Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-12-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 251/2022 23.12.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανακοίνωση του καθεστώτος για το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6
  • [02] «Εντός του 2023 θα ανοίξει το σύνολο του Βαρωσιού»
  • [03] Διαμαρτύρονται για φίμωση οι οικογένειες «μαρτύρων και αναπήρων πολέμου»
  • [04] Τατάρ: «Δεν θα εγκαταλειφθούν ποτέ οι εγγυήσεις της Τουρκίας»
  • [05] Απειλές κατά των δημοσιογράφων Αλί Κισμίρ και Σερχάτ Ιντζιρλί
  • [06] Αύξηση 37% στα φάρμακα στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου ? Blinken
  • [02] Έκθεση για διασύνδεση του Δήμου Κωνσταντινούπολης με την «τρομοκρατία»
  • [03] Έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα για βουλευτή του HDP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανακοίνωση του καθεστώτος για το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6

    Τον ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σφετερίζεται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που διεξάγει στο οικόπεδο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ), το οποίο συμπίπτει δήθεν με την ούτω καλούμενη υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, πρόβαλε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (22.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,vJFiKsPzByMBHnaiWWwLzXvP1VgQdJnzSevo2jM2VCGlq5H74csZ8N5tP8VbePlxq7p5WOqkZI3SLG3uZBBUwnPekWsO0jDMmKnCJvLCvqFASr5mRTQUE&typo=1).

    Στην δήλωση του λεγόμενου υπουργείου διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε μονομερώς και υποστηρίζονται τα εξής:

    «Ενόσω συνεχίζει να σφετερίζεται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία δεν απέχει από τη λήψη μέτρων που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία.

    Γίνεται αντιληπτό ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην έρευνα που διεξήχθη εκ μέρους της κοινοπραξίας ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που ανακήρυξε μονομερώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Με τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο λεγόμενο οικόπεδο 6, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου σφετερίζεται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και παράλληλα με αυτό, το οικόπεδο 6 συμπίπτει και με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

    Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις αντιρρήσεις και τις εποικοδομητικές προτάσεις συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια της Κύπρου. Η συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων κατά παράβαση των κεκτημένων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος είναι ο ισότιμος ιδιοκτήτης όλων των φυσικών πόρων πάνω και γύρω από την Κύπρο, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την κυρίαρχη και μη διαμοιραστική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Η ΤΔΒΚ έχει υποβάλει ολοκληρωμένες και εποικοδομητικές προτάσεις συνεργασίας το 2011, το 2012, το 2019 και, τέλος, την 1η Ιουλίου 2022, προκειμένου να επιλυθεί μέσω διαλόγου το ζήτημα των πόρων υδρογονανθράκων, το οποίο έχει καταστεί στοιχείο έντασης στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν έχει ακόμη απαντήσει στην τελευταία μας πρόταση, ότι η πρότασή μας για συνεργασία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Επιπλέον, η πρόταση της Τουρκίας για τη διοργάνωση μιας περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, εξακολουθεί να ισχύει. [?]

    Υπενθυμίζουμε στις εταιρείες, στις χώρες και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό και δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, και σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι μονομερείς δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τη λεγόμενη ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας του νησιού είναι παράνομες».

    (ΓΜ)

    [02] «Εντός του 2023 θα ανοίξει το σύνολο του Βαρωσιού»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η G?ne? (23.12.22) γράφει ότι συλλαλητήριο υποστήριξης του υποψήφιου «δημάρχου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ερνταλ Όζτζενκ και των υποψηφίων μελών του «δημοτικού συμβουλίου» της κατεχόμενης πόλης πραγματοποίησαν στο πολιτιστικό κέντρο «Ραούφ Ντενκτάς» στην Αμμόχωστο οι ηγέτες των κομμάτων που συναποτελούν τον «κυβερνητικό συνασπισμό».

    Μιλώντας στην συγκέντρωση, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι «το ουσιαστικό για το UBP είναι η ΤΔΒΚ» και η επιβίωσή της.

    Επανέλαβε τη θέση που εκφράζεται από τους «κυβερνητικούς εταίρους» ότι δεν βλέπουν μόνο ως «τοπικές εκλογές» τις «δημοτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά ταυτοχρόνως τις βλέπουν και ως εθνικό ζήτημα. Ανέφερε και τα εξής:

    «Στην Αμμόχωστο θέλουμε να συνεχίσει το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού και είναι ξεκάθαρη η άποψή μας πάνω σε αυτό το θέμα. Η άποψη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) είναι η επιστροφή του Βαρωσιού στα Ηνωμένα Έθνη. Και σας ρωτώ. Μπορούν τα ΗΕ να κάνουν νόμους; Μπορούν τα ΗΕ να κάνουν υποδομές; Μπορούν τα ΗΕ να παρέχουν υπηρεσίες; Ενάντια σε μια τέτοια νοοτροπία παλεύουμε εμείς. Στην νοοτροπία του CTP υπάρχει το όνειρο να κερδίσει αυτές τις εκλογές και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όμως, στις 25 Δεκεμβρίου θα βάλουμε τέλος στα όνειρα του CTP [?]».

    Στην δική του ομιλία ο πρόεδρος του UBP και λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι θα ολοκληρώσουν την ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται νέο «προεδρικό μέγαρο», νέα «βουλή» και τζαμί, παρά τις φωνασκίες τις αντιπολίτευσης.

    Ανέφερε επίσης ότι τους πρώτους μήνες του 2023 θα ανοίξουν και το νέο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και θα αυξηθεί ο αριθμός των αεροσκαφών που προσγειώνονται στα κατεχόμενα.

    «Θα παρέχουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις φέρνοντας νέους επενδυτές στην χώρα μας. Στοχεύουμε να αυξήσουμε περισσότερο τον αριθμό κλινών μας στον τουρισμό που είναι 26 χιλιάδες», είπε υποστηρίζοντας την μεγάλη σημασία της κατεχομένης Αμμοχώστου λόγω του Βαρωσιού. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ένα τμήμα του κλειστού Βαρωσιού είναι κλειστό ακόμη. Στη νέα περίοδο θα το ανοίξουμε και αυτό. Δεν έμεινε μέρος που δεν δεχτήκαμε κριτική επειδή το είπαμε αυτό. Δεν άφησαν τίποτε που δεν μας είπαν. Όμως, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την ΤΔΒΚ να ζήσει και για τον λόγο αυτό δεν δίνουμε σημασία σε ό,τι και αν πει ο καθένας. Από εσάς παίρνουμε την δύναμή μας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διαμαρτύρονται για φίμωση οι οικογένειες «μαρτύρων και αναπήρων πολέμου»

    Η Yeni D?zen (23.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,LXZqPl8bdmaVmxG3Qs3uZryeo2DzXDnCl1-je4CwHAB0gLSxnV8eDYXRhhSHDspUeSR4zQ0QoZIGxDGqhz3dkDMaa7aj5MpYsWUUzeQGwfxeMQ,,&typo=1) γράφει ότι ο Γκιουρσέλ Μπενάν, πρόεδρος του «συνδέσμου οικογενειών μαρτύρων και αναπήρων πολέμου» και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου έκλεισαν το στόμα τους με μαύρη ταινία στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Κοιμητήριο Μαρτύρων Τεκκέ» στη κατεχόμενη Λευκωσία, σε συνέχεια της διαμαρτυρίας τους κατά της απαγόρευσης που τους επιβλήθηκε από το καθεστώς να εκφωνήσουν ομιλίες κατά την βδομάδα που διανύουμε, που θεωρείται ως «βδομάδα εθνικού αγώνα και αντίστασης 21-25 Δεκεμβρίου» στα κατεχόμενα.

    Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε παρέστησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, οι εταίροι της «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος Ερχάν Αρικλί και Φικρί Ατάογλου, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουμάν και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, δεν παρέστη στην τελετή, ενώ η «αστυνομία» έλαβε αυστηρά μέτρα ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου.

    Ο «σύνδεσμος οικογενειών μαρτύρων και αναπήρων πολέμου» αρνήθηκε να σταθεί πίσω από τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα εκφωνούσε ομιλία στο βήμα, ενώ οι Τατάρ, Φεϊζίογλου και Αρικλί δεν πήγαν στις οικογένειες για να κάνουν χειραψία μαζί τους.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τατάρ, οι οικογένειες των μαρτύρων έβαλαν τις μαύρες ταινίες που είχαν προηγουμένως κόψει στο στόμα τους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην «απαγόρευση ομιλίας».

    Κάνοντας μια σύντομη δήλωση μετά την αποχώρηση του «πρωτοκόλλου» από το χώρο της τελετής, ο Γκιουρσέλ Μπενάν είπε: «Θέλω να πω μια λέξη... Σε όσους μου μιλούν για το ποιος είμαι, ο πατέρας μου είναι εδώ. Ήμουν στα σπάργανα όταν ο πατέρας μου μαρτύρησε. Τον αναγνώρισα μόνο από τη φωτογραφία και τον τάφο του. [?] Ο πατέρας μου δεν μαρτύρησε για να μπορέσει να δει αυτές τις μέρες».

    (ΙΣ)

    [04] Τατάρ: «Δεν θα εγκαταλειφθούν ποτέ οι εγγυήσεις της Τουρκίας»

    Η K?br?s (23.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,vlbQefMjd1d8D7zKv4edIxDXPLKYKWI1XTSlSSTr4WZxjtHUzsyxUIunx03mXP3ResuojGTC8mTerkUqYLnKiGtGLqxoAZslbd2GSCQ47rF1nZU-vseRCI,&typo=1 ) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης στο πλαίσιο της «εβδομάδας εθνικού αγώνα και αντίστασης 21-25 Δεκεμβρίου», ισχυρίστηκε ότι το κλειδί για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «το κράτος της ΤΔΒΚ».

    Λέγοντας ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα νησί ειρήνης και ηρεμίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η κυριαρχία πρέπει να γίνει αποδεκτή προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στο νησί και υποστήριξε:

    «Εάν δεν γίνει αποδεκτή, τα παιχνίδια που παίχτηκαν το 1960 μπορούν να επαναληφθούν και πάλι ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε συνθήκης. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο μετά από τόσους μάρτυρες, τόσο κόστος και τόσο κόπο. Τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι φυσικοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο, με κάθε είδους μεταβαλλόμενη συγκυρία, η εικόνα διαμορφώνεται πλέον υπέρ μας, διότι η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και το κλειδί για αυτό είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

    Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα κι αυτό δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ και πρόσθεσε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είναι η εγγύηση της ειρήνης».

    (ΙΣ)

    [05] Απειλές κατά των δημοσιογράφων Αλί Κισμίρ και Σερχάτ Ιντζιρλί

    Η Avrupa (23.12.22) γράφει ότι απειλές κατά της ζωής τους δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι Αλί Κισμίρ και Σερχάν Ιντζιρλί από την διαδικτυακή εφημερίδα «Terc?man». Σε γραπτή δήλωση, ο Αλί Κισμίρ αναφέρει ότι η εν λόγω εφημερίδα αποτελείται μόνο από εξώφυλλο, εκδίδεται διαδικτυακά χωρίς να καταβάλλεται καθόλου κόπος, επαινεί καθημερινά τον Ερσίν Τατάρ και χθες απείλησε ξεκάθαρα τον ίδιο και τον Σερχάτ Ιντζιρλί.

    «Η συντεχνία μας, Bas?n-Sen θα κάνει τις καταγγελίες μας με όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται γι’ αυτή την λεγόμενη εφημερίδα εκ μέρους και των δύο μας, Δεν υποκύψαμε και δεν θα υποκύψουμε σε αυτά τα πρόσωπα που είναι δήθεν εθνικιστές! Είναι θλιβερό να εκτίθεμαι σε περιορισμό της ελευθερίας της σκέψης μου στην ίδια την χώρα μου και να απειλούμαι ανοικτά ενώπιον της κοινής γνώμης, όμως με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Συνέχεια στον αγώνα»!!!

    Η Avrupa αναδημοσιεύει και τις απειλές που δημοσίευσε χθες η «Terc?man», η οποία επικρίνει έντονα τους δύο δημοσιογράφους, επειδή, όπως ισχυρίζεται, παίρνουν χρήματα από τον Στέλιο (Χατζηιωάννου) και «επιτίθενται» στον Ερσίν Τατάρ με πρόσχημα τον Τουργκάι Αβτζί, πρόεδρο του λεγόμενου συμβουλίου αξιολόγησης και πιστοποίησης ανώτατης εκπαίδευσης (Y?DAK).

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Κισμίρ είχε αποκαλέσει «οίκο ανοχής» την στρατιωτική λέσχη «λευκός οίκος» στην κατεχόμενη Κερύνεια όπου πριν τις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» ο τέως «πρέσβης» της Τουρκίας είχε συναντηθεί με «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, η «Terc?man» χαρακτηρίζει τον Κισμίρ «ξεδιάντροπο και ανήθικο».

    Αναφερόμενη στον Ιντζιρλί, η«Terc?man» τον χαρακτηρίζει πράκτορα των Ελληνοκυπρίων και «Ελληνοκύπριο που αλλαξοπίστησε» και εργάζεται στην εφημερίδα Yeni D?zen, εκφραστικό όργανο του CTP που υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους, κατά την έκφρασή της. Σημειώνοντας ότι έχει πολλά να πει γι’ αυτό το άτομο που προχώρησε τόσο πολύ ώστε να χαρακτηρίζει «κατοχική δύναμη» την Τουρκία, η «Terc?man» απευθύνεται στους δύο δημοσιογράφους και καταλήγει λέγοντας: «Αν πάθετε και εσείς αυτά που έπαθαν κάποιοι (!!!) να ξέρετε ότι η τελευταία μεταμέλεια δεν ωφελεί!»

    Στο θέμα αναφέρεται στην σημερινή του στήλη στην Yeni D?zen (23.12.22) και ο Σερχάτ Ιντζιρλί κάτω από τον τίτλο «Και ο Κισμίρ και εγώ δεν έχουμε βίντεο, να φοβούνται όσοι έχουν βίντεο»!

    Ο Ιντζιρλί αναφέρει ότι βεβαίως και θα επικρίνουν τον Τατάρ, αφού το Y?DAK είναι κατακερματισμένο και υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί που αφορούν τον [πρόεδρό του] Τουργκάι Αβτζί. Σημειώνει ότι ο Τατάρ, ο οποίος φέρει ευθύνη, παραμένει σιωπηλός την ώρα που είτε έπρεπε να στηρίξει τον Αβτζί είτε να τον παύσει διερευνώντας τους ισχυρισμούς. Προσθέτει και το εξής:

    «Δεν έγραψα για το δίπλωμα του Αβτζί για παράδειγμα για εκείνο και για τούτο. Δεν ζήτησα εξήγηση στο θέμα αυτό. Απλώς υπενθύμισα την ευθύνη του Τατάρ να ξεκαθαρίσει το θέμα, διότι το Y?DAK είναι πολύ σημαντικό. Όμως, αυτός που έκανε τις πιο σκληρές δηλώσεις για το θέμα είναι ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερχάτ Άκπιναρ. Και οι δημοσιογράφοι του Τατάρ λένε πάλι ‘Ιντζιρλί και Κισμίρ αν δεν σωπάσετε, θα πάθετε και εσείς ό,τι έπαθαν κάποιοι’. Ξεκάθαρη απειλή! Η αστυνομία; Η αστυνομία είναι ‘χωρίς γενικό διευθυντή’, δεν τους νοιάζει! Η διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας που είναι υπεύθυνη για την προστασία μας; Είναι βέβαιοι πως είμαστε προδότες? Όταν λένε ‘αυτά που έπαθαν κάποιοι’, μήπως αναφέρονται άραγε σε αυτό που έπαθε ο αδελφός Κουτλού [Σημείωση μεταφραστή: Ανταλί] ή ο Χαλίλ Φάλιαλι; Τι είχε πει ο Σεντάτ Πεκέρ; ‘Θα σκοτώναμε τον Κουτλού Ανταλί’. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αύξηση 37% στα φάρμακα στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (23.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,9Db5e6uBS7VHZt0L7JNactvXzuE2zGl0phu4gICIJEgq5voZj9nRqmQr0rBZYdMgBqGQyj9XIDjc0Ipn8i2OdFe-vy5UeFHZFwggNOOzg4YyxUrYLFMlTYOQZ&typo=1) γράφει ότι η αύξηση 36,77% στις τιμές των φαρμάκων στην Τουρκία, αντικατοπτρίστηκε άμεσα και στις τιμές των φαρμάκων στις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες εξαρτώνται από την Τουρκία για την παροχή φαρμάκων, ενώ συνεχίζονται να παρατηρούνται και ελλείψεις σε φάρμακα.

    Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα η γενική γραμματέας της ένωσης Τουρκοκύπριων φαρμακοποιών, Ντίτζλε Τεκινέρ, είπε ότι από την Τουρκία προμηθεύονται μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε φάρμακα και ότι η αύξηση των τιμών των φαρμάκων στην Τουρκία κατά 36,77% στις 14 Δεκεμβρίου άρχισε να ισχύει και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου από τις 15 Δεκεμβρίου. Η Τεκινέρ δήλωσε επίσης ότι το πρόβλημα της πρόσβασης στα φάρμακα συνεχίζεται και δεν αναμένουν ότι θα επιλυθεί σύντομα.

    Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο θέμα της πρόσβασης στα φάρμακα οφείλεται στη χρήση της τουρκικής λίρας και ότι το 80% των φαρμάκων προέρχεται από την Τουρκία, οι φαρμακευτικές εταιρείες της οποίας αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγής λόγω της τουρκικής λίρας. Η κυβέρνηση της Τουρκίας καθορίζει μια συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ για τις αμοιβές που καταβάλλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτή η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν 1 ευρώ προς 7,86 ΤΛ, δηλαδή, λιγότερο από το ήμισυ της πραγματικής του αξίας.

    Την περασμένη εβδομάδα, η εν λόγω συναλλαγματική ισοτιμία αυξήθηκε κατά 36,77%. Με την αύξηση αυτή, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ που κατέβαλε η κυβέρνηση της Τουρκίας στις φαρμακευτικές εταιρείες αυξήθηκε σε περίπου 10 ΤΛ, αλλά ακόμη δεν μπόρεσε να φτάσει την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου ? Blinken

    Σύμφωνα με τη Milliyet (22.12.22, milliyet.com.tr), o Yπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ιδίως η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η διαδικασία προμήθειας των F-16 και το πρόγραμμα επισκέψεων για την προσεχή περίοδο.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη και ο υπουργός Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο αγώνας τους κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

    Συνάντηση με τον Σουηδό ΥΠΕΞ

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (23.12.22, milliyet.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών, Tobias Billstr?m από τον οποίο ζήτησε την υποστήριξή της χώρας του «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

    Στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του Tobias Billstr?m, ο Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής:

    «Οι δύο χώρες [Σημείωση μεταφραστή: Σουηδία κι Φινλανδία] έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο. Λέμε ανοιχτά και αποδεχόμαστε τα βήματα που έχουν γίνει και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Σημειώνουμε επίσης τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία. Πραγματοποιούν αλλαγές στο σύνταγμά τους. Οι δηλώσεις ότι οι περιορισμοί για τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας έχουν αρθεί είναι εξαιρετικά θετικές. Σημαντικές ήταν επίσης οι δηλώσεις του ομολόγου μου, ιδίως οι αποστάσεις από την τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG.

    Ομοίως, απέλασαν στη χώρα μας ένα άτομο που συνδέεται με το PKK. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η έκδοση εγκληματιών που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών. Είχαμε πει ότι χαιρετίζουμε την έκδοση ενός προσώπου που δεν ήταν στον κατάλογό μας. Αυτή την εβδομάδα, το αίτημα έκδοσης ενός μέλους της FET? απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, γεγονός που αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι η πιο φυσική μας προσδοκία ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την απέλαση ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη».

    Ο Τσαβούσογλου, τέλος, εξέφρασε τις προσδοκίες της Τουρκίας από τη Σουηδία και δήλωσε: «Τελικά, δεν θέλουμε το αδύνατο, θέλουμε την υποστήριξή σας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι σχέσεις μας μαζί σας είναι σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, θέλουμε να κατανοήσετε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας που θέλετε να είναι σύμμαχος. Υπάρχουν σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο τουρκικός λαός και το Κοινοβούλιο μας πρέπει επίσης να πειστούν. Ως Τουρκία, θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στα βήματα που θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Billstr?m, από την πλευρά του, δήλωσε τα εξής: «Μετά την υπογραφή της τριμερούς συνθήκης, έχουν γίνει βήματα στη Σουηδία, ιδίως όσον αφορά την εντατικοποίηση της επιχειρησιακής συνεργασίας. Το PKK μπορεί να μην αποτελεί σημαντική απειλή για τη Σουηδία, αλλά σίγουρα αποτελεί σημαντική απειλή για την Τουρκία. Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν εξετάζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά τη συνολική εικόνα».

    (ΓΜ)

    [02] Έκθεση για διασύνδεση του Δήμου Κωνσταντινούπολης με την «τρομοκρατία»

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (23.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,Nb1NgmE2foYs-CIKAee5yyQLsn6tCsZrLg9vTgHFmzNq4AafFYD-3YNN2DhTNtrJXpb67V8jJw48oe0QdUvxe-yfUeukeXSdsovBtMA7XITw,,&typo=1), το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε στον εισαγγελέα έκθεση για διασύνδεση του Δήμου Κωνσταντινούπολης με την «τρομοκρατία».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε ισχυριστεί ότι 1668 άτομα ή συγγενείς τους στον Δήμο Κωνσταντινούπολης ήταν «σε επαφή και συνδεδεμένοι με την τρομοκρατία». Οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν την έκθεση για το θέμα αυτό.

    Από την πλευρά του, ο Δήμος Κωνσταντινούπολης δήλωσε τα εξής: «Εάν άτομα με τρομοκρατικές διασυνδέσεις βρίσκουν εργασία σε δημόσιους φορείς, το πρόβλημα δεν είναι ο Δήμος, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια. Το Υπουργείο θα πρέπει να μοιραστεί τις πληροφορίες που διαθέτει με τον Δήμο».

    Μετά την ολοκλήρωση της έκθεση της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου σχετικά με την πρόσληψη του προσωπικού που απασχολείται στον Δήμο Κωνσταντινούπολης, στους συνδεδεμένους με αυτόν οργανισμούς και στις θυγατρικές του υπηρεσίες, η έκθεση παραδόθηκε στο Ειδικών Ερευνών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κωνσταντινούπολης. Νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η εισαγγελία έχει δύο επιλογές. Είτε δεν θα χρειαστεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και ο φάκελος θα κλείσει, είτε θα συνταχθεί κατηγορητήριο με την αιτιολογία ότι υπάρχουν στοιχεία ποινικού αδικήματος. Η νομική διαδικασία θα καθοριστεί μετά την εξέταση από τον εισαγγελέα.

    «Στόχος είναι η καταστολή»

    Μιλώντας στην Cumhuriyet, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κωνσταντινούπολης, Ντογάν Σούμπασι, δήλωσε: «Η έρευνα του εισαγγελέα είναι εμπιστευτική. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα καταθέσει μήνυση, εναντίον ποίου θα καταθέσει μήνυση και πόσο σοβαρή είναι η υπόθεση από πλευράς ποινικού δικαίου. Αυτή είναι η νομική πλευρά του θέματος. Αν βγει το κατηγορητήριο, θα έχουμε όλες τις λεπτομέρειες. Η πολιτική διάσταση του περιστατικού είναι η εξής: Η κυβέρνηση είχε μια πολιτική απέναντι στη ‘συμμαχία του έθνους’ στις εκλογές του 2019 μέσω δηλώσεων για την τρομοκρατία. Από αυτό το περιστατικό καταλαβαίνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν παρόμοια ρητορική και σε αυτές τις εκλογές. Μια άλλη διάσταση είναι η άσκηση πίεσης στους δήμους. Θα καταλάβουμε αν έχουν περαιτέρω στόχους αφού λάβουμε έγγραφα και πληροφορίες».

    «Δεν υπάρχει τέλος στο κακό»

    H Tζανάν Καφταντζίογλου, επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου σε ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξής και δήλωσε ότι δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν οι ευρισκόμενοι στην εξουσία και φαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο στο τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής. «Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι αυτό το κακό δεν έχει τέλος», σημείωσε.

    «Ο επιθεωρητής αποδείχθηκε ότι ήταν μέλος του ΑΚΡ»

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, είναι υποψήφιος βουλευτής με το AKP ο Αρίφ Γιλντιρίμ, ένας από τους επιθεωρητές που ορίστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών στην ειδική επιθεώρηση που ξεκίνησε το Υπουργείο λόγω της υποτιθέμενης απασχόλησης προσωπικού που συνδέεται με την τρομοκρατία στην στον Δήμο Κωνσταντινούπολη,. Ο Γιλντιρίμ είχε επίσης εργαστεί στην έρευνα που ξεκίνησε κατά του Ιμάμογλου στις 6 Μαΐου 2019, λίγες ημέρες μετά την ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τη θητεία του ως δήμαρχος του δήμου Μπεϊλίκντουζου.

    (ΓΜ)

    [03] Έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα για βουλευτή του HDP

    Σύμφωνα με την Birg?n (22.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,eKdrXeTLgdd3unisLRX1P7V5IO14BOQWLQlBxIXpMwVWEpTD5tk2gaH2A4vDvdZsBMtJzoEiEgsx9AP4Yhnm3UgFPtO5hKYIXuX6BY7B4iEooOG711ySo,&typo=1), εξέπεσε του βουλευτικού της αξιώματος η βουλευτής της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Σεμρά Γκιουζέλ.

    Η Γκιουζέλ έχασε την έδρα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση λόγω του ότι χωρίς δικαιολογία ή άδεια απουσίασε από 6 συνεδριάσεις κατά το 2022. Κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη, 330 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έκπτωσης της Γκιουζέλ από το βουλευτικό αξίωμα έναντι 42 που ψήφισαν κατά.

    Η Συμπρόεδρος του HDP, Περβίν Μπουλντάν δήλωσε τα εξής σχετικά: «Με την εχθρότητα εναντίον των Κούρδων και των γυναικών ο συνασπισμός AKP-MHP, ο οποίος πέτυχε την έκπτωση της Σεμρά Γκιουζέλ από το βουλευτικό αξιωμα, θα πρέπει να γνωρίζει καλά ότι η Σεμρά είναι η βούληση του λαού και των γυναικών του Ντιγιάρμπακιρ. Δεν μπορείτε να περιορίσετε τη λαϊκή βούληση! Εσείς είστε αυτοί που θα χάσετε ενάντια στη βούληση του λαού».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 23 December 2022 - 15:59:00 UTC