Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 30 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 211/2022 28-31.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μάριο Νάβα: «Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία η καλύτερη λύση»
  • [02] Τατάρ: «Το τουρκικό κράτος στην Κύπρο θα ζει για πάντα»
  • [03] Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Τουρκοκύπριου στις Κεντρικές Φυλακές, λέει ο Τατάρ
  • [04] Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ: «Άρχισαν διαπραγματεύσεις για άνοιγμα προξενείου στην ΤΔΒΚ»
  • [05] Όζερσαϊ: «Αληθεύει ότι παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας από τις ΗΠΑ;»
  • [06] KT?S: «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη»
  • [07] Κανατλί: «Συνεχίζεται η παραχώρηση υπηκοοτήτων με εντολή του Τσαβούσογλου»
  • [08] Υποχρεωτικά μαθήματα κορανίου για δημόσιους υπαλλήλους στα κατεχόμενα
  • [09] Στην ατζέντα η μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία
  • [10] Αφρικανοί διαμένοντες παρανόμως στα κατεχόμενα σε εστίες συγγενή του Αρικλί
  • [11] Απευθείας πτήσεις προς Μαύρη Θάλασσα ζητούν οι έποικοι από την εν λόγω περιοχή
  • [12] Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων γιατρών για τη φυλάκιση της Φιντζαντζί
  • [13] Πολεμικά Τουρκικά πλοία σε κατεχόμενα λιμάνια για την επέτειο της 29ης Οκτωβρίου
  • [14] Σαβασάν: Σύντομα ο τουρισμός θα συμβάλει περισσότερο στην οικονομία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Με αναφορά στην Κύπρο η Τουρκία σχολιάζει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Ισραήλ-Λιβάνου
  • [02] Ρώσος Πρέσβης στην Άγκυρα: «Η επίσημη στάση μας στο Κυπριακό παραμένει η ίδια»
  • [03] Τατάρ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο»
  • [04] Διπλωματία Έρντογαν για ένταξη της «ΤΔΒΚ» στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών
  • [05] Επαφές Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στην Τουρκία
  • [06] Επαφές Τσαβούσογλου στο Μπενίν
  • [07] ΥΠΕΞ: «Επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων μας με χώρες του Αραβικού Συνδέσμου»
  • [08] Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας για τον «διάδρομο σιτηρών»
  • [09] Προηγείται το ΑΚΡ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μάριο Νάβα: «Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία η καλύτερη λύση»

    Η K?br?s (31.10.22) δημοσιεύει συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον δημοσιογράφο Χασάν Χαστουρέρ ο Μάριο Νάβα, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο Νάβα είπε ότι το πρόγραμμα βοηθείας που διευθύνει και εφαρμόζει μαζί με τα μέλη της ομάδας του είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και χρηματοδοτεί τη δικοινοτική συνεργασία με στόχο να φέρει κοντά Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους και να αυξήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

    «Είναι ωστόσο πολύ ξεκάθαρο ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει οι ίδιοι να κάνουν αποφασιστικά βήματα. Πρέπει να κάνουν βήματα ο ένας προς τον άλλο», πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας την εντύπωση που έχει αποκομίσει για τους Τουρκοκύπριους, ο Νάβα είπε ότι συναντήθηκε με πολλά άτομα και επιχειρηματίες και όλοι τους προσπαθούν με διαφορετικά μέσα και μεθόδους να ζουν ρεαλιστικά, να σταθούν στα πόδια τους και να πλησιάσουν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουν αυτό είναι μια περιεκτική λύση στο νησί, η οποία θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους, καθώς θα απολαμβάνουν το καθεστώς πλήρους μέλους της ΕΕ, θα εξασφαλίσουν σημαντική οικονομική χρηματοδότηση και θα συμβάλει στη μείωση των διαφορών τους με τις άλλες περιοχές.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν επηρεάζει την κατανομή πόρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα η ποσόστωση 70% Ελληνοκύπριοι και 30% Τουρκοκύπριοι που προνοεί το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νάβα απάντησε ότι τα προγράμματα της ΕΕ με την παρούσα τους μορφή δεν παρέχουν στήριξη σε μέρη στα οποία το κεκτημένο της ΕΕ, δηλαδή οι νόμοι της και οι βασικές της αποφάσεις βρίσκονται σε αναστολή και δεν εφαρμόζονται. Σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται σε αναστολή εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την οποία όμως, πρόσθεσε, υπάρχει ένα πρόγραμμα βοηθείας συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ για την επταετία 2021-27.

    Ο Νάβα σχολίασε επίσης και την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι παρεμποδίζουν την βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα και ότι έχει αποφασιστεί ο προϋπολογισμός της επταετίας, που αντιστοιχεί σε περίπου 34,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 656 εκατομμύρια ευρώ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, κάτι το οποίο επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές που παρατηρούνται στις υποδομές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατεχόμενων της περιοχών, ειδικά στο θέμα του ηλεκτρισμού, ο Νάβα είπε ότι η Κύπρος έχει μεγάλο δυναμικό, αρκεί να στρέψει τα βλέμματα προς τον ουρανό.

    Μια δικοινοτική συνεργασία, ανέφερε, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγάλες δυνατότητες, καθώς και οι δύο κοινότητες βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιτίθεται με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050. Πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα έπρεπε να περάσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και είπε ότι επεξεργάζονται την ιδέα για εγκατάσταση δικοινοτικού φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην πράσινη γραμμή, με δυνατότητα 30-50MW. Ο Νάβα είπε ότι η ιδέα αυτή και κάποιες άλλες λύσεις έχουν παρουσιαστεί στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, κι αν καταφέρουν να ξεπεράσουν κάποια εμπόδια που τίθενται θα καταφέρουν να επιτύχουν.

    Αναφερόμενος στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για το απευθείας εμπόριο και το γεγονός ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για ψώνια και ανεφοδιασμό οχημάτων, ο Νάβα δήλωσε ότι ειδικά για το θέμα των καυσίμων δεν προνοείται κάποιος μηχανισμός ελέγχου από τον ίδιο τον κανονισμό, επομένως δεν υπάρχει κάποια πρόνοια που να εμποδίζει όσους περνούν για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα τους. Χαρακτήρισε θετική την αύξηση του εμπορίου μέσω της Πράσινη Γραμμής, καθώς αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διακίνηση κεφαλαίου, περισσότερες διελεύσεις ανθρώπων, γεγονός που αυξάνει την εμπιστοσύνη και καταργεί τις προκαταλήψεις.

    Ερωτηθείς αν οι απόψεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και οι επιρροές της Τουρκίας στη «βόρεια Κύπρο» επηρεάζουν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νάβα απάντησε ότι η επιμονή για λύση δύο κρατών είναι ενάντια στις αποφάσεις και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασε την άποψη ότι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση, γεγονός το οποίο αναφέρουν και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, όπως είπε, και πρόσθεσε:

    «Η οικονομική βοήθεια συνεχίζεται όπως προηγουμένως. Όμως υπάρχει ένα θέμα που είναι ξεκάθαρο. Και αυτό είναι πως ο στόχος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που παρέχει η ΕΕ, είναι η επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο».

    (ΙΣ)

    [02] Τατάρ: «Το τουρκικό κράτος στην Κύπρο θα ζει για πάντα»

    Ο παράνομος Bayrak (28.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,bgIe2wNocondH-8BTzl1LQeqk7ce8d3WN5-V4pcJ3i7E9R8ygGeftnN2JjYz1o2xLvObaEi1XlLRWiFHt0R6JQdc73OxgwbVEnDlxFhsYmPJg,,&typo=1) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το «τουρκικό κράτος στην Κύπρο θα ζει για πάντα» και ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών, θέση από την οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

    Σε ομιλία που πραγματοποίησε σε πανεπιστήμιο της Αλάνιας της Τουρκίας με θέμα «Η Κύπρος στη γαλάζια πατρίδα», ο Τατάρ δήλωσε υπερήφανος που εκπροσωπεί μια νέα πολιτική κατά τη διάρκεια της «προεδρικής» του θητείας και υποστήριξε ότι είναι «εθνικό καθήκον» και «πατριωτικό χρέος» να φωνάζει στον κόσμο ότι η νέα πολιτική είναι μόνιμη και ορθή.

    «Όσοι παρακολουθούν το πρόσφατο παρελθόν και την πρόσφατη ιστορία θα γνωρίζουν πολύ καλά πώς διεξήχθη ένας ύπουλος αγώνας ώστε το νησί της Κύπρου, το οποίο ήταν υπό την κυριαρχία μας, να τεθεί υπό την κυριαρχία του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων», ισχυρίστηκε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι μέχρι το 1960 ο πληθυσμός των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων αυξήθηκε από περίπου εκατό χιλιάδες σε τετρακόσιες χιλιάδες με τη μεταφορά πληθυσμού από την Ελλάδα.

    Στη συνέχεια ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι διεξάγεται επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων λόγω της πληθυσμιακής ισορροπίας που δημιουργείται και υποστήριξε ότι «κοιτάζοντας την ιστορία της Κύπρου, το ‘δίδυμο Ελλάδας- Ελληνοκυπρίων δεν ήταν ποτέ κυρίαρχο της Κύπρου. [?] Εάν υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος στην Κύπρο, η Τουρκία θα έχει οπωσδήποτε λόγο».

    «Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ μια νέα πολιτική»

    Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως ένα πολύ σημαντικό νησί για την Τουρκία και σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ ανέφερε ότι η ομοσπονδία συζητιόταν πάντα μετά το 1975-1976 και ισχυρίστηκε ότι μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση είναι ένα σύστημα ενιαίας κυριαρχίας, δηλαδή ένα σύστημα στο οποίο η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειονότητα.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει πίεση για να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της Τουρκίας, να εξαλειφθεί σταδιακά το καθεστώς του εγγυητή και εγκυμονεί ο κίνδυνος η Κύπρος να γίνει ελληνικό νησί με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

    Υποστηρίζοντας οι Τουρκοκύπριοι κινδυνεύουν να συρθούν σε μια διαδικασία που θα τους οδηγήσει πίσω στην περίοδο πριν από το 1974, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ισχυρίστηκε ότι παίζεται ένα «παιχνίδι» προκειμένου η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, να γίνει περισσότερο αποδεκτή από τον κόσμο και να αναπτυχθεί οικονομικά και σημείωσε ότι το παιχνίδι αυτό στρέφεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι η «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, έχει ριζώσει και έχει γίνει πιο αποδεκτή, και ανέφερε ότι στα πανεπιστήμια της «ΤΔΒΚ» φοιτούν φοιτητές από 144 διαφορετικές χώρες.

    Μιλώντας για τις αλλαγές με τις παγκόσμιες εξελίξεις στον κόσμο, ο Τατάρ επανέλαβε τη σημασία της προστασίας της θέσης της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και της προστασίας των «δικαιωμάτων και του δικαίου» της στη Γαλάζια Πατρίδα.

    «Η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ είναι για εμάς εθνικό θέμα με την αναβαθμισμένη θέση της και το λαμπρό αστέρι της στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, τονίζοντας ότι το Κυπριακό, που είναι εθνική τους υπόθεση, έχει καταστεί πολύ πιο σημαντικό.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν περαιτέρω οι αρχαίοι δεσμοί μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, ο Τατάρ αναφέρθηκε στην 100η επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δημιούργησαν ένα κράτος με την έμπνευση που πήραν από τον αγώνα της Τουρκίας για ανεξαρτησία και αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου τουρκικού κόσμου».

    (ΓΜ)

    [03] Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Τουρκοκύπριου στις Κεντρικές Φυλακές, λέει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (29.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,e-FuMW-v1KdkF23rab2PC2GMZSXq1Ha4DJar0SUlXPqHQS94ONWWyYoNJkJB9ZU9L0qDrgb114HVx2WSUWJdx1DN5Jt9FlVbRt3pYkqy8udQ,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ζήτησε τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών της δολοφονίας Τουρκοκύπριου κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή ο Τατάρ ανάφερε τα εξής:

    «Η δολοφονία του 41χρονου Τανσού Τζιντάν, πολίτη της ΤΔΒΚ, ο οποίος είχε καταδικαστεί στις Κεντρικές Φυλακές της ‘νότιας Κύπρου’, [?], είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και από τη μια προκαλεί προβληματισμό και από την άλλη είναι αποτέλεσμα μεγάλης αμέλειας το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα στη φυλακή, όπου η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει την ασφάλεια και να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή. Αμέσως αφότου η δολοφονία περιήλθε σε γνώση μου, η προεδρία, μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα και Θέματα Εγκληματικότητας, έκανε μια προσπάθεια τόσο ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών όσο και ενώπιον των ελληνοκυπριακών αρχών και ζήτησε πληροφορίες και εξηγήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, 8 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τη δολοφονία και οι ύποπτοι θα οδηγηθούν σήμερα στο δικαστήριο. Το θέμα παρακολουθείται στενά. Καταδικάζοντας έντονα αυτή την αμέλεια των ελληνοκυπριακών αρχών που κόστισε ανθρώπινη ζωή, τις καλώ να μην συγκαλύψουν και αυτή τη δολοφονία, όπως και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον Τουρκοκυπρίων, να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους εγκληματίες το συντομότερο δυνατό».

    (ΓΜ)

    [04] Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ: «Άρχισαν διαπραγματεύσεις για άνοιγμα προξενείου στην ΤΔΒΚ»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (28.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,7UxmxchtpvQjUu9jh2ro7V-lKdAhwsnRfZHoxtse8X6SvifcIkpDyd3TUJjyVOPGkTjp355apAnRdh-WecM6MKg9yarxyCXOR40ALVerTDKyC4,&typo=1) γράφει ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Aleksandr Grushko δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την «ΤΔΒΚ» με σκοπό το άνοιγμα προξενείου για τους Ρώσους που ζουν στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ της Βερόνας στο Μπακού, ο Grushko είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της «ΤΔΒΚ» προς την κατεύθυνση ανοίγματος προξενείου για τους Ρώσους που ζουν στην «ΤΔΒΚ» και είναι βέβαιοι ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.

    Ανέφερε και τα εξής ο Grushko: «Προβαίνουμε σε διαβουλεύσεις με τους Κύπριους συναδέλφους μας εδώ και πολύ καιρό και το ανακοινώσαμε αυτό επισήμως ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την πλευρά της βόρειας Κύπρου στο θέμα του ότι χρειάζεται να παρέχουμε όλες τις απαραίτητες προξενικές υπηρεσίες στους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε με τους Κύπριους αξιωματούχους σε αυτό το θέμα».

    «Με ποιον συνομιλούν οι Ρώσοι για την υπόθεση του γραφείο στην ΤΔΒΚ»;

    Κάτω από αυτό τον τίτλος, η K?br?s Postas? (28.10.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,FW2EUNA7WNOyyLGnXuTy0nDvQR7PK7AVTD95HbknAEIAw67G8cs08Pa63VWtwPFtvAiJS1YPZh1cC8R-L3SopdkoLlyBRTtxVsZNWDu198MJw,,&typo=1) γράφει ότι οι Ρώσοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τις αρχές των κατεχομένων σχετικά με την υπόθεση του ανοίγματος προξενείου στις κατεχόμενες περιοχές.

    Κάνοντας λόγος για «μυστήριο με το ρωσικό προξενείο στην ΤΔΒΚ», η εφημερίδα αναφέρει ότι διπλωματική σύγχυση προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Alexandr Grushko ότι συνομιλούν με τους «Κύπριους» για το θέμα του προξενείου.

    Σημειώνοντας ότι ο ελληνοκυπριακός Τύπος και μερικές τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Ρωσία διαβουλεύεται με τις αρχές τις Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική Hurriyet, έγραψε ότι ο Grushko δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις με τις «αρχές» της «ΤΔΒΚ» για το άνοιγμα γραφείου.

    Η K?br?s Postas? γράφει επίσης ότι στην προσπάθειά της να διευκρινίσει με ποιους βρίσκονται σε επαφή οι Ρώσοι για άνοιγμα προξενείου στα κατεχόμενα, η ίδια επικοινώνησε με «ανώτατες διπλωματικές πηγές» από την «ΤΔΒΚ», οι οποίες της ανέφεραν ότι κανείς δεν συζήτησε τέτοιο θέμα μαζί τους.

    Η εφημερίδα καταλήγει λέγοντας ότι πριν ένα χρόνο, ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία έλαβε πληροφορίες από τις αρχές της «ΤΔΒΚ» σχετικά με τη «νομοθεσία» για το άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα.

    (ΓΜ)

    [05] Όζερσαϊ: «Αληθεύει ότι παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας από τις ΗΠΑ;»

    Η Yeni Bak?? (31.10.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Κουντρέτ Όζερσαϊ (HP) διερωτήθηκε κατά πόσον αληθεύει η είδηση ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη «παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και άδεια» και κατά πόσον η «προεδρία» και το «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος προέβησαν σε κάποια διαμαρτυρία ή αντίδραση απέναντι σε αυτή την εξέλιξη.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ έδωσαν μήνυμα ότι δεν θα αρκεστούν με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι μπορούν να προβούν σε δραστηριότητες που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ενέργειες όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου με αφορμή ασκήσεις».

    Πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί μαζί με τις τουρκικές αρχές χωρίς καθυστέρηση και να ληφθεί θέση, και σημείωσε ότι ακόμη και αν δεν ληφθούν ντε φάκτο μέτρα, θα πρέπει να γίνει κάποια μορφή διαμαρτυρίας.

    «Αυτή η σιωπή μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε άλλες παραβιάσεις αργότερα», είπε και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο των Συνθηκών του 1960, το Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησε το δικαίωμα χρήσης του κυπριακού εναέριου χώρου χωρίς την ανάγκη λήψης άδειας και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό δεν ισχύει για τις ΗΠΑ. Επιπλέον, δεν πρέπει να τηρείται σιωπή στην παραγνώριση της εξουσίας μας σε μια περιοχή υπό τον έλεγχό μας ακόμη και αν είναι οι ΗΠΑ που το κάνουν αυτό».

    (ΚΣ)

    [06] KT?S: «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη»

    Η K?br?s Postas? (31.10.22, https:https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,8ZH66mXBPRPBfER0TNSY016rWUa3bgCfPTeOdVXWvlC91DIuBeU1Fxe9ZbaNrWrPUiUvTAvnJ4sniEddb33UpLGJqT4z7AnK2TBIVcZ2iWbophvIWC56casbA,,&typo=1 ) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Μπουράκ Μαβίς δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη».

    Ο Μαβίς έκανε αυτές τις δηλώσεις αξιολογώντας στην εφημερίδα τις επαφές των συνδικάτων των εκπαιδευτικών με τους Ευρωβουλευτές, Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργο Γεωργίου.

    Ο Μαβίς είπε ότι οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ένταξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην ΕΕ θα πρέπει να επιταχυνθούν και ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουν να επισύρουν την προσοχή στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία του 2021, σε μια περίοδο που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσπαθεί να καταστείλει τους Τουρκοκύπριους οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικο-πολιτιστικά».

    Υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη η τουρκοκυπριακή κοινότητα, «η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις αποσχιστικές πολιτικές του ΑΚΡ και των συνεργατών του και την απροθυμία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας να μοιραστεί τα αξιώματα», ο Μαβίς δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, τα τουρκοκυπριακά εκπαιδευτικά συνδικάτα έχουν υποβάλει μια σειρά προτάσεων.

    Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να επιδειχθεί βούληση για να επανεξεταστούν, να επικαιροποιηθούν, να εφαρμοστούν και να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους ο «Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή», ο οποίος ρυθμίζει τους όρους διέλευσης εμπορευμάτων και ανθρώπων, ο «Κανονισμός για την Οικονομική Βοήθεια», ο οποίος προβλέπει οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους, και ο «Κανονισμός για το Απευθείας Εμπόριο», ο οποίος δεν μπόρεσε να θεσπιστεί.

    Σύμφωνα με τον Μαβίς, πρέπει να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις σε σχέση με την απευθείας συμμετοχή τουρκοκυπριακών σχολείων, καθώς και Τουρκοκυπρίων μαθητών και εκπαιδευτικών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Erasmus+’ στους τομείς της εκπαίδευσης, της παιδείας, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο 2021-2027.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα αποτελέσει κέρδος που θα αυξήσει την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης στα κατεχόμενα η συμπερίληψη τουρκοκυπριακών «πανεπιστημίων» που πληρούν κάποια κριτήρια στην «Διαδικασία της Bologna».

    Ο Μαβίς εξέφρασε στήριξη προς την πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Νιγιαζί Κιζίκλγιουρεκ για να καταστεί η τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ και χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί το Κυπριακό το θέμα των παιδιών που γεννιούνται από μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων με ξένους και δεν μπορούν να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προβάλλει «αχρείαστες δυσκολίες» σε πολλά θέματα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των Τουρκοκυπρίων, ο Μαβίς υποστήριξε ότι οι διαμένοντες στην κατεχόμενη Κύπρο υπόκεινται σε διακρίσεις όπως το γεγονός ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό που ισχύει σε χώρες μέλη της ΕΕ και δεν μπορούν να επωφεληθούν από το ΓΕΣΥ πληρώνοντας το ανάλογο τέλος.

    (ΚΣ)

    [07] Κανατλί: «Συνεχίζεται η παραχώρηση υπηκοοτήτων με εντολή του Τσαβούσογλου»

    H Avrupa (20.10.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) Μουράτ Κανατλί δήλωσε πως στα κατεχόμενα παραχωρούνται «υπηκοότητες» με εντολές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ανέφερε επίσης πως παρά τις «συμβολικές μηνύσεις» που είχε καταθέσει το κόμμα του, μαζί με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, το «υπουργικό συμβούλιο», συνέχισε να παραχωρεί αυθαίρετα «υπηκοότητες» με συχνότητα και ταχύτητα μετά τις εντολές του Τσαβούσογλου.

    Όπως δήλωσε ο Κανατλί, όχι μόνο συνεχίζεται η αυθαίρετη χορήγηση «ιθαγένειας», αλλά και δεν είναι γραμμένα με πληρότητα και ακρίβεια τα στοιχεία των προσώπων στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

    «Το γεγονός ότι ένα άτομο που γεννήθηκε το 1983 έλαβε την υπηκοότητα με την αιτιολογία ότι ήταν βετεράνος του 1974 έγινε αντιληπτό επειδή ξεχώριζε. Όταν το θέμα αποτυπώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο, το υπουργείο εσωτερικών υπέγραψε ένα άλλο σκανδαλώδες έργο, παραδίδοντας στον Τύπο τα προσωπικά δεδομένα του εν λόγω προσώπου, ιδίως την τουρκική ταυτότητα, η οποία προστατεύεται από το νόμο, και ενημερώνοντας ότι έκαναν ένα τυπογραφικό λάθος και ότι θα το διορθώσουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Υπό αυτές τις συνθήκες, το YKP θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην αλλαγή της δημογραφικής δομής και την παραβίαση του δικαιώματος ψήφου τόσο διεθνώς όσο και σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», είπε και κατέληξε τονίζοντας το Κόμμα του είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη μεταβίβαση της κυριαρχίας στην Τουρκία, και την μετατροπή των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [08] Υποχρεωτικά μαθήματα κορανίου για δημόσιους υπαλλήλους στα κατεχόμενα

    Η Yeni Bak?? (28.10.22) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λεγόμενων δημόσιων υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν, ο οποίος κατάγγειλε τον Χαλίλ Ταλάικουρτ, «πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου του πρωθυπουργικού γραφείου» ότι αναγκάζει «δημόσιους» υπαλλήλους να παρακολουθήσουν σε τζαμιά μαθήματα κορανίου για να γίνει αρεστός στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία.

    Είπε επίσης πως είχαν λάβει καταγγελίες σχετικά με ορισμένες συμπεριφορές του Ταλάικουρτ και ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και ότι η πρακτική αυτή αποξενώνει τους ανθρώπους από τη θρησκεία και την πίστη.

    «Κατά τη γνώμη μας, το κάνει αυτό για να φανεί αρεστός στην κυβέρνηση του ΑΚΡ. Προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του ΑΚΡ. Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση πιθανής αλλαγής εξουσίας αύριο, όσοι σήμερα δηλώνουν πίστη στο ΑΚΡ, όσοι κάνουν σόου για το θεαθήναι, θα στραφούν προς την ίδια κατεύθυνση με την επερχόμενη εξουσία», είπε καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ταλάικουρτ.

    «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θρησκευτική και ηθική κουλτούρα αυτής της χώρας. [?] Όποιος προσπαθεί να την αλλάξει θα του γυρίσει μπούμερανγκ. [?] Είμαστε μια κοσμική και δημοκρατική κοινωνία», σημείωσε.

    TDP: «Να σταματήσει αμέσως ο εξαναγκασμός»

    Εξάλλου, η Yeni Bak?? (31.10.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Νεβζάτ Όζκουντ αντέδρασε στους ισχυρισμούς ότι «δημόσιοι» υπάλληλοι πήγαιναν σε μαθήματα Κορανίου κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους και δήλωσε: «Ο εξαναγκασμός των δημοσίων υπαλλήλων να παρακολουθούν μαθήματα Κορανίου πρέπει να σταματήσει αμέσως».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Όζκουντ ανέφερε ότι «έχουν ενταθεί πρόσφατα οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση και την καταστροφή της αρχής της κοσμικότητας, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του συντάγματος».

    Υποστήριξε επίσης ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι τα αντιλαϊκά βήματα θα συνεχίσουν να γίνονται και δήλωσε ότι το TDP διεξάγει έναν κοινό αγώνα με τις δημοκρατικές και πατριωτικές ομάδες λέγοντας όχι στο «κτηριακό προεδρικό συγκρότημα (k?lliye)», ενάντια στις «καταπιεστικές επιβολές που είναι αντιλαϊκές, εχθρικές προς τη δημοκρατία και τη βούληση [της κοινότητας]».

    (ΚΣ)

    [09] Στην ατζέντα η μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία

    Η Diyalog (31.10.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Στην ημερήσια διάταξη το έργο με τα καλώδια», γράφει ότι μετά από τα διάφορα προβλήματα που παρατηρούνται στην «ΤΔΒΚ» με το θέμα της συνεχούς ακύρωσης των προσφορών για τη διάθεση καυσίμων στην «τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού» (KIB-TEK), οι Τουρκοκύπριοι πολίτες στα κατεχόμενα αντιδρούν και νιώθουν ενοχλημένοι.

    Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, διάφοροι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στο θέμα του ηλεκτρισμού και αναφέρουν ότι φοβούνται πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να μείνουν στο σκοτάδι.

    Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό, διεξάγονται συνομιλίες και επαφές με την Τουρκία για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, για να εγκατασταθούν υποθαλάσσια καλώδια και να μεταφερθεί ρεύμα από την Τουρκία, θα χρειαστούν δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, υπάρχουν σκέψεις όπως αγοραστούν επιπρόσθετες γεννήτριες στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Τράπεζας της Κερύνειας και διασφαλιστεί ότι η διάθεση καυσίμων θα γίνεται από την Τουρκία.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ συζήτησε το θέμα του ηλεκτρισμού με την Άγκυρα και διαβίβασε την άποψη που αφορά στην τοποθέτηση φίλτρων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, η οποία, όπως υποστηρίζεται, αντιμετωπίστηκε θετικά.

    (ΑΚ)

    [10] Αφρικανοί διαμένοντες παρανόμως στα κατεχόμενα σε εστίες συγγενή του Αρικλί

    Η Avrupa (30.10.22), υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι εστίες του Αρικλί είναι η διεύθυνση για τους παράνομους», αναφέρεται στην σύλληψη 21 Αφρικανών που διέμεναν παρανόμως στα κατεχόμενα χωρίς «άδεια» διαμονής, διασυνδέοντας τους με το όνομα του λεγόμενου υπουργού μεταφορών», Ερχάν Αρικλί.

    Σε είδηση που φέρει την υπογραφή του αποκαλούμενου ως «δημοσιογράφος του λαού», Σερντίτς Μαϊπά, το γεγονός χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο που αφορά παρατυπίες, λαθρεμπορία ανθρώπων και πλαστογραφίες και αναφέρεται ότι στις 21 Οκτωβρίου η λεγόμενη αστυνομία, συνέλαβε, 21 παράνομους Αφρικανούς που διέμεναν στα κατεχόμενα χωρίς «άδεια» διαμονής, σε φοιτητικές εστίες στο κατεχόμενο χωριό Μια Μηλιά, οι οποίες και ανήκουν στον Αρικλί.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα εναντίον του Αρικλί, που είναι ο ιδιοκτήτης της φοιτητικής εστίας, ενώ από την άλλη, οι Αφρικανοί που διέμεναν εκεί συνελήφθησαν.

    Θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον ο Ερχάν Αρικλί θα προβεί σε δηλώσεις για τις εστίες που ανήκουν στον αδελφό του και υπογραμμίζει ότι αναμένονται επίσης απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στο κατά πόσον αυτό το θέμα διασυνδέεται με εμπορία προσώπων, αλλά και στο θέμα του κατά πόσον ο ηλεκτρισμός στις συγκεκριμένες εστίες είναι παράνομος.

    Για το ίδια θέμα, η Avrupa (31.10.22) γράφει ότι ο Ερχάν Αρικλί, σε γραπτή του ανακοίνωση για το θέμα, υποστήριξε ότι ο ιδιοκτήτης της φοιτητικής εστίας είναι ο ανιψιός του και σημείωσε ότι αν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό και παράτυπο, υπεύθυνος για αυτό είναι ο ανιψιός του.

    (ΑΚ)

    [11] Απευθείας πτήσεις προς Μαύρη Θάλασσα ζητούν οι έποικοι από την εν λόγω περιοχή

    H K?br?s (28.10.22) γράφει ότι ο «πολιτιστικός σύνδεσμος Μαύρης Θάλασσας στην ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται η οργάνωση των Τούρκων εποίκων από την περιοχή της Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο των Τουρκικών Αερογραμμών στα κατεχόμενα, αξιώνοντας την έναρξη απευθείας πτήσεων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο «πρόεδρος» του «διοικητικού συμβουλίου» του «συνδέσμου» Αντέμ Μπάς είπε ότι υπάρχουν περίπου 40,000 άτομα από την Μαύρη Θάλασσα που ζουν στην «ΤΔΒΚ» και σημείωσε ότι το γεγονός ότι δεν διεξάγονται απευθείας πτήσεις από την «ΤΔΒΚ» προς την Μαύρη Θάλασσα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα γι’ αυτούς, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Ο Μπας τόνισε την ανάγκη για την άμεση έναρξη απευθείας πτήσεων.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Άγιου Αμβρόσιου, Τζεμάλ Έρντογαν έκανε έκκληση όπως εισακουστεί η φωνή των ατόμων από την Μαύρη Θάλασσα που διαμένουν στην «ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι θα διεκδικήσουν με κάθε «δημοκρατικό μέσο» και μέχρι τέλους τα δικαιώματα των «πολιτών» από την Μαύρη Θάλασσα που διαμένουν στην «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [12] Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων γιατρών για τη φυλάκιση της Φιντζαντζί

    Η Yeni D?zen (28.10.22) γράφει ότι η ένωση Τουρκοκυπρίων ιατρών χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη σύλληψη της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούν Φιντζαντζί, [επειδή ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί χημικά όπλα].

    Στο μήνυμα αλληλεγγύης που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης, η εκστρατεία συκοφάντησης εναντίον της Φιντζντζί χαρακτηρίζεται ως «μια σκόπιμη προσπάθεια για να επιφέρουν πλήγμα στις επαγγελματικές οργανώσεις και στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης».

    Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Λυπούμαστε που οι προσπάθειες της Φιντζαντζί να αναζητήσει την αλήθεια ως γιατρός, χωρίς την πρόθεση να στοχοποιήσει οποιοδήποτε ίδρυμα ή οργανισμό, χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για να προσπαθήσουν να φθείρουν έναν έγκριτο και σύγχρονο επαγγελματικό οργανισμό όπως ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος. [?] Στις σύγχρονες δημοκρατίες, οι επαγγελματικές οργανώσεις είναι οι εγγυητές των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Ως εκ τούτου, αυτές και παρόμοιες επιθέσεις κατά του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου και των στελεχών του βλάπτουν τη δημοκρατία και εξαλείφουν την ελευθερία της έκφρασης».

    (ΙΣ)

    [13] Πολεμικά Τουρκικά πλοία σε κατεχόμενα λιμάνια για την επέτειο της 29ης Οκτωβρίου

    Η K?br?s (30.10.22) γράφει ότι τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG Meltem και TCG Gelibolu πραγματοποιήσαν επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας της Τουρκίας που εορτάζεται στις 29 Οκτωβρίου.

    Το πρώτο πλοίο κατέπλευσε στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας και το δεύτερο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και ήταν ανοικτά για επίσκεψη από το κοινό.

    (ΚΣ)

    [14] Σαβασάν: Σύντομα ο τουρισμός θα συμβάλει περισσότερο στην οικονομία

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (30.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,t8kNpUTw7MtQN2Zi2jxmg6BhEHXdMixwLiDbX2gQDxzPQuhn1ASRgfSyF9GD5PvQHgWmJ9BtxjOInQ9pSzWz3B-tsesfV1TjeyLqrrNzOpjdmXwP88,&typo=1) γράφει ότι στην Έκθεση Τουρισμού της Αττάλειας (AFT) συμμετείχε ο πρόεδρος του λεγόμενου συμβουλίου τουρισμού υγείας του κατοχικού καθεστώτος και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Αχμέτ Σαβασάν.

    Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Σαβασάν είπε ότι εξετάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα και τις τάσεις των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνεται ότι η πίτα του ιατρικού τουρισμού και η ζήτηση για τουρισμό στον τομέα της υγείας θα αυξηθεί μετά την πανδημία, και πρόσθεσε ότι το αποσχιστικό καθεστώς στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο εργάζεται για να πάρει μερίδιο από αυτή την πίτα.

    «Αποδείξαμε ότι είμαστε ένας υγιής και αξιόπιστος τουριστικός προορισμός, επιτυγχάνοντας μεγάλη επιτυχία στην προστασία της υγείας τόσο των δικών μας ανθρώπων όσο και των τουριστών και φοιτητών στη χώρα μας σε σύγκριση με πολλές χώρες», υποστήριξε ο Σαβασάν αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την πανδημία στα κατεχόμενα και ισχυρίστηκε ότι η «βόρεια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, προτιμάται όλο και περισσότερο από τους τουρίστες στον τομέα της υγείας, χάρη στην επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και τη γεωγραφική της θέση, τα ιστορικά, τουριστικά και ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά, τα υψηλής ποιότητας νοσοκομεία της, τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, τους εξειδικευμένους γιατρούς που χρησιμοποιούν σύγχρονες πληροφορίες κλπ.

    Κατέληξε λέγοντας ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν το ποσοστό των εξειδικευμένων τουριστών που επισκέπτονται τα κατεχόμενα και ότι σε αυτούς τους τομείς λαμβάνουν την υποστήριξη της Τουρκίας και σύντομα ο τουρισμός θα φτάσει σε ένα σημείο που θα συμβάλει πολύ περισσότερο στην οικονομία.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Με αναφορά στην Κύπρο η Τουρκία σχολιάζει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Ισραήλ-Λιβάνου

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (27.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,R4RjRz0RxZmE2QwzM07kve20QEWJT5A6ErgR3F48cHmYBQaUcgbL-JwMt75QCrjlitK8abgpSu1qBr3JKsQuRtgNeqOsGQcCZcRY3U-8xU0w55&typo=1) εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

    «Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, που υπογράφηκε σήμερα (27 Οκτωβρίου) ως αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ευχόμαστε ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις.

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης ένα μοντέλο κοινής εκμετάλλευσης και επιμερισμού των εσόδων μέσω τρίτου μέρους για ορισμένες περιοχές αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των δύο πλευρών. Το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

    Ακριβώς όπως τον περασμένο Ιούλιο η ΤΔΒΚ είχε προτείνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά μια συνεργασία βασισμένη στην αντίληψη της κοινής εκμετάλλευσης καθορίζοντας δίκαια ποσοστά κατανομής των εσόδων με τρόπο που δεν θα έθιγε τα υφιστάμενα δικαιώματα των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών και πρότεινε τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για το σκοπό αυτό.

    Η Τουρκία, η οποία το 2020 πρότεινε τη διοργάνωση μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζει να υποστηρίζει τις προτάσεις συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υπέβαλε η ΤΔΒΚ το 2011, το 2012, το 2019 και το 2022».

    (ΓΜ)

    [02] Ρώσος Πρέσβης στην Άγκυρα: «Η επίσημη στάση μας στο Κυπριακό παραμένει η ίδια»

    Η επίσημη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει η ίδια, δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στη H?rriyet (31.10.22, hurriyet.com.tr), o Ρώσος Πρέσβης στην Άγκυρα Αλεξέι Γέρχοφ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του αρθρογράφου της εφημερίδας, Σελτζιούκ Μποκέ, τρείς μέρες πριν την μονομερή απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ο Γέρκοφ αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε:

    «Η επίσημη στάση μας όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού είναι ίδια με αυτή που ίσχυε προηγουμένως. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας λύσης, αποδεκτής από όλες τις πλευρές, δίκαιης και βιώσιμης στα πλαίσια τους διεθνούς δικαίου όπως καθορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αυτή η λύση, πρέπει να εξευρεθεί από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητες της Κύπρου».

    Σχετικά με το θέμα των αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας για τη χρήση «χημικών όπλων» και «βρώμικης βόμβας», ο Ρώσος Πρέσβης υποστήριξε ότι η ουκρανική ηγεσία, έχοντας την πλήρη στήριξη Δυτικών χωρών, κάνει προπαγάνδα προβάλλοντας ισχυρισμούς περί χρήσης «βρώμικης βόμβας» από τη Ρωσία στα εδάφη που έθεσε υπό τον έλεγχο της στο Κίεβο.

    Ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε την ενόχληση του για το γεγονός ότι δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον όσον αφορά τη μεταφορά σιτηρών από τη Ρωσία, όπως είχε επιδειχθεί στην περίπτωση της Ουκρανίας.

    Αξιολογώντας τις σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εναρμόνιση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, ο Γέρκοφ εξέφρασε την άποψη ότι η εναρμόνιση των σχέσεων των δύο χωρών θα είναι προς όφελος και των δύο.

    (ΑΚ)

    [03] Τατάρ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (29.10.22, milliyet.com.tr), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε ημερίδα για τα μέσα ενημέρωσης που διεξήχθη στην Αλάνια από τουρκική δημοσιογραφική ένωση με την ονομασία Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η αναγνώριση της «κυρίαρχης ισότητας» των Τουρκοκυπρίων είναι αναγκαία για μια δίκαιη και μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα σε αυτή την περιοχή και κατέχει εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και δικαιώματα που πηγάζουν από το 1571.

    Ο Τατάρ επίσης ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση και ότι οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με την υποστήριξη της Τουρκίας.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «παρά τα παιχνίδια που παίζονται στην κρίσιμη διαδικασία, ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται για πάντα στην Κύπρο ως αποτρεπτική δύναμη», ότι γνωρίζουν καλά τις προθέσεις της άλλης πλευράς και ότι στόχος τους είναι «η ένωση του βορρά και του νότου».

    Συνέχισε λέγοντας ότι με την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί, αυτό θα μπορούσε να οδηγηθεί στην προ του 1974 εποχή και πρόσθεσε:

    «Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ενιαίο κράτος με την πάροδο του χρόνου. Επειδή θα υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το παιχνίδι που παίζεται είναι η εξάλειψη του καθεστώτος εγγυητή της Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν πίσω στην προ του 1974 περίοδο με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Αυτό που μας αρμόζει είναι η συνέχιση μιας πολύ πιο υπέρτερης και εθνικής θέσης ενώνοντας τα εθνικά μας συμφέροντα στη γεωπολιτική, γεωστρατηγική και θαλάσσια δικαιοδοσία, τις ηπειρωτικές περιοχές και τον εναέριο χώρο της περιοχής μας, με τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ τόσο στην Κύπρο όσο και στη γαλάζια πατρίδα, μας. Αυτό κάνουμε».

    Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

    Στην ημερίδα συμμετείχε μεταξύ άλλων μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε:

    «Η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια έχει εξελιχθεί από περιφερειακή σε παγκόσμια δύναμη Θα συνεχίσουμε το έργο μας αυξάνοντας τις προσπάθειές μας. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού της ΤΔΒΚ, του Αζερμπαϊτζάν και ολόκληρου του τουρκικού κόσμου».

    (ΓΜ)

    [04] Διπλωματία Έρντογαν για ένταξη της «ΤΔΒΚ» στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών

    Σύμφωνα με τη Milliyet (31.10.22, milliyet.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν αναμένεται να εντατικοποιήσει τη διπλωματική του κινητικότητα εντός του Νοέμβρη.

    Στις 4 Νοεμβρίου ο Έρντογαν αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, και ακολούθως στις 8 Νοεμβρίου θα συναντηθεί με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ulf Kristersson στην Άγκυρα.

    Πρωτοβουλία για την «ΤΔΒΚ»

    Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει επίσης στην Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών που θα συνέλθει στην Σεμερκάνδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν στις 10-11 Νοεμβρίου. Όπως γράφει η εφημερίδα, αυξήθηκε η πιθανότητα να ληφθεί μια απόφαση στην σύνοδο για να καταστεί μόνιμο μέλος της οργάνωσης η «ΤΔΒΚ».

    Μετά την Σεμερκάνδη, ο Έρντογαν θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των G-20. Επιπλέον, κατά την παραμονή του εκεί, θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με ηγέτες πολλών χωρών.

    (ΑΚ)

    [05] Επαφές Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στην Τουρκία

    H Milliyet (28.10.22, milliyet.com.tr), σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Νέα αρχή σε τρείς τομείς με το Ισραήλ», αναφέρεται στην επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Benjamin Gantz στην Τουρκία και γράφει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού ΥΠΑΜ στην την Άγκυρα μετά από 12 χρόνια.

    Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στην Τουρκία ως ένα πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ισραηλινός Υπουργός, συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς επίσης και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον ομόλογό του, ο Ακάρ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας, θα αποτελέσει την αιτία για σημαντικές εξελίξεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

    Χαρακτηρίζοντας ως σημείο αναφοράς για τις σχέσεις των δύο χωρών τις αμοιβαίες συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Έρντογαν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο Ακάρ δήλωσε ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ είναι δύο χώρες πολύ σημαντικές για την περιοχή.

    Σημειώνοντας ότι η συνάντηση του με τον Gantz ήταν πολύ εποικοδομητική, ο Ακάρ είπε ότι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ανοικτά και ξεκάθαρα τις ευαισθησίες τους, τις θέσεις τους και την πολιτική τους σε διάφορα ζητήματα.

    Σημειώνοντας ότι έχουν την εμπειρογνωμοσύνη από το παρελθόν όσον αφορά στο θέμα της συνεργασίας τους με το Ισραήλ στους τομείς της άμυνας, της αμυντικής βιομηχανίας και της στρατιωτικής ασφάλειας, ο Ακάρ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Στην απαρχή αυτής της νέας περιόδου, ανταλλάξαμε απόψεις όσον αφορά στο πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Θεωρώ ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας μας και του διαλόγου θα διευκολύνει τη επίλυση διαφόρων προβλημάτων που έχουμε, στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ μας, όπως το θέμα της Παλαιστίνης».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός Υπουργός εξέφρασε χαρά για την επίσκεψη του στην Τουρκία, μίλησε για υποσχόμενο μέλλον στις σχέσεις τους με την Τουρκία και σημείωσε ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.

    «Ενώ συνεχίζουνε τη δυνατή μας συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και τους συμμάχους στις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία στρέφονται σε μια θετική κατεύθυνση. Και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει γέφυρες που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών και να μειώσει τις συγκρούσεις. Με βάση αυτά που συμφωνήσαμε στη συνάντηση μας, έχω δώσει εντολές στην ομάδα μου για να αρχίσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [06] Επαφές Τσαβούσογλου στο Μπενίν

    Η Milliyet (27.10.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι το Μπενίν επισκέφθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα ο Τσαβούσογλου είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπενίν, Aur?lien Agbenonci.

    Σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε αξιολόγηση των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της ασφάλειας και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των οικονομικών τους σχέσεων.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως Τουρκία αγαπάμε πολύ την αφρικανική ήπειρο, τις χώρες της και τα δικαίωματά τους. Δεν το εκφράζουμε μόνο με τα λόγια, το αποδεικνύουμε με όλες μας τις δράσεις».

    Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε στον Abgenonci ότι η «τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν» (FET?) αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το Μπενίν και όλες τις χώρες στις οποίες δρα.

    Καταληκτικά, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία άνοιξε πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Μπενίν, Κοτόν, το 2014 και εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις των προέδρων των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν έχει ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις σε 35 αφρικανικές χώρες.

    (ΓΜ)

    [07] ΥΠΕΞ: «Επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων μας με χώρες του Αραβικού Συνδέσμου»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (29.10.22, milliyet.com.tr), o Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσιού Μπιλγκίτς, απάντησε γραπτώς σε σχετική ερώτηση όσον αφορά στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στην Αλγερία στις 1-2 Νοεμβρίου, αλλά και για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.

    Εκφράζοντας βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα της συνόδου θα είναι επιτυχή όσον αφορά σε διάφορα ζητήματα, όπως στο Παλαιστινιακό, ο Μπιλγκίτς ευχήθηκε επίσης ότι η Σύνοδος θα αποτελέσει την ευκαιρία για να εισέλθουν σε μια νέα περίοδο φιλίας και αμοιβαίας αλληλεγγύης όλες οι χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις χώρες μέλη του, ο Μπιλγκίτς δήλωσε ότι επιθυμία τους είναι επίσης να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασίας τους με τις χώρες αυτές και να παράγουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν.

    (ΑΚ)

    [08] Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας για τον «διάδρομο σιτηρών»

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (30.10.22, aa.com.tr) δημοσιεύει την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την αναστολή εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον πλοίων του ρωσικού στόλου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

    «Το ρωσικό προσωπικό που έχει τοποθετηθεί στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα αναχωρήσει κανένα πλοίο από την Ουκρανία. Η επιθεώρηση των πλοίων που είναι φορτωμένα με σιτηρά και περιμένουν στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και αύριο. Για την επίλυση του προβλήματος και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε συντονισμό μέχρι σήμερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις και τον συντονισμό με τους ομολόγους του και οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται και να συντονίζονται μεταξύ τους.

    Στις συναντήσεις αυτές, τα μέρη υπενθυμίζουν τη σημασία της συνέχισης αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα παγκοσμίως και αποδεικνύει ότι όλες οι κρίσεις μπορούν να επιλυθούν με καλή θέληση και διάλογο, καθώς και τη σημασία της αποφυγής κάθε είδους προκλήσεων που θα επηρεάσουν αρνητικά τη συνέχιση του μηχανισμού. Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα συνεχίσει να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα».

    (ΓΜ)

    [09] Προηγείται το ΑΚΡ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (29.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,w7ix2EzbugNtxWSCRQ6xnVd6juiiaVaR9Ld8LMt1l1-QFYcH2t6Y2LlJWQCuHsGaU5llcrEXfqk2RiCHD4Qp1tPQCGjIqa8Hf0AGUhn97rB0Wg,&typo=1) δημοσιεύει αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το ΑΚΡ παραμένει στην πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Metropoll με δείγμα συνολικά 2,145 ερωτηθέντων σε 28 επαρχίες με βάση 26 περιφέρειες, σύμφωνα με το σύστημα NUTS 2 μεταξύ 15-18 Οκτωβρίου 2022 με την μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και στάθμιση.

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή», το 31,6% απάντησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 20,4% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 10,9% το Καλό Κόμμα (?yi Parti), το 10,5% το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το 8,8% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το 1,2% το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το 1,1% το Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP) και το 0,6% το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi).

    Τα ποσοστά της ψήφου διαμαρτυρίας, των αναποφάσιστων και όσων δεν απάντησαν αθροίζονται στο 12,1%.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 31 October 2022 - 13:50:09 UTC