Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 146/2022 02.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στο ΕΔΑΔ προσφεύγει το ΕΒΚΑΦ για τη Διανέλλιο Τεχνική Σχολή Λάρνακας
  • [02] Βουλευτής CHP: «Η νοοτροπία του ΑΚΡ έχει μεταφερθεί στην Κύπρο»
  • [03] Kόμμα Ενωμένη Κύπρος: «Θετική εξέλιξη η απόφαση του ΟΗΕ»
  • [04] «Καίνε» οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα στα κατεχόμενα
  • [05] Καταρρέουν ασυντήρητα σχολικά κτίρια
  • [06] Νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Αμμόχωστος ? Arsuz
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μήνυμα Ακάρ για Κύπρο: « Προσδοκία μας, η αντικειμενικότητα από τα τρίτα μέρη»
  • [02] Το νέο Θαλάσσιο Δόγμα της Ρωσίας ευκαιρία για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, λέει Τούρκος αντιναύαρχος
  • [03] Κόψιμο εκπομπής του Halk TV στην Τουρκία επειδή αποκάλεσαν «κύριο» τον Οτσαλάν
  • [04] Οι νέοι δεν ψηφίζουν ΑΚΡ σύμφωνα με δημοσκόπηση-Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι
  • [05] Νέα νομίσματα και χαρτονομίσματα για την τουρκική λίρα
  • [06] Αυξήθηκαν στα 5 τα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στο ΕΔΑΔ προσφεύγει το ΕΒΚΑΦ για τη Διανέλλιο Τεχνική Σχολή Λάρνακας

    Η G?ne? (02.08.22) γράφει ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα προσφύγει η «Διοίκηση Ιδρυμάτων» (ΕΒΚΑΦ) για την κατεδάφιση της Διανέλλιου Τεχνικής Σχολής Λάρνακας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ, Δρ. Ιμπραχίμ Μπεντέρ.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες Δευτέρα, ο Μπεντέρ υποστηρίζει ότι «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο η πλήρης κατεδάφιση ενός κτιρίου επειδή απλώς είναι μισογκρεμισμένο» και προσθέτει ότι «θα μεταφέρουμε στο ΕΔΑΔ αυτή την παράνομη στάση».

    Αναφερόμενος σε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να κτιστεί ξανά άλλη οικοδομή πάνω στην εν λόγω γη επειδή αυτή ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, ο Μπεντέρ ισχυρίζεται ότι ενώ η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσε να επιτύχει την αναστήλωση του κτιρίου υποβάλλοντας αίτηση στο ΕΒΚΑΦ για εξασφάλιση άδειας μέσω της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή της UNDP, «πρέπει να αναφέρουμε ότι αποτελεί αντίθεση προς το διεθνές δίκαιο και κυρίως προς τους κανόνες του ΕΒΚΑΦ και τους νόμους και τις αρχές του ΕΒΚΑΦ η πλήρης κατεδάφιση επειδή το ένα τμήμα είναι γκρεμισμένο, παραβιάζοντας ευθέως το δικαίωμα ιδιοκτησίας».

    Ισχυριζόμενος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί παράνομα τα κτίρια και την γη του ΕΒΚΑΦ από το 1974, ο Μπεντέρ υποστήριξε:

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση προβαίνει σε σοβαρές παραβιάσεις από την άποψη της απώλειας χρήσης που προκύπτει εδώ και χρόνια λόγω του σφετερισμού των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ και των ζημιών που προκαλούνται στα άλλα κτίρια των ιδρυμάτων. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ως αποτέλεσμα των ζημιών που προκύπτουν από τις προσπάθειες κατοχής της ελληνοκυπριακής διοίκησης πάνω στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ προκύπτει ευθύνη υλικής κα ηθικής αποζημίωσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης προς το ΕΒΚΑΦ. Στη βάση ερευνών που κάναμε, η απώλεια εισοδήματος του ΕΒΚΑΦ υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτως ή άλλως, είναι από την αρχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου το γεγονός ότι αφέθηκαν χωρίς φροντίδα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής διοίκησης και κατέρρευσαν κτίρια που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Σημειώνοντας ότι καταδικάζουμε έντονα αυτή την ετσιθελική και έκνομη στάση έναντι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα αγωνιστούμε με κάθε έννοια για αυτή την καταστροφή και κατάρρευση που γίνεται, επιφυλάσσοντας τα νομικά μας δικαιώματα.

    Για τον λόγο αυτό, τονίζουμε εκ νέου ως ΕΒΚΑΦ ότι ‘καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων’. Αυτή η έκφρασή μας είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου. Κοιτάξτε, η άποψη ότι ‘δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσει η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού από τον ίδιο τον λαό και από τα δικαιώματά του’ αναφέρεται ακόμα και σε θεσμούς όπως στις εκθέσεις των ΗΕ, στην UNESCO, στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Τότε, το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Αυτή είναι καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τούρκων της Κύπρου και επίθεση στους ανθρώπους και στα θεμελιώδη τους δικαιώματα.

    Επομένως, είναι σοβαρό ανθρώπινο έγκλημα και αντίθετο προς το πλέον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η συνολική καταστροφή κτιρίων που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ για εκατοντάδες χρόνια απλώς επειδή κατέρρευσε ένα τμήμα του, αντί να διασφαλιστεί εκ μέρους της UNDP ή της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο δρόμος της επιδιόρθωσης παίρνοντας άδεια από την Διοίκηση Βακουφιών.

    Επιπλέον, αυτή η ενέργεια είναι αντίθετη προς τον Νόμο περί Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αν και η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ, δημιούργησε καταστροφικά αποτελέσματα με τις ετσιθελικές της συμπεριφορές. Αναφέρουμε ότι θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας για αποζημίωση για κάθε μία από τις ζημιές που προκάλεσαν αυτά και επιπλέον θα συνεχίσουμε τον νομικό αγώνα μας για τις περιουσίες μας που τυγχάνουν σφετερισμού.

    Τέλος, οι αγωγές που καταχωρήσαμε σε δικαστήρια στον νότο για την περιουσία ενός ιδρύματος παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα. Μεταφέρουμε αυτή την έκνομη στάση στο ΕΔΑΔ. Στην εν λόγω υπόθεση, τα ελληνοκυπριακά δικαστήρια συμπεριφέρθηκαν αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο. Ανήκουν σε όλους μας οι περιουσίες μας του ΕΒΚΑΦ που συμβολίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η επίθεση προς αυτές είναι επίθεση στην τουρκοκυπριακή ταυτότητα, στην κουλτούρα, στα ήθη και τα έθιμα, στην ύπαρξη. Γι’ αυτό, ας μην μείνουμε σιωπηλοί στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Βουλευτής CHP: «Η νοοτροπία του ΑΚΡ έχει μεταφερθεί στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με τη Vatan (02.08.22), o σύμβουλος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Έρντογαν Τοπράκ δήλωσε ότι η «καταπιεστική και απαγορευτική νοοτροπία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει μεταφερθεί στην Κύπρο και υπάρχουν παρεμβάσεις στους διαγωνισμούς».

    Στην εβδομαδιαία του αξιολόγηση, ο Τοπράκ αναφέρει ότι η καταπιεστική και απαγορευτική νοοτροπία του ΑΚΡ που εφαρμόζεται στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές.

    Παρεμβάσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ

    Αναφορικά με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, ο Τοπράκ δήλωσε τα εξής:

    «Πέρα από τις απαγορεύσεις στον Τύπο, τα τηλεοπτικά κανάλια και τους δημοσιογράφους στην ΤΔΒΚ, οι παρεμβάσεις στις δημόσιες συμβάσεις και τους διαγωνισμούς στη χώρα αυτή [Σημείωση μεταφραστή: Εννοεί στην κατεχόμενη Κύπρο], η επιβολή ονομάτων εταιρειών για την αγορά καυσίμων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών από την KIB-TEK αποδεικνύει ότι η διαφθορά, οι παρατυπίες και η μαφία έχουν εξαχθεί και στην ΤΔΒΚ».

    Παρομοίασε τα κατεχόμενα με αποικία

    Ο Τοπράκ αναφέρθηκε στις δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι τα κατεχόμενα είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και σημείωσε τα εξής:

    «Ωστόσο, με τις απαγορεύσεις που επιβάλλει στους πολίτες της ΤΔΒΚ, επιδεικνύει αντίθετη στάση και θέλει να την κυβερνήσει σαν αποικία. Η σιωπή και η υπακοή που επιδεικνύει η κυβέρνηση, ιδίως ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ, απέναντι στην [τουρκική] κυβέρνηση, η οποία παρεμβαίνει σε όλες τις οικονομικές υποθέσεις με πολιτική απερισκεψία που φτάνει μέχρι την αποπομπή πρωθυπουργών και τον διορισμό υπουργών, και δίνει οδηγίες και υποδείξεις, είναι από μόνη της αξιοσημείωτη».

    (ΓΜ)

    [03] Kόμμα Ενωμένη Κύπρος: «Θετική εξέλιξη η απόφαση του ΟΗΕ»

    Σύμφωνα με την Yeni Bak?? (02.08.22), το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η απόφαση σου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP είναι θετική ωστόσο η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό είναι επικίνδυνη».

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η κεντρική επιτροπή του κόμματος σημειώνει ότι είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Έθνη να προβούν σε κάποιες προειδοποιήσεις κατά την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και αναφέρει ότι: «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και να επισημανθεί ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι μια ομοσπονδιακή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    «Σταματήστε τις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη»

    Το BKP αναφέρει ακόμα ότι οι δύο πλευρές είχαν προειδοποιηθεί για τους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν στη νεκρή ζώνη και κάλεσε τα δύο μέρη να σεβαστούν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.

    Το κόμμα επισήμανε ότι η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή μονομερών επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική και ζήτησε την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

    «Απαιτούμε την έναρξη συνομιλιών για την ομοσπονδιακή λύση»

    Στη δήλωση αναφέρεται ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμό, σημειώνεται ότι η διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών των τεχνικών επιτροπών, είναι απαράδεκτη και ζητείται η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για την ομοσπονδιακή λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    (ΓΜ)

    [04] «Καίνε» οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα στα κατεχόμενα

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος αναφέρεται στο σύνολό του στις αντιδράσεις που προκαλούν στα κατεχόμενα οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η Yeni D?zen (02.08.22) δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Άσχημο Ηλεκτροσόκ», στο οποίο αναφέρεται ότι αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά 62 γρόσια, που ισχύει από τον Ιούλιο, αντανακλάται στους λογαριασμούς, οι λογαριασμοί αυξάνονται και οι χαμηλόμισθοι και οι επιχειρήσεις εξεγείρονται.

    Με τα νέα τιμολόγια ρεύματος κάποιοι λογαριασμοί αυξήθηκαν από 825 σε 2.655 τουρκικές λίρες (ΤΛ), ενώ άλλοι από 3.400 σε 6.500 ΤΛ. Στα τιμολόγια ρεύματος που ελήφθησαν από την επίσημη ιστοσελίδα της «εταιρίας ηλεκτρισμού» («K?b-Tek») φαίνεται ότι ο λογαριασμός ενός νοικοκυριού που καταναλώνει 250 κιλοβατώρες έχει αυξηθεί κατά 60% αυτό τον μήνα.

    «Βουλευτής» CTP: «Ο λαός πληρώνει τις προμήθειες χωρίς διαγωνισμούς

    Αναφερόμενος στην προμήθεια καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Σαλάχι Σαχινέρ δήλωσε ότι: «Τα εκατομμύρια που μπαίνουν στις τσέπες κάποιων με αυτές τις προμήθειες βγαίνουν από τις τσέπες των ανθρώπων σήμερα».

    Ο «βουλευτής» δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια «κρυφή αύξηση» 20% στους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και εξήγησε ότι τις ζεστές ημέρες που η κατανάλωση ρεύματος είναι πολύ υψηλή, οι πολίτες αισθάνονται αυτή την αύξηση σε πολύ υψηλότερο ποσοστό.

    Στη Yeni D?zen δημοσιεύονται επίσης δηλώσεις του Τζεμίλ Τουρκέρ, συνιδιοκτήτη εστιατορίου, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού για το εστιατόριο ανέβηκε από 60.000 λίρες τον Μάιο σε 70.000 λίρες τον Ιούλιο και 98.000 λίρες τον Αύγουστο. «Από δω και πέρα δεν θα μείνει ιδιωτικός τομέας. Ας το κλείσουμε να φύγουμε πια», σημείωσε.

    (ΓΜ)

    [05] Καταρρέουν ασυντήρητα σχολικά κτίρια

    Κάτω από τον τίτλο «Καταρρέουν κρατικά σχολεία», η Halk?n Sesi (02.08.22 ) αναφέρει ότι αρκετά σχολικά κτίρια στα κατεχόμενα καταρρέουν διότι εδώ και 48 χρόνια δεν έχουν τύχει συντήρησης.

    Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπάρχουν στα κατεχόμενα, σχολικά κτίρια τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι μπορεί να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή. Η «συντεχνία Τουρκοκύπριων καθηγητών» (KTOE?S) προέβη σε σκληρή κριτική κατά του ούτω καλούμενου υπουργού παιδείας Ναζίμ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι αντί να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης, κάνει τα στραβά μάτια στο θέμα των υπό κατάρρευση σχολικών κτιρίων και επιτίθεται στα δικαιώματα των δασκάλων.

    Η «KTOE?S» ερωτά τον λεγόμενο υπουργό παιδείας κατά πόσο αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι υπάρχουν σχολικά κτίρια τα οποία δεν έχουν τύχει οποιασδήποτε συντήρησης από το 1974, ότι δάσκαλοι και σύνδεσμοι γονέων, ουσιαστικά εκλιπαρούν επιχειρηματίες προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομική βοήθεια προς αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς και κατά πόσο είναι έτοιμος να αναλάβει ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες από ενδεχόμενη κατάρρευση σχολικού κτιρίου.

    Καταληκτικά, η «συντεχνία» αναφέρει ότι ενώ ο λεγόμενος υπουργός παιδείας συνεχίζει με τις αποφάσεις του να ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο της «παιδαγωγικής ακαδημίας Ατατούρκ» και να σφετερίζεται τα δικαιώματα των δασκάλων, η «KTE?S» θα συνεχίζει να δημοσιεύει τις εικόνες των υπό κατάρρευση κτιρίων.

    (ΒΚ)

    [06] Νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Αμμόχωστος ? Arsuz

    Η K?br?s (02.8.2022) γράφει ότι από τις 5 Αυγούστου θα ξεκινήσει ακτοπλοϊκή γραμμή από την Τουρκία προς το παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου της Αλεξανδρέττας, το πλοίο Πιαλέ Πασάς θα εκτελεί κάθε Παρασκευή στις 11 π.μ το δρομολόγιο Αρσούζ- Αμμόχωστος και κάθε Κυριακή στις 23:45 Αμμόχωστος- Αρσούζ. Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 4.5-5 ώρες και τα ναύλα θα κυμαίνονται το κανονικό 850 και 650 τουρκικές λίρες το μειωμένο.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μήνυμα Ακάρ για Κύπρο: « Προσδοκία μας, η αντικειμενικότητα από τα τρίτα μέρη»

    Η H?rriyet (02.08.22 hurriyet) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως «το εγγυητικό της καθήκον» στην Κύπρο και αναμένει από τα τρίτα μέρη είναι να είναι «αντικειμενικά και αμερόληπτα», κατά την έκφρασή του, στο Κυπριακό.

    Σε ομιλία του σε λέσχη αξιωματικών στην Τουρκία με αφορμή τους εορτασμούς για την «ημέρα των ενόπλων δυνάμεων» της «ΤΔΒΚ», ο Τούρκος ΥΠΑΜ ισχυρίστηκε:

    «Η προσδοκία μας από τα τρίτα μέρη είναι να είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα για το Κυπριακό, να αφήσουν τη στρατηγική τύφλωση, να προσεγγίσουν τα γεγονότα ισότιμα και να παραδώσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαού».

    Στην ομιλία του ο Ακάρ επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η αρχή της ειρήνης και της ηρεμίας για όλους στο νησί και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει πλήρως τα «καθήκοντά της ως εγγυήτρια δύναμη» μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον.

    Ο Τούρκος ΥΠΑΜ δήλωσε και τα εξής:

    «Στις προσπάθειες που διεξάγουμε με την ΤΔΒΚ, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε καμία ανταπόκριση με κανένα τρόπο σε όλες τις προτάσεις λύσης που θέσαμε επί τάπητος. Σε όλες τις προτάσεις λύσης που έχουμε υποβάλει μέχρι σήμερα, σε όλους τους δρόμους για λύση που έχουμε υποβάλει, οι Ελληνοκύπριοι, με μια αδιάλλακτη στάση και μια συμπεριφορά υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο, έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια να καταστήσουν αδύνατη μια λύση, διαχωρίζοντας τους εαυτούς τους και δείχνοντας ως διαφορετικό τον τουρκικό πληθυσμό που βρίσκεται εκεί. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να δουν τις πραγματικότητες, την τουρκική παρουσία εκεί, και να αναγνωρίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της τουρκικής παρουσίας. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν το δικαίωμά τους να ζουν με ασφάλεια και ευημερία. Οι προσδοκίες μας ειδικά από τα τρίτα μέρη είναι να είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα για το Κυπριακό, να εγκαταλείψουν τη στρατηγική τύφλωση, να προσεγγίσουν τα γεγονότα ισότιμα και να παραδώσουν το δίκαιο και τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλεί το κατοχικό καθεστώς, δεν πρέπει να επιτρέψουν την παραβίαση των δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει ως αδυναμία τις δηλώσεις μας για ‘συνομιλίες και διάλογο’ και ούτε ως απειλή την έκφρασή ‘δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας’. Ας το κατανοήσουν όλοι αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει πάντα να στέκεται στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας στο δίκαιο αγώνα τους».

    (ΒΚ)

    [02] Το νέο Θαλάσσιο Δόγμα της Ρωσίας ευκαιρία για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, λέει Τούρκος αντιναύαρχος

    Η Ayd?nl?k (02.08.22, aydinlik.com.tr) γράφει ότι την άποψη ότι είναι ανάγκη να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές Τουρκίας και Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι μπορεί η Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το κατοχικό καθεστώς εξέφρασε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Ντενίζ Κουτλούκ σχολιάζοντας το νέο Θαλάσσιο Δόγμα της Ρωσίας.

    Ο Κουτλούκ είπε ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα παράνομα λιμάνια, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Ρώσους και πρέπει να ενθαρρυνθούν τέτοιες ενέργειες. Επιπρόσθετα, να δοθούν διευκολύνσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μεταφερθούν στο ψευδοκράτος ρωσικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα ενόψει των περιορισμών που τέθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

    «Αυτό είναι το στάδιο πριν από την αναγνώριση της ΤΔΒΚ», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Αργότερα μπορούν να γίνουν κάποιες ασκήσεις και για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Δηλαδή, ασκήσεις όπως η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, η αναγνώριση του Ντόνεσκ και του Λουχάνσκ, η αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Όμως, ακόμα δεν είμαστε σε εκείνο το στάδιο

    Αυτή την στιγμή είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση εκ μέρους των Ρώσων το αεροδρόμιο Ερτζιάν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ΤΔΒΚ. Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιούν και τα λιμάνια της ΤΔΒΚ, πρέπει να ενθαρρυνθεί αυτό. Μπορούν να υποδειχθούν διευκολύνσεις στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι, το τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση μπορεί να περάσει στον βορρά. Μπορεί να διευκολυνθεί η αγορά ακινήτων από τους Ρώσους από τον βορρά. Έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στον νότο. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, διασαλεύουν τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή την κατάσταση».

    (ΙΣ)

    [03] Κόψιμο εκπομπής του Halk TV στην Τουρκία επειδή αποκάλεσαν «κύριο» τον Οτσαλάν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.08.22 t24.com.tr) γράφει ότι o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Halk TV, Τζαφέρ Μαχίρογλου ανακοίνωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RT?K) επέβαλε ποινή αναστολής μετάδοσης στην εκπομπή «S?z?m Var» (Έχω Λόγο), η οποία παρουσιάζεται από με τους δημοσιογράφους Σιρίν Παϊζίν, Εμίν Τσαπά και Μπαρίς Τέκλογλου. Όπως δήλωσε, στην θέση της εκπομπής προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ.

    Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μαχίρογλου ανέφερε ότι λήφθηκε απόφαση αναστολής 3 προγραμμάτων της εκπομπής από το Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, το οποίο κατηγόρησε ότι εφαρμόζει άδικες ποινές προσπαθώντας να καταστρέψει το κανάλι.

    «Ναι, το οικονομικό κόστος είναι πολύ υψηλό, αλλά το μέλλον του τουρκικού λαού είναι πολύ πιο πολύτιμο για μένα από αυτό το κόστος. #susmayaca?iz (#δενθασιωπήσουμε).

    Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος Σιρίν Παϊζίν κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθεί το κανάλι το βράδυ. «Έβαλαν ένα ντοκιμαντέρ στη θέση μας ως τιμωρία. ]?] Ας είναι το Halk tv στην οθόνη σας απόψε, ας μην σκοτεινιάσει το Halk tv! Μαζί για φωτεινές μέρες», σημείωσε.

    Αναφορά σε «κύριο Οτσαλάν»

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, η χρήση της έκφρασης «κύριος Οτσαλάν» από τον βουλευτή του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Μεχμέτ Ρουστού Τιργιακί, σε εκπομπή της Halk TV θεωρήθηκε «έγκλημα» από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RT?K) και ήταν η αιτία να ανασταλεί η εκπομπή.

    Αναφέροντας ότι το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε ο Τιργιακί, ανεστάλη τρεις φορές, το μέλος του Ανώτατου Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης Οκάν Κονουράλπ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Halk TV τιμωρήθηκε με πρόστιμο και η εκπομπή διακόπηκε 3 φορές λόγω της χρήσης του όρου «κύριος» από τον βουλευτή του HDP Μεχμέτ Ρουστού Τιργιακί για τον Οτσαλάν. «Ωστόσο, μέλη της κυβέρνησης είχαν υποστηρίξει ότι η έκφραση αυτή είχε αποποινικοποιηθεί. Η νομολογία του Ακυρωτικού Δικαστηρίου επίσης δεν ποινικοποιεί την έκφραση», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Οι νέοι δεν ψηφίζουν ΑΚΡ σύμφωνα με δημοσκόπηση-Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι

    Η Birg?n (02.08.22 birgun.net) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας ORC σύμφωνα με την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έρχεται τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε εκλογές. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό ανάμεσα στους αναποφάσιστους ανέρχεται στο 27%.

    Η έρευνα της ORC διενεργήθηκε μεταξύ 24-29 Ιουλίου με δείγμα 2,185 ατόμων σε 51 επαρχίες της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, «πρώτο κόμμα» είναι οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 27%, ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με ποσοστό 22,5%, το Καλό Κόμμα (?yi Parti) με ποσοστό 18,6% και το ΑΚΡ με ποσοστό 11,9% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με μόνο 3,4%.

    Η εφημερίδα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, σημειώνει πως νίκη στις εκλογές είναι κρίσιμη τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση και υποστηρίζει ότι καθώς η Τουρκία εισέρχεται σε προεκλογικό κλίμα, κακά νέα συνεχίζουν να έρχονται από τις δημοσκοπήσεις προς την κυβέρνηση.

    «Ακόμη και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που είναι γνωστές ως υποστηρικτές της δεν μπορούν να κρύψουν την κατάρρευση στη συμμαχία AKP και MHP. [?] Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το AKP έχει υποχωρήσει στο όριο του 25%, ενώ το MHP δυσκολεύεται να ξεπεράσει το όριο του 7% [?] και η στάση των νεαρών ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φαίνεται να γκρεμίζει τα όνειρα της Προεδρίας. Εάν οι εκλογές διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Η γενιά Z αναμένεται να αντιπροσωπεύει τα 13 εκατομμύρια, ή το 16% αυτού του αριθμού [?] και είναι μεταξύ των παραγόντων που θα επηρεάσουν άμεσα την τύχη των εκλογών», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [05] Νέα νομίσματα και χαρτονομίσματα για την τουρκική λίρα

    Η Cumhuriyet (01.08.22, cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι σύμφωνα με ισχυρισμούς, η κυβέρνηση εργάζεται για νέο νόμισμα αξίας 10 τουρκικών λιρών, και νέα χαρτονομίσματα αξίας 500 και 1000 τουρκικών λιρών.

    Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζκάν Γιαλίμ, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να δράσει εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και της ανόδου των τιμών του συναλλάγματος, δήλωσε:

    «Τα κέρματα που κυκλοφορούν δεν έχουν πλέον καμία χρήση. Στη χώρα μας, όπου ένα καρβέλι ψωμί πωλείται 4-5 λίρες, νομίσματα των 1, 5, 10 και 25 γροσιών θα έπρεπε να είναι εκτός κυκλοφορίας. Η Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για να αποσύρει αυτά τα νομίσματα από την κυκλοφορία, να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα των 500 και 1000 λιρών και να φτιάξει κέρματα των 2,5, των 5 και των 10 λιρών».

    Υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι μήτρες των νομισμάτων είναι έτοιμες, ο Γιαλίμ είπε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν φοβάται ότι η εκτύπωση νέου χρήματος θα ενισχύσει τα δεδομένα για την αύξηση του πληθωρισμού και ότι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του την παραμονή των εκλογών».

    (ΙΣ)

    [06] Αυξήθηκαν στα 5 τα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων στην Τουρκία

    Η Cumhuriyet (02.08.22 cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 5 κρούσματα της ασθένειας της ευλογιάς των πιθήκων στην Τουρκία.

    Όπως ανακοίνωσε, οι 4 ασθενείς έχουν ήδη αποθεραπευτεί και βρίσκονται εκτός νοσοκομείου, ενώ ο πέμπτος βρίσκεται σε απομόνωση.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 2 August 2022 - 13:41:53 UTC