Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-04-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 82/2023 28.04.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιχειρηματίας ανοίγει τρία ξενοδοχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο - Θα αγοράσει άλλα έξι
  • [02] Αύξηση 52% στον αριθμό των Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα από το 2014
  • [03] TDP: «Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκουγιου αποτελεί ραδιενεργή απειλή»
  • [04] Επαφές Μπέροβα και Τζαντάν στο πλαίσιο της PACE
  • [05] Υπογραφή «πρωτοκόλλου» από την «βουλή» με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [06] Γερμανός Δήμαρχος επισκέφθηκε Αμμόχωστο και Βαρώσι
  • [07] Αυξήθηκαν κατά 8,000 οι φοιτητές του «LA?» τα τελευταία 10 χρόνια
  • [08] Παρουσίαση στο κοινό μελέτης για τον ηλεκτρισμό στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Η Τουρκία προστέθηκε στις χώρες με πυρηνική ισχύ»
  • [02] Γαστρεντερίτιδα το πρόβλημα υγείας του Έρντογαν, λέει ο Υπουργός Υγείας.
  • [03] Συμπρόεδρος HDP: «Θα ψηφίσουμε Κιλιτσντάργολου»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιχειρηματίας ανοίγει τρία ξενοδοχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο - Θα αγοράσει άλλα έξι

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανοίγουν τρία ξενοδοχεία στο κλειστό Βαρώσι», η Yeni Bak?? (28.04.23) γράφει ότι Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας δήλωσε ότι αγόρασε από τους ιδιοκτήτες τους τρία ξενοδοχεία και δύο ορόφους πολυκατοικιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο και πρόσθεσε ότι θα τα ανοίξει για κρατήσεις για το 2025, σε περίπτωση που δεν προκύψει οποιοδήποτε εμπόδιο εντός δύο μηνών.

    Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας αγόρασε και δύο ορόφους σε πολυκατοικία για να διαμένουν άτομα που θα εργάζονται στο ξενοδοχείο. Προσθέτει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας ο οποίος πήρε έγκριση και από το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών για το συμβόλαιο αγοράς των ξενοδοχείων και των πολυκατοικιών που αγόρασε, είπε ότι του εμπνέει εμπιστοσύνη η στάση της Τουρκίας στο θέμα του Βαρωσιού και οι δηλώσεις στις οποίες προβαίνει συνεχώς στο θέμα του Βαρωσιού ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ, Μετίν Φεϊζίογλου.

    Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος είπε ότι έστρεψε τις επενδύσεις του προς το Βαρώσι λόγω του ότι το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε τις πωλήσεις σε αυτό το θέμα και επικύρωσε τις συμφωνίες, ανέφερε ότι θα κάνει πλέον στο Βαρώσι όλες του τις επενδύσεις στην ΤΔΒΚ και θα επαναφέρει στο Βαρώσι τις παλιές του μέρες.

    ‘Θα αρχίσουμε να παίρνουμε κρατήσεις για το 2025 εντός ενός μηνός’

    Ο επιχειρηματίας επενδυτής, ο οποίος είπε ότι παρακολουθεί από κοντά το θέμα του Βαρωσιού εδώ και τέσσερα χρόνια, ανέφερε ότι αγόρασε τα ξενοδοχεία πραγματοποιώντας συνάντηση με τους ιδιοκτήτες τους και ότι πήραν έγκριση γι’ αυτό από το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο εσωτερικών της ΤΔΒΚ.

    Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό, είπε ότι θα αρχίσει να παίρνει κρατήσεις για το 2025 εντός ενός μηνός, σε περίπτωση που δεν προκύψει οποιοδήποτε εμπόδιο.

    ‘Μεγάλο βήμα για την ΤΔΒΚ’

    ‘Η στάση της Τουρκίας και η στάση της ΤΔΒΚ στο θέμα του Βαρωσιού είναι γνωστή, δεν νομίζω ότι θα βιώσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα’, είπε ο επιχειρηματίας. Λέγοντας ότι χάρη σε αυτό το σχέδιο θα αναπτυχθεί η περιοχή του Βαρωσιού και της Αμμοχώστου, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι αυτή η κίνηση είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ΤΔΒΚ.

    ‘Αγόρασα τα ξενοδοχεία Cleo Hotel, Golden Seaside Apartment Hotel, Aegean Hotel’

    Αναφέροντας ότι κέρδισε και έδαφος στην ΤΔΒΚ, ο επιχειρηματίας είπε ότι για τις προσεχείς μέρες συναντάται με τους ιδιοκτήτες για να αγοράσει ακόμα έξι ξενοδοχεία και ότι σύντομα θα αγοράσει ακόμα έξι ξενοδοχεία. ‘Θα αντικατοπτρίσω την ιστορία διαμορφώνοντας όπως ήταν το 1974 τα ξενοδοχεία CLEO HOTEL, GOLDEN SEASIDE APARTMENT HOTEL και AEGEAN HOTEL τα οποία αγόρασα’, ανέφερε ο επιχειρηματίας.

    ‘Θα μπορεί να γίνεται είσοδος και να εξετάζεται μέσω του cuprusvarosha.com’

    Συνέχισε ως εξής ο επιχειρηματίας: ‘Όσοι θέλουν να μπουν και να γυρίσουν στο Βαρώσι σε εικονικό περιβάλλον, τα ξενοδοχεία και το κλειστό Βαρώσι μέσω του metaverse (https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcyprusvarosha.com&c=E,1,A32H9LrVE0IfBtpOepXyeKnFxqccgreXLCx6iaWlX0aFSg-z5dJHweslWPdnHKZ80ZrV4zxr947e1UaD4tlIPK-LnT52Q0Eag4nwRbRV8nCgvcOUu9eVa-i8w,,&typo=1) και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, θα μπορούν να γυρίσουν το κλειστό Βαρώσι στην ΤΔΒΚ από κάθε μέρος του κόσμου και να κάνουν τις παρουσιάσεις ή τις συναντήσεις τους. Θα προκηρυχθεί και προσφορά για ενίσχυση της δομής των ξενοδοχείων, για τον εσωτερικό σχεδιασμό και την κατασκευή των υλικών. Τέλος διαβιβάζω τις ευχαριστίες μου στους υπουργούς και στους βουλευτές στην ΤΔΒΚ που μου παρείχαν στήριξη σε αυτό το θέμα, στην Τουρκική Δημοκρατία που στέκεται πάντα στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου, στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενέκρινε την συμφωνία πώλησης και στον κ. Κλεάνθη που διασφάλισε την συνάντησή μου με τους ιδιοκτήτες’.

    Από την άλλη, ο επιχειρηματίας σημείωσε ότι στις προκαταρκτικές συναντήσεις που έκανε με τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να κάνουν εντός δύο μηνών τις κρατήσεις των ξενοδοχείων για την εφταετία από το 2025 μέχρι το 2032. Ο επιχειρηματίας επενδυτής είπε ότι και τα ονόματα των ξενοδοχείων θα λειτουργήσουν κάτω από τα ίδια ονόματα όπως ήταν πριν το 1974. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αύξηση 52% στον αριθμό των Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα από το 2014

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Από 92 χιλιάδες σε 140 χιλιάδες σε εννιά χρόνια», η Yeni D?zen (28.04.23) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 52% παρατηρήθηκε από το 2014 μέχρι σήμερα στον αριθμό των πολιτών της Τουρκίας στα κατεχόμενα που ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές.

    Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), δικαίωμα ψήφου κατά διαδικασία που άρχισε χθες για τις εκλογές στην Τουρκία έχουν 140 χιλιάδες 111 Τούρκοι πολίτες που ζουν στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο αριθμός των Τούρκων ψηφοφόρων στα κατεχόμενα ήταν 92 χιλιάδες 171 το 2014, κάτι που δείχνει μια αύξηση της τάξης των 47 χιλιάδων 940 ψηφοφόρων μέσα σε εννέα χρόνια.

    Ο αριθμός των Τούρκων ψηφοφόρων στα κατεχόμενα αυξήθηκε κατά 14 χιλιάδες 275 από τις προεδρικές εκλογές του 2014 μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2018 και κατά 33 χιλιάδες 665 άτομα από τις προεδρικές εκλογές του 2018 μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2023.

    Ενώ το 2014 ήταν εγγεγραμμένοι 92 χιλιάδες 171 Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 106 χιλιάδες 446 το 2018 και στις 140 χιλιάδες 111 το 2023, αναφέρει η εφημερίδα.

    Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2014, οι Τούρκοι πολίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα ψήφισαν ως εξής:

    Ταγίπ Έρντογαν (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - ΑΚΡ): 54,8%, Εκμελεττίν Ιχσάνογλου (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα - CHP) 37% και Σελαχαττίν Ντεμίρτας (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών - HDP) 8,12%.

    Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018, οι Τούρκοι πολίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα ψήφισαν ως εξής:

    Ταγίπ Έρντογαν (ΑΚΡ): 48,8%, Μουχαρρέμ Ιντζέ (CHP) 37,54%, Σελαχαττίν Ντεμίρτας (HDP) 7,84% και Μεράλ Άκσενερ (Καλό Κόμμα) 5,37%.

    (Ι/Τσ.)

    [03] TDP: «Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκουγιου αποτελεί ραδιενεργή απειλή»

    Η Vatan (28.04.23) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον πιο πάνω τίτλο, γράφει ότι το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) εξέφρασε την αντίδραση του για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου της Μερσίνας, όπου χθες έγινε τελετή για την μεταφορά καυσίμων.

    Σε ανακοίνωσή του, η μηχανικός περιβάλλοντος και μέλος της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος, Γιασεμίν Τσιομπάνογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πουθενά χώρος διαφυγής σε περίπτωση διαρροής στον πυρηνικό σταθμό και προειδοποίησε ότι αυτό αποτελεί ραδιενεργή απειλή.

    Σε δήλωση με ευκαιρία την 37η επέτειο από την τραγωδία στο Τσέρνομπιλ, η Τσιομπάνογλου ανέφερε ότι μέρα με την ημέρα αυξάνονται οι ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Μερσίνας.

    Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν με την ανέγερση του σταθμού, η Τσιομπάνογλου σημείωσε ότι όσο ασφαλής και αν είναι ένας πυρηνικός σταθμός, πάντοτε υφίσταται η πιθανότητα πρόκλησης ενός ατυχήματος που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως υφίσταται και ο κίνδυνος να αποτελέσει στόχο τρομοκρατών.

    Σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων, η Τσιομπάνογλου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται προσωρινά, αφού δεν έχουν γίνει ακόμη μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, γεγονός που προκαλεί απειλή, όπως ανέφερε.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία έβαλε τέλος στην εποχή της πυρηνικής ενέργειας μετά από 60 χρόνια, κλείνοντας τους πυρηνικούς σταθμούς της, η Τσιομπάνογλου τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει παραγωγή ενέργειας από καθαρές και ανανεώσιμες πηγές.

    (ΑΚ)

    [04] Επαφές Μπέροβα και Τζαντάν στο πλαίσιο της PACE

    Ο παράνομος Bayrak (28.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,sRBxW0QPuc5opOjq1jUaBdS45iL3Rudb9GuzEqsxWzpsVUgDI4gLf2ZBHEYxKUk81rr3Ih0V-yhkQrFNdnybePG0gIIHusfgdMbcWqqO3Lsr6vWSowwgEZk,&typo=1) μεταδίδει ότι οι λεγόμενοι βουλευτές Αρμαγάν Τζαντάν και Οζντεμίρ Μπέροβα των κομμάτων Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού (CTP) και Εθνικής Ενότητας (UBP), συμμετείχαν ως παρατηρητές στην Δεύτερη Τακτική Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), η οποία έλαβε χώρα στο Στρασβούργο μεταξύ 24 - 27 Απριλίου 2023.

    Όπως μεταδίδεται, στην Σύνοδο συζητήθηκε κυρίως ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, η εκλογή δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης με τίτλο: «Πολιτικές στρατηγικές για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών» του Βέλγου βουλευτή Simon Moutquin, ο οποίος ήταν εισηγητής της έκθεσης για το σεισμό στην Τουρκία, οι λεγόμενοι βουλευτές έκαναν παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση και αναφέρθηκαν και στους Τουρκοκύπριους που έχασαν την ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι λεγόμενοι βουλευτές είχαν επίσης συνάντηση με τον Ολλανδό Πρόεδρο της PACE Tiny Kox στο γραφείο του.

    «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει πιο λειτουργικό το έργο της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στην PACE, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα και η επίσκεψη του Προέδρου Tiny Kox στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες», μεταδίδει ο Bayrak.

    Οι λεγόμενοι βουλευτές συμμετείχαν επίσης στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης, της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας και της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες συνήλθαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της PACE και συζήτησαν διάφορα ευρωπαϊκά θέματα.

    Συμμετείχαν επίσης στις συνεδριάσεις των πολιτικών ομάδων της PACE. Ο Μπέροβα συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών/ Δημοκρατικής Ένωσης και ο Τζαντάν στις συνεδριάσεις της Ομάδας των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων.

    (ΚΣ)

    [05] Υπογραφή «πρωτοκόλλου» από την «βουλή» με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Ο παράνομος Bayrak (28.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,85sDy9TqB6s541exnSS80uziqc8syryhhxYb82b0lCkJib4DIysNNou8FCDV91qi-z2EgGvmKpGf8nWQ9vJnNotc21WqM92z8aPSCZwCODn9o1UzIzmGYyJw,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ είχε επαφές στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του ταξιδιού για συμμετοχή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Τουρκικών Κρατών (T?RKPA).

    Ο Ζορλού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, στο κτήριο της τουρκικής βουλής και στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τις αντιπροσωπείες τους.

    Στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Ογουζχάν Χασίπογλου, «βουλευτής» Αμμοχώστου με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και Σίλα Ουσάρ Ιντζιρλί, «βουλευτής» Λευκωσίας με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), ο λεγόμενος πρέσβης του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου, η λεγόμενη διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων και πρωτοκόλλου της «βουλής», Ναρίν Γιαλινέρ Ατάοζ και ο διευθυντής του γραφείου του «προέδρου της βουλής».

    Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη της T?RKPA βουλευτές Ιμπραχήμ Αϊντεμίρ και Ερόλ Καγιά.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Σεντόπ υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), αύξησαν τις προσπάθειες να λάβει η «ΤΔΒΚ» καθεστώς παρατηρητή και στην T?RKPA και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αύριο θα υπάρξει μια απόφαση από τη Γενική Συνέλευση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Λέγοντας ότι βλέπουν τους Τούρκους της Κύπρου «ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου», ο Σεντόπ υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής τους σε κάθε πλατφόρμα του ΟΤΚ και ότι επιθυμούν να δουν και την αρχή της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της «ΤΔΒΚ», εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων ανά το παγκόσμιο στα επόμενα 5 χρόνια.

    Ο Τορέ με τη σειρά του ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει καταργήσει ολοκληρωτικά τις ελπίδες για μια συμφωνία στην Κύπρο και ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ».

    Πρόσθεσε δε τα ακόλουθα: «Εμείς εμπιστευόμαστε τη Μητέρα Πατρίδα. Αν η Τουρκία είναι ισχυρή, και ο τουρκικός λαός της Κύπρου είναι ισχυρός και η ΤΔΒΚ συνεχίζει στο δρόμο της».

    Πριν τη συνάντηση υπεγράφη «πρωτόκολλο συνεργασίας», που όπως αναφέρεται, αποσκοπεί στην προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και του συντονισμού στο πλαίσιο των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανώσεων, των διαβουλεύσεων για διεθνή θέματα, καθώς και των τακτικών επαφών, των αμοιβαίων επισκέψεων και των κοινών συνεδριάσεων μεταξύ εξειδικευμένων επιτροπών, «κοινοβουλευτικών» ομάδων φιλίας και διοικητικών οργανώσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών σχετικά με τις νομοθετικές, ελεγκτικές και άλλες δραστηριότητες των «κοινοβουλίων».

    Το «πρωτόκολλο» αποσκοπεί επίσης στην ανάπτυξη σχεδίων τεχνικής συνεργασίας και προγραμμάτων κατάρτισης που διευκολύνουν την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση των ικανοτήτων των διοικητικών οργανισμών.

    (ΙΣ)

    [06] Γερμανός Δήμαρχος επισκέφθηκε Αμμόχωστο και Βαρώσι

    Η Vatan (28.04.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ Αδελφών Πόλεων και Δήμαρχος της πόλης Bingen am Rhein που ανήκει στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, Thomas Feser και ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ, Xουσεγίν Μπαράνερ επισκέφθηκαν χθες την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Feser και Μπαράνερ, συνοδευόμενοι από τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ και τον «κοσμήτορα» της «σχολής τουρισμού» του λεγόμενου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου, (DAU) καθηγητή Χασάν Κιλίτς, επισκέφθηκαν ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας μέρη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ενημερώθηκαν επί τόπου για τον ιστορικό πλούτο της «χώρας».

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της επίσκεψης, ο Ουλουτσάϊ επεσήμανε πόσο σημαντική χώρα είναι η Γερμανία και εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι φιλοξενούν στα κατεχόμενα επισκέπτες από την Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στα «δεινά» που βίωσε ο τουρκοκυπριακός «λαός» τα τελευταία 58 χρόνια, ο Ουλουτσάϊ υποστήριξε ότι ελπίζουν στην εξεύρεση λύσης, προκειμένου να μην βιώσουν ξανά τα ίδια προβλήματα και οι επόμενες γενεές.

    Με τη σειρά του, ο Feser δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα του «τουρισμού στη χώρα» και υποστήριξε ότι η επίτευξη λύσης στην Κύπρο είναι αναγκαία για το μέλλον της χώρας.

    Υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών μια συμφωνία για την επίτευξη λύσης από την οποία θα έμεναν ευχαριστημένες και οι δύο πλευρές, ο Feser πρόσθεσε έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να μην δει κανείς τις ομορφιές της «ΤΔΒΚ», ο Feser υποστήριξε ότι αυτό που λείπει από την «ΤΔΒΚ» είναι οι επενδύσεις.

    Εξάλλου, κατά τις δικές του δηλώσεις κατά την επίσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ, Xουσεγίν Μπαράνερ είπε ότι έχουν αρχίσει συχνά να ακούνε το όνομα της «ΤΔΒΚ» στις παγκόσμιες τουριστικές αγορές, όπου γίνεται αναφορά σε εξαιρετικές επενδύσεις.

    «Χάρη σε αυτές τις εξαιρετικές επενδύσεις, μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων τουριστών έρχονται στη χώρα και σε περίπτωση που γίνουν από κοινού έργα μεταξύ των δύο πλευρών, αυτό θα ήταν προς όφελος ολόκληρου του νησιού», υποστήριξε ο Μπαράνερ, σημειώνοντας ότι όποια και αν είναι η πολιτική προοπτική στο νησί, οι πόλεμοι δεν οδηγούν πουθενά την ανθρωπότητα και είναι γι’ αυτό που πρέπει να καταβάλλονται καθημερινά προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

    (ΑΚ)

    [07] Αυξήθηκαν κατά 8,000 οι φοιτητές του «LA?» τα τελευταία 10 χρόνια

    Η K?br?s (28.04.23) γράφει ότι ο αριθμός των φοιτητών στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας (Lefke Avrupa ?niversitesi - LA? ) αυξήθηκε από 3,700 σε 12,000 τα τελευταία 10 χρόνια. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η εξέλιξη αυτή κυριολεκτικά έδωσε ζωή» στην Λεύκα και το Καραβοστάσι.

    Ο «πρύτανης του LA?» καθηγητής Μεχμέτ Αλί Γιουκσελέν δήλωσε ότι προσπαθούν να φέρουν ποιοτικούς φοιτητές σύμφωνα με τα κριτήρια που θα υιοθετήσουν οι άνθρωποι της περιοχής.

    Πρόσθεσε επίσης πως σύμφωνα με την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, «ο αριθμός των φοιτητών από τρίτες χώρες πρόκειται να φτάσει το 30% του συνολικού αριθμού των φοιτητών του πανεπιστημίου».

    Η καταστηματάρχης Τουλάι Κουτσούκ επεσήμανε ότι χωρίς τους φοιτητές, οι δυνατότητες της περιοχής είναι μηδενικές, επισημαίνοντας ότι ο τροχός της οικονομίας γυρίζει με τους φοιτητές και ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τους φοιτητές. Είπε επίσης ότι οι ντόπιοι πηγαίνουν στα κέντρα της πόλης για ψώνια και χωρίς φοιτητές η περιοχή μετατρέπεται σε πόλη-φάντασμα.

    Ο Χασίπ Αβτζιογλουλάν, ένας από τους κατοίκους της περιοχής, είπε πως «δεν μένει κόσμος στην περιοχή όταν τα πανεπιστήμια κάνουν διακοπές». Ένας άλλος κάτοικος ο Μουσταφά Σανσαλάν ανέφερε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που αναζωογονεί την περιοχή είναι η παρουσία φοιτητών στην περιοχή με το άνοιγμα των «πανεπιστημίων» και σημείωσε ότι το Καραβοστάσι δεν έχει άλλο εισόδημα εκτός από τους φοιτητές.

    (ΚΣ)

    [08] Παρουσίαση στο κοινό μελέτης για τον ηλεκτρισμό στα κατεχόμενα

    H διαδικτυακή K?br?s Postas? (28.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,7TuSSsjK88OvC2e9eUAgUNfFsLjIIOUfXoWfog7IycSQT1fbZGPhSUE3yzrAgx1VSs1W3JQ0Qp48cCQr97ySfUbRTWrl6ZIlX7PbPKxKgg&typo=1) γράφει ότι κατόπιν αιτήματος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO), η μελέτη με τίτλο «Τρέχουσα Κατάσταση Παραγωγής Ηλεκτρισμού στην ΤΔΒΚ και Επιλογές Διασύνδεσης» που εκπονήθηκε από τους ακαδημαϊκούς Δρ. Μουράτ Φαχρίογλου και Δρ. Σερκάν Αμπάσογλου (Prof. Dr. Murat Fahrio?lu και Prof. Dr. Serkan Abbaso?lu) παρουσιάστηκε στο κοινό σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του KTTO.

    Ο Τουργκάι Ντενίζ (Turgay Deniz), πρόεδρος του KTTO, δήλωσε ότι το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστεί μείζον πρόβλημα και ότι η μελέτη που εκπονήθηκε δεν είναι μια ‘μελέτη σκοπιμότητας’, αλλά συνοψίζει το ιστορικό της ηλεκτροπαραγωγής στα κατεχόμενα, προβάλλει την κατανάλωση και υπολογίζει την αιχμή που αναμένεται να σημειωθεί το 2040, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί τις επιλογές διασύνδεσης μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Δημοκρατίας της Τουρκίας και παρουσιάζει την καταλληλότερη τεχνολογία με την αιτιολόγησή της.

    Στην έκθεση επισημαίνεται η αυξανόμενη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια και προβλέπεται ότι η αιχμή της ζήτησης το 2040 θα είναι 900 MW, ενώ σημειώνεται ότι θα πρέπει να αποφασιστεί το οικονομικό και επενδυτικό μοντέλο του συστήματος διασύνδεσης και να αποσαφηνιστούν θέματα όπως η ιδιοκτησία και ο επενδυτής/διαχειριστής.

    Επίσης, εξηγούνται τα διάφορα μοντέλα εφαρμογής των διασυνδεδεμένων συστημάτων, αναφέρεται ότι η καταλληλότερη επιλογή για τη σύνδεση μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας είναι η HVDC VSC.

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι η σύνδεση HVDC VSC μεταξύ «ΤΔΒΚ» - Τουρκίας μπορεί να διασυνδεθεί με το σύστημα Eurasia HVDC, το οποίο υποστηρίζεται κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, και μπορεί να δημιουργηθεί η αρχή του έργου Desertec, και αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για την Τουρκία να συμπεριληφθεί στο έργο Eurasia HVDC.

    Η έκθεση στην ενότητα «Συμπεράσματα», προτείνει τα ακόλουθα βήματα:

    * Δημιουργία διασύνδεσης με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και/ή άλλο μεγάλο δίκτυο σε κατάλληλο μοντέλο,

    * Επένδυση σε έναν εξαιρετικά αποδοτικό και καθαρό σε καύσιμα σταθμό συνδυασμένου κύκλου ως μονάδα βάσης,

    * Ενίσχυση του τοπικού δικτύου και παροχή δυνατότητας στην αρχή ηλεκτρισμού να εκτελεί πιο αξιόπιστη παρακολούθηση σφαλμάτων/καταγραφή δεδομένων/ανάλυση δεδομένων,

    * Συνέχιση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το δίκτυο

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Η Τουρκία προστέθηκε στις χώρες με πυρηνική ισχύ»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (27.04.23, aa.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία προστέθηκε στην ομάδα κρατών που έχουν πυρηνική ισχύ.

    Μιλώντας χθες μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή για τη μεταφορά του πρώτου πυρηνικού καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι η Τουρκία προστέθηκε, έστω και με καθυστέρηση 60 ετών, στην ομάδα των χωρών που έχουν πυρηνική ισχύ και αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό είπε τα εξής: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινή επένδυση μεταξύ της Ρωσίας και Τουρκίας. Στο Άκκουγιου κατασκευάζεται ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 4 αντιδραστήρες, ισχύος 1200 μεγαβάτ ο καθένας».

    Σημείωσε ότι υλοποιείται με ένα μοντέλο χρηματοδότησης που δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και πρόσθεσε:

    «Το Άκκουγιου είναι η μεγαλύτερη κοινή επένδυση μεταξύ Τουρκίας και της Ρωσίας. Το έργο αυτό, το οποίο έχει επενδυτικό κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον αρμόδιο ρωσικό οργανισμό ROSATOM. Παράλληλα με την κατασκευή του έργου, ο ανάδοχος είναι επίσης υπεύθυνος για τις διαδικασίες συντήρησης, λειτουργίας και παροπλισμού, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για τα πυρηνικά εργοστάσια. Όλες οι μονάδες του σταθμού θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά μέχρι το 2028.

    Μόνο αυτός ο σταθμός θα παρέχει το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Όταν τεθεί σε λειτουργία με πλήρη δυναμικότητα, θα παράγονται ετησίως περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Αναμφίβολα, ακόμη και με αυτό το χαρακτηριστικό και μόνο, ο σταθμός μας αξίζει τον τίτλο της στρατηγικής επένδυσης με τη μοναδική συμβολή του στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας. Το έργο αυτό, το οποίο θα συμβάλει με 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην αύξηση του εθνικού μας εισοδήματος».

    Πούτιν: «Η Τουρκία θα είναι πλέον μια χώρα με πυρηνική ενέργεια»

    Το Ankara Anatolia (27.04.23, aa.com.tr) μεταδίδει επίσης o Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ότι το Άκκουγιου είναι από τα μεγαλύτερα κοινά έργα στην ιστορία της Τουρκίας και της Ρωσίας και ότι θα συμβάλει στις σχέσεις των δύο κρατών.

    «Θα ενισχυθεί το διμερές εμπόριο και ο τουρισμός»

    Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι και τόνισε ότι «θα ενθαρρύνουμε τις δύο χώρες να δραστηριοποιηθούν περισσότερο η μία στις αγορές της άλλης και στον τουρισμό και γι' αυτό αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πτήσεων».

    (ΓΜ)

    [02] Γαστρεντερίτιδα το πρόβλημα υγείας του Έρντογαν, λέει ο Υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (27.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,t5vuAl7rbc4oCju2YaJVVeCA50B7d3PAF586QDDi-ZG5S6yUZ4g7-h9yFLzjXmANpq5qVpydh2lsJ1I9qHY-rv7nLOMql7cSItW-pE0YIy8kEd17g,,&typo=1), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι από γαστρεντερίτιδα προσβλήθηκε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έδρντογαν και ότι η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.

    Μιλώντας από το Ικόνιο όπου βρέθηκε για τελετή εγκαινίων και αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, ο Κοτζά είπε τα εξής: «Ήμουν μαζί του σήμερα το πρωί, στέλνει τους χαιρετισμούς του σε όλους σας. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. Η επίδραση της λοίμωξης από την γαστρεντερίτιδα που είχε, έχει μειωθεί. Θα συνεχίσει με το πρόγραμμά του».

    Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 25ης Απριλίου, ο Έρντογαν αρρώστησε ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ?lke TV. Μετά από μια σύντομη διακοπή η εκπομπή διακόπηκε και ακυρώθηκε το προεκλογικό πρόγραμμα του Έρντογαν την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Απριλίου.

    (ΓΜ)

    [03] Συμπρόεδρος HDP: «Θα ψηφίσουμε Κιλιτσντάργολου»

    Σύμφωνα με τη S?zc? (28.04.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,PHW45PeILRL7AV8HkfSMvsvxeS2jxtXA3erWhm14WXOHbPKyJc-bzV53tr9xKAOEMZiOavQDQXvt4pQWFmbhKv1gcDmKFJDfbCXhBpV2EMJysmq&typo=1), o εκ των συμπροέδρων του Kόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε ότι θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο της «Συμμαχίας για το Έθνος» Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

    O Σαντζάρ δήλωσε τα εξής:

    «Θεωρούμε αυτές τις εκλογές ως τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Τούρκίας. Έχουμε δύο στρατηγικούς στόχους. Ο πρώτος μας στόχος είναι να θέσουμε τέλος στο καθεστώς του ενός ανδρός. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να γίνουμε αποτελεσματικοί στο θέμα του δημοκρατικού μετασχηματισμού. Ο τερματισμός του καθεστώτος του ενός ανδρός περνάει μέσα από τις προεδρικές εκλογές. Από τη μία πλευρά υπάρχει ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Δημοκρατίας, Έρντογαν, που θέλει να μονιμοποιήσει αυτό το καθεστώς. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Κιλιτσντάρογλου που υπόσχεται αλλαγή του καθεστώτος. Οι στόχοι μας για τερματισμό του καθεστώτος του ενός ανδρός συμπίπτουν με αυτούς του Κιλιτσντάρογλου. Για αυτό τον λόγο πήραμε την απόφαση να υποστηρίξουμε τον Κιλιτσντάρογλου. Σκοπός μας είναι να τελειώσουν οι εκλογές στον πρώτο γύρο. Θεωρούμε θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του δημοκρατικού μετασχηματισμού της Τουρκίας».

    Σημειώνοντας ότι δεν έχουν ζητήσει ανταλλάγματα από τον Κιλιτσντάρογλου, ο Σαντζάρ κατέληξε λέγοντας ότι δίνουν μεγάλη σημασία στις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες έθεσαν ως στρατηγικό τους στόχο υψηλότερη δυνατή εκπροσώπηση.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 28 April 2023 - 13:42:42 UTC