Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 167/2022 01.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στις 19 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη ο Τατάρ
  • [02] CTP: Οι διεθνείς εξελίξεις αποδεικνύουν τη σημασία της ειρήνης
  • [03] Ύποπτη επίσκεψη του πρώην διοικητής της «ΔΔΑ» στη νεκρή ζώνη
  • [04] Σκάνδαλο με εξαφάνιση σκάφους στα κατεχόμενα ενώ βρισκόταν υπό κατάσχεση
  • [05] Εσωτερικά προβλήματα στο UBP
  • [06] Απέσυρε την παραίτηση του ο γενικός γραμματέας του TDP
  • [07] Νέος «πρόεδρος» της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» o Χουσεγίν Πασά
  • [08] Τον Οκτώβριο σε εφαρμογή η «μεταναστευτική αμνηστία», σύμφωνα με τον Όζτουρκλέρ
  • [09] Σύλληψη 9 άτυπων Σύριων μεταναστών για παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα
  • [10] Στοιχεία αφίξεων στα κατεχόμενα για τους πρώτους επτά μήνες του 2022
  • [11] Στα 415 ανήλθαν τα κρούσματα στα κατεχόμενα την περασμένη βδομάδα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Πιόνια όσοι προκαλούν αναταραχή στο Αιγαίο»
  • [02] Αποστολή αποδεικτικών στοιχείων στο ΝΑΤΟ για τους ισχυρισμούς περί χρήση S-300 από την Ελλάδα
  • [03] Τούρκοι ψαράδες βοηθούν στην επιτήρηση της «Γαλάζιας Πατρίδας»
  • [04] Σε εγκαίνια τεμένους και σε κονσέρτο μουσικής παρέστη ο Ερτουρούγογλου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Τουρκία
  • [05] Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα: «Η συμβολή της Τουρκίας στην ειρήνη στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»
  • [06] Ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας επικρίνει το Reuters για δημοσίευμα του

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στις 19 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη ο Τατάρ

    Σύμφωνα με την Kibris Postasi (31.08.22 kibrispostasi.com), άτομα του στενού κύκλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ διέψευσαν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα, του ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν σε Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ότι ο Τατάρ προγραμμάτιζε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη 15 μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο «προεδρικό», ο Τατάρ και η «αντιπροσωπεία» του θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου και όχι 15 μέρες νωρίτερα, όπως ανέφεραν οι ισχυρισμοί.

    (ΑΚ)

    [02] CTP: Οι διεθνείς εξελίξεις αποδεικνύουν τη σημασία της ειρήνης

    Η Yeni D?zen (01.09.22) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) επανέλαβε ότι η λύση που θα τερματίσει το Κυπριακό πρόβλημα είναι η ομοσπονδιακή λύση.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε επ’ ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρας της Ειρήνης, το CTP σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή έχουν αποδείξει τη σημασία της ειρήνης και της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    «Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ειρήνης. Αυτοί που στηρίζουν το μοντέλο των δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών στο Κυπριακό πρόβλημα στοχεύουν στη διαιώνιση της μη επίλυσης και της διαίρεσης της Κύπρου», αναφέρει στο μήνυμα του το CTP.

    Υπογραμμίζοντας ότι η λύση στη βάση ομοσπονδίας είναι αυτή που θα τερματίσει το Κυπριακό πρόβλημα, το CTP τονίζει ότι η λύση στη βάση ομοσπονδίας θα είναι δυνατή μόνο με την πολιτική βούληση των πλευρά να τερματίσουν τις συζητήσεις που γίνονται για την πολιτική ισότητα και να κατανοήσουν τις προσδοκίες σε θέματα ασφάλειας.

    Το CTP σημειώνει επίσης ότι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντικά, προκειμένου να επιτευχθεί μια περιεκτική ομοσπονδιακή λύση.

    «Η αύξηση των σημείων διέλευσης και η διευκόλυνση των διελεύσεων θα αυξήσει τις κοινωνικό-πολιτισμικές σχέσεις στις δύο κοινότητες και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων», προσθέτει.

    Τονίζοντας ότι το CTP θα συνεχίσει όπως πάντοτε να αγωνίζεται για τη λύση και την ειρήνη στην Κύπρο, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κύπριων ηγετών, θα πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, με μια μέθοδο επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και στη βάση των παραμέτρων και των αποφάσεων των ΗΕ.

    «Στις μέρες μας, που ο τουρκοκυπριακός λαός οδηγείται στην οικονομική και δημοκρατική φτώχια, έχει διαφανεί η σημασία της ειρήνης. Ο τουρκοκυπριακός λαός αξίζει να μην είναι φυλακισμένος στο προεδρικό, αλλά να ενταχθεί στο διεθνές δίκαιο και να μπορέσει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση.

    Η Οργάνωση Γυναικών του CTP καλεί το Γκουτέρες να αναλάβει πιο ενεργή ρόλο στο Κυπριακό

    Σύμφωνα με την Kibris Postasi (01.09.22 kibrispostasi.com) η Οργάνωση Γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, απέστειλε επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τον ίδιο να αναλάβει πιο ενεργή πρωτοβουλία όσον αφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Την επιστολή παρέδωσε σήμερα σε αξιωματούχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η «βουλευτής» και πρόεδρος της γυναικείας οργάνωση του CTP, Ντογούς Ντερϊά, προκειμένου να την διαβιβάσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στην επιστολή, η γυναικεία οργάνωση του CTP επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στη Κύπρο και την οικοδόμηση ειρήνης στο νησί και καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πιο ενεργή ρόλο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Στην επιστολή, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων ότι: «Είναι εκτός των παραμέτρων των ΗΕ, τόσο τα μονομερή βήματα της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων που λήφθηκαν μετά το 2017 και το Κραν Μοντανά, όσο και η θέση του κ. Τατάρ για λύση δύο κρατών, η οποία τυγχάνει και της στήριξης της Τουρκίας. Συνεπώς, όλα αυτά, είναι στοιχεία που παρεμποδίζουν τις δύο κοινότητες να έλθουν κοντά η μια στη άλλη, αλλά και την επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης, στη βάση της πολιτικής ισότητας και της διζωνικότητας».

    Στην επιστολή, η οργάνωση γυναικών του CTP υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αφού αυτά θα συμβάλουν όπως υποστηρίζει, στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    (ΑΚ)

    [03] Ύποπτη επίσκεψη του πρώην διοικητής της «ΔΔΑ» στη νεκρή ζώνη

    Η εφημερίδα Avrupa (1.09.22) στο πρωτοσέλιδο της δημοσιεύει φωτογραφίες του πρώην «διοικητή» της «Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας» του κατοχικού καθεστώτος Αλτάν Ερ, o οποίος το 2019, φαίνεται να διασχίζει το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας με πολιτική περιβολή, συνοδευόμενος από τον επιχειρηματία Μπουλέντ Γιουκσέκμπας, χωρίς να γίνεται έλεγχος στοιχείων.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, σε σημερινή του στήλη στην εφημερίδα, θέτει μια σειρά από ερωτήματα για το ποιος είναι ο λόγος που ο πρώην «διοικητής της ΔΔΑ» πέρασε στη νεκρή ζώνη, μια απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή πρώτου βαθμού, ποιος είναι ο λόγος που έφερε πολιτική περιβολή, γιατί δεν ελέγχθηκαν τα στοιχεία του στο οδόφραγμα, γιατί συνοδευόταν από τον επιχειρηματία Μπουλέντ Γιουκσέκμπας και κατά πόσο συναντήθηκε ή όχι με Ελληνοκύπριο αξιωματικό.

    Ο αρθρογράφος, θέτει επίσης το ερώτημα ποια η σχέση του πρώην «διοικητή» με τον επιχειρηματία Γιουκσέκμπας, ο οποίος έχει κέντρο διασκέδασης στην περιοχή της οδού Λήδρας, το οποίο συνορεύει με την ελληνοκυπριακή πλευρά και σχολιάζει ότι υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες για το εν λόγω θέμα, τις οποίες προς το παρόν δεν αποκαλύπτει.

    Επιπρόσθετα, σχολιάζει το γεγονός ότι τα στοιχεία που έφερε στο φως η εφημερίδα, δεν διαψεύστηκαν από κανέναν, αλλά δύο μέρες αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από τη «Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας» που ισχυρίζεται ότι τα δημοσιεύματα είναι συνομωσίες και ότι έχουν ξεκινήσει «νομικές διαδικασίες ενάντια σε αυτές τις ανυπόστατες κατηγορίες, που στόχο έχουν να αμαυρώσουν τη Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας με αυτές τις ψευδείς ειδήσεις».

    Στην ανακοίνωση της η «ΔΔΑ» δεν απαντά στα ερωτήματα και μεταξύ άλλων αναγράφει: «Οι καταγγελίες για το περιστατικό που αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο ήρθαν στο προσκήνιο στο παρελθόν και από την έρευνα και την εξέταση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια κατάσταση και ότι ήταν αβάσιμες και αποσκοπούσαν στη ρίψη λάσπης. Κινήθηκαν οι απαραίτητες δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες σε βάρος των εμπλεκομένων σε αυτή τη σκευωρία κατά του πρώην Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας.

    Μάλιστα, όσοι έγραψαν αυτές τις αβάσιμες γραμμές προσπάθησαν να συνδέσουν τον προαναφερθέντα διοικητή με το προδοτικό FET?/PDY και δεν δίστασαν να πουν ψέματα ότι ήταν υπό κράτηση. Έχει γίνει επαφή με τον προαναφερθέντα Διοικητή, ο οποίος αυτή τη στιγμή ζει μια μέτρια συνταξιοδοτική ζωή με την οικογένειά του»

    Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας ότι με βάση τις πληροφορίες τους, ο Αλτάν Ερ τελεί υπό κράτηση σε φυλακή τύπου ?F?, στις φυλακές Σιντζάν της Άγκυρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε ο ίδιος ή ο δικηγόρος του να εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

    (ΙΣ)

    [04] Σκάνδαλο με εξαφάνιση σκάφους στα κατεχόμενα ενώ βρισκόταν υπό κατάσχεση

    Η Yeni D?zen (01.09.22) στο πρωτοσέλιδο της κάτω από τον τίτλο «Διπλό σκάνδαλο» γράφει ότι το σκάφος με το όνομα «Laise Terzo», που ανήκει στον Ισπανό Federico Jose Sierra Garcia και το οποίο αγκυροβόλησε χωρίς άδεια στο αρχαίο λιμάνι της Κερύνειας και ακολούθως κατασχέθηκε από τις «αρχές», εξαφανίστηκε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Garcia, ο οποίος πραγματοποιούσε τουριστική περιοδεία στην Ευρώπη με το σκάφος του, αγκυροβόλησε στις 02.08.22 στο αρχαίο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας χωρίς άδεια. Αφού έγινε αντιληπτός από τις κατοχικές αρχές, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 15 ημέρες με το «αδίκημα» της εισόδου χωρίς άδεια.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ ο Garcia βρισκόταν υπό κράτηση και το σκάφος του υπό κατάσχεση στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, το σκάφος εξαφανίστηκε από το λιμάνι.

    Μαρτυρίες «λειτουργών» που εργάζονται στο λιμάνι ανέφεραν ότι φαίνεται ότι το σκάφος κλάπηκε από τον καπετάνιος, ονόματι Miguel, φίλο του Garcia. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι Palowo ισχυρίστηκε ότι έχει πληρεξούσιο από τον Garcia για να μεταφέρει το σκάφος στο λιμάνι της Πάφου. Ωστόσο, με βάση τις «διαδικασίες» δεν υπήρχε κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει την είσοδο ή έξοδο του εν λόγω σκάφους από το λιμάνι της Κερύνειας.

    Η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «διπλό σκάνδαλο», σημειώνει ότι το περιστατικό αυτό φέρνει στην ημερήσια διάταξη τις παρατυπίες που γίνονται στο λιμάνι αλλά και τις αδυναμίες που υπάρχουν σε θέματα ασφάλειας, αφού οι κάμερες ασφαλείας του παράνομου λιμανιού, αξίας εκατομμυρίων, το σύστημα x ? ray και το σύστημα φωτισμού, φαίνεται να ήταν εκτός λειτουργίας το εν λόγω διάστημα.

    (ΒΚ)

    [05] Εσωτερικά προβλήματα στο UBP

    Η Halk?n Sesi (01.09.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Αγωνία στο ΚΕΕ για την προεδρία» αναφέρεται στα εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) λόγω των αντιπαραθέσεων που ξέσπασαν για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και εξαιτίας του γεγονός ότι επαναφέρεται η ανάγκη για διενέργεια συνεδρίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) αδυνατεί να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο να επικεντρωθεί στις «εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης», το θέμα διενέργειας ενός έκτακτου συνεδρίου, ενδέχεται να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη του UBP πριν από τις «τοπικές εκλογές».

    Το UBP, δεν έχει ακόμη φτάσει στο στάδιο της ανάδειξης υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές και χαρακτηρίζεται ως «καζάνι που βράζει». Επίσης, λέγεται ότι το UBP, το οποίο θέλει να κερδίσει τη «δημαρχεία» της κατεχόμενης Λευκωσίας, μπορεί να ηττηθεί στις «τοπικές εκλογές», αν δεν καταφέρει να λύσει το χάος στο εσωτερικό του κόμματος.

    Σύμφωνα με ισχυρισμούς, υπάρχει αίτημα για άρση της «ασυλίας» του προέδρου του UBP Φαϊζ Σουτζούογλου, προκειμένου να αναλάβει την προεδρία του κόμματος ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ με ένα έκτακτο συνέδριο που θα γίνει χωρίς εκλογές, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ερσάν Σανέρ.

    Από την άλλη πλευρά, ο Φαΐζ Σουκίογλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, ανέφερε ότι θα φύγει από την «προεδρία» του κόμματος μόνο αν χάσει από το εκλογικό συνέδριο.

    (ΒΚ)

    [06] Απέσυρε την παραίτηση του ο γενικός γραμματέας του TDP

    H Yeni D?zen (01.09.22) γράφει ότι ο Νεβζάτ Οζκούντ, απέσυρε την παραίτηση που είχε υποβάλει προς την «κεντρική επιτροπή» του κόμματος, με την οποία είχε παραιτηθεί από τη θέση του, ως γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP).

    Ο Οζκούντ σε δήλωση στο λογαριασμό που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε: "Απέσυρα την παραίτησή μου επιλύοντας τις διαφορές απόψεων και λαμβάνοντας υπόψη το όφελος του κόμματος...¨

    (ΒΚ)

    [07] Νέος «πρόεδρος» της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» o Χουσεγίν Πασά

    Η Diyalog (01.09.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Αυτό και αν είναι ρεκόρ, 5 πρόεδροι σε 5 μήνες», αναφέρεται στην χθεσινή παραίτηση του «προέδρου του διοικητικού συμβουλίου» της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού «KIB-TEK», Χασάν Ακγιγίτ και στον διορισμό στη θέση του, του πρώην «δημάρχου» της κατεχόμενης Κυθρέας, Χουσεγίν Πασά.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά από τις οδηγίες εκ’ των άνω για παύση του «γενικού διευθυντή» της «KIB-TEK» Καμίλ Ντεμίρ και τον διορισμό του Γκιούρ Τζέμ στη θέση του, ο Ακγιγιτ διαφώνησε με αυτή την πρακτική, υποβάλλοντας την παραίτηση του.

    Η εφημερίδα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού, σημειώνει ότι η ««KIB-TEK» έχει καταστεί «παιχνίδι των πολιτικών» και ένας μη υγιής οργανισμός που αδυνατεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στο «λαό».

    Την κατάσταση που επικρατεί στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού και τις συνεχείς παραιτήσεις και διορισμούς, επέκρινε χθες με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, διερωτώμενος πόσες φορές έχει επαναληφθεί αυτό το σκηνικό στη συγκεκριμένο «οργανισμό».

    (ΑΚ)

    [08] Τον Οκτώβριο σε εφαρμογή η «μεταναστευτική αμνηστία», σύμφωνα με τον Όζτουρκλέρ

    Η Halk?n Sesi (01.09.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Όζτουρκλέρ ανακοίνωσε ότι «η μεταναστευτική αμνηστία» αναμένεται να «θεσπιστεί σε νόμο» μέχρι την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα το Οκτώβρη.

    Σε δηλώσεις του στην G?ne? TV, o Όζτουρκλερ ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη ετοιμασία του «νόμου», ο οποίος έχει επίσης εγκριθεί από το «υπουργικό συμβούλιο» και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια «επιτροπή της βουλής».

    «Πλέον σε αυτή τη χώρα πρέπει να μην στεγάζουμε άτυπους και παράνομους ανθρώπους. Είναι για αυτό το λόγο που ο νόμος αυτός είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, εκφράζοντας αποφασιστικότητα για πάταξη της παρανομίας στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)

    [09] Σύλληψη 9 άτυπων Σύριων μεταναστών για παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (01.09.22) γράφει ότι οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν 9 Σύριους άτυπους μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, παραβιάζοντας «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη 1ου βαθμού».

    Σύμφωνα με στοιχεία των κατοχικών αρχών, οι 9 Σύριοι, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στα κατεχόμενα μεταξύ 27 και 30 Αυγούστου και αφού εντοπίστηκαν από τις κατοχικές αρχές, συνελήφθησαν.

    Οι άτυποι μετανάστες, οδηγήθηκαν ενώπιον «δικαστηρίου», το οποίο διέταξε τη προσωποκράτησή τους για ένα μήνα.

    (ΒΚ)

    [10] Στοιχεία αφίξεων στα κατεχόμενα για τους πρώτους επτά μήνες του 2022

    Η εφημερίδα Avrupa (1.09.22) δημοσιεύει στοιχεία αφίξεων στα «λιμάνια και αεροδρόμια», που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το «υπουργείο τουρισμού, νεολαίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος» του κατοχικού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αφίξεις για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος 2022 ανήλθαν σε 682.014.

    Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, όπου ο αριθμός των αφίξεων ήταν 102.1056, το 2022 σημειώθηκε αύξηση 567,6%. Ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που επισκέφθηκαν τις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε σε 532.107, ενώ το 2021 ήταν 68.852. Μαζί με υπηκόους τρίτων χωρών, ο συνολικός αριθμός αφίξεων για το 2021 ήταν 102.156 άτομα, ενώ το 2022 ανήλθε σε 682.014.

    Επιπρόσθετα, 40.033 Τούρκοι υπήκοοι έκαναν χρήση τουριστικών καταλυμάτων το 2021, αριθμός που ανήλθε σε 350.800 άτομα για το 2022. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έκαναν χρήση τουριστικών καταλυμάτων για το 2021 ανέρχονται σε 13.061, αριθμός που ανήλθε σε 128.015 άτομα για το 2022.

    (ΙΣ)

    [11] Στα 415 ανήλθαν τα κρούσματα στα κατεχόμενα την περασμένη βδομάδα

    Η Vatan (01.09.22) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου υγείας, την περίοδο 24- 30 Αυγούστου, ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 415 από συνολικά 1,782 εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Πιόνια όσοι προκαλούν αναταραχή στο Αιγαίο»

    Το Ankara Anatolia (01.09.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτοί που προκαλούν αναταραχή στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία με την παρενόχληση και την αγένειά τους είναι απλώς πιόνια. Ο πραγματικός αγώνας είναι με αυτούς που βρίσκονται πίσω τους».

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην Τελετή Παραλαβής Διπλωμάτων στην Ναυτική και Αεροπορική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (MSU) που πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση της Ναυτικής Ακαδημίας.

    «Οι ναυτικοί μας, στα χνάρια του Μπαρμπαρός, προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας μας στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και όπου τους ανατεθεί και διατηρούν την εμπιστοσύνη του έθνους στο υψηλότερο επίπεδο. [?] Το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας έχει εκπαιδεύσει 111 πιλότους F-16 μέχρι στιγμής. Περισσότεροι από 100 απόφοιτοί μας πρόκειται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους ως πιλότοι. Εδώ είναι η απόδειξη πόσο μάταιη είναι η διαμάχη που ξεκίνησε κάποιος μόνο και μόνο για να χτυπήσει το ανθρώπινο δυναμικό και την ικανότητα εκπαίδευσης του στρατού μας», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι γιόρτασαν την εθνική εορτή, της 30ης Αυγούστου, στην Άγκυρα, μαζί με τα μέλη της οικογένειας των ηρώων του εθνικού αγώνα, ο Ερντογάν είπε:

    «[..] «Η Τουρκία γνωρίζει καλά τον θόρυβο που προκαλείται στην Ανατολική Μεσόγειο για να υπονομευθούν τα εθνικά της συμφέροντα. [?] Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία περιμένουμε στην πόρτα της για σχεδόν 60 χρόνια, αποκλείει την Τουρκία ενώ δέχεται για ένταξη από χώρες των οποίων τα δημοκρατικά και οικονομικά πρότυπα δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Αποστολή αποδεικτικών στοιχείων στο ΝΑΤΟ για τους ισχυρισμούς περί χρήση S-300 από την Ελλάδα

    Η H?rriyet (1.09.22 hurriyet.com.tr) γράφει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας σχεδιάζει να αποστείλει εικόνες από ραντάρ που αποδεικνύουν ότι τα τουρκικά F-16 αναγνωρίστηκαν ως στόχοι από το οπλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας. Οι εικόνες σχεδιάζεται να σταλούν στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, ιδιαίτερα στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ, καθώς το συμβάν χαρακτηρίζεται ως «παρενόχληση που δε συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».

    Επιπρόσθετα, μεταφέρει δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που είπε: «Αυτό που κάνει ο γείτονάς μας, που προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει την ένταση, πρέπει να γίνει εμφανές, να γίνει κατανοητό και να επεξηγηθεί. Τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτα».

    (IΣ)

    [03] Τούρκοι ψαράδες βοηθούν στην επιτήρηση της «Γαλάζιας Πατρίδας»

    Η Yeni ?afak (1.09.22 yenisafak.com) υπό τον τίτλο: «Ρίχνουν τα δίχτυα τους για την Γαλάζια Πατρίδα: θέτουν όριο στις νάρκες στον Πόντο, στους Έλληνες στο Αιγαίο» γράφει ότι τούρκοι ψαράδες συνδράμουν μαζί με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την ακτοφυλακή στην προάσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

    Για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ψαράδες φρουρούν την περιοχή Zonguldak Filyos που διεξάγονται γεωτρήσεις φυσικού αερίου από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, σαρώνοντας την περιοχή για νάρκες που έχουν τοποθετηθεί σε λιμάνια της Ουκρανίας.

    Το Αιγαίο είναι ο δεύτερος χώρος περιφρούρησης των τούρκων ψαράδων, γράφει η εφημερίδα, ισχυριζόμενη: «Και εδώ επιδεικνύεται η τουρκική σημαία ψαρεύοντας σε διεθνή ύδατα που παράνομα διεκδικεί η Ελλάδα. Τα δίχτυα που τοποθετούνται για ψάρεμα στα διεθνή ύδατα, ταυτόχρονα σημαδεύουν και τα σύνορα με την Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας, μεταφέρει δηλώσεις του Μεχμέτ Ακσόι, Τούρκου ψαρά από τη Σμύρνη που δήλωσε ότι ψαρεύουν κοντά στα ελληνικά νησιά, λέγοντας: «Αν δεν ψαρεύαμε εδώ, οι Έλληνες θα είχαν όντως καταλάβει το Αιγαίο. Το Ναυτικό μας προστατεύει τα νερά μας και εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε οι φύλακες αυτής της θάλασσας, μας κάνει περήφανους να φέρουμε την τουρκική σημαία σε αυτές τις θάλασσες. Προσπαθούμε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, ενώ περιφρουρούμε τη Γαλάζια Πατρίδα όσο περνά από το χέρι μας. Πηγαίνουμε περήφανα στα δικά μας νερά. Θα συνεχίσουμε να αγρυπνούμε για τη Γαλάζια Πατρίδα»

    (ΙΣ)

    [04] Σε εγκαίνια τεμένους και σε κονσέρτο μουσικής παρέστη ο Ερτουρούγογλου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Τουρκία

    Ο Τουρκικός τύπος αναφέρεται στις επαφές του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Ταχσίν Ερτουρούγογλου στην Άγκυρα.

    Το Ankara Anatolia (01.09.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Ερτουρούγογλου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του τεμένους της Ναυτικής Ακαδημίας. Τα εγκαίνια έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης υπουργοί Άμυνας και βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κιργισία και το Ουζμπεκιστάν που συμμετείχε την περασμένη Τρίτη σε σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκε επίσης ο λεγόμενος υπεξ.

    Στην τελετή ήταν παρόντες και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και οι αρχηγοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (01.09.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι Ερτουρούγογλου παραβρέθηκε και σε κονσέρτο στο οποίο παραβρέθηκαν επίσης και οι υπουργοί άμυνας των χωρών που αναφέρονται πιο πάνω.

    (ΚΣ)

    [05] Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα: «Η συμβολή της Τουρκίας στην ειρήνη στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»

    Η Yeni ?afak (01.09.22 yenisafak.com ) γράφει ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αλεκσέι Γιερχόβ, δήλωσε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην ειρήνη στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, όπως και στην επίτευξη της «συμφωνίας σιτηρών» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι οι Πρόεδροι Ταγίπ Ερντογάν και Βλαδιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο και είχαν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες. «Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν περισσότερες επαφές, γιατί η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε.

    Σημειώνοντας ότι η προσέγγιση Τουρκίας και Ρωσίας έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε ορισμένους κύκλους, ο Γιερχόφ είπε: «Όσοι θέλουν να αντισταθούν στην κανονική εξέλιξη των γεγονότων πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή συνεχίζεται [?] και η θέληση των λαών για φιλία και συνεργασία είναι ανίκητη και ακαταμάχητη».

    Πρόσθεσε επίσης πως οι καιροί αλλάζουν: «Παλιές συμμαχίες καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας και νέες αναδύονται, το μεταπολεμικό διεθνές νομικό σύστημα [?] υπονομεύει σθεναρά την κυριαρχία και την ανεξαρτησία χωρών και λαών. [?] Η Ρωσία, η οποία έχει προκληθεί κατά της Τουρκίας εδώ και αιώνες, γίνεται ξαφνικά αναγκαία και χρήσιμη για την Τουρκία, και η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο και τη βλέπει χρήσιμη. Αυτή η κατάσταση μας αναγκάζει όχι μόνο να προσεγγίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με μια νέα προοπτική, αλλά και να κάνουμε τα πιο αποφασιστικά βήματα για τη σταδιακή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον των δύο χωρών. Και σήμερα αποδεικνύεται ότι η εναρμόνιση των συμφερόντων μας είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά απαραίτητη», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [06] Ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας επικρίνει το Reuters για δημοσίευμα του

    Η T?rkiye (01.09.22 turkiyegazetesi.com.tr) γράφει ότι Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν επέκρινε έντονα δημοσιεύματα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που όπως υποστηρίζει έχει μεταδώσει «ειδήσεις παραπληροφόρησης» σχετικά με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας. Στη δήλωσή του, ο Αλτούν υποστηρίζει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι προθέσεις του Reuters και τι εξυπηρετεί. [?] Σας καλούμε να κάνετε δημοσιογραφία μόνο για την αλήθεια», είπε.

    Υποστήριξε επίσης πως η στόχευση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας «η οποία έχει επιτύχει εθνικές και διεθνείς επιτυχίες με το Τουρκικό Επικοινωνιακό Μοντέλο», από το Reuters είναι ακόμη μια ένδειξη για το πόση καλή δουλειά κάνει η Διεύθυνση.

    Κατηγόρησε επίσης το πρακτορείο ότι πολύ συχνά διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και ότι διαδραματίζει ρόλο στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κατά της Τουρκίας.

    (ΚΣ)


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 1 September 2022 - 14:16:21 UTC