Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 30 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 207/2022 22-24.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Θα ανοίξουν αντιπροσωπείες της ΤΔΒΚ σε μία δύο χώρες της ΕΕ», λέει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Βασικός του στόχος τα δύο κράτη, δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Συμμετοχή Ερτουγρούλογλου σε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
  • [04] Ερτουγρούλογλου: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους»
  • [05] Προβλήματα εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν 1,000 ξενόγλωσσοι μαθητές στα κατεχόμενα
  • [06] Οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν 44 άτομα για παράνομη διαμονή στα κατεχόμενα
  • [07] «Δεν απέμεινε κανείς να σταματήσει την κατασκευή του K?lliye»
  • [08] Συνεχίζουν να μοιράζουν «υπηκοότητες» στις κατεχόμενες περιοχές
  • [09] Δόθηκε άδεια έρευνας για βεντονίτη
  • [10] Βήματα για αδελφοποίηση του «δημαρχείου» Τρικώμου με το Δημαρχείο Σηλυβρίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «To HDP εκμεταλλεύεται τους Κούρδους»
  • [02] Τσαβούσογλου: «Ο εκφοβισμός των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία δεν είναι σωστός»
  • [03] Τηλεφωνική συνομιλία Ακάρ ? Σοϊγκού
  • [04] Φιλανδική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να συζητήσει «την έκδοση τρομοκρατών»
  • [05] Σενάριο δεύτερου γύρου σε περίπτωση πολλαπλών υποψηφιοτήτων
  • [06] Το AKP εξετάζει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ημέρα των εκλογών του 2023

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Θα ανοίξουν αντιπροσωπείες της ΤΔΒΚ σε μία δύο χώρες της ΕΕ», λέει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (21.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,lDYoQlrYLQ78g5EVLi1V1bko69fcEsgiExrfHjVb4L9-Lx1TdfM488msT5png2zSXfeYGiR3KvboJDzhxgWMOt978rzCZmTSEq5nl69fpB40OHsDM,&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους όχι μόνο την εξουσία και την κυβέρνηση, αλλά ούτε τον ηλεκτρισμό ούτε το νερό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Μερσίνα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ» και να αποκτήσει καθεστώς σε διεθνές επίπεδο.

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άλλαξαν τις ισορροπίες στην Κύπρο με την άρση του εμπάργκο όπλων στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι: «Η ζυγαριά των ΗΠΑ χάλασε και το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά άρθηκε για έναν χρόνο».

    Σε ερώτηση σχετικά με το διεθνές καθεστώς της «ΤΔΒΚ», ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και είπε: «Δεν θέλουν καν να μοιραστούν το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, πόσο μάλλον την εξουσία, την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο».

    «Καταβάλουμε προσπάθειες να ανοίξουν γραφεία αντιπροσώπευσης»

    Αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής: «Να αναπαύονται ήσυχοι οι πεσόντες μας γιατί αναζωογονούμε την Κύπρο. Αυτό κάναμε στην Κύπρο για 20 χρόνια, τόσο στην οικονομία όσο και στις υποδομές της, είπατε ‘θέλουμε να μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους’ κι εμείς πήραμε το νερό σας από τη Μερσίνα και το φέραμε στην Κύπρο. Τώρα εργαζόμαστε και για την ηλεκτρική ενέργεια».

    Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Μήπως αφήσαμε τους Τουρκοκύπριους μόνους τους ως εγγυήτρια χώρα όσον αφορά την άμυνα; Διεθνής αναγνώριση, ναι, δεν έγινε, αλλά τώρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν νέες αντιπροσωπείες σε 1-2 νέες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε επίσης καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξουμε παντού αντιπροσωπείες και να προωθήσουμε το διαβατήριο της ΤΔΒΚ. Πρόσφατα, ο Πρόεδρός μας απηύθυνε έκκληση στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για την εκπλήρωση αυτού του αιτήματος, δηλαδή για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την απόκτηση καθεστώτος σε διεθνές επίπεδο. Για αυτό τα κόκαλα των πεσόντων μας δε τρίζουν».

    «Ποτέ δεν αφήσαμε την Κύπρο μόνη της»

    Ο Τσαβουσογλου πρόσθεσε τα εξής: «Ποτέ δεν αφήσαμε την Κύπρο μόνη της, την τιμήσαμε, την προστατεύσαμε και την προστατεύουμε ως μητέρα πατρίδα και μητέρα πατρίδα των παιδιών. Υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί στην Κύπρο που δεν αισθάνονται άνετα με αυτό, αλλά ας είναι έτσι. Εννοώ στην τουρκοκυπριακή πλευρά, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενοχλείται έτσι κι αλλιώς».

    «Οι ΗΠΑ διατάραξαν την ισορροπία με την άρση του εμπάργκο»

    Ο Τσαβόσουγλου, τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε τα εξής: «Παρ’ όλο που ο Πρέσβης των ΗΠΑ έκανε μια δήλωση ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέτρεψαν πρόσφατα τις ισορροπίες. Η ζυγαριά των ΗΠΑ έσπασε και ήρε το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά για 1 χρόνο. Ρώτησα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ‘Γιατί το κάνατε αυτό;’ Μου είπε: ‘Συνεργάστηκαν μαζί μας για το ξέπλυμα χρήματος. Ο ελληνοκυπριακός τομέας είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη στον κόσμο για το ξέπλυμα χρήματος’. Αδελφέ, του είπα, αυτό είναι αντάλλαγμα για την παροχή όπλων; Σε ποιον δίνετε όπλα; Δίνετε όπλα εναντίον των Τούρκων. Τι κάναμε; Πήραν μια απόφαση και στείλαμε πρόσθετες ενισχύσεις. Αυτοί παίρνουν μια απόφαση, εμείς κάνουμε ένα βήμα».

    (ΓΜ)

    [02] Βασικός του στόχος τα δύο κράτη, δηλώνει ο Τατάρ

    Η Vatan (24.10.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι βασικός του στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας με την οποία να ζει ως ίσος, κυρίαρχος, ανεξάρτητος και ελεύθερος ο τουρκοκυπριακός «λαός» στην δική του πατρίδα κάτω από την στέγη του δικού του «κράτους» και να αναπτυχθεί το «κράτος» του.

    «Είμαι ήσυχος που εκπλήρωσα τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσα στον λαό», είπε ο Τατάρ σε εκτενή συνέντευξη στον παράνομο Bayrak και στο «πρακτορείο ειδήσεων» TAK με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα μπορούσε να γίνει με συνεργασία δύο χωριστών κρατών σε ένα νέο μοντέλο που θα συσταθεί με κυριαρχική ισότητα, αφότου αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και με αποδοχή του δικαιώματος του τουρκοκυπριακού «λαού» για ισότιμο διεθνές καθεστώς.

    Σημειώνοντας ότι τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό πάνω σε αυτό το θέμα και ότι έγιναν «πολύ σημαντικά βήματα» σε αυτή την διαδικασία, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία παρείχε στήριξη σε αυτή την διαδικασία και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που πάντοτε εμπόδιζε την επίτευξη αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν από το 1968.

    Ισχυριζόμενος ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα στάδια στην αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι με αυτή την αντίληψη εντατικοποίησαν την νέα τους πολιτική με την στήριξη της Τουρκίας και επιτεύχθηκε μια κινητικότητα στο θέμα των «δύο κρατών».

    Υποστηρίζοντας ότι είναι γνωστά τα ρίσκα μιας ομοσπονδιακής λύσης αλλά ότι αυτήν έφερε η πολιτική εκείνης της περιόδου, ο Τατάρ είπε ότι έστω και αν η επιθυμία ήταν τα δύο κράτη, διεξήχθησαν συνομιλίες για ομοσπονδία, όμως κατά την περασμένη διαδικασία φάνηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη είναι δύσκολο να δεχτούν την ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού» οι Ελληνοκύπριοι, ότι είναι πολύ φανερό το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και ότι γι’ αυτό άλλαξαν πορεία.

    «Πολλά φίλια κράτη υποστηρίζουν την αναγνώριση»

    Αναφερόμενος στην αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ είπε:

    «[?] Υπάρχουν πολλά φίλια κράτη, θεσμοί και οργανισμοί που υποστηρίζουν την αναγνώριση. Θα δούμε με τον καιρό πότε θα γίνει αυτό, όμως απέκτησε τόση δυναμική που δεν υπάρχει επιστροφή πλέον, διότι ο κόσμος και οι ισορροπίες έχουν αλλάξει πλέον.

    Το κράτος μας, η κυριαρχία μας έχει αποκτήσει αξία πλέον, έχει αποκτήσει καθεστώς. Αυξήθηκε η σημασία της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάθε τομέα. Σε αυτό το περιβάλλον, η νέα μας πολιτική είναι σημαντική, είναι ιερή. Όποιος θέλει ας λέει ό,τι θέλει, είμαστε επιτυχημένοι, επειδή τέθηκε επί τάπητος αυτή η πρόβλεψη πριν χρόνια. [?]»

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι εργάζεται ακούραστα σε αυτό τον δρόμο με στόχο την επιβίωση και αναβάθμιση της «ΤΔΒΚ», την ευημερία και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού», την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία με υγιή τρόπο, την συμπερίληψη της «ΤΔΒΚ» στον κόσμο λαμβάνοντας την θέση που δικαιούται και την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει αυτή την νέα πολιτική και τις προσπάθειές του παρά τις επιθέσεις και τις επιχειρήσεις που γίνονται ενάντια στο άτομό του τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

    Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιτάσσεται στην ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού» την ώρα που κρατάει στην ημερήσια διάταξη την συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας για να «μπαλώσει» τον τουρκοκυπριακό «λαό» στην Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, να άρει τις εγγυήσεις της Τουρκίας και να απομακρύνει τον τουρκικό στρατό από το νησί. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που διεξάγονται για πέραν του μισού αιώνα, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν εκείνη που συνεχώς δυναμίτιζε τις διαπραγματεύσεις, επιχείρησε να καταπατήσει τα δικαιώματα και συμφέροντα του λαού μας και ακόμα δεν έχει εγκαταλείψει το όνειρο να κάνει ελληνικό νησί την Κύπρο. Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή νοοτροπία, οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα και δεν έχουν δικαίωμα χωριστής κυριαρχίας και δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην διοίκηση ως απολύτως ίση πλευρά. Βεβαίως και δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε αυτά. Όσα έγιναν ειδικά στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα το 2017, κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν θα είναι εφικτή μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο».

    Επαναλαμβάνοντας ότι κατά την διάρκεια της εκστρατείας για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο ίδιος έθεσε στην ημερήσια διάταξη την πρόταση λύσης που στηρίζεται στην επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και προβλέπει θεσμική συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές, ο Τατάρ είπε ότι ο «λαός» στήριξε την μορφή λύσης που στηρίζεται σε αυτό το όραμα και υπενθύμισε ότι κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που διεξήχθη στις 27-29 Απριλίου 2021 στην Γενεύη υπέβαλε μια πρόταση αποτελούμενη από έξι σημεία.

    Σημειώνοντας ότι με αυτή την πρόταση τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι η λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών, ο Τατάρ εξήγησε ότι η πρότασή του σκοπεύει στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ΓΓ του ΟΗΕ για επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων με ένα νέο ψήφισμα εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ.

    Υποστήριξε ότι μετά από αυτό το ψήφισμα, οι δύο πλευρές θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο μια συμφωνία συνεργασίας.

    Είπε ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις τα «δύο κράτη» θα συζητήσουν και θα ρυθμίσουν τα θέματα που αφορούν την ΕΕ, το ιδιοκτησιακό, την ασφάλεια και τις «αναπροσαρμογές συνόρων» και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα στηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία και αν χρειαστεί θα παρευρίσκεται και η ΕΕ ως παρατηρητής.

    Υποστήριξε ότι αν τα «δύο κράτη» φτάσουν σε συμφωνία σε οποιοδήποτε πλαίσιο, θα αναγνωρίσουν το ένα το άλλο ταυτοχρόνως και αυτό θα στηριχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου 2021, συζήτησε μαζί του το Κυπριακό και του επεσήμανε τις «πραγματικότητες της Κύπρου», όπως είχε κάνει και στην Γενεύη.

    Είπε ότι εξήγησε στον Αντόνιο Γκουτέρρες ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ πρέπει να συμπεριφέρονται αμερόληπτα και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν την πρόταση λύσης στη βάση της αναγνώρισης δύο κυριαρχικά ίσων κυρίαρχων κρατών.

    Πρόσθεσε ότι ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν μόνο σε περίπτωση αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε επίσης τις προτάσεις που υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τον Ιούλιο του 2022 και επανέλαβε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έδωσαν θετική απάντηση και σε αυτές τις προτάσεις συνεργασίας, όπως κάνουν πάντα.

    Ακολούθως ο Τατάρ αναφέρθηκε στην έκκληση του Προέδρου Έρντογαν από την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, στις συναντήσεις που είχε με ξένους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων και στις αναγορεύσεις του σε επίτιμο διδάκτορα από τουρκικά πανεπιστήμια.

    Είπε ότι στις 9 Οκτωβρίου 2022 συναντήθηκε με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ στο πλαίσιο των Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης που διεξήχθησαν στην Τουρκία, ενώ στους Παγκόσμιους Αγώνες Νομάδων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κιργισίας, Σαντίρ Καπάροβ, τον Πρόεδρο του Ταταριστάν, Ρουστέμ Μιννί Χάνοφ, τον Πρόεδρο της βουλής της ίδιας χώρας, Γερλάν Κασάνοφ και την πρόεδρο της «αυτόνομης» Γκαγκαουζίας, Ιρίνα Βλαχ.

    Το Βαρώσι

    Σημειώνοντας ότι στις 8 Οκτωβρίου 2020 και κατά την διάρκεια της «πρωθυπουργίας» του έγινε για πρώτη φορά άνοιγμα μιας περιοχής δύο χιλιομέτρων στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Ενώ αυτό το άνοιγμα ήταν ένα από τα σημαντικά κομβικά σημεία του Κυπριακού, πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη φάση του ανοίγματος του Βαρωσιού στις 20 Ιουλίου 2021. Άνοιξε ένα τμήμα που αναλογεί στο 3,5% του Βαρωσιού αφού αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης. Δόθηκε η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών να μπορέσουν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους υποβάλλοντας αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών (ΕΑΠ), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ μέχρι σήμερα υπέβαλαν αίτηση περίπου 500 Ελληνοκύπριοι στην ΕΑΠ, ο αριθμός των επισκεπτών πλησίασε τις 800 χιλιάδες. Ενώ μέσα σε δύο χρόνια συνέβαλε πολύ στον τουρισμό και στην οικονομία της ΤΔΒΚ το άνοιγμα του Βαρωσιού, τόσο οι αιτήσεις στην ΕΑΠ όσο και ο καθημερινά αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών, δείχνει πόσο σωστό ήταν αυτό το άνοιγμα».

    Οι τεχνικές επιτροπές

    Αναφερόμενος στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές, ο Τατάρ είπε ότι οι «διμερείς», όπως τις χαρακτήρισε, τεχνικές επιτροπές είναι ένα ισχυρό μέσο για θεσμική συνεργασία και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και αποτελούν σημαντικό όργανο που συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των «δύο λαών».

    Σημείωσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο προέβη στους απαραίτητους διορισμούς και ο «ειδικός εκπρόσωπός» του συνέχισε να πραγματοποιεί τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή.

    «Αυτός ο μηχανισμός συνεχίζει τις εργασίες του με την φιλοσοφία του αμοιβαίου κέρδους σε θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές και κατευθύνει τις εργασίες και των 12 υφιστάμενων διμερών τεχνικών επιτροπών», ανέφερε προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι η αύξηση της δραστηριότητας αυτών των επιτροπών με συμμετοχή αρμόδιων ατόμων από τα «υπουργεία» των δύο πλευρών και η γρήγορη επίτευξη αποτελέσματος σε θέματα που επηρεάζουν την ζωή των «δύο λαών».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συμμετοχή Ερτουγρούλογλου σε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

    Ο παράνομος Bayrak (22.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,7FJZ68INNvJJEZULsORbuMTT3gW9ARNwgmGyeTsMzlY0Thav9kD1CWTWZ-NCXdaV9vqAXAPGRImjmuMs6s4gsfIW3Eu7Vpi6-PsZFPlvuCheMA,&typo=1) μεταδίδει ότι στη 12η Διάσκεψη Υπουργών Πληροφοριών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στην Κωνσταντινούπολη έλαβε μέρος ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Η σύνοδος διήρκεσε δύο ημέρες και σε αυτήν συμμετείχαν υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι από 57 χώρες

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερτουγρούλογλου πραγματοποίησε ομιλία στη σύνοδο με θέμα «Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ισλαμοφοβίας στην εποχή πέρα από την αλήθεια».

    Ο Ερτουγρούλογλου συμμετείχε επίσης και στην παράδοση της προεδρίας της Διάσκεψης Υπουργών Πληροφόρησης του ΟΙΣ από την Σαουδική Αραβία στην Τουρκία και εκφώνησε ομιλία στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και φιλοξενήθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας.

    Ο Ερτουγρούλογλου συμμετείχε επίσης στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος Ερντογάν στους υπουργούς που συμμετείχαν στη διάσκεψη και στην οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών.

    Όπως μεταδίδεται, στόχος της διάσκεψης ήταν η ανάπτυξη και η ενίσχυση της συνεργασίας των ισλαμικών χωρών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφόρησης των χωρών μελών του ΟΙΣ αναζήτησαν τρόπους για την ανάπτυξη προγραμμάτων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ισλαμοφοβίας.

    Ο Ερτουγρούλογλου συνοδευόταν από τη «διευθύντρια» του παράνομου Bayrak, Μεριέμ Οζκούρτ, τον «διευθυντή» του λεγόμενου πρακτορείου ειδήσεων «ΤΑΚ», Φεχμί Γκιουρνταλί, την «υπεύθυνη Τύπου» του «υπουργείου εξωτερικών», Ζουλεϊχά Καραμάν και τον δεύτερο «πρόεδρο» της ένωσης ξένου Τύπου», Φεβζί Τάνπιναρ.

    (ΓΜ)

    [04] Ερτουγρούλογλου: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (23.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,heznpGCIPtz8cLSDsAymHnlhXwsCAd9YybQn1ps9agkpFQ1rv0cyXTXUfsmaZ6yUJWm4KTnU7ASoTjHqQyu6eNmC7Hp8D6VStNVtdV3&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τους Τούρκους ως ισότιμους και ότι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί.

    Μιλώντας σε ξένο δημοσιογραφικό οργανισμό, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αγωνίζεται για να εξηγήσει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μειονότητα στο νησί, όπως ισχυρίζονται οι Ελληνοκύπριοι και πρόσθεσε ότι εργάζονται για να ακουστεί η φωνή τους σε όλα τα είδη των διεθνών πλατφορμών.

    «Οι Τουρκοκύπριοι δε βλέπουν την ΕΕ ως αξιόπιστο οργανισμό»

    Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ΕΕ ως αξιόπιστο οργανισμό και ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με τη «μητέρα πατρίδα» τους Τουρκία για να προστατεύσουν την παρουσία τους στο νησί.

    Ο Ερτουγρούλογλου είπε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί και να διατηρήσουν την παρουσία τους στο νησί.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ονειρεύονται να εγκαθιδρύσουν κυριαρχία στο νησί και υποστήριξε ότι ο μόνος τους στόχος είναι να ζήσουν δίπλα-δίπλα με τους Ελληνοκύπριους στο νησί στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού.

    «Ωστόσο», συνέχισε, «οι Ελληνοκύπριοι δεν μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς. Εμείς, από την άλλη, παλεύουμε ακόμη και για να εξηγήσουμε την θέση μας στον κόσμο».

    «Είναι φυσικό οι Τουρκοκύπριοι να είναι μέλη του ΟΙΣ»

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο Ερτουγρούλογου είπε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τίποτα πιο φυσικό από το να θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι Μουσουλμάνοι, να είναι μέλη αυτού του οργανισμού και επεσήμανε τη σημασία του να ακούγεται η φωνή τους σε κάθε είδους διεθνή πλατφόρμα.

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποβάλλεται σε κάθε είδους απάνθρωπα εμπάργκο λέγοντας:

    «Οι αθλητές μας δεν μπορούν να αγωνιστούν σε κανένα διεθνές αθλητικό γεγονός, επειδή οι Ελληνοκύπριοι μας εμποδίζουν σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε βήμα. Γι’ αυτό καταβάλλουμε έντονη προσπάθεια να εξηγήσουμε τη θέση μας στον κόσμο».

    Μιλώντας για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο Ερτουγρούλογλου είπε τα εξής: «Πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Τύπο, εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων και αναγνωρισμένων δεξαμενών σκέψης. Αυτή είναι μια δραστηριότητα που κάνουμε κάθε χρόνο. Ειδικά κατά τις επαφές μας στην Ουάσιγκτον, εξηγούμε στους Αμερικανούς κρατικούς αξιωματούχους τα λάθη των αμερικανικών πολιτικών με παραδείγματα. Τους προειδοποιούμε συνεχώς για το πώς παραχαϊδεύεται το ‘δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας’».

    «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απειλήσουμε ή να κυριαρχήσουμε σε κανέναν»

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών υποστήριξε ότι ο μόνος σκοπός των Τουρκοκυπρίων στο νησί είναι να υπάρχουν στο πλαίσιο του σεβασμού και ισχυρίστηκε: «Η Κύπρος ήταν οθωμανικό έδαφος για 300 χρόνια. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι το νησί ανήκει τόσο στους Τουρκοκύπριους όσο και στους Ελληνοκύπριους και ότι οι δύο αυτοί λαοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα, σεβόμενοι ο ένας τα δικαιώματα και το καθεστώς του άλλου, χωρίς να προσπαθούν να κυριαρχήσουν ο ένας πάνω στον άλλο».

    Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η Ένωση κατέστησε τους Ελληνοκύπριους μέλος της με πολιτικό εκβιασμό εκ μέρους της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό παραβίασε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις δικές της αξίες και αρχές.

    «Σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δεν μπορείς να κάνεις μέλος μια διαιρεμένη και διαφιλονικούμενη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ΕΕ ως αξιόπιστο οργανισμό», είπε ο Ερτουγρούλογλου, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για ύπαρξη στο νησί με τη μητέρα πατρίδα τους Τουρκία.

    (ΓΜ)

    [05] Προβλήματα εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν 1,000 ξενόγλωσσοι μαθητές στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (24.10.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Τι είδους εκπαίδευση λαμβάνουν;» αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα κατεχόμενα αυτή τη στιγμή φοιτούν 1,000 περίπου μαθητές δημοτικού και γυμνασίου από 45 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, δεν μιλούν ούτε την αγγλική, ούτε την τουρκική γλώσσα.

    Οι μαθητές αυτοί, οι οποίοι αποτελούν το 7% του συνολικού αριθμού των μαθητών στα κατεχόμενα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της παρακολούθησης της εκπαίδευσης, εξαιτίας της αδυναμίας που παρατηρείται στο «σύστημα εκπαίδευσης» να παρέχει προγράμματα προετοιμασίας σε ξενόγλωσσους μαθητές.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων», Μπουράκ Μαβίς εξήγησε ότι οι μαθητές από ξένες χώρες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση στη «χώρα», αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με τους δάσκαλους και τους υπόλοιπους συμμαθητές τους και ουσιαστικά αδυνατούν να λάβουν τις απαραίτητες εκπαιδευτικές γνώσεις στα σχολεία.

    Ο Μαβίς καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι τα σχολεία στην «ΤΔΒΚ» δεν είναι πολυπολιτισμικά σχολεία, ούτε έχουν τις υποδομές για να παρέχουν γνώση σε ξενόγλωσσους μαθητές.

    (ΑΚ)

    [06] Οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν 44 άτομα για παράνομη διαμονή στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (23.10.22) γράφει ότι μετά από συντονισμένη επιχείρηση και ελέγχους που πραγματοποίησε η «η μονάδα άμεσης δράσης», ομάδες της «τροχαίας» και της «αστυνομίας» την περασμένη Παρασκευή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 44 άτομα, που όπως διαπιστώθηκε, διέμεναν παράνομα στα κατεχόμενα. Επίσης, από τους ελέγχους καταγράφθηκαν 663 τροχαίες παραβάσεις και άλλα αδικήματα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τους ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 44 άτομα που διέμεναν στα κατεχόμενα χωρίς άδεια παραμονής. Από αυτούς, οι 32 διέμεναν στη κατεχόμενη Λευκωσία, οι 7 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, οι 4 στην κατεχόμενη Κερύνεια και ο 1 στην κατεχόμενη Μόρφου.

    (ΑΚ)

    [07] «Δεν απέμεινε κανείς να σταματήσει την κατασκευή του K?lliye»

    Η Avrupa (23.10.22), με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η κοινωνία παραδόθηκε», σχολιάζει το γεγονός ότι προχωρούν με ταχύτητα οι εργασίες για την κατασκευή του συμπλέγματος κτηρίων της «προεδρίας» και της «βουλής» με την συμπερίληψη τζαμιού (K?lliye) και γράφει ότι πλέον είναι εμφανείς κατασκευές για στέγαση των εργαζομένων στον περιβάλλοντα χώρο.

    Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η αντιπολίτευση μετά από διαμαρτυρία μίας ημέρας «αποτραβήχτηκε στο καβούκι της», και προσθέτει ότι διευκόλυνε το έργο του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ο οποίος θέλει να κάνει και στην κατεχόμενη Κύπρο όσα έκανε στην Τουρκία.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει, επίσης, ότι έχει καταστεί σύνηθες πλέον, όσοι σκέφτονται αντίθετα να τους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία και να μην αντιδρά κανένας, ή ακόμη και να μην συζητούν για αγωγές ενάντια στον Τύπο, που ξεκινούν από παράπονα της λεγόμενης «πρεσβείας της Τουρκίας» στα κατεχόμενα.

    (ΙΣ)

    [08] Συνεχίζουν να μοιράζουν «υπηκοότητες» στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Yeni Bak?? (22.10.22) γράφει ότι δόθηκε υπηκοότητα σε άτομο που γεννήθηκε το 1983, με τη δικαιολογία ότι συμμετείχε στη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» που εκδίδεται από το κατοχικό καθεστώς, δόθηκε υπηκοότητα στον Μπιλγκί Μαάσογλου, γεννηθέντα 20.2.1983, για τη συμμετοχή του στην τουρκική εισβολή του 1974.

    Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι το λεγόμενο «υπουργείο εσωτερικών» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, καθώς ο Μαάσογλου είναι γεννηθείς στις 20.2.1953.

    Ωστόσο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, πριν τεθούν σε ισχύ οι «προεκλογικοί» περιορισμοί, ο «κυβερνητικός συνασπισμός» UBP-DP-YDP έκανε άλλα 123 άτομα «πολίτες της ΤΔΒΚ»

    (ΙΣ)

    [09] Δόθηκε άδεια έρευνας για βεντονίτη

    Η Avrupa (22.10.22) γράφει ότι παραχωρήθηκε «άδεια» στην εταιρεία Staren Energy Ltd για διεξαγωγή ερευνών για πρώτες ύλες βεντονίτη, σε περιοχή 5 τετρ. χλμ νότια του κατεχόμενου χωριού Αρσός.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του κατοχικού καθεστώτος, ο Γιουσούφ Αβτζίογλου, πρώην αντιπρόεδρος της λεγόμενης «αρχής ηλεκτρισμού», είπε ότι αυτή η περίπτωση είναι αρκετά αξιοσημείωτη, σε σχέση με τις δεκάδες αποφάσεις που εμπεριέχουν σκάνδαλα.

    Συγκεκριμένα, έθεσε διάφορα ερωτήματα όπως «ποιος ήθελε να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες στην περιοχή αυτή και γιατί όσοι υπέβαλλαν αιτήσεις δεν έχουν λάβει άδεια μέχρι σήμερα, για ποιο ιδιαίτερο λόγο δόθηκε άδεια σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική περιοχή πρώτου βαθμού και μάλιστα σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού;»

    (ΙΣ)

    [10] Βήματα για αδελφοποίηση του «δημαρχείου» Τρικώμου με το Δημαρχείο Σηλυβρίας

    Η K?br?s (24.10.22) γράφει ότι το «δημαρχείο» του κατεχόμενου Τρικώμου και το Δημαρχείο Σηλυβρίας (Σιλίβρι) της Τουρκίας προχωρούν σε βήματα για την αδελφοποίηση τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε από το «δημαρχείο» Τρικώμου, ο Δήμαρχος Σηλυβρίας Βολκάν Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο πρόσφατα για να παραστεί σε παρουσίαση του έργου «πολιτιστικοί συνεταιρισμοί για δημοτικά πάρκα», συναντήθηκε και με το «δήμαρχο» Τρικώμου, Χασάν Σαντίκογλου.

    Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα πρώτα βήματα που έγιναν για την αδελφοποίηση των δύο «δημαρχείων».

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «To HDP εκμεταλλεύεται τους Κούρδους»

    Η Ak?am (24.10.22, aksam.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ότι εκμεταλλεύεται τους Κούρδους.

    Μιλώντας στο Ντιγιάρμπακιρ όπου παρέστη σε τελετή εγκαινίων για 1,525 κοινοτικές κατοικίες, 17 θέσεις εργασίας, ένα τζαμί, μητροπολιτικές επενδύσεις και άλλα ολοκληρωμένα έργα, ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε το HDP λέγοντας:

    «Μακάρι οι δρόμοι του Ντιγιάρμπακιρ να μπορούσαν να μιλήσουν. Μακάρι να μπορούσαν να διηγηθούν την προδοσία εκείνων που έσπασαν τα χέρια και τα φτερά του Ντιγιάρμπακιρ. Μακάρι αυτοί που τελειώνουν κάθε ομιλία τους με τις λέξεις δικαιώματα, νόμος και ελευθερία να μπορούσαν να πουν πώς έχουν φτάσει στον πάτο της καταπίεσης και της τυραννίας. Το όνομά τους είναι κουρδικό, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Κουρδισμό. Είναι αυτοί που διώκουν περισσότερο τους Κούρδους αδελφούς και αδελφές μου. Μήπως αυτοί δεν είναι που απήγαγαν τα παιδιά των Κούρδων αδελφών μου στο Καντίλ; Είμαστε έτοιμοι να τους ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για όλα αυτά στις εκλογές που θα διεξαχθούν 7 μήνες αργότερα».

    Ο Έρντογαν επέκρινε επίσης τον πρώην συν-πρόεδρο του Κόμματος, Σελαχαττίν Ντεμιρτάς ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στην Αδριανούπολη, αναφέροντας τα εξής:

    «Μήπως το άτομο που βρίσκεται σήμερα στις φυλακές της Ανδριανούπολης έχει σχέση με τον Κουρδισμό; Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι Κούρδος. Αλλά εκμεταλλεύεται τους Κούρδους αδελφούς μου. [?] Έχουν έναν συμπρόεδρο αυτή τη στιγμή. Είναι Κούρδος; Ούτε αυτός είναι Κούρδος. Εκμεταλλεύεται επίσης τους Κούρδους αδελφούς μου. Λέω, μακάρι ο Αλλάχ να μην ξαναδείξει ποτέ εκείνες τις οδυνηρές ημέρες σε αυτή τη χώρα και το Ντιγιάρμπακιρ. Δόξα τω Θεώ, το Ντιγιάρμπακιρ είναι τώρα μια πόλη ειρήνης. [?]

    Βλέπετε πώς αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν τους Κούρδους αδελφούς και αδελφές μου σε παιχνίδι μιας χούφτας διεστραμμένων εκμεταλλεύονται το όνομά σας. Το HDP, ένας ιμπεριαλιστικός επιχειρησιακός μηχανισμός μεταμφιεσμένος σε κόμμα, είναι ο δράστης όλων των διεστραμμένων που στοχεύουν την πνευματικότητά μας. Το HDP δεν είναι μόνο το στήριγμα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτή η φωλιά της εξέγερσης είναι ο κυριότερος παράγοντας των αιρετικών. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν καταδέχτηκε καν να τους συμπεριλάβει στο τραπέζι των 6 κομμάτων, το οποίο θεωρούσε εύκολη υπόθεση. Με την αμηχανία του να μείνουν κάτω από το τραπέζι των 6, έχουν συνάψει συμμαχία με μια ομάδα αγνώστων στην Κωνσταντινούπολη. Θα λύσουμε κάθε πρόβλημα της Τουρκίας από εδώ και στο εξής».

    (ΚΣ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Ο εκφοβισμός των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία δεν είναι σωστός»

    Η Ak?am (22.10.22, aksam.com.tr) γράφει ότι εκφοβισμό χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την στάση των ΗΠΑ και την πρόσφατη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μερσίνα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Συναντήσεις Πόλεων», ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής για το θέμα:

    «Βλέπουμε μια χώρα να απειλεί τη Σαουδική Αραβία. Αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι σωστός. Ούτε εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με την αύξηση των τιμών, αλλά δεν το κάνουμε θέμα απειλής. Δεν θεωρούμε σωστό οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν αυτό το θέμα ως αντικείμενο πίεσης. Αν θέλετε να πέσουν οι τιμές, να αρθούν αυτές οι κυρώσεις. Δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα απειλώντας μόνο μία χώρα. [?]

    Εξαρτόμαστε από ξένες πηγές ενέργειας, παρ’ όλο που αυξάνουμε τις γεωτρήσεις τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρεάζει και εμάς. Ο λόγος για την αύξηση των τιμών της ενέργειας σήμερα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η χρήση της ενέργειας ως όπλο. Βλέπουμε μια χώρα να απειλεί τη Σαουδική Αραβία».

    «Ο ΟΑΣΕ είναι πλέον παράγοντας μη επίλυσης»

    Αναφέρθηκε στον Οργανισμό Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Τσαβούσογλου είπε και τα εξής:

    «Συζητήσαμε το θέμα αυτό στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγίεφ. Δυστυχώς, το πρόβλημα του Καραμπάχ δεν έχει επιλυθεί παρά τις όποιες προσπάθειες, αυτές έχουν βαλτώσει εδώ και 30 χρόνια. Όταν στέλνετε παρατηρητές ή οποιαδήποτε αντιπροσωπεία στην περιοχή αυτή, δεν λαμβάνετε καν τη γνώμη του Αζερμπαϊτζάν. Σκοπός τους εδώ είναι να στηρίξουν την Αρμενία. Ο ΟΑΣΕ έχει καταστεί το κέντρο της μη λύσης».

    (ΓΜ)

    [03] Τηλεφωνική συνομιλία Ακάρ ? Σοϊγκού

    Η Ak?am (23.10.22 aksam.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Kuzhugetovich Shoigu.

    Σε γραπτή δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας και έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων σχετικά με προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση της ασφαλείας στην περιοχή. Συζητήθηκε επίσης ο συντονισμός και η συνεργασία όσον αφορά τέτοιες πρωτοβουλίες επί του εδάφους.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ακάρ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της Τουρκίας να κάνει το καθήκον της, όπως έχει εκφράσει πολλές φορές ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, διασφάλιση της ειρήνης, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποκατάσταση της σταθερότητας.

    (ΓΜ)

    [04] Φιλανδική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να συζητήσει «την έκδοση τρομοκρατών»

    To Ankara Anatolia (22.10.22, aa.com.tr) μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Φινλανδίας θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 25 Οκτωβρίου για συνομιλίες σχετικά με την έκδοση μελών «της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO και του PKK».

    Σύμφωνα με το ΑΑ, «θα στείλει αντιπροσωπεία για συνομιλίες σχετικά με τους τρομοκράτες της FETO και του PKK που ζητά την έκδοσή τους η Τουρκία» η Φινλανδία, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη υπέγραψε τριμερές μνημόνιο, με το οποίο δεσμεύεται για συνεργασία με την Τουρκία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Αξιωματούχοι του φινλανδικού Υπουργείου Δικαιοσύνης θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία υπό τον Κασίμ Τσιτζέκ, Γενικό Διευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων και Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Άγκυρα στις 25 Οκτωβρίου.

    «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα επαναλάβουν το αίτημα της φινλανδικής αντιπροσωπείας για την έκδοση των τρομοκρατών της FETΟ και του PKK. Επιπλέον, οι ενέργειες των τρομοκρατών θα εξηγηθούν με αποδεικτικά στοιχεία», μεταδίδει το ΑΑ.

    (ΚΣ)

    [05] Σενάριο δεύτερου γύρου σε περίπτωση πολλαπλών υποψηφιοτήτων

    Η διαδικτυακή T24 (22.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,AUG-HFxYkyUn6WeYA4b6K2hNxg-EXEbVafCx9KbkDb0qVRtuXlIif6oo4KMNYqzrLklUz3raw913yDR6xjQrv1NAjTRPBdzYycbXRLbSE7ihhJxDe73Q,,&typo=1) γράφει ότι υπάρχει πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία να κριθούν στον δεύτερο γύρο σε περίπτωση που υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι από την αντιπολίτευση.

    Το σενάριο βασίζεται σε αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία «Metropoll» σε 28 επαρχίες με δείγμα 2119 ατόμων μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών συμμετέχουν ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), o Έρντογαν συγκεντρώνει το 42%, ο Κιλιτσντάρογλου 23%, ο Γιαβάς το 17% και ο υποψήφιος του HDP το 12%.

    Οι ψηφοφόροι που ανήκουν στο Καλό Κόμμα (?yi Parti) προτιμούν τον Κιλιτσντάρογλου με 43,2%, ενώ ο Γιαβάς έρχεται δεύτερος με 41,9%.

    Βάσει αυτού το σεναρίου αναμένεται να περάσουν στον δεύτερο γύροι οι Έρντογαν και Κιλιτσντάρογλου.

    (ΓΜ)

    [06] Το AKP εξετάζει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ημέρα των εκλογών του 2023

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,z3a1V2fbznkNWjkJiUW-tG8ZSZT8tY2LxJesemlnaFP9sD9RxjOQ2VPcfxwm3fUJwGb0svjW7vPgn5bIE4McAtfxOGeqCbfYjq-JI9w,,&typo=1) γράφει ότι ο αρθρογράφος της HaberT?rk, Κούπρα Παρ, επικαλούμενος πληροφορίες, υποστήριξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει να φέρει σε δημοψήφισμα το μέρος της πρότασης τροποποίησης του Συντάγματος που αφορά τη μαντήλα, την ίδια μέρα με τις εκλογές του 2023.

    Ο Παρ ανέφερε ότι ρώτησε «μια σημαντική προσωπικότητα που δραστηριοποιείται στις νομοθετικές διαδικασίες του ΑΚΡ», αν είναι χάσιμο χρόνου η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και έλαβε την εξής απάντηση: «Έχετε δίκιο, αλλά δεν χρειάζεται ξεχωριστή ημερομηνία για το δημοψήφισμα, το οποίο μπορεί να διεξαχθεί την ημέρα των εκλογών».

    «Όταν του υπενθύμισα ότι οι εκλογές απέχουν ακόμη 7-8 μήνες, πρόσθεσε: ‘Δεν πειράζει, το ημερολόγιο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα΄», σημείωσε ο Παρ και πρόσθεσε:

    «Με άλλα λόγια, το ΑΚΡ θέλει να θέσει ένα ψηφοδέλτιο δημοψηφίσματος παράλληλα με το κοινοβουλευτικό και το προεδρικό ψηφοδέλτιο το 2023. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω το κίνητρο που θα δημιουργούσε αυτό υπέρ του προέδρου Ερντογάν.

    Χθες, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διερωτήθηκε: ‘Έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Θα προτιμήσουμε ένα αυταρχικό καθεστώς ή τη δημοκρατία;’

    Η αντιπολίτευση λέει ότι οι εκλογές του 2023 θα γίνουν μεταξύ ‘εκείνων που θέλουν κοινοβουλευτικό σύστημα και δημοκρατία και εκείνων που θέλουν να συνεχιστεί η σημερινή τάξη πραγμάτων και ο αυταρχισμός’ και πιστεύει ότι η νίκη θα είναι παιχνιδάκι λόγω των οικονομικών προοπτικών.

    Ωστόσο, το ΑΚΡ σκότωσε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια με την ανάδειξη του θέματος της μαντήλας από τον Κιλιτσντάρογλου και μετέφερε τις εκλογές πίσω στον άξονα της πολιτικής ταυτότητας».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 24 October 2022 - 14:42:00 UTC