Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 194/2022 06.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Η UNFICYP πρέπει να πάρει την άδειά τους, επιμένει ο Ερτουγρούλογλου
  • [02] Επικρίνει την δήλωση Ερτουγρούλογλου για την UNFICYP ο Ερχιουρμάν
  • [03] Ολγκούν: Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να λαμβάνει τη συγκατάθεση των μερών
  • [04] Ταταρ: «Αν δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες εδώ θα ήταν χειρότερα από τη Συρία»
  • [05] Χασίπλογλου και Σαβασάν επικρίνουν τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [06] Ερχιουρμάν: Ελληνοκύπριοι και αλλοδαποί ψωνίζουν, Τουρκοκύπριοι μόνο βλέπουν
  • [07] Αρθρογράφος: Κάποιοι χρεώνουν υπερβολικά Ελληνοκύπριους και ξένους
  • [08] Στο 120,32% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στα κατεχόμενα
  • [09] Τιμωρίες για προσβολή Τατάρ και Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [10] Συνεργασία «YD?» με το Πανεπιστήμιο Sharjah από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • [11] Άλλα 437 κρούσματα COVID-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: Δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο
  • [02] Ο Σουηδός Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις
  • [03] Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΣ στον Υπουργό Μετανάστευσης της Ελλάδας
  • [04] H νέα απαγόρευση του ΑΚΡ έχει στόχο τους ΛΟΑΤΚΙ+

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Η UNFICYP πρέπει να πάρει την άδειά τους, επιμένει ο Ερτουγρούλογλου

    Η Avrupa (06.10.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι ο ίδιος είχε πει πριν μήνες ότι θα έθεταν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών αίτημα για υπογραφή συμφωνίας αναφορικά με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί και πρόσθεσε ότι του φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη σαν να ήταν κάτι το νέο.

    Μιλώντας χθες στον παράνομο Bayrak, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε:

    «Ένας φίλος δημοσιογράφος έλκυσε την προσοχή δημοσιεύοντας το θέμα πρωτοσέλιδα σχολιάζοντας αυτά που είπα με τις δικές του πολιτικές απόψεις. Μίλησα και στην Ουάσιγκτον και δεν έλκυσε την προσοχή κανενός τόσο πολύ, δεν έγινε ημερήσια διάταξη με αυτό τον τρόπο. Έλκυσε την προσοχή το γεγονός ότι οι δηλώσεις μου χρησιμοποιήθηκαν αλλιώς και έγιναν είδηση. Πρέπει να ευχαριστήσω τον φίλο δημοσιογράφο που έκανε αυτό το πρωτοσέλιδο».

    Αναφορικά με την ουσία του θέματος, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τους εξής ισχυρισμούς:

    «Συναινέσαμε εδώ και χρόνια να εκτελεί τα καθήκοντά της η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ σε αυτό το νησί δίδοντάς της το καθεστώς του φιλοξενούμενου Ήξεραν πριν μήνες ότι προετοιμαζόμασταν σε αυτό το θέμα. Είπα πριν μήνες ότι θα έρθουμε ενώπιον τους με μια τέτοια απαίτηση. Είπα ότι σε περίπτωση που το δουν ζεστά θα μπορούσε να υπάρξει εργασία πάνω σε αυτό, ενώ σε περίπτωση που δεν το έβλεπαν ζεστά θα τοποθετείτο στο τραπέζι. Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ δεν μπορεί να εκτελεί καθήκοντα στα εδάφη της ΤΔΒΚ με έγκριση που δίνει η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέτω στην ημερήσια διάταξη εδώ και μήνες. Δεν είναι έκπληξη για τα Ηνωμένα Έθνη αυτό το θέμα. Δεν κάνουμε νταηλίκια, λέμε ότι οι ξένες δυνάμεις θα μπορούσαν να εκτελούν καθήκοντα σε περίπτωση που δοθεί άδεια εκ μέρους μας. Κάθε είδους θηριωδία βιώθηκε σε αυτά τα χώματα ενώ υπήρχε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ. Επομένως, αν θα εκτελεί καθήκοντα σε αυτό το νησί η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, ας εκτελεί. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να εκτελεί καθήκοντα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ή στην νεκρή ζώνη, όμως αν θα εκτελεί καθήκοντα στην τουρκική πλευρά, θα πάρει άδεια από εμάς».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καλοπροαίρετες οι προσπάθειες κάποιων να οδηγήσουν αλλού το θέμα, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν ζητούν συγνώμη σε αυτό το θέμα και επανέλαβε ότι δεν δέχονται να παραγνωρίζεται η «πραγματικότητα της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών και δύο χωριστών λαών», κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όποιος θα με επικρίνει, ας επικρίνει, το καθήκον μου είναι τα συμφέροντα της χώρας. Όποιος μας σέβεται, θα κάνει αυτή την συμφωνία μαζί μας. Αυτό το κράτος δεν είναι μπείτε σκύλοι αλέστε. Αυτό το κράτος έχει μια διοίκηση, μπορεί να μην την αναγνωρίζει ο κόσμος, όμως μας αναγνωρίζει η μητέρα πατρίδα μας. Αν δεν με αναγνωρίζει, δεν θα εκτελεί καθήκοντα στα εδάφη μου. Να αποφασίσουν και εκείνοι που μας επικρίνουν. Υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό το κράτος; να μοιραστούν με αυτό τον λαό τι υποστηρίζουν. Να μην επιχειρούν μια φτηνή πολιτική όπως η άσκηση κριτικής εναντίον μου».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικρίνει την δήλωση Ερτουγρούλογλου για την UNFICYP ο Ερχιουρμάν

    Η Yeni D?zen (06.10.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουμάν επέκρινε τη δήλωση του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουρούλογλου, ο οποίος αναφερόμενος στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο είπε ότι «η φιλοξενία τελείωσε, είτε υπογράφουν στρατιωτική συμφωνία με την ΤΔΒΚ είτε αποχωρούν από την ΤΔΒΚ».

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερχιουρμάν ανέφερε τα εξής:

    «Ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου είπε πράγματι στον ΟΗΕ ‘αναγνώρισε την ΤΔΒΚ ή αποχώρησε’; Και έδωσε ένα μήνα [διορία] και για αυτό; Δεν γνωρίζει ότι όσους μήνες και να δώσει δεν θα υπάρξει ‘αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τον ΟΗΕ’ στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας; Το θέμα είναι ξεκάθαρο: Η έγνοια τους δεν είναι η αναγνώριση κτλ. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που δεν έχει άλλη έγνοια από το να μας φυλακίσουν στο Σαράι, που δεν θέλει τους Τουρκοκύπριους να συναντηθούν με τον κόσμο. Αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα κλείσουν οι πόρτες που ανοίξαμε στον κόσμο με χίλιους δυο αγώνες! Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία. Ό,τι και να πουν, θα συνεχιστεί ο αγώνας μας να σμίξουμε τον λαό μας με τον κόσμο και το διεθνές δίκαιο».

    (IΣ)

    [03] Ολγκούν: Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να λαμβάνει τη συγκατάθεση των μερών

    H Diyalog (06.10.22) γράφει ότι ο Εργκούν Ολγκούν ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να λαμβάνει τη συγκατάθεση των μερών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

    Ο Ολγκούν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον Bayrak, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι απαίτηση, είναι δικαίωμα και θέλουμε αυτό το δικαίωμα να εκπληρωθεί».

    Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για το θέμα, ο Ολγκούν είπε ότι μέχρι σήμερα η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ λειτουργεί με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «έχει συναινέσει σε αυτές τις δραστηριότητες με καλή θέληση και ανοχή».

    Σημείωσε ότι είχαν γίνει και στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για να ληφθεί η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι δεν πρόκειται για νέα πρωτοβουλία και πρόσθεσε: «Επί του παρόντος, υπάρχει κοινή βούληση στο υπουργείο εξωτερικών, στην προεδρία και στην Τουρκική Δημοκρατία να καταλήξει το θέμα αυτό».

    (ΚΣ)

    [04] Ταταρ: «Αν δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες εδώ θα ήταν χειρότερα από τη Συρία»

    Ο παράνομος Bayrak (05.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,zzf9KbPY6XRLlzVzbzlGCywvHLxT9ZsRMemOuBBn9n4IVxcYROhaZBjI-aRLq9iEgnHgU6NtyNqdrDabKSoRwYxPcaTQIm3ikn16JrlL8JxYIpY,&typo=1) αναδημοσιεύει συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «αν δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες εδώ, θα ήταν χειρότερα από τη Συρία».

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ο Τατάρ ανέφερε ότι η θέση της ΕΕ είναι ότι «δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία στο νησί» υποστηρίζοντας τα εξής: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε καθόλου. Αυτό σημαίνει την καταστροφή των Τουρκοκυπρίων και τον αποκλεισμό τους από το νησί. Αν δεν υπήρχαν τουρκικά στρατεύματα εδώ, θα ήταν χειρότερα από τη Συρία». Ισχυρίστηκε δε ότι «η νοοτροπία του διδύμου Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων, είναι «να αφανίσουν τους Τούρκους».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ακόμη ότι πρόθεση των Ελληνοκυπρίων είναι να μην μοιραστούν το νησί με τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι διεξάγεται ένας αγώνας εναντίον όλου του κόσμου με την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε επιπλέον ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παλιό σύστημα στην Κύπρο και σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος και θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να μιλήσει.

    «Οι ΗΠΑ μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με την κυριαρχία της Τουρκίας»

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε στον ρόλο της Βρετανίας και των ΗΠΑ στο Κυπριακό λέγοντας τα εξής: «Η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές πλευρές στην Κύπρο. Η Βρετανία παρέμεινε σιωπηλή σε αυτή την κατάσταση και δεν έκανε ποτέ το καθήκον της. Παρακολουθούσαν ενώ οι Ελληνοκύπριοι διέπρατταν σφαγές. Αντί να είναι αμερόληπτη, έδειξε μια στάση υποστήριξης των Ελλήνων. Η Βρετανία είναι πάντα θεατής, αλλά οι ΗΠΑ με ξεπερνούν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με την κυριαρχία της Τουρκίας. Εμείς έχουμε πίσω μας την Τουρκία».

    Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία για ένα χρόνο, ο Τατάρ είπε δεν είχε καμία επαφή με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» μετά την απόφαση αυτή και υποστήριξε ότι και στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση αυτή.

    Βαρώσι και απευθείας πτήσεις

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν επιτευχθεί πολλά με το άνοιγμα των Βαρωσίων και πρόσθεσε: «Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας να αναπτύξουμε την περιοχή με τις υπηρεσίες που θα παρέχονται με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θα θέλαμε ορισμένες φιλικές χώρες να κάνουν τολμηρά βήματα όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς την ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ)

    [05] Χασίπλογλου και Σαβασάν επικρίνουν τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας

    H Haber K?br?s (06.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,z5pvqf1tYLf59hFxsAdSXASHtN5mchMrRsaYmEqwCEFrqr5nW1sDTqlVl5S0rydXrriWXfkDy5Cj0KQHiV01RG6sGk4Bvwk4SfLOsYFJvL3B0OpTOg,&typo=1) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου, δήλωσε πως κανένας δεν πρέπει να δοκιμάσει την δύναμη της Τουρκίας.

    Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Χασίπογλου σχολίασε την επαναπροσέγγιση Ελλάδας ? ΗΠΑ και είπε ότι βλέπει τα βήματα των ΗΠΑ ως ανταμοιβή για την απόφαση της Κυπριακή Δημοκρατίας κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία.

    Υποστήριξε ότι με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, εξοπλίζεται μέρα με τη μέρα και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την Τουρκία.

    Ισχυρίστηκε ότι ελληνοκυπριακή πλευρά εξοπλίζεται μέρα με τη μέρα, αλλά δεν έχει καμία δύναμη έναντι της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» δεν θα μείνουν αδρανείς απέναντι σε όλα αυτά.

    Αξιολογώντας τη νομική και πολιτική διάσταση της έκκλησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Χασίπογλου εξέφρασε την άποψη ότι η «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, έκκληση προσέθεσε μια νέα διάσταση στο Κυπριακό.

    «Η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ καθιστά αδύνατη οποιανδήποτε λύση»

    Εξάλλου, η G?ne? (06.10.22) γράφει ότι «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Αχμέτ Σαβασάν δήλωσε ότι ο εξοπλισμός των Ελληνοκυπρίων και η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε λύση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Σαβασάν έκανε εκτιμήσεις για το θέμα σε πρόγραμμα που συμμετείχε στον Bayrak.

    Αναφέροντας ότι ενώ λαμβάνουν χώρα αυτές οι εξελίξεις, ορισμένα τμήματα της κοινωνίας προσπαθούν να προστατεύσουν τη βάση μιας ομοσπονδιακής συμφωνίας, ο Σαβασάν δήλωσε:

    «Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε λύση, πόσο μάλλον μια ομοσπονδιακή λύση. Ως εκ τούτου, αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει πρώτα απ' όλα να καταδικαστούν και να καταβληθεί προσπάθεια να αποτραπούν απ’ όσους επιθυμούν μια ομοσπονδιακή λύση. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχουν κάποιοι στο νότο που πραγματικά επιθυμούν μια ομοσπονδιακή λύση. [?] Πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση έχει αφαιρεθεί από την ατζέντα ως αποτέλεσμα της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου για μισό αιώνα και ως εκ τούτου έχει αρχίσει μια νέα εποχή. Αυτή η νέα εποχή ανακοινώθηκε στον κόσμο τόσο από τον πρόεδρό μας Ερσίν Τατάρ όσο και από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

    (ΚΣ)

    [06] Ερχιουρμάν: Ελληνοκύπριοι και αλλοδαποί ψωνίζουν, Τουρκοκύπριοι μόνο βλέπουν

    Η Yeni D?zen (06.10.22) γράφει ότι o Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) δήλωσε ότι «έχουν φτάσει σε σημείο οι Τουρκοκύπριοι να παρακολουθούν τους Ελληνοκύπριους και τους ξένους να ψωνίζουν στο βορρά», χωρίς να μπορούν να ψωνίσουν οι ίδιοι.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερχιουρμάν σχολίασε τη δήλωση του προέδρου της ένωσης Ιδιοκτητών εστιατορίων (RES-BIR) ότι «οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που διασφάλισαν την επιβίωση του κλάδου της εστίασης τον περασμένο χρόνο» και ότι «αυτό ισχύει και για άλλους τομείς ή επιχειρήσεις».

    Ο Έρχιουρμαν ανέφερε ότι πάντα χαίρονταν για την «ζήτηση που ερχόταν απ’ έξω» και αγωνίζονταν για να αυξηθεί (με το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης για παράδειγμα), όμως η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο σημείο οι Τουρκοκύπριοι να παρακολουθούν τους Ελληνοκύπριους και τους αλλοδαπούς που ψωνίζουν.

    «Είναι η ώρα να σταματήσουμε αυτή τη νοοτροπία που αρκείται με το να χαίρεται για τους αριθμούς σε σχέση με τα έξοδα που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι στον βορρά και να προσπαθεί να κάνει αόρατη την κατάσταση των Τουρκοκυπρίων», κατέληξε.

    (IΣ)

    [07] Αρθρογράφος: Κάποιοι χρεώνουν υπερβολικά Ελληνοκύπριους και ξένους

    Η Halk?n Sesi (06.10.22) αναδημοσιεύει άρθρο του Αλί Μπατούραϊ από την ιστοσελίδα Haber K?br?s (https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,m32i1vdcB2jYQP3jWVajACa0wQ7rCgpmUekNDD5IeCHT2g1MhUc21CMJrySySa49N9gkbLBXZKtAuqS9uuszLY4mAprRIDldhtfKyMHFvMayj6jKG6g,&typo=1), ο οποίος γράφει ότι κάποιες υπεραγορές και καταστήματα στα κατεχόμενα αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους και τις ανεβάζουν αφύσικα με βάσει τους Ελληνοκύπριους και τους αλλοδαπούς που ψωνίζουν εκεί.

    Κάτω από τον τίτλο «Επειδή θα κερδίσετε πιο πολλά ευρώ, θυματοποιείτε τον λαό σας», ο Μπατουράι αναφέρει ότι στηρίζει αυτά που γράφει σε παράπονα «πολιτών» και σε δικές του παρατηρήσεις.

    Σημειώνοντας ότι ευτυχώς που υπάρχουν πολλοί Ελληνοκύπριοι που ψωνίζουν στα κατεχόμενα και σώσουν τους καταστηματάρχες από την χρεοκοπία, ο Μπαρουράι επισημαίνει ότι υπάρχουν και πολλοί αλλοδαποί που ζουν στα κατεχόμενα και προσθέτει:

    «Το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι, οι αλλοδαποί που ζουν στην χώρα μας και οι τουρίστες ξοδεύουν συνάλλαγμα δεν επιβάλλει να ρυθμίζονται οι τιμές σύμφωνα με αυτούς. Θα κερδίζετε αυτό που θα κερδίζετε με τις φυσιολογικές τιμές, όποιες και αν είναι αυτές. Κοιτάξτε τις υπεραγορές και τα καταστήματα που βρίσκονται σε δρομολόγια από τα οποία θα περνούσαν πιο εύκολα Ελληνοκύπριοι, οι τιμές πετάνε. Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στις υπεραγορές και στα καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές που ζουν πολλοί αλλοδαποί και φοιτητές στην χώρα μας. [?]»

    Σημειώνοντας ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι φτηνά τα προϊόντα για τους Ελληνοκύπριους και τους αλλοδαπούς όμως δεν είναι έτσι για τους Τουρκοκύπριους, ο αρθρογράφος αναφέρει και το εξής:

    «Εδώ υπάρχει ένα ηθικό μειονέκτημα. Από τη μια είναι πολύ μεγάλη ντροπή να βλέπουν ως χήνα για μάδημα του Ελληνοκύπριους και τους ξένους και από την άλλη, επειδή θα βγάλουν περισσότερο κέρδος από αυτούς, είναι σκληρότητα να γδέρνουν και να εκθέτουν σε υπερβολικά ψηλές τιμές τους πολίτες αυτής της χώρας. Εφαρμόστε τις κανονικές τιμές, μην τις προσαρμόζετε σύμφωνα με τους Ελληνοκύπριους και τους αλλοδαπούς, μην θυματοποιείτε τους Τουρκοκύπριους επειδή θα βγάλετε περισσότερο κέρδος από αυτούς. Δηλαδή, οι Ελληνοκύπριοι πελάτες είναι τύχη για εσάς, ευτυχώς που έρχονται. Αν δεν έρχονταν θα ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα για εσάς. Τότε μην υπερβάλλετε [?] Πιστέψτε με, ένα προϊόν που είναι 29 ΤΛ στις φυσιολογικές αγορές, σε αυτές που ανέφερα είναι 45-50 ΤΛ. Εμφανίζονται μπροστά σας αστρονομικές τιμές σε πολλά προϊόντα. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στο 120,32% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Δεν μπορεί να σταματήσει ο πληθωρισμός», η K?br?s (06.10.22) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από τη «στατιστική υπηρεσία» του κατοχικού καθεστώτος, ο ετήσιος πληθωρισμός για το Σεπτέμβριο του 2022 στα κατεχόμενα ανέρχεται στο 120,32%, αυξημένος κατά 3,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 75,64% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου.

    Η Yeni D?zen (06.10.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Βαρύ το τίμημα της λίρας» και γράφει ότι οι τρεις πρώτες κύριες ομάδες με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον τελευταίο χρόνο είναι: Ψυχαγωγία και Πολιτισμός με 209%, Εστιατόρια και Ξενοδοχεία με 154,80% και Τρόφιμα και Μη Αλκοολούχα Ποτά με 123,39%.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν αναλυθούν τα δεδομένα, αυξήθηκαν περισσότερο από εκατό τοις εκατό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 πολλά είδη, από τις ντομάτες μέχρι τα παυσίπονα, από τα φασολάκια μέχρι τα αντιπυρετικά, από τις μέχρι το μέλι. Ειδικά στα παυσίπονα και στα αντιπυρετικά φάρμακα οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 300 τοις εκατό, γράφει το δημοσίευμα.

    Επίσης, η εφημερίδα σε γράφημα της συγκρίνει την «ΤΔΒΚ» που με 120,32% βρίσκεται στην πρώτη θέση στις ευρωπαϊκές χώρες με τον ψηλότερο πληθωρισμό, ακολουθούμενη από την Τουρκία με 83,45% και σχολιάζει ότι παρ’ όλες αυτές τις αυξήσεις, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόνο κατά 98 τοις εκατό στα κατεχόμενα. Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος ήταν 4 χιλιάδες 970 τουρκικές λίρες (ΤΛ) μηνιαίως τον Σεπτέμβριο του 2021, αυξήθηκε σε 9 χιλιάδες 885 ΤΛ τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ 120 τοις εκατό στον πληθωρισμό.

    (ΙΣ)

    [09] Τιμωρίες για προσβολή Τατάρ και Ερντογάν στα κατεχόμενα

    H Yeni Bak?? (06.10.22) γράφει ότι ο Σαμπίτ Παρσέλ οδηγήθηκε χθες σε λεγόμενο δικαστήριο μετά από μήνυση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι έκανε «στοχευμένες και προσβλητικές αναρτήσεις εναντίον του» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Παρσέλ, που θα δικαστεί για προσβολή ενάντια στον «πρόεδρο», «οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς δεν εκπλήρωσε τους όρους της εγγύησης οικειοθελώς».

    Η «αστυνομία» ανέφερε ότι σε αναρτήσεις του στο Facebook, αναφερόμενος στον Τατάρ ο κατηγορούμενος έγραψε: «Συνέχεια στο να είναι ο μασκαράς του νησιού, ο γελωτοποιός της Άγκυρας. Αυτό το νησί ντρέπεται για εσένα».

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (06.10.22) γράφει ότι ο Μουσταφά Τσαλούντα, γιος του πρώην «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Αϊτάτς Τσαλούντα απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του ως «κοινοβουλευτικός γραμματέας», μετά από επικρίσεις που εξέφρασε ενάντια στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, αναφορά στις αναρτήσεις του Μουσταφά Τσαλούντα κατά του Τούρκου Προέδρου είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η διαδικτυακή εφημερίδα ?zg?r Gazete.

    Ο Τσαλούντα επέκρινε με δριμύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Τούρκο Πρόεδρο, γράφοντας ότι δεν τον βλέπει ως «εθνικιστική» και ότι είναι άτομο που «προσπαθεί δημιουργήσει ένα καθεστώς ενός και μόνου ανδρός».

    Η απόφαση για την παύση του Μουσταφά Τσαλούντα από τα καθήκοντα του, δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

    (ΚΣ)

    [10] Συνεργασία «YD?» με το Πανεπιστήμιο Sharjah από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Η Detay (06.10.22) γράφει ότι το λεγόμενο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής «YD?» ξεκίνησε τέσσερα κοινά έργα με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη με το Πανεπιστήμιο Sharjah από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η συνεργασία θα αφορά, ανάμεσα σε άλλα, στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη για τον καρκίνο του μαστού και τις ασθένειες του άσθματος. Ένα άλλο από τα κοινά έργα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για έξυπνες βιώσιμες πόλεις.

    (ΚΣ)

    [11] Άλλα 437 κρούσματα COVID-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (06.10.22) δημοσιεύει στοιχεία αναφορικά με τη νόσο COVID-19 στις κατεχόμενες περιοχές, σύμφωνα με τα οποία κατά την εβδομάδα 28 Σεπτεμβρίου-4 Οκτωβρίου 2022 διενεργήθηκε 6.295 εργαστηριακές εξετάσεις και βρέθηκαν 437 θετικά περιστατικά.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: Δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.10.22, aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι «δε θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο».

    Μιλώντας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άγκυρα και αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ακάρ είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιο».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ασκήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο και να εκπληρώσει τις ευθύνες της, ο Ακάρ ισχυρίστηκε:

    «Τον τελευταίο καιρό στηρίζουν την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’. Κάντε ό,τι είναι να κάνετε, ο τουρκικός στρατός είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να αποτρέψουμε τυχόν τετελεσμένα γεγονότα. Εμείς λέμε ‘ας μιλήσουμε, ας διαπραγματευτούμε’, αλλά είναι εκεί το τι κάνει η άλλη πλευρά από αυτή την άποψη. Λέμε ‘δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός’. Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως απειλή. Από την άλλη πλευρά, λέμε ‘ας συναντηθούμε, ας κάνουμε διάλογο’. Αλλά μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το νόμο και ευτυχώς είμαστε ικανοί για αυτό».

    «Δεν υπάρχει βήμα πίσω ούτε ένα χιλιοστό»

    Υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας προκειμένου να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική και καταφεύγουν σε ψέματα, ο Ακάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Σε καμία περίπτωση, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι, τίθεται θέμα να κάνουμε βήμα πίσω ή να μείνουμε πίσω. Δεν υπάρχει υποχώρηση ούτε ένα χιλιοστό, ό,τι πρέπει να γίνει γι' αυτό έχει γίνει και γίνεται. Ειδικά οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για το θέμα αυτό. Δεν τίθεται θέμα να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την αντίληψη ‘μάρτυρας αν πεθάνω, βετεράνος αν μείνω’».

    Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με λόγους μη ρεαλιστικούς και εκτός ηθικής και δικαίου και προκλήσεις. «Θέλουμε ο πλούτος του Αιγαίου να μοιραστεί δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», υποστήριξε.

    «Μπορούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας»

    Ο Ακάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε καν με το μνημόνιο του 1988, το οποίο ανέφερε ότι δεν θα γίνονται ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου και εθνικών και θρησκευτικών εορτών και πρόσθεσε:

    «Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι λαοί γνωρίζονται μεταξύ τους, είμαστε γείτονες. Επομένως, μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επωφεληθούμε από αυτό. Λέμε ότι αυτό είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Αλλά μερικοί πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν αυτή την ένταση με βάση τους προσωπικούς τους υπολογισμούς».

    «Ορόσημο τα Ίμια το 1997»

    Ο Ακάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε:

    «Παρακολουθούμε στενά όλα αυτά. Οι απαραίτητες εργασίες έχουν γίνει και γίνονται. Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα συνέβησαν από τότε, αλλά τα Ίμια το 1997 είναι το ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα να κάνουν ένα βήμα μετά από αυτό».

    Ο Ακάρ, στην ομιλία του, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προβαίνει σε αναληθείς ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας και ότι κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό.

    Απευθυνόμενος σε τρίτες χώρες, που όπως υποστήριξε, παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας, ο Τούρκος Υπουργός τους ζήτησε να τηρήσουν αντικειμενική στάση, λέγοντας: «Εάν στηρίζετε ανοιχτά και δυσανάλογα την Ελλάδα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

    Χρησιμοποιώντας, τέλος, ως παράδειγμα τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 είπε, απευθυνόμενος στην Ελλάδα «ότι οι εξοπλιστικές προσπάθειες και οι λεγόμενες συμμαχίες είναι ο λάθος δρόμος» και υποστήριξε ότι ο εξοπλισμός δεν ωφελεί. «Είναι υπερβολικός για την άμυνα και πολύ λίγος για την Τουρκία», είπε.

    (ΓΜ)

    [02] Ο Σουηδός Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.10.22 aa.com.tr), ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα, Staffan Herrstr?m κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις λόγω της μετάδοσης εκπομπής στη σουηδική κρατική τηλεόραση (SVT), που περιείχε προσβλητικές δηλώσεις και εικόνες κατά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο Herrstr?m ενημερώθηκε για την έντονη αντίδραση της Τουρκίας στην εκπομπή του SVT.

    Διπλωματικές πηγές δήλωσαν: «Τονίστηκε ότι οι θρασύτατες και άσχημες εκφράσεις και εικόνες κατά του Προέδρου μας και της χώρας μας είναι απαράδεκτες και ότι τέτοιες εκπομπές δεν μπορούν να εξηγηθούν με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».

    (ΓΜ)

    [03] Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΣ στον Υπουργό Μετανάστευσης της Ελλάδας

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (05.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,n9E2yG7Cndyt8J63ww1zC4OtAUhMNqCgGf4jGNz8UjN5J3ukoyoG3vKUKeGcUY7N20L-hcXTgo1wTLU94AFOPLJCygo49bGNS4xOl2yzfqmG4,&typo=1), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΣ, Ισμαήλ Τσατακλί υποστήριξε ότι αφορά σε γεγονός του 2019 και είναι διαστρεβλωμένο το βίντεο που δημοσίευσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο Τσατακλί απάντησε στην ανάρτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότη Μηταράκη στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία υποστήριξε ότι το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής έσπρωξε βίαια τη βάρκα των μεταναστών προς την Ελλάδα.

    Ο Τσατακλί υποστήριξε: «Γνωρίζουμε ότι ψάχνετε στα σκουπίδια με την ψυχολογία της ενοχής. Βρήκατε και δημοσιεύσατε ένα διαστρεβλωμένο βίντεο από πριν από 3 χρόνια».

    Αναρτώντας τη δήλωση που έκανε η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος το 2019 σχετικά με το εν λόγω περιστατικό, ο Τσατακλί ανέφερε: «Είστε ξεδιάντροποι, αλλά για όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια, η εξήγηση βρίσκεται στον σύνδεσμο».

    Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, αναφερόταν ότι είχε εντοπιστεί ένα παράνομο σκάφος μεταναστών μπροστά από το ρεύμα Μάνδρα, με αποτέλεσμα να αποσταλεί στο σημείο σκάφος του Λιμενικού Σώματος και να ξεκινήσουν ελιγμοί αναχαίτισης του παράνομου μεταναστευτικού σκάφους.

    (ΓΜ)

    [04] H νέα απαγόρευση του ΑΚΡ έχει στόχο τους ΛΟΑΤΚΙ+

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (06.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,vJfsMczQpOVnSS5z4uXdabNz9ojoGg-dy4FIMZlCTZCSqdc3iLzfcuymv37CZduFtIxrelTDfoQMHzVazVqohDpuRm94kFkfQf329Zo3f4c,&typo=1), κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναλαμβάνει δράση για να περάσει νομοθετικές αλλαγές που στοχεύουν την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

    Αναφερόμενη στην πρόσφατη ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά την οποία είπε «ας ενισχύσουμε τον θεσμό της οικογένειάς μας, ο οποίος αποτελείται από την ένωση ανδρών και γυναικών», η αρθογράφος Σελντά Γκιουνέισου γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ έχει αρχίσει να επεξεργάζεται την πρόταση και μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με την αρθρογράφο, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που έγιναν σχετικά με την πρόταση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για το θέμα της ισλαμικής μαντίλας, δημιούργησαν το ερώτημα «αν θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις στην πρόταση».

    Πηγές του ΑΚΡ δήλωσαν ότι «η Δύση υπονόμευσε πρόσφατα τη δομή της οικογένειας επιβάλλοντας σε ορισμένες κοινωνίες φαινόμενα όπως οι ΛΟΑΤΚΙ+».

    Αναφέροντας ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αποτραπεί, οι πηγές σημείωσαν ότι το άρθρο 41 του ισχύοντος Συντάγματος επισημαίνει ότι: «Η οικογένεια είναι το θεμέλιο της τουρκικής κοινωνίας και βασίζεται στην ισότητα μεταξύ των συζύγων. Το κράτος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα και ιδρύει τους αναγκαίους οργανισμούς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία της οικογένειας, ιδίως την προστασία της μητέρας και των παιδιών και τη διδασκαλία και την εφαρμογή του οικογενειακού προγραμματισμού. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης και βίας».

    «Εάν ο Κιλιτσντάρογλου είναι ειλικρινής, ας ενισχύσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος κατά των καταστάσεων που διαταράσσουν την τουρκική οικογενειακή δομή», δήλωσαν στελέχη του AKP.

    Με τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση, προβλέπεται να «διασφαλιστεί συνταγματικά η πρόληψη των καταχρήσεων, όπως η αποσεξουαλικοποίηση των παιδιών από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 6 October 2022 - 13:50:31 UTC