Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 29 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-05-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 85/2023 04.05.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Υπεβλήθη αίτηση στην ΕΑΠ για την αγορά τριών ξενοδοχείων στο Βαρώσι
  • [02] Πάνελ για το χαλλούμι ? Τατάρ: Να ενεργεί σύμφωνα με τις «πραγματικότητες» η ΕΕ
  • [03] Απειλεί δημοσιογράφους την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου ο Τατάρ
  • [04] TDP: «Το μαύρο χρήμα η μεγαλύτερη απειλή για την ελευθεροτυπία»
  • [05] Αναφορά Τσαβούσογλου στις οικονομικές δυσκολίες στο «DA?»
  • [06] Αρχίζει δρομολόγια Μερσίνα - Αμμόχωστο το ADA74
  • [07] Στην Κωνσταντινούπολη για συνέδριο της ΟΤΚ μεταβαίνει ο Ατάογλου
  • [08] Διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Σουάτ Γκιουνσέλ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Κλείνουμε τον εναέριο χώρο μας για τα αρμενικά αεροσκάφη»
  • [02] Ντεμίρτας: «Η ψήφος μου πάει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου»
  • [03] Υποστήριξη Ιντζέ στον Κιλιτσντάρογλου υπό όρους
  • [04] Προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Υπεβλήθη αίτηση στην ΕΑΠ για την αγορά τριών ξενοδοχείων στο Βαρώσι

    Η Yeni Bak?? (04.05.23) γράφει ότι συνεχίζεται η διαδικασία σε σχέση με την αγορά εκ μέρους Τουρκοκύπριου επιχειρηματία των ξενοδοχείων Cleo Hotel, Golden Seaside Apartment Hotel και Aegean Hotel που βρίσκονται στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

    Κατόπιν σύναψης συμφωνίας με τους «πραγματικούς τους ιδιοκτήτες», κατά την έκφραση της εφημερίδας, ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας υπέβαλε χθες την απαραίτητη αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» (ΕΑΠ) για να καταστεί δυνατή η πώληση και η μεταβίβαση των ξενοδοχείων δυνάμει του «νόμου» 13/2008.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο εν λόγω Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας συνήψε συμφωνία με Ελληνοκύπριους για αγορά τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικιών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού.

    Στην είδηση δημοσιεύεται φωτοτυπία της αίτησης προς την «ΕΑΠ» και φωτογραφίες της περιοχής στην οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πάνελ για το χαλλούμι ? Τατάρ: Να ενεργεί σύμφωνα με τις «πραγματικότητες» η ΕΕ

    Η K?br?s (04.05.23) γράφει ότι πάνελ με τίτλο «Το ευρωπαϊκό ταξίδι του χαλλουμιού, το χθες, το σήμερα και το αύριο» διοργανώθηκε χθες στα κατεχόμενα εκ μέρους του λεγόμενου κέντρου πολιτικών και κοινωνικών ερευνών (S?TA).

    Στο πάνελ συζητήθηκαν όλες οι διαστάσεις της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την συμμετοχή εκπροσώπων του «κέντρου συντονισμού ΕΕ» της λεγόμενης πρωθυπουργίας, του «υπουργείου γεωργίας», του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», της «ένωσης παραγωγών γάλακτος» και της «ένωσης κτηνοτρόφων και παραγωγών ζώων».

    Απευθυνόμενος στο πάνελ, ο πρόεδρος του S?TA, Οζντεμίρ Τοκέλ χαρακτήρισε σημαντικό κέρδος την άνοδο των προτύπων μέχρι να φτάσουν σε αυτό το σημείο στο θέμα του χαλλουμιού.

    Επισημαίνοντας τις δυσκολίες κατά την διάρκεια της διαδικασίας κατοχύρωσης του προϊόντος, ο Τοκέλ είπε ότι πρέπει να συνεχίσουν τον νομικό και πολιτικό τους αγώνα, χωρίς παραχωρήσεις από την ταυτότητά τους, για να «σμίξουν με τον κόσμο» όλα τα προϊόντα τους, όχι μόνο το χαλλούμι.

    Έρχουρμαν: Οι ειδικές συνθήκες φέρνουν μαζί τους και απειλές

    Μιλώντας στο πάνελ, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι τα γεγονότα κατά την διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού έδειξαν τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν και υπενθύμισε ότι το χαλλούμι είναι κοινό προϊόν αυτού του νησιού και όσων ζουν σε αυτό.

    Σημειώνοντας ότι αυτό το κέρδος είναι σημαντικό για την Κύπρο, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι κατέστη δυνατή και η εξαγωγή χαλλουμιού, εκτός από το μέλι και ψάρι, με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και αυτό ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των Τουρκοκυπρίων.

    Υποστηρίζοντας ότι μπορούν να φτάσουν σε διεθνή πρότυπα ανοίγοντας παράθυρο προς τον κόσμο, ο Έρχουρμαν είπε ότι το θέμα του χαλλουμιού δεν αποτελείται μόνο από το χαλλούμι και ότι οι ειδικές συνθήκες φέρνουν μαζί τους και απειλές στο χαλλούμι και κάποια άλλα θέματα.

    Επισημαίνοντας αυτές τις απειλές, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι στο σκέλος του ελέγχου η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπέγραψε την απαραίτητη συμφωνία με το Bureau Veritas και γι’ αυτό συνεχίζεται η σχέση εξάρτησης.

    Τατάρ: Να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους

    Στην δική του παρέμβαση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι η παραγωγή και εξαγωγή χαλλουμιού αποτελεί μεγάλη συμβολή στην οικονομία της «ΤΔΒΚ».

    Επισημαίνοντας ότι αυξάνεται η παραγωγή και οι εξαγωγές παρά την απομόνωση και τις αδικίες, κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ ανέφερε ότι κατά την διαδικασία των συνομιλιών προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού» και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες στο θέμα του χαλλουμιού μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους.

    Υποστηρίζοντας ότι λόγω του μη διορισμού του Bureau Veritas ή άλλου γραφείου για αναγνώριση του πιστοποιητικού υγείας, η «ΤΔΒΚ» δεν μπορεί να προβεί σε εξαγωγές ακόμα, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις επιτυχίες του τουρκοκυπριακού λαού. Εδώ υπάρχει ένας λαός, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται, υπάρχουν παραγωγοί. Εγώ είμαι η φωνή όλων των εργαζομένων».

    Αναφερόμενος στην «εθνική πολιτική» την οποία στηρίζει η Τουρκία, ο Τατάρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ξυπνήσει και να ενεργεί σύμφωνα με τις πραγματικότητες», κατά την έκφρασή του.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να αφεθεί στην έγκριση και στο έλεος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Αν θέλουν συμφωνία στην Κύπρο να δείξουν την καλή τους βούληση», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι αυτό ανέφερε και στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

    «Το να το παρατείνουν αυτό στο χαλλούμι δεν είναι τίποτε άλλο από υποτίμηση αυτού του λαού. Αυτός ο λαός έχει ένα κράτος και μια σφραγίδα και είναι ικανός να κάνει τα πάντα», κατέληξε ο Τατάρ.

    Ουστέλ: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

    Στην δική του παρέμβαση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ αναφέρθηκε στην διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού και σημείωσε ότι η διαδικασία παρακολουθείται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο από το «συμβούλιο συντονισμού» για το χαλλούμι, τα «επιμελητήρια», το «κέντρο συντονισμού ΕΕ» στην λεγόμενη πρωθυπουργία και τα «αρμόδια υπουργεία» και «τμήματα». Υποστήριξε και τα εξής ο Ουστέλ:

    «Όπως χθες έτσι και σήμερα διεξαγάγαμε αγώνα κατά τετελεσμένων γεγονότων. Η διαδικασία που άρχισε το 2007 ολοκληρώθηκε μετά από 14 χρόνια και στις 12 Απριλίου 2021 η Επιτροπή της ΕΕ κατοχύρωσε το χαλλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Δεν έχει τελειώσει η διαδικασία. Συνεχίζουμε την ευαισθησία και την στενή μας παρακολούθηση ακόμα και σήμερα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απόφαση με τετελεσμένο γεγονός που πλήττει το κύρος των θεσμών μας, καταργεί την κυριαρχία μας, μας παραγνωρίζει και μας αγνοεί».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Απειλεί δημοσιογράφους την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου ο Τατάρ

    Η Yeni Bak?? (04.05.23) δημοσιεύει ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας όπου αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαστρέβλωσε το μήνυμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ αναφορικά με την 3η Μαΐου που εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιφυλάσσεται για τα «νόμιμα δικαιώματά του».

    Στην ανακοίνωσή της, η λεγόμενη προεδρία υπογράμμισε ότι «μια κουλτούρα μέσων ενημέρωσης με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον, που θα τηρεί ηθικούς κανόνες και θα αυτοελέγχεται, θα αποτελέσει μια από τις ηγετικές δυνάμεις της ανάπτυξης της ΤΔΒΚ από κάθε άποψη».

    Η λεγόμενη προεδρία δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες δηλώσεις που δεν περιλαμβάνονταν στην επίσημη δήλωση που εξέδωσε Τατάρ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου «διαστρεβλώθηκαν και δημοσιεύθηκαν σε ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες».

    Στη δήλωση τονίζεται ότι ο Τατάρ «επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του κατά τέτοιων δημοσιεύσεων» και αναφέρονται και τα εξής:

    «Το γεγονός ότι αυτό [?] έλαβε χώρα στις 3 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, [και] αποκάλυψε για άλλη μια φορά με όλη του την απλότητα πόσο σημαντικό είναι για τα μέσα ενημέρωσης να υιοθετούν την αμερόληπτη, ακριβή πληροφόρηση και τις αρχές δεοντολογίας του Τύπου ως οδηγό κατά τη διαφώτιση του κοινού. [?]

    Είναι προφανές ότι δεν θα ωφελήσει την κουλτούρα των ΜΜΕ που επιθυμούμε και το δημόσιο συμφέρον η αντίληψη που υπηρετεί ως ‘κομματικός δημοσιογράφος’ σε κάποιες εφημερίδες που δεν μπορούν να υπερβούν τους πολιτικούς στόχους του κόμματος στο οποίο ανήκουν, που μετατρέπει τη στήλη σε όργανο εκτέλεσης της αξιοπρέπειας, ή που στοχεύει στο να αποκομίσει οφέλη διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις που γίνονται, ή που παρουσιάζει ψευδείς ειδήσεις στο κοινό παραποιώντας την αλήθεια. Ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ θα αντιτάσσεται σε κάθε είδους δημοσιεύματα που παρέχουν ψευδείς πληροφορίες στο λαό μας, δεν προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και επιδιώκουν να κερδίσουν πριμοδότηση μέσω της παραπληροφόρησης, θεωρούμε χρήσιμο να τονίσουμε ότι ο πρόεδρός μας επιφυλάσσει κάθε είδους νόμιμα δικαιώματά του έναντι αυτού του είδους των δημοσιευμάτων».

    (ΚΣ)

    [04] TDP: «Το μαύρο χρήμα η μεγαλύτερη απειλή για την ελευθεροτυπία»

    Η Avrupa (04.05.23) γράφει ότι την άποψη ότι το μαύρο χρήμα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία του Τύπου εξέφρασε ο Ιλκέ Οζγκιούρ, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), σε ανακοίνωση που εξέδωσε επ’ ευκαιρίας της 3ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

    Λέγοντας ότι είναι κρίμα να παρατηρούν στις κατεχόμενες περιοχές να κανονικοποιείται η σχέση του μαύρου χρήματος και των ΜΜΕ, ο Οζγκιούρ σημειώνει: «Παρατηρούμε με ανησυχία τον αγώνα στον οποίο έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες καζίνο να έχουν λόγο στα μέσα ενημέρωσης. Οι κατέχοντες την εξουσία, που παραμένουν αδιάφοροι μπροστά σε αυτό, έχουν επιτρέψει τη δημιουργία φιλοκυβερνητικών μέσων, που πλήττουν σοβαρά την ελευθεροτυπία στη χώρα και ιδρύθηκαν με μαύρο χρήμα για να καλύψουν τη ζημιά που προκαλείται από την πολιτική».

    Χαρακτήρισε επίσης κωμικοτραγικό το γεγονός να γίνεται από τη «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος αναφορά στην ελευθεροτυπία, καθώς οι ίδιοι μέχρι σήμερα δεν έκαναν καμία δήλωση αναφορικά με την άρνηση εισόδου στην Τουρκία σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι ο στόχος των κομμάτων που κατέχουν την εξουσία στις κατεχόμενες περιοχές δε διαφέρει και πολύ από την κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία.

    (ΙΣ)

    [05] Αναφορά Τσαβούσογλου στις οικονομικές δυσκολίες στο «DA?»

    Η K?br?s (04.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,MTvTsmELYGoVD5XnfNtxsTnlFPzWcESzkCcH7Y4tVAOfeCjaEVqMLU7svjYLwumnpqtfNTs-SBQalPkkG8qtmkfQVGO-z19b4J94oKOVWIh&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αν η διοίκηση και τα συνδικάτα κάνουν το καθήκον τους για να σώσουν το παράνομο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου (DA?), το οποίο βρίσκεται σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο, η «κυβέρνηση» θα το στηρίξει για τελευταία φορά.

    Ο Τσαβούσογλου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Sabah Sabah, του τηλεοπτικού σταθμού της K?br?s TV, όπου αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες του DA? και μοιράστηκε τους οδικούς χάρτες του λεγόμενου υπουργείου παιδείας για το θέμα αυτό.

    Αναφέροντας ότι ο αριθμός των φοιτητών του DA? έχει μειωθεί, αλλά ο αριθμός των καθηγητών έχει αυξηθεί, ο Τσαβούσογλου είπε: «Ως DA?, είμαστε ένα κρατικό πανεπιστήμιο, η προσέγγιση ότι το κράτος θα πρέπει να καλύψει το έλλειμμά μας δεν είναι σίγουρα η σωστή προσέγγιση».

    Ο λεγόμενος υπουργός σχολίασε και το γεγονός ότι υπάρχουν 42 ιδρυτικά μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού που λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 110 χιλιάδων και 120 χιλιάδων τουρκικών λιρών καθαρά.

    «Αυτοί οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να πληρώνονται από το DA?. Από την άλλη, εργάζονται σε άλλα πανεπιστήμια και λαμβάνουν σύνταξη περίπου 120 χιλιάδων λιρών από το DA?. Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει ένα τέτοιο ίδρυμα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου και προειδοποίησε τόσο τις συντεχνίες όσο και τη διοίκηση ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για μείωση των απολαβών, αύξηση του αριθμού των φοιτητών και εγκαθίδρυση ενός συστήματος αμοιβής με βάση την απόδοση, δεν πρόκειται να τους στηρίξει η λεγόμενη κυβέρνηση.

    Δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση να «χαθεί από τα χέρια τους το DA? και να φύγει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν συντεχνίες και διοίκηση επιμείνουν σε νομικά προσκόμματα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές μπορεί να αποκρατικοποιηθεί το «πανεπιστήμιο».

    (ΙΣ)

    [06] Αρχίζει δρομολόγια Μερσίνα - Αμμόχωστο το ADA74

    H Diyalog (04.05.23) γράφει ότι άρχισε τα δρομολόγιά του μεταξύ Μερσίνας και κατεχόμενης Αμμοχώστου το οχηματαγωγό πλοίο ADA 74 με τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία.

    Το σύγχρονο οχηματαγωγό πλοίο ADA 74, που ανήκει στην «τουρκοκυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία» και διαθέτει χωρητικότητα 15 φορτηγών, 25 μικρών οχημάτων και 400 επιβατών, θα εκτελεί τακτικά δρομολόγια στη γραμμή Μερσίνας- Αμμοχώστου 3 ημέρες την εβδομάδα.

    Σημειώνοντας ότι το συνολικό ποσό της επένδυσης ανήλθε στα 4,5 εκατομμύρια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πλοίο διαθέτει εγκαταστάσεις, όπως καφετέρια 300 ατόμων, 300 θέσεις για λεωφορεία, internet υψηλής ταχύτητας και τηλεοπτική μετάδοση.

    Το ADA 74 ενεργοποιήθηκε με την υποστήριξη της Διοίκησης Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας και του λεγόμενου υπουργείου συγκοινωνιών και έργων των κατεχομένων.

    Μιλώντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Οι μεταφορές προς την Κύπρο γίνονται ευκολότερες», ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας».

    «Παρά τα εμπάργκο και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά της Κύπρου στη διεθνή σκηνή, διατηρήσαμε πάντα ζωντανή την υποστήριξή μας προς την Κύπρο [?]. Έχουμε εργαστεί για την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μέσω των συμφωνιών οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ισχυρίστηκε.

    «Η ΤΔΒΚ βρίσκεται σε σημαντική θέση για τις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο ανέφερε και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Αυτή η στρατηγική σημασία της Κύπρου μας δημιουργεί το έδαφος για να καταφέρει μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της ναυτιλίας και να κάνει σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα αυτό μέρα με τη μέρα με τις επενδύσεις της στον τομέα αυτό. Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας και να αυξήσουμε τις συνδέσεις των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών».

    Ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί ευχαρίστησε τον Νεμπατί για την υποστήριξή του στη διαδικασία αγοράς του πλοίου.

    Ο κυβερνήτης της Μερσίνας Αλί Χαμζά Μπεχλιβάν δήλωσε επίσης ότι «οι καρδιές της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ χτυπούν μαζί σήμερα όπως και στο παρελθόν» και ευχήθηκε το πλοίο να είναι ευοίωνο.

    Μετά τις ομιλίες, οι συμμετέχοντες έκοψαν την κορδέλα και περιηγήθηκαν στο πλοίο. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής της Περιφέρειας Μεσογείου και Διοικητής Φρουράς, Αντιναύαρχος Φουάτ Γκεντίκ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μερσίνας, Καθηγητής Δρ Ερόλ Γιασάρ, η «γενική πρόξενος της ΤΔΒΚ», Ζαλιχέ Μεντελί και ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκοκυπριακής ναυτιλιακής εταιρείας και αναπληρωτής πρόεδρος της διοίκησης αποκρατικοποιήσεων», Μουσταφά Γιλμαζέρ.

    (ΚΣ)

    [07] Στην Κωνσταντινούπολη για συνέδριο της ΟΤΚ μεταβαίνει ο Ατάογλου

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή K?br?s Postas? (03.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,29SyEy4OAWhLJ1Dieq89VZSL-IgACvTrrjn9obav4E5pThQ8lZru1j9hUOiiZeyHNueVLcjEZVrmGZx0tppw8HKABCRfwgBmYoY-MvdCK325g,,&typo=1), o «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου θα αναχωρήσει την Τετάρτη το βράδυ για Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στην εναρκτήρια τελετή «Κωνσταντινούπολη 2023 Πρωτεύουσα Νεολαίας Τουρκικού Κόσμου».

    Η τελετή διοργανώνεται από το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα αρχίσει την Πέμπτη.

    Ο Ατάογλου θα κάνει επίσης μια εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση όπου θα πραγματοποιηθούν πάνελ με θέματα όπως: Blockchain (Blockchain), Οικολογική επιχειρηματικότητα (Πράσινη Επιχειρηματικότητα), Ψηφιακή Επικοινωνία και Τεχνολογίες Έξυπνης Πόλης.

    Στο πάνελ, θα συμμετάσχει επίσης αντιπροσωπεία νέων από την «ΤΔΒΚ», η οποία αποτελείται από 10 άτομα.

    Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ατάογλου συνοδεύεται από τον Χασάν Όζσαϊγκί, «διευθυντή του γραφείου πρόνοιας νέων».

    Σε ανακοίνωσή του, το «υπουργείο» αναφέρει ότι η «ΤΔΒΚ» θα συμμετάσχει υπό το καθεστώς παρατηρητή στο «2ο επιχειρηματικό φόρουμ νεολαίας» που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή υπουργών, αρμόδιων για θέματα νεολαίας των χωρών μελών της Οργάνωσης Τουρκικού Κόσμου (ΟΤΚ), καθώς επίσης και στο «5ο φόρουμ νέων ηγετών», της ίδιας Οργάνωσης.

    (ΑΚ)

    [08] Διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Σουάτ Γκιουνσέλ

    Η Avrupa (04.05.23) δημοσιεύει φωτογραφία του Τουρκοκύπριου δισεκατομμυριούχου, Σουάτ Γκιουνσέλ (Suat G?nsel) να στέκεται στην ουρά στις ελεύθερες περιοχές για έκδοση διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Γκιουνσέλ είχε συμπεριληφθεί στην λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και είναι ο ιδρυτής πρύτανης του παράνομου Πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής (YD?), με καταγωγή από τη Μελάνδρα της Πάφου.

    Μεταξύ των δραστηριοτήτων του είναι και η παραγωγή αυτοκινήτων με την επωνυμία G?nsel, καθώς και η ανέγερση του νοσοκομείου με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό στις κατεχόμενες περιοχές.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Κλείνουμε τον εναέριο χώρο μας για τα αρμενικά αεροσκάφη»

    Σύμφωνα με την Ak?am (03.05.23, aksam.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος έκλεισε για τα αρμενικά αεροσκάφη.

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έλαβαν αυτή την απόφαση σε αντίδραση στην ανέγερση μνημείου στην Αρμενία, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, «εξυμνεί τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Τούρκων διπλωματών και Οθωμανών πολιτικών».

    Ο Τσαβούσογλου ανάφερε τα εξής: «Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθώ αυτό. Σε απάντηση, κλείσαμε τον εναέριο χώρο μας για τα αρμενικά αεροπλάνα. Μόνο ο πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου θα έρθει στην Τουρκία για μια συνάντηση και του το επιτρέψαμε κατ' εξαίρεση. Αν συνεχίσουν, θα λάβουμε νέα μέτρα».

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει έντονα στο μνημείο με την ονομασία «Νέμεσις», την κωδική ονομασία των «τρομοκρατικών επιθέσεων» όπως τις χαρακτήρισε, και είχε επισημάνει ότι τέτοιες αποφάσεις θα έβλαπταν τα εν εξελίξει βήματα εξομάλυνσης με την Αρμενία.

    «Τα αποκαλυπτήρια αυτού του επαίσχυντου μνημείου αποτελούν εξύμνηση ενός αιματηρού τρομοκρατικού κινήματος που οδήγησε στις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες δολοφονήθηκαν 31 διπλωμάτες μας και μέλη των οικογενειών τους», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα.

    (ΓΜ)

    [02] Ντεμίρτας: «Η ψήφος μου πάει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου»

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (04.05.23, hurriyet.com.tr), o πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμίρτας εξέφρασε τη στήριξή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο της «Συμμαχίας για το Έθνος» στις προεδρικές εκλογές.

    Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ντεμίρτας, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, ανακοίνωσε μέσω των δικηγόρων του ότι θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

    Ο Ντεμίρτας ανακοίνωσε την υποστήριξή του κοινοποιώντας μια φωτογραφία του Κιλιτσντάρογλου με το έμβλημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ανέφερε τα εξής στην ανάρτησή του:

    «Κύριε Κιλιτσντάρογλου, δέκατε τρίτε Πρόεδρε της Τουρκίας, ο Θεός να ευλογεί την πορεία σας. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα τερματίσετε τις διαιρέσεις, θα διασφαλίσετε την κοινωνική ειρήνη και θα φέρετε ευημερία και ειρήνη στην Τουρκία. Η ψήφος μου είναι υπέρ σας, κύριε Πρόεδρε Κιλιτσντάρογλου. Για ένα ισχυρό κοινοβούλιο και έναν έντιμο πρόεδρο, μία ψήφος στο Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς και 1 ψήφος στον Κιλιτσντάρογλου».

    (ΓΜ)

    [03] Υποστήριξη Ιντζέ στον Κιλιτσντάρογλου υπό όρους

    Σύμφωνα με τη S?zc? (03.05.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,truA9EQqmERNg-vldCV28iEKx1AeRhlqluCLib0qj34zIiw3EQKdJ0alSflk99IuqXoyypZ1l-TwrIT94gcPrqMOQ1N-1Tz90tRpDusZm&typo=1), o πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας (Memleket Partisi) και υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, Μουχαρέμ Ιντζέ εξέφρασε την υπό όρους στήριξή του προς τον υποψήφιο της «Συμμαχίας για το Έθνος», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Μιλώντας στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι της εφημερίδας S?zc?, ο Ιντζέ έθεσε ως όρο την απόσυρση των Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατζάν από τη «Συμμαχία για το Έθνος», για να παρέχει ο ίδιος στήριξη προς τον Κιλιτσντάρογλου

    Ο Ιντζέ ανέφερε τα εξής: «Σας λέω τη λύση- δεν έχουν [Σ.σ οι Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν] 1% των ψήφων. Διώξτε τους, θα τον υποστηρίξω άνευ όρων. Το υπόσχομαι. Ελάτε, πάμε. Ας παραμερίσει τον Νταβούτογλου και τον Μπαμπατζάν, θα τον υποστηρίξω άνευ όρων. Δεν θέλω τίποτα. Δεν θέλω αντιπροεδρία, δεν θέλω υπουργείο, δεν θέλω τίποτα, θέλω μια χώρα. Διώξτε τους και θα στηρίξω».

    Ερωτηθείς γιατί δεν προέβη σε αυτή την έκκληση νωρίτερα, ο Ιντζέ είπε ότι αυτή είναι η πολιτική και πρόσθεσε ότι είναι ένας πολιτικός με φιλοδοξία που έλαβε 16 εκατομμύρια ψήφους.

    (ΓΜ)

    [04] Προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (03.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,ckPXJLgszMabOqiLmF2ixH-R1GsTrhXpZ7hGozI1CC8YJceBnw4XAfP784hklBqpSTiAJMZGujlFaB7GXLqA3DpJA2mk2VGoevvxH7ud0&typo=1), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος πρόεδρος της «Συμμαχίας για το Έθνος» προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατά 3,4 μονάδες έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Η εταιρεία ερευνών ORC ανακοίνωσε την τελευταία της εκλογική δημοσκόπηση 11 ημέρες πριν από τις εκλογές. Η έρευνα διεξήχθη πρόσωπο με πρόσωπο με δείγμα 3.950 άτομα σε 41 επαρχίες μεταξύ 29 Απριλίου και 1ης Μαΐου. Στους συμμετέχοντες τέθηκε το ερώτημα: «Ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε αν γίνονταν προεδρικές εκλογές αυτή την Κυριακή;»

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο Κιλιτσνταρογλου προηγείται με 48% και ακολουθεί ο Έρντογαν με 44,6%. Ο πρόεδρος του Κόμματος της πατρίδας (Memleket Partisi) Μουχαρέμ Ιντζέ συγκεντρώνει το 4,3% και ο Σινάν Ογάν της «Συμμαχίας για τους Προγόνους» το 3,1%.

    To ΑΚP επικρατεί στις βουλευτικές και ο Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές

    Εξάλλου, η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (04.05.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,S8wbgSSmIesM4oOpUWp-1Sm5xX72D9RlA4cz5B1B4XIZgS59p3z3zkHDOpDopR2bUdNZnEOdsAn1et-ylgHAypFSJB6QWLJfq980lOwzpkU,&typo=1) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Y?neylem, σύμφωνα με τα οποία ο Κεμαλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές, ενώ το AKP προηγείται στις βουλευτικές εκλογές.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 30 Απριλίου 2023 σε 27 επαρχίες σε δείγμα 2594 ατόμων με τη μέθοδο CATI (Call assisted telephone interview).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μετά την αναγωγή της αναποφάσιστης ψήφου καθώς και της αποχής, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές με 35,2%, ακολουθούμενο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 30,7%.

    To Καλό Κόμμα (?Y? Parti) έρχεται στην τρίτη θέση με 9,8% και ακολουθούν το Κόμμα Αριστεράς των Πρασίνων (Ye?il Sol Partisi) με 9,3%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 6,3%, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (T?P) με 3,6% , το Κόμμα της Πατρίδας με 1,5%, το Κόμμα της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) με 1,6% και το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi) με 1,4%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν μόλις το 0,6%.

    Μπροστά ο Κιλιτστντάρογλου στις προεδρικές εκλογές

    Στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου», το 45,8% απάντησε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το 40% τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το 4,9% τον Σινάν Ογάν και το 3,5% τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Αναποφάσιστο δηλώνει το 4,5%, ενώ το 1,3% δεν προτίθεται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    Σε περίπτωση που οι προεδρικές εκλογές κριθούν στον δεύτερο γύρο, το 53,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου και το 46,1% τον Έρντογαν.

    Απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων από σήμερα

    Τέλος, σύμφωνα με την Cumhuriyet (04.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,Nv-JLuPds-5vKh5dk4vZUrog9gxRLMNDEolhPeKmsXLQ5vLR94rVTHggjBUbzA7zUtaQZG94Alyr8GCaHGwxkwsoUYdbHWXQSbQCCDDjMAfDfPOyg,,&typo=1), το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) δημοσίευσε τις απαγορεύσεις που αφορούν τις τελευταίες 10 μέρες πριν τις εκλογές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 4 May 2023 - 12:58:14 UTC