Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 165/2022 30.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Τατάρ ενημέρωσε το «υπουργικό συμβούλιο» για το Κυπριακό
  • [02] Τατάρ: «Η λύση στη βάση της ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή»
  • [03] Ουστέλ: «Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις αγορές των πολιτών μας από τη νότια Κύπρο»
  • [04] Αντιδρά το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» για τα επεισόδια στην παραλία Γλαψίδες
  • [05] Μουφτουζατέ: «Από το 2005 μέχρι σήμερα τακτοποιήθηκαν τα λείψανα 1,027 αγνοουμένων»
  • [06] Οι «αρχές» του καθεστώτος συνέλαβαν κύκλωμα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών
  • [07] Το CTP πραγματοποιεί στις 4 Σεπτεμβρίου το 28 τακτικό του συνέδριο
  • [08] Παραιτήθηκε o ΓΓ του TDP
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τους ισχυρισμούς περί χρήσης των S-300
  • [02] Ερντογάν: «Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τον αιώνα που διανύουμε σε αιώνα της Τουρκίας»
  • [03] Ταξιδιωτική οδηγία του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το Ιράκ
  • [04] Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του Χαλίλ Φαλιαλί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Τατάρ ενημέρωσε το «υπουργικό συμβούλιο» για το Κυπριακό

    Όπως μετέδωσε ο παράνομος BRTK (29.08.22 brtk.net), o Tουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ενημέρωσε χθες το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο για το Κυπριακό, πριν την αναχώρηση του για την Νέα Υόρκη, ενώ, όπως ανακοίνωσε, θα προβεί και σε ανάλογη ενημέρωση της «βουλής» στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά τη «συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου», ο Τατάρ είπε ότι στη «συνεδρία του υπουργικού» αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και το Κυπριακό.

    Κάνοντας αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που περιλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη πριν από την Νέα Υόρκη, Τατάρ στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «στα πλαίσια της νέας πολιτικής που έχει θέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν πρόκειται να επιτρέψει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου να καθορίσει τη στάση της ΤΔΒΚ».

    «Ως ΤΔΒΚ, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστεί στις συνομιλίες μια διαδικασία εκτός των παραμέτρων των ΗΕ, στη βάση της λύσης δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών. Η Τουρκία παρέχει πλήρη υποστήριξη σε αυτή τη λύση», υποστήριξε.

    «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, αφού η κυριαρχία της θα εξαπλωθεί στην ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι τεράστιας σημασίας ειδικότερα σε μια περίοδο που υπάρχουν νέα ισοζύγια στην περιοχή.

    Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη μη συμμετοχή Τουρκοκύπριων αθλητών στους Ισλαμικούς αγώνες στο Ικόνιο της Τουρκία και πρόσθεσε ότι είχε επαφές για το θέμα κατά την επίσκεψή του εκεί. «Αξιολογήσαμε το πως θα μπορούν στο μέλλον οι αθλητές μας να συμμετάσχουν σε τέτοιους αγώνας. Για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και τις αδικίες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ενότητα με την Τουρκία», είπε.

    Σε σχέση με καταγγελίες για τα επεισόδια που προκλήθηκαν από στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τατάρ είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

    (ΑΚ)

    [02] Τατάρ: «Η λύση στη βάση της ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή»

    Σύμφωνα με την K?br?s (30.08.22) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε για μια ακόμη φορά το γνωστό του ισχυρισμό ότι «δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από το κράτος και την κυριαρχία τους».

    Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της 100ης επετείου της 30ης Αυγούστου, «Ημέρα της Νίκης», όπως ονομάζεται, κατά την οποία μνημονεύονται τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η νίκη αυτή, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι το τουρκικό έθνος δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και ότι δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει και να ζήσει κάτω από αιχμαλωσία».

    Υποστηρίζοντας ότι η «νίκη της 30ης Αυγούστου» διαφωτίζει τους Τουρκοκύπριους για να συνεχίσουν το δρόμο τους, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από το «εθνικό τους αγώνα».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για χρόνια, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής: «Με όλα αυτά που βιώσαμε στις διαπραγματευτικές διαδικασίες για το Κυπριακό που άρχισαν το 1968 και συνεχίζονταν για χρόνια, κυρίως λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, και αυτών που εκτυλίχθηκαν κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν και αργότερα στον Κράν Μοντάντα, διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι η λύση στη βάση της ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε την επιβολή μιας συμφωνίας στη βάση ομοσπονδίας, η οποία παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία και ισότητα και επιβάλει ‘μηδέν στρατό και μηδενικές εγγυήσεις’».

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θεωρεί τους Τουρκοκύπριους μειονότητα και «μισαφήριδες» στο νησί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί είναι τα ίδια με αυτά που έχουν και οι Ελληνοκύπριοι. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε μοντέλα λύσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων και δεν θα αποδεχτεί ποτέ η τουρκοκυπριακή κοινότητα να καταστεί μειονότητα των Ελληνοκυπρίων.

    (ΑΚ)

    [03] Ουστέλ: «Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις αγορές των πολιτών μας από τη νότια Κύπρο»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (29.08.22 brtk.net), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, αξιολογώντας χθες σε αποκλειστικές του δηλώσεις στον BRT το «νόμο για τα δημαρχεία» και άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ», όπως και ολόκληρος ο κόσμος, προβαίνει σε διάφορες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε διάφορους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της οικονομίας».

    Αναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης των «δημαρχείων», ο Ουστέλ είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι τα «δημαρχεία» κλείνουν δεν ισχύουν. «Τα δημαρχεία δεν κλείνουν αλλά ενοποιούνται προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν πρόβλημα.

    «Ο κόσμος αλλάζει. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία αλλάζει. Η νότια Κύπρος αλλάζει. Από το 2008, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο νόμο για τους δήμους. Θα το κάνουμε αυτό. Οι δήμοι δεν θα κλείσουν, αλλά θα συγχωνευθούν, προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μετάβασης των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα για αγορά καυσίμων, ο Ουστέλ υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση μετέφερε το θέμα αυτό στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Εμείς δεν παρεμβαίνουν για τους πολίτες μας που ψωνίζουν από το νότο», υποστήριξε.

    Σχετικά με το θέμα των οδοφραγμάτων, ο Ουστέλ υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση» προχωρά με νέες ρυθμίσεις σε όλα τα οδοφράγματα.

    Σχετικά με την κρίση που υπάρχει στα κατεχόμενα με το θέμα της προμήθειας και αγοράς καυσίμων, ο Ουστέλ δήλωσε τα εξής: «Εκτός από τα διαρθρωτικά προβλήματα στην αρχή ηλεκτρισμού (K?b-Tek), έχουμε και το πρόβλημα των καυσίμων. Εξετάζουμε ένα προς ένα όλα τα προβλήματα. Φέραμε φίλους από την Αρχή Ηλεκτρισμού της Τουρκίας οι οποίοι επιβλέπουν την κατάσταση στη μονάδα παραγωγής Τεκνέτζικ (Τράπεζα της Κερύνεια). Πρέπει να ξεπεράσουμε και να επιλύσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της αρχής ηλεκτρισμού. Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε έναν νέο νόμο. [?]», δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός.

    Ουστέλ: «Θα φέρουμε τη σταθερότητα στη χώρα»

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (30.08.22) ο Ουστελ δήλωσε χθες μετά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα ότι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε βήματα για να επιφέρουν την «σταθερότητα στη χώρα».

    Σημειώνοντας στις δηλώσεις του ότι η «κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζοσπαστικά βήματα για την αναδιάρθρωση της χώρας», ο Ουστέλ ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα βήματα που θα γίνουν, είναι η «τροποποίηση του νόμου περί εκλογών και δημοψηφισμάτων» και η «κατάργηση του συστήματος μεικτής ψηφοφορίας».

    «Τα πανεπιστήμια θα έχουν πλέον την ευθύνη για τους φοιτητές που φέρνουν»

    Ο Ουστέλ ανακοίνωσε επίσης ότι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και στο «δημόσιο τομέα» αλλά και στον τομέα της «εκπαίδευσης» και κυρίως στα «πανεπιστήμια».

    Όσον αφορά στα «πανεπιστήμια», ο Ουστέλ δήλωσε ότι πλέον τα «πανεπιστήμια» θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους «φοιτητές» που έρχονται στη «χώρα», προειδοποιώντας ότι αρκετοί από αυτούς οδηγούνται στην παρανομία. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαταράσσει την ηρεμία του λαού», δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τόσο οι «φοιτητές», όσο και οι «τουρίστες» που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και είναι παράνομοι, θα απελαύνονται.

    (ΑΚ)

    [04] Αντιδρά το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» για τα επεισόδια στην παραλία Γλαψίδες

    Σύμφωνα με την Kibris Postasi (29.08.22 kibrispostasi.com), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών σε γραπτή του ανακοίνωση του αναφέρει ότι ως «υπουργείο» εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην παραλία Γλαψίδες, από μέλη του προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Στην ανακοίνωση του, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι σήμερα (χθες) αξιωματούχοι της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο προσκλήθηκαν σε συνάντηση στο «υπουργείο», στην οποία τους εκφράστηκε η έντονη αντίδραση του «υπουργείου» για τα επεισόδια.

    «Οι αρμόδιοι του υπουργείου μας, ζήτησαν από τους συνομιλητές τους όπως συνεργαστούν πλήρως με το αρχηγείο της αστυνομίας της ΤΔΒΚ, προκειμένου να διερευνηθούν με σοβαρότητα και άμεσα τα επεισόδια και να καλυφθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στην εταιρεία. Την ίδια στιγμή, διαβιβάσαμε στους συνομιλητές μας την αναφορά της εταιρείας όσον αφορά στην κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν.

    Στη συνάντηση, υπενθυμίστηκε επίσης ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο φιλοξενείται στη χώρα και για αυτό χρειάζεται τα μέλη της να εφαρμόζουν τους νόμους και κανονισμούς που ισχύουν. Αυτό το επεισόδιο, επί της ουσίας, αποδεικνύει πόσο δίκαιο έχει η ΤΔΒΚ, η οποία εμμένει στην επίτευξη μιας νομικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΕ και της χώρας μας, που να ρυθμίζει τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα εδάφη μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [05] Μουφτουζατέ: «Από το 2005 μέχρι σήμερα τακτοποιήθηκαν τα λείψανα 1,027 αγνοουμένων»

    Η Vatan (30.08.22) γράφει ότι μέλος της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (KHK) Χακκί Μουφτούζατε, σε δηλώσεις του στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων TAK, σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα του έργου της επιτροπής, από το 2005 έχουν διεξαχθεί συνολικά 1,494 εκταφές, έχουν εντοπιστεί τα λείψανα 1,188 αγνοουμένων, και έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο DNA τα λείψανα 1,027 αγνοουμένων, τα οποία παραδοθήκαν στις οικογένειές τους.

    Ο Μουφτούζατε, υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι εξαφανίστηκαν πριν από 59 χρόνια κατά την περίοδο μεταξύ του 1963-1964 στα σημεία διέλευσης και στα νοσοκομεία του νότου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού αγνοουμένων με την ανταλλαγή αρχείων και εγγράφων με την επιτροπή.

    Σημειώνοντας ότι από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 38 εκταφές από τις δικοινοτικές ομάδες και βρέθηκαν τα οστά 12 αγνοούμενων, ο Μουφτουζατέ δήλωσε και τα εξής: «Οι εργασίες για εκταφές για διαπίστωση της τύχης των αγνοουμένων συνεχίζονται σήμερα σε 6 μέρη. Ένα από αυτά βρίσκεται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τα άλλα είναι στο χωριό Τρούλλοι, στο χωριό Σίντα, στο χωριό Πέτρα Διγενή, στο χωριό Κοντέα, στον Άγιος Αμβρόσιο και στο χωριό Τέμπλος».

    Ο Μουφτούζατε, επιπρόσθετα, ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους για το 2022 καθορίστηκε στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι εκτός από τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ υποστήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο, οι 600 χιλιάδες προέρχονται από διάφορες χώρες ως αποτέλεσμα των εργασιών των μελών.

    Τέλος, ο ο Μουφτιουζάτε τόνισε την ανάγκη όπως το θέμα των αγνοουμένων να μην τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης και κάλεσε όλους όσοι μπορούν να μοιραστούν πληροφορίες για θέματα που αφορούν στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων να το πράξουν ενημερώνοντας την επιτροπή.

    (ΒΚ)

    [06] Οι «αρχές» του καθεστώτος συνέλαβαν κύκλωμα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών

    Η Diyalog (30.08.22) κάτω από τον τίτλο «Εξαπατώνται φτωχοί άνθρωποι», γράφει ότι συνελήφθησαν από τις «αρχές» στα κατεχόμενα, μέλη σπείρας που μεταφέρει Σύριους πρόσφυγες από τη Μερσίνα στα κατεχόμενα, έναντι αμοιβής 3,000 δολαρίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη σπείρα, μετέφερε στα κατεχόμενα με ταχύπλοο σκάφος, 54 Σύριους πρόσφυγες από τη Μερσίνα της Τουρκίας. Οι 54 Σύριοι πρόσφυγες, που ανάμεσα τους περιλαμβάνονται και 11 παιδιά, εντοπίστηκαν στις ακτές του κατεχόμενου χωριού Αγίου Ειρήνη στις 19 Αυγούστου, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένη τοποθεσία στη κατεχόμενη Λευκωσία με σκοπό να διαφύγουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέλη της σπείρας που εξιχνιάστηκε από τη λεγόμενη αστυνομία, προσήχθησαν ενώπιον «δικαστηρίου», όπου και κατηγορήθηκαν για εμπορία προσώπων.

    (ΒΚ)

    [07] Το CTP πραγματοποιεί στις 4 Σεπτεμβρίου το 28 τακτικό του συνέδριο

    Η Vatan (30.08.22) γράφει ότι το 28o τακτικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ατατούρκ του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» (YD?).

    Το CTP κατέρχεται στο 28ο τακτικό του συνέδριο με το σύνθημα «Εμείς υπάρχουμε, εμείς είμαστε ο λαός, εμείς θα το λύσουμε».

    Στο συνέδριο θα γίνει η εκλογή των 75 νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και θα καθοριστούν επίσης τα μέλη του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου.

    (ΒΚ)

    [08] Παραιτήθηκε o ΓΓ του TDP

    Η Vatan (30.08.22) γράφει ότι ο γ.γ του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (TDP) Νεβζάτ Οσκούντ παραιτήθηκε από τη θέση του, καθώς από και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

    Ο Οσκούντ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ανέφερε ότι ο λόγος που παραιτείται, είναι επειδή θεωρεί ότι το κόμμα του απέτυχε να διασφαλίσει ένα καθεστώς σταθερότητας εντός του κόμματος και απομακρύνθηκε από την βάση αρχών του, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένο σε επιβολές από τρίτους.

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τους ισχυρισμούς περί χρήσης των S-300

    Ο Τουρκικός τύπος συνεχίζει και σήμερα να δημοσιεύει αντιδράσεις για το θέμα που προέκυψε με τους ισχυρισμούς ότι τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εγκλωβίστηκαν στα ραντάρ από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300.

    Ακάρ: «Απερίσκεπτη η Ελλάδα»

    Το Ankara Anatolia (30.8.22 aa.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Αυτό που έχει κάνει ο κακός γείτονάς μας πρέπει να το δούμε, να το κατανοήσουμε και να το εξηγήσουμε. Τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτα», είπε. Ο Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε τελετή στο Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας στην οποία παρέλαβαν τα νέα τους διακριτικά προαγωγής 29 προαχθέντες στρατηγοί/ναύαρχοι, 31 αξιωματικοί και 12 υπαξιωματικοί.

    Μιλώντας στην τελετή, ο Ακάρ δήλωσε ότι οι διορισμοί και οι προαγωγές είναι σημαντικές για το στρατιωτικό προσωπικό και συνεχάρη το προσωπικό που προήχθη σε υψηλότερο βαθμό. Δηλώνοντας ότι ο Αύγουστος είναι ο «μήνας των νικών», ο Ακάρ είπε ότι σε αυτόν τον μήνα έγιναν οι μεγάλοι πόλεμοι που καθόρισαν το μέλλον της χώρας και την τουρκική ιστορία.

    «Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει σκλαβιά στην ψυχή και το DNA του έθνους μας», είπε.

    Μπαχτσελί: «Εχθρική ενέργεια και πρόκληση»

    Η Yeni ?afak (30.08.22 yenisafak.com) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε μήνυμά του για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης που εορτάζεται στην Τουρκία στις 30 Αυγούστου, ανέφερε: «Το τουρκικό έθνος δεν θα αφήσει ποτέ να καταπατηθούν οι νίκες του. [?] Το κλείδωμα ραντάρ σε τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούν αποστολή μέσω του συστήματος αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης αποτελεί εχθρική ενέργεια και προχωρημένη πρόκληση».

    (ΚΣ)

    [02] Ερντογάν: «Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τον αιώνα που διανύουμε σε αιώνα της Τουρκίας»

    Το Ankara Anatolia (30.08.22 aa.com.tr )μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κιουτάχια στο πλαίσιο των εορτασμών για την «ημέρα της νίκης» σημείωσε ότι είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν τον αιώνα στον οποίο βρισκόμαστε «σε αιώνα της Τουρκίας».

    «Με τον Εθνικό Αγώνα διακηρύξαμε για άλλη μια φορά ότι η Ανατολία είναι η αιώνια πατρίδα μας σε εκείνους που ήθελαν να μας ξεριζώσουν από αυτά τα εδάφη με ατελείωτο μίσος και φιλοδοξία επί αιώνες. Ο δρόμος για την ίδρυση της Δημοκρατίας μας, η οποία κληρονόμησε την κληρονομιά των Σελτζούκων και των Οθωμανών, ήταν στρωμένος με ιδρώτα και αίμα. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία πολέμησε εναντίον των επτά παγκόσμιων δυνάμεων και από τις τέσσερις πλευρές και κέρδισε νίκες σε πολλά μέρη από το Τσανάκκαλε μέχρι το Κουτ ουλ Αμάρε, έμεινε σχεδόν αβοήθητη με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την επιβολή της Συνθήκης των Σερβών. Ο εχθρός, ο οποίος άρχισε να καταλαμβάνει την πατρίδα και από τις τέσσερις πλευρές, είδε ότι η αντίσταση των Αδάνων, της Άντεπ και του Μαράς ήταν μεγάλη και άφησε την υπεργολαβία των ύπουλων σκοπών του στην Ελλάδα. [?]. Κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στη Σαμψούντα και ανακοινώθηκε επίσημα στον κόσμο με την έναρξη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, αποτελεί σύμβολο της αφύπνισης ενός έθνους που αναγεννάτε από τις στάχτες του», είπε.

    Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι μετά από μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία, ο τουρκικός στρατός ολοκλήρωσε τις τελικές προετοιμασίες για την τελική νίκη στις 25 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή: «Ο ελληνικός στρατός άφησε το 65% της δύναμής του των 200 χιλιάδων ανθρώπων ως απώλειες στη γραμμή Αφιόν - Κουτάχια κατά την υποχώρησή του. [?] Δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο ότι ο Τούρκος δεν μπορεί να υποδουλωθεί, ότι ο Τούρκος δεν μπορεί να τυλιχτεί σε σάβανο, με αυτή τη σφαγή που ξεκίνησε από το Αφιόν στις 26 Αυγούστου και κατέληξε στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου. Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά σε φίλους και εχθρούς ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει την ανεξαρτησία και το μέλλον της αιώνιας πατρίδας στην Ανατολία», είπε ανάμεσα σε άλλα.

    (ΚΣ)

    [03] Ταξιδιωτική οδηγία του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το Ιράκ

    Η Yeni? ?afak (30.08.22 yenisafak.com) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για ταξίδια που λαμβάνουν χώρα στην Ιράκ, λόγω των διαδηλώσεων στη Βαγδάτη. Σε γραπτή δήλωση του υπουργείου αναφέρεται ότι συνιστάται στους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην προαναφερθείσα πόλη, εκτός από υποχρεωτικές καταστάσεις.

    (ΚΣ)

    [04] Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του Χαλίλ Φαλιαλί

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (30.08.22 t24.com.tr) γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, κατάσχε τους προσωρινούς λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων του Χαλίλ Φαλιαλί, ο οποίος πέθανε ως αποτέλεσμα ένοπλης επίθεσης στα κατεχόμενα τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στη σύζυγο του Οζγκέ Τασκέρ.

    Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών διερευνώνται οι ισχυρισμοί ότι τα χρήματα που προέρχονται από παράνομα στοιχεία ξεπλένονται μέσω του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Το γραφείο του εισαγγελέα εκτιμά ότι παρά τη δολοφονία του Φαλιαλί τα στελέχη και τα μέλη των οργανώσεων συνέχισαν να διαχειρίζονται κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και να μεταφέρουν δολάρια στους λογαριασμούς τους, με άλλα λόγια, η οργάνωση συνέχισε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της.

    Έρευνα κατά 230 ατόμων

    Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας κίνησε έρευνα κατά περίπου 230 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Φαλιαλί, κατόπιν της έκθεσης που συνέταξε η Προεδρία του Συμβουλίου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (MASAK) ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη κατόπιν ορισμένων καταγγελιών. Μετά την έκθεση που εστάλη τον Απρίλιο, η Γενική Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζήτησε από τον Ποινικό Δικαστή να επιβάλει προσωρινή διαταγή για τα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων που κατονομάζονται στη δικογραφία.

    (ΚΣ)


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 30 August 2022 - 14:23:08 UTC