Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 29 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-05-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 93/2023 16.05.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σχόλια πολιτικών για τις τουρκικές εκλογές
  • [02] Σχόλια αρθρογράφων και ακαδημαϊκών για τις τουρκικές εκλογές
  • [03] Συγχαρητήρια Τατάρ στον Ερντογάν για τις τουρκικές εκλογές
  • [04] Κατεχόμενα: Σταθερή αύξηση Τούρκων ψηφοφόρων και μείωση ποσοστών του ΑΚΡ
  • [05] Διαμάχη στη λεγόμενη βουλή για τις δηλώσεις Μπαχτσελί
  • [06] Κατηγορίες αντιπολίτευσης για πολιτογράφηση εν μέσω «εκλογών»
  • [07] Σε «εισβολή από ξένους» στα κατεχόμενα αναφέρονται επιχειρηματίες
  • [08] Διπλασιασμός των εξαγωγών των κατεχομένων προς την Τουρκία
  • [09] Εκπροσωπήθηκαν σε συνάντηση της Παγκόσμιας Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σε δεύτερο γύρο οι Προεδρικές εκλογές ανακοινώνει επίσημα το YSK
  • [02] Θα βγούμε νικητές, δηλώνει ο Ερντογάν μετά το τέλος του Α γύρου των εκλογών
  • [03] Έρευνα Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για «προκλητικές αναρτήσεις» κατά τις εκλογές
  • [04] Προεκλογική εκστρατεία με χρήματα του κράτους έκανε το ΑΚΡ
  • [05] Κόκκινη γραμμή η υποστήριξη στους Κούρδους για τον Σινάν Ογάν
  • [06] Αρθρογράφος: «Γιατί έχασε τις εκλογές ο Κιλιτσντάρογλου»
  • [07] Μετεκλογικοί τριγμοί στο CΗP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σχόλια πολιτικών για τις τουρκικές εκλογές

    Η Yeni D?zen (16.05.23) γράφει ότι δεν τέλειωσε η αβεβαιότητα στην Τουρκία αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου για τα ανεπίσημα αποτελέσματα, θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για ανάδειξη του νέου Τούρκου Προέδρου. Η εφημερίδα δημοσιεύει σχόλια πολιτικών στα κατεχόμενα για τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.

    Ακάνσοϊ: «Ενισχύθηκε η εθνικιστική τάση»

    Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει τίποτα ξεκάθαρο στις πολιτικές της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό, αλλά και στην Κύπρο, χωρίς να επιτευχθεί κοινωνική και οικονομική σταθερότητα στην χώρα.

    «Πώς θα πετύχει την σταθερότητα με αυτά τα αποτελέσματα η Τουρκία, θα περιμένουμε να δούμε», είπε και επεσήμανε το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έκαναν «σοβαρό λάθος» στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων αυτών.

    Επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα είναι δυνατόν να λεχθεί ότι ενισχύεται η εθνικιστική τάση, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι επηρέασε τα εκλογικά αποτελέσματα το γεγονός ότι δεν έγινε κατανοητή από τις λαϊκές μάζες η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι καθοριστικός παράγοντας ήταν και η προβολή της πολιτικής ασφάλειας.

    Σημειώνοντας ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές αποτελεί σημαντική ένδειξη του γεγονότος ότι αντικατοπτρίστηκε η βούληση στην κάλπη, ο Ακάνσοϊ χαρακτήρισε ως ένδειξη εν δυνάμει έντασης τα υψηλά ποσοστά ψήφων της αντιπολίτευσης σε κάποιες περιοχές.

    «Τα βήματα που θα γίνουν στην Τουρκία θα επηρεάσουν βαθιά την περιοχή», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των καλπών στα κατεχόμενα για τις εκλογές στην Τουρκία, ο Ακάνσοϊ τα χαρακτήρισε ως «ένδειξη ότι ο λαός έχει μια δημοκρατική, κοσμική αντίληψη».

    Αρικλί: «Προκαλεί ανησυχία το μη ξεκαθάρισμα των αποτελεσμάτων»

    Ο εκ των εταίρων του «κυβερνητικού συνασπισμού» και πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί σε 14 μέρες και πρόσθεσε ότι προκαλεί ανησυχία και αγωνία το γεγονός ότι δεν ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα.

    Αναφέροντας ότι υπάρχουν «διατάγματα» που πρέπει να υπογραφούν ανάμεσα στις «κυβερνήσεις» της Τουρκίας και της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ», ο Αρικλί είπε ότι το «οικονομικό πρωτόκολλο» δεν πέρασε από την έγκριση των «δύο προέδρων» και διερωτήθηκε ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας.

    Επισημαίνοντας ότι ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι εξελέγη βουλευτής στις προχθεσινές εκλογές, ο Αρικλί σημείωσε ότι κανείς δεν ξέρει αν θα αλλάξει συνομιλητής τους στην Τουρκία.

    Οζκούντ: Σημαντικά τα αποτελέσματα στα κατεχόμενα

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Νεβζάτ Οζκούντ είπε ότι είναι σημαντικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στα κατεχόμενα για τις εκλογές στην Τουρκία και ότι ο «λαός» που ζει εκεί έδωσε ένα σημαντικό μήνυμα.

    «Πρέπει να διαβαστεί καλά εκ μέρους του ατόμου που θα εκλεγεί το γεγονός ότι η Συμμαχία του Έθνους βρίσκεται μπροστά με διαφορά», υποστήριξε.

    «Έγνοια μας είναι η Κύπρος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του στοχεύει σε καλές σχέσεις με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού.

    Επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται πρόσφατα στις υποθέσεις της κατεχόμενης Κύπρου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην εντατικοποίηση του αγώνα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Κατέληξε λέγοντας ότι ως κόμμα ανέμεναν αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία και ότι και με αυτό το αποτέλεσμα επιθυμούν να δουν σοβαρές επιδράσεις στην κατεχόμενη Κύπρο με την έννοια της ελευθερίας και της κοσμικότητας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σχόλια αρθρογράφων και ακαδημαϊκών για τις τουρκικές εκλογές

    Πληθώρα σχολίων και αναλύσεων των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία δημοσιεύονται στον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο.

    Αχμέτ Σοζέν: «Κηλίδα της δημοκρατίας» η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων

    Η Yeni D?zen (16.05.23) γράφει ότι ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, Αχμέτ Σοζέν ανέφερε ότι είναι σημαντικό το πώς θα διαμορφωθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

    «Είναι σημαντικό το πώς θα διοργανώσουν την εκστρατεία τους οι υποψήφιοι στην διαδικασία αυτών των δύο εβδομάδων και πώς θα χρησιμοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό που έχει στα χέρια της η εξουσία», σημείωσε προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν μπορεί να προβάλει την θέση ότι κέρδισε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αν χάσει θα οδεύσει προς αστάθεια η χώρα.

    «Ο Έρντογαν θα αρχίσει δύο βήματα μπροστά το παιχνίδι, επειδή θα χρησιμοποιήσει καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ», ανέφερε.

    Επισημαίνοντας ότι σε δημοκρατικές και πολιτισμένες χώρες τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών είναι γνωστά εντός 4-5 ωρών, ο Σοζέν πρόσθεσε:

    «Επειδή η Τουρκία είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα, δεν ξεκαθάρισαν παρά το γεγονός ότι πέρασαν ώρες από το κλείσιμο των καλπών. Σε ένα μέρος που υπάρχει εκμετάλλευση και σκιά, δεν είναι υγιές να προβαίνεις σε επιστημονική πολιτική πρόβλεψη σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

    Ο Σοζέν χαρακτήρισε ως «βρόμικη κηλίδα της δημοκρατίας» την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

    Οζέρ Κανλί: Νίκη Έρντογαν σημαίνει συνέχιση της πολιτικής των δύο κρατών

    Ο διευθυντής της K?br?s (16.05.23) Οζέν Κανλί γράφει ότι απογοητεύτηκαν όσοι έλεγαν ότι θα φύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ότι τέλειωσε μια εποχή, προβαίνοντας μάλιστα και σε «άσχημες επιθέσεις» εναντίον του.

    Επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική Συμμαχία της Δημοκρατίας καταλαμβάνει 322 έδρες στην νέα Εθνοσυνέλευση, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από την απλή πλειοψηφία των 301 εδρών, όμως δεν είναι αρκετός για να κάνει η κυβέρνηση τροποποίηση του Συντάγματος, αφού για κάτι τέτοιο χρειάζονται 400 ψήφοι. Σημειώνει ακόμη ότι η δύναμη της κυβέρνησης δεν αρκεί και για να εξασφαλίσει και την πλειοψηφία των 360 εδρών για διενέργεια δημοψηφίσματος και προσθέτει:

    «Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ληφθούν υπόψη και οι βουλευτές των κομμάτων DEVA, GELECEK και ?Y? εντός της Συμμαχίας του Έθνους, είναι δυνατόν να λεχθεί ότι το εθνικιστικό συντηρητικό κομμάτι έφτασε σε έναν αρκετά ψηλό αριθμό στην Εθνοσυνέλευση. Και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί κατά τρόπον ότι κατά την προσεχή διαδικασία η Εθνοσυνέλευση μπορεί να παρέχει σοβαρή στήριξη σε θέματα τρομοκρατίας, στο Κυπριακό, στην εθνική βιομηχανία και την ανάπτυξη των σχέσεων με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και δεν θα επιτρέψει ποτέ να ακολουθηθεί μια πολιτική υποχωρήσεων στα εθνικά θέματα. [?]

    Η νίκη του κ. Έρντογαν είναι μια νίκη του εθνικισμού κατά του ιμπεριαλισμού. Είναι η απόδειξη της αποδοχής εκ μέρους του λαού του προεδρικού συστήματος. Είναι στήριξη προς την εθνική αμυντική βιομηχανία. [?]

    Η νίκη του Έρντογαν που θα κλείσει όλα τα στόματα με την επιτυχία του στον δεύτερο γύρο, είναι πολύ σημαντική και για την ΤΔΒΚ. Νίκη του Έρντογαν σημαίνει ότι θα συνεχίσει η πολιτική της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό. Σημαίνει συνέχιση του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού [?]. Σημαίνει μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΤΔΒΚ από την Τουρκία, μετατροπή από πρόθεση σε έργο της σύστασης διασυνδεδεμένου συστήματος ανάμεσα σε ΤΔΒΚ και Τουρκία και υλοποίησή της.

    Σημαίνει επιτάχυνση των προσπαθειών αποδοχής της ΤΔΒΚ σε όλο τον κόσμο και κυρίως στον ΟΤΚ. Σημαίνει σφιχταγκάλιασμα του στόχου να σταθεί η ΤΔΒΚ στα δικά της πόδια οικονομικά και να κάνει τα απαραίτητα βήματα γι’ αυτό. [?]»

    Ισμαήλ: Ησύχασαν οι αντιτιθέμενοι με την ομοσπονδία στην Κύπρο

    Ο αρθρογράφος της K?br?s (16.05.23) Σαμπαχαττίν Ισμαήλ χαρακτηρίζει ως την μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών το 5,17% (περίπου τρία εκατομμύρια ψήφοι) που έλαβε το πρώην μέλος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και υποψήφιος της Συμμαχίας των Προγόνων, Σινάν Ογάν, ο οποίος ζητά την εκδίωξη από την Τουρκία των ξένων μεταναστών και προσφύγων που αλλάζουν την δημογραφική δομή της χώρας.

    Ο Ισμαήλ γράφει ότι όταν προστεθούν τα ποσοστά των εθνικιστών (ΜΗΡ, Καλό Κόμμα, Κόμμα της Νίκης) ανέρχονται στο 25-30%, κάτι από το οποίο προκύπτει ότι «ο τουρκικός εθνικισμός είναι μια ανερχόμενη αξία».

    Σημειώνοντας ότι εντός της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας του Έθνους υπάρχουν 35-40 βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ισμάηλ σημειώνει πως αναφέρεται ότι αυτοί οι βουλευτές θα συντάσσονται μαζί με την Συμμαχία της Δημοκρατίας στο θέμα της τροποποίησης του Συνάγματος και σε κάποια άλλα σοβαρά νομοσχέδια.

    Υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών καθησύχασαν κάποιες φίλες χώρες της Τουρκίας, τον τουρκικό κόσμο και τις τουρκικές κοινότητες στο εξωτερικό, ο Ισμαήλ αναφέρει και το εξής:

    «Η λαϊκή πλειοψηφία που υποστηρίζει την πολιτική της λύσης δύο κρατών στην ΤΔΒΚ και την αναγνώριση ανησυχούσε ότι σε περίπτωση που έχανε ο Έρντογαν θα μπορούσε να υπήρχε επιστροφή από την πολιτική της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και της αναγνώρισης, ότι δεν θα τύγχανε υπεράσπισης η Γαλάζια Πατρίδα και ότι θα μπορούσαν να καθυστερούσαν η συνεχιζόμενη βοήθεια και τα έργα της Τουρκίας. Διότι έτρεφαν αυτές τις ανησυχίες οι φράσεις στο πρόγραμμα του τραπεζιού των 6 που άνοιγαν την πόρτα στις συνομιλίες για ομοσπονδία και οι δηλώσεις του Ουνάλ Τσεβίκοζ, συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου. Τα αριστερά κόμματα στην ΤΔΒΚ που υποστηρίζουν την ομοσπονδία και η άκρα αριστερά που είναι εχθρός της Τουρκίας ανέμεναν ότι θα άρχιζαν ξανά οι συνομιλίες για ομοσπονδία σε περίπτωση που έχανε ο Έρντογαν. Οι προσδοκίες όλων αποδείχτηκαν κενές, ησύχασαν οι αντίπαλοι της ομοσπονδίας που ανησυχούσαν. [?]»

    Έρτσιακιτζια: Διχασμένη η Τουρκία-Κοινωνικά τα αποτελέσματα

    Ο αρθρογράφος της Diyalog (16.05.23) Χασάν Έρσιακιτζια γράφει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η Τουρκία είναι διχασμένη. Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλες χώρες στις οποίες τα αποτελέσματα καθορίζονται με μικρή διαφορά, ο αρθρογράφος υποστηρίζει τα εξής:

    «[?] Η Τουρκία είναι διαφορετική. Έχει δύο διαφορετικούς κόσμους, μάλιστα αν υπολογίσουμε και τις ψήφους και τις προσδοκίες των Κούρδων, έχει τρεις διαφορετικούς κόσμους. Είναι θλιβερό το ότι αυτός ο διαχωρισμός άρχισε να εμφανίζεται και σε περιφερειακή βάση. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα γίνει η επανένωση από εδώ και εμπρός ή αν θα γίνει.

    Ο Κιλιτσντάρογλου φαινόταν ότι είχε ξεκινήσει για να κλείσει αυτό τον διαχωρισμό. Προσπάθησε να συμπεριλάβει στο σύστημα και τους Κούρδους και τους εθνικιστές Τούρκους. Μάζεψε κάτω από την ίδια στέγη άτομα με διαφορετικές θρησκευτικές τάσεις. Άνοιξε θέση δίπλα του και σε άλλους, δήλωσε ότι θα εργαστεί μαζί τους. [?] Δεν κατάφερε να πάρει τις ψήφους εκείνων που δεν θεωρούν ότι ανήκουν στον κόσμο αυτών των αξιών.

    Εκατομμύρια σεισμόπληκτοι ψηφοφόροι οι οποίοι έψεγαν την κυβέρνηση επειδή δεν έτρεξε να τους βοηθήσει πριν ένα μήνα, πάλι ψήφισαν την κυβέρνηση. Προτίμησαν να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους μένοντας εντός αυτού του πλαισίου που και οι ίδιοι νιώθουν. Οι ψηφοφόροι είδαν και άκουσαν τις ατασθαλίες, όμως δεν αποδέχτηκαν να αλλάξουν την κατεύθυνση της ψήφου τους, επειδή υπάρχουν ατασθαλίες. [?] Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία είναι πιο πολύ κοινωνικά παρά πολιτικά. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αλλάξεις αυτή την κυβέρνηση χωρίς να καταλάβεις τις κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συγχαρητήρια Τατάρ στον Ερντογάν για τις τουρκικές εκλογές

    Ο παράνομος Bayrak (16.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,lSEp5aGifKJ1KvpsHylHucDf7WeuF3KbaYf2MK7MFrCmWU7iy7-gJh66uiLFZzAsIcQ6xVrIxnOGuWVLcLvpreUmnJzRM5J-3qieHYbpjODHFyWaA,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο μετέφερε τα συγχαρητήρια του, τόσο στον ίδιο, όσο και στην Συμμαχία της Δημοκρατίας για την πλειοψηφία που κέρδισαν στις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

    Σύμφωνα με τον Bayrak, ο Τατάρ υπογράμμισε την επιθυμία του «να προωθηθεί η αλληλεγγύη και η συνεργασία των δύο χωρών σε κάθε τομέα».

    (ΚΣ)

    [04] Κατεχόμενα: Σταθερή αύξηση Τούρκων ψηφοφόρων και μείωση ποσοστών του ΑΚΡ

    Η Yeni D?zen (16.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,eyf2YYbBLMOJdthwL75hwcZi3IDP1McPkSrGXkrb44ascWD5-8TTR0uoxbOGEaKKtunvfHU3a9TTm5Pzs7VKgXPSvmj1XbTC6gE4rOuvIVfQ,,&typo=1) δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, σε σύγκριση και με περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις και γράφει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέγραψε το χαμηλότερο αποτέλεσμα της δεκαετίας από ψηφοφόρους στις κατεχόμενες περιοχές, με συνολική μείωση 15,35 μονάδων.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2014, ο Ερντογάν εξασφάλισε το 54,8% των ψήφων στα κατεχόμενα και το 2018 το 48,8%, ενώ το 2023 έπεσε στο 39.41%. Παράλληλα, η προσέλευση των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων που ζουν στην κατεχόμενη Κύπρο αυξήθηκε, καθώς το 2014 προσήλθε στις κάλπες το 12% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το 2018 το 40% και το 2023 το 52%.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι 308 κάλπες στήθηκαν φέτος στα κατεχόμενα για τις προεδρικές εκλογές και ότι το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που είχαν δικαίωμα ψήφου και προσήλθε στις κάλπες ήταν 52%. Ψήφισαν δηλαδή 70.040 άτομα, εκ των οποίων 69,497 θεωρήθηκαν ως έγκυρες ψήφοι.

    Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου με ποσοστό 53,49%. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε δεύτερος με 39,41%, ενώ ο Σινάν Ογάν έλαβε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων με 3,66%.

    Πιο αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:

    Εκλογές                    2014     2018     2023
    Αριθμός καλπών              33       60       308
    Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι   92.171   106.446  147.111
    Ψηφίσαντες                11.144    42.819   70.040
    Ποσοστό συμμετοχής          12%      40%       52%
    Ποσοστό ΑΚΡ                 54,8%    48,8%     39,41%
    Ποσοστό CHP                 37%      37,54%    53,49%
    Ποσοστό HDP                          8,12%      7,84%
    Ποσοστό IYI                          -          5,37%
    

    (ΙΣ)

    [05] Διαμάχη στη λεγόμενη βουλή για τις δηλώσεις Μπαχτσελί

    Σύμφωνα με τη Vatan (16.05.23), αντιπαράθεση σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι «η μη παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων σημαίνει παράδοση του νησιού στους Ελληνοκύπριους» υπήρξε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της λεγόμενης βουλής.

    Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερκούτ Σαχαλί κατηγόρησε τις «αρχές» των κατεχομένων ότι «με τη σιωπή τους εγκρίνουν τα λόγια του Μπαχτσελί».

    Ο Σαχαλί ρώτησε τον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής» και τους εκπροσώπους της «κυβέρνησης» σχετικά με τις σκέψεις τους για τις δηλώσεις του Μπαχτσελί που, όπως είπε, «αποτελούν επίθεση στην κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

    Ο Σαχαλί ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι δίνουν εδώ και αιώνες αγώνα για την ύπαρξή τους προστατεύοντας τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους» και απευθυνόμενος στον «πρόεδρο της βουλής» και στην «κυβέρνηση» είπε: «Εσείς διοικείτε αυτό το κράτος τώρα, τα λόγια αυτά απευθύνονται σε εσάς. Κυριαρχία σημαίνει να πίνετε το αμίλητο νερό ή να δίνετε την απαιτούμενη απάντηση;»

    Αναφερόμενος στη μη πρόσκληση του κατοχικού καθεστώτος στο συμβούλιο γεωγραφίας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), παρότι τα κατεχόμενα είναι μέλος-παρατηρητής στον ΟΤΚ, ο Σαχαλί αναρωτήθηκε αν το καθεστώς μέλους-παρατηρητή είναι όντως τέτοιο ή είναι μια παρηγοριά.

    Απαντώντας στον Σαχαλί, ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Μπαχτσελί είναι λανθασμένες και ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός ξέρει πώς προστατεύει τα δικαιώματά του».

    Ο Τάτσοϊ κατονόμασε ως υπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη πρόσκληση των κατεχομένων στο γεωγραφικό συμβούλιο του ΟΤΚ και υποστήριξε ότι «η ΕΕ επιτρέπει ακόμα στην ελληνοκυπριακή διοίκηση να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η ΕΕ θέτει εμπόδια στη ανάταση αυτού του κράτους».

    Ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Σερχάτ Άκπιναρ υποστήριξε η πολιτική κυριαρχία είναι θέμα επιβίωσης για τους Τουρκοκυπρίους και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Μπαχτσελί είναι ατυχείς και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.

    «Αν άκουγε ο Αλπαρσλάν Τουρκές τα όσα υπονόησε ο Μπαχτσελί, θα έτριζαν τα κόκαλά του», είπε χαρακτηριστικά.

    Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, ο Τάτσοι υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Μπαχτσελί κατά πάσα πιθανότητα παρεξηγήθηκαν και ισχυρίστηκε ότι ο Μπαχτσελί υπονόησε ότι «οι εγγυήσεις δεν πρέπει να αρθούν και ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων».

    (ΓΜ)

    [06] Κατηγορίες αντιπολίτευσης για πολιτογράφηση εν μέσω «εκλογών»

    Η Yeni D?zen (16.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,IRGQbrJiZq5ioXLSC48-LP8drl9u101-pkKks58IbcKMewMZUgeMw7JI8oVxBbO5ZVqVwlIwOjrMz2SsMn15VvKD3BCmzScM0EBpX1jo1xmCZSQ&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής Αμμοχώστου με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Ερκούτ Σιαχαλί, επέκρινε την κυβέρνηση και τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι προσλήψεις και οι «πολιτογραφήσεις» που έγιναν λίγο πριν τις «εκλογικές» απαγορεύσεις.

    Μιλώντας στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος, ο Σιαχαλί αναφέρθηκε στην πρόταση «νόμου για τις εκλογές και το δημοψήφισμα (τροποποίηση)», λέγοντας ότι ψηφίστηκε ομόφωνα στην «επιτροπή», καθώς στόχος ήταν να διασφαλιστεί η συνέχιση της «κρατικής υπηρεσίας» χωρίς διαταραχές και να μπορέσει η «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» να εργαστεί χωρίς να παρεμποδίζεται το έργο της.

    Ανέφερε ότι μείωσαν την περίοδο των απαγορεύσεων από 60 σε 30 ημέρες επιδεικνύοντας καλή πρόθεση, αλλά ότι δεν είναι «αφελείς», αφού είδαν τις προσλήψεις και τις νέες «πολιτογραφήσεις» που έγιναν.

    «Μη νομίζετε ότι κοιμόμαστε, εσείς είστε αυτός που κοιμάται, αισθανθείτε κάποια ευθύνη ενώ κυβερνάτε τη χώρα», είπε ο Σιαχαλί προς τον λεγόμενο υπουργό εσωτερικών Ζίγια Οζτουρκλέρ.

    Απαντώντας στον Σαχαλί, ο Όζτουρκλέρ είπε ότι τα ονόματα των «πολιτογραφήσεων» δημοσιεύτηκαν ένα προς ένα στην «επίσημη εφημερίδα», αλλά τα άτομα αυτά δεν μπορούν να ασκήσουν αμέσως το «εκλογικό τους δικαίωμα».

    Σημείωσε ότι οι διαδικασίες θα γίνουν μετά τις «εκλογές» και ότι ο στόχος δεν ήταν να δοθεί πλεονέκτημα στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), αλλά να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, κατά την έκφρασή του, για άτομα που είχαν αδικηθεί.

    (ΙΣ)

    [07] Σε «εισβολή από ξένους» στα κατεχόμενα αναφέρονται επιχειρηματίες

    Η K?br?s (16.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,cLgFeYcdvgPgkXDRMRKd1f-QXTnZT5AhBGu8c5BB71t67naOzN4liGPzT0d4QDtdvS7q5GK-Jqgf4ov1yUhLMvo8yQvnmqaHVN7s9fqDUz5zbw,,&typo=1) γράφει ότι ο πρόεδρος του «συνδέσμου επιχειρηματιών» (??AD), Ενβέρ Μαμουλτζιού δήλωσε ότι δεν γίνεται καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας στα κατεχόμενα.

    Επικρίνοντας τις αναφορές που έγιναν κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων της υφιστάμενης «κυβέρνησης», ο Μαμουλτζιού είπε ότι δεν έγινε κανένα βήμα το οποίο θα αλλάξει την καθημερινή ζωή του «λαού» και ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να δουν έργα. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Η συμπεριφορά είναι σαν να μην υπήρξε πανδημία, σαν να μην βιώθηκε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, σαν να μην υπάρχει καθόλου κρίση. Υπάρχουν χρήματα που εισρέουν στην αγορά από τον νότο, χρήματα που φέρνουν ξένοι επενδυτές. ιδού σε αυτό το σημείο χρειάζεται οικονομική πολιτική».

    Υποστηρίζοντας ότι το πιο εύκολο μοντέλο είναι η πώληση γης, ο Μαμουλτζιού είπε:

    «Θα έρθει μια μέρα που θα προβληματιζόμαστε. Η χώρα μας θα μείνει κάτω από την εισβολή των ξένων. Οι άνθρωποι της χώρας μας θα αφανιστούν. [?] Το αρνίσιο κρέας στην χώρα μας, που η τιμή του στον νότο είναι 7 ευρώ, μπορεί να πωλείται προς 20-25 ευρώ. [?] Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Διπλασιασμός των εξαγωγών των κατεχομένων προς την Τουρκία

    Η K?br?s (16.05.23) γράφει ότι ο όγκος των εξαγωγών των κατεχομένων προς την Τουρκία διπλασιάστηκε εντός του 2022.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εξαγωγές βάσει του «συμφώνου παράκτιου εμπορίου» για τα έτη 2021-2022, ενώ το 2021 οι εξαγωγές των κατεχομένων προς την Τουρκία ήταν 510.379.725,40 λίρες Τουρκίας (ΤΛ), το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκαν και ανήλθαν στις 984.430.806 ΤΛ.

    Στην κορυφή των εξαγώγιμων προϊόντων βρίσκονται τα εσπεριδοειδή με αξία 592.346.683 ΤΛ και ακολουθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με αξία 287.908.371 λίρες.

    (ΓΜ)

    [09] Εκπροσωπήθηκαν σε συνάντηση της Παγκόσμιας Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (16.05.23), η λεγόμενη τουρκοκυπριακή ένωση φοιτητών ιατρικής (MSANC) εκπροσώπησε την «ΤΔΒΚ» στην ευρωπαϊκή περιφερειακή συνάντηση της Παγκόσμιας Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με συμμετοχή ενώσεων από 37 χώρες.

    Η εκπρόσωπος διεθνών σχέσεων της «ΜSANC», Αϊσού Οζμπέκ δήλωσε ότι με τις εμπειρίες που απέκτησαν από τις επαφές που πραγματοποίησαν στη συνάντηση θα συνεχίσουν να οργανώνουν μελέτες για τους φοιτητές ιατρικής στα κατεχόμενα και να ενισχύουν τους δεσμούς τους με όλο τον κόσμο.

    Ο γενικός γραμματέας της MSANC Αταμπέρκ Εργκίνολ υποστήριξε ότι τους δόθηκε δυνατότητα να προωθήσουν τα κατεχόμενα.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σε δεύτερο γύρο οι Προεδρικές εκλογές ανακοινώνει επίσημα το YSK

    H Milliyet (15.05.23, milliyet.com.tr) γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας Αχμέτ Γενέρ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που έγιναν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

    Ανακοίνωσε επίσης πως θα διεξαχθεί Β γύρος Προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

    Ο Γενέρ ανέφερε πως μέχρι τις 15.15 χθες, το 100% των εγχώριων καλπών είχε ανοίξει και το ποσοστό συμμετοχής ήταν 88,92%. Σημειώνοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στο εξωτερικό ήταν 52,69%, είπε πως υπήρχαν 35 χιλιάδες 874 ψήφοι στο εξωτερικό για τις οποίες η καταχώρηση των δεδομένων βρισκόταν σε εξέλιξη.

    «Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το 49,51% των ψήφων, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,88%, ο Σινάν Ογάν το 5,17% και ο Μουχαρρέμ Ιντζέ το 0,44%. Από τις 15.15, αν δεχτούμε ότι και οι 35,874 ψήφοι που δεν είχαν ακόμη καταχωρηθεί στο σύστημα δόθηκαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το 49,54 τοις εκατό των ψήφων, ενώ αν και οι 35 χιλιάδες 874 ψήφοι δόθηκαν στον Κιλιτσντάρογλου αυτός έλαβε το 44,85% των ψήφων και έτσι φάνηκε ότι κανένας υποψήφιος δεν μπόρεσε να κερδίσει τις εκλογές», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Θα βγούμε νικητές, δηλώνει ο Ερντογάν μετά το τέλος του Α γύρου των εκλογών

    Το Ankara Anatolia (15.05.23, aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανάρτηση του σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι έχουν φτάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών με διαφορά μικρότερη από μισή μονάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα βγούμε νικητές από τις εκλογές της 28ης Μαΐου, αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων που πήραμε στις 14 Μαΐου».

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου ήταν από τις εκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Τουρκία και ευχαρίστησε το τουρκικό έθνος που έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλη εύνοια στο πρόσωπο του με περισσότερες από 27 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό 49,51%, και έδωσε την πλειοψηφία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στη Συμμαχία της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας ότι εμπιστεύονται, πιστεύουν και βλέπουν το μέλλον τους σε αυτήν.

    «Η Τουρκία έδειξε ότι είναι μία εκ των χωρών με την πιο προηγμένη δημοκρατική κουλτούρα στον κόσμο, με την ωριμότητα που έδειξε χθες. [?] Ως πολιτικός που δεν γνώρισε ποτέ άλλη δύναμη εκτός από τη βούληση του έθνους και δεν έχει παρεκκλίνει από την κατεύθυνση που χάραξε το έθνος, σεβόμαστε αυτή τη βούληση που εκδηλώνεται στην κάλπη. [?] Θα αυξήσουμε το ποσοστό ψήφων που έχουμε επιτύχει στις 14 Μαΐου και θα είμαστε νικητές στις εκλογές της 28ης Μαΐου. Και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε μια ιστορική επιτυχία. Έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για την 28η Μαΐου από σήμερα σύμφωνα με το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας λέγοντας ‘Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε’. Θα ήθελα να εκφράσω ότι φιλοδοξούμε για την ψήφο όλων των πολιτών μου, ανεξάρτητα από το σε ποιο πολιτικό κόμμα αφιερώνουν την καρδιά τους [?]», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [03] Έρευνα Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για «προκλητικές αναρτήσεις» κατά τις εκλογές

    Το Ankara Anatolia (16.05.23, aa.com.tr) μετέδωσε ότι η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα «για λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν προκλητικές αναρτήσεις διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες για τα εκλογικά αποτελέσματα».

    Όπως αναφέρει το ΑΑ, η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέτασε τις «προκλητικές δημοσιεύσεις» σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών στις Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές στις 14 Μαΐου και ξεκίνησε αυτεπάγγελτα έρευνα για τα αποτελέσματα των εκλογών και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «που έκαναν προκλητικές αναρτήσεις δημοσίως διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες για τους ψηφοφόρους στην περιοχή του σεισμού, οι οποίες είναι παραπλανητικές, μη ρεαλιστικές και στοχεύουν στη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ειρήνης».

    Κατά τον εντοπισμό των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκ μέρους της Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης με εντολή της Γενικής Εισαγγελίας, έγινε γνωστό ότι και η ηθοποιός Ζεϊνέπ Μπεσερλέρ ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν «προκλητικές αναρτήσεις».

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (16.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,NaUDjwZyv-RUBytXiN8KULM8M75TVC0X0f2GWA4uHG6lD5WIv52YOJ6F8I9MMKxT9rdRFnzjZMgS-v-aNYLdgScIZWHFSxDgMqFv3dXxW0D33W14YnuvhX-PRM,&typo=1) γράφει ότι οι Global Government Affairs του Twitter ανακοίνωσαν ότι διαπραγματεύονταν με την τουρκική κυβέρνηση για την εκλογική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας και ότι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση σε 4 λογαριασμούς και 409 Tweets. Το Twitter μοιράστηκε τα έγγραφα των δικαστικών αποφάσεων και την αλληλογραφία των ρυθμιστικών φορέων σχετικά με τις διαδικασίες αποκλεισμού πρόσβασης.

    Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter έχει μπλοκάρει την πρόσβαση ορισμένου περιεχομένου στην Τουρκία.

    Ο αποκλεισμός της πρόσβασης από το Twitter σε κάποιο περιεχόμενο στην Τουρκία οδήγησε σε συζήτηση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter, Έλον Μασκ, και ορισμένων δημοσιογράφων.

    Ο Μασκ δήλωσε ότι θα δημοσιεύσουν την αλληλογραφία τους με την τουρκική κυβέρνηση.

    (ΚΣ)

    [04] Προεκλογική εκστρατεία με χρήματα του κράτους έκανε το ΑΚΡ

    Η Birg?n (16.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,ZKxvBosCmCi0EfQIRVjnejMK8nXjX6iV1EcnNp6I3fH1cQ7TqWPosUoxvKVJTxKxDOLjTpryHKw-Z2yMggSvLgH6no6IdPnVydqq6&typo=1) γράφει ότι στα στατιστικά του προϋπολογισμού αντικατοπτρίστηκε η προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη από τη συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως κάνει η κυβέρνηση σε κάθε προεκλογική περίοδο, κρατικοί πόροι μεταφέρθηκαν σε άγνωστες διευθύνσεις με το όνομα «άλλα» πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

    Παράλληλα, αυξήθηκαν οι δαπάνες και χρηματοδοτήθηκαν με μεταφορές πιστώσεων ρεκόρ κύκλοι κεφαλαίου που θεωρούνται ότι είναι κοντά στην κυβέρνηση.

    Οι τελετουργικές δαπάνες των 7,6 εκατομμυρίων λιρών τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 20 φορές τον Απρίλιο και έφτασαν τα 141 εκατομμύρια λίρες.

    (ΚΣ)

    [05] Κόκκινη γραμμή η υποστήριξη στους Κούρδους για τον Σινάν Ογάν

    Σύμφωνα με την S?zc? (15.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,ESobxwkZ7HzdSI8JjSb537xszewkJA1tE33DQl9C1n-VeMypc567gQZ2hhHXtTpeKc7-FuNsN10j9gHex30qBUeDzZqi-YDB0GBv-KSLzBXYtSj0c,&typo=1), o Σινάν Ογάν υποψήφιος της Συμμαχίας των Προγόνων που έλαβε 5,2% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών, εάν δεν γίνουν παραχωρήσεις προς το φιλοκουρδικό κόμμα.

    Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Σινάν Ογάν έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την υποστήριξη προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών:

    «Θα συναντηθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για τον δεύτερο γύρο. Αλλά έχουμε ήδη αποδείξει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο επαναπατρισμός των προσφύγων είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Πετύχαμε όλους τους στόχους που θέλαμε. Από εδώ και πέρα ??θα αναλάβουμε όλη την ευθύνη ώστε η Τουρκία να μην μπει σε κρίση και πολιτική αναταραχή.

    Τι είπαμε; Είπαμε ότι oι Τούρκοι εθνικιστές θα είναι στην καρδιά αυτών των εκλογών. Είπαμε ότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το H?DA PAR δεν θα είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Είπαμε ότι είμαστε ο καθοριστικός παράγοντας αυτών των εκλογών».

    (ΓΜ)

    [06] Αρθρογράφος: «Γιατί έχασε τις εκλογές ο Κιλιτσντάρογλου»

    Η H?rriyet (16.05.23, hurriyet.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του Αχμέτ Χακάν, ο οποίος σχολιάζει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών 2023 στην Τουρκία και γράφει χαρακτηριστικά τα εξής:

    «Πρώτον, ας παραδεχτούμε το δίκιο του: ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έδωσε ίσως την καλύτερη παράσταση της πολιτικής του ζωής. Δούλεψε σκληρά. Ήταν εξαιρετικά επιθετικός. Φρόντισε να μην αφήσει κανένα κενό. Δημιούργησε ένα φωτοστέφανο συμπάθειας. Ήταν σημαντική η δήλωσή του ως Αλεβίτης. Παρόλο που βασίστηκε αρκετά στο Twitter, έκανε μια πολύ καλή εκστρατεία. Αλλά παρά τα παραπάνω, απέτυχε. Η προσωπική του ψήφος έμεινε πολύ πίσω από τον Ερντογάν. Η ψήφος του κόμματός του δεν κουνήθηκε ούτε φύλλο. Αλλά γιατί συνέβη αυτό; Οι απαντήσεις που μπορώ να δώσω σε αυτό το ερώτημα είναι οι εξής:

    - Πίστευε ότι μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές χωρίς να αυξήσει τις ψήφους του κόμματός του.

    - Είχε την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο Μπαμπατζάν και ο Νταβούτογλου θα μπορούσαν να έχουν λαϊκή απήχηση.

    - Δεν ήξερε πώς να αποχωρήσει μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση που έχασε.

    - Για χρόνια δεν μπορούσε να πει ‘εγώ δεν μπορώ να το κάνω, ας έρθουν αυτοί που μπορούν να το κάνουν’.

    - Παρά τις προειδοποιήσεις, επέμεινε στη δική του υποψηφιότητα.

    - Πίστευε ότι θα μπορούσε να λυμαίνεται τους θρησκευόμενους με τον Τεμέλ Ντεντέ, τους φιλελεύθερους με τον Μπαμπατζάν και τα μέλη του ΑΚΡ με τον Νταβούτογλου.

    - Απέτυχε να στρατολογήσει από την αρχή τον Μουχαρέμ Ιντζέ.

    - Δεν μπορούσε να δει ότι το HDP θα έπαιρνε όσα θα έφερνε.

    - Απέτυχε να εξηγήσει το θέμα του HDP στην κοινωνία με διαφανή τρόπο.

    - Ποτέ δεν είπε ούτε μια φορά FET?.

    - Απέτυχε να αναγνωρίσει το αυξανόμενο εθνικιστικό κύμα στην κοινωνία».

    (ΙΣ)

    [07] Μετεκλογικοί τριγμοί στο CΗP

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (16.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,k1RikblPkDpqll1709SeQZcqRNLtNiseWfNae92hx6cerhHh2X7XAY8cpsT1XietUgB-rpFPomFRhz2MT2ZMNypyUgyYohIxnC3Q6Z&typo=1) γράφει ότι o δημοσιογράφος Ισμαήλ Σαϊμάζ (?smail Saymaz) κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στο S?zc? TV, ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαΐκού Κόμματος (CΗP) και υποψήφιος πρόεδρος με την Εθνική Συμμαχία, απέλυσε τον Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ (Onursal Ad?g?zel), αναπληρωτή πρόεδρο και μέλος του κεντρικού συμβουλίου του κόμματος.

    Ο Αντιγκιουζέλ ανακοίνωσε την παραίτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας:

    «Λόγω της αρνητικής γνώμης που διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη, παρόλο που τα συστήματά μας λειτουργούσαν την νύχτα των εκλογών και δεν υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, παραιτούμαι από το καθήκον που ασκώ από το 2018, προκειμένου να μην βλάψω την εκλογική διαδικασία του Προέδρου μας κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου».

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 16 May 2023 - 12:36:09 UTC