Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 4 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-02-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 31/2023 11-13.02.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος την εκλογή Χριστοδουλίδη στην Προεδρία
  • [02] Κηδεύτηκαν τα 35 θύματα του σεισμού ? 48 νεκρούς θρηνούν στα κατεχόμενα
  • [03] Ζητούν έρευνα για τα κτίρια που προκάλεσαν τον θάνατο Τουρκοκυπρίων
  • [04] Υπόνοιες για παρατυπίες στο ξενοδοχείο «Isias»-Διασυνδέσεις με ΑΚΡ
  • [05] Διευκολύνσεις σε Τούρκους σεισμόπληκτους που καταφεύγουν στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Απολογισμός του σεισμού μέχρι στιγμής: 31.643 νεκροί και 80.278 τραυματίες
  • [02] Οκτάι: Εντολή σύλληψης 113 ατόμων σε σχέση με τα κτίρια που κατέρρευσαν
  • [03] Συνελήφθη στα κατεχόμενα και παραδόθηκε στα Άδανα Τούρκος εργολάβος
  • [04] Αρθρογράφοι: «Άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν κάτω από τα ερείπια»
  • [05] «Μπορούν να αναβληθούν οι εκλογές»;
  • [06] Δένδιας και Τσαβούσογλου μαζί στις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία
  • [07] «Δεν εγκρίνουμε τον ελλιμενισμό αμερικανικού αεροπλανοφόρου», λέει ο Tσαβούσογλου
  • [08] Απεβίωσε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος την εκλογή Χριστοδουλίδη στην Προεδρία

    Ειδησεογραφικά καλύπτει η συντριπτική πλειοψηφία του σημερινού (13.02.23) τουρκοκυπριακού Τύπου την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Avrupa αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Χριστοδουλίδης» και γράφει ότι ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε το 51,92% των ψήφων, ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Αντρέας Μαυρογιάννης έμεινε στο 48,08%. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, στα άκυρα ψηφοδέλτια και στα λευκά.

    Η Halk?n Sesi καλύπτει το θέμα κάτω από τον τίτλο «Περίοδος Χριστοδουλίδη στον νότο», σημειώνοντας ότι «ο νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν χθες στον νότο ήταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης».

    Η Diyalog δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες κάτω από τον τίτλο «Κέρδισε με 51,91%» και γράφει ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε ο νέος ηγέτης της νότιας Κύπρου».

    Η Vatan στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Νέος Πρόεδρος της νότιας Κύπρου ο Χριστοδουλίδης», ενώ η Yeni Bak?? χρησιμοποιεί τον τίτλο «Νικητής των εκλογών στον νότο ο Χριστοδουλίδης».

    Η Yeni D?zen δημοσιεύει την είδηση στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Νίκος Χριστοδουλίδης» και εκτός από τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι στην χθεσινή αναμέτρηση αναφέρεται και στις δηλώσεις τόσο του εκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αντρέα Μαυρογιάννη.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων και αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η προτεραιότητά του θα είναι η επανένωση της πατρίδας και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σπάσει το αδιέξοδο και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στόχος του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό και ότι επιθυμεί μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    Σημειώνει επίσης ότι απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους ανέφερε ότι μοιραζόμαστε τον πόνο που βιώνουν ειδικά τις τελευταίες δύσκολες ημέρες και είμαστε δίπλα τους. Επισημαίνεται ακόμα και η εξής αναφορά:

    «Θέλω ακόμα μια φορά να αναφέρω ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της χώρας μας. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι το τελευταίο μοιρασμένο κράτος της Ευρώπης».

    H K?br?s αναφέρεται επίσης ειδησεογραφικά στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Χριστοδουλίδης», σημειώνοντας ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ανοικτή στήριξη των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

    Ο διευθυντής του συγκροτήματος στο οποίο ανήκει η εφημερίδα, Οζέρ Κανλί σε άρθρο με τίτλο «Ενώ εμείς ζούμε τον πόνο μας, κέρδισε ο Χριστοδουλίδης», αναφέρει ότι η νίκη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν την τραγωδία του σεισμού.

    Δημοσιεύοντας και φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης γιόρτασε την νίκη του σε αίθουσα στολισμένη με σημαίες της Ελλάδας και του ΔΗΣΥ».

    Ο Κανλί γράφει ότι έγινε το αναμενόμενο με την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού παρά την απόφαση του ΔΗΣΥ για ψήφο κατά συνείδηση και την παρότρυνση του προέδρου του κόμματος να ψηφίσουν τον Αντρέα Μαυρογιάννη, το 74% της βάσης του ΔΗΣΥ ψήφισε Χριστοδουλίδη.

    «[?] Σε αυτό συνέβαλε πολύ ο Αναστασιάδης. Για να εμποδίσει το ΑΚΕΛ να ανέλθει στην εξουσία, ο Αναστασιάδης εξασφάλισε την υπερψήφιση του τέως υπουργού του Χριστοδουλίδη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ισχυριζόμενος ότι είναι δύσκολο το έργο του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού πολλοί Ελληνοκύπριοι αναλυτές θεωρούν πιθανό να χάσει την προεδρία του κόμματος.

    Αναφερόμενος στις θέσεις για το Κυπριακό που υπάρχουν στο προεκλογικό πρόγραμμα του υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Κανλί υποστηρίζει ότι αφού εξέφρασε τέτοιες θέσεις, δεν μπορεί να αναμένει κανείς από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει θετική προσέγγιση προς την τουρκική πλευρά για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Καταλήγει ως εξής ο Κανλί:

    «Και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και το εξής στο μυαλό. Ο Χριστοδουλίδης έχει καταφέρει να τραβήξει προς το μέρος του μετά από πολύ καιρό τους αυθεντικούς ΕΟΚΑτζηδες, δηλαδή τους Μακαριακούς (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ), τους ΕΟΚΑ-Βητατζήδες και τους νέους ΕΟΚΑτζήδες (ΕΛΑΜ). Γιατί; Επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση για λύση. Η πρόθεσή τους είναι να πετάξουν την Τουρκία έξω από την Κύπρο, να διασαλεύσουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία και να πάρουν ‘εκδίκηση’».

    Εξάλλου, σε σχόλιο στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Ο Χριστοδουλίδης σε σταυροδρόμι», ο δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ υποστηρίζει ότι παρά την κομματική θέση του ΔΗΣΥ, ο απερχόμενος Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίμησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για διάδοχό του.

    Αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 στο Chateau Status στην νεκρή ζώνη στην Λευκωσία με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει απόσπασμα από τις εντυπώσεις που είχε γράψει τότε γι’ αυτόν σημειώνοντας:

    «[?] Είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό από το παράθυρο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όμως, δεν είναι από τα ονόματα που έχουν στο παρελθόν τους τα ίχνη της ΕΟΚΑ και μεταγράφηκαν στην πολιτική από τα χρόνια της ΕΟΚΑ. [?] Πρώτη φορά άκουσα πολύ ξεκάθαρα από έναν Κύπριο πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται σε σημαντικό αξίωμα, ότι εμπεριέχει τόσα ρίσκα και για τους Ελληνοκύπριους η μη λύση όσα για τους Τουρκοκύπριους. Έστω και αν δεν λέει ‘φοβόμαστε την Τουρκία’, γίνεται εύκολα αντιληπτό ανάμεσα στα λεγόμενά του ότι δεν θέλουν μια μέρα να έχουν σύνορα που γειτνιάζουν με την Τουρκία στο νησί. Δεν μίλησε και δεν προσπάθησε να εξηγήσει επί μακρόν το ‘μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις’. Όμως είναι σημαντικό η ασφάλεια και οι εγγυήσεις να έρθουν σε ένα σημείο που να ικανοποιεί τις πλευρές για να λάβει το ναι από την ελληνοκυπριακή κοινότητα μια πιθανή λύση. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν νιώθει μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του πολιτικού συστήματος στον βορρά και τις θέσεις των παικτών. Αντιθέτως, θέλει να μάθει τον επηρεασμό των Τουρκοκυπρίων από την υφιστάμενη οικονομική κρίση. Μάλιστα δεν δείχνει να λείπει η προσοχή του ακούγοντας πώς θα μπορούσε να υπάρξει οικονομική συμβολή από τον νότο στην ζωή των Τουρκοκυπρίων αυτή την περίοδο και τις απόψεις σε σχέση με την χρήση του ευρώ στον βορρά».

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, ο Χάστουρερ υποστηρίζει:

    «Όταν συγκριθεί με τον Μαυρογιάννη, ο Χριστοδουλίδης είναι μακρύτερα από το να συμβάλει με θάρρος στην διαδικασία λύσης. Όμως ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων που κάνει μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητάς του, μπορούμε να πούμε ότι επικρατεί ο διαχωρισμός. Καλά, μπορεί να είναι βιώσιμη αυτή η πολιτική; Μπορεί από την δική του άποψη να είναι. Όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο παλιά να συνεχίσει η στήριξη της Δύσης σε πολιτικές που αποτελούν τροχοπέδη της λύσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας από εκείνους που το γνωρίζουν καλύτερα αυτό. Ουσιαστικά, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο Χριστοδουλίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο επιλογές υπογραφής. Είτε θα υπογράψει μια βιώσιμη συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε θα γίνει μέρος της μόνιμης διαίρεσης κάτω από την οποία δεν θα υπάρχει η υπογραφή του. Αν ο Χριστοδουλίδης λάβει την απόφασή του προτού φτάσει σε αυτό το σταυροδρόμι, έχει καλώς, αν δεν την λάβει θα φτάσει στο σταυροδρόμι συρόμενος».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Κηδεύτηκαν τα 35 θύματα του σεισμού ? 48 νεκρούς θρηνούν στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί: Θα σας φυλάμε στις καρδιές μας», η Yeni D?zen (13.02.23) γράφει ότι αποχαιρέτισαν και τους 35 Τουρκοκύπριους οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου «?sias» στο Αντίγιαμαν ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αποτελείτο από 39 άτομα η ομάδα που εγκαταστάθηκε στο εν λόγω ξενοδοχείο στις 3 Φεβρουαρίου και ότι από αυτά σώθηκαν τρεις γονείς και μία υποδιευθύντρια.

    Χθες κηδεύτηκαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στον Άγιο Σέργιο, στο Πραστειό και στα Λιμνιά οι σοροί 13 ατόμων που έχασαν την ζωή τους στο ξενοδοχείο «?sias». Με τις χθεσινές κηδείες οι Τουρκοκύπριοι αποχαιρέτισαν και τους 35 νεκρούς τους, σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Yeni Bak?? (13.02.23) γράφει ότι οι 13 τελευταίες σοροί είχαν φτάσει χθες τα ξημερώματα στο παράνομο αεροδρόμιο Τύπου και τις υποδέχτηκαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο «πρόεδρος» της ούτω καλούμενη βουλής, Ζορλού Τορέ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν και άλλοι.

    Η Halk?n Sesi (13.02.23) γράφει ότι το σύνολο των απωλειών των Τουρκοκυπρίων από τον σεισμό στην Τουρκία ανήλθε στα 48 άτομα, αφού εκτός από τα 35 θύματα στο Αντίγιαμαν υπήρξαν και 3 στο Καχραμάνμαρας, 9 στην Αλεξανδρέττα και 1 στην Οσμανιγιέ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ζητούν έρευνα για τα κτίρια που προκάλεσαν τον θάνατο Τουρκοκυπρίων

    H K?br?s (11.02.23) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος συνεδρίασε την Παρασκευή υπό την προεδρία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και έλαβε αποφάσεις σχετικά με την αποδοχή βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους από Ελληνοκύπριους και τις ενέργειες για έναρξη νομικών διαδικασιών αναφορικά με τα κτίρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό στην Τουρκία με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους «πολίτες της ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, το «υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ» θα αναλάβει πρωτοβουλία προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ληφθούν δείγματα από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου «Isias» από τις δικαστικές αρχές του Αντίγιαμαν και ότι θα ξεκινήσει δικαστική έρευνα πριν απομακρυνθούν τα συντρίμμια του ξενοδοχείου.

    Σε δηλώσεις του αναφορικά με το ίδιο θέμα, ο Ουνάλ Ουστέλ, λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος ανέφερε: «Δώσαμε εντολή στο υπουργείο εξωτερικών μας να ξεκινήσει επίσημες επαφές με την Εισαγγελία της Τουρκικής Δημοκρατίας για να γίνουν επειγόντως οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες σχετικά με το θάνατο των πολιτών μας. Η κυβέρνηση μας θα παρακολουθεί όλες τις τεχνικές και νομικές διεργασίες που θα ξεκινήσουν σε διαβούλευση με τη κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας προκειμένου να διαφυλάξει το δίκαιο και τα δικαιώματα των πολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους ή επηρεάστηκαν από το σεισμό».

    Για το ίδιο θέμα έκανε δήλωση και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σύμφωνα με την K?br?s (12.02.23) είπε τα εξής:

    «Υποστηρίζεται ότι το ξενοδοχείο ‘Isias’ στο Αντίγιαμαν κατέρρευσε ως αποτέλεσμα σοβαρής αμέλειας, κατάχρησης ή/και λαθών. 35 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ξενοδοχείο. Οι εισαγγελείς στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες. [?] Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετέφερε τα αιτήματά μας προς τη Γενική Διεύθυνση Ποινικών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Επαρχιακή Διοίκηση του Αντίγιαμαν και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Αντίγιαμαν, προκειμένου να ξεκινήσει δικαστική έρευνα για την κατάρρευση του ξενοδοχείου ‘Isias’ και να ληφθούν δείγματα πριν απομακρυνθούν τα συντρίμμια του κτιρίου. [?] Είμαστε αποφασισμένοι να διεξάγουμε κάθε είδους νομικό αγώνα για τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου που έχασαν τη ζωή τους στο ξενοδοχείο ‘Isias’ στο Αντίγιαμαν. Εγώ και η κυβέρνησή μας θα παρακολουθήσουμε το θέμα».

    Σύμφωνα με την Avrupa (13.02.23), o λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές, Μετίν Φεϊζίογλου, με ανακοίνωση του δήλωσε τα εξής: «Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ, το υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας μέσω της πρεσβείας μας στη Λευκωσία και ζήτησε να αναληφθεί πρωτοβουλία από τις αρμόδιες αρχές για την έναρξη έρευνας. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έστειλε αμέσως επιστολή στην Εισαγγελία του Αντίγιαμαν και ζήτησε τις απαραίτητες ενέργειες. Έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα. Από τα συντρίμμια ελήφθησαν δείγματα. Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει».

    (ΙΣ)

    [04] Υπόνοιες για παρατυπίες στο ξενοδοχείο «Isias»-Διασυνδέσεις με ΑΚΡ

    Η Avrupa (11.02.23) γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάτω από το ξενοδοχείο «Isias’ υπήρχε έκθεση αυτοκινήτων και για να ανοίξουν μεγαλύτερο χώρο για τα αυτοκίνητα έκοψαν τις κολώνες. Αναφέρει, επίσης, ότι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι ο Αχμέτ Μποζκούρτ, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και είναι ευνοούμενος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο δε αδελφός του, Μαχμούτ Μποζκούρτ είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Elexus στην κατεχόμενη Κερύνεια, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει δολοφονικό το γεγονός [Σημ. μεταφραστή: το κόψιμο δομικών στοιχείων του κτηρίου], ωστόσο αναρωτιέται κατά πόσο είναι δυνατόν να δικαστούν και να καταδικαστούν ευνοούμενοι του Ερντογάν, και κατά πόσον υπάρχει δικαστής που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο στην Τουρκία;

    Επιπρόσθετα, η Bug?n K?br?s (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,kiqNYgDZ2zGLGbW7DojA8qkfnCPliUf158XZMbYmoAr5n-fmMhDIS8-41j52zwPgdnzjRIXMhkuI0ei4dvriuxNN46sFPGQiEgVBXZIVYXzOfRM,&typo=1) γράφει ότι ο Αχμέτ Μποζκούρτ, ένας από τους συνεταίρους του ξενοδοχείου, στα συντρίμμια του οποίου βρήκαν συνολικά το θάνατο 63 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των 35 Τουρκοκυπρίων, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Τουρκικού Ιδρύματος Νεολαίας (T?GVA), το οποίο συνδέεται με τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, και έγινε γνωστός από ειδήσεις για την «παράλληλη δομή» που χρησιμοποιείται για τη στελέχωση του κράτους.

    Επίσης, σημειώνεται ότι ο μεγάλος συνέταιρος του ξενοδοχείου, ο Μεχμέτ Φατίχ Μποζκούρτ είναι ένας από τους 25 πρώην δημοτικούς συμβούλους του ΑΚΡ στο Αντίγιαμαν. Και ένα άλλο μέλος της οικογένειας και συνέταιρος του ξενοδοχείου, η Έφε Μποζκούρτ, είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών Υποθέσεων του Κλάδου Νεολαίας του AKP.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, εκτός από την οικογένεια Μποζκούρτ, θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη στον αρχιτέκτονα του ξενοδοχείου, στον μηχανικό και σε όλους τους υπεύθυνους του δημόσιου τομέα που ενέκριναν το έργο και εξέδωσαν την άδεια. Αναφέρει επίσης ότι παρόλο που οι υπεύθυνοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη των στοιχείων, οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν την «εξέταση» που θα δώσει η λεγόμενη κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

    Παράλληλα, η Bug?n K?br?s (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,yTxRy4e3jvTDX1NSUzrBR-8SQ1kJV-WAWJ8P6zsukuCjXWf4pQaQED7hywRQzb-YNsnYPWTJLKk5LvRXzpk0P18HOFKAJ3o80jWQzjpPshO4,&typo=1) γράφει ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμη ειδήσεις σχετικά με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αντίγιαμαν, στο πλαίσιο της έρευνας, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Σουκρού Ισιτμέν, ο οποίος ήταν ο εργολάβος 6 κτιρίων που κατέρρευσαν στην περιοχή Μπεσνί και θεωρείται ότι μέχρι στιγμής προκάλεσε τον θάνατο 123 ανθρώπων. Ο ύποπτος συνελήφθη από ομάδες της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Μερσίνας και θα οδηγηθεί στην περιοχή Μπεσνί για δικαστικές διαδικασίες.

    (ΙΣ)

    [05] Διευκολύνσεις σε Τούρκους σεισμόπληκτους που καταφεύγουν στα κατεχόμενα

    Η Vatan (11.02.23) γράφει ότι σύμφωνα με «εγκύκλιο» που κυκλοφόρησε από το «υπουργείο εσωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, θα δίδεται «άδεια» για είσοδο στις κατεχόμενες περιοχές για 90 ημέρες σε πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι σεισμόπληκτοι και έχουν συγγενείς που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ακόμα και αν τα διαβατήριά τους έχουν λήξει ή έχουν ισχύ μικρότερη των δύο μηνών ή τα άτομα αυτά κατέχουν οποιοδήποτε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο.

    Επίσης, θα δίδεται άδεια για είσοδο σε άτομα που έχασαν το διαβατήριο τους ή τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα εξαιτίας του σεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζεται έγγραφο με φωτογραφία που θα ισχύει στη θέση ταξιδιωτικού εγγράφου, που εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση Πληθυσμού και Υπηκοότητας της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισε ήδη η χορήγηση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων στο αεροδρόμιο Σιακίρ Πασά των Αδάνων, γίνονται προσπάθειες να εφαρμοστεί η πρακτική αυτή και στα λιμάνια της Μερσίνας και του Τασουτζού, ενώ τα έγγραφα αυτά θα παρέχονται κατόπιν αίτησης στην Γενική Διεύθυνση Πληθυσμού σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας.

    Επιπρόσθετα, η K?br?s Postas? (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,y3KRWmmQOTMSEL12QjSoTaiyJNvelUESgAb6fYbY9yc4ugQu8i-4JNV0ueuwjPn6Lw9gYwgUhHFbH-Wwe1VnJHRPBUrutHbFeJ4GBYNGoRHvXA,,&typo=1) γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος εξετάζει την παραχώρηση «άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους», σε σεισμόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους και έχουν συγγενείς στις κατεχόμενες περιοχές.

    Με την άδεια που σκοπεύει να χορηγήσει η «κυβέρνηση», οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους θα μπορούν να παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα

    «Τρίτο κύμα προσφύγων»

    Η Avrupa (13.02.23) γράφει ότι η «κοινοτάρχης» του Γερόλακκου ? Γιενί Κεντ, στο Γκιόνελι με ανάρτησή της στον λογαριασμό της κοινότητας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθουν στην περιοχή της σεισμόπληκτοι που έχουν συγγενείς εκεί και ότι πρέπει να είναι οργανωμένοι για ένα νέο κύμα προσφύγων.

    «Αρκετές οικογένειες ήρθαν σε συγγενείς τους που βρίσκονται εδώ, ή πρόκειται να έρθουν. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε απ’ εδώ την εκστρατεία βοήθειας για να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες», σημείωσε.

    Επίσης, ο αρθρογράφος της Avrupa (12.02.23), Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι ως αποτέλεσμα της απίστευτης τραγωδίας στην Τουρκία, άρχισαν να συρρέουν σεισμόπληκτοι στις κατεχόμενες περιοχές. Αναφέρει ότι σύμφωνα με προβλέψεις μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο τουλάχιστον 50 χιλιάδες άτομα στις κατεχόμενες περιοχές και ότι η Κύπρος θα έρθει αντιμέτωπη με ένα τρίτο μεγάλο κύμα προσφύγων, καθώς υπάρχουν άτομα από κάθε περιοχή της Τουρκίας που πλήγηκε από το σεισμό, άτομα που έχασαν συγγενείς τους ή όλη τους την οικογένεια.

    Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό το κύμα προσφύγων δεν μοιάζει με άλλα κύματα και αναρωτιέται «αν δεν ανοίξουν την αγκαλιά τους σε άτομα που σώθηκαν από θαύμα κι έχασαν τα πάντα, σε ποιον θα την ανοίξουν», ενώ ελπίζει ότι ξενοδοχεία και άτομα με οικονομική επιφάνεια θα επιδείξουν την ίδια συμπεριφορά με άτομα που προσφέρονται να βοηθήσουν και να φιλοξενήσουν οικογένειες.

    Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της K?br?s Postas? (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,xRrQJp1aME-1XcqI0ZvCjpK1JNwypj3ELc78jSNbq9BmYO0l9bFkGVBtEhlRjRcNW0IK5Jd48XlFpTE-CFGVetVVBpzeEgeCE3oJwNZA0Soxw,,&typo=1) ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Ακανθούς, Χαϊρί Ορτσάν εξέφρασε και την ετοιμότητά τους να φιλοξενήσουν Τούρκους σεισμόπληκτους, πέρα από τη συνέχιση της παροχής υλικής βοήθειας προς αυτούς.

    «Ως δήμος Ακανθούς, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις μας 70-80 αδελφούς και αδελφές μας που επλήγησαν από το σεισμό και χρειάζονται καταφύγιο», ανέφερε.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Απολογισμός του σεισμού μέχρι στιγμής: 31.643 νεκροί και 80.278 τραυματίες

    H Yeni ?afak (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,mYIEnplxksgQ2Mj9dqUNEUn5Jg626KvkXEf3iFYUTe2N3NTSIBLIpe9eS9ysyz3wrmheN-k4IBmOqsnHttRya-9yQXlvB-0kLkQKr0eal3yQsEeg,,&typo=1) γράφει ότι ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τον σεισμό της περασμένης βδομάδας ανήλθε στις 31.643 ενώ ο αριθμός των τραυματιών στις 80.278.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα.

    Εξάλλου, η S?zc? (12.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,7CV9P7cfuX9fUPAfqqwuGTu7vClenuW8xhx8mOZprjaRRUhW77wCr8YcJBzG-b2XmeJcBrQvrgv7t7poGmqDFksuashX9QwVQ66Pjtpq3S6Ps8ldDZgDMQ,&typo=1) γράφει ότι 64 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για κλοπές και λεηλασίες και 57 άτομα συνελήφθησαν για τον ίδιο λόγο στις πληγείσες περιοχές.

    (ΚΣ)

    [02] Οκτάι: Εντολή σύλληψης 113 ατόμων σε σχέση με τα κτίρια που κατέρρευσαν

    Σύμφωνα με την Birg?n (12.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,M91u0E4aEG-KNMPJDX8d0jV9vd-zybuZ8y4FMneJuH59GXLr5g-dMycFBI5QJibol9Ztw5bVtpD8fZSaE-IHzAsN10G3HzAHS1MTQJNLg,,&typo=1), o Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένας από τους 131 υπόπτους για τα κτίρια που κατέρρευσαν στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία την περασμένη Δευτέρα και έχουν εκδοθεί διατάγματα κράτησης για 113 υπόπτους.

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ίδρυσε Γραφεία Διερεύνησης Εγκλημάτων Σεισμού στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό όσον αφορά τους θανάτους και τους τραυματισμούς και πρόσθεσε:

    «Μέχρι στιγμής, ένας από τους 131 υπόπτους που ευθύνονται για τα κτίρια που κατέρρευσαν κατά τον σεισμό έχει συλληφθεί και έχουν εκδοθεί διατάγματα κράτησης για 113. Ως εκ τούτου, η ευαισθησία στην όλη διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Θα το παρακολουθήσουμε σχολαστικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δικαστική διαδικασία, ιδίως όσον αφορά τα κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς».

    «Αίτημα σύλληψης για 31 άτομα στη Μαλάτια»

    Σύμφωνα, εξάλλου, με το τηλεοπτικό δίκτυο ΑHaber (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,w6fHXjfrSIUDqxv4kYRm497qSVZoYoTUxe3R6y317DVoFud63f49U1eiDPIPt6mOG-lfrrw-P-MSYkgFC4jTRYYe1MuPnsOGrM-3drEmb0MCq9EEkJRaUjj9Q,,&typo=1), εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης 31 ατόμων στη Μαλάτια. Έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των κρατουμένων θα αυξηθεί και ότι διεξάγεται ολοκληρωμένη έρευνα.

    Σύλληψη δύο εργολάβων που προσπαθούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό

    Δύο εργολάβοι των κτιρίων που κατέρρευσαν στο Αντίγιαμαν συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Όπως έγινε γνωστό, στην κατοχή του ζεύγους εργολάβων βρέθηκαν 16 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ και 20 χιλιάδες τουρκικές λίρες.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο εργολάβος Γιαβούζ Καρακούς ισχυρίστηκε τα εξής: «Έχτισα 44 κτίρια, 4 από αυτά κατέρρευσαν. Έκανα τα πάντα σύμφωνα με τις διαδικασίες, η συνείδησή μου είναι καθαρή».

    (ΓΜ)

    [03] Συνελήφθη στα κατεχόμενα και παραδόθηκε στα Άδανα Τούρκος εργολάβος

    Το Ankara Anatolia (11.02.23, aa.com.tr) μετέδωσε ότι συνελήφθη στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Χασάν Αλπαργκιούν, ιδιοκτήτης της «Alparg?n Construction», η οποία κατασκεύασε ορισμένα κτίρια στα Άδανα που κατέρρευσαν μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχράνμαρας.

    Το ΑΑ που επικαλείται «πληροφορίες από τις πηγές ασφαλείας», γράφει ότι ο Αλπαργκιούν, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας για τα αδικήματα της «ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης σωματικών βλαβών» και για τον οποίο είχε γίνει γνωστό ότι είχε διαφύγει στα κατεχόμενα, παραδόθηκε στη «διεύθυνση ασφαλείας» της κατεχόμενης Λευκωσίας ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν από τις κατοχικές αρχές.

    Ο ύποπτος είχε προσπάθησε να μεταφέρει 990 χιλιάδες δολάρια, 890 χιλιάδες ευρώ και 500 χιλιάδες τουρκικές λίρες από την Τουρκία και να αγοράσει ένα διαμέρισμα στην περιοχή Τραχώνι της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (12.02.23, aa.com.tr) μετέδωσε επίσης ότι Αλπαργκιούν μεταφέρθηκε στα Άδανα από την κατεχόμενη Λευκωσία.

    Όπως μεταδίδει το ΑΑ, υποβλήθηκε σε υγειονομικό έλεγχο στη Μονάδα Ιατροδικαστικής των Αδάνων, ο Αλπαργκιούν, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Μερσίνα με πλοίο και παραδόθηκε στις ομάδες της Διεύθυνσης Ασφαλείας των Αδάνων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στην είσοδο της Μονάδας Ιατροδικαστικής, όταν του υπενθύμισαν οι δημοσιογράφοι ότι δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κατάρρευσης των κτιρίων που έχτισε, απάντησε λέγοντας: «Είναι η μοίρα».

    (ΚΣ)

    [04] Αρθρογράφοι: «Άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν κάτω από τα ερείπια»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (12.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,qAxqyYxoHtxlvt-mowKJQRg5w0KU5edODzrUmOPSJr3f1ycxwGWdJaw9abiiJsfwGKapC16dchXhG2TFhsREuUap-0YSLIik2nI2Dpf2sM9-9oo5KH9K228fQ,,&typo=1) δημοσιεύει αποσπάσματα από άρθρα αναφορικά με τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Αναφέρουν τα εξής τα άρθρα που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα:

    « [?] Ο αρθρογράφος της Karar Γιουσούφ Ζογιά Τζομέρτ: Σεισμικό ρήγμα, κτίρια των οποίων τα υλικά έχουν κλαπεί, διοικητικοί υπάλληλοι που δεν ακούνε τους επιστήμονες, πολεοδομικές άδειες, πολεοδομικές αμνηστίες, χάρες, απληστία, φιλαργυρία, πονηριά... Μετρήστε τα όλα αυτά, το άθροισμα που θα φτάσετε στο τέλος είναι ο θάνατος ενός μέρους του λαού για χάρη περισσότερων χρημάτων στις τσέπες ενός άλλου μέρους του λαού. Μια τόσο άθλια, τόσο ντροπιαστική υπόθεση. Λυπούμαστε όλοι. Θα έπρεπε να λυπούμαστε. Αλλά τι είναι η θλίψη σε σύγκριση με την οδύνη από τη γη στον ουρανό των ανθρώπων που καταστράφηκαν από την καταστροφή;

    Ο αρθρογράφος της S?zc? Ουγούρ Νουντάρ: Ωστόσο, ο λόγος της καταστροφής σε όλους τους σεισμούς είναι πολύ σαφής!...Η κλοπή υλικών και το γεγονός ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την αποκάλυψή τους κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις καταστάσεις που θα έχουν ολέθριες συνέπειες με αντάλλαγμα τις μίζες!...Με λίγα λόγια, ο σεισμός δεν σκοτώνει, τα κτίρια που είναι προϊόν κλοπής και δωροδοκίας σκοτώνουν!... Αμέτρητες πολυκατοικίες της Γαλάζιας Λίμνης σε όλη την Τουρκία περιμένουν επίσης τη ‘μοίρα’ τους, όπως λένε κάποιοι, δηλαδή την ημέρα του σεισμού, όταν θα κατεδαφιστούν!... Οι γραμμές που διαβάσατε είναι απόσπασμα (ελαφρώς συντομευμένο) από το άρθρο μου που δημοσιεύτηκε σε αυτή τη στήλη στις 29 Ιανουαρίου 2020.Θέλω να πω, δεν χρειαζόταν να είσαι μάντης για να δεις αυτή την καταστροφή που ήρθε φωνάζοντας!...

    Ο αρθρογράφος της S?zc?, Ραχμί Τουράν: Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε από τις ίδιες λέξεις! ’Φύση! Πεπρωμένο! Υπομονή! Θεία Πρόνοια’. Η φρικτή καταστροφή ήταν ένα μοιραίο σχέδιο, το πεπρωμένο μας έχει σχεδιαστεί και απαιτείται υπομονή! Αυτά τα λόγια δεν είναι τίποτα άλλο από την εκμετάλλευση των συναισθημάτων του αδαούς κοινού. Άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν κάτω από τα ερείπια και μετά το αποκαλούν μοίρα και τους ζητούν να κάνουν υπομονή! Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η χώρα μας κυβερνάται από την ‘υπομονή’ και όχι από την επιστήμη, την τεχνική και την τεχνολογία.

    Ο αρθρογράφος της Cumhuriyet Ορχάν Μπουρσαλί: Η μη εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών σημαίνει περισσότερα χρήματα. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών πηγαίνει στα ταμεία και τις τσέπες των κατασκευαστικών εταιρειών και των δήμων που δίνουν την άδεια, οι ιδιοκτήτες οικοδομών, οι οποίοι έχουν εν μέρει επίγνωση της κατάστασης, θυσιάζουν τη δική τους ζωή ή τη ζωή των ενοικιαστών τους ή των μετέπειτα ιδιοκτητών σπιτιού σε θάνατο από σφάλματα, επιδιώκοντας ‘φθηνότερα, περισσότερα οφέλη’. [?]

    Ο αρθρογράφος της Birg?n Μερντάν Γιαναρντάγ: Κατά τη διάρκεια των 20 ετών που η κυβέρνηση του ΑΚΡ κυβερνά τη χώρα, αντί να λάβει μέτρα κατά των φυσικών καταστροφών, εργάστηκε κυρίως για να καταστρέψει και να εκκαθαρίσει τη Δημοκρατία και τα προοδευτικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το σημαντικό για το ισλαμιστικό κίνημα. Όλος ο σκοπός είναι η εκπλήρωση των απαιτήσεων του ιερού σκοπού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία παλεύει με μια μεσαιωνική δυσλειτουργία, με μια πίστη/θεοκεντρική κατανόηση της γνώσης. Αυτή η σεισμική καταστροφή φαίνεται ότι έφερε στο τέλος του δρόμου την κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία είχε ήδη χάσει όλη τη δυναμική της εξουσίας και την ικανότητά της να κυβερνά τη χώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν θα προσπαθήσει να στρέψει την κρίση προς όφελός της με μια αντιπολιτική κίνηση, όπως ακριβώς έκανε κατά τη διάρκεια της αντίστασης στο Γκεζί. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την εξουσία της και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Δεν πρέπει να δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία στην ισλαμιστική κυβέρνηση. Ειδικότερα, η απολίτικη, πολιτικά ανόητη και ουσιαστικά εξουσιομανής νοοτροπία του ‘δεν είναι ώρα για πολιτική’ πρέπει να απομακρυνθεί από το μυαλό της κοινωνίας και του κοινού.»

    (ΚΣ)

    [05] «Μπορούν να αναβληθούν οι εκλογές»;

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,8ewTjfe0e48sn4UQF0lUVSctS-51TZXQiZRkrjGzCyX2-b0UPX7T2wQ-GBIQzdUMpJls4tK8jLyfdRLoLK-FFuMDo6Wr6E89ceXrBmsq&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του Μεχμέτ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στην πιθανότητα να αναβληθούν λόγω του σεισμού οι εκλογές στην Τουρκία, που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

    Γράφει ανάμεσα σε άλλα ο αρθρογράφος:

    «Όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ομιλίες του στην περιοχή του σεισμού, είπε ότι ‘τα νέα σπίτια θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο και θα δοθούν στους σεισμόπληκτους’, ξεκίνησε ξανά η συζήτηση για το αν ‘μπορεί να αναβληθούν οι εκλογές’.

    Επιτρέψτε μου να πω εξαρχής ότι δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν οι εκλογές λόγω μιας τέτοιας φυσικής καταστροφής.

    Το άρθρο 78 του Συντάγματος ορίζει ότι η εκλογή μπορεί να αναβληθεί για ένα χρόνο με απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης λόγω του πολέμου.

    Δεν είναι δυνατή η αναβολή των εκλογών για κανέναν άλλο λόγο.

    Φαίνεται ότι ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψη του τόσο μεγάλες καταστροφές.

    Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό γιατί θα ήταν πολύ διφορούμενο σε ποιο βαθμό οι φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αναβολή των εκλογών. [?]

    Τι γίνεται όμως αν η κυβέρνηση Ερντογάν, με εμμονή να τηρήσει οποιαδήποτε διάταξη του Συντάγματος, δεν διστάσει να παραβιάσει αυτό το άρθρο του Συντάγματος;

    Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική νομική κατάσταση, την οποία λέμε ‘πραξικόπημα’.

    Νομίζω ότι ο Ερντογάν δεν θα ήθελε να πλήξει τη συνταγματική τάξη με ένα τέτοιο πραξικόπημα.

    Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σε ένα γεγονός όπως η 28η Φεβρουαρίου, που είναι ακόμα επίμαχο, επιβλήθηκε βαριά ισόβια κάθειρξη στους κατηγορούμενους».

    (ΚΣ)

    [06] Δένδιας και Τσαβούσογλου μαζί στις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Birg?n (12.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,JioRNcYZZOtkr9ZbrLVZ17RZtJzC2gaN0IaagOZSmTadqPSG0JyMmuyyovCnth8eBSjSCUevrHgdKTnU0E8-uCmBPFaT8oijHCum8fiqLuFA,,&typo=1), τις πόλεις που καταστράφηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία επιθεώρησε με ελικόπτερο o Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδεία του Τούρκου ομολόγου του.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο Νίκος Δένδιας έφτασε στα Άδανα όπου τον υποδέχθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Στη συνέχεια, Τσαβούσογλου και Δένδιας ταξίδεψαν στην Αλεξανδρέττα, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό. Σε δηλώσεις του ο Δένδιας ανέφερε τα εξής:

    «Δεν θα τελειώσει εδώ η υποστήριξή της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία για να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες ημέρες. [?] Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν χρειαζόμαστε άλλον ένα σεισμό για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας».

    Η στήριξη της Ελλάδας

    Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσε ότι θα στείλει βοήθεια στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις τουρκικές και ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης που αγωνίζονται μαζί για να σώσουν ζωές.

    Συνολικά 80 τόνοι υλικών ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων 1500 κρεβάτια και 500 σκηνές για τους σεισμοπαθείς, θα παραδοθούν στην Τουρκία. Επίσης, 200 δέματα βοήθειας από τη Ρόδο έφτασαν στην περιοχή Φετχίγιε με πλοίο.

    (ΓΜ)

    [07] «Δεν εγκρίνουμε τον ελλιμενισμό αμερικανικού αεροπλανοφόρου», λέει ο Tσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (13.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,oi2UWipwz2Z8z5yls9Uss5Zt3FG5u2jGETNkiJqeWX8fbxMQs7-Ll98ywiXNulB4JVb0NUa1NWag63UoRo63oeN4OLf-1-08R4IbBz7260HQpj7w1r&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δε θα εγκρίνει τον ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George HW Bush στην Τουρκία.

    Μετά τον σεισμό στο Καχραμάνμαρας, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο USS George HW Bush θα σταλεί στην Τουρκία.

    «Εμείς αποφασίζουμε για το ποιος θα έρθει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα από τις ΗΠΑ, και ακόμη και αν υπάρξει, δεν υπάρχει ανάγκη και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την αμερικανική ανακοίνωση.

    Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο θα έρθει στη Μερσίνα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Πολεμικά πλοία βρίσκονται πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται και φεύγουν. Δεν αποφασίζουμε εμείς ποιος θα έχει πλοία στα διεθνή ύδατα, αλλά εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρθει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας».

    O Τσαβούσογλου ανάφερε ότι κανείς δεν λέει όχι σε προσφορές για ανθρωπιστικούς σκοπούς και πρόσθεσε: «Γιατί χρειαζόμαστε ένα πολεμικό πλοίο; Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προσφέρθηκαν να στείλουν κρουαζιερόπλοια που χρησιμοποιούνται για τον τουρισμό στην περιοχή και ειδικά οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν μπορούν να μείνουν εδώ μέχρι τον Ιούνιο».

    (ΓΜ)

    [08] Απεβίωσε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ

    Η H?rriyet (11.02.23 hurriyet.com.tr) γράφει ότι απεβίωσε ο πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Ήταν 84 ετών και αντιμετώπιζε εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα προβλήματα υγείας. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYP) με το CHP που συστάθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1995.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 13 February 2023 - 13:28:50 UTC