιλητές τους πως το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πως οι αντίθετες απόψεις είναι προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του.

    Ο Τούρκος βουλευτής είπε ότι θα συνεχίσουν την συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» και τις προσπάθειες προστασίας των «δικαίων και δικαιωμάτων» του τουρκοκυπριακού «λαού» και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι δεν θα επιτύχει καμία πρωτοβουλία που παραγνωρίζει την «ΤΔΒΚ».

    Συναντήσεις τουρκικών κομμάτων με Τορέ

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (20.07.22, brtk.net) μεταδίδει ότι χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους τουρκικών πολιτικών κομμάτων που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα είχε χθες και ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», ο Τορέ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουσταφά Ντεστιτζί, τον βουλευτή Προύσας του Καλού Κόμματος Αχμέτ Εροζάν, αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευδαιμονίας, τους αντιπροέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος, Ριφάτ Μελίχ Ακτάς, Ιλκάι Άκσοϊ και Γιαλτσίν Ταζέ, τον βουλευτή στην πόλη Τσόρουμ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Τουφάν Κιοσέ και τον εκπρόσωπο του ίδιου κόμματος στα κατεχόμενα, Μουσταφά Γιοριουκτσιού.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σε Τουρκία και κατεχόμενα γιόρτασαν την 48η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο

    Κάτω από τον τίτλο «Γιορτάσαμε με τιμή και περηφάνια», η G?ne? (21.07.22) γράφει ότι διεξήχθη χθες η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στην παρέλαση παρέστησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, η «πρόεδρος» του λεγόμενου ανώτατου δικαστηρίου, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο διοικητής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων υποστράτηγος Σεζάι Όζτουρκ, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, εκπρόσωποι της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, «υπουργοί», «βουλευτές» και άλλοι.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις ομιλίες Τατάρ και Οκτάι ακολούθησε επίδειξη παραδοσιακών χορών και στρατιωτική παρέλαση, πάνω από την οποία πέταξαν και αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

    Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο «Συνέταιροι στον ενθουσιασμό», η Diyalog (21.07.22) γράφει ότι εορτασμοί για την επέτειο της εισβολής έγιναν και στην Κωνσταντινούπολη, την Μερσίνα και την Αδριανούπολη.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επαφές του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ομάν

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (21.07.22), ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουργκάι Ντενίζ συμμετείχε στη γενική συνέλευση του Ισλαμικού Εμπορικού, Βιομηχανικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου (ΙCCIA) που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ.

    Ο Ντενίζ, αναφέρει το δημοσίευμα, πραγματοποίησε επαφές στα πλαίσια της συμμετοχής του στην 38η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου και μίλησε για τις εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα κατεχόμενα.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μουσταφά Έργκιουβεν, με τη σειρά του, παρουσίασε στους αντιπροσώπους της γενικής συνέλευσης την τουρκοκυπριακή οικονομία και ενημέρωσε για τα «εξαγωγικά προϊόντα» των κατεχομένων.

    Ο Ντενίζ, σε διμερείς επαφές που πραγματοποίησε, αναφέρθηκε στη σημασία των εμπορικών σχέσεων και διερεύνησε τις ευκαιρίες εξέλιξης αυτών των σχέσεων. Στα πλαίσια της συμμετοχής του στις εργασίες της γενικής συνέλευσης ο Ντενίζ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ICCIA Abdullah Saleh Kamil και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ομάν, ο Ντενίζ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Επενδύσεων της χώρας και συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Aseela Salim al Samsamiya. Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

    Ο Ντενίζ, τέλος, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ομάν, Redha Juma al Saleh. Στη συνάντηση αξιολογήθηκε η βελτίωση του περιβάλλοντος συνεργασίας που προέκυψε από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

    (ΓΜ)

    [05] Δεν οφείλονται στην συνεργασία με την ΑΗΚ οι διακοπές ρεύματος, λέει η «ΚΙΒ-ΤΕΚ»

    Κάτω από τον τίτλο «Συνεχίζεται η συνεργασία», η Diyalog (21.07.22) γράφει ότι δεν οφείλονταν στον «νότο», όπως χαρακτηρίζει τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου, οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που υπήρχαν κατά διαστήματα χθες στα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»), Χασάν Άκγιγιτ δήλωσε στην εφημερίδα ότι συνεχίζεται η «δοσοληψία» ενέργειας ανάμεσα στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι αληθείς οι ισχυρισμοί ότι «ο νότος προβαίνει σε διακοπές ηλεκτρισμού λόγω των τελετών της 20ης Ιουλίου και των επιδείξεων των πολεμικών αεροπλάνων στους ουρανούς της Κερύνειας», ο Άκγιγιτ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες δύο μέρες παρέχεται ηλεκτρισμός από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές κατά τις πρωινές ώρες και από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα κατά τις βραδινές ώρες.

    Ο Άκιγιγιτ είπε ότι οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα οφείλονται σε βλάβες και όχι σε έλλειψη καυσίμων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κισμίρ: Η «κυβέρνηση» επεμβαίνει και πάλι στην ελευθερία του λόγου

    Σύμφωνα με τη Vatan (21.07.22), ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής Ένωσης εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), Αλί Κισμίρ δήλωσε ότι με τις τροποποιήσεις του «νομοσχεδίου» για την ίδρυση και τις μεταδόσεις «δημόσιων» και ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών η «κυβέρνηση» επεμβαίνει και πάλι στην ελευθερία του λόγου.

    Αναφερόμενος στο «νομοσχέδιο», ο Κισμίρ δήλωσε ότι η ελευθερία του Τύπου δεν αποτελεί προτεραιότητα για την «κυβέρνηση» και ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετά αντιδημοκρατικά άρθρα. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όπως αγωνιστήκαμε μέχρι σήμερα εναντίον της απόπειρας φίμωσης του Τύπου στη χώρα μας, θα αγωνιστούμε και εναντίον αυτού του νομοσχεδίου».

    Στη δήλωσή του ο Κισμίρ αναφέρει και στα εξής: «Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της τα προγράμματα που εκπέμπονται διαδικτυακά καθώς και τους παραγωγούς αυτών των προγραμμάτων».

    (ΓΜ)

    [07] Στην ίδια βαθμίδα με τους Ταλιμπάν τα κατεχόμενα στην εμπορία ανθρώπων

    Κάτω από τον τίτλο «Ντροπή εμπορίας ανθρώπων», η Yeni D?zen (21.07.22) γράφει ότι στην ίδια βαθμίδα με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τοποθετείται η «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, στην Έκθεση Εμπορίας Ανθρώπων που ετοίμασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για το 2022.

    Σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετείται στην βαθμίδα 1 και η Τουρκία στη βαθμίδα 2, η εφημερίδα αναφέρει ότι στην έκθεση διευκρινίζεται ότι η «ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζεται, όμως αν αναγνωριζόταν θα τοποθετείτο στην βαθμίδα 3.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στη βαθμίδα 3 τοποθετούνται οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, η Ρωσία που βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιες χώρες που κυβερνούνται με σουλτανάτα.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 28 νυκτερινά κέντρα στα οποία εργάζονται 617 γυναίκες, ότι οι «εργαζόμενες» αυτές μεταβαίνουν κάθε βδομάδα για ιατρικό έλεγχο συνοδευόμενες από σωματοφύλακες των νυκτερινών κέντρων και ότι εμποδίζονται να ενημερώσουν την «αστυνομία» ή τους γιατρούς.

    Σημειώνεται επίσης ότι η «επιτροπή νυκτερινών κέντρων» διενεργεί ελέγχους μία φορά κάθε δύο εβδομάδες σε πέντε νυκτερινά κέντρα, όμως αυτοί οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στην καθαριότητα της κουζίνας.

    Αναφέρεται ότι οι συνομιλίες με τις εργαζόμενες γίνονται πάντα στην παρουσία σωματοφυλάκων των κέντρων ή προσωπικού και προστίθεται ότι «στις συζητήσεις εμποδίζονται να μιλήσουν ελεύθερα οι γυναίκες».

    Στην έκθεση υποστηρίζεται ακόμη ότι υπάρχουν «κυβερνητικοί αξιωματούχοι» που συνεργάζονται με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες έχουν διασυνδέσεις με τα νυκτερινά κέντρα και ότι μερικά «μέλη της βουλής» συγκαταλέγονται στους πελάτες των εν λόγω κέντρων.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Υπογραφή «πρωτοκόλλου» μεταξύ του «δήμου» Λαπήθου και του δήμου Μπέιογλου

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (21.07.22 brtk.net), υπεγράφη προκαταρκτικό «πρωτόκολλο» ανταλλαγής, συνεργασίας και καλής θέλησης μεταξύ του δήμου της κατεχόμενης Λαπήθου και του Δήμου Μπέιογλου (Πέραν) της Κωνσταντινούπολης.

    Η υπογραφή του «πρωτοκόλλου» συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χθες στον κατεχόμενο Καραβά παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λαπήθου Μουσταφά Ακτούγ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο του Μπείογλου για τη συνεργασία των «δύο δήμων».

    Ο Δήμαρχος του Μπείογλου Χαϊντάρ Αλί Γιλντίζ, με τη σειρά του, τόνισε τη σημασία του πρωτοκόλλου και δήλωσε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της «ΤΔΒΚ».

    Ο δε Ερσίν Τατάρ τόνισε την αγάπη που έχει ο Χαϊντάρ Αλί Γιλντίζ για την κατεχόμενη Κύπρο και υποστήριξε ότι είναι μεγάλη η συνεισφορά του στην «ΤΔΒΚ» ως πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Τοξοβόλων.

    Όπως έγινε γνωστό το πρωτόκολλο στοχεύει στην συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

    (ΓΜ)

    [09] Αρικλί: «Υπάρχουν 387.000 εγγεγραμμένα οχήματα»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (21.07.22 kibrispostasi.com), ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων οχημάτων στα κατεχόμενα είναι 387.000. Από αυτά τα 210.000 κυκλοφορούν ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας.

    Μιλώντας στην Κ?br?s Postas? μετά την ανακοίνωση του «τμήματος εγγραφής και αδειοδότησης οχημάτων» αναφορικά με τα έσοδα του πρώτου μισού του τρέχοντος έτους, ο Αρικλί δήλωσε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες έγιναν 30.000 χιλιάδες μεταβιβάσεις οχημάτων ενώ ενεγράφησαν 60.000 καινούργια οχήματα.

    (ΓΜ)

    [10] Δύο θάνατοι και 3.231 κρούσματα Covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Η Vatan (21.07.22) αναφέρεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα και γράφει ότι την βδομάδα που μας πέρασε (13-19 Ιουλίου 2022) πραγματοποιήθηκαν 23.434 διαγνωστικές εξετάσεις και καταγράφηκαν 3,231 κρούσματα. Σημειώθηκαν επίσης 2 θάνατοι με τελική αιτία την ασθένεια Covid-19.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μήνυμα Ερντογάν σε ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τα ανατολικά του Ευφράτη

    Η Yeni ?afak (21.07.22 yenisafak) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από τα ανατολικά του Ευφράτη.

    Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου κατά την επιστροφή του από το Ιράν, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε:

    «Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν το ανατολικό μέρος του Ευφράτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξήχθη στη διαδικασίας της Αστάνα. Λένε οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά του7ς από τα ανατολικά του Ευφράτη. Το αποτέλεσμα το οποίο έχει προκύψει εδώ είναι προσδοκία και της Τουρκίας. Διότι αυτός που τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις εκεί είναι οι ΗΠΑ. Αφού η Αμερική τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις και αφού εμείς αγωνιζόμαστε κατά αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, την στιγμή που θα αποσυρθεί ή σε περίπτωση που σταματήσει να τροφοδοτεί αυτές τις οργανώσεις, το έργο μας θα είναι ευκολότερο».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την επίσκεψη του στο Ιράν, ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε σαφή μηνύματα ειδικά για την επιχείρηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη βόρεια Συρία.

    Υπενθυμίζοντας ότι συμμετείχε πρώτα στην έβδομη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας ? Ιράν και στη συνέχεια στην τριμερή σύνοδο κορυφής της διαδικασίας της Αστάνα που έγιναν στο Ιράν, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τα εξής:

    «Όπως ίσως είδατε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, οι απόψεις των τριών μας, δεν ήταν οι ίδιες. Ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία, υπάρχει ενότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλοντας και μη είμαστε ενωμένοι ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG. Επιπλέον άλλωστε, αυτό είναι το πρόβλημα που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στο καθεστώς. Επί του παρόντος, η τρομοκρατική οργάνωση απομυζά και εκμεταλλεύεται τις πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη και στη συνέχεια τις πουλάει στο καθεστώς. Το είπαμε αυτό και στον κ. Μπάϊντεν στο πλαίσιο των συναντήσεων μας».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά και τα εξής:

    «Μια νέα επιχείρηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ατζέντα μας ενόσω δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες μας για την εθνική ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, βλέπετε, στελέχη των ΗΠΑ εκεί εκπαιδεύουν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης, υψώνουν τη σημαία του καθεστώτος εκεί. Γιατί; Υποτίθεται για να εξαπατήσουν. Αν μπορούν να εξαπατήσουν. Αυτό που κάνουν είναι να αναλάβουν τρομοκρατική δράση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών εκεί. Νομίζουν ότι με το να υψώνουν τη σημαία του καθεστώτος εκεί, μπορούν να εξαπατήσουν τον τουρκικό στρατό; Κάτι τέτοιο δεν θα το χάψουμε».

    Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας:

    «Αυτή τη στιγμή, φυσικά, διατηρούμε την ευαισθησία μας στις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη, στο Ιντλίμπ και στο Αφρίν. Γι' αυτό λέγαμε από την αρχή ότι θέλουμε να είναι μαζί μας στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτές τις περιοχές έως και 30 χιλιόμετρα νότια των συνόρων η Ρωσία και το Ιράν. Θα πρέπει να μας δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη εδώ. Αυτό, το επαναλάβαμε εδώ, τόσο στον κ. Πούτιν όσο και στον κ. Ρέισι. Και οι δύο έχουν ήδη τονίσει αυτά τα ζητήματα στις δηλώσεις τους. Νομίζω ότι δεν σκεφτόμαστε διαφορετικά για τα θέματα PKK/YPG/PYD. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και στο μέλλον».

    Αναφερόμενος στον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής:

    «Μέχρι στιγμής, η άποψη του κ. Πούτιν για τις προσπάθειές μας είναι θετική. Εκφράζει μάλιστα την ευγνωμοσύνη του γι' αυτό. Μας έκανε κάποιες πολύ διαφορετικές εισηγήσεις. Ελπίζουμε ότι συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας για το φυσικό αέριο, το Άκκιουγιου και άλλα θέματα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής:

    «Ο ρόλος μας αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε ο οικοδεσπότης. Έχουμε μια διαμεσολάβηση ως οικοδεσπότης. Εργαζόμαστε εντατικά για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εδώ και πολύ καιρό. Ελπίζουμε ότι το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία θα διεξάγεται από ένα κέντρο συντονισμού που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη».

    Επισημαίνοντας ότι το Ιράν έχει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τους πρόσφυγες που έρχονται από το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε:

    «Ο κ. Ρεϊσί τα εξήγησε με σαφήνεια. Φυσικά δεν είναι εύκολο. Όταν εξετάζουμε εάν έχουν γίνει οι δέουσες προετοιμασίες στα κέντρα υποδοχής, δεν έχουν γίνει. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε σπίτια με τσιμεντόλιθο στη βόρεια Συρία. Με αυτά τα σπίτια με τσιμεντόλιθο στόχος μας είναι να επιστρέψουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες πίσω στα εδάφη τους. [?] Δεν λαμβάνουμε την παραμικρή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε απ’ εδώ ούτε απ’ εκεί, αλλά το κάνουμε μαζί με τις δικές μας μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο στόχος μας είναι, αν χτίσουμε 250 χιλιάδες σπίτια εδώ, ελπίζουμε ότι θα αυξήσουμε την εθελούσια επιστροφή σε πάνω από 1 εκατομμύριο».

    Όσον αφορά τον όρο σε σχέση με την Ελλάδα που τίθεται για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής:

    «Φυσικά, όταν συζητήσαμε αυτά τα θέματα με τον κ. Μπάιντεν, δεν μας επέβαλε έναν τέτοιο ‘όρο Ελλάδα’. Αντιθέτως, στη μακρά συνάντησή μας, μιλήσαμε για το γεγονός ότι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου. Για τα F16 είπε επίσης: ‘Εγώ, θα καταβάλω όσες προσπάθειες περνάνε από το χέρι μου’. Δυστυχώς, στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπάρχουν έστω και λίγοι, που αντιτίθενται σε αυτό. Όταν εξετάζουμε τις τρέχουσες εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου, ένας τέτοιος όρος δεν είναι δεσμευτικός για εμάς. Αρκεί να πουν ναι στην πρότασή μας σχετικά με τα F16 και να μας τα δώσουν».

    (ΒΚ)

    [02] Η Τουρκία σε Ιράκ: «Μην κάνετε δηλώσεις υπό την επήρεια της προπαγάνδας του PKK»

    Το Ankara Anatolia (21.07.22 aa.com.tr) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί το Ιράκ να μην προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με την επίθεση στο Ντουχόκ «υπό την επήρεια της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», κατά την έκφρασή του.

    Σε γραπτή δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει «με μεγάλη λύπη» ότι 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 23 άτομα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση κοντά σε ποτάμι στην περιοχή Zaho της επαρχίας Ντοχούκ του Ιράκ. Αναφέρεται και το εξής στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

    «Η Τουρκία διεξάγει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με τη μέγιστη ευαισθησία στην προστασία των αμάχων, των πολιτικών υποδομών, των ιστορικών και πολιτιστικών αγαθών και της φύσης. Εκτιμάται ότι τέτοιες επιθέσεις στοχεύουν αθώους ανθρώπους και προέρχονται από τρομοκρατική οργάνωση. Έχουν επίσης στόχο την δίκαιη και αποφασιστική στάση της χώρας μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κάθε βήμα για να αποκαλύψει την αλήθεια.

    Καλούμε τους ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην κάνουν δηλώσεις υπό την επήρεια της ρητορικής και της προπαγάνδας της προδοτικής τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστούν για να αποκαλύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους αυτού του καταστροφικού περιστατικού».

    (ΚΣ)

    [03] Με κύριο θέμα στην ατζέντα το Συριακό συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

    Η Yeni ?afak (21.07.22 yenisafak.com) γράφει ότι συνεδριάζει σήμερα, υπό την Προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, μετά από διακοπή δύο μηνών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας.

    Όπως τονίζει η εφημερίδα, το θέμα της επίθεσης ενάντια στην Συρία είναι ένα από τα κυριότερα που θα απασχολήσουν την ημερησία διάταξη του ΣΕΑ, αφού θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης της νέας επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

    Θα συζητηθούν επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας για τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη.

    Στο τραπέζι θα τεθούν και οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τον προβλεπόμενο διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η αγορά F-16 από τις ΗΠΑ.

    (ΚΣ)

    [04] Καραμολλάογλου: Η Τουρκία να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet (20.07.22 milliyet), ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευτυχίας (SP), Τεμέλ Καραμολλάογλου ισχυρίστηκε ότι «σοφότερο βήμα» που πρέπει να γίνει ως απάντηση στις υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Ελλάδας, είναι να διασφαλιστεί ότι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, να αναγνωριστεί από όλες τις χώρες του κόσμου ως «ανεξάρτητο κράτος».

    Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Καραμολλάογλου υποστήριξε και τα εξής:

    «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία, αντίθετα, θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο, αντί να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. [?]

    Θεωρώ καθήκον μου να προειδοποιήσω την Ελλάδα από εδώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι αύριο, με το θέλημα του Θεού, θα είμαστε μέρος της κυβέρνησης. Σταματήστε να παίζετε με τη φωτιά. Πάρτε ένα μάθημα από την ιστορία. Μην ενθαρρύνεστε από την Αμερική και τη Γαλλία.»

    (ΒΚ)

    [05] Σημαντικό βήμα στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου

    Η Sabah (21.07.22 sabah) γράφει ότι τα θεμέλια του 4ου και τελευταίου αντιδραστήρα τέθιηκαν σήμερα στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, σε τελετή στην οποία παρέστη και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες θα καλύπτεται το 90% των ενεργειακών αναγκών της Κωνσταντινούπολης.

    Μιλώντας κατά την τελετή, ο Ντονμέζ ανέφερε ότι οι εργασίες στο Άκκουγιου προχωρούν όπως τις έχουν προγραμματίσει και ότι συνεχίζονται ταυτοχρόνως οι εργασίες παντού.

    (ΒΚ)

    [06] Αντιδράσεις για την επικύρωση της αποχώρησης από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

    Η Bir G?n (21.07.22 birgun.net) γράφει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να επικυρώσει την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

    «Χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα και τόνισαν ότι θα προστατεύσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ πολλά ιδρύματα από γυναικείες οργανώσεις μέχρι πολιτικά κόμματα, από δικηγορικούς συλλόγους έως επαγγελματικά επιμελητήρια τόνισαν ότι η απόφαση του δικαστικού σώματος ήταν παράνομη», γράφει η εφημερίδα.

    Η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB) αξιολόγησε την απόφαση ως το «βαρύτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου από την πολιτικοποιημένη δικαιοσύνη» και σε ανακοίνωση ανέφερε:

    «Αν δεν υπάρχουν δικαστές στην Άγκυρα, υπάρχουν δικηγόροι. [?] Αντιμετωπίζουμε όχι πλέον ένα καθεστώς διάκρισης των εξουσιών, αλλά ένα μονολιθικό, αυταρχικό καθεστώς ένωσης εξουσιών που αποκλείει τον πλουραλισμό. [?] Με την εν λόγω απόφαση καταργήθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του γυναικείου αγώνα στην Τουρκία και ασπίδα προστασίας των γυναικών έναντι κάθε μορφής βίας, ενώ ταυτόχρονα καταπατά το Σύνταγμα».

    Εξάλλου, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Άγκυρα Γκαμζέ Ταστσίερ δήλωσε ότι η απόφαση είναι άκυρη για αυτούς και πρόσθεσε ότι «θα επιβάλουμε εκ νέου τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπό την κυβέρνηση CHP», ενώ η πρόεδρος της επαρχιακής οργάνωσης του CHP στην Κωνσταντινούπολη Τζανάν Καφταντζίογλου είπε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης!»

    Το Αριστερό Κόμμα Τουρκίας, σε δήλωση του ανέφερε: «Παρά την κυβέρνηση του AKP και το δικαστικό σώμα του, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης!».

    (ΚΣ)

    [07] Πτώση στα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης δείχνει νέα δημοσκόπηση

    Η Bir G?n (21.07.22 birgun.net) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Themis, σύμφωνα με την οποία το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί λαμβάνει ποσοστό 4,1%, που είναι κάτω από το εκλογικό μέτρο του 5%.

    Η είδηση δεν περιλαμβάνει πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο λήψης του δείγματος της δημοσκόπησης (αριθμό συμμετεχόντων, τόπο και ημερομηνία διεξαγωγής).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό των αναποφάσιστων, τα κόμματα λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): ΄ 35,3%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 25,4%

    Καλό Κόμμα (?Y? Parti): 13,1%

    Φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10,3%

    Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi): 7,2%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) : 4,1%

    Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi): 1,6%

    Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP): 0,9%

    Κόμμα DEVA: 0,9%

    Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Partisi): 0,5%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 0,5%

    (ΚΣ)

    [08] Στις 226,532 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία σε μια βδομάδα

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (21.07.22 t24.com.tr) γράφει ότι σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα κατά την περίοδο 11-17 Ιουλίου 2022 ανήλθε στις 226,532 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων στους 96.

    Επίσης κατά την ίδια χρονική περίοδο, 124,732 άτομα που νόσησαν με την Covid-19 αποθεραπεύθηκαν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία είχε ανέλθει στις 117,095, ενώ από την εμφάνιση της πανδημίας στην Τουρκία μέχρι και σήμερα, εντοπίστηκαν συνολικά 15,524,071 κρούσματα και απεβίωσαν συνολικά 99,184 άτομα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 21 July 2022 - 12:17:16 UTC