Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 30 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 197/2022 11.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Η ΤΔΒΚ θα γίνει παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών»
  • [02] Τατάρ: Παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών η «ΤΔΒΚ»
  • [03] «Νομοσχέδιο» για αμνηστία σε αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα
  • [04] Καταγγελίες για παρεμβάσεις στα εσωτερικά του Δημοκρατικού Κόμματος
  • [05] Σε ενοποίηση προχώρησαν τα κόμματα TDP-TKP-YG
  • [06] Κονδύλι ύψους 100 εκ. ΤΛ θα αποστείλει η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς
  • [07] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τρόπο άφιξης της Φενέρμπαχτε στην Κύπρο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Αυξάνουμε συνεχώς τον φόβο στις καρδιές όλων των εχθρών της Τουρκίας»
  • [02] Ανακοινώσεις στήριξης σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα εξήγγειλε ο Ερντογάν
  • [03] Γιλντιρίμ: «Θέλουμε να δούμε την ΤΔΒΚ ως μέλος-παρατηρητή στην σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη»
  • [04] Κουρτουλμούς: «Πρέπει να έλθει στα συγκαλά της η Ελλάδα»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Η ΤΔΒΚ θα γίνει παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών»

    Η K?br?s (11.10.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» θα γίνει καταστεί μέλος υπό το καθεστώς παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών κατά την σύνοδό της που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

    Σε δηλώσεις του από το Τουρκικό Προξενείο στο Στρασβούργο όπου βρίσκεται για να παραστεί στη Σύνοδο των Αρχηγών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, η επιρροή του τουρκικού κόσμου έχει αυξηθεί και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ θα καταστεί μέλος στην Οργάνωση του Τουρκικού Κόσμου με το καθεστώς παρατηρητή τον Νοέμβριο».

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει με ένα σταθερό τρόπο να προστατεύει τα εθνικά της δικαιώματα και δίκαια στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε και τα εξής:

    «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο. Ανάμεσα στους στόχους μας, είναι να συμβάλουμε στην επίλυση των περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων και στην ειρήνη και ευημερία. Στηρίζουμε την ειρήνη και σταθερότητα από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη και από την Ουκρανία μέχρι τη Σομαλία. Και λέμε ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη χώρα πέραν από την Τουρκία που θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το ρόλο πιο αποτελεσματικά. Ο διαμεσολαβητικός μας ρόλος έγινε ακόμη πιο αποτελεσματικός».

    Ο Τσαβούσογλου επέκρινε την ΕΕ για το γεγονός ότι έχει δήθεν αποκλείσει την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι αν όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η Τουρκία τα έκανε με την συνεργασία της ΕΕ, τότε, όπως ανέφερε, σήμερα η ΕΕ θα είχε ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, ο Τσαβούσογλου επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο Εmmanuel Macron για την ρητορική που χρησιμοποιεί εναντίον της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία και τη δράση των τρομοκρατικών, όπως τις αποκάλεσε, οργανώσεων της FET?, YPG/PKK στη Γαλλία.

    (ΑΚ)

    [02] Τατάρ: Παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών η «ΤΔΒΚ»

    Με το καθεστώς του παρατηρητή θα συμμετάσχει η «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, στη σύνοδο της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός αυτό και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρεσβυτέρων της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης, Μπαγντάντ Αμρέγιεφ, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (10.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,K8LvGTDRO-YtRA5CHEm1jDnlFjtQ4E0-te7WGgwdtFPhRCdNCUzixuSPzX1BkRHIByMTjN4uNlBBfZYDLuv9nRHINiB3dr2AuNbPGHZIA3C0EhUMWjQ,,&typo=1).

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικού Κόσμου που φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Μπιναλί Γιλντιρίμ της πόλης Ερζιντζιάν στην Τουρκία, ο Τατάρ επανέλαβε ότι ως αποτέλεσμα των αγώνων τους «υπάρχει μια νόμιμη ΤΔΒΚ» και ισχυρίστηκε:

    «Η ΤΔΒΚ που διαθέτει έδαφος, λαό, δημοκρατία, ζωή, σύνορα και αναγνωρίζεται επισήμως από την Τουρκία, έχει δικαίωμα και για Γαλάζια Πατρίδα. Πατρίδα δεν σημαίνει μόνο έδαφος, την ίδια στιγμή είναι η εθνική μας ευαισθησία που εκπροσωπεί το δικαίωμά μας στους ενεργειακούς πόρους και στους ουρανούς. Να μην βλέπει κανείς την Κύπρο ως ένα μικρό νησί στον νότο! Αυτή η γεωγραφία της καρδιάς είναι πολύ πιο σημαντική, εθνική και ιερή όταν ενώσουμε με όλα αυτά τα δικαιώματά μας στον τόπο των πεσόντων τους Τούρκους της Κύπρου στο νησί με την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.

    Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την μεγάλη χαρά που νιώθω λόγω του γεγονότος ότι η ΤΔΒΚ έγινε αποδεχτή ως μέρος παρατηρητής της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών στη σύνοδο της Σαμαρκάνδης τον προσεχή μήνα από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρεσβυτέρων της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης, Τουρκικών Κρατών Μπαγντάντ Αμρέγιεφ. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος είναι μαζί μας σε αυτό τον αγώνα και μας υποστηρίζει.

    Ο αγώνας μας στην Κύπρο είναι ουσιαστικά ζήτημα κυριαρχίας και κράτους, πράγμα που πάντα ανέφερε κατά τις συνομιλίες που έκανα μαζί του ο ιδρυτικός πρόεδρος Ραούφ Ραϊφ Ντενκτάς. [?]

    Κατά την διάρκεια της αγγλικής αποικιοκρατικής διοίκησης έγινε ασυνήθιστη μεταφορά πληθυσμού στην Κύπρο. Αν γινόταν προσπάθεια ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, η Τουρκία δεν θα έμενε σιωπηλή σε αυτό. Ο τουρκοκυπριακός λαός έγινε ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Δηλαδή, θα είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχος όσο οι Ελληνοκύπριοι. Και ο ιδρυτικός πρόεδρο Ραούφ Ραϊφ Ντενκτάς αφιέρωσε την ζωή του στην υπόθεση της Κύπρου, αγωνίστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο τουρκικός κόσμος παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Το παιχνίδι που παίζεται είναι μια μεγάλη διεθνής σκευωρία. Εκείνη η σκευωρία θα φέρει τον τουρκοκυπριακό λαό, στο καθεστώς της μειονότητας με το παρελθόν, με την τύχη του εκεί φυλακίζοντάς μας σε μια ομοσπονδιακή συμφωνία.

    Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα δεν εκπλήρωσε καμία υπόσχεση που έδωσε. Εμείς είπαμε ναι στο Σχέδιο Ανάν και εκείνοι είπαν όχι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε όχι επιβραβεύθηκε και την δέχτηκαν μόνη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπεύουν να μας αφανίσουν κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη με εμπάργκο και απομόνωση, όμως κάνουν λάθος. Πίσω μας υπάρχει η Τουρκία και τα τουρκικά κράτη.

    Δύναμη μας μας είναι αυτή η ενότητα και ομοψυχία έναντι κάθε είδους παιχνιδιών που παίζονται για να μας αφανίσουν. Είμαστε μια προέκταση του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντοτε αναφερόμουν στο μοντέλο λύσης δύο κρατών. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που ακόμα ονειρεύεται ότι η Κύπρος θα γίνει ελληνικό νησί.

    Φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την στήριξη και της Τουρκίας, όταν διασφαλιστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας. Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα προσπαθεί να αφομοιώσει τους Τούρκους της Κύπρου κάτω από τον όρο μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις επειδή η Τουρκία δεν βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα πολιτική είναι ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει με συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών. Είναι μια ιστορική ομιλία η έκκληση για κατοχύρωση του δικαιώματος της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού με την νέα πολιτική και αναγνώριση της ΤΔΒΚ, που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν προς την διεθνή κοινότητα στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. [?]»

    Συνάντηση με φοιτητές

    Ο παράνομος Bayrak (11.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,FzWg8nwQqAxHqiAo3w9VWzCk1heamTmDEXa1lFtpQgdRD-Aqibr-fEgTHVdOnnOFeoUt1hYA3F6vWT5MqGHckwvZlXQriDraanu-G8LgKKY5hFZ&typo=1) μεταδίδει επίσης ότι μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με φοιτητές στο ίδιο πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του συμποσίου, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ για την βούληση που επέδειξε στο θέμα της διεξαγωγής μιας τόσο σημαντικής συνάντησης και πρόσθεσε ότι με την στήριξη της Τουρκίας συνεχίζονται οι προσπάθειές τους για να μπορέσει να συμμετάσχει η «ΤΔΒΚ» στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών.

    Σημειώνοντας ότι καθημερινά τα τουρκικά κράτη έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο με τις δυνατότητες που παρέχουν οι συγκοινωνίες και οι επικοινωνίες, ο Τατάρ ανέφερε ότι με τις τεχνολογικές δυνατότητες έχουν αρθεί τελείως τα τεχνητά εμπόδια που τίθεντο ενώπιον των τουρκικών κρατών και πρόσθεσε ότι υπάρχει ευκαιρία να κάνουν κάποια σημαντικά βήματα για την ευημερία και ευτυχία όλων των λαών τους με περαιτέρω προσέγγισή τους στην «γεωγραφία της καρδιάς» τους. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όταν έρθουμε στην τουρκική ένωση θα υπάρχει πράγματι πολλή δουλειά εδώ. Μόνο τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια από έναν εμπορικό όγκο 700 δισεκατομμυρίων είναι ανάμεσά μας. Το άλλο εμπόριο διεξάγεται με άλλες χώρες. Επομένως, πιστεύω ότι οι κοινές αποφάσεις που θα ληφθούν με περαιτέρω προσέγγιση της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών τα προσεχή χρόνια θα διευρύνουν τον υφιστάμενο όγκο εμπορικών συναλλαγών».

    Γιλντιρίμ: Στόχος η πλήρης ενοποίηση

    Μιλώντας στην ίδια συνάντηση, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι στόχος τους είναι η πλήρης ενοποίηση της υποδομής του κοινού αλφαβήτου, ιστορίας, γεωγραφίας, συγκοινωνιών και επικοινωνιών και πρόσθεσε:

    «Η ελεύθερη διακίνηση άρχισε σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα είναι εντελώς ελεύθερη η διακίνηση ανάμεσα στα τουρκικά κράτη με ένα δύο εξαιρέσεις. Μπορούν να γίνονται αμοιβαίες επισκέψεις ανάμεσα στα κράτη, όμως είμαστε στην αρχή της υπόθεσης. [?] Πρώτα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγιεφ είχε πει ότι ‘είμαστε δύο κράτη, ένα έθνος’. Αυτό τα λέει όλα ούτως ή άλλως. Λέει ότι δεν σημαίνουν και πολλά τα σύνορα ανάμεσα σε αδέλφια. Τώρα είμαστε πλέον ένα έθνος και περισσότερα κράτη, όχι δύο. Η βόρεια Κύπρος, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργισία και είμαστε έξι κράτη, αλλά ένα έθνος. Στο μέλλον θα αυξηθούν περισσότερο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Νομοσχέδιο» για αμνηστία σε αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (11.10.22) γράφει ότι τροποποιητικό «νομοσχέδιο» που αφορά τους αλλοδαπούς και τη μετανάστευση προώθησε στην «βουλή» ο συνασπισμός κομμάτων που αποτελούν την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος. Το «νομοσχέδιο» ή όπως αποκαλείται «νόμος» περί αμνηστίας ζητήθηκε να εξεταστεί εσπευσμένα από την «επιτροπή νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αλλοδαποί που διαμένουν στα κατεχόμενα και έχει εκπνεύσει η διάρκεια της «άδειας» επισκέπτη, διαμονής, εργασίας, ή σύστασης επιχείρησης και βρίσκονται χωρίς «άδεια» στα κατεχόμενα, υποχρεούνται να καταβάλουν πρόστιμο που ισούται με έναν κατώτατο μισθό για κάθε μέρα παραμονής τους στα κατεχόμενα χωρίς «άδεια». Με το προτεινόμενο «νομοσχέδιο» μειώνεται το ύψους του προστίμου σε έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το εν λόγω «σχέδιο νόμου», ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Οζτουρκλέρ δήλωσε ότι προετοιμάστηκε με σκοπό την αύξηση της καταγραφής των αλλοδαπών στη «χώρα», ώστε να μειωθούν οι μη εγγεγραμμένοι μετανάστες, καθώς και ότι ήθελαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν πέσει θύματα της υφιστάμενης κατάστασης.

    Ερχιουρμάν: Αποσύρετε το «νομοσχέδιο»

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουμάν, επέκρινε το «σχέδιο νόμου» για την τροποποίηση του «νόμου» για τους αλλοδαπούς και τη μετανάστευση που τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος και κάλεσε την «κυβέρνηση» να αποσύρει το «σχέδιο νόμου», διότι διαφορετικά, θα καταστεί «ανοησία» η βούληση της βουλής».

    Ο Ερχιουρμάν διερωτήθηκε γιατί να πληρώσουν κάποιοι τα καθιερωμένα τέλη που προβλέπονται, εφόσον περάσει το «νομοσχέδιο» και πρόσθεσε ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους όσοι απασχολούν αλλοδαπούς εργαζόμενους. Έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και πόσα πρόστιμα έχουν συσσωρευτεί.

    Αναφέροντας με ποιους κανόνες μπορεί να εκδοθεί αμνηστία, ο Ερχιουρμάν είπε: «Αν σας έχει απομείνει έστω και ένα ίχνος σοβαρότητας, αποσύρετε το σχέδιο νόμου. Εάν υπάρχει λόγος για αμνηστία, γράψτε τον με σαφήνεια. Οι νόμοι έχουν γίνει η εξαίρεση, η μη τήρηση του νόμου έχει γίνει ο κανόνας».

    (ΙΣ)

    [04] Καταγγελίες για παρεμβάσεις στα εσωτερικά του Δημοκρατικού Κόμματος

    Η Yeni D?zen (11.10.22) γράφει ότι στις εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) παρέμβηκε η «κυβέρνηση», η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι γνωστή για τις παρεμβάσεις της. Στις εκλογές για τη γενική γραμματεία και το κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, γενικός γραμματέας του DP εξελέγη ο Σερχάτ Ακπιναρ.

    Ωστόσο, ο Χακάν Τσενάπογλου, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του DP πριν από τον Ακπιναρ και διεκδίκησε την ίδια θέση στις τελευταίες εκλογές, ισχυρίστηκε ότι στην εκλογή γενικού γραμματέα υπήρξε παρέμβαση από τον πρόεδρο του κόμματος Φικρί Ατάογλου.

    Μιλώντας στην Yeni D?zen, ο Τσενάπογλου ισχυρίστηκε ότι ο Ατάογλου «ζήτησε ψήφους για τον Σερχάτ Ακπινάρ, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, υποσχέθηκε κρατικές θέσεις εργασίας στις οικογένειες των μελών της συνέλευσης του Κόμματος, απείλησε να απολύσει όσους ήδη εργάζονταν και μοίρασε χρήματα».

    Ισχυριζόμενος ότι η υποτιθέμενη παρέμβαση συνδέεται με την κρίση του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) των εποίκων την περασμένη εβδομάδα, ο Τσενάπογλου δήλωσε: «Με την αποχώρηση του YDP, προβλεπόταν ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση UBP-DP και το DP θα λάβει δύο υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό, στον Χασάν Τοσούνογλου υποσχέθηκαν υπουργείο και στον Άκπιναρ γενική γραμματεία και παρέμβηκαν στις εκλογές».

    Ο Τσενάπογλου υποστήριξε επίσης ότι δεν έγινε παρέμβαση μόνο από τον Ατάογλου, και σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Λίγο πολύ υποθέτω ότι μπορεί να υπήρξε παρέμβαση από την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επειδή ένας φίλος που είναι σύμβουλος στην προεδρία ήταν εκεί την ημέρα των εκλογών. Έλαβα σοβαρές πληροφορίες ότι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις».

    (ΙΣ)

    [05] Σε ενοποίηση προχώρησαν τα κόμματα TDP-TKP-YG

    Η Vatan (11.10.22) γράφει ότι το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) ανακοίνωσαν χθες σε κοινή διάσκεψη Τύπου την απόφαση για ενοποίησή τους.

    Με βάση το πρωτόκολλο που υπέγραψαν τα δύο κόμματα, αποφασίστηκε η συγχώνευση τους κάτω από την ονομασία Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και η χρησιμοποίηση του λογότυπου του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP).

    To πρωτόκολλο που υπέγραψαν τα δύο κόμματα προβλέπει επίσης ότι μέχρι τη διεξαγωγή του «τακτικού συνεδρίου» τους που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2023, το όνομα του κόμματος που θα χρησιμοποιείται ανεπίσημα στα ΜΜΕ, σε όλες τις εκπροσωπήσεις του και σε όλη την πορεία τους θα είναι το «TDP-TKP».

    Σε δηλώσεις της στα πλαίσια της διάσκεψης Τύπου, η πρόεδρος του ΤDP, Μινέ Ατλί είπε ότι αφότου επικυρώθηκε από τις κεντρικές επιτροπές και των δύο κομμάτων η συγχώνευση τους, επικράτησε η πολιτική αντίληψη «για την κοινότητα». Όπως πρόσθεσε, από εδώ και πέρα θα συνεχίσουν την πορεία τους με ένα ενοποιημένο TDP, που θα εργαστεί για την ειρήνη στη χώρα και θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέων Δυνάμεων (TKP-YG), Μεχμέτ Τσακιτσί ανέφερε ότι δεν θα κοιτάζουν πλέον το παρελθόν αλλά το μέλλον και ότι πλέον υπάρχει μια «νέα δομή» τώρα πια.

    (ΑΚ)

    [06] Κονδύλι ύψους 100 εκ. ΤΛ θα αποστείλει η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς

    Η K?br?s (11.10.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Αλισάν Σαν δήλωσε ότι συζήτησαν με αξιωματούχους της Τουρκίας το έλλειμα που παρουσιάζεται στον «προϋπολογισμό της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αποστείλει κονδύλι ύψους 100 εκατομμυρίων ΤΛ ως στήριξη.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής τους σε πρόγραμμα του παράνομου BRT, ο Σαν εξήγησε ότι το κόστος ζωής για το μήνα Ιούνιο ανέβηκε στο 9% και για αυτό, όπως είπε, υπήρξε ανάγκη αύξησης στον «προϋπολογισμό» της τάξης του 9%.

    Υπογραμμίζοντας ότι το «υπουργείο δημοσιονομικών» συνεχίζει να κάνει τις πληρωμές αλλά με ελλείψεις, ο Σαν δήλωσε ότι αφού συζήτησαν και διαβουλεύθηκαν με Τούρκους αξιωματούχους για το έλλειμα που παρουσιάστηκε στον «προϋπολογισμό», αποφασίστηκε όπως η Τουρκία αποστείλει πρόσθετο κονδύλι ύψους 100 εκ. ΤΛ.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τρόπο άφιξης της Φενέρμπαχτε στην Κύπρο

    Κάτω από τον τίτλο «H Φενέρμπαχτσε μεταβαίνει στο νότο για τον αγώνα και στο βορρά γίνεται συζήτηση για το από πού θα έρθει», η K?br?s (11.10.22) γράφει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις στα κατεχόμενα για το από πού θα έρθει η τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα Φενέρμπαχτσε στην Κύπρο, για την αναμέτρηση της με την ΑΕΚ Λάρνακας την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, στο ΑΕΚ Αρένα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι παράγοντες εντός των αθλητικών κύκλων στα κατεχόμενα υπογραμμίζουν τα «εμπάργκο» που κατ’ ισχυρισμό εφαρμόζονται στον αθλητικό τομέα και λένε ότι η Φενέρμπαχτσε θα έπρεπε να έρθει στην Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ενώ άλλοι ρίχνουν την μπάλα στο «υπουργείο εξωτερικών» υποστηρίζοντας ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου θα έπρεπε να φέρει τους ποδοσφαιριστές από το «αεροδρόμιο» της Τύμπου.

    Ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», Χασάν Σέρντογλου αναφερόμενος στην αναμέτρηση μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και της ΑΕΚ τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί τί κάνουν ακριβώς οι «κρατικοί αξιωματούχοι» όσον αφορά στο θέμα της «άρσης των εμπάργκο στον αθλητισμό» και δήλωσε ότι δεν θα ήταν εύκολο για την ομάδα της Φενέρμπαχτσε αν εισερχόταν στην χώρα μέσω της «ΤΔΒΚ» και ακολούθως να μετέβαινε στον «νότο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον αγώνα. «Μακάρι να γινόταν, αλλά η Φενέρμπαχτσε από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα», δήλωσε.

    Εξάλλου, ο «πρόεδρος» του ποδοσφαιρικού σωματείου της Τσεντίκαγια στα κατεχόμενα, Σουλεϊμάν Γιεμέν δήλωσε ότι εφαρμόζονται «εμπάργκο σε όλες τις τουρκοκυπριακές ομάδες και σε όλους τους τομείς του αθλητισμού» και ευχήθηκε όπως δινόταν άδεια στην Φενέρμπαχτσε για να μπορούσαν οι οπαδοί της να την υποδεχτούν.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Αυξάνουμε συνεχώς τον φόβο στις καρδιές όλων των εχθρών της Τουρκίας»

    Η Sabah (11.10.22, sabah.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας και η ειρήνη του έθνους βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του και ότι στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία, η χωροφυλακή, η ακτοφυλακή, οι μυστικές υπηρεσίες και τα διπλωματικά κανάλια διεξάγουν 24ωρες αδιάλειπτες δραστηριότητες.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τα δηλώσεις μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

    «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»

    Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι αφανίζουν τους ηγέτες των «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπου τους βρίσκουν και δεν αφήνουν αναπάντητη και ατιμώρητη καμία επίθεση εναντίον των στρατιωτών και των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας.

    «Διεξάγουμε τις διασυνοριακές μας δραστηριότητες σύμφωνα με τις δικές μας προτεραιότητες και σχέδια. Εκπληρώνουμε κατά γράμμα τις απαιτήσεις της υπόσχεσής μας ‘Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’, η οποία έχει γίνει ο εφιάλτης των τρομοκρατικών οργανώσεων και όλων εκείνων που τρέφουν εχθρότητα κατά της χώρας μας. Με τις επιχειρήσεις μας, μερικές από τις οποίες είναι γνωστές στο κοινό και άλλες άγνωστες, αυξάνουμε συνεχώς τον φόβο στις καρδιές όλων, κάθε οργάνωσης και κάθε δομής που εχθρεύεται την Τουρκία. Χάρη στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό και τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις που διαθέτουμε, είμαστε σε θέση να κοιτάμε τη δουλειά μας με το κεφάλι ψηλά χωρίς να χρειαζόμαστε την ευλογία κανενός όσον αφορά την ασφάλεια, όπως σε κάθε τομέα», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Ανακοινώσεις στήριξης σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα εξήγγειλε ο Ερντογάν

    To Ankara Anatolia (11.10.22, aa.com.tr ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο έργο: «Το πρώτο μου σπίτι, ο πρώτος μου χώρος εργασίας», είπε ότι στόχος τους είναι να παράσχουμε στο έθνος 500 χιλιάδες σπίτια, 250 χιλιάδες οικόπεδα και 50 χιλιάδες χώρους εργασίας.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημειώνοντας πως στόχος τους είναι η διάθεση οικοπέδων σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, πρόσθεσε:

    «Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 7,2 εκατομμύρια αιτήσεις σε αυτή την εκστρατεία, στην οποία έχουμε κρατήσει ξεχωριστές ποσοστώσεις για τους νέους μας, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους συγγενείς των μαρτύρων και τους βετεράνους. Από αυτούς τους αιτούντες, 4,5 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα, είναι σαφές ότι τα στοιχεία αυτά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την εκστρατεία αυτή, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγασης στην ιστορία της Δημοκρατίας, μας ενθάρρυνε να κάνουμε περαιτέρω βήματα. Έχουμε ήδη πει ότι θα ολοκληρώσουμε τον αριθμό των κατοικιών στο πρώτο στάδιο του έργου, που είναι 250 χιλιάδες, σε 500 χιλιάδες μέχρι το 2028. Θα παραδώσουμε στο πρώτο στάδιο 250 χιλιάδες σπίτια στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους εντός 2 ετών».

    Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

    Εξάλλου, αναφέροντας ότι εκπροσώπησαν την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 44 ευρωπαϊκών χωρών και ότι συζήτησαν παγκόσμια θέματα, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος, της ασφάλειας και της ευημερίας της Ευρώπης, σε διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, ο Ερντογάν είπε:

    «Κάθε εξέλιξη αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή γεωγραφία. Είδαμε ότι η ισορροπημένη στάση της χώρας μας απέναντι στις περιφερειακές κρίσεις, ιδίως ο διαμεσολαβητικός και βοηθητικός της ρόλος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, εκτιμήθηκε από τους συνομιλητές μας. Όπως σε κάθε βήμα, έτσι και στην Πράγα είπαμε ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό».

    (ΚΣ)

    [03] Γιλντιρίμ: «Θέλουμε να δούμε την ΤΔΒΚ ως μέλος-παρατηρητή στην σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη»

    Το Ankara Anatolia (11.10.22, aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και πρόεδρος της Επιτροπής των Πρεσβυτέρων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT), Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως θέλουν να δουν την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, ως μέλος-παρατηρητή στο Συμπόσιο του Τουρκικού Κόσμου τον Νοέμβριο.

    Ο Γιλντιρίμ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία στο Διεθνές Συμπόσιο του Τουρκικού Κόσμου όπου και υποστήριξε ότι «ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Τουρκίας και του τουρκισμού».

    Εξηγώντας τη δομή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο Γιλτιρίμ δήλωσε ότι θα ήθελαν να δουν την «ΤΔΒΚ» ως μέλος-παρατηρητή στην ιστορική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου, ότι αυτό θα υλοποιηθεί και ότι τα απαραίτητα έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη.

    «Όταν μιλάμε για τα τουρκικά κράτη και τους Τούρκους, είναι λάθος να περιορίζουμε το έργο στα μέλη. Αν συμπεριλάβουμε και τους συμπατριώτες μας σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ασίας, της Άπω Ανατολής και της Μέσης Ανατολής, μιλάμε για έναν πληθυσμό 300 εκατομμυρίων. Μιλάμε για μια γεωγραφία 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι στη γεωγραφία των 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιορίζεται στα μέλη, ο πληθυσμός είναι 170 εκατομμύρια, το ακαθάριστο προϊόν είναι 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και ο συνολικός όγκος εμπορίου είναι 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

    (ΚΣ)

    [04] Κουρτουλμούς: «Πρέπει να έλθει στα συγκαλά της η Ελλάδα»

    Το Ankara Anatolia (11.10.22) μεταδίδει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς κάλεσε την Ελλάδα να συνέλθει και την προειδοποίησε ότι αν κάνει λάθος βήματα θα πληρώσει το τίμημα.

    Ο Κουρτουλμούς έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκπομπή του CNN T?rk.

    Τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα να προσπαθεί η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία μέσω άλλων, ο Κουρτουλμούς είπε: «Η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει. Το ‘Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα' σημαίνει αυτό: Μην προσπαθήσετε να δοκιμάσετε την Τουρκία. Μην κάνετε βήματα βασιζόμενοι σε άλλους. Αν τα κάνετε αυτά, θα πληρώσετε το τίμημα. Βλέπουμε πολύ καθαρά ότι η άλλη πλευρά έχει λάβει αυτό το μήνυμα».

    Όσον αφορά «το αίτημα για αναγνώριση της ΤΔΒΚ», ο Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι η Δύση εφαρμόζει πάντα δύο μέτρα και δύο σταθμά στο Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν δύο κράτη στο νησί». Κατέληξε λέγοντας ότι θα διασφαλίσουν την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και ότι αυτό είναι «θέμα υπομονής και επίμονης παρακολούθησης».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 11 October 2022 - 15:10:32 UTC