Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-12-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 254/2022 29.12.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ σε Ελληνοκύπριους: «Αν θέλετε συνέχιση της ειρήνης, θα δείτε τις πραγματικότητες»
  • [02] Τατάρ: «Υπάρχουν προβλήματα με την αναγνώριση γιατί υπάρχουν απειλές»
  • [03] Συνέδριο στο «YD?» με συμμετοχή προσκεκλημένων από ξένες χώρες
  • [04] «Σημαντικές οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση της ΤΔΒΚ»
  • [05] Πέραν των 100 χιλιάδων ο πληθυσμός της Κερύνειας, λέει ο νέος «δήμαρχος»
  • [06] Δεν ψήφισαν οι μισοί σε Κερύνεια, Λευκωσία και Αμμόχωστο
  • [07] Αρθρογράφος: «Οι ισχυρισμοί μας για εμπάργκο δεν είναι πολύ σοβαροί»
  • [08] Νίκησαν οι υποστηρικτές της ομοσπονδίας στις «δημοτικές εκλογές», λέει το ΒΚΡ
  • [09] Διαφωνία για ύπαρξη γρίπης των χοίρων στα κατεχόμενα
  • [10] Εβδομαδιαία στοιχεία για περιστατικά Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Tατάρ: «Η ΤΔΒΚ αποτελεί κλειδί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [02] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Τουρκικού κόσμου»
  • [03] Πρώτη επαφή Τουρκίας-Συρίας μετά από 11 χρόνια
  • [04] Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο»
  • [05] Την κατάργηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Έρντογαν
  • [06] Σεντόπ: Οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου
  • [07] Ισόβια κάθειρξη στον Καβαλά αποφάσισε το Εφετείο Κωνσταντινούπολης
  • [08] Τηλεφωνική συνομιλία Τσαβούσογλου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ σε Ελληνοκύπριους: «Αν θέλετε συνέχιση της ειρήνης, θα δείτε τις πραγματικότητες»

    Η G?ne? (29.12.22) γράφει ότι σε φοιτητές του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λεύκας» απευθύνθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο διάλεξης με θέμα «Η ιστορία του τουρκοκυπριακού αγώνα και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό».

    Υποστηρίζοντας ότι η Λεύκα είναι μια οθωμανική πόλη και ένα από τα πρώτα μέρη που εγκαταστάθηκαν οι Οθωμανοί με την έλευσή τους στο νησί, ο Τατάρ χαρακτήρισε την Κύπρο ως «νησί στο οποίο πηγαινοέρχονταν διάφορες τουρκικές φυλές και διαμάντι της περιοχής» με στρατηγική και οικονομική αξία. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Είναι μια περιοχή στην οποία συμπίπτουν οι δρόμοι του εμπορίου. Το μέρος αυτό βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων από την Ανατολία. Απορρίπτουμε κάθε είδους στρατηγική και πολιτική προς την κατεύθυνση του ότι αυτό το νησί είναι ολόκληρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποκοπή των σχέσεων μας με την Τουρκία. Διότι το ουσιαστικό είναι το ίδιο το μέλλον των λαών. Το δικαίωμα να καθορίζουν οι λαοί το μέλλον τους. Όταν κοιτάξουμε στο παρελθόν του νησιού, μπορώ να πω ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους Ελληνοκύπριους. Το αίτημά μας για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι πολύ φυσιολογικό και όλα αυτά τα δικαιώματα πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες [?]

    Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής μας ασφάλειας. Οι διοικούντες την ΤΔΒΚ πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με τους διοικούντες την Τουρκία. Η Κύπρος θα είναι πάντα στην ζωή του τουρκικού κόσμου. Η Κύπρος είναι μια αξία. Θέλω να πω το εξής στην άλλη πλευρά: Αν θέλετε την συνέχιση της ειρήνης, θα δείτε τις πραγματικότητες. Αν θα συνεχίσετε να ζείτε στον κόσμο του ονείρου, αυτό δεν έχει καλό για κανέναν. Πρέπει να υπάρχει η κουλτούρα της συναίνεσης, αντί της κουλτούρας της σύγκρουσης. Η νέας μας πολιτική στην Κύπρο είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι [?]»

    Υπενθυμίζοντας ότι κατά την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Έρντογαν είπε ότι πρέπει να αρθεί η «απομόνωση» και τα «εμπάργκο» που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους και ότι κατά την σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Σαμαρκάνδη το κατοχικό καθεστώς έγινε δεχτό ως παρατηρητής με το «συνταγματικό» του όνομα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Σταδιακά γίνεται αποδεχτή εκ μέρους όλου του κόσμου η πραγματικότητα ότι εδώ υπάρχει ένα κράτος».

    Υποστηρίζοντας ότι στο θέμα της αναγνώρισης του καθεστώτος «φίλες χώρες» απειλούνται ότι θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί, ο Τατάρ ανέφερε ότι παρά ταύτα το καθεστώς έχει κάθε είδους πολιτιστικών σχέσεων με αυτές τις χώρες και εξέφρασε την άποψη ότι μια μέρα θα εμπλουτιστούν αυτές οι σχέσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Σχέδιο Ανάν, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ήταν ένα σχέδιο που προέκυψε ως αποτέλεσμα πιέσεων για συμφωνία και εξέφρασε την άποψη ότι με την αποδοχή του οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είχαν τόση «κυριαρχία» όση τώρα, ενώ θα σέρνονταν σε διάφορους κινδύνους, επειδή η δημοκρατία που θα ιδρυόταν θα εντασσόταν πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία θα απουσίαζε η Τουρκία.

    Υπογραμμίζοντας την σημασία του να είναι πάντοτε εγγυήτρια των Τουρκοκυπρίων η Τουρκία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλειά τους.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε ντροπή για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους για να ψηφίσουν ναι και η συνέχιση της «απομόνωσής» τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του καθεστώτος με την Ρωσία και την δήλωση του Ρώσου Υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε φέρει ως παράδειγμα την «ΤΔΒΚ» κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τατάρ είπε ότι αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της πολιτικής με την πάροδο του χρόνου και υποστήριξε ότι τους ενίσχυσε η δήλωση Λαβρόφ. Ισχυρίστηκε ότι ενισχύθηκε η βάση της πολιτικής τους μετά την δήλωση Λαβρόβ, την «έκφραση της φωνής των Τουρκοκυπρίων» εκ μέρους του Προέδρου Έρντογαν στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την αποδοχή τους ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών στην Σαμερκάνδη.

    «Αυτή η υπόθεση δεν έχει επιστροφή. Αυτή είναι εθνική υπόθεση», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκόψει τους πολιτιστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς με την Τουρκία και να τους σύρει σε μια ομοσπονδία με βραχυπρόθεσμες οικονομικές υποσχέσεις εντός μιας παραμέτρου που η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία των περιουσιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία, να δοθούν αποζημιώσεις για να αρθούν τα νομικά προβλήματα ή να γίνει ανταλλαγή ή επιστροφή.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Υπάρχουν προβλήματα με την αναγνώριση γιατί υπάρχουν απειλές»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (28.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,10bKgSIWWN8qv-Xs1cK-BPeGJhk1nCNcogParPFIV0dtWUZfX6eDQ82eLb2-VeTByG-lwBYVyTwDY7DUvMHJeQT8xYdqP5aXDQLnhbeYw,,&typo=1) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε ομιλία θέμα «Η γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου και η ΤΔΒΚ» στο Πανεπιστήμιο Χατζί Μπαϊράμ Βελί της Άγκυρας.

    Η ομιλία, στο πλαίσιο της ομιλίας προβλήθηκε μια διαφημιστική ταινία για τη νέα τουρκική πολιτική, διοργανώθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Χατζί Μπαϊράμ Βελί και το Ίδρυμα EkoAvrasya.

    Στην ομιλία του ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, είναι ο «σταθερός παράγοντας της περιοχής» και ότι θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής σε συνεννόηση με την Τουρκία, στη βάση των δύο κρατών για συνέχιση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή και το μέλλον της «ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει επιστροφή από τη νέα πολιτική που προωθούν επειδή η «ΤΔΒΚ» είναι «κυρίαρχο κράτος» και συνέχισε λέγοντας ότι με τη μονιμοποίηση της νέας πολιτικής και την αύξηση της σταθερότητας το κατοχικό καθεστώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω οικονομικά και θα φτάσει σε ένα σημείο όπου θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Τατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για τη συνέχιση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή και ισχυρίστηκε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι μαζί με την Τουρκία εργάστηκαν με καλή βούληση για να διατηρήσουν το «κράτος τους» ζωντανό και να καταλήξουν σε συμβιβασμό και ότι οι Ελληνοκύπριοι είπαν "όχι" σε μια ομοσπονδιακή λύση. Ισχυρίστηκε ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, έγινε κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ότι η νέα πολιτική ήρθε στην ημερήσια διάταξη και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση βασισμένη σε «δύο κράτη» στην Κύπρο, όχι κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν υπάρχουν δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα στην Κύπρο και έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς και είπε ότι η «ΤΔΒΚ» μπορεί να μην αναγνωρίζεται, αλλά υπάρχουν κράτη που τη σέβονται. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν προβλήματα στην αναγνώριση, επειδή υπάρχουν απειλές στη διεθνή σκηνή, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον φυσικό πλούτο της περιοχής, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού» στη γαλάζια πατρίδα, στον «εναέριο χώρο» του και στην περιοχή, καθώς και την ασφάλειά του.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό των Τουρκικών Κρατών με το «συνταγματικό» της όνομα και τόνισε ότι η νέα πολιτική ανακοινώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι τέτοια γεγονότα είναι πολύ σημαντικά για την ενίσχυση της νέας πολιτικής.

    Ο Τατάρ τέλος ανέφερε ότι το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά και ευχήθηκε το 2023 να είναι καλύτερο και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται και να επισκέπτεται την Τουρκία προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

    (ΓΜ)

    [03] Συνέδριο στο «YD?» με συμμετοχή προσκεκλημένων από ξένες χώρες

    H Halk?n Sesi (29.12.22) γράφει ότι το λεγόμενο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής («YD?») φιλοξένησε συνέδριο με θέμα «Κυπριακό πρόβλημα: Περιβαλλοντικές Δυσκολίες και Ενεργειακή Ασφάλεια».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το συνέδριο διοργανώθηκε από την «σχολή μηχανικών περιβάλλοντος» του «πανεπιστημίου» και είχε τη στήριξη 40 πανεπιστημίων παγκοσμίως.

    Στο συνέδριο, συμμετείχαν περίπου 200 προσκεκλημένοι, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν επιστήμονες, πολιτικοί, γραφειοκράτες, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας και απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι από διάφορες χώρες, όπως την Τουρκία, την «ΤΔΒΚ», τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Λίβανο, τη Λιβύη, την Νότια Αφρική, το Πακιστάν, την Αλγερία, το Ιράν, τα ΗΑΕ, την Ινδία και την Ινδονησία.

    Στο συνέδριο που διήρκησε τρείς μέρες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ενέργεια και σε αυτό παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία το πρόβλημα είναι «αγώνας για κυριαρχία».

    Αναφερόμενος στον πολιτικό τους αγώνα δια μέσου της ιστορίας, ο Τατάρ υποστήριξε «ότι οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν μετά από τα σκληρά γεγονότα που βίωσαν από τους Ελληνοκύπριους, να ιδρύσουν το δικό τους κράτος».

    Υποστηρίζοντας ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώθηκε αναδιάρθρωση των παγκόσμιων ισοζυγίων αλλά και των διεθνών σχέσεων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, έχουν αυξήσει τη σημασία της Κύπρου, που κατέχει μια γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση και έχει δυνατότητες για φυσικό αέριο, και έχει καταστήσει την ΤΔΒΚ ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές. Ως ΤΔΒΚ, μαζί με την μητέρα πατρίδας μας και εγγυήτρια Τουρκία, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή».

    Σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, με την δικαιολογία ότι είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος, έχει συνάψει διάφορες συμφωνίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα πέριξ της Κύπρου, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι με βάση τις συμφωνίες του 1960, οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα και κυριαρχία με τους Ελληνοκύπριους. «Για αυτό το λόγο, και εμείς μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία έχουμε δικαίωμα να διεξάγουμε έρευνες», ισχυρίστηκε.

    «Μπορεί να σταλεί φυσικό αέριο στο Ισραήλ μέσω αγωγού που θα περνά από την ΤΔΒΚ», δηλώνει Ισραηλινός ακαδημαϊκός

    Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Tel-Aviv του Ισραήλ και του Ινστιτούτου Mo?e, Dr. Nir Boms, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή βασίζεται στο αμοιβαίο κέρδος (win-win).

    Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι θα μπορούσε στο εγγύς μέλλον να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Ισραήλ και της «ΤΔΒΚ» όσον αφορά στις θαλάσσιες αρμοδιότητες με την «ΤΔΒΚ», με την ίδια διπλωματική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση Ισραήλ-Λιβάνου, ο Boms απάντησε τα εξής:

    «Αυτό δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Γι’ αυτό το λόγο, οι συνομιλίες όσον αφορά στα ενεργειακά θέματα, με τη συμμετοχή όχι μόνο της ΤΔΒΚ αλλά και των άλλων εταίρων στην περιοχή, θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα αποτέλεσμα στη βάση win-win. Η αποστολή επιπλέον φυσικού αερίου στο Ισραήλ μέσω ενός αγωγού που θα περνά από την ΤΔΒΚ, θα δημιουργούσε ένα σενάριο win-win».

    (ΑΚ)

    [04] «Σημαντικές οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με την K?br?s (29.12.22), σημαντικές χαρακτήρισαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Εργκιούν Ολγκούν, ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη και ο Οσμάν Ερτούγ, πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό κατά τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της K?br?s TV, αρχικά ο Ολγκιούν υποστήριξε ότι υπάρχουν τρία βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα στο θέμα της κυριαρχίας για την επίλυση του Κυπριακού, τα οποία είναι, όπως ανέφερε, τα ίσα δικαιώματα, το ίσο καθεστώς και οι ίσες ευκαιρίες.

    Υπογραμμίζοντας ότι τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίλυση του Κυπριακού, ο Ολγκιούν σημειώθηκε ότι σε περίπτωση που αυτά επιτευχθούν, τότε θα επέλθει ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια στο νησί. «Διαφορετικά, δεν θα μπορέσει να επέλθει ειρήνη μόνο με τα σλόγκαν για ειρήνη», υποστήριξε.

    «Ξένοι διπλωμάτες αξιολογούν σοβαρά τις προτάσεις της τουρκικής πλευρά».

    Αναφερόμενος στο «νέο όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς που αφορά «στα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», ο Ολγκιούν υποστήριξε ότι αυτό αξιολογείται σοβαρά από τους ξένους, αλλά και τις χώρες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    «Οι διπλωμάτες των χωρών με τους οποίους συναντιόμαστε, δίνουν αξία στις θέσεις και προτάσεις που παραθέτει η τουρκική πλευρά για να ξεπεραστεί η μη λύση και όταν τους εξηγούμε τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με την κατάσταση, μας δίνουν δίκαιο. Συμφωνούν ότι για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο, πρέπει να μην παραγνωρίζονται οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η τάση σημαίνει ότι αποδέχονται ότι έχουμε δίκαιο», ισχυρίστηκε.

    «Βασικό ζήτημα η κυριαρχία»

    Ο Οσμάν Ερτούγ με τη σειρά του υπογράμμισε ότι το «ζήτημα της κυριαρχίας και του καθεστώτος αποτελεί βασικό ζήτημα». «Εμείς θέτουμε στο τραπέζι αυτό το ζήτημα. Για να υπάρξει μια ρεαλιστική βάση, θα πρέπει να περιλαμβάνονται αυτά, τα υπόλοιπα είναι μάταια», υποστήριξε, ισχυριζόμενος επίσης ότι η «παρουσία του τουρκικού στρατού για την διασφάλιση της ειρήνης στο νησί είναι αποτρεπτική».

    Ο Ερτούγ υποστήριξε επίσης ότι η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νησί (OΥΝΦΙΚΥΠ), δεν μπορεί αποτρέψει οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύρραξη στο νησί, ούτε έχει αυτή την αποστολή. «Η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ, έφθασε σε μια κατάσταση που εξυπηρετεί την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσπάθειες που κατέβαλαν μαζί με την Τουρκία για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Ερτούγ δήλωσε ότι ενώ αυτοί καταβάλλουν τις εν λόγω προσπάθειες, η ελληνοκυπριακή πλευρά, από την άλλη, καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να το εμποδίσει αυτό.

    «Ήρθε ο Αντιπρόεδρος της Γκάμπια στην ΤΔΒΚ και αμέσως πήγαν στην Γκάμπια. Μετά κατέβαλαν προσπάθειες για να μην καταστούμε μέλος παρατηρητή στον ΟΤΚ, όμως μετά από τις δικές μας έντονες πιέσεις, αλλά και της Τουρκίας, γίναμε μέλος παρατηρητής», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [05] Πέραν των 100 χιλιάδων ο πληθυσμός της Κερύνειας, λέει ο νέος «δήμαρχος»

    Η Yeni D?zen (29.12.22) γράφει ότι ο νέος «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κερύνειας, Μουράτ Σιενγκουλ κατέβασε την ταμπέλα που υπήρχε στην είσοδο της πόλης επειδή αυτή δεν αναγράφει τον πραγματικό της πληθυσμό και δήλωσε ότι για να μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά την «προεκλογική» εκστρατεία, πρέπει να γίνει απογραφή πληθυσμού και να παρέχεται βοήθεια στους «δήμους» σύμφωνα με τον πραγματικό τους πληθυσμό.

    Σημειώνοντας ότι ο πραγματικός πληθυσμός της Κερύνειας ξεπερνά τις 100 χιλιάδες, ο Σιενκούλ είπε ότι ακόμα και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 35 χιλιάδες, ενώ στην ταμπέλα γίνεται λόγος για πληθυσμό 33 χιλιάδων.

    «Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό για να προειδοποιήσουμε την κεντρική κυβέρνηση, να ελκύσουμε την προσοχή της», ανέφερε ο Σιενκούλ, προσθέτοντας: «Σκοπός μας είναι να εκφράσουμε την ανάγκη που υπάρχει για καθορισμό του πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό προβαίνουμε σε εκδήλωση κατεβάσματος της ταμπέλας».

    Επισημαίνοντας ότι οι πλείστοι υπάλληλοι του «δήμου» είναι έκτακτοι και ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης, ο Σιενκούλ είπε:

    «Υποσχέθηκα δύο πράγματα. Το ένα να αυξήσω τα έσοδα των εργαζομένων μου και το άλλο να τους μονιμοποιήσω και να τους διασφαλίσω. Για να μπορέσω να τηρήσω αυτή την υπόσχεση, πρέπει ο πραγματικός πληθυσμός της Κερύνειας να περάσει στους επίσημους αριθμούς. Θα υπάρξει και συνέχεια. Το γεγονός ότι δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός δεν είναι πρόβλημα μόνο του Μουράτ Σιενκούλ, αλλά όλης της Κερύνειας. Δεν είναι αυτός ο πραγματικός πληθυσμός της Κερύνειας. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν ψήφισαν οι μισοί σε Κερύνεια, Λευκωσία και Αμμόχωστο

    Ο δημοσιογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην Yeni D?zen (29.12.22) γράφει ότι 9,579 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εντός των συνόρων του «δήμου» της κατεχόμενης Κερύνειας ή ένα ποσοστό της τάξης του 50% δεν πήγαν να ψηφίσουν στις «δημοτικές εκλογές» της 25ης Δεκεμβρίου.

    Κάτω από τον τίτλο «’Χαμένοι’ οι μισοί ψηφοφόροι σε Κερύνεια, Λευκωσία και Αμμόχωστο», ο αρθρογράφος αναφέρει ότι και από τις 41,383 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην κατεχόμενη Λευκωσία ψήφισαν μόνο οι 21,898 ή ένα ποσοστό της τάξης του 52%.

    «Εντός των συνόρων του δήμου Αμμοχώστου πήγε στην κάλπη το 55% των ψηφοφόρων», γράφει ο Μουτλούγιακαλι και προσθέτει:

    «11,718 ψηφοφόροι έχουν κάνει εγγραφή και οι ίδιοι είναι απόντες. Να σημειώσουμε αμέσως και το εξής: Σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές, αυξήθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής στις περιοχές της Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου. Ελκύει την προσοχή η ‘ανωμαλία’ που υπάρχει εντός των συνόρων των δήμων Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου.

    Δεν ξέρουμε κατά πόσον υπάρχουν πράγματι στην χώρα οι ‘εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι’. Βλέπουμε ότι κανείς δεν κάνει και πολύ ζήτημα το ‘ποσοστό συμμετοχής’ στους δήμους Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου!

    Είναι ενδιαφέρον ότι και στις τρεις εκλογικές περιοχές, η ‘συμμαχία της διορισμένης κυβέρνησης’ έχασε τις εκλογές. Ενώ ξεπερνά το 80% το ποσοστό συμμετοχής σε περιοχές όπως το Λευκόνοικο, η Κυθραία και η Μεσαορία, πρέπει να τεθεί οπωσδήποτε στο τραπέζι η κατάσταση ειδικά στην Κερύνεια, την Λευκωσία και την Αμμόχωστο. [?]»

    Η αποχή συνδέεται με τις «πολιτογραφήσεις»

    Εξάλλου, στην στήλη του επίσης στην Yeni D?zen (29.12.22), ο δημοσιογράφος Ταϊφούν Τσαγρά σχολιάζει τα αποτελέσματα των «δημοτικών εκλογών» και γράφει ότι ένα από τα σημεία που ελκύουν την προσοχή είναι και το γεγονός ότι ειδικά στην Κερύνεια μόνο σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι ψήφισαν. Προσθέτει και τα εξής:

    «Η Κερύνεια εμφανίζεται με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε κάθε εκλογές. Και αυτό σε πρώτο πλάνο οφείλεται στο γεγονός ότι είναι η περιοχή στην οποία δίδονται πολλές υπηκοότητες, όμως εκείνοι που παίρνουν υπηκοότητα είτε δεν είναι εδώ είτε παρά το γεγονός ότι είναι εδώ δεν νιώθουν τόσο υπεύθυνοι ώστε να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν. Όπως λέμε πάντοτε, στην Κερύνεια βιώνεται μια έντονη αλλαγή πληθυσμού. Όταν οι αξιωματούχοι των πολιτικών κομμάτων πάρουν στα χέρια τους τους εκλογικούς καταλόγους, είμαι βέβαιος ότι βρίσκουν πολλά ονόματα τα οποία δεν γνωρίζουν. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς όλους τους ψηφοφόρους, όμως είναι δυνατόν να παρατηρήσει κανείς ότι εδώ και πολύ καιρό αυξάνονται κάθε περίοδο αυτοί οι ψηφοφόροι που δεν είναι γνωστοί. Ιδού, η πλειοψηφία αυτών των άγνωστων ατόμων δεν νιώθουν την υπευθυνότητα να πάνε στην κάλπη, επειδή δεν νιώθουν ότι ανήκουν εδώ, παρά το γεγονός ότι πήραν υπηκοότητα. Θα ήταν σωστό να αναζητείται το φταίξιμο γι’ αυτό σε όσους μοιράζουν υπηκοότητες σαν κόλλυβα και όχι σε εκείνους που παίρνουν υπηκοότητα. [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αρθρογράφος: «Οι ισχυρισμοί μας για εμπάργκο δεν είναι πολύ σοβαροί»

    Ο διευθυντής της Diyalog (29.12.22) Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι δεν είναι και πολύ σοβαροί οι τουρκοκυπριακοί ισχυρισμοί περί επιβολής «εμπάργκο», με εξαίρεση το θέμα των συγκοινωνιών.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να αναλύσουν πιο σοβαρά πλέον τις πραγματικότητες, την ώρα που συνεχίζονται οι προετοιμασίες για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, ο αρθρογράφος υποστηρίζει και τα εξής:

    «Το πιο σημαντικό πρόβλημα από την άποψη των Τουρκοκυπρίων είναι το εμπάργκο των συγκοινωνιών. Επειδή δεν υπάρχει απευθείας πτήση, βιώνεται το πρόβλημα της μετεπιβίβασης κατά τα ταξίδια όσων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Λάρνακα. Επειδή βιώνουν τα προβλήματα από αυτό όσοι φέρνουν τουρίστες από το εξωτερικό, κάπως δεν μπόρεσαν να πετύχουν τους αριθμούς που στόχευαν. Και δεν είναι δυνατόν να τους φτάσουν.

    Ιδού, είναι για τον λόγο αυτό που κατά την νέα διαπραγματευτική διαδικασία, παράλληλα με το Βαρώσι, πρέπει να συζητηθεί ‘η με κάποιον τρόπο έναρξη’ διεθνών πτήσεων προς το Ερτζιάν και να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Εκτός των συγκοινωνιών, δεν έχουν κάποιαν πολύ σοβαρή πλευρά οι ισχυρισμοί μας περί ‘εμπάργκο’.

    Τα εμπάργκο στον αθλητισμό και την τέχνη για παράδειγμα. Πλέον δεν ελκύει την προσοχή των ανθρώπων μας το γεγονός ότι πιάνονται συχνά από το θέμα κάποιοι ιδεολογικοί κύκλοι σαν να έχουν πολλούς καλά ανεπτυγμένους αθλητές και το γεγονός ότι λένε ‘οι νέοι μας δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες λόγω της μη λύσης’. [?]»

    Στην συνέχεια ο αρθρογράφος επικρίνει τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα κατεχόμενα σε διάφορα θέματα και το γεγονός ότι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα χρήματα που τους στέλνει η Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Νίκησαν οι υποστηρικτές της ομοσπονδίας στις «δημοτικές εκλογές», λέει το ΒΚΡ

    Η Yeni Bak?? (29.12.22) γράφει ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος (ΒΚΡ) εξέφρασε την άποψη ότι πέτυχαν οι υποστηρικτές τις ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο κατά τις «δημοτικές εκλογές» που διεξήχθησαν την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή δήλωση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, υποστηρίζεται ότι δίνει ελπίδα για το μέλλον το γεγονός ότι απέτυχε στον στόχο του ο συνασπισμός της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP, ο οποίος συστάθηκε με παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Σημειώνοντας ότι το εθνικιστικό μέτωπο «πήρε την απαραίτητη απάντηση από τον λαό», το ΒΚΡ αναφέρει ότι πρέπει να ενεργούν από κοινού οι υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης και ότι οι «δημοκρατικές δυνάμεις» πρέπει να απέχουν από αχρείαστες πολεμικές και συζητήσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Διαφωνία για ύπαρξη γρίπης των χοίρων στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (29.12.22) γράφει ότι διαφωνία ανάμεσα στην «ένωση» γιατρών και στο λεγόμενο υπουργείο υγείας ξέσπασε αναφορικά με την ύπαρξη περιστατικών γρίπης των χοίρων στα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων γιατρών («ΚΤΤΒ»), Δρ. Αχμέτ Οζάντ δήλωσε ότι περιστατικά τα οποία εμφανίστηκαν είναι γρίπη των χοίρων. «Τα τεστ που έγιναν δείχνουν ότι υπάρχει γρίπη των χοίρων στην χώρα», ανέφερε ο Οζάντ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει νόημα να λέγεται πως δεν υπάρχει γρίπη των χοίρων στην χώρα, διότι συναντάμε συχνά περιστατικά της Influenza A».

    Εξάλλου, η «υφυπουργός» υγείας, γενική γιατρός και νεφρολόγος Δρ. Ντουριγιέ Ντερέν Οϊγκάρ δήλωσε ότι η γρίπη είναι ευρέως διαδεδομένη τον χειμώνα, όμως δεν κατέχουν κανένα στοιχείο ότι το κυρίαρχο είδος είναι η Η1Ν1. Είπε ότι η γρίπη των χοίρων μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με τεστ PCR και δουλεύοντας πάνω στο DNA και όχι με τεστ αντιγόνου.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Εβδομαδιαία στοιχεία για περιστατικά Covid-19 στα κατεχόμενα

    O παράνομος Bayrak (28.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,0RKGguDG5MfOTV8F-ksIXxNgIbhTYxbWqEmyCn685aFDCInzWPRMYAln2fwDBI9aWcOIRBI5-eOxsDTSGHEVWyEbF9cMSi3qFyv52pdDqvswKSY2tcGQDg,,&typo=1) μεταδίδει ότι κατά την εβδομάδα 21-27 Δεκεμβρίου2022 πραγματοποιήθηκαν 2,597 εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης της νόσου COVID-19 στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 123 θετικά περιστατικά.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Tατάρ: «Η ΤΔΒΚ αποτελεί κλειδί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Η Sabah (28.12.22, sabah.com.tr) δημοσιεύει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα αστέρι που λάμπει στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί κλειδί για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ασφάλεια της Τουρκίας».

    Ο Τατάρ παρέστη στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του το Φόρουμ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB). Εκτός από τον Τατάρ, στην εκδήλωση συμμετείχαν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του TOBB και συμπρόεδρος του Φόρουμ από την τουρκική πλευρά, Τζιχάτ Λοκμάνογλου, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO), Τουργκάι Ντενίζ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του KTTO και συμπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκίας-«ΤΔΒΚ’ Ομάτς Τζιν και ο πρόεδρος του Ιδρύματος EkoAvrasya Χικμέτ Ερέν.

    «Η οικονομική ενίσχυση θα εξυπηρετήσει την εθνική μας υπόθεση»

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι θέλουν να καταστήσουν πιο βιώσιμες τις οικονομικές δραστηριότητες σε πολιτική βάση και είπε:

    «Είναι μια δυνητική ισχύς περισσότερη συνεργασία και σε διάφορους τομείς όπου η ΤΔΒΚ έχει πλεονεκτήματα και κυρίως τομείς όπως ο τουρισμός, γεωργικοί παράγοντες, φοιτητικές ροές, διάφορες εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής, των λογισμικών και παρόμοιων τεχνολογικών εξελίξεων και επιστημονικών μελετών. Είναι ήδη στην ατζέντα μας η παροχή ορισμένων ευκαιριών, όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση στους δικούς μας εμπόρους και επιχειρηματίες στην ΤΔΒΚ, και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχή μας είναι να συνεργαστείτε εσείς, οι επιχειρηματίες, σε διάφορους τομείς, προκειμένου να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ μας και να καταστήσουμε την οικονομική δομή της ΤΔΒΚ πιο βιώσιμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα επιμελητήρια και τα χρηματιστήρια από τις διάφορες περιοχές της Τουρκίας και κάτω από την ομπρέλα σας για την εγγύτητά τους με την ΤΔΒΚ. Η οικονομική ενίσχυση που θα οικοδομήσουμε σε πολιτική βάση για την ενίσχυση του μοντέλου των δύο κρατών θα εξυπηρετήσει επίσης την εθνική μας υπόθεση. Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος».

    «Είναι πολύ σημαντικό οι ευκαιρίες στην Τουρκία να αντικατοπτρίζονται στην ΤΔΒΚ»

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι διεξάγονται μελέτες σχετικά με την εφαρμογή στα κατεχόμενα της οικονομικής στήριξης που εφαρμόζεται στην Τουρκία προς τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες και δήλωσε: «Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με ορισμένα ευνοϊκά δάνεια που εφαρμόζονται στην Τουρκίας: χαμηλό επιτόκιο, μακροπρόθεσμη αποπληρωμή. Ορισμένες ελκυστικές προσφορές ανάλογα με την ικανότητα πληρωμής των επιχειρηματιών και των εμπόρων μας βρίσκονται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε εντατικά. Αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά και πολύτιμα για εμάς. Στην ΤΔΒΚ χρησιμοποιούμε τουρκικές λίρες. Για το λόγο αυτό, κατά καιρούς, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα λόγω αυτών των επιτοκίων. Είναι πολύ σημαντικό οι ευκαιρίες που εφαρμόζονται εδώ να αντικατοπτρίζονται στην ΤΔΒΚ με τον ίδιο τρόπο».

    «Η οικονομία της ΤΔΒΚ πρέπει να σταθεί στα δικά της πόδια»

    Ο Τζιχάτ Λοκμάντζογλου, συμπρόεδρος της τουρκικής πλευράς του Φόρουμ του «εμπορικού επιμελητηρίου Τουρκίας-ΤΔΒΚ», δήλωσε:

    «Πρώτον, η οικονομία της βόρειας Κύπρου θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα δικά της πόδια. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα. Το Φόρουμ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκίας-ΤΔΒΚ, το οποίο δημιουργήσαμε με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Συνέχισε με επιτυχία το έργο του ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Δεύτερον, κατά τη γνώμη μας, η βόρεια Κύπρος πρέπει να είναι η καλύτερη στον κόσμο ως επενδυτικό περιβάλλον. Το Επενδυτικό Συμβούλιο που θα συσταθεί στη βόρεια Κύπρο θα είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, λαμβάνοντας πιο τολμηρές αποφάσεις για το επενδυτικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς, ως Φόρουμ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκίας-ΤΔΒΚ, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο. Τρίτον, διαπραγματευόμαστε με τους ομολόγους μας για τη δημιουργία του μοντέλου της ‘Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής’ στη βόρεια Κύπρο, το οποίο συγκεντρώνει οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς στην Τουρκία. Το τέταρτο θέμα είναι η στήριξη των προσπαθειών της βόρειας Κύπρου να ενσωματωθεί στον κόσμο. Ως Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας, διατηρούμε το άδικο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη βόρεια Κύπρο στην ατζέντα μας σε κάθε διεθνές περιβάλλον που λαμβάνουμε μέρος».

    «Αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει στη βάση συμφωνίας δύο κρατών»

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ συμμετείχε στη συνέλευση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας (ASO). Στην ομιλία του εκεί, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στο νησί, θα πρέπει να είναι στη βάση δύο κρατών και υποστήριξε:

    «Στη χώρα μας, σπουδάζουν φοιτητές από 144 διαφορετικές χώρες, κάνουμε εμπόριο σε περισσότερες από 100 χώρες και δηλώνουμε την παρουσία μας σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε μέρα. Για να ενισχύσουμε αυτό το τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναπτύξουμε τη βιομηχανία, τη γεωργία, τις υπηρεσίες και τις επιστημονικές μελέτες μας. Καθώς αφήνουμε πίσω το 2022 βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μεγάλες δυσκολίες. Ακόμη και πριν επουλωθούν οι πληγές της πανδημίας, η αύξηση του κόστους και των τιμών της ενέργειας με τον πόλεμο έχει επίσης αντίκτυπο στην ΤΔΒΚ. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Υπάρχει μια εθνική υπόθεση εδώ. Καθημερινά ζητήματα, καθημερινή κακοήθης πολιτική, επιθέσεις, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να ενισχύσουμε το κράτος μας. Η ΤΔΒΚ είναι ένα λαμπρό αστέρι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι το κλειδί για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ασφάλεια της Τουρκίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου έθνους, έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες. Η ΤΔΒΚ εδραιώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο με τη δική σας υποστήριξη».

    Ο πρόεδρος της ASO Σεγίτ Αρντίτς δήλωσε ότι είναι πάντα έτοιμοι για αλληλεγγύη στη βάση της ειλικρίνειας και της αδελφοσύνης και για συνεργασία που θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ)

    [02] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Τουρκικού κόσμου»

    Σύμφωνα με την Ak?am (29.12.22, aksam.com.tr), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι ο δρόμος τους, περνά από την Τουρκία.

    Μιλώντας σε διάλεξη με θέμα «Η αποδοχή της ΤΔΒΚ στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών», που διοργανώθηκε στην Άγκυρα από το Ίδρυμα EkoAvrasya, o Tαταρ αναφέρθηκε στις «διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ» και τη συνεργασία τους με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι η ενδυνάμωση των δεσμών τους με την Τουρκία, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά και σε όλους τους τομείς.

    Ισχυριζόμενος ότι η φωνή του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν είναι η φωνή της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Εξαιτίας των εμπάργκο και της απομόνωσης δεν μπορούμε να μιλήσουμε παντού. Υπάρχει απομόνωση, εμπόδια και πιέσεις. Έχουμε ανάγκη τη δική σας στήριξη, (της Τουρκίας) προκειμένου να μην καταργηθεί και να μην σβηστεί από την ιστορία η ΤΔΒΚ, να μην πετύχουν να αποκόψουν τους ιστορικούς και ιερούς δεσμούς μας με την Τουρκία και να μην πετύχουν οι ενέργειες για αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο».

    Υποστηρίζοντας ότι «η αποδοχή της ΤΔΒΚ με το συνταγματικό της όνομα ως μέλος παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών θα ανοίξει νέα κανάλια επικοινωνίας και δρόμους», ο Τατάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η «υπόθεση της ΤΔΒΚ εμπίπτει στο πεδίο του αγώνα του Τουρκισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

    «Οι ενέργειες που έγιναν κατά τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας μου στην προεδρία, ενίσχυσαν την πολιτική βάση της ΤΔΒΚ», υποστήριξε στη συνέχεια ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «στηρίζουν λύση δύο κρατών, που θα είναι δύο διαφορετικά κυρίαρχα κράτη στο βορρά και στο νότο». «Πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, και ο τουρκικός στρατός να παραμείνει στο νησί ως ανασταλτική δύναμη», ανέφερε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώσω δεν γίνεται αποδεκτή η αντίληψη του «ίσου διεθνούς καθεστώτος εκπροσώπησης της ΤΔΒΚ στη βάση της κυριαρχίας και της ισότητας», ο Τατάρ κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποδέχθηκε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ως μέλος της, χωρίς να ρωτήσει την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία που αποτελεί εγγυήτρια δύναμη.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε διοίκησαν μόνοι τους το νησί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Οθωμανικό κράτος διακυβέρνησε το νησί για 350 χρόνια και αυτοί, όπως ανέφερε, αποτελούν τη συνέχεια του.

    Σχέσεις με την Τουρκία

    «Με τη στήριξη της Τουρκίας, η ΤΔΒΚ ανάπτυξε τις σχέσεις της με την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (??T), το Πακιστάν και με φιλικές χώρες, ενίσχυσε την πολιτική της βάση, διαχειρίζεται το μέλλον του λαού της, και στοχεύει στην ενδυνάμωση των δεσμών της με την Τουρκία σε όλους τους τομείς και κυρίως στην οικονομία», υποστήριξε ο Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου».

    (ΑΚ)

    [03] Πρώτη επαφή Τουρκίας-Συρίας μετά από 11 χρόνια

    Σύμφωνα με τη Milliyet (28.12.22, milliyet.com.tr), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Shoigu, τον Υπουργό Άμυνας της Συρίας Ali Mahmoud Abbas και τους επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Συρίας στη Μόσχα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η συριακή κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα και οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στο συριακό έδαφος.

    Ως αποτέλεσμα του εποικοδομητικού κλίματος της συνάντησης, συμφωνήθηκε η συνέχιση των συναντήσεων σε τριμερή μορφή για τη διασφάλιση και τη διατήρηση της σταθερότητας στη Συρία και την περιοχή στο σύνολό της.

    Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά από 11 χρόνια.

    Aκάρ: «Το συριακό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με ολιστικό τρόπο»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (29.12.22, aa.com.tr), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε, σχετικά με την τριμερή συνάντηση στη Μόσχα, ότι το συριακό πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί με έναν περιεκτικό και ολιστικό τρόπο στο πλαίσιο της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση ο Ακάρ είπε: «Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση στη Συρία και την περιοχή θα εξελιχθεί θετικά το συντομότερο δυνατό και ότι θα διασφαλιστεί η ειρήνη, η ηρεμία και η σταθερότητα».

    Στις δηλώσεις του ο Ακάρ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θίξαμε στη συνάντηση ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τονίσαμε ότι σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτόνων μας, ιδίως της Συρίας και του Ιράκ, και ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι δεν έχουμε κανέναν άλλο στόχο. Δηλώσαμε ότι στοχεύουμε στην εξουδετέρωση των μελών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK/YPG και το ισλαμικό κράτος, οι οποίες αποτελούν απειλή για τη Συρία. Είπαμε ότι καταβάλλουμε προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, του έθνους μας και των συνόρων μας. Αναφέραμε επίσης ότι καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποτρέψουμε περαιτέρω μετανάστευση από τη Συρία προς την Τουρκία στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών. Τονίσαμε ότι το συριακό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με περιεκτικό και ολιστικό τρόπο στο πλαίσιο της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπό αυτή την έννοια, εκτιμούμε ότι οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες μπορούν να συμβάλουν σοβαρά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και τη Συρία».

    Ο Ακάρ, τέλος ανάφερε ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη συνέχιση των τριμερών συναντήσεων.

    (ΓΜ)

    [04] Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (29.12.22, aa.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, όχι 12 ναυτικά μίλια, όπως δηλώνει, αλλά ούτε κατά 1 ναυτικό μίλι, όπως ανέφερε.

    «Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας στο θέμα αυτό το 1995, είναι ξεκάθαρη και βρίσκεται ακόμη σε ισχύ», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα, στην οποία προέβη σε αξιολόγηση του έτους 2022, ο Τσαβούσογλου απάντησε σε αναφορές στον Ελληνικό Τύπου περί προθέσεων της Ελλάδας να επεκτείνει σε 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη.

    «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην τρέχετε πίσω από ψεύτικους ηρωισμούς εμπιστευόμενοι κάποιους που προσπαθούν να σας στηρίξουν. Μην αναζητείτε περιπέτειες. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου καλό για σας», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι στις αρχές του χρόνου η Τουρκία προσπάθησε να λειτουργήσει τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε η 64η συμβουλευτική συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, αλλά, όπως ανέφερε, ο διάλογος ανεστάλη λόγω της εκστρατείας που, όπως ισχυρίστηκε, άρχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, εξαιτίας των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών περί γενοκτονίας, αλλά και της «καταπίεσης» των Τούρκων στη Δυτική Θράκη.

    Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η Τουρκία απέστειλε δύο επιστολές εντός του 2021 στα ΗΕ όσον αφορά στις παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς και σημείωσε ότι οι απαντητικές επιστολές της Ελλάδας διαβιβάστηκαν στα ΗΕ.

    Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στη Μόσχα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, αναφέροντας ότι και ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

    Επιμένει στα δύο κράτη στην Κύπρο

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατέγραψε τα δικαιώματά τους το Υπουργείο Άμυνας επί του εδάφους και το Υπουργείο Εξωτερικών στην διπλωματία.

    Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε ότι συνεχίζουν «με ισχυρό τρόπο» την πολιτική τους των δύο κρατών στην Κύπρο και υποστήριξε ότι αποτελεί «ιστορικό κέρδος» η αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, κάτι το οποίο «έχει τρελάνει το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα», κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι στην φετινή Διάσκεψη των Πρέσβεων διακήρυξαν την στρατηγική ότι «η Τουρκία είναι Ευρώπη» και ότι ως Τουρκία είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει η Ευρώπη, όμως «η στρατηγική τύφλωση στην οποία έχει περιπέσει η ΕΕ, την εμποδίζει να δει τις πραγματικότητες». Ισχυρίστηκε και τα εξής: «Η ΕΕ παραδίδεται στο παραχάιδεμα του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Μόνο με την πλήρη ένταξη της χώρας μας μπορεί να ξεπεράσει αυτή την τύφλωση η ΕΕ».

    (ΑΚ)

    [05] Την κατάργηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (28.12.22, aa.com.tr), την κατάργηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Τουρκία ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο συνταξιοδοτικό της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι με τη νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή και καταργεί τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, θα έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης ακόμη 2 εκατομμύρια 250 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες.

    Υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση που έγινε για κατάργηση του ορίου συνταξιοδότησης στην Τουρκία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα που δείχνει την αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν στο 2023 με στόχο να επιλύσουν όλα τα προβλήματα της χώρας και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του έθνους, ο Έρντογαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προχώρησε σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Εξηγώντας ότι σήμερα οι συνταξιούχοι στην Τουρκία ανέρχονται σε 13,9 εκατομμύρια, ο Έρντογαν δήλωσε ότι με τη νέα ρύθμιση αλλά και με την προσθήκη 1 εκατομμυρίου ατόμων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο, πετυχαίνουν να διασφαλίσουν ένα ισοζύγιο στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    (ΑΚ)

    [06] Σεντόπ: Οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (28.12.22, hurriyet.com.tr), o πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι οι εκλογές στην χώρα θα διεξαχθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου 2023.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Σεντόπ αναφέρθηκε στα σενάρια πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι η 18η Ιουνίου.

    «Ακόμη και αν ληφθεί απόφαση για τις εκλογές, η διάρκεια της απόφασης αυτής είναι 60 ημέρες. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και η Προεδρία έχουν την εξουσία να αποφασίσουν για την επίσπευση των εκλογών. Δεν περιμένω να ληφθεί απόφαση για τις εκλογές πριν από τις 6 Απριλίου», είπε.

    «Αίτηση για βράβευση Ερντογάν με το Νόμπελ Ειρήνης»

    O Σεντόπ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πρωτοβουλία για τη βράβευση του Τούρκου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με το Νόμπελ Ειρήνης για τις ενέργειές του το 2022. «Πρότεινα τον πρόεδρο Έρντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Υπέβαλα την αίτηση. Θα υπάρξουν αιτήσεις από άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

    (ΓΜ)

    [07] Ισόβια κάθειρξη στον Καβαλά αποφάσισε το Εφετείο Κωνσταντινούπολης

    Σύμφωνα με τη Sabah (28.12.22, sabah.com.tr), το Εφετείο Κωνσταντινούπολης επικύρωσε την απόφαση του 13ο Ποινικού Δικαστηρίου της πόλης για την καταδίκη, σε ισόβια κάθειρξη, του Τούρκου υπόπτου για τα επεισόδια στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

    Την ίδια στιγμή, το Εφετείο, επικύρωσε και την απόφαση του 13ο Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο επέβαλε σε άλλους 7 υπόπτους ποινή φυλάκισης 18 ετών, τον περασμένο Απρίλιο. Ανάμεσα στους ύποπτους είναι ο πρώην σύμβουλος της CIA, Henri Barkey και ο δημοσιογράφος Can D?ndar, οι οποίοι εκδικάστηκαν για ισχυρισμούς περί εμπλοκής τους στην «απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου» και για τα «επεισόδια στο πάρκο Γκεζί».

    Υπενθυμίζεται ότι ο 65χρονος επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή φέρεται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

    (ΑΚ)

    [08] Τηλεφωνική συνομιλία Τσαβούσογλου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του

    Σύμφωνα με την Ak?am (28.12.22, aksam.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Faysan bin Ferhan.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Τσαβόσογλου και Bin Ferhan συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 29 December 2022 - 14:42:29 UTC