Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-11-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 217/2022 08.11.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παράνομη επίσκεψη Φουάτ Οκτάι στις κατεχόμενες περιοχές
  • [02] Συνάντηση Τατάρ στη Βουλή των Λόρδων
  • [03] Απευθείας εμπόριο με την Μεγάλη Βρετανία ζήτησε ο Τατάρ
  • [04] Τατάρ: «Οι πρωτοβουλίες για απευθείας πτήσεις συνεχίζονται»
  • [05] Ατάογλου: «Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύτιμη για τη βόρεια Κύπρο»
  • [06] Συνάντηση Σιμπέρ Ταταρ με τουρκοκυπριακές MKO στο Λονδίνο
  • [07] Χασίπογλου: «Θα εξηγήσουμε τη νέα πολιτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
  • [08] Τάτσοϊ: Περίπου 5,000 θα επωφεληθούν από τη «μεταναστευτική αμνηστία»
  • [09] Αντιδράσεις κατά της απόλυσης δημοσιογράφου από λεγόμενο πανεπιστήμιο
  • [10] Συνεργασία YKP με TDP-TKP για τις επερχόμενες «δημοτικές εκλογές»
  • [11] Συμμετοχή στο Συμβούλιο Τραπεζικών Ενώσεων των Τουρκικών Κρατών
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Ακάρ με αμερικανική αντιπροσωπεία
  • [02] Κοινή άσκηση σεισμού για Τουρκία και κατεχόμενα
  • [03] Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις κατά αμάχων στην Ιντλίμπ
  • [04] Δίωξη κατά βουλευτή του CHP για δηλώσεις περί χρήσης χημικών όπλων

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παράνομη επίσκεψη Φουάτ Οκτάι στις κατεχόμενες περιοχές

    Η K?br?s (08.11.22) γράφει ότι σήμερα αναμένεται να αφιχθεί στις κατεχόμενες περιοχές ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. Στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψής του, ο Οκτάι θα συναντηθεί αύριο στην κατεχόμενη Μόρφου με γυναίκες παραγωγούς και επιχειρηματίες. Στη συνέχεια, θα μιλήσει στη Λευκωσία στο πλαίσιο τελετής εγκαινίων και παρουσίασης του «κέντρου δεδομένων» της λεγόμενης πρωθυπουργίας, με συμμετοχή κοινού.

    Ανάμεσα στα έργα που θα εγκαινιάσει ο Οκτάι θα είναι το «κέντρο δημόσιων δεδομένων της ΤΔΒΚ», οι δρόμοι Μόρφου ? Λεύκας και Πλατανισσός ? Γιαλούσα και 90 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το πρώτο τμήμα της αρδευτικής γραμμής της πεδιάδας της κεντρικής Μεσαορίας, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα του έργου υδροδότησης από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές, και το έργο της γραμμής σύνδεσης με τη δεξαμενή αποθήκευσης μήκους 207 χιλιομέτρων.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Οκτάι, θα παρουσιαστούν επίσης τα επενδυτικά προγράμματα για τη νεολαία και τον αθλητισμό, το πρόγραμμα για το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών του κατοχικού καθεστώτος, το πρόγραμμα για το τριγωνομετρικό δίκτυο στα κατεχόμενα, πρόγραμμα για τα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης και προγράμματα του τουρκικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ταυτοχρόνως θα ανακοινωθούν πολλά προγράμματα επιχορηγήσεων και έργα.

    (ΙΣ)

    [02] Συνάντηση Τατάρ στη Βουλή των Λόρδων

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (08.11.22, BRTK), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε στο Λονδίνο με την «ομάδα φιλίας της ΤΔΒΚ» στη Βουλή των Λόρδων, στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ αναφέρθηκε στα «εμπάργκο και την αδικία της απομόνωσης», κατά την έκφρασή του, ζήτησε την άρση τους και υποστήριξε ότι η Αγγλία πρέπει να αρχίσει απευθείας πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο Τατάρ εξήγησε επίσης τη «νέα πολιτική» της τουρκοκυπριακής πλευράς και τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, τονίζοντας την ανάγκη για την «κατάργηση των άδικων εμπάργκο που εφαρμόζονται στον τουρκοκυπριακό λαό».

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι ακούγεται η φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» με την ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Αγγλία, η οποία αποτελεί μια από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο, πρέπει να ακούσει περισσότερο τη φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Υποστηρίζοντας ότι ως «ΤΔΒΚ» έχουν συχνές συναντήσεις με τους Βρετανούς αξιωματούχους και δίνουν αγώνα στα θέματα που αφορούν στις απευθείας πτήσεις και στο απευθείας εμπόριο, ο Τατάρ κάλεσε την Αγγλία να ενεργεί σύμφωνα με τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο τις οποίες, όπως υποστήριξε, γνωρίζει πολύ καλά, αλλά και να προβεί σε βήματα με βάση αυτές τις «πραγματικότητες».

    Ισχυριζόμενος ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έζησε δύσκολα χρόνια και εκδιώχθηκε με τη βία των όπλων από την Δημοκρατία που ήταν συνεταιρικό κράτος, ο Τατάρ σημείωσε ό,τι εντούτοις ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα τους για την ύπαρξη τους. «Με τη στήριξη της Τουρκίας, ιδρύσαμε το κράτος μας το οποίο σήμερα είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου που έχει πάρει τη θέση του στην περιοχή ως ένα δυνατό κράτος», υποστήριξε.

    Τονίζοντας την ανάγκη όπως η βρετανική κυβέρνηση δώσει περισσότερη βαρύτητα στις προσδοκίες της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ επανέλαβε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν πρόκειται ποτέ να μπει κάτω υπό το ζυγό της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ίσος κυρίαρχος και ανεξάρτητος λαός στην Κύπρο», ισχυρίστηκε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν πρόκειται ποτέ να εγκρίνει και να αποδεχθεί την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, ο Τατάρ σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στην «ΤΔΒΚ» και την στηρίζει.

    Ισχυριζόμενος ότι έχουν συνεχώς να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που παρεμβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα των απευθείας πτήσεων, του απευθείας εμπορίου, των επαφών τους διεθνώς και της συμμετοχής τους σε αθλητικές οργανώσεις, ο Τατάρ είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψουν σε όλα αυτά και θα συνεχίσουν, όπως ανέφερε, παρά τα «εμπάργκο», να καταβάλλουν προσπάθειες για να ακούγεται η φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» στη διεθνή σκηνή.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα τα εμπάργκο που όπως ισχυρίστηκε εφαρμόζονται κατά τους τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν πέραν των 300,000 Τουρκοκυπρίων που ζουν στο Λονδίνο και θεωρούν ότι υπάρχουν και περίπου 1 εκατομμύριο Τουρκοκύπριοι σε όλο τον κόσμο.

    «Υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών στον κόσμο και στην περιοχή, η ΤΔΒΚ έχει καταστεί ένα πολύ σημαντικός προορισμός», υποστήριξε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι με τη στήριξη της Τουρκίας θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται «την ισότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία» τους.

    Ο Τατάρ πρόσθεσε και τα εξής: «Απαιτούμε πλέον την άρση της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού και ειδικότερα από την Αγγλία, τονίζουμε την ανάγκη για έναρξη απευθείας πτήσεων προς το Έρτζιαν, αφού υπάρχουν εκατοντάδες που έρχονται από τη Βρετανία στην ΤΔΒΚ είτε για διακοπές είτε για να ζήσουν εδώ».

    Ισχυριζόμενος ότι στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν χάσει πολλή χρόνο στην αναζήτηση λύσης στη βάση ομοσπονδίας, ο Τατάρ επανάλαβε την θέση ότι τέλειωσε η αναζήτηση λύσης στη βάση ομοσπονδίας και ότι θα συνεχίσουν το δρόμο τους στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητά τους είναι η ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης και υποστήριξε ότι η μεταφορά νερού από την Τουρκία, η συνέχιση των επενδύσεων και η έκκληση που έγινε για «αναγνώριση της ΤΔΒΚ» είναι πολύ σημαντικά.

    Τονίζοντας την ανάγκη όπως η Αγγλία, ως μια χώρα που γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό, δώσει και την απαραίτητη στήριξη στην «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η Αγγλία θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Επαναλαμβάνοντας ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσα κυρίαρχα κράτη», ο Τατάρ υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι μια λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της συνεργασίας των «δύο κρατών».

    «Η ΤΔΒΚ είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Με τη συνεργασία των δύο κρατών στην Κύπρο, θα μπορούν να βαδίζουν στο μέλλον μαζί και θα μπορούν να κάνουν συνεργασίες σε διάφορους τομείς και κυρίως στο θέμα της ενέργειας», ισχυρίστηκε, ο Τατάρ, διαμηνύοντας για μια ακόμη φορά ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη».

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του και το κράτος του», κατέληξε.

    (ΑΚ)

    [03] Απευθείας εμπόριο με την Μεγάλη Βρετανία ζήτησε ο Τατάρ

    Η Vatan (08.11.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές, επισκέφθηκε το γραφείο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) στην αγγλική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Τατάρ ανέφερε ότι παρόλο που η Μεγάλη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη γνωρίζει το Κυπριακό, εντούτοις συνεχίζει, όπως υποστήριξε, την «αδικία σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρεμβάλλοντας εμπόδια και εμπάργκο».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ έχει αποκτήσει περισσότερη σημασία» μετά την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για άρση των λεγόμενων εμπάργκο και αναγνώριση της του κατοχικού καθεστώτος, ο Τατάρ σημείωσε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία θα μπορούσε να κάνει η Μεγάλη Βρετανία, όπως η ανάπτυξη του «απευθείας εμπορίου».

    «Έχει αυξηθεί η αξία της χώρας και στο σημείο που έχουμε φθάσει, χρειάζεται μαζί με την Τουρκία να αυξήσουμε τις επαφές μας με τη βρετανική κυβέρνηση», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους όσον αφορά στο θέμα των απευθείας πτήσεων, ο Τατάρ συνεχάρη το Επιμελητήριο για το άνοιγμα γραφείου στο Λονδίνο, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του γραφείου είναι σημαντικό αφού δίνει το μήνυμα σε επιχειρηματίες στο Λονδίνο ότι «είμαστε εδώ», αλλά και επειδή δίνεται η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή, η ύπαρξη και οι στόχοι των Τουρκοκυπρίων.

    «Στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν πολύ επιτυχημένοι επιχειρηματίες, άτομα που αναζητούν νέες ευκαιρίες, άτομα που κάνουν επενδύσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος μας στόχος πρέπει να είναι να τους ενθαρρύνουμε», σημείωσε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την «ΤΔΒΚ», αφού εκεί υπάρχει μεγάλος πλούτος και πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις.

    Ντενίζ: «Στοχεύουμε απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ αναφέρθηκε στο άνοιγμα γραφείου του Επιμελητηρίου στο Λονδίνο και εξήγησε ότι στόχος τους είναι να εντοπίσουν τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί και να δημιουργήσουν γι’ αυτούς γέφυρες επικοινωνίας με τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Ο Ντενίζ πρόσθεσε επίσης ότι ανάμεσα στους στόχους τους είναι να αναζητήσουν τρόπους για τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία. «Στοχεύουμε στη διεξαγωγή απευθείας πτήσεων και απευθείας εμπορίου», δήλωσε ο Ντενίζ.

    (ΑΚ)

    [04] Τατάρ: «Οι πρωτοβουλίες για απευθείας πτήσεις συνεχίζονται»

    Ο παράνομος Bayak (07.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,8OP2FkHqQcxuJ139NdP8WJfu09dML5o425kJXZi5OjinwI061ih8ZwhlGrHiSzeKLYXn04qbhyrq6vw4EUXNXzLBRq4Lwi6yY8io23qlhhF9m5l3EOKHt4MmfyI&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειές τους για έναρξη απευθείας πτήσεων προς την «ΤΔΒΚ».

    Σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε περίπτερο της «ΤΔΒΚ» στην Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στα κατεχόμενα με έμπειρες ομάδες και τις σωστές προσεγγίσεις και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα «λαμπρό αστέρι» στην Ανατολική Μεσόγειο με τη φύση, τον πολιτισμό, τις νέες επενδύσεις και το νέο της αεροδρόμιο.

    Υποστηρίζοντας ότι το τουριστικό δυναμικό έχει αυξηθεί με το άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι με το άνοιγμα του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον επιπλέον 500.000 τουρίστες ετησίως.

    Ο Τατάρ ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αυξάνει την στήριξή του για την προβολή της «ΤΔΒΚ» στο εξωτερικό.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι: «Παρόλο που δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, οι πρωτοβουλίες μας συνεχίζονται ώστε οι επιβάτες να φτάνουν στην ΤΔΒΚ χωρίς να αλλάξουν αεροπλάνο. Κάτι θα αλλάξει σίγουρα. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική κατάσταση όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία, αλλά προωθούμε σοβαρά το θέμα αυτό. Υπάρχουν εξελίξεις και είναι ελπιδοφόρες».

    (ΓΜ)

    [05] Ατάογλου: «Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύτιμη για τη βόρεια Κύπρο»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (07.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,I1keUTIClN6M1sPFHG4felZT9G9IQrbEBFZP914DXP8KCp0OAZWUyNdCW0yQCYKTP3eNoJYBUStqOeIgj3DKyjLpbwUTfVP5x9BGig075DjKY,&typo=1), ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ πολύτιμη για τον τουρισμό της «ΤΔΒΚ» και ότι ο στόχος είναι ένα πολύ καλύτερο 2023 στον τουριστικό τομέα.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος ξεκίνησε τις δραστηριότητες προώθησης με τη συμμετοχή του στην τουριστική έκθεση «World Travel Market», η οποία πραγματοποιείται στο Λονδίνο μεταξύ 7-9 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Ταταρ και ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ επισκέφθηκαν το περίπτερο της «ΤΔΒΚ» στην έκθεση και έλαβαν πληροφορίες για τον τουρισμό της «βόρειας Κύπρο».

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και στη φετινή 43η Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού (WTM), το εθνικό περίπτερο της «ΤΔΒΚ» βρίσκεται στην αίθουσα "Ευρώπη και Μεσόγειος" του εκθεσιακού χώρου, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι φέτος, το περίπτερο προωθείται με αφίσες που αντικατοπτρίζουν τον τουρισμό της «χώρας» σε μια σύγχρονη αντίληψη.

    Διαφημιστικές ταινίες για Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία

    Αναφερόμενος στην προβολή διαφημιστικής για την κατεχόμενη Κύπρο σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και τηλεοράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ατάογλου δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσουν νέες διαφημιστικές ταινίες και νέες μεθόδους μάρκετινγκ σύμφωνα με το «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Είπε επίσης ότι οι νέες διαφημιστικές ταινίες που γυρίστηκαν στην «ΤΔΒΚ» προετοιμάστηκαν για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ρωσίας και ότι οι ταινίες θα μεταδοθούν ξεχωριστά σε αυτές τις 3 διαφορετικές χώρες.

    Ο Ατάογλου υποστήριξε ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα το 2023 με το άνοιγμα του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και ότι ο τουρκικός Οργανισμός Τουριστικής Προώθησης και Ανάπτυξης, ο οποίος εκτελεί δραστηριότητες προώθησης υπό το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, θα πραγματοποιήσει επίσης δραστηριότητες προώθησης και μάρκετινγκ για τον προορισμό της «ΤΔΒΚ» φέτος.

    Ο Ατάογλου ανέφερε, τέλος, ότι αναμένουν 2-3 φορές περισσότερους τουρίστες από την Ευρώπη το 2023 με την επίδραση των δραστηριοτήτων προώθησης που θα πραγματοποιηθούν.

    (ΓΜ)

    [06] Συνάντηση Σιμπέρ Ταταρ με τουρκοκυπριακές MKO στο Λονδίνο

    Η Vatan (08.11.22) γράφει ότι η Σιμπέρ Τατάρ, σύζυγος του του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο με τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Στη συνάντηση, η Σιμπέρ Τατάρ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΚΟ για το έργο «Υπάρχω και εγώ», το οποίο εκπονείται υπό την αιγίδα της λεγόμενης προεδρίας.

    Η Σιμπέρ Τατάρ ενημέρωσε επίσης τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο Λονδίνο για την διαδικτυακή ιστοσελίδα της λεγόμενης προεδρίας https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fydkt.gov.ct.tr&c=E,1,6MF5ykltqTuhMoENuhFQKjB3CepAYFKyATNJUVmJRdFE4kNwqTOIuR92WTSIX3WBVetsf0nq0aKcZTLT03ntxlYh0boZ5de4IlichCMX5BG4gK4KI0DvC7Y17A,,&typo=1, στην οποία, όπως ανέφερε, μπορούν να αποταθούν όλοι όσοι επιθυμούν να προβούν σε διαδικασίες για θέματα που αφορούν σε απόκτηση «ταυτότητας, διαβατηρίου, στρατιωτικής θητείας».

    Η Τατάρ σημείωσε επίσης ότι παρόλο που σε κάθε συζήτηση αναφέρεται ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία κυμαίνεται μεταξύ 300-600 χιλιάδων, ο αριθμός αυτός δεν είναι ξεκάθαρος και εξήγησε ότι με την συμπλήρωση συγκεκριμένων αιτήσεων που υπάρχουν στην ιστοσελίδα, θα μπορεί να γίνει καταγραφή πληροφοριών και στοιχείων που θα βοηθήσουν το «κράτος».

    (ΑΚ)

    [07] Χασίπογλου: «Θα εξηγήσουμε τη νέα πολιτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (07.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,JdJW27KvQepdWYseeVotaA4-ectubVx1xrZF0kHSGyNS8cdM4skCqDZut4kQdyEzU7dRbRSxs4WEso6YReV-zFbOlYYyQ5m7u7v6UMhbFjte9I,&typo=1), o γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι η «κοινοβουλευτική» αντιπροσωπεία από τα κατεχόμενα θα μεταβεί ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από 3 χρόνια και ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξηγήσουν τη «νέα πολιτική» τους.

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak και αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις τις οποίες δεν έχει τηρήσει και ότι η Ένωση διαπράττει «μεγάλο λάθος» όσον αφορά τον «κανονισμό για το απευθείας εμπόριο» με τους Τουρκοκύπριους.

    Ο Χασίπογλου επανέλαβε την θέση ότι η στάση της ΕΕ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μονομερής και προκατειλημμένη.

    «Ο φόβος είναι για τους αδύναμους»

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος φόβος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ή η αναβάθμιση του καθεστώτος της και είπε: «Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σύμφωνα με το νέο μας όραμα και τη νέα μας πολιτική και θα εξηγήσουμε τη νέα μας πολιτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

    Αναφορικά με την επίσκεψη του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Χασίπογλου υποστήριξε τα εξής:: «Θα πάμε εκεί για να εκκινήσουμε εκ νέου και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την ΕΕ μετά από 3 χρόνια ως ΤΔΒΚ στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων».

    Σημειώνοντας ότι παλαιότερα πήγαιναν εκεί για συνομιλίες για την ομοσπονδία, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, ο Χασίπογλου δήλωσε: «Είμαστε τώρα σε δύο διαφορετικές θέσεις στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε αυτές τις θέσεις».

    (ΓΜ)

    [08] Τάτσοϊ: Περίπου 5,000 θα επωφεληθούν από τη «μεταναστευτική αμνηστία»

    Ο παράνομος Bayrak (07.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,Nn7YsHQPswFbBF7r1bZ8FKeWIyb9NAf4p2LXkHkryq7IBR71BNlZSJzOVHuit-Iz6dKKLL0tb3hHYKBhjAzNbtw6V7BfcgFG00IkguOy6aSzjWZNJAhwKl&typo=1) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τη «μεταναστευτική αμνηστία» στο πλαίσιο του «νόμου» που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και πρόσθεσε ότι στο πεδίο εφαρμογής του «νόμου» περιλαμβάνονται και όσοι έχουν απολυθεί για θέματα που σχετίζονται με τον εργασιακό βίο.

    Μιλώντας σε εκπομπή το παράνομου Bayrak, o Τάτσοϊ είπε ακόμη ότι η επιστροφή στο σύστημα μπορεί να επιτευχθεί με την καταβολή ενός κατώτατου ποσού και σημείωσε ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών από την αίτηση.

    Ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και υποστήριξε:

    «Εάν υπάρχει ένας μη εγγεγραμμένος εργαζόμενος σε έναν χώρο εργασίας, θα του επιβληθεί πρόστιμο. Δεν πρόκειται για εκδικητική συμπεριφορά. Πρόκειται για μια μορφή συμπεριφοράς προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην αγορά και να τεθεί η αγορά σε μια πιο τακτική και πιο πειθαρχημένη δομή».

    Ο λεγόμενος υπουργός εργασίας σημείωσε ότι αναμένουν 4-5 χιλιάδες άτομα να επωφεληθούν από την αμνηστία και είπε ότι προβλέπουν επίσης την έκδοση περίπου δύο χιλιάδων «αδειών εργασίας».

    Καταληκτικά, ο Τάτσοϊ κάλεσε όσους βρίσκονται σε καθεστώς «παρανομίας» να υποβάλουν αίτηση χωρίς να περιμένουν την προθεσμία και ζήτησε την έγκαιρη υποβολή αίτησης προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κυρώσεις κατά τους συνεχιζόμενους ελέγχους.

    (ΓΜ)

    [09] Αντιδράσεις κατά της απόλυσης δημοσιογράφου από λεγόμενο πανεπιστήμιο

    Η Yeni D?zen (08.11.22) γράφει ότι αντιδράσεις προκλήθηκαν στα κατεχόμενα μετά την απόλυση του δημοσιογράφου Σερχάτ Ιντζιρλί από το λεγόμενο πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου («DA?»).

    Η τουρκοκυπριακή ένωση λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων (KTAMS) χαρακτήρισε το γεγονός ως «το τελευταίο παράδειγμα φασιστικών πρακτικών».

    «Η κυβέρνηση UBP-DP-YDP προσπαθεί να εκφοβίσει τους αντιπάλους της με καταπιεστικές και φασιστικές πρακτικές από την ημέρα της σύστασής της, επιχειρώντας να δημιουργήσει για τον εαυτό της ένα κήπο χωρίς αγκάθια», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκιχάν και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους προσπαθούν να διοικήσουν τους κρατικούς θεσμούς σαν να ήταν τα τσιφλίκια των πατεράδων τους ότι οι ίδιοι είναι προσωρινά εκεί».

    Ο Μπενγκιχάν ανέφερε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» κατέφυγε σε τέτοια μέσα για να φιμώσει τους δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της «κυβέρνησης» ήταν να φέρει στη «βουλή» τον «νόμο» περί λογοκρισίας, ο οποίος θα εξαλείψει την ελευθερία της σκέψης και την ελευθερία του Τύπου.

    Ο Μπενγκινχάν ανέφερε ότι καταδικάζουν έντονα την «κυβέρνηση» και τη διοίκηση του λεγόμενου πανεπιστημίου και τόνισε ότι δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στη δολοφονία της δημοκρατίας στη «χώρα».

    «Μια απόφαση που πληγώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα»

    Εξάλλου, η «ένωση εργαζομένων στο πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου» (DA?-SEN) επέκρινε την απόφαση του «διοικητικού συμβουλίου» του λεγόμενου πανεπιστημίου, αναφέροντας ο τερματισμός των καθηκόντων του δημοσιογράφου Σερχάτ Ιντζιρλί από τη θέση μερικής απασχόλησης που κατείχε στο «DA?» είναι μια απόφαση που πληγώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα».

    Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι το «διοικητικό συμβούλιο» του ιδρύματος του «πανεπιστημίου», χωρίς καμία αιτιολόγηση, δεν ενέκρινε μόνο 2 άτομα από τον κατάλογο του ακαδημαϊκού προσωπικού μερικής απασχόλησης που εγκρίθηκε από τα τμήματα, τις σχολές και την «πρυτανεία». Στην παρούσα απόφαση του δεν διαπιστώνεται ότι υπάρχει ακαδημαϊκή και διοικητική ανεπάρκεια, επισημαίνει η συντεχνία, προσθέτοντας ότι συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι η απόφαση αυτή είναι εντελώς υποκειμενική και αφορά ειδικά τα συγκεκριμένα άτομα.

    (ΓΜ)

    [10] Συνεργασία YKP με TDP-TKP για τις επερχόμενες «δημοτικές εκλογές»

    Η K?br?s (08.11.22) γράφει ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί και συμφώνησαν να συνεργαστούν για τις λεγόμενες δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο στις κατεχόμενες περιοχές.

    Στην ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας του ΥΚΡ, Μουράτ Κανατλί δήλωσε ότι μέσα σε 7-10 μέρες θα ξεκαθαρίσει σε ποιες περιοχές θα συνεργαστούν και είπε ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι μόνο για τις εκλογές, αλλά θα συνεχίσουν τις κοινές τους προσπάθειες για τα θέματα που υπάρχουν στη «χώρα», όπως η κατασκευή του συγκροτήματος κτιρίων και οι «υπηκοότητες» που μοιράζει η «κυβέρνηση».

    (ΙΣ)

    [11] Συμμετοχή στο Συμβούλιο Τραπεζικών Ενώσεων των Τουρκικών Κρατών

    Η K?br?s (08.11.22) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας του Συμβουλίου Τραπεζικών Ενώσεων των Τουρκικών Κρατών, στην οποία οι Τραπεζικές Ενώσεις της Ουγγαρίας, της Γεωργίας και του κατοχικού καθεστώτος είναι παρατηρητές.

    Το Συμβούλιο Τραπεζικών Ενώσεων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων, κανονισμών και καλών πρακτικών, διοργανώνοντας κοινές πλατφόρμες, συνόδους κορυφής, φόρουμ και συνέδρια, όπου θα συζητούνται θέματα και λύσεις που αφορούν τον τομέα.

    Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελετή, αναφέρθηκε ότι η Γεωργία, ο «τραπεζικός σύνδεσμος βόρειας Κύπρου» και η Ουγγαρία, οι οποίες ήταν παρούσες ως παρατηρητές στην τελετή υπογραφής, καθώς και το Τουρκμενιστάν αναμένεται να γίνουν πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό.

    Ο Ολγκούν Ονάλ, πρόεδρος του λεγόμενου «τραπεζικού συνδέσμου βορείας Κύπρου», εξέφρασε την χαρά του που συμμετείχε σε μια ιστορική τελετή και που αποτέλεσε μέρος του Συμβουλίου που συγκροτήθηκε από Τραπεζικές Ενώσεις που εκπροσωπούν πάνω από 170 τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες.

    Επιπρόσθετα, τόνισε ότι θα ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο συνεργασίας για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη «βόρεια Κύπρο» [όπως αποκάλεσε τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου] και ότι τέτοιου είδους σχηματισμοί είναι πολύ χρήσιμοι για να καταστούν μέρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Ακάρ με αμερικανική αντιπροσωπεία

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή Τ24 (07.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,h-akwOkbAjMX-caKPzIJLoCgj1YWj9rR0lnCRs5YwRys3cYxufJYYl2s7o-fLnJybBfvrVbtjASH6rhONwSouU5ot8k5D7FrYPDsjyUDbM&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ πραγματοποίησε συνάντηση στην Άγκυρα με υψηλόβαθμούς αξιωματούχους από τις ΗΠΑ.

    Σε δήλωσή του πριν από τη συνάντηση, ο Ακάρ ανέφερε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την παράταση της προθεσμίας που αφορά τον διάδρομο σιτηρών, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου.

    Δήλωσε τα εξής ο Ακάρ: «Η συνάντηση της Ομάδας Άμυνας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-ΗΠΑ πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εντός του πλαισίου που καθόρισε ο Πρόεδρός μας, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 19 Νοεμβρίου, και οι προσπάθειές μας για την παράτασή της συνεχίζονται».

    (ΓΜ)

    [02] Κοινή άσκηση σεισμού για Τουρκία και κατεχόμενα

    To Ankara Anatolia (08.11.22, aa.com.tr) γράφει ότι ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες άσκησης αντιμετώπισης σεισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και στα κατεχόμενα στις 12 Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για την άσκηση «Γονάτισε ? κλείσου ? κρατήσου» που πραγματοποιείται με αφορμή την 23η επέτειο του σεισμού στο Ντουζτσέ. Πληροφορίες για την άσκηση έδωσε ο Γιουνούς Σεζέρ επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) του Τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών που είπε πως η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα και στην «ΤΔΒΚ» στις 12 Νοεμβρίου στις 18.57.

    (ΚΣ)

    [03] Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις κατά αμάχων στην Ιντλίμπ

    Το Ankara Anatolia (08.11.22, aa.com.tr ) γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις με στόχο τρεις καταυλισμούς που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 70.

    «Οι επιθέσεις αυτές βλάπτουν τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ηρεμίας και της αποκλιμάκωσης στην περιοχή και οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τις υφιστάμενες συμφωνίες και να τερματίσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων και υποστηρίζεται ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διατήρηση της ηρεμίας στην περιοχή, την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη».

    (ΚΣ)

    [04] Δίωξη κατά βουλευτή του CHP για δηλώσεις περί χρήσης χημικών όπλων

    Το Ankara Anatolia (08.22.22, aa.com.tr) γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας προετοίμασε έγγραφο κατά του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κωνσταντινούπολης Σεζγκίν Τανρίκουλου με την κατηγορία της «παραγωγής προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης», επειδή ο βουλευτής προέβη σε δήλωση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) χρησιμοποίησαν χημικά όπλα σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε ο ανταποκριτής του ΑΑ, στο έγγραφο που ετοίμασε το Γραφείο Διερεύνησης Κοινοβουλευτικών Εγκλημάτων αναφέρεται ότι ο Τανρίκουλου προέβη στην εξής ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 20 Οκτωβρίου: «Παρακολούθησα τα πλάνα της υποτιθέμενης χρήσης χημικών όπλων. Τα χημικά όπλα αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αύριο θα καταθέσω την κοινοβουλευτική μου ερώτηση σχετικά με την αλήθεια του υλικού στο οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν έχει γίνει καμία δήλωση κατά των ισχυρισμών αυτών».

    Όπως μεταδίδει το ΑΑ, η δήλωση Τανρίκουλου ήταν σύμφωνη με τους στρατηγικούς στόχους της «τρομοκρατικής οργάνωσης» PKK/KCK και τον λόγο και τις ενέργειες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αυτών των στόχων και διέπραξε το έγκλημα της «παραγωγής προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες και οι διώξεις κατά βουλευτών εξαρτώνται από την άρση της ασυλίας από το Κοινοβούλιο και αναφέρεται: «Έχει συναχθεί το συμπέρασμα ότι πρέπει να υποβληθεί αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή [?] βάσει του άρθρου 83 του Συντάγματος».

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προωθηθεί στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 8 November 2022 - 13:06:33 UTC