Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 192/2022 04.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Κλιμακώνεται η ένταση με την αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, λέει το «υπουργείο εξωτερικών»
  • [02] Ερτουγρούλογλου: Ενάντια σε ποιον εκπαιδεύουν τους Ελληνοκύπριους οι Αμερικανοί;
  • [03] Τατάρ: «Έχει δημιουργηθεί η υποδομή για να κοιτάξουμε το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη στο Κυπριακό»
  • [04] Αρικλί: «Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την αεροπορική μπορεί να αποχωρήσω απ’ την κυβέρνηση»
  • [05] Δηλητηριώδη αέρια από πυρκαγιά σε έργο που χρηματοδότησε η ΕΕ στον Κουτσοβέντη
  • [06] Εμπορικό Επιμελητήριο: «Κλέβουν την KIB-TEK ξεκάθαρα και ενσυνείδητα»
  • [07] Έκκληση για διερεύνηση «αδικημάτων» του ιμάμη του τεμένους Χαλά Σουλτάν
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα του φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη
  • [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ανεξήγητη η απόφαση των ΗΠΑ»
  • [03] Τατάρ: «Μπορεί να ανοίξουν δημόσια κτήρια στο Βαρώσι»-Εορτασμοί στις 8 Οκτωβρίου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Κλιμακώνεται η ένταση με την αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, λέει το «υπουργείο εξωτερικών»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (03.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,MEXgbvAGj1bbvDUXs7DoNI-akCihSATbShDBkOTpXZSYu7JEZw6M0ZJqgBrWRH5t5jHG3WjyZACmr148X8LTRJM55LzXn8asMN6VrLRgRn0hpeYF4,&typo=1) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενεργήσουν με κοινή λογική.

    Σε ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου σε σχέση με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζεται ότι «οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση να απομακρύνουν την ΤΔΒΚ και την Τουρκία από τις ίδιες και να αλλάξουν τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας».

    Στην ανακοίνωση καλούνται τα μέρη να εμπλακούν σε διάλογο και συνεργασία για την εγκαθίδρυση και διατήρηση ενός περιβάλλοντος ειρήνης στο νησί και στην περιοχή.

    Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι συνεχίζει την «προκλητική» της στάση έναντι της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ήρε πλήρως το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1987, και προσθέτει ότι αυτή τη φορά, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ότι ο Στρατός της Ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς συζεύχθηκε με την Εθνική Φρουρά της Πολιτείας της New Jersey προκειμένου να συμπεριληφθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο του προγράμματος "National Guard Bureau State Partnership Program" που υλοποιεί το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

    Ακολούθως, το λεγόμενο υπουργείο διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι δεν έχει άλλο σκοπό εκτός από το να κλιμακώσει την ένταση στο νησί και στην περιοχή αυτή η ανακοίνωση συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, μετά την άρση του εμπάργκο όπλων τις τελευταίες ημέρες.

    Η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου συνεχίζει ως εξής:

    «Δεν είναι ποτέ δυνατόν να δεχτούμε την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της ‘νότιας Κύπρου’ στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα από την αμερικανική κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ, σε συμμαχία με το δίδυμο Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων, επιδεικνύουν μια μη φιλική προσέγγιση προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και την Τουρκία.

    Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αναμένεται από την ΤΔΒΚ και την Τουρκία να παραμείνουν θεατές αυτών των εξελίξεων. Έτσι, οι αρχές έχουν ανακοινώσει στον κόσμο ότι θα κάνουν με αποφασιστικότητα τα απαραίτητα βήματα για την προστασία της ασφάλειας της Τουρκίας και των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού απέναντι στα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ υπέρ της νότιας Κύπρου και της Ελλάδας. Ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Κύπρο και στην περιοχή μαζί με τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία, η οποία είναι το μοναδικό μας στήριγμα και προστάτης».

    Στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση, «η οποία φαίνεται να σκοπεύει να απομακρύνει την ΤΔΒΚ και την Τουρκία από την ίδια και να αλλάξει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας, να ενεργήσει με κοινή λογική».

    «Όπως πάντα, καλούμε τα μέρη να εμπλακούν σε διάλογο και συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης στο νησί και στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι «όπως πάντα επαναλαμβάνουμε, τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο δικαιολογημένη και απαραίτητες είναι οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας στο νησί».

    (ΓΜ)

    [02] Ερτουγρούλογλου: Ενάντια σε ποιον εκπαιδεύουν τους Ελληνοκύπριους οι Αμερικανοί;

    Ο παράνομος Bayrak (03.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,oT2UO2V5QstB9RWXEj-9Y6JQM4KmpN6nYcZimbOwcASdfF1amEpGjSGjb5gRUPWWtk-wlZK2jaYv9aSc8BO6uYtIhrfUjB7AbR61GL7yrUfA45d981hLiw,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι «το αίτημα για αναγνώριση αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κυριαρχικής ισότητας».

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό, ο Ερτουγρούλογλου αξιολόγησε αρχικά τις εξελίξεις σχετικά με την αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας ότι η έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ ‘Ερντογαν για αναγνώριση του καθεστώτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι μια έκκληση που δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

    Υποστηρίζοντας ότι «εκείνη την ημέρα γράφτηκε ιστορία», ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι ενώ κάποιοι χάρηκαν για την έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας, υπήρξαν και κάποιοι που αναστατώθηκαν, έστω και αν επρόκειτο για μια μικρή ομάδα, και εξέφρασε την θέση ότι αυτό δεν είναι κατανοητό.

    «Προσωπικά», υποστήριξε, «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι είναι λάθος να απαιτεί την αναγνώριση του δικού του κράτους».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε επίσημη πολιτική για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η έκκληση για αναγνώριση έγινε ως συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μετά την κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντανά το 2017.

    Ο Ερτουγρούλογλου αναρωτήθηκε: «Τι είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας ενός κράτους και η κατοχύρωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του, αν όχι η αναγνώριση; Από το 2017 ακολουθείται μια πολιτική που φέρνει την αναγνώριση στην ημερήσια διάταξη χωρίς να απαιτεί ρητά την αναγνώριση».

    Επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον επικρίνουν λέγοντας «φέρνετε στην ημερήσια διάταξη πολιτικές που δεν θα υλοποιηθούν», ο Ερτουγρούλογλου απάντησε σε αυτές τις επικρίσεις λέγοντας: «Πρώτα αναγνωρίστε το δικό σας κράτος, απαιτήστε την αναγνώριση, και μετά θα φτάσετε στο σημείο να αξιολογήσετε αν οι άλλοι αναγνωρίζουν αυτό το κράτος ή όχι. Κάντε πρώτα το καθήκον σας. Αυτό το κράτος είναι και δικό σας κράτος. Είναι το κράτος όλων μας, η αναγνώριση αυτού του κράτους είναι απαραίτητη για όλους μας».

    O Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου και σε εξάρτηση με αυτό, στη θέση της UNFICYP στο μέλλον.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού στρατού και της Εθνικής Φρουράς μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα να δείξουμε κατανόηση σε αυτή την κατάσταση, θα κάνουμε και εμείς ό,τι είναι απαραίτητο».

    Ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι υπέβαλε ένα κείμενο συμφωνίας στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον οποίο συνάντησε κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Νέα Υόρκη, και είπε ότι του εξήγησαν ότι η «ΤΔΒΚ» δεν είναι έδαφος όπου θα μπορούσαν να εκτελούν καθήκοντα με έγκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ισχυριζόμενος ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να λάβει άδεια από τις λεγόμενες αρχές της «ΤΔΒΚ» προκειμένου να επιχειρήσει στο έδαφος της «ΤΔΒΚ», ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι υπέβαλε έγγραφο με αυτό το περιεχόμενο στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    «Εάν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις. Θα δούμε όταν έρθει η μέρα αν οι δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης θα περιοριστούν ή θα τερματιστούν», πρόσθεσε ο Ερτουγρούλογλου υποστηρίζοντας ότι δήλωσαν ξεκάθαρα στους αξιωματούχους του ΟΗΕ να μην εκλάβουν αυτή την κίνηση ως εχθρότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς απέναντί τους, όμως έφτασε στο τέλος της η θέση του φιλοξενούμενου, η οποία διήρκεσε για χρόνια με την άδεια που διδόταν με καλή θέληση.

    Αναφερόμενη στις ίδιες δηλώσεις, η Vatan (04.10.22) γράφει ότι ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στην Εθνική Φρουρά οι στρατιώτες ορκίζονται ότι θα πιούν τουρκικό αίμα και φωνάζουν το σύνθημα «Τούρκος καλός Τούρκος νεκρός».

    «Ο αμερικανικός στρατός είναι εταίρος τώρα με αυτούς, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα τους εκπαιδεύσουν, λένε. Ενάντια σε ποιον», διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι όταν τα συζήτησαν αυτά με τους Αμερικανούς στις ΗΠΑ, τους προσπάθησαν να τους ξεγελάσουν λέγοντας ότι «δεν είναι ενάντια σε εσάς, είναι ενάντια στους Ρώσους».

    Υπενθυμίζοντας τα μηνύματα που έστειλαν οι Ρώσοι στους Ελληνοκύπριους με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι οι σχέσεις των Ελληνοκυπρίων με τους Ρώσους είναι σε πολύ στέρεη βάση. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ο στρατός των ΗΠΑ θα εκπαιδεύσει την Εθνική Φρουρά της νότιας Κύπρου, λέει. Τι είναι η Εθνική Φρουρά; Είναι αποδεδειγμένο με βίντεο. Έχει στρατιώτες που εκπαιδεύονται ορκιζόμενοι να πιούν τουρκικό αίμα, που αναγκάζονται να φωνάξουν το σύνθημα ‘Τούρκος καλός, Τούρκος νεκρός’ κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους. [?] Εξοπλίζεις την Ελλάδα με αμερικανικές βάσεις, αίρεις το εμπάργκο όπλων στον νότο, κάνεις συνεταιρισμό με τον ρατσιστικό, φασιστικό στρατό του νότου και ύστερα περιμένετε κατανόηση από εμάς σε αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει τέτοια κατανόηση. Το είπαν αυτό και οι αξιωματούχοι της μητέρας πατρίδας.. Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι λαός ο οποίος θα αφεθεί στο έλεος των Ελληνοκυπρίων σε αυτό το νησί. Μιλάμε για μια τέτοια γεωγραφική περιοχή που υπάρχουν σχεδόν 100 εκατομμύρια Τούρκοι και 11 εκατομμύρια Έλληνες. [?] Αν οι νότιοι γείτονές μας ή η Ελλάδα προβλέπουν μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους Τούρκους της Κύπρου ή στην Τουρκία, θα δοθεί η απάντηση σε αυτήν».

    (ΓΜ)

    [03] Τατάρ: «Έχει δημιουργηθεί η υποδομή για να κοιτάξουμε το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη στο Κυπριακό»

    Η K?br?s (04.10.22) γράφει ότι o ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ παρευρέθηκε στην τελετουργική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε για «τη 10η περίοδο του δεύτερου νομοθετικού έτους της βουλής» του κατοχικού καθεστώτος.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ζουν «έκτακτες συνθήκες» και ότι «ο εξοπλισμός της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στη νότια Κύπρο και άλλες εξελίξεις ανησυχούν τον τουρκοκυπριακό λαό». Δήλωσε ότι τους ανακουφίζει το γεγονός ότι οι αρχές της «μητέρας-πατρίδας» Τουρκίας είπαν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ποτέ μόνοι και ότι μπορεί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για προστασία τους.

    Χαρακτήρισε, επίσης, ως ιστορικό βήμα την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον ευχαρίστησε για την έκκληση για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και δήλωσε ότι όλοι αναμένουν να γίνουν πιο εντατικές εργασίες για ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δομής της «ΤΔΒΚ» και ότι προσδοκία τους από το «κοινοβουλευτικό έργο» είναι να συμβάλει σε αυτές τις διαδικασίες.

    Υποστηρίζοντας ότι «στο Κυπριακό έχει δημιουργηθεί η υποδομή για να μπορούν να κοιτούν το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη», ο Τατάρ σημείωσε ότι από εδώ και μπρος στην νέα πολιτική τους θα μπορούν να προχωρήσουν στο τραπέζι των επίσημων διαπραγματεύσεων με την «κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων τους που εδράζονται στη κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς».

    Αναφερόμενος στις ιδρυτικές συνθήκες της Κύπρου του 1959-1960, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί το δικαίωμα για κυριαρχία και ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνοντας αυτό».

    «Η κατασκευή των νέων κτηρίων ενισχύει την ΤΔΒΚ»

    Ο Τατάρ εξέφρασε την επιθυμία η κατασκευή του νέου συμπλέγματος κτηρίων και του εθνικού πάρκου να είναι επωφελής και σημείωσε ότι τα κτίρια αυτά είναι δώρο της Τουρκίας στην «ΤΔΒΚ». Η κατασκευή των κτηρίων θα εξυπηρετεί κάθε είδους ανάγκες, δήλωσε ο Τατάρ και υποστήριξε ότι «η ιδιοκτησία αυτών των κτιρίων υπηρεσιών είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την ενίσχυση της ΤΔΒΚ ως κράτος» και ευχαρίστησε τον Ερντογάν και όλους όσοι συνέβαλαν.

    «Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα»

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισαν σε κάθε ευκαιρία ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εάν χρειαστεί.

    Υποστηρίζοντας ότι η Αγγλία έχει επίσης ευθύνες ως εγγυήτρια χώρα, ο Τατάρ είπε ότι «η μόνη χώρα που εμπιστευόμαστε ως ΤΔΒΚ είναι η Τουρκία» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις με την Τουρκία και να αναπτύσσουν πολιτικές σε πλήρη αρμονία με τις τουρκικές αρχές.

    (IΣ)

    [04] Αρικλί: «Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την αεροπορική μπορεί να αποχωρήσω απ’ την κυβέρνηση»

    Η K?br?s Postas? (03.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,pZy3mTY0jTTJW4DNeb9OZ2pwZzVQ75vQSn47pUZNByYTNAWK3GpEDcqg9Btw2qZdVVbN8Xq-YqWkb1FxJN6KzzurGF3RHlPBsRRfGybX0p1oDfPlyEi&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι μπορεί να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση», αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα που αφορά την ίδρυση της νέας αεροπορικής εταιρείας.

    Σε δηλώσεις στον παράνομο Bayrak, o Αρικλί αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την ίδρυση της εν λόγω εταιρείας και είπε ότι «ο λόγος που θέλουμε να ιδρύσουμε την εταιρεία δεν είναι για να βγάλουμε κέρδος, αλλά για να μειώσουμε τις τιμές των εισιτηρίων».

    Στη συνέχεια ο Αρικλί υποστήριξε ότι οι αεροπορικές μεταφορές έχουν μεγάλη σημασία για τις νησιωτικές χώρες, και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν υπάρχει εισιτήριο πτήσης κάτω από 6 χιλιάδες τουρκικές λίρες. Δύο εταιρείες κυριαρχούν στις τιμές. Εάν αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων, οι τιμές θα μειωθούν. Ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία για μια νέα αεροπορική εταιρεία. Έχουμε συναντηθεί με αεροπορικές εταιρείες στην Τουρκία για την ίδρυση της εταιρείας χωρίς χρήματα. Η ίδρυση της εταιρείας έφτασε στο στάδιο του καταστατικού, αλλά δεν μπορέσαμε να την περάσουμε από το υπουργικό συμβούλιο».

    Σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη νέα αεροπορική εταιρεία θα επιλυθούν αυτή την εβδομάδα, ο Αρικλί δήλωσε ότι αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, αυτό που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο ίδιος από την κυβέρνηση.

    Σημείωσε και το εξής: «Δεν έχει νόημα να παραμείνω στην κυβέρνηση αν το πιο σημαντικό έργο που έχω ετοιμάσει εμποδίζεται. Αν ένα τόσο όμορφο έργο δεν μπορεί να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνω».

    (ΓΜ)

    [05] Δηλητηριώδη αέρια από πυρκαγιά σε έργο που χρηματοδότησε η ΕΕ στον Κουτσοβέντη

    Η Yeni Bak?? (04.10.22) γράφει ότι ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών αποβλήτων στον κατεχόμενο Κουτσοβέντη και ότι για τον λόγο αυτό εκλύονται ακόμα δηλητηριώδεις ουσίες από τον χώρο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι εδώ και δέκα χρόνια. Επίσης αναφέρεται επίσης ότι ενώ είχε δοθεί προθεσμία 10 ετών για τις εγκαταστάσεις, το γεγονός ότι γέμισαν σε έξι χρόνια αποτέλεσε την αιτία της πυρκαγιάς.

    Επιπλέον επισημαίνεται ότι το «τμήμα προστασίας περιβάλλοντος» και το «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» δεν ξέρουν τι να κάνουν και οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν αδιαφορία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Έγινε γνωστό ότι το έργο που έχει υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών αποβλήτων του κατεχόμενου Κουτσοβέντη δεν περιλαμβάνει εφαρμογές αποσύνθεσης και ανακύκλωσης. Αναφέρεται ότι η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο έργο, που περιλαμβάνει την αποσύνθεση στο εργοστάσιο, αλλά λόγω οικονομικών περιορισμών μόνο το αποθηκευτικό μέρος του έργου έχει υλοποιηθεί.

    Όζτουρκλερ: «Αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά με οχήματα εργασίας»

    Εξάλλου, η G?ne? (04.10.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, δήλωσε ότι εκτός από τα οχήματα της πυροσβεστικής, το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης με οχήματα εργασίας.

    Ο Όζτουρκλερ επεσήμανε επίσης τη σημασία των τακτικών επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις.

    (ΓΜ)

    [06] Εμπορικό Επιμελητήριο: «Κλέβουν την KIB-TEK ξεκάθαρα και ενσυνείδητα»

    Η Avrupa (04.10.22) γράφει ότι «ξεκάθαρη ληστεία» χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν με τις προσφορές για προμήθεια καυσίμων στην «αρχή ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ) του κατοχικού καθεστώτος το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΚΤΟ).

    «Υπάρχουν εξελίξεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν και να κατανοηθούν με καμία εμπορική προσέγγιση στη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια καυσίμων που χρειάζεται η τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού», ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση το ΚΚΤΟ και πρόσθεσε ότι «το να πληρώνεις 75 δολάρια ανά τόνο για μεταφορά καυσίμων μετά την ακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία, η οποία υπέβαλε προσφορά για 45 δολάρια τον τόνο στον διαγωνισμό που άνοιξε πριν από λίγο καιρό, θέλει εξηγήσεις και μοιάζει με ‘ξεκάθαρη ληστεία’».

    (IΣ)

    [07] Έκκληση για διερεύνηση «αδικημάτων» του ιμάμη του τεμένους Χαλά Σουλτάν

    Η K?br?s (04.10.22) γράφει ότι η «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» του κατοχικού καθεστώτος κάλεσε την «εισαγγελία», την «ελεγκτική υπηρεσία» και την «ελεγκτική επιτροπή της πρωθυπουργίας» να διερευνήσουν κατηγορίες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι βαραίνουν τον Σιακίρ Αλεμντάρ, ιμάμη της του τεμένους Χαλά Σουλτάν της Λάρνακας.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» ανέφερε ότι δεν υπάρχει ο τίτλος του «αντιπροσώπου στην νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, και υποστήριξε ότι ο Αλεμντάρ ήταν ένας προσωρινός υπάλληλος του τζαμιού που είχε τοποθετηθεί εκεί την 1 Αυγούστου 2011.

    Ωστόσο, προσθέτει η ανακοίνωση, για να διερευνηθούν ισχυρισμοί εναντίον του Αλεμντάρ, κρίθηκε κατάλληλο να τερματιστούν οι υπηρεσίες του στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και να τοποθετηθεί στο τζαμί Κιουτσούκ Καϊμακλί τον Ιούνιο του 2022 για να διευκολυνθούν οι έρευνες. Σημειώνει επίσης ότι κοινοποιήθηκε στον Αλεμντάρ ο εν λόγω διορισμός και τον υπέγραψε, ενώ τώρα παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα.

    Στην ανακοίνωση κατηγορείται ο Αλεμντάρ ότι δεν αφήνει τους διορισμένους από την «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» να αναλάβουν καθήκοντα στον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, τους εμποδίζει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και υποβάλλει καταγγελίες στην αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθώντας να διασφαλίσει την σύλληψή τους.

    (IΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα του φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αnkara Anatol?a (03.10.22, aa.com.tr, aa.com.tr/tr), την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη στον τομέα των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται μαζί με αντιπροσωπεία Υπουργών στη Λιβύη για επίσημες επαφές.

    Στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης, Najla El Mangoush, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για το κατά πόσον η Ελλάδα και η Γαλλία ενδέχεται να εναντιωθούν στην νέα συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας Λιβύης και απάντησε τα εξής:

    «Οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα αλλά και προηγουμένως, είναι συμφωνίες μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Τουρκίας και της Λιβύης, στη βάση της αντίληψης win-win. Επομένως, δεν έχουν δικαίωμα τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν στις συμφωνίες αυτές που υπογράφονται από δυο κυρίαρχα κράτη. Επίσης, δεν έχει σημασία τι σκέφτονται αυτοί. Σημασία έχει να δούμε αν οι συμφωνίες που υπογράψαμε θα είναι επωφελής για το λαό των δύο χωρών. Είναι αυτό που πρέπει να δούμε. Θεωρούμε ότι με βάση αυτά που υπογράψαμε το όφελος θα είναι αμοιβαίο».

    Υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία βρισκόταν πάντοτε δίπλα στη Λιβύη και το λαό της και θα συνεχίσει όπως είπε, να στηρίζει τη Λιβύη και στο μέλλον.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με τη Λιβύη για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε και τα εξής:

    «Το μνημόνιο συναντίληψης σε θέματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας είναι ένας σημαντικός πυλώνας για την επίτευξη σταθερότητας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και τη συνεργασία μας για να διασφαλίσουμε ότι η Λιβύη διαθέτει επαρκή στρατό».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μετατρέψει τη θάλασσα της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης προκειμένου να μπορέσουν όλες οι παράκτιες χώρες να επωφεληθούν κατά τρόπο δίκαιο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε και τα εξής:

    «Είναι για αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος μας πρότεινε στην ΕΕ τη διεξαγωγή μιας κοινής Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα αναμένουμε μια απάντηση στο θέμα αυτό από την ΕΕ».

    Αναφερόμενος στη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας των χωρών που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συμφωνία διασφαλίζει τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

    Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών με τη Λιβύη προβλέπεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια

    Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στόχος είναι να διεξάγεται εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης με το εθνικό τους νόμισμα.

    «Εμείς ως Τουρκία παροτρύνουμε τη διεξαγωγή εμπορίου με το εγχώριο νόμισμα της κάθε χώρας. Επιπλέον, υπάρχουν και οι συμφωνίες swap ανάμεσα στις Κεντρικές Τράπεζες των δύο χωρών. Συνεπώς, προβλέπεται ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μας με τη Λιβύη, θα ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για τη διαδικασία θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός της χώρας.

    Δηλώσεις El Mangoush

    Με τη σειρά της, η El Mangoush δήλωσε ότι οι επαφές που είχαν με την τουρκική αντιπροσωπεία αφορούν πολύ σημαντικά ζητήματα για τις δύο χώρες, ειδικότερα στη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της διπλωματίας, της επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Αυτές οι συμφωνίες, ανέφερε η El Mangoush, αντανακλούν τις βαθιές ιστορικές κοινές σχέσεις μεταξύ των δύο φιλικών χωρών.

    Συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με τον Πρωθυπουργός της Λιβύης

    Στο μεταξύ, η τουρκική αντιπροσωπεία η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη, συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της χώρας (UBH), Abdulhamid Dibeybe.

    Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου, Μεχμέτ Μούς, τον Επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο Τύπου της Προεδρίας, Πρέσβη Ιμπραχήμ Καλίν.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Τσαβουσογλου επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στο θέμα της επικράτησης της σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη, ενώ με τη σειρά του, ο Dibeybe δήλωσε ότι επιθυμία του λαού της Λιβύης, είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με τον τουρκικό λαό και η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ανεξήγητη η απόφαση των ΗΠΑ»

    Η H?rriyet (03.10.22, hurriyet.com.tr) γράφει ότι την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης (State Partnership) εκφράζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι με αυτό το βήμα οι ΗΠΑ όχι μόνο διασάλευσαν την ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί, αλλά πήραν και οι ίδιες θέση.

    Η δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

    «Καταδικάζουμε έντονα το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου στο πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης του Γραφείου Εθνικής Φρουράς του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ σχετικά με το θέμα.

    Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με καμία δικαιολογία από την δική μας πλευρά αυτό το νέο βήμα των ΗΠΑ, οι οποίες ήραν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης πριν από δύο εβδομάδες. Με αυτό τους το βήμα, οι ΗΠΑ πέρα από το να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, πήραν και οι ίδιες θέση. Με τέτοια βήματα, οι ΗΠΑ χάνουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίτευξης μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

    (ΓΜ)

    [03] Τατάρ: «Μπορεί να ανοίξουν δημόσια κτήρια στο Βαρώσι»-Εορτασμοί στις 8 Οκτωβρίου

    Κάτω από τον τίτλο «Μηνύματα από Τατάρ προς ΗΠΑ και κόσμο στο Βαρώσι», η H?rriyet (04.10.22, hurriyet.com.tr) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ, η οποία γράφει ότι περιηγήθηκαν μαζί με τον Τατάρ στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και ότι κατά την διάρκεια της περιήγησής τους, ο Τατάρ της ανέφερε και το εξής:

    «Σε ένα κατοπινό στάδιο, μπορεί να ανοίξουν μερικά δημόσια κτήρια στο Βαρώσι. Θα έχουμε ένα δώρο στον πρώτο που θα έρθει ακριβώς στις 12.00 η ώρα κατά την δεύτερη χρονιά του ανοίγματος, στις 8 Οκτωβρίου 2022 και θα γιορτάσουμε με συναυλία».

    Προκαλούν ένταση στο νησί οι ΗΠΑ

    Αναφερόμενος στην άρση των εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην συμπερίληψή της στο πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης (State Partnership), ο Τατάρ είπε ότι η λογική του εξοπλισμού του νησιού πάει πέρα από την άμυνα και είναι «περικύκλωση».

    Υπενθυμίζοντας ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο είναι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία, ο Τατάρ διερωτήθηκε πώς γίνεται να υπογράφει διάφορες συμφωνίες ο «ελληνοκυπριακός τομέας», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την ύπαρξη συμφωνιών πάνω σε αυτό το θέμα.

    Υποστηρίζοντας ότι άλλαξε πολλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Λεμεσός είχε σχεδόν μετατραπεί σε ρωσική πόλη, με τους Ρώσους να διαθέτουν επενδύσεις, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και να ετοιμάζονταν να ιδρύσουν ακόμα και πολιτικό κόμμα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ο ελληνοκυπριακός τομέας αναγκάστηκε να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με την Ρωσία επειδή είναι μέλος της ΕΕ. Από την άλλη, πανικοβλήθηκαν επειδή θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις από την ΤΔΒΚ προς την Ρωσία. Ο ελληνοκυπριακός τομέας αποστασιοποιήθηκε από την Ρωσία. Και τώρα οι ΗΠΑ επιβραβεύουν τον ελληνοκυπριακό τομέα. Ταυτοχρόνως, θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα και στην Τουρκία και να την αναγκάσουν να επανεξετάσει την σχέση της με την Ρωσία.

    Η λογική του εξοπλισμού του νησιού πάει πέρα από την άμυνα, είναι περικύκλωση. Είναι πρόκληση στην Τουρκία. Κανείς να μην παίρνει ελαφρά τη μητέρα πατρίδα. Είναι γνωστός ο στρατός, η ισχύς της Τουρκίας. Αφού οι ΗΠΑ μιλούν για το δίκαιο, την δικαιοσύνη, πώς γίνεται να μένουν θεατές στο να υπόκειται σε τυραννία ένας λαός;»

    «Να μιλά μέχρι εκεί που φτάνει το μπόι του ο Αναστασιάδης»

    Αναφερόμενος στην δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια έναντι των τουρκικών προκλήσεων», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Εμείς βεβαίως ως αγωνιστές θα θέσουμε επί τάπητος μέχρι τέλους την ύπαρξή μας όταν έρθει η μέρα για την ύπαρξή μας, την ασφάλειά μας. Ο καθένας να μιλά μέχρι εκεί που φτάνει το μπόι του. Σε περίπτωση ανάγκης, η Τουρκία μπορεί να ενισχύσει τον στρατό μέσα σε μια ώρα. Ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία εποφθαλμιά την άλλη πλευρά. Το μόνο που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ασφάλειά μας με ειρήνη, ηρεμία και ησυχία».

    Πολωνοί τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές στο Βαρώσι

    Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι μια από τις πιο ωραίες στιγμές κατά την διάρκεια της περιήγησής της με τον Τατάρ στο Βαρώσι ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξαν προς το πρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη μια ομάδα πολωνών τουριστών που επισκέφτηκαν την περίκλειστη πόλη προερχόμενοι από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, οι Πολωνοί άκουσαν τις δηλώσεις Τατάρ και τις κατέγραψαν με τα κινητά τους, ενώ τον χειροκρότησαν και ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του μετά το πέρας των δηλώσεών του.

    Διαβουλεύονται για απευθείας πτήσεις από Ρωσία

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις από την Ρωσία προς την κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ είπε:

    «Μερικές εταιρείες προσπάθησαν να πάρουν άδεια στο θέμα αυτό. Υπάρχει και σε εμάς μια αίτηση. Διαβουλευόμαστε για να μην υπάρξει διπλωματικό και πολιτικό πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, τουρίστες από όλες τις χώρες έχουν την δυνατότητα να έρχονται μέσω Τουρκίας.

    Θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου έναντι της Βρετανίας. Έγινε Βασιλιάς ο πρίγκηπας Κάρολος. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας. Θαυμάζει την Ελλάδα. Όμως, ο λαός της Βρετανίας ξέρει την αλήθεια. Η Βρετανία αδικεί τους δικούς της ανθρώπους».

    Στην ατζέντα το καθεστώς του παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών

    Χαρακτηρίζοντας εκ νέου «ιστορική δήλωση» την έκκληση του Προέδρου Έρντογαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να υπερασπιστούν το «κράτος» τους και ότι «η έκκληση για αναγνώριση μετέφερε την πολιτική μας ένα βήμα πιο πέρα». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Πλέον δεν είναι δυνατόν να ενώσουμε αυτά τα δύο οικοδομήματα, αυτά τα δύο κράτη. Δεν είναι δυνατή η μία στέγη, η μία κυριαρχία. Δεν καθόμαστε στο τραπέζι προτού αναγνωριστεί η κυριαρχία, η ισότητα, το ισότιμο καθεστώς. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία, θα είναι στη βάση των δύο κρατών».

    Απαντώντας στην ερώτηση ποιοι και πότε θα αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Είναι στην ατζέντα να γίνουμε δεχτοί ως παρατηρητές στην οργάνωση Τουρκικών καρών. Πρώτα ο Θεός, θα γίνει. Κατά την προσεχή περίοδο οι διμερείς σχέσεις μας θα είναι εφικτές με τις σπουδές φοιτητών στην ΤΔΒΚ, αύξηση του τουρισμού και γνωριμία των λαών μεταξύ τους. Σιγά σιγά θα πραγματοποιηθεί με διπλωματικά βήματα».

    «Από πόλη φάντασμα σε πόλη μουσείο»

    Η δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι το περίκλειστο Βαρώσι αποκαλείτο πόλη φάντασμα και ότι άνοιξε ένα μέρος του στις 8 Οκτωβρίου 2020 στις 12.00 η ώρα. Ισχυρίζεται ότι πλέον δεν είναι «πόλη φάντασμα», αλλά μια «πόλη μουσείο» με τις δύο θαυμάσιες παραλίες της και προσθέτει ότι ο Τατάρ της δήλωσε τα εξής για το Βαρώσι:

    «Περιμέναμε ακριβώς 47 χρόνια αν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν υπήρξε. Οι Ελληνοκύπριοι πάντα εγκατέλειπαν. Ήταν δικαίωμά μας να ανοίξουμε το Βαρώσι, το ανοίξαμε. Παρά την πανδημία, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 750 χιλιάδες. Η γη ανήκει στα βακούφια που απέμειναν από τους Οθωμανούς, ένα μέρος των κτηρίων που βρίσκονται πάνω σε αυτήν ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, σε Βρετανούς. Υπάρχουν και δημόσια κτήρια. Λειτουργεί η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας που συστάθηκε για τα κτήρια. Όποιος θέλει πίσω το ακίνητο του πρέπει να αποταθεί με τον τίτλο ιδιοκτησίας του σε αυτή την επιτροπή. Ένα κατοπινό στάδιο στο Βαρώσι μπορεί να είναι το άνοιγμα μερικών δημόσιων κτηρίων. Θα έχουμε δώρο για τον πρώτο που θα έρθει στις 8 Οκτωβρίου 2022 ακριβώς στις 12.00 η ώρα στην δεύτερη χρονιά του ανοίγματος, θα γιορτάσουμε με συναυλία. Είναι η ωραιότερη παραλία του κόσμου Δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Βρίσκω ηρεμία, προσπαθώ να έρχομαι συχνά».

    (Ι/Τσ.) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 4 October 2022 - 12:20:45 UTC