Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-04-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 75/2023 19.04.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις για προπαγάνδα Φεϊζίογλου στα κατεχόμενα υπέρ του ΑΚΡ
  • [02] Συνάντηση Τατάρ με τον «σύλλογο Άγγλων βορείας Κύπρου»
  • [03] Επικρίσεις Αριστερού Κινήματος για τον «νόμο» περί προσφορών
  • [04] «Και το όνομα του καλωδίου AKSA»
  • [05] «Πόσοι Τούρκοι ψηφοφόροι υπάρχουν στην Κύπρο;»
  • [06] Πέραν των 1,100 σεισμόπληκτων παιδιών 3-11 χρόνων στα κατεχόμενα
  • [07] Η πληθυσμιακή έκρηξη κατέστησε ανεπαρκή τα νοσοκομεία, λέει η Άλτουγρα
  • [08] Σχεδόν 44 χιλιάδες οι αμειβόμενοι από το «δημόσιο» στις κατεχόμενες περιοχές
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Η οικογένεια και η νεολαία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας»
  • [02] Εξακολουθεί να προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν
  • [03] Προηγείται το ΑΚΡ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές
  • [04] Χάνει ψήφους η αντιπολίτευση από την αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου Αλεξανδρέττας
  • [05] Εκτόξευση τορπίλης από μη επανδρωμένο πλοίο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις για προπαγάνδα Φεϊζίογλου στα κατεχόμενα υπέρ του ΑΚΡ

    Η Halk?n Sesi (19.04.23) γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσαν σε διάφορους κύκλους της κοινωνίας στα κατεχόμενα αναφορές του λεγόμενου πρέσβη της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε καφενείο στην κατεχόμενη Βατυλή, επειδή θεωρήθηκαν ως προεκλογική προπαγάνδα υπέρ του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Κατά την επίσκεψη, ο Φεϊζίογλου συνοδευόταν από τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ.

    Αναφερόμενος στον σκοπό της επίσκεψης, ο Φεϊζίογλου είπε ότι ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν και ότι νιώθει ευτυχισμένος που υπηρετεί τους ανθρώπους και λύνει τα προβλήματά τους. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Γυρίζω τα χωριά, ενημερώνομαι για τα προβλήματα και τις ανάγκες και προωθώ αυτές τις ανάγκες στον Πρόεδρο της Τουρκίας Έρντογαν και στον πρόεδρο της ΤΔΒΚ Τατάρ. Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους της Κύπρου».

    Βίντεο με τις αναφορές Φεϊζίογλου στην Βατυλή ανάρτησε στο Twitter ο πρώην «δικαστής» Τατζιάν Ρεϊνάρ.

    Στο βίντεο φαίνεται ο Φεϊζίογλου να απευθύνεται σε «πολίτες» στην Βατυλή και να κατηγορεί το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), λέγοντας τα εξής:

    «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το HDP [το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών] ψήφισαν ‘όχι’ μαζί ακόμα και στην Βουλή για την στρατιωτική επιχείρηση που κάναμε προκειμένου να μην ιδρύσει κράτος το ΡΚΚ. Λένε τι δουλειά έχει ο στρατός στην Συρία και στο Ιράκ, αποσύρετε τον στρατό».

    Ρεϊνάρ

    Στην ανάρτησή του, ο Ρεϊνάρ διερωτήθηκε κατά πόσο είναι φυσιολογικό ένας «πρέσβης» να κάνει προπαγάνδα υπέρ ενός κόμματος και εξέφρασε την άποψη ότι είναι παράνομο κόμματα από την Τουρκία να ανοίγουν εκλογικά ή επικοινωνιακά γραφεία στα κατεχόμενα, διότι αυτά τα γραφεία δεν ανοίγουν κάτω από οποιονδήποτε «νόμο» και δεν είναι σύνδεσμοι, εγγεγραμμένα πολιτικά κόμματα κλπ. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όποιο κόμμα και αν είναι, αυτό δεν έχει νομική βάση. Όμως, είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση σε αυτό το βίντεο. Ο κ. Φεϊζίογλου διοργανώνει επισκέψεις στα χωριά ως πρέσβης της Τουρκίας και ενώ συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Κάνει δηλώσεις που επικρίνουν την αντιπολίτευση ενάντια στο ΑΚΡ. [?]»

    CTP ? Ακάνσοϊ και Σολιαλί

    Σε δηλώσεις για το θέμα, ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασιμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι ο Φεϊζίογλου διεξάγει δραστηριότητες που υπερβαίνουν τα καθήκοντα του «πρέσβη» και ενώ η «πρεσβεία» θα έπρεπε να διορθώνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους, ο «πρέσβης» γυρίζει από χωριό σε χωριό και κάνει προεκλογική προπαγάνδα για τις 14 Μαΐου.

    «Από πού προέκυψε αυτό», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν συνάδει με την αποστολή του πρέσβη και δεν χωράει στις δημοκρατικές πρακτικές».

    Καλώντας τον Φεϊζίογλου να επιστρέψει στα ουσιαστικά του καθήκοντα μια ώρα αρχύτερα και να κτίσει ίσες σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους ως σύνολο, ο Ακάνσοϊ είπε ότι θα παρακολουθούν το θέμα.

    Εξάλλου, σε ομιλία του στην «βουλή», ο «βουλευτής» του CTP, Ουρούν Σόλιαλι ρώτησε τον Τορέ για ποιο σκοπό βρισκόταν και ο ίδιος μαζί με τον Φεϊζίογλου και υπενθύμισε ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή προπαγάνδας από πολιτικό κόμμα μιας άλλης χώρας στην κατεχόμενη Κύπρο. Απευθυνόμενος στον Τορέ, ο Σόλιαλι είπε και τα εξής:

    «Γίνεται μια εκλογική ομιλία, ο πρέσβης κάνει αυτές τις ομιλίες και τις περιοδείες σε ένα σημείο που ξεπερνά την περιγραφή των καθηκόντων του. Το δικό σας καθήκον ποιο είναι; Μήπως είστε το κλειδί στην πόρτα; Ή μήπως συμμετέχετε στην προπαγάνδα; Να το ξέρουμε αυτό. [?]»

    CHP- Οζέλ και Τσεβίκοζ

    Για την συμπεριφορά Φεϊζίογλου αντέδρασε και ο Ογκιούρ Οζέλ, Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι είδε το βίντεο με τον Φεϊζίογλου να κάνει προπαγάνδα για το ΑΚΡ γυρίζοντας από καφενείο σε καφενείο, ο Οζέλ έδωσε το μήνυμα ότι θα αλλάξουν τον «πρέσβη» σε περίπτωση που αναλάβει το κόμμα του την εξουσία μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

    Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Οζέλ σημείωσε ότι θα διορίσουν πρέσβεις που εκπροσωπούν το κράτος και όχι κόμματα.

    «Δεν θα ξεχάσουμε τα παιδιά μας που χάσαμε στο ξενοδοχείο Ισίας και εκείνους που είπαν ψέματα στις οικογένειες. Σου το υποσχόμαστε ΤΔΒΚ», ανέφερε.

    Εξάλλου, ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP και πρώην πρέσβης, Ουνάλ Τσεβίκοζ δήλωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ είναι οι «αναξιοκρατικοί διορισμοί» και πρόσθεσε ότι ο υπερβάλλον ζήλος κάποιων πρέσβεων και γίνουν η φωνή της κυβέρνησης κατά τρόπο που πόρρω απέχει από τον επαγγελματισμό αποτελεί παράδειγμα του γεγονότος ότι εκπροσωπούν την κυβέρνηση του ΑΚΡ και όχι το κράτος της Τουρκίας.

    «Ο πρέσβης που διορίστηκε στην ΤΔΒΚ αποτέλεσε θύμα αυτής της θλιβερής πλάνης και ξεχνώντας ότι εκπροσωπεί το κράτος μας, προέβη σε δραστηριότητες πολιτικής προπαγάνδας και υιοθέτησε συμπεριφορά που ξεγελάει την μάζα στην οποία απευθύνθηκε χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για το κόμμα μας», σημείωσε ο Τσεβίκοζ.

    Δρόμος Ανεξαρτησίας

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (19.04.23) γράφει ότι ο Δρόμος Ανεξαρτησίας διοργάνωσε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών επειδή πολιτικές οργανώσεις από την Τουρκία δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι αυτό αντίκειται στους «νόμους».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, μιλώντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο αναπληρωτής γενικός του γραμματέας, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι κόμματα μιας ξένης χώρας αντιπαρατίθενται στα κατεχόμενα και επεσήμανε την πληροφορία ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας κάνει ομιλίες σε χωριά προς υποστήριξη συγκεκριμένου κόμματος στην Τουρκία.

    Ο Ραχβαντίζογλου ανέφερε ότι αντιτίθενται όχι μόνο στις δραστηριότητες του γραφείου του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, αλλά και των γραφείων του CHP, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και του Καλού Κόμματος.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνάντηση Τατάρ με τον «σύλλογο Άγγλων βορείας Κύπρου»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (18.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,KvTDG4Czu7DKJibdAE0sSaIiOo7weUrfBTDNY-zIhR3SuyU33M7ReEkPJRZT3xDTjUn6NAlvXulJI8xSkf6NUaWSh4WdjSXqT64pQHIuE,&typo=1), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε εχθές με επιτροπή του «συλλόγου Άγγλων βορείας Κύπρου».

    Στις δηλώσεις του, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον σύλλογο για τη συνεισφορά των μελών της στην πολιτιστική και οικονομική ζωή των κατεχομένων. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμος εταίρος στην Κύπρο και ότι υφίστανται άδικη μεταχείριση από την Βρετανία.

    Ο Τατάρ, επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία προσπαθεί να πει στον τουρκοκυπριακό «λαό» πως δεν είναι κυρίαρχος, ενώ η ίδια που κυβέρνησε την Κύπρο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ονομάζει κυρίαρχες τις βάσεις τις οποίες διατηρεί στο νησί.

    Ο Τατάρ, επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ότι είναι κυρίαρχοι και ότι «κατοικούν ελεύθερα υπό τη στέγη του δικού τους κράτους».

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις επαφές που πραγματοποίησε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αγγλία και υποστήριξε ότι εξήγησε το «όραμά του» για λύση δύο κρατών και προώθησε την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι «κυρίαρχος και ισότιμος λαός».

    «Πλέον η διεθνής κοινότητα οφείλει να αποδεχθεί τις πραγματικότητες στην Κύπρο. Είναι μεγάλο λάθος να αγνοεί τον τουρκοκυπριακό λαό. Συνεχίζουμε με ενεργό τρόπο τις προσπάθειες μας για ένα μέλλον στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», υποστήριξε και ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η απομόνωση επηρεάζει και το δικαίωμά μας στη ζωή. Αν και δε φέρουμε εμείς ευθύνη για αυτή την κατάσταση, αν και είμαστε η πλευρά που πάντοτε θέλαμε τη λύση, συνεχίζονται τα εμπάργκο που έχουν επιβληθεί στην ΤΔΒΚ».

    Καταλήγοντας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εν λόγω χώρα οφείλει να συμπεριφέρεται με «πιο δίκαιο τρόπο», κατά την έκφρασή του, έναντι του τουρκοκυπριακού «λαού» και να υπάρξει απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

    Στις δικές τους δηλώσεις, ο πρόεδρος του «συλλόγου», Philip Lloyd και η αντιπρόεδρος Hatice Salih Kerimgil ανάφεραν από την πλευρά τους ότι στόχος του «συλλόγου» είναι φέρουν κοντά τους Τουρκοκύπριους, Άγγλους και ξένους κατοίκους των κατεχομένων και ότι πραγματοποιούν πολλές πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

    (ΓΜ)

    [03] Επικρίσεις Αριστερού Κινήματος για τον «νόμο» περί προσφορών

    Η Avrupa (19.04.23) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, με ανάρτηση του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε την ψήφιση του λεγόμενου περί προσφορών (τροποποιητικού) νόμου και επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης.

    Επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στις συνεχιζόμενες επιβολές σε κάθε τομέα, ο Κορκμαζχάν ανέφερε τα εξής:

    «Ο συνασπισμός της πολιτικής συμμορίας UBP-DP-YDP πρόσθεσε κάτι νέο στις βρώμικες πολιτικές του. Τώρα το συμβόλαιο της AKSA, που δεν τελείωσε, θα παραταθεί για άλλα 15 χρόνια. Η κοινωνία μας καταδικάστηκε στην AKSA, στη βρώμικη και ακριβή ενέργεια. Σε αυτό το σημείο, είναι μεγάλη η ευθύνη της αντιπολίτευσης, η οποία δεν υπερβαίνει τα όρια που χαράζει το καθεστώς, θεωρεί καθήκον της να αποτρέψει πιθανές κοινωνικές κινητοποιήσεις και μόνος στόχος της είναι να γίνει κυβέρνηση. Ακριβώς όπως στο ζήτημα του κτηριακού συγκροτήματος και σε πολλά άλλα ζητήματα».

    (ΙΣ)

    [04] «Και το όνομα του καλωδίου AKSA»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s Postas? (19.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,EkJ-CYX9Mmpy5uEHY1KNiMcOwpRFZtRcrOUO60Hk4nl1qgLTCdnCaojaIwITsFDbYtQNVC1PnvYmoocEsZmDz-mEopurdkcVH7QBY7QTB-UHXG2GF1I,&typo=1) δημοσιεύει το ακόλουθο άρθρο του Γκιοκχάν Αλτινέρ, αναφορικά με τη ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου των κατεχομένων περιοχών με την Τουρκία.

    «Ο (τροποποιητικός) νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία. Πλέον ανοίχτηκε για την AKSA ο δρόμος που ήταν κλειστός. Ο Ισμέτ Ακίμ, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της K?b-Tek, ήταν καλεσμένος μου χθες. Εξήγησε ότι στα νέα συμβόλαια που θα γίνουν με την Aksa, η Aksa θα ζητήσει υψηλότερο ποσό από αυτό που λαμβάνει σήμερα και είπε ότι αν κάποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, είμαι έτοιμος να συζητήσω. Ένα πράγμα είναι σαφές εδώ: η Aksa θα υποστηριχθεί με κάθε κόστος και η χρονική της περίοδος της θα παραταθεί. Η αιτιολόγησή τους είναι επίσης έτοιμη, η K?b-Tek δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρουσιαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι αλήθεια αυτό, ναι είναι αλήθεια. Προς το παρόν, το ενεργειακό έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς την Aksa. Ούτως ή άλλως κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει Aksa - επειδή υπάρχει ένα έλλειμμα ενέργειας.

    Ένα από τα αρκετά θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι η πιθανότητα μιας σύμβασης χωρίς διαγωνισμό και ο κίνδυνος της μεγάλης διάρκειάς της. Η γενική αντίληψη είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Aksa για 15-20 χρόνια. Και ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ότι οι νέες τιμές της ενέργειας θα είναι υψηλότερες από ό,τι είναι τώρα.

    Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διατηρηθεί η διάρκεια της σύμβασης με την Aksa σύντομη και εν τω μεταξύ να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στην K?b-Tek και να εξαλειφθεί η ανάγκη για την Aksa. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επένδυση στην K?b-Tek. Κατασκευάζεται το ψέμα ότι το 2030 το καύσιμο μαζούτ θα εγκαταλειφθεί και θα μεταβούμε στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

    Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παραμονή της Aksa σε αυτή τη χώρα έχει εισέλθει στα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς μας δεν θα το πιστέψει αυτό.

    Το ψέμα της διασύνδεσης ? Δε θα χρειάζεται η K?b-Tek

    Λέγεται ότι μετά από πέντε χρόνια θα περάσουμε στην ηλεκτροδότηση μέσω καλωδίου. Πρώτα απ' όλα, αυτή η υπόθεση με το καλώδιο δεν θα γίνει με το τουρκικό κράτος. Από νομικής άποψης, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία ως κράτος να μεταβεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα με την ΤΔΒΚ. Αυτό είναι εξαιρετικά σαφές. Αυτό που απομένει δεν είναι η διασύνδεση με την Aksa, αλλά το έργο της λήψης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει το τέλος της K?b-Tek σε πέντε χρόνια. Αυτό που θα γίνει δεν είναι το διασυνδεδεμένο σύστημα, αλλά το έργο της λήψης ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου. Το όνομα αυτού του καλωδίου, αν υπάρξει, είναι Aksa. Αυτό είναι που σχεδιάζεται να γίνει. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί λέει ότι θα περάσουμε στο διασυνδεδεμένο σύστημα με την Τουρκία και μετά από πέντε χρόνια, η Aksa θα μπορεί να εγκαταστήσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπου θέλει.

    Δυστυχώς, εδώ δεν λέγεται η αλήθεια στο κοινό. Όσο κι αν λέγεται ότι η K?b-Tek δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, αν η ηλεκτρική ενέργεια θα έρθει μέσω καλωδίου, αυτό θα γίνει με την εταιρεία Aksa και όχι με το ίδιο το τουρκικό κράτος.

    Ωστόσο, δεν πιστεύω σε τίποτα από όλα αυτά. Πέντε ή δέκα χρόνια μετά θα συνεχιστεί η κατάσταση με τον ίδιο τρόπο. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα διασυνδεδεμένο σύστημα με την Τουρκία.

    Ποσόστωση Ηλιακής Ενέργειας

    Υπάρχει ένας περιορισμός στην ηλιακή ενέργεια. Φημολογείται ότι η ποσόστωση της ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί και η ηλιακή ενέργεια θα συμπεριληφθεί στο λεγόμενο διασυνδεδεμένο σύστημα που θα δημιουργηθεί. Φυσικά, αν αυτό το διασυνδεδεμένο σύστημα μπορεί να δημιουργηθεί.

    Τα γεγονότα δεν ταιριάζουν με τις αφηγήσεις. Εφόσον δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα διασυνδεδεμένο σύστημα με την Τουρκία, παραμένει το σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου με την Aksa. Εάν αυτό υλοποιηθεί, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για τη K?b-Tek. [?]

    Ας πούμε ότι η διασύνδεση με την Τουρκία είναι δυνατή. Δεν είναι νομικά δυνατή, αλλά ας πούμε ότι είναι δυνατή, τότε αυτό σημαίνει ότι ούτε η Aksa ούτε η K?b-Tek θα χρειάζονται μετά από πέντε χρόνια. Σας φαίνεται λογικό αυτό;

    Ακόμα και αν πραγματοποιηθεί, δεν είναι λογικό. Αν ήταν λογικό, δεν θα είχε ψηφιστεί βιαστικά ένας νόμος για την Aksa. [?]»

    (ΙΣ)

    [05] «Πόσοι Τούρκοι ψηφοφόροι υπάρχουν στην Κύπρο;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην Yeni D?zen (19.04.23) γράφει τα εξής σε σχέση με τον αριθμό των Τούρκων ψηφοφόρων που υπάρχουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου:

    «Στις ‘Εκλογές του 2018 στην Τουρκία’ υπήρχαν 106,446 Τούρκοι ψηφοφόροι στην Κύπρο. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτός ο αριθμός αυξήθηκε ‘ασυνήθιστα’ τώρα. Δεν μπόρεσα να φτάσω σε απόλυτο αριθμό. Ρωτούν αυτό τον αριθμό και φίλοι μας δημοσιογράφοι από την Τουρκία. Σε εκείνες τις εκλογές η προσέλευση στην ‘κάλπη του εξωτερικού της ΤΔΒΚ’ ήταν 40,2%. Είχαν ψηφίσει μόνο 42,819 από τις 106,446 ψηφοφόρους.

    Αυτή την φορά αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή. Πόσοι είναι εργατικό δυναμικό ανάμεσα στον αριθμό των ψηφοφόρων, πόσοι ζουν εδώ μόνιμα, πόσοι είναι ταυτοχρόνως και πολίτες της ΤΔΒΚ και πόσοι είναι κυπριακής καταγωγής και από την άλλη είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σίγουρα δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια τέτοια περιεκτική στατιστική.

    Βγήκε πρώτος ο Έρντογαν από την κυπριακή κάλπη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, όμως πέραν των μισών ψηφοφόρων είχε ψηφίσει διαφορετικούς υποψήφιους. Σε εκείνες τις εκλογές ο Μουχαρρέμ Ιντζέ είχε φτάσει το 37,5%, ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς το 7,8%, η Μεράλ Άκσενερ το 5,4% και οι άλλοι υποψήφιοι είχαν μείνει στο 0,5%».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Πέραν των 1,100 σεισμόπληκτων παιδιών 3-11 χρόνων στα κατεχόμενα

    Ο αρθρογράφος Σερχάτ Ιντζιρλί στην Yeni D?zen (19.04.23) γράφει ότι πέραν των 1,100 σεισμόπληκτων παιδιών μεταξύ 3-11 χρόνων ήρθαν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου από την Τουρκία μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε σε συνέντευξη που του παραχώρησε χθες ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Μπουράκ Μαβίς .

    «Τουλάχιστον τα 900 από αυτά τα παιδιά πρέπει να είναι στο σχολείο αυτή την στιγμή», σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας:

    «Όμως, είναι γνωστό πως μόνο 670 σεισμόπληκτα παιδιά βρίσκονται στα δημοτικά σχολεία. Καλά, πού είναι τουλάχιστον 250 παιδιά; Κανείς δεν ξέρει! Επέστρεψαν πίσω και δεν πηγαίνουν σχολείο; Κανείς δεν είναι ενήμερος! Εκπαίδευση και κοινωνική ασφάλιση στην ΤΔΒΚ; Πληθυσμός; Ζωή σε λόγου σας! Κρίμα! [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η πληθυσμιακή έκρηξη κατέστησε ανεπαρκή τα νοσοκομεία, λέει η Άλτουγρα

    Η K?br?s postas? (19.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,TuKtC3nLahTBV0JryeqjsVlMhuep7ufmi3u5yekmvcAcEpW4IRtQujkrX4L6zOGaOdDxtj7WuZMhFBUY-shETfkWJb7QsQDVKJ5nc1k35k&typo=1) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός υγείας του κατοχικού καθεστώτος, Ιζλέμ Γκιούρτζαγ Άλτουγρα δήλωσε ότι υπήρξε πληθυσμιακή έκρηξη στα κατεχόμενα και ότι τα «κρατικά» νοσοκομεία κατέστησαν ανεπαρκή για τον πληθυσμό αυτό.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, η Άλτουγρα επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του αριθμού του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε ότι «η αύξηση του αριθμού των νοσοκομείων μας είναι ζωτικής σημασίας».

    Η Άλτουγρα είπε ότι πρέπει να εργαστούν σταθερά και πειθαρχημένα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων και να επιδείξουν βούληση για ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων νοσοκομείων που ανεγείρονται.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η ανέγερση του νέου νοσοκομείου της κατεχόμενης Κερύνειας, η Άλτουγρα ανέφερε ότι το εν λόγω νοσοκομείο θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Σχεδόν 44 χιλιάδες οι αμειβόμενοι από το «δημόσιο» στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Avrupa (19.04.23) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών, 43.607 άτομα στις κατεχόμενες περιοχές αμείβονται από το «δημόσιο».

    Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2022, στους 44 μήνες της παρούσας «κυβέρνησης συνασπισμού» παρατηρήθηκε μια αύξηση στους αμειβόμενους κατά 5,67%, καθώς το Μάιο του 2019 ο συνολικός αριθμός ήταν 41.268 άτομα. Υπολογίζεται ότι το 80% του «προϋπολογισμού της ΤΔΒΚ» αφορά πληρωμές μισθών και συντάξεων από το «δημόσιο», ως ακολούθως: 18.500 εν ενεργεία υπάλληλοι και εργάτες, 15.000 συνταξιούχοι, 608 μόνιμοι εργάτες, 1573 έκτακτοι εργάτες, 1329 έκτακτοι υπάλληλοι και 382 συμβασιούχοι υπάλληλοι.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Η οικογένεια και η νεολαία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας»

    To πρακτορείο Ankara Anatolia (19.04.23, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε αξιολογήσεις για την ημερήσια διάταξη σε εκπομπή του TRT και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ανάμεσα σε άλλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης να ανοικοδομήσει τα σπίτια στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.

    Αναφερόμενος στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι συζητήσεις για τον σεισμικό κίνδυνο είναι οι πιο έντονες, είπε πως γίνονται εργασίες για τη μετεγκατάσταση κτιρίων σε επικίνδυνες περιοχές.

    Ερωτηθείς για το πρόγραμμα «Ασπίδα Προστασίας της Οικογένειας», τα κίνητρα για τους νέους που παντρεύονται και την Τράπεζα Οικογένειας και Νεολαίας, τα οποία περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ερντογάν δήλωσε ότι στην Τουρκία, όπως και σε κάθε μέρος του κόσμου, έχει γίνει πρόσφατα μια ύπουλη επίθεση με στόχο το θεσμό της οικογένειας, των παιδιών και των νέων.

    Για το λόγο αυτό, είπε έχουν θέσει την οικογένεια και τη νεολαία στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους το επόμενο διάστημα

    Ο Ερντογάν υποστήριξε και τα εξής:

    «Από τη μία, θα καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αποκλίνουσες τάσεις όπως οι ΛΟΑΤ που απειλούν την οικογενειακή μας δομή. Τώρα, υπερασπίζεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τις ΛΟΑΤ, το κάνει. Μήπως η κοινοβουλευτική προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης που ονομάζεται PKK υπερασπίζεται τις ΛΟΑΤ; Λοιπόν, μπορούν οι υπόλοιποι γύρω από αυτό το τραπέζι των επτά να πουν ‘Είμαστε εναντίον αυτού’, ούτε το Καλό Κόμμα, ούτε οι άλλοι μικροί εταίροι μπορούν να το πουν αυτό. Κανένας από αυτούς δεν μπόρεσε ποτέ να πει 'Είμαστε εναντίον των ΛΟΑΤ'. Τι σημαίνει αυτό; Ένας άνθρωπος είναι η θρησκεία του φίλου του. Εγώ πώς να τους αποκαλέσω, τραπέζι των ΛΟΑΤ;»

    Δηλώνοντας ότι θεωρούν τα δικαιώματα των γυναικών και την προστασία της οικογένειας ως ένα συμπληρωματικό σύνολο, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τις γυναίκες από τη βία και κάθε είδους διακρίσεις και θυματοποίηση.

    Εξηγώντας ότι στο παρελθόν υπήρχαν 76 πανεπιστήμια στην Τουρκία και ότι αύξησαν τον αριθμό αυτό σε 208 πανεπιστήμια σε 81 επαρχίες, ο Ερντογάν είπε:

    «Δεν έχουμε αφήσει καμία επαρχία χωρίς πανεπιστήμιο. Τώρα έχουμε πανεπιστήμια στο Ιγντίρ, στο Χάκκαρι, στη Μούσα και στο Αγκρί. Γιατί; Δεν θα μπορούσα να αφήσω τα αδέλφια μου εκεί χωρίς πανεπιστήμιο μόνο και μόνο επειδή είναι Κούρδοι. Χτίσαμε και τα δικά τους πανεπιστήμια και μπορούν να σπουδάσουν εκεί και να πάνε στο πανεπιστήμιο εκεί όταν χρειαστεί».

    «Είμαστε τόσο Κούρδοι όσο και αυτοί είναι Κούρδοι. Εμείς, οι Τούρκοι-Κούρδοι, είμαστε τα βασικά στοιχεία αυτής της χώρας», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «αν ψάχνετε για Κούρδους εχθρούς, κοιτάξτε το HDP».

    «Το PKK από τη μία και η FET? από την άλλη λένε 'θα έρθουμε πολύ καθαρά' σε αυτές τις εκλογές, ίσως για πρώτη φορά. Από πού παίρνουν θάρρος, τι τους δίνει το θάρρος να μιλούν έτσι;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

    «Η Δύση τους δίνει βαρύτητα αυτή τη στιγμή. Η Δύση, ειδικά η δήλωση του Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ήταν η πρώτη που έδωσε την πρώτη ώθηση σε αυτή την επιχείρηση. Όσον αφορά την Ευρώπη, η Γερμανία ηγείται αυτής της επιχείρησης στην Ευρώπη. Η Γαλλία ηγείται αυτής της επιχείρησης με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά, στα δικά μας μάτια, το PKK είναι ξεχωριστό, οι Κούρδοι αδελφοί μας είναι ξεχωριστοί. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους Κούρδους αδελφούς μου και το PKK μαζί. Αν ψάχνετε για Κούρδους εχθρούς, θα κοιτάξετε ιδιαίτερα το HDP. Αν ψάχνετε για Κούρδους εχθρούς, κοιτάξτε το CHP. Αυτοί είναι εχθροί των Κούρδων αδελφών μας. Η νοοτροπία του CHP και του HDP που εκπροσωπείται από τον κ. Κεμάλ είναι αυτή που καταδιώκει τους Κούρδους εδώ και χρόνια. Είναι το ΑΚΡ που εξαλείφει όλα τα παράπονα των Κούρδων αδελφών μου και ικανοποιεί τα αιτήματά τους για δικαιώματα και ελευθερίες. Από το να μιλούν ελεύθερα τη γλώσσα τους μέχρι τις διαφημιστικές πινακίδες, τώρα μιλούν ελεύθερα κουρδικά παντού μαζί μας».

    Είπε επίσης ότι οι Κούρδοι έδωσαν τις περισσότερες ψήφους στο ΑΚΡ και χαρακτηρίζοντας την 14η Μαΐου ως μια περίοδος αναγέννησης για την Τουρκία, πρόσθεσε:

    «Η Συμμαχία της Δημοκρατίας θα αναλάβει καθήκοντα με πολύ διαφορετικό ενθουσιασμό, με πολύ διαφορετική αντίσταση και στελέχη, Θεού θέλοντος. Και υπάρχουν εμπειρίες που θα αποκτηθούν, δεν υπάρχει εμπειρία κρατικής διαχείρισης σε αυτούς, βάλτε το στην άκρη. Αλλά η Συμμαχία της Δημοκρατίας έχει τέτοια εμπειρία. Αυτή η εμπειρία είναι ένας πλούτος».

    Δηλώνοντας ότι θα πορευτούν στο μέλλον με αυτή την εμπειρία, ο Ερντογάν υποστήριξε:

    «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με την κυβέρνησή μας με σταθερά βήματα χωρίς ποτέ να παραδώσουμε τη χώρα μας σε αυτούς τους τρομοκράτες, τα αποκόμματα τους και άλλους παρόμοιους. Όσο το έθνος μας, μας λέει να 'περπατήσουμε'. Εσείς θα περπατήσετε, το έθνος θα περπατήσει πίσω σας. Και ελπίζουμε ότι θα ανεβάσουμε την Τουρκία πάνω από το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών».

    (ΚΣ)

    [02] Εξακολουθεί να προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν

    Η Birg?n (18.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,W6lpG9s8F-AqZFQLNfoQQN9lSFL19ApuolAdCCtFPu-i5hm9g9ZYa5hoPh85S9KkzSnv2j2i1a-n-26TeJ98swBczpueQHsF2QOaMw&typo=1) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο υποψήφιος της Συμμαχίας του Έθνους και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προηγείται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου, τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο.

    Aksoy

    Σύμφωνα με την εταιρεία Aksoy που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της «Έρευνας της 15ης εβδομάδας παρακολούθησης της Τουρκίας του 2023» η οποία διεξήχθη με συμμετοχή 1,067 ατόμων σε 26 επαρχίες, το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν 47,9%, ενώ το ποσοστό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε στο 38,4%.

    Ο Σινάν Ογάν, υποψήφιος της Συμμαχίας των Προγόνων, λαμβάνει το 4,8%, ενώ ο Μουχαρρέμ Ιντζέ, πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας, το 9% στον πρώτο γύρο.

    Στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν σε περίπτωση δεύτερου γύρου σε μια πιθανή κούρσα μεταξύ του Kιλιτσντάρογλου και του Ερντογάν, ο Kιλιτσντάρογλου είναι μακράν το φαβορί στην προτίμηση των ψηφοφόρων, λαμβάνοντας 57,4% έναντι 42,6% του Ερντογάν.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αξιοπρόσεκτη είναι η εγγύτητα μεταξύ των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του CHP στις γενικές βουλευτικές εκλογές.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το CHP συγκεντρώνει το 30,6% και το AKP το 31,1%. Σύμφωνα με την έρευνα, το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) λαμβάνει το 11,4% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) το 7,5%.

    MAK

    Εξάλλου, ο Κιλτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της «Έρευνας Απριλίου 2023 για την Ατζέντα της Τουρκίας» που διεξήγαγε η εταιρεία MAK με 5,750 άτομα σε 52 επαρχίες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο Κιλτσντάρογλου συγκεντρώνει το 47,8% των ψήφων, ενώ ο πρόεδρος του AKP το 43,7%, ακολουθούμενος από τον Μουχαρρέμ Ιντζέ με το 3,4% και τον Σινάν Ογάν με 1,1%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 4%.

    (ΚΣ)

    [03] Προηγείται το ΑΚΡ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές

    Η διαδικτυακή Τ24 (19.04.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,rudpaAFMlC5I7mhPTCXXJ9flX1YBu-cwvV5dkAjftxwkTjoMAPjvr8Qxv0eo5L8KQqNMqS5bXt94VK7FgeIKzm-16QPr6KKs5GN3OY6AjUy8Hax-x65ulUQ&typo=1) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Y?neylem, η οποία φέρει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην πρώτη θέση στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 16 Απριλίου 2023 σε 27 επαρχίες και δείγμα 2422 ερωτηθέντων με το σύστημα CATI (Call assisted telephone interview).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το ΑΚΡ κατατάσσεται πρώτο με 30,5% και ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,8%. Στην τρίτη θέση έρχεται το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 8,8%, στην τέταρτη το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) με 7,8%, στην πέμπτη το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 6,3% και ακολουθούν το Πατριωτικό Κόμμα (Μemleket Partisi) με 2,2%, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (Τ?P) με 1,9% και το Κόμμα της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) με 0,4%.

    Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 1,4%, ενώ η αναποφάσιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,6%. Το ποσοστό όσων δεν προτίθενται να ψηφίσουν ανάγεται στο 3,3%.

    (ΓΜ)

    [04] Χάνει ψήφους η αντιπολίτευση από την αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου Αλεξανδρέττας

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή Τ24 (18.04.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,jP8uQgifbfRpysK9vBUsvBe7hqZ9ChRXlVIXWJ3e9laNJJ3ctTs2jKgNjfIPoI2Ol5oQv3M-VLTGtpzhQW0M3gAqGxpNdxk2toA1KyQJ88Ijgw,&typo=1), ο δήμαρχος της Αλεξανδρέττας ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο της πόλης θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 17 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον 500.000 ψηφοφόροι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Mε ανάρτησή της στο Twitter, η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Habert?rk Σεβιλάι Γιλμάν, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Aλεξανδρέττας Λουφτού Σαβάς, αναφέρει ότι το αεροδρόμιο της πόλης θα παραμείνει κλειστό για άγνωστο λόγο μέχρι τις 17 Μαΐου και προσθέτει ότι η απώλεια των ψηφοφόρων που θα είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πλήξει τη «Συμμαχία για το Έθνος»

    Υπενθυμίζεται ότι ο αεροδιάδρομος του αεροδρομίου της Αλεξανδρέττας υπέστη φθορές μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ο αεροδιάδρομος επισκευάστηκε αργότερα από συνεργεία του Δήμου της Άγκυρας, ωστόσο οι επισκευές έγιναν με τέτοιο τρόπο που εμποδίζουν την προσγείωση επιβατικών αεροσκαφών. Έγινε γνωστό ότι οι πτήσεις με προορισμό την Αλεξανδρέττα σταμάτησαν μέχρι τις 17 Μαΐου προκειμένου ο αεροδιάδρομος να επισκευαστεί εκ νέου τον Μάιο.

    (ΓΜ)

    [05] Εκτόξευση τορπίλης από μη επανδρωμένο πλοίο

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (18.04.23, aa.com.tr) γράφει ότι ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, ανάρτησε το εξής στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

    «Για πρώτη φορά στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε εκτόξευση τορπίλης από μη επανδρωμένο ναυτικό όχημα. Με την εκτόξευση ελαφριάς τορπίλης από εκτοξευτήρα που αναπτύχθηκε τοπικά από την M?R ?DA για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, περάσαμε άλλο ένα κατώφλι με νέες δυνατότητες υποβρύχιου πολέμου».

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 19 April 2023 - 14:33:04 UTC