Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-04-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 65/2023 01-03.04.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Υπεγράφη το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2023
  • [02] Οκτάι: «Θα δούμε την ΤΔΒΚ ως πλήρες μέλος του ΟΤΚ»
  • [03] Συνάντηση Τατάρ ? Οκτάι: Θα συνεχίσουν να «διαλαλούν» την πολιτική τους
  • [04] Συνάντηση Οκτάι εκπροσώπους του ΑΚΡ στα κατεχόμενα
  • [05] Εκδηλώσεις στήριξης προς τον Τατάρ κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο
  • [06] Αντιδράσεις στο «πρωτόκολλο» και στη δημιουργία θεολογικής σχολής
  • [07] Το λεγόμενο ΥΠΕΞ επικρίνει την συμφωνία State Partnership Progam
  • [08] Επικρίσεις από CTP και KTAMS για τις διαμαρτυρίες ενάντια στον Τατάρ
  • [09] Καταδικάζει την ΕΟΚΑ ο Τατάρ
  • [10] Η «ΤΔΒΚ» στην προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ
  • [02] Έρντογαν: «Κλειστές οι πόρτες μας για τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα»
  • [03] Τσαβούσογλου: «H έλλειψη μόνιμης λύσης στην Κύπρο είναι αιτία έντασης»
  • [04] Πτώση Ερντογάν και αύξηση Κιλιτσντάρογλου δείχνει νέα δημοσκόπηση
  • [05] Συνάντηση Κιλιτσντάρογλου με τον πρώην Πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γιούλ
  • [06] Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του Καλού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη
  • [07] Κιλιτσντάρογλου: «Αφγανοί φυγάδες εισρέουν στην χώρα μας»
  • [08] Στο 50,51% τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Υπεγράφη το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2023

    Ο παράνομος Bayrak (31.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,gd3THRjp4nVhUe2IixOfUi7xJ0gQ2wqoT0tk0TRJ309eELI2bdfEjdhocDsfOH3hklydTFqOmkU8pdH42AM0pCgOsCAlb4r0yPkrLEj2VxL4A,,&typo=1 και https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,4FuAA9GawMHq2P18qt1WNNiLY0j2x-5jmG9MdZZUt6gLWR6rAmqg41XBtELyJmsRNwb4h3LjmRdPhwrzuxUFObSfi6omX7Erk4UtBo1yWfinNE7B8P-thgtS&typo=1) μεταδίδει ότι υπεγράφη την Παρασκευή αργά το απόγευμα στην κατεχόμενη Λευκωσία το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για το 2023.

    Το «πρωτόκολλο», το οποίο υπέγραψε εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ και εκ μέρους της Τουρκίας ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, προνοεί την παροχή δωρεών και δανείων ύψους 9 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Τουρκία προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ουστέλ: Θα έχουμε πρόσβαση σε ένα κονδύλι 9 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων ΤΛ

    Μιλώντας μετά την υπογραφή της «συμφωνίας», ο Ουστέλ υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν και θα συνεχίσει είναι πάντα δίπλα στον τουρκοκυπριακό «λαό» σε ό,τι χρειαζόταν για να πάρει η «ΤΔΒΚ» την θέση της στον κόσμο, να αποκτήσει μια οικονομία που στέκεται στα δικά της πόδια και να ζει σε αυτά τα εδάφη με ασφάλεια.

    Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας στήριξαν το κατοχικό καθεστώς σε όλους τους τομείς που χρειάστηκε, στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα και στην οικονομία σε όλες τις μεγάλες επενδύσεις.

    «Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και στην Τουρκία δεν είναι οικονομικές, είναι ζωτικές», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Αν θέλουμε να μετατρέψουμε την χώρα μας, ακριβώς όπως τα άλλα κράτη του κόσμου, σε ένα κράτος που να στέκεται στα δικά του πόδια, να ζει με ασφάλεια, ελεύθερα και ανεπτυγμένο, πρέπει να δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες που χρειάζονται για μια βιώσιμη οικονομία χωρίς να αποκοπτόμαστε από την λογική, χωρίς να λαϊκίζουμε. Πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο των επιχειρηματιών μας, των βιομηχάνων μας και των επενδύσεων. Αυτή είναι η ουσία του πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα. Με αυτό το πρωτόκολλο, με το οποίο θα έχουμε πρόσβαση σε ένα κονδύλι 9 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων θα κάνουμε βήματα και για την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας και για να καταστεί πιο ισχυρό το υπουργείο οικονομικών μας. Και θα υλοποιήσουμε έργα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για τον λαό μας. [?]»

    Αναφέροντας ότι το «πρωτόκολλο» περιέχει εξαιρετικά σημαντικά έργα για να καταστεί η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου έτοιμη σε περίπτωση σεισμού, ο Ουστέλ είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται 26 σχολεία στο εν λόγω «πρωτόκολλο» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Έρντογαν, τον Αντιπρόεδρο Οκτάι και την τουρκική κυβέρνηση γι’ αυτά τα σχολεία τα οποία θα φέρουν τα ονόματα των παιδιών από τα κατεχόμενα που έχασαν την ζωή τους κατά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία.

    Σημείωσε επίσης ότι στο «πρωτόκολλο» συμπεριλαμβάνεται η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσφορών και η έναρξη της ανέγερσης ενός νοσοκομείου 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, η ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Μόρφου, η ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Κερύνεια και η ανέγερση ενός νέου κέντρου υγείας στο χωριό Ταύρος.

    Είπε επίσης ότι υπάρχει ένα σημαντικό κονδύλι μέσα στο «πρωτόκολλο» για να προετοιμαστεί η «πολιτική άμυνα» και η «πυροσβεστική» για φυσικές καταστροφές και πρόσθεσε ότι περιλαμβάνεται και η ανέγερση ενός «εθνικού κέντρου φυσικών καταστροφών και σεισμών» στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε ακόμη υπάρχει ότι και ένα κονδύλι για να διεξαχθούν πολεοδομικές μελέτες σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις για να καταστούν ανθεκτικές σε σεισμούς και φυσικές καταστροφές και για να εγκατασταθούν «έξυπνα συστήματα τροχαίας» σε όλα τα σταυροδρόμια.

    Κατέληξε σημειώνοντας ότι εκτός των πιο πάνω προνοιών, συμπεριλαμβάνονται και έργα που αφορούν την ενέργεια, την γεωργία, τις συγκοινωνίες, την εργασιακή ζωή, τα δημόσια οικονομικά, την βιομηχανία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την τεχνολογία στο «πρωτόκολλο», το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικό».

    Οκτάι: Σε πρώτο στάδιο 552 Κοινωνικές Κατοικίες στην Δερύνεια

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος άρχισε τις δηλώσεις του καταδικάζοντας την «επίθεση» που δέχτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο Λονδίνο από ομάδα Ελληνοκυπρίων φοιτητών και ισχυρίστηκε ότι «η απρέπεια και η έλλειψη ανεκτικότητας» που επιδείχθηκε έναντι του Τατάρ στο Λονδίνο «αποτελεί μια ένδειξη της νοοτροπίας που προσπαθεί να καταστήσει γάγγραινα την λύση στην Κύπρο».

    «Ενώπιον του κ. Τατάρ, οι Τούρκοι της Κύπρου και η κυριαρχία των Τούρκων της Κύπρου είναι δικό μας θέμα», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο «πρωτόκολλο», ο Οκτάι είπε ότι αυτό περιέχει στοιχεία που αφορούν επενδύσεις σε υποδομές και αναζωογόνηση της οικονομίας.

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι κατά την συνάντησή τους με τον Ουστέλ αξιολόγησαν την επίλυση του Κυπριακού και τις εξελίξεις που αφορούν το άνοιγμα του Βαρωσιού και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να κάνει με σοβαρότητα και χωρίς χρονοτριβή μαζί με το κατοχικό καθεστώς τα βήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει η «ΤΔΒΚ» μια βιώσιμη οικονομία.

    Όπως είπε ο Οκτάι, με την «συμφωνία» που υπέγραψαν θα χορηγηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο ένα κονδύλι ύψους 9 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) που αφορά δωρεές και δάνεια.

    Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της κάλυψης της ανάγκης για κατοικίες στα κατεχόμενα άρχισαν το λεγόμενο «έργο κοινωνικών κατοικιών Δερύνειας» και πρόσθεσε ότι «σε πρώτο στάδιο χορηγήθηκαν 50 εκατομμύρια ΤΛ για ανέγερση 552 κατοικιών».

    Επισημαίνοντας την συνέχιση των έργων που αφορούν το νερό και την ανέγερση δρόμων, ο Οκτάι είπε ότι έκαναν το πρώτο βήμα με πληρωμή 50 εκατομμυρίων ΤΛ για ανέγερση του νέου «κρατικού» νοσοκομείου δυναμικότητας 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ανέφερε ότι διεξάγονται 22 έργα στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ότι ολοκληρώθηκαν τα 15 από αυτά, προσθέτοντας ότι άρχισαν την εναρμόνιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι στα κατεχόμενα θα μπορούν να επωφελούνται δωρεάν από το σύστημα υγείας στην Τουρκία.

    «Θα συνεχίσουμε και εντός του 2023 την ψηφιακή εξυπηρέτηση του λαού, παραχωρώντας ένα κονδύλι 200 εκατομμυρίων λιρών στο έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και κέντρου δεδομένων», σημείωσε.

    Επισημαίνοντας ότι θα δοθεί κονδύλι και για την ανέγερση ενός θεολογικού κολλεγίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το οποίο θα κτιστεί πάνω σε μια έκταση 27 στρεμμάτων και θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει επταετή εκπαίδευση σε 700 φοιτητές, ο Οκτάι ανέφερε ότι θα παραχωρήσουν συνολικά 103 εκατομμύρια ΤΛ για την φροντίδα και την ανακαίνιση των υφιστάμενων σχολείων και την ανέγερση νέων σχολείων κυρίως στην Αμμόχωστο και στην Καρπασία.

    Είπε επίσης ότι θα παράσχουν στήριξη στις εργασίες βελτίωσης 26 σχολείων που διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται βελτίωση ως αποτέλεσμα μελετών που έγιναν εκ μέρους της «επιτροπής επιθεώρησης σεισμών».

    Χαρακτηρίζοντας το «οικονομικό και δημοσιονομικό πρωτόκολλο» για το 2023 ως βάση αναβάθμισης της αδελφοσύνης μεταξύ των «δύο χωρών», ο Οκτάι ανέφερε ότι όλοι ξέρουν πως οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν την βούληση, την ικανότητα και την ισχύ για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των υφιστάμενων δυνατοτήτων τους και ισχυρίστηκε:

    «Όμως, είναι αδιαμφισβήτητη πλέον η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για να βελτιωθεί το υφιστάμενο στάτους κβο στο νησί. Η Τουρκία παρείχε χρηματοδοτικές βοήθειες αναλαμβάνοντας την ευθύνη της για να ενισχυθεί η οικονομία της βόρειας Κύπρου έναντι των άδικων εμπάργκο που εφαρμόζονται, έδωσε στήριξη με κίνητρα για ανάπτυξη. Η ΤΔΒΚ, παρά τους άδικους περιορισμούς και τα εμπάργκο, έχει διανύσει σημαντική απόσταση στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα, η Τουρκία και οι Τούρκοι της Κύπρου εργάστηκαν πάντοτε και συνεχίζουν να εργάζονται με αλληλεγγύη και συνεργασία για να έρθουν τα αδέλφια μας σε πιο ισχυρό επίπεδο οικονομικά».

    Σημειώνοντας ότι η επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας δεν είναι σημαντική μόνο για τον τουρισμό αλλά και για όλες της επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, ο Οκτάι εξέφρασε την άποψη ότι είναι φανερό πως αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με την συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο στο νησί.

    «Η λύση είναι εφικτή με την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Είπε ότι και στο εξής δεν θα αποφύγει καμία θυσία όταν χρειαστεί.

    Η Halk?n Sesi (01.04.23) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Νέο πρωτόκολλο, νέα έργα» και αναφέρει ότι ανάμεσα στα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο «πρωτόκολλο» είναι και η έναρξη του «έργου κοινωνικών κατοικιών Δερύνειας» στο πλαίσιο του οποίου θα ανεγερθούν συνολικά 1,192 κατοικίες.

    Γράφει επίσης ότι θα δοθούν 9 δισεκατομμύρια 500 εκατομμύρια ΤΛ ως δωρεές και δάνεια και θα ανεγερθεί «θεολογικό κολέγιο’ στην Αμμόχωστο για 700 φοιτητές για το οποίο δόθηκαν 85 εκατομμύρια ΤΛ.

    Σημειώνει επίσης ότι θα υπογραφεί συμφωνία με την τουρκική ASELSAN για να ξεπεραστούν τα ενεργειακά προβλήματα που υπάρχουν στην κατεχόμενη Κύπρο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οκτάι: «Θα δούμε την ΤΔΒΚ ως πλήρες μέλος του ΟΤΚ»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (31.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,U7d1rDJDxBWFx6YDCy969waYh4DNfllgQcpxI0a1Q5QrX3N6em58BABjOgiUVVwqgKaMURVL1BsN2yZWCSo2m4l5jFZaeTt-DwOmC46KQG-yVt27Szaw5oE,&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μια μέρα θα καταστεί πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Μιλώντας την Παρασκευή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σε δείπνο μετά το πέρας της ημερήσιας νηστείας (Ιφτάρ), στο οποίο παρέστη συνοδευόμενος από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, ο Οκτάι είπε ότι κατά την διάρκεια της παρουσίας του στα κατεχόμενα ένιωσε «τον πόνο όλων των αδελφών μας που χάσαμε στις 11 επαρχίες μας και εδώ» κατά την διάρκεια του πρόσφατου σεισμού στην Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να επουλώσουν πολύ γρήγορα τις πληγές τους, ο Οκτάι ανέφερε ότι επηρεάστηκαν περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες από τον σεισμό στην Τουρκία, τους οποίους φιλοξενούν σε προσωρινά καταφύγια και άρχισαν να κτίζουν με γοργούς ρυθμούς τις μόνιμες κατοικίες τους.

    Υπενθυμίζοντας ότι σεισμόπληκτοι από την Τουρκία υπάρχουν και στα κατεχόμενα, ο Οκτάι είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι στάθηκαν στο πλευρό αυτών των ατόμων και πρόσθεσε: «Πάντα είμαστε ένα και μαζί. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι. Είμαστε μαζί στις καλές και στις κακές μέρες [?] Το δείξαμε αυτό για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο».

    Ισχυριζόμενος ότι βαδίζουν με αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητο και ισότιμο «κράτος», ο Οκτάι υποστήριξε ότι ένα αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον ΟΤΚ με το καθεστώς του παρατηρητή. Εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει και συνέχεια και ότι μια μέρα θα δουν την «ΤΔΒΚ» ως μόνιμο μέλος του ΟΤΚ.

    «Οι φίλοι της Τουρκίας είναι φίλοι της ΤΔΒΚ και οι φίλοι της ΤΔΒΚ είναι δικοί μας φίλοι. Μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα», κατέληξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

    Οκτάι: «Επιθυμία μας η αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    Εξάλλου, η K?br?s (02.04.23) γράφει ότι σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι η στάση της χώρας του στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και πρόσθεσε ότι «επιθυμία μας είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι μετά την αποδοχή της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητής, επιθυμία τους είναι το μετέπειτα στάδιο, δηλαδή η αναγνώρισή της, ο Οκτάι υποστήριξε: «Επιθυμούμε να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ όχι μόνο ο ΟΤΚ, αλλά και όλοι οι φίλοι της Τουρκίας, διότι εδώ υπάρχει ένα κομμάτι που ζει κάτω από εμπάργκο».

    Επισημαίνοντας ότι είναι ξεκάθαρη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι «μιλάμε για ένα νησί που είναι δικό μας από το 1571».

    Ισχυριζόμενος επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν το «κράτος της ΤΔΒΚ» στην δική τους περιοχή και ότι έχουν μια ανεξάρτητη δομή, ο Οκτάι υποστήριξε ότι υπάρχει μια τακτική κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις εδώ και 50-60 χρόνια, ότι η μη λύση μετατράπηκε σε λύση και ότι στόχος είναι ο αφανισμός και η αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και το εθνικό ξεκαθάρισμα.

    «Ως Τουρκία δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», ανέφερε και επανέλαβε ότι είπαν «φτάνει πια» στις προσπάθειες για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης που διήρκεσαν 60 χρόνια, υπέβαλαν μια νέα πρόταση και λένε ότι στο νησί υπάρχει «ο ελληνοκυπριακός τομέας της Κύπρου» και η «ΤΔΒΚ» και αυτές οι δύο δομές πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους.

    «Πρέπει να υπάρχει μια δομή που αναγνωρίζεται ως κυριαρχικά ίσο καθεστώς. Αυτή είναι η πραγματική λύση», ισχυρίστηκε, ο Οκτάι υποστηρίζοντας ότι προτείνουν μια λύση στην οποία οι Τούρκοι και οι Έλληνες που ζουν στο νησί θα χρησιμοποιούν τον πλούτο του για την ευημερία τους.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση Τατάρ ? Οκτάι: Θα συνεχίσουν να «διαλαλούν» την πολιτική τους

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (01.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,dWo482G-KUi08uKs5V6T8iRePhrHrjvczdkCBbF66Hiffn4W-6zYmUwTBCFHOQhT1Ppj2O0Dli5cqgccMWlkHFnLkgOn0Ka91N9TCDnpAUCy4pBzdHI,&typo=1), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να διαλαλεί την πολιτική της με την στήριξη της Τουρκίας».

    Ευχαριστίες Τατάρ σε Οκτάι για το «πρωτόκολλο»

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι τα κατεχόμενα ήταν πάντα και θα συνεχίσουν να είναι μαζί με την Τουρκία και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι 49 πολίτες της «ΤΔΒΚ» και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία σεισμό.

    Αναφερόμενος στη δικαστική διαδικασία σχετικά με το ξενοδοχείο Isias στο Αντιγιαμάν από την κατάρρευση του οποίου έχασαν την ζωή τους μέλη σχολικής αποστολής από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι οι οικογένειες που θρηνούν έχουν μεγάλη ευαισθησία για την εξέλιξή της και η μεγαλύτερη προσδοκία τους είναι η καλύτερη δυνατή εκτέλεση της δικαστικής διαδικασίας.

    Αναφερόμενος στο λεγόμενο πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας ? κατεχομένων για το 2023, ο Τατάρ ευχαρίστησε Οκτάι που συνέβαλε στην υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι κατά την διάρκειά της «αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι μια συμφωνία με την άλλη πλευρά μπορεί να γίνει στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

    «Η νοοτροπία της άλλης πλευράς», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, «δεν μπορεί να ανεχθεί καν να μας δίδεται το δικαίωμα λόγου, ούτε καν αυτό μπορούν να ανεχθούν».

    Χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη επιτυχία» την αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητή με το συνταγματικό του όνομα ο Τατάρ υποστήριξε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους επικεφαλής των τουρκικών κρατών και να συζητήσει το Κυπριακό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 16 Μαρτίου και ευχήθηκε οι σχέσεις να αναπτυχθούν και να ανοίξουν νέες πόρτες για τους Τουρκοκυπρίους.

    Οκτάι: «Ένδειξη ότι η ύπαρξη μιας κυρίαρχης ΤΔΒΚ είναι απολύτως απαραίτητη η διαμαρτυρία κατά του Τατάρ»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Οκτάι είπε ότι πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και υπενθύμισε ότι 49 «πολίτες» από την κατεχόμενη Κύπρο και περισσότεροι από 50 χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον σεισμό.

    Μιλώντας για τους πολίτες της «ΤΔΒΚ» που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό, ο Οκτάι και μετέφερε τα συλλυπητήρια του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και της συζύγου του Εμινέ Έρντογαν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους συνεισφορά στις οικογένειες.

    Αναφορικά με τα κτήρια που κατέρρευσαν, ο Οκτάι δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ αυστηρή δικαστική έρευνα σχετικά με τους ενόχους για τα κτίρια που κατέρρευσαν.

    «Υπάρχουν περίπου 1600 ύποπτοι αυτή τη στιγμή και 350 από αυτούς έχουν συλληφθεί και 4 από αυτούς σχετίζονται ούτως ή άλλως με το ξενοδοχείο Isias. Τους παρακολουθούμε όλους πολύ στενά», δήλωσε.

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι 3.300.000 άνθρωποι μετανάστευσαν λόγω του σεισμού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετανάστευση προκειμένου να πραγματοποιηθούν άνετα τα έργα στις σεισμικές ζώνες.

    Σημείωσε ότι θα ενθαρρύνουν όλους να επιστρέψουν στους τόπους τους μετά την ολοκλήρωση των έργων.

    Πρόσθεσε και τα εξής: «Οι επιστροφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς επέστρεψαν. Υπήρχαν και εκείνοι που ήρθαν στην Κύπρο. Ήρθαμε σε επαφή με τους σεισμοπαθείς, θα έρθουμε και σήμερα σε επαφή μαζί τους και είμαστε εδώ για να εκφράσουμε ότι είμαστε μαζί τους ως Τουρκία στο πλαίσιο όλων των αναγκών τους».

    Ο Οκτάι αναφέρθηκε επίσης στη διαμαρτυρία κατά του Τατάρ στο Λονδίνο, και υποστήριξε ότι η λεκτική επίθεση είναι «ένδειξη ότι η ύπαρξη μιας ισότιμης, κυρίαρχης ΤΔΒΚ είναι απαραίτητη».

    Ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη του πόσο δύσθυμοι είναι οι Ελληνοκύπριοι, πόσο δεν θέλουν λύση, πόσο δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε μια ομιλία σε ένα κολέγιο... Πόσο μάλλον να μιλήσουν στο τραπέζι της λύσης... Ως Τουρκία, βλέπουμε αυτό το γεγονός ως ένδειξη του πόσο σημαντικό είναι να αναγνωριστεί η ύπαρξη μιας κυρίαρχης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με ισότιμο και διεθνές καθεστώς».

    Ακολούθως, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία στέκεται μέχρι τέλους δίπλα στο κατοχικό καθεστώς και πρόσθεσε ότι η συνεργασία τους με τη λεγόμενη κυβέρνηση συνεχίζεται.

    Κατέληξε λέγοντας ότι υπογράφηκε το λεγόμενο πρωτόκολλο του 2023 και ότι η δουλειά πάνω σε αυτό θα συνεχιστεί.

    (ΓΜ)

    [04] Συνάντηση Οκτάι εκπροσώπους του ΑΚΡ στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (01.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,UhonlCfPT5nXor5ul37JoDyROdGEkDi8w95emPXbRnnq88Wuim2MzQ0iWPQioaGRJW1EauXh2pxEMQB5CRE4EtP3Uh9Q2wDSW5L6Z8BqS8IyMY6RsqmeQ,,&typo=1), o Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στα κατεχόμενα.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κατεχόμενο Γερόλακο, παρέστησαν επίσης οι «δήμαρχοι» του Γκιόνιελι ? Γερόλαακου Χουσεΐν Αμτζάογλου, της Ακανθούς, Χαϊρί Ορτσάν και της Γάλατειας ? Kώμης Κεπήρ, Φατμά Τσιμέν Τουγλού.

    Στην ομιλία του, ο Οκτάι έδωσε πληροφορίες σχετικά με το «πρωτόκολλο» οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας ? κατοχικού καθεστώτος για το 2023 και τις δραστηριότητες του ΑΚΡ για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Μάιο.

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι συνεχίζουν τις επενδύσεις, τις βελτιώσεις και τις κοινωνικές ενισχύσεις στα κατεχόμενα στο πλαίσιο της οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας Τουρκίας - κατοχικού καθεστώτος.

    Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η συμφωνία προβλέπει την παροχή 9,5 δισεκατομμυρίων λιρών από την Τουρκία προς την «ΤΔΒΚ» και ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται επενδύσεις όπως η ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στη Δερύνεια, η μεγάλη οργανωμένη βιομηχανική ζώνη στην κατεχόμενη Αχερίτου, το γεωργικό αρδευτικό έργο στην κατεχόμενη κεντρική Μεσαορία, το νέο «κρατικό» νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας με 500 κλίνες και το θεολογικό κολέγιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Αναφερόμενος στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Οκτάι υποστήριξε ότι ο νέος τερματικός σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία και θα φέρει κινητικότητα στα κατεχόμενα με πολλούς τρόπους και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το έργο της στα κατεχόμενα χωρίς να επιδείξει καμία αδυναμία και θα επουλώσει γρήγορα τις πληγές της μεγάλης καταστροφής.

    Πυρά κατά αντιπολίτευσης για Κυπριακό και Αγία Σοφία

    Αναφερόμενος στο έργο των κυβερνήσεων ΑΚΡ, ο Οκτάι υποστήριξε τα εξής:

    «[?] Κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε κάθε εθνικό και διεθνές έδαφος. Ποτέ δεν ανεχτήκαμε να καταπατηθεί η αξιοπρέπεια του έθνους μας. Βγήκαμε εκτός των τετριμμένων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κάναμε εθνικά βήματα και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν ήμασταν από εκείνους που ξεχνούν τι λένε στις πλατείες όταν αναλαμβάνουν καθήκοντα. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι που δεν μπορούσε να γίνει».

    Αναφερόμενος στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιο για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Οκτάι δήλωσε:

    «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η Τουρκία δεν χρειάζεται την ψεύτικη άνοιξη του Κιλιτσντάρογλου. Δεν χρειάζεται την ψεύτικη άνοιξη αυτής της συμμορίας των 7. [?]»

    Σχολιάζοντας τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ο Οκτάι υποστήριξε ότι βρίσκονται στην ίδια παράταξη εκείνοι που λένε «να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία» με εκείνους που λένε «να μείνει εκκλησία, να γίνει μουσείο» και συνεργάζονται λόγω των συμφερόντων τους εκείνοι που «υιοθετούν τις ελληνοκυπριακές θέσεις στο Κυπριακό» με τους λεγόμενους εθνικιστές.

    Ο Οκτάι υποστήριξε, τέλος, ότι το τουρκικό έθνος πιστεύει και εμπιστεύεται την πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια κάνει αυτό που λέει, κατά την έκφρασή του, υποστηρίζοντας το δίκιο και την αλήθεια, και κατέληξε λέγοντας ότι η οργάνωση του ΑΚΡ στην κατεχόμενη Κύπρου πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να συνεχιστεί αυτή η θέληση και να μην ανακοπούν τα κεκτημένα.

    (ΓΜ)

    [05] Εκδηλώσεις στήριξης προς τον Τατάρ κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (31.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,dVySSvNGRZEanZfKfqI87BaLJnU1kjGJXy7lMFLKLuQweXeQnqWgnNAPSakhxbV9oWy58-01H-i8vtJJMPaBHDEj5Daj-zTs2oQo0QpATMD3t1zg,,&typo=1) γράφει ότι εκδηλώσεις στήριξης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ υπήρξαν στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου κατά την επιστροφή του την Παρασκευή το βράδυ από το Λονδίνο.

    «Πολίτες» υποδέχτηκαν τον Τατάρ με χειροκροτήματα, πανό και σημαίες προκειμένου να εκφράσουν την στήριξή τους για την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε εναντίον του από Ελληνοκύπριους φοιτητές στην βρετανική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις του, ο Τατάρ ευχαρίστησε όλους όσοι τον υποδέχτηκαν και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους την πολιτική των δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα για τα δικαιώματα και το δίκαιο του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Αναφέροντας ότι τα εμπόδια και οι διαμαρτυρίες δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την συνέχιση του αγώνα τους στην «δίκαιη υπόθεση» του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ είπε ότι είναι ευτυχισμένος που επέστρεψε με ασφάλεια στα κατεχόμενα.

    Επανέλαβε ότι κατά την επίσκεψή του στην Βρετανία που είχε προγραμματιστεί πριν πολύ καιρό, είχε θετικές επαφές στο Κοινοβούλιο, με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, νέους, βρετανικά ΜΜΕ και διάφορους αξιωματούχους και προσκλήθηκε για διάλεξη στο King’s College.

    Υποστηρίζοντας ότι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες νέοι προέβησαν σε διαμαρτυρία εναντίον του με ελληνικές σημαίες και συνθήματα κατά τρόπο άσχημο που δεν αρμόζει στο πανεπιστήμιο, ο Τατάρ είπε ότι παρά την «άσχημη αυτή επίθεση» έκανε την διάλεξη και έδωσε τα μηνύματά του.

    Σημειώνοντας ότι το συμβάν μεταδόθηκε στα ΜΜΕ της Τουρκίας, της Βρετανίας και της κατεχόμενης Κύπρου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να κάνουμε την φωνή μας να ακουστεί. Καταδικάζουμε αυτή την άσχημη εκδήλωση αυτή την εποχή. Δεν μπορούν να ανεχτούν καν να ακουγόμαστε και όχι μόνο την κυριαρχική μας ισότητα, την ύπαρξή μας, τα δικαιώματά μας και τις κόκκινες γραμμές μας».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «ελεύθερος, ανεξάρτητος και δημοκρατικός λαός» και έχουν το δικαίωμα τη αυτοδιάθεσης και πρόσθεσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν θα μπορέσουν να τους εμποδίσουν να εξηγούν την «δίκαιη υπόθεσή τους», αλλά τους ενώνουν πιο πολύ.

    Σημειώνοντας ότι είχε πολύ θετικές επαφές με όλους στην Βρετανία και εξήγησε την νέα του πολιτική, ο Τατάρ είπε ότι «αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με το να κάθεσαι, είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγούμε την δίκαιη υπόθεσή μας, την νέα πολιτική μας».

    Ευχαριστώντας όλους τους αξιωματούχους που στήριξαν την επίσκεψή του στην Βρετανία, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν λήφθηκαν εύκολα τα ραντεβού που του δόθηκαν και ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα παρόμοιες επισκέψεις.

    Μετά τις δηλώσεις του, ο Τατάρ χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους «πολίτες» που τον υποδέχτηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο.

    Το πλήθος υποδέχτηκε τον Τατάρ με τουρκικές σημαίες και συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική» και «Δεν είναι μόνος ο πρόεδρός μας Ερσίν Τατάρ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αντιδράσεις στο «πρωτόκολλο» και στη δημιουργία θεολογικής σχολής

    H Vatan (03.04.23) γράφει ότι την θέση ότι για άλλη μια φορά το «πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ για το 2023» δεν τέθηκε σε γνώση κανενός πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος, αποκρύφθηκε από την κοινωνία και δημοσιεύτηκε μόνο μέσω όσων ανακοινώθηκαν στο κοινό κατά τη φάση της υπογραφής του, εξέφρασε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) σε ανακοίνωση εξέδωσε χθες σχετικά με την υπογραφή της εν λόγω «συμφωνίας».

    Το CTP υποστήριξε επίσης ότι η «συμφωνία συνεργασίας», η οποία αποτελεί επανάληψη των «πρωτοκόλλων» που έχουν υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι «συμφωνίες» αυτές δεν προετοιμάζονται με γνώμονα τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων και δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

    «Την ώρα που πολλά δημόσια κτίρια, ιδιαίτερα τα σχολεία, θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένα για σεισμούς, πλήττουν το δημοκρατικό κλίμα στον τόπο μας πράγματα που δεν ζητούνται από την κοινωνία μας, όπως η Θεολογική Σχολή και τα οχήματα και τα όπλα που χαρίζονται στην αστυνομία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση για να καταλήξει ότι «το σχέδιο της νέας θεολογικής σχολής, το οποίο δεν βασίζεται σε καμία κοινωνική ανάγκη και δεν έχει κανένα κοινωνικό ισοδύναμο, είναι προϊόν μιας νέας επιβολής στους Τουρκοκύπριους.

    Απόρριψη και από το TDP

    Η Vatan (03.04.23) γράφει επίσης ότι ο Νεβζάτ Οζκούντ, γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) εξέδωσε γραπτή δήλωση με τίτλο «Απορρίπτουμε τις Θεολογικές Σχολές», στην οποία αναφέρει ότι οι δηλώσεις Οκτάι για κατασκευή θεολογικής σχολής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είναι «προσπάθειες αφομοίωσης εντελώς αντίθετες με την άποψη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τη θρησκεία και τον τρόπο που τη ζει» και «πρέπει να απορριφθούν από όλους με τον πιο έντονο τρόπο».

    Υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι προϊόν της στρατηγικής για τον μετασχηματισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Οζκούντ δήλωσε:

    «Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και κάθε Τουρκοκύπριος θα πρέπει να αντιταχθούν θαρραλέα τόσο στο Χαλά Σουλτάν στη Λευκωσία, όσο και στη νέα θεολογική σχολή χωρητικότητας 700 μαθητών που προσπαθούν να ιδρύσουν στην Αμμόχωστο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορες επιβολές και πιέσεις από τη γειτονιά».

    Εξάλλου, η Γιεσίμ Μπεγιάζ Ιλκάν, γραμματέας του TDP για θέματα παιδείας, εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τους «αξιωματούχους» του κατοχικού καθεστώτος ότι πρόδωσαν τον όρκο τους και το πνεύμα της κοσμικής, σύγχρονης και μοντέρνας εκπαίδευσης: «Πώς γίνεται εσείς, [?], να υπογράφετε τέτοιες αποφάσεις που θα παρασύρουν την κοινωνία μας σε έναν μεσαιωνικό τρόπο ζωής και σκοταδισμό χωρίς καμία αντίρρηση; Θεωρείται κατάλληλο ένα τέτοιο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια σας;»

    KTOE?S: «Αυτό αποτελεί μια προσβολή»

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στην Yeni Bak?? (03.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,vp88RAv9jzHVb9QKbeJNs-Bp6BDbAItwvon1KFXxO2NFP4FNDpdhc6cKF2D4i-Fzrs3hvH5Z7i8TZHQGVJ8TLPZdiblqujX9CTjqH6sjCrCe3K11K4&typo=1) ο Οζάν Ελμαλί, πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκοκύπριων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOE?S) είπε ότι «ενώ έχει βιώσει τόσο πόνο η Αμμόχωστος, ενώ οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι πολύ πιο ανθρωπιστικές, έχει εμφανιστεί ξανά μια προσέγγιση στο όριο της επιβολής» και πρόσθεσε ότι χωρίς να εξετάζεται τι χρειάζονται κυριαρχεί η προσέγγιση «θα το βάλουμε αυτό εδώ, είτε σας αρέσει είτε όχι».

    Λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η Αμμόχωστος δε χρειάζεται θεολογική σχολή, ο Ελμαλί πρόσθεσε: «Είναι επίσης οδυνηρό να βλέπεις τους πολιτικούς μας, που ξέρουν την κατάσταση της Αμμοχώστου, να εμφανίζονται στο φωτογραφικό καρέ και να σκύβουν το κεφάλι τους, χωρίς να ασκούν καμία επιρροή».

    Δήλωσε επίσης και τα εξής:

    «Ενώ ο κόσμος βιώνει ακόμη τον πόνο του, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι θα ανοίξουμε μια Θεολογική Σχολή με μια τέτοια προσέγγιση. Κοιτάζοντας το ποσό του προϋπολογισμού, αναφέρεται μια σχολή για 800 μαθητές, τα χρήματα που διατίθενται για 26 σχολεία είναι λίγο περισσότερα από τα χρήματα που διατίθενται για ένα σχολείο. Ορισμένοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα κατασκευαστούν 27 σχολεία, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα κατασκευαστεί ένα σχολείο και θα διατεθεί ένας προϋπολογισμός για την επισκευή 26 σχολείων. Η ανάγκη μας είναι προφανής. Χρειαζόμαστε σχολεία που θα παρέχουν εκπαίδευση υπό το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης. Είναι λίγο προϊόν μυθοπλασίας που γίνεται εξαιτίας των εκλογών στην Τουρκία. Η Θεολογική Σχολή είναι μια κατάσταση που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση πριν από τις εκλογές».

    Επιπρόσθετα, η Yeni D?zen (03.04.23) γράφει ότι η KTOE?S και η συντεχνία Τουρκοκυπρίων δασκάλων (ΚT?S), με γραπτή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία σήμερα μπροστά στη λεγόμενη πρωθυπουργία του κατοχικού καθεστώτος ενάντια στο «οικονομικό πακέτο που κρατείται μυστικό και την εξαγγελία του Φουάτ Οκτάι για θεολογική σχολή στην Αμμόχωστο, ενώ η εκπαίδευση συνεχίζεται σε σκηνές».

    KTAMS: «Αν δεν φέρνετε το πρωτόκολλο στη βουλή, μην ενοχλείστε από τις αντιδράσεις»

    Τέλος, σε συνέντευξη του στη Yeni D?zen (03.04.23), ο πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκοκύπριων «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν, ανέφερε ότι «σύμφωνα με το σύνταγμα, καθώς το πρωτόκολλο αποτελεί μια διεθνή συνθήκη πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή, επομένως πρέπει να συζητηθεί στη βουλή πριν την υπογραφή του».

    «Αν αυτό δεν συζητείται από πριν, και δεν γίνεται η απαραίτητη διαβούλευση με τους βουλευτές, τότε να μην ενοχλείστε από τις αντιδράσεις και τις ενέργειες που θα προκύψουν στη συνέχεια», προειδοποίησε ο Μπενγκιχάν, λέγοντας ότι «δε θα γίνει ποτέ αποδεκτή η προσπάθεια να υποθηκευτεί, μέσω των πρωτοκόλλων οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας, η ταυτότητα του τουρκοκυπριακού λαού, η κουλτούρα και η πολιτική του βούληση».

    (ΙΣ)

    [07] Το λεγόμενο ΥΠΕΞ επικρίνει την συμφωνία State Partnership Progam

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (01.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,PVFos7F-LPqitWTMren0xG-OjFFManpyvXtbuyUtfsoPQqWfRWLeW2iJugEzRfnXJ-X-1Ip1qSlJSrBrfpGqEcNYx0LmiFJYLdIWpwBAKF6OZtr&typo=1), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος επέκρινε την υπογραφή της συμφωνίας «State Partnership Program» μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στις 30 Μαρτίου, υποστηρίζοντας «ότι υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Εθνική Φρουρά στον στρατιωτικό τομέα»

    Η ανακοίνωση υποστηρίζει και τα εξής:

    «Η υπογραφή της συμφωνίας 'State Partnership Program' μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις 30 Μαρτίου 2023 δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά στον στρατιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού. Είναι πλέον ξεκάθαρο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ΗΠΑ ασκούν φιλελληνική πολιτική στην Κύπρο με την επιρροή ελληνικών και ελληνοκυπριακών λόμπι.

    Η προσπάθεια των ΗΠΑ να αλλάξουν τις σημερινές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου και της Ελλάδας εξαλείφει τη δυνατότητα διαλόγου που απαιτείται για την εγκαθίδρυση σταθερότητας στην περιοχή. Όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, η συμφωνία αυτή και ιδιαίτερα η απόφαση για πώληση όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Μπροστά σε αυτή την πολιτική που ασκείται εναντίον της χώρας μας και της Τουρκίας, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η αξία των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων Τουρκικής Δημοκρατίας και πόσο απαραίτητες είναι για την ασφάλειά μας. Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα μας για την απόλυτη εγγύηση της ασφάλειάς μας».

    (ΓΜ)

    [08] Επικρίσεις από CTP και KTAMS για τις διαμαρτυρίες ενάντια στον Τατάρ

    Η K?br?s (30.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,cKLp1wui1cfP4VAB1rFAUzIHzHUkfM852AcHIq5Ey2grZS9F2C8yqj0AV5v8GpnuH0a4s5JSLTp9Iyy8AngL6KeKRn-qiIqOUKacVc3mcCkAf95Q,,&typo=1) γράφει ότι τις διαμαρτυρίες ενάντια στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο Λονδίνο σχολίασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουμάν, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

    «Ούτε αυτή η παράλογη και ξεπερασμένη νοοτροπία, που θεωρεί ότι αυτή η χώρα ανήκει μόνο στους Ελληνοκύπριους, ούτε οι απόψεις εκείνων που προσπαθούν να κατασκευάσουν τον κόσμο και την ατζέντα με βάση αυτή τη νοοτροπία έχουν θέση στο μέλλον αυτού του νησιού...».

    Εξάλλου, σε συνέντευξη στη Yeni D?zen (02.04.23) ο πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκοκύπριων «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν εξέφρασε την άποψη ότι ήταν άκαιρη η πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στο Λονδίνο και πρόσθεσε.

    «Ωστόσο, καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που έγινε στην Αγγλία ενάντια στον κύριο Τατάρ από μία ομάδα κακομαθημένων φασιστών νέων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα για λεκτικές επιθέσεις ενάντια σε πολιτικές φιγούρες ενός άλλου κράτους, είτε του αρέσει είτε όχι. Ενώ εμείς λέμε να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί στο νησί μας, στη χώρας μας, ενώ προσπαθούμε για αυτό, δε θεωρούμε ποτέ σωστό αυτό που έκανε μια ομάδα νέων, κακομαθημένων, φασιστών, που πρόσκεινται στο ΕΛΑΜ».

    (ΙΣ)

    [09] Καταδικάζει την ΕΟΚΑ ο Τατάρ

    Η K?br?s (02.04.23) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι πολλοί άμαχοι Τουρκοκύπριοι, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις που άρχισαν με την ίδρυση της ΕΟΚΑ και την εφαρμογή του Σχεδίου Ακρίτας πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» υπέστη εγκλήματα και γενοκτονία, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει 103 χωριά.

    Σε γραπτή δήλωση καταδίκης της επετείου ίδρυσης της ΕΟΚΑ, ο Τατάρ επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις και ισχυρίζεται τα εξής:

    «Παρά τα δεκάδες χρόνια που πέρασαν από τότε, κατά την επίθεση που έγινε ενάντια σε ολόκληρο τον τουρκοκυπριακό λαό μέσω εμού στο Λονδίνο, καταδείχθηκε με όλη του την γύμνια δυστυχώς το γεγονός δεν άλλαξε η φανατική και τρομοκρατική ελληνοκυπριακή νοοτροπία [?] Όπως υπογράμμισα πολλές φορές, καλώ την ελληνοκυπριακή διοίκηση να εγκαταλείψει αυτή την προσέγγιση, η οποία πρόσφατα έδωσε άδεια στο PYD, πολιτικό σκέλος του ΡΚΚ, να ανοίξει αντιπροσωπεία στην νότια Κύπρο και υποστηρίζει την τρομοκρατία δίδοντας διπλωματικό διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδόθηκε στο όνομα Λάζαρος Μαύρος στον αρχιτρομοκράτη Αμπντουλλάχ Ότζαλαν υπό την προστασία της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών [?]

    Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναμένουμε να συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα σε πιο ευρεία κλίμακα στην Κύπρο αυτή η νοοτροπία, η οποία εκπαιδεύει στις βολές τους βουλευτές και του ιερείς, εμβολιάζει το μίσος προς τους Τουρκοκύπριους στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και έβαλε στην βουλή νεοναζιστικές οργανώσεις. Η στάση που επιδεικνύεται από την νοοτροπία η οποία κυριαρχεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά από την δεκαετία του 1950, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τόσο σε εμάς όσο και στις ενδιαφερόμενες χώρες που μπορούν να κοιτάζουν αμερόληπτα ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι να ζουν πλάι-πλάι οι δύο λαοί στα δικά τους κράτη, στα δικά τους εδάφη με σχέσεις καλής γειτονίας. [?]»

    Τατάρ: «Η Δύση πιέζει για ομοσπονδία»

    Στο μεταξύ, η K?br?s (03.04.23) γράφει ότι μιλώντας κατά το 27ο μνημόσυνο του εκ των ιδρυτών των οργανώσεων Βολκάν και ΤΜΤ, Χατζί Ισμαήλ Σαντίκογλου, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι αν σήμερα ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι σε αυτά τα εδάφη, το οφείλουν σε «πατριώτες» όπως ο Σαντίκογλου και πρόσθεσε:

    «Η υπόθεσή μας συνεχίζεται. Δεν τέλειωσε η υπόθεσή μας. Όλος ο δυτικός κόσμος πιέζει ακόμα για να μας συγκεντρώσει κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη στην Κύπρο. Όμως, συνεχίζουμε να φωνάζουμε με όλη μας την δύναμη ότι μια συμφωνία μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο. Είμαστε ενάντια στην πολιτική της διάλυσης των Τούρκων της Κύπρου εντός της ΕΕ. Και η Τουρκία παρέχει πλήρη στήριξη στην πολιτική μας. Είναι σημαντικό στάδιο για εμάς το γεγονός ότι γίναμε μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με το όνομα ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Η «ΤΔΒΚ» στην προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας

    H Vatan (03.04.23) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (Global Healthcare Travel Council) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου και αποφασίστηκε το κατοχικό καθεστώς να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου.

    Σύμφωνα με την είδηση, η «ΤΔΒΚ» εκλέχθηκε ομόφωνα από το συμβούλιο διευθυντών του GHTC για να αναλάβει την προεδρία και ο Δρ. Αχμέτ Σαβασάν, θα είναι ο πρόεδρος της 7ης περιόδου.

    Ο Σαβασάν εκτελεί και χρέη προέδρου του λεγόμενου συμβουλίου τουρισμού υγείας Κύπρου.

    Στο πλαίσιο της προεδρίας, θα διοργανωθεί εντός του 2024 στις κατεχόμενες περιοχές το φόρουμ του GHTC, με διεθνείς συμμετοχές.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ

    Η H?rriyet (01.04.23, hurriyet.com.tr) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής πολιτείας του New Jersey και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρονται τα εξής:

    «Μετά την ένταξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου στο ‘Πρόγραμμα Συνεργασίας του Γραφείου Εθνοφρουράς της Πολιτείας΄ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, καταδικάζουμε την υπογραφή συμφωνίας της Εθνoφρουράς της Πολιτείας του New Jersey με το Υπουργείο Άμυνας της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου. Υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ σχετικά με το θέμα».

    «Δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής»

    Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «οι ΗΠΑ διατάραξαν την ισορροπία στην Κύπρο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων με την άρση του εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2022 και τα τελευταία βήματα ενθάρρυναν την ελληνοκυπριακή πλευρά να εξοπλιστεί».

    Υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο τη σταθερότητα της περιοχής, η ανακοίνωση καταλήγει ισχυριζόμενη τα εξής:

    «Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την πολιτική και να συμβάλουν στη δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι δεν μπορεί ποτέ να απλώσει χέρι στους Τούρκους της Κύπρου εκεί όπου υπάρχει η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα Τουρκία και τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε είδους βήματα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

    (ΓΜ)

    [02] Έρντογαν: «Κλειστές οι πόρτες μας για τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα»

    Σύμφωνα με την Ak?am (03.04.23, aksam.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μιλώντας κατά τη διάρκεια τέλεση εγκαινίων 97 εγκαταστάσεων στην επαρχία Ba?c?lar της Κωνσταντινούπολης, επέκρινε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προεδρικό υποψήφιο της Συμμαχίας του Έθνους (Millet Itt?fak?), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τη συνάντηση που είχε με το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    O Ερντογάν κάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου να σχολιάσει δήλωση μελών του HDP μετά τη συνάντησή τους με το CHP ότι «ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης και οι τρομοκράτες της θα απελευθερωθούν».

    Απευθυνόμενος προς τον Κιλιτσντάρογλου, ο Έρντογαν είπε:

    «Κάποιος μπορεί να πατήσει τα χαλιά προσευχής με τα παπούτσια του. Παίρνουν την οδηγία από την Πενσυλβάνια. Ο λαός μου θα δώσει την απάντηση στις 14 Μαΐου. Σε 42 μέρες θα οδηγηθούμε στις κάλπες και θα καθορίσουμε ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε. Θα λάβουμε μια πολύ σημαντική απόφαση. Παρακολουθείτε επίσης τι συμβαίνει στην πολιτική σκηνή. Η εικόνα ενώπιον του έθνους μας είναι πολύ σαφής και ξεκάθαρη. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Λαϊκή Συμμαχία (Cumhur ?ttifak?), η οποία σχηματίστηκε στις 15 Ιουλίου, και από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο 7κομματικός συνασπισμός που ενώθηκε για τα συμφέροντά τους. Ποιο κόμμα είναι η επέκταση αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων στο κοινοβούλιο; Το HDP. Επισκέφθηκε ο κ. Κεμάλ το HDP, τι υποσχέθηκε; Ας εξηγήσουμε... Αυτό που λέει, θα απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς, ο τρομοκράτης θα απελευθερώσει τον αρχηγό του. Σε όσους προσπαθούν να τους απελευθερώσουν, θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση στις 14 Μαΐου».

    Η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στις ΗΠΑ σε αυτές τις εκλογές

    Επικρίνοντας τη συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη στην Άγκυρα, Jefrey L. Flake με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι πλέον οι πόρτες του είναι κλειστές για τον Πρέσβη των ΗΠΑ. Υποστήριξε χαρακτηριστικά:

    «Η Τουρκία πρέπει να δώσει στην Αμερική ένα μάθημα, ειδικά σε αυτές τις εκλογές. Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει γι' αυτό. Ο πρεσβευτής του Τζο Μπάιντεν, επισκέπτεται τον κ. Κεμάλ. Ντροπή σας, βάλτε λίγο το κεφάλι σας να δουλέψει. Είστε πρεσβευτής. Ο συνομιλητής σας εδώ είναι ο Πρόεδρος. Με τι μούτρα θα σηκωθείτε τώρα και θα ζητήσετε ραντεβού από τον Πρόεδρο; Οι πόρτες μας είναι κλειστές γι' αυτόν και δεν μπορεί να ξαναμπεί. Γιατί; Πρέπει να ξέρετε τα όρια σας. Πρέπει ως Πρέσβης να γνωρίζετε ποια είναι τα καθήκοντά σας. Πρέπει να μάθετε πώς δουλεύει ένας Πρέσβης. Αν δεν το μάθετε, δεν μπορείτε να μπείτε σε αυτή την πόρτα».

    Επικρίσεις Έρντογαν και προς την Άκσενερ: Θα ζητήσετε συγνώμη;

    Αντιδρώντας στις δηλώσεις της Προέδρου του Καλού Κόμματος (?Y? Parti), Μεράλ Άκσενερ μετά την επίθεση που σημειώθηκε στα επαρχιακά γραφεία του Κόμματος της στην Κωνσταντινούπολη, ο Έρντογαν είπε τα εξής:

    «Διέδωσε ψέματα που στρέφονται προς εμάς όσον αφορά στην επίθεση. Δεν υπήρξε ποτέ αυτού του είδους η ανηθικότητα, αυτού του είδους η κακία, στη ζωή του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν ξέρω αν υπάρχει στο δικό σας παρελθόν. Οι δράστες έχουν αποκαλυφθεί, μπορείτε να ζητήσετε συγγνώμη τώρα; Δεν μπορεί να ζητήσει, επειδή αυτό είναι θέμα πεποίθησης».

    (ΑΚ)

    [03] Τσαβούσογλου: «H έλλειψη μόνιμης λύσης στην Κύπρο είναι αιτία έντασης»

    Το Ankara Anatolia (03.04.23, aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η έλλειψη μόνιμης λύσης στην Κύπρο αποτελούσε πάντα αιτία έντασης.

    Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις αναφερόμενος στο θέμα «της δίκαιης κατανομής του πλούτου των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί στο πλαίσιο του Κυπριακού».

    Ο Τούρκος Υπουργός μιλούσε στη Νέα Υόρκη, σε Τούρκους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο «Σπίτι της Τουρκίας» (Turkevi), στο πλαίσιο της ειδικής Συνόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων στα Ηνωμένα Έθνη στην οποία και συμμετείχε.

    Επίσκεψη Λαβρόφ

    Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία, ο Τσαβούσγλου απάντησε ότι ο Λαβρόφ, ο οποίος ήθελε να επισκεφθεί την Τουρκία μετά τους σεισμούς του Καχραμάνμαρας, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διάφορες διαστάσεις των διμερών σχέσεων κατά την επίσκεψή του στις 6-7 Απριλίου.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία παρείχε μεγάλη βοήθεια μετά τους σεισμούς, ο Τσαβούσογλου είπε πως έχουν πολλά ζητήματα να συζητήσουν με τον Ρώσο ομόλογο του.

    Σημειώνοντας ότι στη συνάντηση με τον Λαβρόφ θα συζητηθούν επίσης θέματα για τη Συρία, τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θα αξιολογηθεί η πολιτική διαδικασία στη Συρία, η κατάσταση των προσφύγων και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα δοθεί εκεί μετά τους σεισμούς.

    «Ξέρετε, ξεκίνησε μια διαδικασία εμπλοκής με τη Συρία υπό τη φιλοξενία και τη διευκόλυνση της Ρωσίας. Αργότερα, το Ιράν συμμετείχε επίσης σε αυτή τη διαδικασία. Κάποιοι από εσάς ήσασταν παρόντες κατά την επίσκεψή μας στην Αίγυπτο και σας είπαμε ότι η συνάντηση στην επίπεδο υφυπουργών στην Αίγυπτο αναβλήθηκε. Τώρα η ημερομηνία αυτής της συνάντησης έχει γίνει σαφής. Η τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 3-4 Απριλίου», είπε.

    Αναφέροντας ότι πρόσφατα έχει επιταχυνθεί η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και ότι καταβάλλουν προσπάθειες για πλήρη εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για την ημερομηνία της συνάντησης σε επίπεδο ηγετών και ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση σχετικά με τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών, εάν η διαδικασία παραταθεί.

    «Θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα»

    Δηλώνοντας ότι υπήρξε θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά τους σεισμούς στο Καχραμάνμαρας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι για να είναι μόνιμο αυτή το θετικό κλίμα θα πρέπει και οι δύο πλευρές να αποφύγουν βήματα που αυξάνουν την ένταση.

    «Υπάρχουν ιστορικά προβλήματα για τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να λύσουμε. Κάποια από αυτά είναι πολύπλοκα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ειλικρινές εργασιακό περιβάλλον για την επίλυσή τους. Όλοι το γνωρίζουν», ανέφερε.

    «Δεν υπάρχει μπλοκάρισμα για τα F-16»

    Στο ερώτημα αν υπάρχει μπλοκάρισμα στην εν εξελίξει διαδικασία για τα F-16 μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου απάντησε:

    «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πλήρες μπλοκάρισμα. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν στην Τουρκία F-16 ή τα απαραίτητα κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών. Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που είναι αντίθετοι, αλλά γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και προς αυτούς που είναι αντίθετοι. Αναμένουμε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

    Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να άρει τις αντιρρήσεις στο Κογκρέσο για το θέμα των F-16 και ότι λύσεις μπορούν να παραχθούν μέσω του διαλόγου με τα μέλη του Κογκρέσου που αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] Πτώση Ερντογάν και αύξηση Κιλιτσντάρογλου δείχνει νέα δημοσκόπηση

    Η Birg?n (31.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,89izdHhJdniLPlREoKBwjXEyMXtoteULY8AJ5KTVthyo6nFLECQqEz0b-O8bejcydykyDUOvaEpgNN0Ygh47YiSLYedxwqBGVcyTV5ZB&typo=1) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μειώνονται ενώ τα ποσοστά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αυξάνονται.

    Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε εάν οι ακόλουθοι υποψήφιοι παρέμεναν στις προεδρικές εκλογές».

    Στην έρευνα, που αφορά την μηνιαία σφυγμομέτρηση της εταιρείας για τον Μάρτιο 2003, ο υποψήφιος πρόεδρος της «συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?) και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε ποσοστό 44,6%, ξεπερνώντας τον πρόεδρο του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποψήφιο της «συμμαχίας της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?).

    Στην έρευνα του Μαρτίου, το ποσοστό του Ερντογάν ήταν 42%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν αναποφάσιστοι ήταν 5,1%. Εξάλλου, το 5,9% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η ψήφος του θα είναι «ψήφος διαμαρτυρίας».

    Στην έρευνα, στην οποία δημοσιεύονται και τα στοιχεία των 3 τελευταίων ερευνών, αξιοπρόσεχτη είναι η πτώση των ποσοστών του Ερντογάν, που από 45,9% στην έρευνα του Ιανουαρίου 2023, μειώθηκαν σε 42,7% στην έρευνα του Φεβρουαρίου 2023 και σε 42% στην έρευνα του Μαρτίου 2023.

    Το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου ήταν 43% στην έρευνα του Ιανουαρίου 2023, 41,4% στην έρευνα του Φεβρουαρίου 2023 και 44,6% στην έρευνα του Μαρτίου 2023.

    Ο πρόεδρος της MetroPOLL Οζέρ Σεντάρ, δήλωσε: «Δεν χρειάζονται λόγια, όλα είναι ξεκάθαρα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η τύχη των εκλογών θα καθοριστεί από τον Μουχαρρέμ Ιντζέ και τους ψηφοφόρους που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει».

    Οι έρευνες κοινής γνώμης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου διεξήχθησαν με δείγμα 2,046 άτομα κατά μέσο όρο, σε 28 επαρχίες στην Τουρκία με βάση 26 περιφέρειες σύμφωνα με το σύστημα NUTS 2 μεταξύ 13 Ιανουαρίου - 14 Μαρτίου 2023 με στρωματοποιημένη δειγματοληψία και στάθμιση. Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο CATI (Computer assisted telephone survey) με περιθώριο σφάλματος +/- 2,13, 2,18%.

    Αλλαγή στην ψήφο των γυναικών

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (03.04.34, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,fvdd83w7rPHv1RGDP-XD7Q7wh2u-jV0hrqz0ZvK8TOBx8kQN89xSyayZdWFrWIpdRjKDtiLagT7t0bwTRqcsWchSP7sYmwz3D-a3gIN0f0XQ0stKrS7UEMVA,,&typo=1) γράφει ότι η αλλαγή στις εκλογικές προτιμήσεις των γυναικών αποκαλύφθηκε στην Έκθεση Έρευνας για τα Προβλήματα των Γυναικών στην Οικονομική και Κοινωνική Ζωή, που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα για τη Σοσιαλδημοκρατία (SODEV) με τη συμβολή του Συλλόγου Friedrich Ebert Stiftung στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την αναφορά της Φιλίζ Πεχλιβάν στο άρθρο της στην ιστοσελίδα https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsahibinden.com&c=E,1,CJI6LJenEHBUH7KpgSCPaGEaQ8Jxm-4Dn-e6hDIouEBWGfAMXnIIY5lVMhEXKVj2g2Ni30OBbAQA3yoQHXYsGYWY9x0f6vGmpk6IWocE7&typo=1, το 7,8% όσων ψήφισαν υπέρ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές του 2018 μεταπήδησαν στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Φάνηκε ότι υπήρξε απώλεια γυναικών ψηφοφόρων και στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και στο Καλό Κόμμα (Iyi Parti).

    Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε ως αποτέλεσμα συνεντεύξεων με 1.067 γυναίκες άνω των 18 ετών με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Τουρκία, αποκάλυψε ότι το 60,3% των γυναικών στην Τουρκία αισθάνονται δυστυχισμένες.

    Οι πληροφορίες που παρέχονται από την Πεχλιβάν σχετικά με το περιεχόμενο της αναφοράς στο άρθρο της στην ιστοσελίδα https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsahibinden.com&c=E,1,NhUcqrcJWxMdboeIEF6RQCAZRHYrV6lcf2tLFhw5lF3jMFNx2n3V7xHWmgRIU7W242ugLMNeL1HeQIHvPDKWBanKDMcmWw0bUBFi91g,,&typo=1 είναι οι εξής:

    Ενώ το 38,3% των ερωτηθέντων ψήφισε AKP και το 27,8% CHP στις βουλευτικές εκλογές του 2018, υπήρξε αλλαγή στις εκλογικές τους προτιμήσεις κατά τη στιγμή της έρευνας (τέλος του 2022). Στην έκθεση, το 30% των απαντήσεων στην ερώτηση «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή;» έδειξε ότι το 7,8 % όσων ψήφισαν το ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές του 2018 μετακινήθηκαν προς το CHP.

    Ενώ το 79,1% των γυναικών που ψήφισαν το CHP εξακολουθούν να σκέφτονται να ψηφίσουν το CHP, το 2% δήλωσε ότι θα μπορούσε να ψηφίσει το ΑΚΡ σε νέες εκλογές. Σύμφωνα με την έκθεση, τη μεγαλύτερη απώλεια ψήφων υπέστη το MHP. Το MHP έχασε τις ψήφους του 72,1% των γυναικών που το είχαν ψηφίσει προηγουμένως. Από την άλλη, η έκθεση δείχνει ότι το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) έχασε επίσης τις ψήφους του 53,2% των γυναικών.

    Δυστυχισμένες οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης

    Σύμφωνα με την έκθεση, το 60,3% των γυναικών αισθάνονται δυστυχισμένες στην Τουρκία. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των γυναικών που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Το 86,8% των γυναικών που ψήφισαν το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το 74,1% των γυναικών που ψήφισαν το CHP δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένες ως γυναίκες που ζουν στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [05] Συνάντηση Κιλιτσντάρογλου με τον πρώην Πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γιούλ

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (31.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,EtkfuMRgjKMDhuKLfECqmqmxFhMkojD97kZcl2EJVjQKujxV64obAhQWtr5SnFeEQy16--OphLqyLDIL3VsNjsXxhbCMLnLRG5wm&typo=1), o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τον 11ο πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Κωνσταντινούπολη.

    Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 1 ώρα και δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην προέδρου αναφέρεται ότι ο Γκιουλ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε συνάντηση του πρώην προέδρου Αχμέτ Νετζντέρ Σεζέρ με τον Κιλιτσντάρογλου.

    (ΓΜ)

    [06] Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του Καλού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη

    Σύμφωνα με την Ak?am (31.03.23, aksam.com.tr) και τη H?rriyet (31.03.23 hurriyet.com.tr), ένοπλη επίθεση στα επαρχιακά κτήρια του Καλού Κόμματος, (?yi Parti) στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

    Την είδηση για την επίθεση ανακοίνωσε η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνες στη σκηνή.

    Την επίθεση στα γραφεία του Κόμματος, καταδίκασε με δηλώσεις του στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίλ, ο οποίος ανέφερε:

    «Καταδικάζουμε την επίθεση στο Επαρχιακά Γραφεία του Καλού Κόμματος της Κωνσταντινούπολης. Μεταφέρουμε τις ευχές μας στο Καλό Κόμμα. Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους παρενόχληση και επιθέσεις κατά του πολιτικού κατεστημένου. Καμία πρόκληση ή επίθεση δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο της. Είναι σημαντικό το πολιτικό κατεστημένο να υιοθετήσει μια αποφασιστική και συνετή στάση απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Από την άλλη, η δήλωση της κ. Άκσενερ που κατηγορεί τον Πρόεδρό μας μετά από αυτή την επίθεση είναι μια ανεύθυνη και προκλητική προσέγγιση. Καταδικάζουμε την απρεπή και προκλητική γλώσσα που χρησιμοποίησε η κ. Άκσενερ προς τον Πρόεδρό μας».

    Την επίθεση στα γραφεία του Καλού Κόμματος καταδίκασαν επίσης με δηλώσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

    (ΑΚ)

    [07] Κιλιτσντάρογλου: «Αφγανοί φυγάδες εισρέουν στην χώρα μας»

    Σύμφωνα με την Birg?n (02.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,W9ndCRpBJnxUYlBJDYnCSTg9AJ5vCq0vBBLGwGZS7MuJOaEnV-bvFp7Ajo1uwvjkxx5J3tb-aqA1pnHK-oU0huEyzerUSiWBxO-cnZv&typo=1), o ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και προεδρικός υποψήφιος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε ότι έχουν στην κατοχή τους πληροφορίες περί εισροής Αφγανών φυγάδων στην Τουρκία.

    Απευθυνόμενος προς τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Κιλιτσντάρογλου τις κάλεσε να κάνουν το καθήκον τους στα σύνορα και να μην ακούν κανένα.

    Στην ανάρτηση του, ο Κιλιτσντάρογλου έγραψε τα εξής: «Υπάρχουν αναφορές για Αφγανούς φυγάδες που εισρέουν στη χώρα μας. Απευθύνω έκκληση στους Mehmetcik (στρατιώτες) μας. Η πατρίδα, είναι η πατρίδα όλων μας και τα σύνορα, είναι η τιμή όλων μας. Κάντε το καθήκον σας στα σύνορα, μην ακούτε κανέναν».

    (ΑΚ)

    [08] Στο 50,51% τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία

    Η BirG?n (03.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,SylH0RjGDUhtigPRbOzsK6wZwy6tp25Xzq0zRGUNCCRr4awk7AvrLCLj7JwMmfpjQtJsOY0FWOG9nebjIis2VPt5S04XXet-TS4bYbw,,&typo=1) γράφει ότι το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (T??K), ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,29% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανακοινώθηκε ότι σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 50,51%.

    Αντίστοιχα, η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ήταν 2,29% τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, 12,52% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, 50,51% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 70,20% σε σύγκριση με τους μέσους όρους δώδεκα μηνών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα ήταν 2,86% τον Μάρτιο και 51,35% σε ετήσια βάση.

    Έτσι, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε για 5 συνεχόμενους μήνες. Η μείωση σημειώθηκε παρά τη μηνιαία αύξηση κατά 19,90% των τιμών του βόειου κρέατος και κατά 15,16% των «προϊόντων ντελικατέσεν και άλλων ποικιλιών κρέατος» τον Μάρτιο.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 3 April 2023 - 17:15:54 UTC