Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 169/2022 03-05.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στην Άγκυρα για επαφές μετέβη σήμερα ο Τατάρ
  • [02] Ο Έρχουρχμαν επανεξελέγη στην προεδρία του CTP
  • [03] Τατάρ: «500.000 περισσότεροί τουρίστες με το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου»
  • [04] Αρικλί: «Το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου»
  • [05] Ακάρ: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Κύπρο»
  • [06] Μουφτουζατέ: «Στη λίστα αγνοουμένων βρίσκονται 492 Τουρκοκύπριοι και 1,510 Ελληνοκύπριοι»
  • [07] Το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε «υπηκοότητα» σε ακόμη οκτώ άτομα
  • [08] «Η ΤΔΒΚ είναι πιο ασφαλής από τη Βόρεια Νιγηρία», υποστηρίζουν οι Νιγηριανοί στα κατεχόμενα
  • [09] Επιχείρηση φίμωσης της ιδιωτικής τηλεόρασης
  • [10] Αναβλήθηκε το τακτικό συνέδριο του DP
  • [11] Ιδρύθηκε «Οργάνωση της Ένωσης Τουρανικών Κρατών» στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Μην ξεχνάτε την Σμύρνη», προειδοποιεί την Ελλάδα ο Ερντογάν
  • [02] Υποστηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν ο Μπαχτσελί: «Είναι πολύ εύκολο να διασχίσεις το Αιγαίο»
  • [03] Επικρίνει τις δηλώσεις Ερντογάν η Τουρκική αντιπολίτευση
  • [04] Καϊμακτσί: «Η μαξιμαλιστική στάση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς θα θέσει σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ»
  • [05] Σύλληψη βουλευτού του HDP με την κατηγορία ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν Πούτιν: Θα συνεχιστούν οι εργασίες για το Άκκουγιου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στην Άγκυρα για επαφές μετέβη σήμερα ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (05.09.22 brtk.net), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετέβη σήμερα στην Άγκυρα για επαφές αλλά και για να συμμετάσχει σε διάλεξη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο OST?M, όπου και θα τον ανακηρύξουν επίτιμο διδάκτορα.

    Κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, ο Τατάρ θα αξιολογήσει σε τηλεοπτική εκπομπή του NTV, το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσει επαφές με αξιωματούχους διαφόρων συνδέσμων.

    Την ίδια στιγμή, ο Τατάρ θα παραστεί στο γάμο του υιού του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι που θα γίνει αύριο και ακολούθως θα επιστρέψει στα κατεχόμενα.

    Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα και ο Ουστέλ και οι «εταίροι της κυβέρνησης»

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο παράνομος BRTK (05.09.22 brtk.net), στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβούν σήμερα μετά το μεσημέρι και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ καθώς επίσης και οι «εταίροι της κυβέρνησης».

    (ΑΚ)

    [02] Ο Έρχουρχμαν επανεξελέγη στην προεδρία του CTP

    Η Yeni D?zen (05.09.22) γράφει Τουρφάν Έρχουρμαν επανεξελέγη στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), στα πλαίσια του 28ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος που έγινε χθες κατεχόμενη Λευκωσία.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έγινε επίσης εκλογή των νέων μελών της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, η οποία αποτελείται από 75 μέλη.

    Έρχουρμαν: Μόνο με τη λύση θα έρθει μόνιμη ειρήνη στο νησί

    Σύμφωνα, με τη Yeni D?zen (04.09.22 yeniduzen.com), στην ομιλία του στα πλαίσια του συνεδρίου, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι μόνο με τη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη σε αυτό το νησί.

    «Τα μέλη του CTP προσπάθησαν να κάνουν κάτι για τον κόσμο, για την ανθρωπότητα, για αυτό το νησί, για τον τουρκοκυπριακό λαό. Δεν είμαστε απλώς ένα κόμμα. Υπάρχουμε για να περπατάμε χέρι-χέρι σε ένα μονοπάτι που φωτίζεται από τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη», σημείωσε ο Έρχουρμαν, υπογραμμίζοντας ότι το CTP είναι ένα κόμμα με ιστορία 52 χρόνων, που αγωνίζεται για την ειρήνη και τη δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Υπογραμμίζοντας ότι η μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο μπορεί να επέλθει μόνο με την επίτευξη μιας λύσης, στη βάση της ομοσπονδίας, ο Έρχουρμαν επέκρινε τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα που υπερασπίζεται τη λύση στη βάση «δύο κρατών».

    Υπογραμμίζοντας ότι τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας υπάρχουν εκείνοι που επωφελούνται από το στατους κβό, ο Έρχιουρμαν αναφέρθηκε στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τονίζοντας τη σημασία τους για τη λύση.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Έρχουρμαν είπε ότι η θέση του CTP δεν έχει αλλάξει ποτέ και τόνισε ότι θέλουν μια επικοινωνία με την Τουρκία που να έχει μια σωστή βάση και αυτή η σωστή βάση είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού», όπως σημείωσε.

    Επικρίνοντας την παρούσα «κυβέρνηση», ο Έρχουρμαν την χαρακτήρισε «προϊόν παρέμβασης» και απαντώντας στην ερώτηση: «Εάν η κυβέρνηση είναι παράνομη, γιατί κάθεστε στη βουλή» είπε τα εξής: «Η κυβέρνηση είναι παράνομη, αλλά το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της παρέμβασης, τότε ο αγώνας έχει μεταφερθεί στους δρόμους. Από τον Οκτώβριο και μετά, η βουλή θα είναι περισσότερο στους δρόμους και οι δρόμοι θα είναι περισσότερο στη βουλή. Ναι, θα αγωνιστούμε στη βουλή, αλλά δεν θα κάνουμε καμία προσπάθεια να καλύψουμε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση είναι προϊόν παρέμβασης. Η λύση σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να περιοριστεί στον αγώνα μας στη βουλή. Το μόνο λιμάνι που μπορεί να βρει καταφύγιο στο θέμα της λύσης, της βούλησης και της δημοκρατίας είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πάτε σε εκλογές. Είναι να τους διώξουμε», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν φτάσει στο σημείο να ψάχνουν τρόπους για να μεταναστεύσουν, ο Έρχουρμαν ανέφερε και τα εξης: «Ναι, αγωνιστήκαμε για την ύπαρξη σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν δώσαμε τον αγώνα για να αποχαιρετούν οι γονείς τα παιδιά τους. [?] Ο κόσμος δεν μπορεί να χωνέψει τη ζημιά που κάνατε στη δημοκρατία, δεν μπορεί να χωνέψει την οικονομική κρίση. Δεν μπορούν να το χωνέψουν. Γι' αυτό θέλουν να μεταναστεύσουν. Ως πρόεδρος του CTP, θεωρώ ιστορική ευθύνη να απευθυνθώ στο λαό: «Μην φεύγετε. Κρατήστε την ελπίδα ζεστή στο μυαλό σας. Μη φεύγετε, δώστε ένα χεράκι, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί», είπε.

    (ΓΜ)

    [03] Τατάρ: «500.000 περισσότεροί τουρίστες με το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (02.09.22 brtk.net), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαίλογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στα κατεχόμενα.

    Στα πλαίσια της συνάντησης ο Τατάρ δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση του νέου τερματικού κτιρίου του παράνομου αεροδρομίου, τουλάχιστον 500 χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα κάθε χρόνο. Πρόσθεσε επίσης ότι η ετήσια χωρητικότητα του αεροδρομίου θα φθάσει τα 8 εκατομμύρια επιβάτες με την ολοκλήρωση του έργου.

    Ο Καραϊσμαίλογλου από την πλευρά, του είπε ότι η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων της Τουρκίας εκτελεί έργα στα κατεχόμενα και συμπλήρωσε ότι οι δρόμοι που ολοκληρώθηκαν θα εγκαινιαστούν τον Νοέμβριο.

    «Πρόκειται για πολύ σημαντικές επενδύσεις που θα συμβάλουν στον τουρισμό και το εμπόριο της περιοχής», δήλωσε ο Καραϊσμαίλογλου.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι τα έργα υποδομής συνεχίζονται με την υποστήριξη της Τουρκίας εδώ και χρόνια και ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικά έργα.

    Σημειώνοντας ότι το παράνομο αεροδρόμιο θα ολοκληρωθεί, ακόμη και αν καθυστερήσει, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μετά την ολοκλήρωση του αεροδρομίου θα μπορούν να προσγειώνονται και αεροσκάφη μεγάλου μεγέθους και αυτό θα επιτρέψει σε τουλάχιστον 500 χιλιάδες περισσότερους τουρίστες να έρθουν στα κατεχόμενα, όπως ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι το «αεροδρόμιο της Τύμπου» χρησιμοποιείται σήμερα από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, ο Τατάρ είπε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 8 εκατομμύρια με τον νέο τερματικό σταθμό και ότι το νέο παράνομο αεροδρόμιο θα εξυπηρετήσει την οικονομία και τον τουρισμό των κατεχομένων για πολλά χρόνια.

    Στις δηλώσεις του ο Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις που έγιναν στη «χώρα» όσον αφορά τους περιφερειακούς δρόμους και δήλωσε ότι η κυκλοφορία έχει ανακουφιστεί με την ολοκλήρωση πολλών από αυτούς.

    Απευθυνόμενος και πάλι στον Καραϊσμαίλογλου, δήλωσε τα εξής: «Με την υποστήριξή σας, θα επιτύχουμε μια πολύ πιο αποτελεσματική και βιώσιμη δομή με τη συνέχιση των υποδομών της ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ)

    [04] Αρικλί: «Το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (02.09.22 brtk.net), o λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι τα εγκαίνια του νέου τερματικού κτιρίου του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου θα πραγματοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου.

    Ο Αρικλί πραγματοποίησε τεχνική συνάντηση για τον νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Αντίλ Καραϊσμαίλογλου.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Αρικλί είπε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του παράνομου αεροδρομίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιλύθηκαν με την άφιξη του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.

    Επιπλέον, ο Αρικλί πρόσθεσε ότι εάν φτάσει ο τεχνικός εξοπλισμός, οι δοκιμαστικές πτήσεις θα ξεκινήσουν από τις 30 Οκτωβρίου και το νέο κτίριο του παράνομου αεροδρομίου θα εγκαινιαστεί στις 15 Νοεμβρίου.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι είχε μια σημαντική συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον εργολάβο του παράνομου αεροδρομίου και πρόσθεσε ότι ο νέος τερματικός σταθμός με όλα τα κτήριά του θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Νοέμβριο.

    Ο Καραϊσμαίλογλου υποστήριξε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης διευκρινίστηκε και καταγράφηκε ποιος θα αναλάβει ποια εργασία τους επόμενους 2 μήνες, ενώ συζητήθηκαν και τα πρόσθετα αιτήματα της αναδόχου εταιρείας και σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία. «Προέκυψε ένα έργο για το οποίο όλοι οι πολίτες της ΤΔΒΚ θα είναι υπερήφανοι. Έχουν απομείνει πολύ λίγες εργασίες. Δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για την ολοκλήρωσή τους εντός αυτής της περιόδου. Θα ολοκληρώσουμε ό,τι απομένει για την αποπεράτωση του αεροδρομίου εντός 2 μηνών», πρόσθεσε.

    Ο Καραϊσμαίλογλου τέλος δήλωσε ότι εκτελούνται σοβαρά έργα στους αυτοκινητόδρομους και ότι σχεδιάζεται να ανοίξουν τον Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι «τα επιτεύγματα της ΤΔΒΚ στον τουρισμό θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο μειώνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας» και ότι «η Τουρκία θα στηρίξει την ΤΔΒΚ στην προσπάθειά της να παρέχει ποιοτικές και καλές υπηρεσίες».

    (ΓΜ)

    [05] Ακάρ: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (02.09.22 yenibakisgazetesi.com), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Κύπρο».

    Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τελετή Έναρξης του Έτους Εκπαίδευσης Πτήσεων που πραγματοποιήθηκε στην 1η Κύρια Διοίκηση της Βάσης Αεροσκαφών στην Άγκυρα ο Ακάρ είπε μεταξύ άλλων ότι: «Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

    Υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκπληρώνουν με επιτυχία κάθε είδους καθήκοντα που αποσκοπούν στην προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας των συνόρων, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και του έθνους, ο Ακάρ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό φιλικών και αδελφών χωρών, όπως η ‘ΤΔΒΚ’, το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη, στις δίκαιες υποθέσεις τους».

    Εξηγώντας ότι οι πρωτοβουλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 συνεχίζονται, ο Ακάρ δήλωσε: «Τις παρακολουθούμε στενά και καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για ένα θετικό αποτέλεσμα».

    Επισημαίνοντας τους κινδύνους και τις απειλές στην περιοχή, ο Ακάρ είπε: «Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας. «Δώσαμε και δίνουμε την απαραίτητη απάντηση στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, ό,τι χρειάζεται να γίνει τόσο στο τραπέζι διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι «τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τα τουρκικά F-16 σε υπηρεσία στο ΝΑΤΟ», ο Ακάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Από τις 2 Ιουλίου, η δραστηριότητα αναφέρθηκε σε όλα τα κανάλια του ΝΑΤΟ, όλοι άκουσαν και έμαθαν για αυτήν. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν μάθει. Ως εκ τούτου, αναχαίτισαν τα F-16 μας που εκτελούσαν το καθήκον τους στο ΝΑΤΟ. Ως απάντηση σε αυτό, η Ελλάδα απάντησε με έναν εξαιρετικά αρνητικό, ψευδή λόγο λέγοντας ότι δεν γνώριζαν ότι αυτά ήταν τουρκικά αεροσκάφη».

    «Εχθρικές και λανθασμένες ενέργειες»

    Επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας, ο Ακάρ στις δηλώσεις του ανέφερε και τα εξής:

    «Πρόκειται για εξαιρετικά εχθρικές και λανθασμένες ενέργειες. Όσον αφορά αυτά, όλες οι αρμόδιες αρχές, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και εδώ, ακολουθούν το ψέμα και την άρνηση της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας κάθε είδους πρωτοβουλίες. Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει από αυτή την άποψη. Πάντα απαντούσαμε σε αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά της Ελλάδας σε όλες τις εποχές και σε όλους τους χώρους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι αδύνατον να κάνουμε πίσω στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με οποιονδήποτε τρόπο. Προστατεύσαμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

    «Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, η οποία αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλία. Το ΝΑΤΟ και οι τρίτες χώρες πρέπει επίσης να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Έχουμε προειδοποιήσει όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα και περιμένουμε να είναι αντικειμενικοί. Θέλουμε να ξέρουν ότι οι δράσεις και οι συζητήσεις εδώ δεν σχετίζονται με τη φιλία και τη συμμαχία. Ως Τουρκία, συνεχίζουμε το έργο μας, όχι ως βάρος του ΝΑΤΟ και των συμμάχους μας, αλλά ως χώρα που αναλαμβάνει τα βάρη τους».

    Επαναλαμβάνοντας στις δηλώσεις του ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και δεν θα δεχθεί παραβίαση των δικαιωμάτων ούτε της ίδιας ούτε και των «Κύπριων αδελφών τους», ο Ακάρ, απευθυνόμενος προς την Ελλάδα, σημείωσε και τα εξής: «[?]Κρατήστε το χέρι της ειρήνης που απλώνουμε και ας συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός, ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ούτε τα δικαιώματά μας ούτε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και ότι θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Δόξα τω Θεώ, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, και είμαστε ικανοί γι' αυτό».

    (ΓΜ)

    [06] Μουφτουζατέ: «Στη λίστα αγνοουμένων βρίσκονται 492 Τουρκοκύπριοι και 1,510 Ελληνοκύπριοι»

    H K?br?s (04.09.22) δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων («TAK»), το μέλος της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή Αγνοουμένων, Χακκί Μουφτουζατέ, σχετικά με το έργο και τις εργασίες της Επιτροπής.

    Στις δηλώσεις του, ο Μουφτουζατέ, αφού εξήγησε τη σημαντικότητα του έργου που επιτελεί η Επιτροπή για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στο κατάλογο των αγνοουμένων βρίσκονται 1,510 Ελληνοκύπριοι και 492 Τουρκοκύπριοι, δηλαδή συνολικά 2002 άτομα. «Σε αυτό τον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα αυτών που είναι γνωστό ότι πέθαναν», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [07] Το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε «υπηκοότητα» σε ακόμη οκτώ άτομα

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (03.09.22 yeniduzen.com), η λεγόμενη κυβέρνηση ενέκρινε την παραχώρηση της « υπηκοότητας της ΤΔΒΚ» σε άλλα 8 άτομα.

    Σύμφωνα με την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, τα άτομα στα οποία παραχωρήθηκε η «υπηκοότητα» διαμένουν στα κατεχόμενα για πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι 29 ακόμη άτομα έλαβαν την «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» τις προηγούμενες μέρες και πάλι με απόφαση του «υπουργικού».

    (ΓΜ)

    [08] «Η ΤΔΒΚ είναι πιο ασφαλής από τη Βόρεια Νιγηρία», υποστηρίζουν οι Νιγηριανοί στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη G?ne? (05.09.22), ομάδα Νιγηριανών που διαμένουν στα κατεχόμενα διοργάνωσαν χθες εκδήλωση στην κατεχόμενη Ομορφίτα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην «ΤΔΒΚ».

    Στην εκδήλωση, η ομάδα Νιγηριανών, σε διάσκεψη Τύπου, εξέφρασε την άποψη ότι η «ΤΔΒΚ είναι μια ασφαλής χώρα» και την άποψη ότι «η Βόρεια Κύπρος είναι πιο ασφαλής από την Βόρεια Νιγηρία».

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε ως αντίδραση για τις πρόσφατες δηλώσεις της Νιγηριανής Κυβέρνησης, η οποία κάλεσε τους πολίτες της να μην μεταβαίνουν στην «ΤΔΒΚ», αφού, όπως είχε αναφέρει, η ίδια δεν έχει τους μηχανισμούς για να τους προστατεύσει.

    Οι Νιγηριανοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα όπως «Οι Νιγηριανοί είναι πιο ασφαλείς στη Βόρεια Κύπρο παρά στη Βόρεια Νιγηρία», «Σταματήστε να παραπληροφορείτε για τη Βόρεια Κύπρο», «Η κυπριακή αστυνομία είναι φίλοι μας».

    (ΑΚ)

    [09] Επιχείρηση φίμωσης της ιδιωτικής τηλεόρασης

    Η K?br?s (05.09.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Επιχείρηση φίμωσης της ιδιωτικής τηλεόρασης», αναφέρεται σε «απόφαση» που έλαβε η τρικομματική «κυβέρνηση» που αποτελείται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα Αναγέννησης (YDP) αθόρυβα και χωρίς καμιά διαβούλευση, όπως γράφει και η οποία υποχρεώνει τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στα κατεχόμενα να καταβάλλουν από το 2023, τουλάχιστον 100 χιλιάδες δολάρια στην τουρκική εταιρία T?rksat, ως προϋπόθεση για να μπορούν να προβάλλουν τα προγράμματα τους μέσω δορυφόρου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «απόφαση» αυτή που χαρακτηρίζεται «πραξικόπημα για τον Τύπο», αποτελεί απόπειρα φίμωσης των ιδιωτικών σταθμών. «Λόγω της έλλειψης οράματος και ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση προβολής των προγραμμάτων τους παρά μόνο μέσω δορυφόρου, θα μπορούν να προβάλουν το πρόγραμμά τους μόνο μέσω του διαδικτύου», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτή η πρακτική θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

    Θα υπάρξουν επιπλέον προϋποθέσεις

    Παράλληλα με τη συμφωνία με την T?rksat, η «κυβέρνηση» γράφει η εφημερίδα, θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Μεταξύ των άρθρων που συμπεριλαμβάνονται στα «νομοσχέδια» που εστάληκαν στη «βουλή» υπάρχουν και αμφιλεγόμενες διατυπώσεις που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των οργανώσεων του τύπου. Η «απόφαση», χαρακτηρίζεται ως ένα τμήμα της επιχείρησης φίμωσης του Τύπου.

    (ΓΜ)

    [10] Αναβλήθηκε το τακτικό συνέδριο του DP

    Σύμφωνα με τη Vatan (05.09.22), το 12 τακτικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που ήταν προγραμματισμένο να γίνει προχθές, αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου λόγω έλλειψης απαρτίας.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ταχίρ Μεναν Ουντζιού δήλωσε ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει συνέδριο το κόμματος θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία. «Το γεγονός δεν κατέστη δυνατό να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη συμμετοχή των μελών, οδήγησε στη ακύρωση του συνεδρίου», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [11] Ιδρύθηκε «Οργάνωση της Ένωσης Τουρανικών Κρατών» στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.09.22) αναφέρεται στην ίδρυση «Οργάνωσης της Ένωσης Τουρανικών Κρατών» στα κατεχόμενα υπό την προεδρία του Ιλχάν Τζερέν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, η επίσημη ίδρυση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του «προέδρου» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ.

    Μιλώντας για την οργάνωση, ο Τζερέν ανέφερε ότι η ξεκάθαρη γραμμή της είναι ο τουρκισμός πέρα από πολιτικά κόμματα.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Μην ξεχνάτε την Σμύρνη», προειδοποιεί την Ελλάδα ο Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (03.09.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να μην ξεχνά την ιστορία, επειδή όπως ισχυρίστηκε, θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην τεχνολογική εκδήλωση TEKNOFEST BLACK SEA 2022 που πραγματοποιήθηκε στη Σαμψούντα.

    Αναφερόμενος στην οργάνωση FETO ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι φίλος μας και ποιος είναι εναντίον μας. Η Αμερική στέλνει όπλα στην Αλεξανδρούπολη και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή[?] και προσπαθεί να μας απειλήσει με τα S-300 [?] .Εσύ Έλληνα για κοίτα την ιστορία. Κοίτα πίσω στην ιστορία. Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη! Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη!», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Απευθυνόμενος και πάλι στην Ελλάδα είπε: «Δεν μας αφορά αν εισβάλετε στα νησιά. Όταν έρθει η στιγμή, η ώρα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Έχουμε μια φράση που λέει: ‘μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’. Έχουμε μόνο αυτό να πούμε στην Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Υποστηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν ο Μπαχτσελί: «Είναι πολύ εύκολο να διασχίσεις το Αιγαίο»

    Η T?rkiye (04.09.22 T?rkiyegazetesi.com.tr) γράφει ότι o ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Νετβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να θυμάται την ιστορία για να μην πληρώσει βαρύ τίμημα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συγκέντρωση του Κόμματος του στην Σεβάστεια, ο Μπαχτελί ανέφερε πως υποστηρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. «Έχει δίκιο ο Ερντογάν, είναι πολύ εύκολο να περάσεις το Αιγαίο», δήλωσε.

    Ξεκάθαρος ο υποψήφιος μας

    Εξάλλου, T?rkiye (04.09.22 turkiyegazetesi.com.tr) γράφει επίσης ότι η συγκέντρωση στην Σεβάστεια έγινε στο πλαίσιο την έναρξης των προεκλογικών συναντήσεων που εγκαινίασε ο Μπαχτσελί, ο οποίο δήλωσε ότι ο υποψήφιος του Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές είναι ξεκάθαρος. «Στόχος μας είναι να κερδίσει με διαφορά ο Ερντογάν», είπε.

    Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο Μπαχτσελί είπε: «Το κεφάλι του τέρατος του πληθωρισμού σίγουρα θα συντριβεί. Θα στηρίξουμε την πολιτική, οικονομική και διπλωματική άνοδο της Τουρκίας», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [03] Επικρίνει τις δηλώσεις Ερντογάν η Τουρκική αντιπολίτευση

    H Birg?n (05.09.22 birgun.net) γράφει ότι η τουρκική αντιπολίτευση επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του ενάντια στην Ελλάδα, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ελεγχόμενη κρίση εν όψει των προεδρικών εκλογών.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Γκιουλτεκίν Ουισάλ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επέκρινε τον Ερντογάν και δήλωσε τα εξής: «Αν σχεδιάζετε μια ‘ελεγχόμενη’ ένταση με την απέναντι όχθη του Αιγαίου για να χαρακτηρίσετε την αντιπολίτευση προεκλογικά ‘προδότη’, να τη φιμώσετε και να εδραιώσετε την εξουσία σας, δεν ‘μασάμε΄», δήλωσε.

    Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζτζάν είπε ότι τα λόγια του προέδρου του AKP δεν δεσμεύουν το CHP και τον κατηγόρησε ότι προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις για να δημιουργήσει εντυπώσεις λόγω των εκλογών.

    (ΚΣ)

    [04] Καϊμακτσί: «Η μαξιμαλιστική στάση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς θα θέσει σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ»

    Το Ankara Anatolia (03.09.22 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Υ και Επικεφαλής Ευρωπαϊκών Πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αυστρία, προέβη σε δηλώσεις στον Τύπο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο ουκρανικό και στις σχέσεις Τουρκίας ? ΕΕ, επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων τους και δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα φτάσουν σε ένα καλό σημείο ξεπερνώντας τις στενόμυαλες, μαξιμαλιστικές και παράλογες απαιτήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Σε άλλη περίπτωση, αυτή η μαξιμαλιστική και παράλογη στάση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς θα θέσει σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

    Ο Καϊμακτσί σχολιάζοντας το αίτημα της Ελλάδας για την αφαίρεση μια αφίσας που αφορούσε τους εορτασμούς της 30ης Αυγούστου που είχε τοποθετηθεί σε μια βάση του ΝΑΤΟ είναι αντίθετο με το πνεύμα της συμμαχίας είπε: «Δυστυχώς, - η Ελλάδα ή κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα, δεν θέλω να γενικεύσω- έχουν μια προβληματική αντίληψη που δεν μπορούν καν να χωνέψουν την Ημέρα της Νίκης της 30ης Αυγούστου. Αυτό δεν θα μας οδηγήσει πουθενά».

    (ΒΚ)

    [05] Σύλληψη βουλευτού του HDP με την κατηγορία ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης

    Το Ankara Anatolia (03.09.22 09.22 aa.com.tr) γράφει ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τη βουλευτή του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) του Ντιγιάρμπακιε Σεμρά Γκιουζέλ, η οποία καταζητείτο για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Η Γκιουζέλ συνελήφθη καθ' οδόν προς την Αδριανούπολη.

    Η Διεύθυνση της Αντιτρομοκρατικής της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών συνέλαβαν την Γκιουζέλ η οποία συνελήφθη στο Silivri με πλαστή ταυτότητα που είχε εκδοθεί με το όνομα «Μεχτάπ Σιαχάν».

    Η Γκιουζέλ, έδωσε κατάθεση μέσω του συστήματος πληροφοριών ήχου και εικόνας (SEGB?S) από το Γραφείο Τρομοκρατίας και Οργανωμένων Εγκλημάτων της Γενικής Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία παραπέμφθηκε στον με ένταλμα κράτησης στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας όπου διεξάγεται η έρευνα.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP, Χακκί Σαρουχάν Ορούτς σε δήλωσή του ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξε ότι η Γκιουζέλ δεν πρέπει να δικαστεί ενώ τελεί υπό κράτηση και πρόσθεσε ότι της έχει ήδη αρθεί η ασυλία της άλλες δύο φορές.

    (ΒΚ)

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν Πούτιν: Θα συνεχιστούν οι εργασίες για το Άκκουγιου

    Το Ankara Anatolia (04.09.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαδιμίρ Πουτίν επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν λεπτομερώς όλα αυτά τα θέματα, μαζί με άλλα θέματα της ατζέντας τους, στη συνάντησή τους στη Σαμαρκάνδη, όπου θα συναντηθούν με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά την επικοινωνία συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα οι εξελίξεις σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών και τον Πυρηνικό Σταθμό Ζαπορίζια, καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

    (ΚΣ)


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 5 September 2022 - 12:32:45 UTC