Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 4 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-02-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 39/2023 23.02.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Απαραίτητη προϋπόθεση η αναγνώριση της κυριαρχίας, της ισότητας»
  • [02] Tατάρ: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεργασία στο θέμα του σεισμού»
  • [03] Σωρεία αντιδράσεων στα κατεχόμενα για τις δηλώσεις Ερτουρούλογλου
  • [04] Συνεχίζεται η ροή μεταναστών εξαιτίας του σεισμού
  • [05] Κιοπρουλού: «Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες για το γήπεδο της Τσετίνκαγια»
  • [06] Δανεισμός ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την Ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ναμπλούς
  • [02] Στις 43,556 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τους φονικούς σεισμούς
  • [03] Επικρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση του σεισμού, ο Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Αλλάζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Έρτογαν εξαιτίας των σεισμών-Εμμένει για τις 14 Μάϊου
  • [05] Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου
  • [06] Η Τουρκία διόρισε 7 νέους Πρέσβεις σε διάφορες χώρες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Απαραίτητη προϋπόθεση η αναγνώριση της κυριαρχίας, της ισότητας»

    Ο παράνομος Bayrak (22.02.23 ) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά από τη συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επανέλαβε τις θέσεις του αναφορικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «εκπροσωπεί μια νέα πολιτική που αντικατοπτρίζει», όπως ανέφερε, «τις πραγματικότητες του νησιού».

    «Υποστηρίζουμε το μοντέλο της Τουρκίας, διότι όλες αυτές οι ομοσπονδιακές προσπάθειες στην προηγούμενη φάση έπεσαν στο κενό. Επομένως, απαιτείται οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα και χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική. Και τώρα εκπροσωπώ μια νέα πολιτική. Αυτή η νέα πολιτική αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του νησιού. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν δύο πλευρές», δήλωσε ο Τατάρ.

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι ήταν μια ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας και σκοπός της ήταν να γίνει μια πρώτη επαφή, ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν την καταγωγή τους, την εκπαίδευση τους και το παρελθόν τους.

    Αναφερόμενος στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι είναι γνώστης του Κυπριακού προβλήματος εφόσον διατέλεσε μέλος της ομάδας του Νίκου Αναστασιάδη και ανέφερε ότι η προσδοκία τους είναι όπως αντιληφθεί τις «πραγματικότητες». «Αν πρόκειται να βρούμε μια λύση, ένα κοινό έδαφος, αν πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα κοινό έδαφος για μια μελλοντική επιτυχημένη διαπραγμάτευση, πρέπει να δούμε τις πραγματικότητες που υπάρχουν», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεργαστεί στη βάση των τεχνικών επιτροπών για όλα τα θέματα που ευνοούν την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι έχει υποβάλει πρόταση στον κ. Χριστοδουλίδη για συνεργασία στο θέμα των σεισμών, την οποία, όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης έχει αποδεχθεί.

    «Δεν μπορούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε την κυριαρχία μας»

    «Αν μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και ίσως αργότερα να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς μια λύση. Είπα όμως ότι η κόκκινη γραμμή μας, κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε, είναι η κυριαρχία μας, γιατί η κυριαρχία μας πηγάζει από το Σύνταγμα του 1960. Αυτό είναι το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων στο σύνταγμα και του είπα ότι σε αυτό εδώ το κτίριο, από τον Δεκέμβριο του 1963 χειριζόμαστε τα δικά μας ζητήματα, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία μας έχει αποκλείσει», όπως υποστήριξε.

    «Όλα αυτά είναι γνωστά γεγονότα. Υπάρχει τώρα η ανάγκη για νέες πολιτικές. Δηλαδή, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας με την αποδοχή κάποιων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, και αφού αυτά συζητηθούν, ενώ το Κυπριακό συνεχίζεται θα μπορούσε να συνεργαστούμε για το μέλλον μας σε αυτό το νησί, στην Ανατολική Μεσόγειο, για το μέλλον μας σε αυτό το όμορφο νησί. Γιατί με αυτές τις συνεργασίες, τόσο ο τουρκοκυπριακός λαός όσο και ο ελληνοκυπριακός λαός μπορούν να εργαστούν για τα δικά τους συμφέροντα.», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι έχει αναφέρει στον Χριστοδουλίδη κατά τη συνάντηση ότι οι «επίσημες συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής τους ισότητας». Επίσης, εξέφρασε ότι πλέον έχουν νέα πολιτική και ότι την εφαρμόζουν μαζί με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, ωστόσο υποστηρίζουν το διάλογο, την επικοινωνία και τη συνεννόηση μεταξύ των πλευρών.

    (ΑΚ/ΙΣ)

    [02] Tατάρ: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεργασία στο θέμα του σεισμού»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (22.02.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,NUCevRJcSKfTPdRXBEMvjHeij7hRHDV6bfAH1EfCwMFTWXMIR9LHc6-lZNa4COKH4tgydKejiZfk7BOkABdMgS2xjlJj0uovrxY--3iBladSspI2Bpo4,&typo=1), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι o κύριος σκοπός της αυριανής του συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είναι μια γνωριμία, μια συνάντηση και η εγκαθίδρυση ενός διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών, προκειμένου να προετοιμαστεί η υποδομή για κάποιες μελλοντικές συνομιλίες και οι τεχνικές επιτροπές να είναι πιο χρήσιμες.

    Ο Τατάρ προέβη σε δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Colin Stewart, Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Αρχηγό της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τατάρ-Stewart, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, παρέστησαν επίσης ο «ειδικός Αντιπρόσωπος» του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ο «συντονιστής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διμερών τεχνικών επιτροπών Γκιουνές Ονάρ, η «σύμβουλος νομικών υποθέσεων» Σουλέν Καράμπατζακ, ο «ειδικός σύμβουλος διεθνών σχέσεων και διπλωματίας Χουσεΐν Ισίκσαλ, και ο «εκπρόσωπος διεθνούς τύπου» Κερέμ Χασέρ.

    «Συνάντηση γνωριμίας»

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι συζήτησαν αναλυτικά την ουσία του Κυπριακού και τις προσδοκίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στην παρούσα φάση και είπε ότι η αυριανή συνάντηση θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας.

    Ο Τατάρ δήλωσε τα εξής: «Η γενική αντίληψη είναι ότι η αυριανή συνάντηση μπορεί να είναι μια συνάντηση γνωριμίας σε γενικές γραμμές. Εδώ, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, είναι μια γνωριμία, μια συνάντηση ώστε όλοι να προετοιμαστούν για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».

    Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι στην αυριανή συνάντηση θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα της προώθησης των καθημερινών επαφών και της υφιστάμενης συνεργασίας που διεξάγεται σήμερα σε διάφορες τεχνικές επιτροπές.

    «Οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας»

    Αναφέροντας ότι η αυριανή συνάντηση είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα παρευρεθεί αύριο σε αυτή τη συνάντηση και ισχυρίστηκε ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την αποδοχή της «κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού». «Εάν αναπτυχθεί μια κατανόηση και γίνει αποδεκτή σε αυτά τα σημεία, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι αυτό το μετέφερε στον Stewart και ότι θα το αναφέρει στην αυριανή συνάντηση.

    «Η συνεργασία σε τεχνικές επιτροπές για διάφορα θέματα είναι προς το συμφέρον και ημών και των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο»

    Ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που αποδίδει στις τεχνικές επιτροπές, υπενθύμισε ότι τον περασμένο μήνα, μετά τη δολοφονία της 16χρονης Zehie Helin Reessur στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Σαλίχ Ντορατλί, συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα και την Εγκληματικότητα, ζήτησε τη σύλληψη και έκδοση του σχετικού υπόπτου για τη δολοφονία και μετά από αυτή την πρωτοβουλία, το σχετικό πρόσωπο συνελήφθη και εκδόθηκε εντός δύο ωρών. Ο Τατάρ δήλωσε σχετικά με το θέμα αυτό: «Η συνεργασία σε διάφορα θέματα σε όλες αυτές τις τεχνικές επιτροπές είναι προς το συμφέρον τόσο το δικό μας όσο και των Ελληνοκυπρίων».

    «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί να υπάρξει συνεργασία για τους σεισμούς σε αυτό το μικρό νησί»

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την απώλεια νεαρών Τουρκοκυπρίων η τουρκοκυπριακή κοινότητα βιώνει πένθος και θλίψη και ότι ως εκ τούτου ο σεισμός είναι η κύρια ατζέντα τους. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα των σεισμών βρέθηκε στην ατζέντα κατά τη συνάντηση με τον Colin Stewart και υποστήριξε ότι αύριο θα θέσουν το θέμα αυτό στην ατζέντα και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχει πρόταση για το πώς οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν σε περίπτωση ενδεχόμενου σεισμού στην Κύπρο.

    Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Τατάρ δήλωσε και τα εξής: «Υπάρχουν γνώμες εμπειρογνωμόνων ότι οι σεισμοί στην Αλεξανδρέττα μπορεί να συμβούν εδώ στο μέλλον. Το έχω μοιραστεί αυτό με τον ΟΗΕ. Μιλάμε για σεισμούς εδώ κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμική ζώνη. Μπορεί να μην υπάρξει σοβαρός σεισμός, αλλά εν τέλει πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ως εκ τούτου, εξέφρασα την θέση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια τέτοια συνεργασία στο νησί της Κύπρου, σε αυτό το μικρό νησί. Μίλησα για το επιτυχημένο έργο των ομάδων μας στο Αντίγιαμαν και εξέφρασα για άλλη μια φορά την εκτίμησή μας για τις προσπάθειες που έγιναν εκεί επί έξι ημέρες για να σωθούν τα παιδιά μας κάτω από τα ερείπια. Δήλωσα ότι οι ομάδες και οι εμπειρογνώμονες μας είναι έμπειροι και καλά εξοπλισμένοι και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάθε θέμα. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν σκέψεις στη ‘νότια’ Κύπρο, για το πώς μπορούν να δράσουν οι ομάδες έκτακτης ανάγκης σε μια τέτοια κατάσταση και για τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης. Ως εκ τούτου, είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε επαφή με την άλλη πλευρά».

    (ΓΜ)

    [03] Σωρεία αντιδράσεων στα κατεχόμενα για τις δηλώσεις Ερτουρούλογλου

    Η Diyalog (23.02.23 ) γράφει ότι oι πρόσφατες δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουρούλογλου, αναφορικά με την προσφορά βοήθειας από Ελληνοκύπριους προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά από τον αριστερό πολιτικό χώρο.

    Η δήλωση του Ερτουρούλογλου «αυτή η χώρα είναι δική μας, είναι η χώρα όσων προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό έθνος» και η προτροπή του «να πάνε σε μια άλλη χώρα που θα είναι πιο ευτυχισμένοι όσοι προσπαθούν να παραδώσουν τη χώρα στους Ελληνοκύπριους, δεν τους κρατάμε με το ζόρι», συγκέντρωσε τα σχόλια αρκετών πολιτικών.

    Έρχουρμαν: «Έχει ξεφύγει»

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουμάν, σχολίασε ότι ο Ερτουρούλογλου με ύφος «ιδιοκτήτη της χώρας» παρασύρθηκε και κάλεσε «όσους δεν υπάρχουν για αυτόν» να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δηλώσεις Ερτουγρούλογλου, δήλωσε ο Έρχουρμαν, αποτελούν μια νοοτροπία και ένα ύφος που δεν ανήκουν σε αυτή την εποχή.

    Ακανσόι: «Εσείς να φύγετε»

    Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακανσόι δήλωσε ότι «η αντιδημοκρατική, φασιστική νοοτροπία, είναι απαρχαιωμένη συμπεριφορά και σκέψη».

    «Η δημοκρατική νοοτροπία θέτει ως πρωταρχική προϋπόθεση το σεβασμό όλων των διαφορετικών απόψεων, ενώ η αντιδημοκρατική, φασιστική νοοτροπία λέει ή αγαπάτε ή φεύγετε. Λέει ότι όσοι δεν σκέφτονται όπως εγώ δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζουν. [?] Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διώξει κανέναν από αυτή τη χώρα εξαιτίας των απόψεών του και δεν είναι η θέση του... Ναι, δεν μπορείτε να το κάνετε, θα φύγετε... Θα ανοίξετε το δρόμο σε αυτόν τον λαό. Και θα ανεχτείτε τη συντριπτική πλειοψηφία αυτής της χώρας. Σε αυτές τις μέρες της μεγάλης δυστυχίας, δεν θα δώσουμε ποτέ τόπο σε επιβαλλόμενες σκέψεις αντί της κοινής λογικής», δήλωσε ο Ακάνσοϊ.

    Ατλί: «Εμείς δεν πρόκειται να πάμε πουθενά»

    Επίσης, η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), αντέδρασε στις δηλώσεις, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας: «Δεν θα πάμε πουθενά Ταχσίν» και υποστήριξε ότι «ο Ταχσίν και οι όμοιοι του δεν μπορούν να μοιραστούν την χώρα τους, την ώρα που μοιράζεται ένα πιάτο σούπα σε μια σκηνή».

    «Θα συνεχίσουμε να παράγουμε, να αναπτύσσουμε, να ζούμε, να θέλουμε όλοι να ζουν τόσο καλά όσο εμείς, να αγαπάμε και να είμαστε αυτάρκεις. Είμαστε εδώ. Απέναντι στο πείσμα σας, θα μείνουμε ενωμένοι, θα υπάρχουμε, θα ζητάμε να λογοδοτεί η νοοτροπία που προστατεύετε, δεν θα υπακούμε, δεν θα σιωπούμε, δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα εξαντληθούμε ποτέ».

    Σολγιαλί: «Είσαι υπεύθυνος για ένα ανθρωπιστικό έγκλημα»

    Την ίδια στιγμή, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ουρούν Σολγιαλί σχολίασε ότι ο Ερτουρούλογλου διώχνει από τη χώρα όσους τον κριτικάρουν και υποστήριξε ότι είναι υπεύθυνος για ένα ανθρωπιστικό έγκλημα, αφού εμπόδισε την αποστολή ανθρωπιστική βοήθεια προς τις σεισμόπληκτες περιοχές.

    Κιουρσάτ: «Δεν τον λαμβάνουμε σοβαρά»

    Επίσης, η «βουλευτής» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φιντέ Κιουρσάτ, δήλωσε ότι δε λαμβάνει σοβαρά αυτά τα γνώριμα λόγια του διορισμένου «υπουργού», της διορισμένης «κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι ξεπερνώντας τα όρια, ο Ερτουγρούλογλου συνεχίζει να μιλά με λόγια που ταιριάζουν σε ρητορική μίσους, εχθρότητας, διαφοροποίησης και διαίρεσης.

    Ρότζερς: «Να φύγει ο ίδιος»

    Η «βουλευτής» Τζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου, πρότεινε να φύγει ο ίδιος ο Ερτουρούλογλου με την εξής ανάρτηση: «Το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι ο χώρος για μια νοοτροπία που δεν ανέχεται την ελευθερία της έκφρασης και έχει το θράσος να διώχνει από τη χώρα μας ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί του! Αν θεωρεί σκληρό να ζει μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει τη συνταξιοδότησή του στο εξωτερικό».

    Ιζτζάν: «Είναι βασικό να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετική άποψη»

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζζέτ Ιζτζιάν σε γραπτή του δήλωση, επέκρινε τον Ερτουγρούλογλου για τις δηλώσεις του, σημειώνοντας τα εξής: «Ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου, ο οποίος έγινε υπουργός εξωτερικών με τη βία, δεν έχει το δικαίωμα να απελάσει κανέναν από αυτή τη χώρα. Η νοοτροπία που δεν μπορεί να χωνέψει τη δημοκρατία και κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει».

    Αναφέροντας ότι ο σεβασμός όλων των διαφορετικών απόψεων είναι απαραίτητος στις δημοκρατίες, ο Ιζτζιάν υπογράμμισε ότι αυτή η χώρα, είναι η πατρίδα όλων των Κυπρίων στην οποία και θα ζήσουν με ειρήνη και αδελφοσύνη.

    (ΙΣ)

    [04] Συνεχίζεται η ροή μεταναστών εξαιτίας του σεισμού

    Η Yeni D?zen (23.02.23) γράφει ότι χθες αφίχθηκαν περίπου 300 άτομα στις κατεχόμενες περιοχές από το παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Οι περισσότεροι από τους σεισμοπαθείς προέρχονται από τις περιοχές του Αντίγιαμαν, του Χατάι, του Καχραμανμαράς και του Γκαζίαντεπ και δήλωσαν ότι έρχονται σε συγγενείς τους που βρίσκονται στο νησί για να επιβιώσουν, χωρίς να γνωρίζουν για πόσο καιρό, καθώς όλα τα υπάρχοντά τους είναι θαμμένα στα ερείπια. Κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ότι ήρθαν για να αναζητήσουν εργασία και ότι έστειλαν τα παιδιά τους σε διαφορετικές επαρχίες στην Τουρκία.

    (ΙΣ)

    [05] Κιοπρουλού: «Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες για το γήπεδο της Τσετίνκαγια»

    Η K?br?s (23.02.23) γράφει ότι o λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κεμάλ Κιοπρουλού, μιλώντας στην εφημερίδα, ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται οι επαφές τους σε ανώτατο επίπεδο, για να απομακρυνθούν τα συρματοπλέγματα που τοποθέτησε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και να επιτραπεί η απρόσκοπτη διέλευση των αθλητών.

    Υποστηρίζοντας ότι έχουν επιβραδυνθεί οι διαδικασίες εξαιτίας του σεισμού, ο Κιοπρουλού, εξήγησε ότι τις προσεχείς μέρες θα επιταχυνθούν και δήλωσε: «Συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις μας σε ανώτατο επίπεδο με τα Ηνωμένα Έθνη. Τις περασμένες εβδομάδες τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα και εμπόδια κάτω από τις σκάλες. Αυτά τα εμπόδια απομακρύνθηκαν έπειτα από τις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου μας, ωστόσο παραμένουν τα συρματοπλέγματα. Συνεχίζουμε τις επαφές μας για να απομακρυνθούν και αυτά τα συρματοπλέγματα για να προπονούνται οι αθλητές μας κατεβαίνοντας από τις σκάλες».

    (ΙΣ)

    [06] Δανεισμός ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων

    Η Halk?n Sesi (23.02.23) γράφει ότι τo λεγόμενο υπουργείο οικονομικών του κατοχικού καθεστώτος προκήρυξε προσφορές για άντληση κεφαλαίων μέσω δανεισμού, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην «επίσημη» ιστοσελίδα της «κεντρικής τράπεζας της ΤΔΒΚ», η προθεσμία λήγει στις 27 Φεβρουαρίου.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την Ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ναμπλούς

    Σύμφωνα με την Ak?am (22.02.23 aksam.com.tr), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε και καταδίκασε έντονα την Ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 100.

    Τονίζοντας την ανάγκη όπως οι Ισραηλινές αρχές τερματίσουν άμεσα αυτές τις επιθέσεις στην περιοχή, στην ανακοίνωση, εκφράζονται συλλυπητήρια προς το παλαιστινιακό κράτος και το λαό της Παλαιστίνης.

    (ΑΚ)

    [02] Στις 43,556 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τους φονικούς σεισμούς

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatol?a (23.02.23 aa.com.tr) και την Ak?am (23.02.23 aksam.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ό τι συνολικός αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία που έγιναν στις 6 Φεβρουαρίου ανήλθε στις 43,556.

    Σε δηλώσεις του την Τετάρτη κατά την συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TRT Haber, ο Σοϊλού ανέφερε ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν στην χώρα, είναι από τους πιο ισχυρισμούς σεισμούς που έγιναν ποτέ ανά το παγκόσμιο.

    AFAD: Στήθηκαν συνολικά 300,809 αντίσκηνα

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Hurriyet (22.02.23 hurriyet.com.tr), σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), αναφέρεται ότι μετά τους σεισμούς μεγέθους 7.7 και 7.6 της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο το Παζαρτζίκ και το Ελμπιστάν της επαρχίας Καχραμάνμαρας, έχουν στηθεί σε 270 διαφορετικά σημεία 300,809 αντίσκηνα για να στεγάσουν τους σεισμόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους.

    (ΑΚ)

    [03] Επικρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση του σεισμού, ο Κιλιτσντάρογλου

    Σύμφωνα με την Hurriyet (22.02.23 hurriyet.com.tr), ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης στην Τουρκία για του χειρισμούς της στο θέμα των αλλεπάλληλων σεισμών στη χώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις στις σεισμόπληκτες περιοχές.

    Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του χθες, ο Κιλιστάντορογλου προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξουν νοοτροπία στην χώρα, αν δεν προχωρήσουν σε αλλαγή της διακυβέρνησης, τα προβλήματα τους θα μεγαλώνουν συνεχώς.

    Εξηγώντας την εμπειρία που βίωσε ο ίδιος από τις πρώτες στιγμές που ακολούθησαν τους αρχικούς μεγάλους σεισμούς, ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή, έσπευσε μαζί με μέλη του κόμματος στις σεισμόπληκτες περιοχές, και αυτό που αντίκρυσε, όπως ανέφερε, ήταν πραγματικά τρομακτικό και ασύλληπτο.

    «Αυτό που είδαμε ήταν πολύ φρικτό και εφιαλτικό για να είναι αληθινό», πρόσθεσε. «Ούτε ο ουρανός ήταν γαλάζιος, ούτε υπήρχαν σύννεφα. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά θάνατος στις αρχαίες πόλεις μας. Οι άνθρωποι φώναζαν ονόματα στους δρόμους. Όταν ήρθε η νύχτα, ήμασταν εντελώς εξαντλημένοι. Πώς μπορείτε να περιγράψετε τη νύχτα εκεί; Ένα παγωμένο κρύο και ένα πραγματικό σκοτάδι», είπε.

    «Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ βαθύτερα ζητήματα από το να αλλάξουμε μια κυβέρνηση. Θα αλλάξουμε την κυβέρνηση, αυτό είναι εύκολο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η αλλαγή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την αλλαγή μιας κυβέρνησης. Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Πρέπει να εξαλείψουμε τον τρόπο σκέψης που έχει αφήσει αυτή τη χώρα σε ερείπια. Σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρχει πλέον ο ‘ένας και μοναδικός άντρας’. Αυτή είναι η τελευταία του», δήλωσε ο Κιλιστντάρογλου.

    Κιλιτσντάρογλου: Δεν υπάρχουν αρκετά αντίσκηνα στις σεισμόπληκτες περιοχές

    Εξάλλου, σύμφωνα με την S?zc? (22.02.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,E7Ui-GlqMQsLh5ZWlm2VTCk1rGY7CY3urrQdBvl01VvJ918R1Voznbj5MwHx4miSm0Bi2y1cL4uYTRXB8XIU-nBWUh8lkw0RwS5I12RgBevch9aRKXmV9-IU,&typo=1), σε δηλώσεις του στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην επαρχία της Αλεξανδρέττας, όπου και επέβλεψε τις καταστροφές και την κατάσταση που επικρατεί στη σεισμόπληκτη περιοχή, ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αντίσκηνων για να καλυφθούν οι ανάγκες των άστεγων που πλήγηκαν από τους σεισμούς.

    Σημειώνοντας ότι παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην περιοχή Ντέφνε της Αλεξανδρέττας αλλά και σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές, ο Κιλιτσντάρογλου εξήγησε ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, δεν υπάρχει νερό, ούτε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    (ΑΚ)

    [04] Αλλάζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Έρτογαν εξαιτίας των σεισμών-Εμμένει για τις 14 Μάϊου

    Σύμφωνα με την Milliyet (23.02.23) και τη Sabah (23.02.23 sabah.com.tr), οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία ανάγκασαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν να διαφοροποιήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία και τη ρητορική που θα ακολουθήσουν.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με στελέχη του κόμματος του. Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε όπως το θέμα των σεισμών στη χώρα, περιληφθεί ανάμεσα στα 4 βασικά κεφάλαια του προεκλογικού τους προγράμματος. Επιπλέον, το σλόγκαν «Αιώνας της Τουρκίας», με το οποίο το κόμμα διεξάγει από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία, αλλάζει και διαφοροποιείται ως «Αρχίζουμε από την αρχή».

    Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, εμμένει στην αρχική του θέση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου, δίνοντας οδηγίες όπως στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, πραγματοποιούν επισκέψεις σε σεισμόπληκτες περιοχές όπου στήθηκαν αντίσκηνα και προσωρινά σπίτια. Κατά τις επισκέψεις αυτές, δόθηκαν επίσης οδηγίες όπως απαγορεύεται η μουσική και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις διεξάγονται σε χαμηλούς τόνους.

    Εμπιστευτικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα 4 βασικά κεφάλαια στα οποία θα δώσει προτεραιότητα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αφορούν στην «φυσική αποκατάσταση των περιοχών που πλήγηκαν από τους σεισμούς», «στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σεισμοπαθών», στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανόν παρόμοιων σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών στο μέλλον και στα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις και η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από τους σεισμούς στη χώρα και η οποία αξιολογείται ότι ανέρχεται σε συνολικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    (ΑΚ)

    [05] Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών-MFA (22.02.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,8Oi6u-KyqHFee0pta3nkovpmJTMk3zFU2ldX1ppXQJU2xp6NXeyyQu5QJilmmIE4dLYsXw8lncBBZ1md2Dw3LTWEgmt-gNxdqJB3wqhr8s,&typo=1), ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bouhabib, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, Nasser Yassin και Ali Hamie αντίστοιχα, θα πραγματοποιήσουν διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία από τις 23-24 Φεβρουαρίου, με στόχο να εκφράσουν την συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στον Τουρκικό λαό, που πλήγηκε από τους φονικούς σεισμούς στο Καχραμάνμαρας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Bouhabib θα πραγματοποιήσει επίσης επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 23 Φεβρουαρίου.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία διόρισε 7 νέους Πρέσβεις σε διάφορες χώρες

    Σύμφωνα με την Ak?am (23.02.23 aksam.com.tr), με το Διάταγμα Διορισμού Πρεσβευτών που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας και το οποίο φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, η Τουρκία προχώρησε στον διορισμό Πρεσβευτών της σε 7 διαφορετικές χώρες.

    Σύμφωνα με το διάταγμα, ο Κοράϊ Ερτάς διορίστηκε Πρέσβης της Τουρκίας στη Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία, ο Χουσεγίν Γκιουνγκόρ διορίστηκε Πρέσβης στην Γκάνα, ο Χιτζάπι Κιρλανγκίτς αναλαμβάνει Πρέσβης στο Ιράν, ο Ουφούκ Εκιντζί μετατίθεται από την Πρεσβεία του Καζακστάν στην Πρεσβεία της Αγκόλα και ο Μουσταφά Καπουτζιού αναλαμβάνει Πρέσνης του Καζακστάν.

    Επιπλέον, ο Μπέρκ Μπαράν διορίζεται Πρέσβης στην Αιθιοπία και ο Μουράτ Καραγκιόζ, Πρέσβης στην Πορτογαλία.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 23 February 2023 - 16:34:58 UTC