Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 29 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-05-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 102/2023 27-29.05.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών
  • [02] Δίχασαν την Τουρκία οι εκλογές, λέει Τουρκοκύπριος αρθρογράφος
  • [03] Ξανά πρώτος στα κατεχόμενα ο Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Οριστικοποιήθηκαν οι υποψήφιοι για τις «αναπληρωματικές εκλογές»
  • [05] Ανακαίνιση δρόμων στα κατεχόμενα με πόρους της Τουρκίας
  • [06] Δραστηριότητες λεγόμενων πανεπιστημίων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Νικητής των εκλογών ο Έρντογαν
  • [02] Πρώτες δηλώσεις Ερντογάν μετά την νίκη: Μπάι, Μπάι Κεμάλ Μπέι
  • [03] Θα συνεχίσει τον αγώνα, άδικη η εκλογική διαδικασία, λέει ο Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Μπαχτσελί: «Το τουρκικό έθνος έγραψε ιστορία»
  • [05] Δηλώσεις Ακσενέρ για την εκλογική νίκη Ερντογάν
  • [06] Αρθρογράφος σχολιάζει την μείωση του ποσοστού συμμετοχής στον Β’ γύρο
  • [07] Πως αξιολογούν αρθρογράφοι την νίκη Ερντογάν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών

    Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην προεδρία αποτελεί το κύριο θέμα του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου (29.05.23).

    Κάτω από τον τίτλο «Κέρδισε ο ένας και μόνος άνδρας», η Avrupa γράφει ότι για άλλα πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει ησυχία τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο και προσθέτει ότι «η Τουρκία παραδόθηκε για άλλη μια φορά στο ψέμα, στην πλαστογραφία, στην αμάθεια και στην τυραννία». Προσθέτει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Η 28η Μαΐου έγινε η μέρα που η Τουρκία πέρασε από το σκοτάδι στο θεοσκόταδο. Αυτό το θεοσκόταδο θα ζώσει και την κοινότητά μας βεβαίως. Αν δεν αφήσουμε την υποταγή και δεν αρχίσουμε να οργανωνόμαστε από σήμερα, θα επιταχυνθεί ακόμα πιο πολύ ο αφανισμός μας».

    Κάτω από τον τίτλο «Δύο διαφορετικές Τουρκίες», η Yeni D?zen γράφει ότι η Τουρκία έκανε τις εκλογές της και βγήκε νικητής ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών ήταν αμφίρροπος μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως ο Έρντογαν κέρδισε με μικρή διαφορά.

    «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην Τουρκία χωρίστηκαν στα δυο, εμφανίστηκε το προφίλ δύο διαφορετικών Τουρκίων», υποστηρίζει σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν έλαβε το 52,14% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου το 47,86%.

    «Συνέχεια στον δρόμο με τον Έρντογαν» είναι ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος της Halk?n Sesi, η οποία επισημαίνει ότι ο Έρντογαν έλαβε 2,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κιλιτσντάρογλου και ήρθε πρώτος σε 52 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ ο αντίπαλός του κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά μόνο στις 29 επαρχίες. Στην ψηφοφορία στα κατεχόμενα νικητής ήταν και πάλι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με το 58,15% των ψήφων έναντι 41,85% του Έρντογαν.

    Η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα και την εξής δήλωση Έρντογαν: «Ο κερδισμένος των εκλογών είναι τα 85 εκατομμύρια [Σημείωση μεταφραστή: Τούρκοι πολίτες]. Σήμερα κέρδισε μόνο η Τουρκία. Ανοίξαμε την πόρτα στον Αιωνα της Τουρκίας χωρίς παραχωρήσεις από την δημοκρατία μας, την ανάπτυξή μας, τους στόχους μας».

    Κάτω από τον τίτλο «Ενέκρινε ο τουρκικός λαός», η Diyalog γράφει ότι ευχαριστώντας τους πολίτες που τον στήριξαν, ο Έρντογαν έστειλε και μήνυμα για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, ρωτώντας τους οπαδούς του αν είναι έτοιμοι να κερδίσουν την Κωνσταντινούπολη.

    Κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία έλαβε την απόφασή της στον 2ο γύρο: Πάλι Έρντογαν», η Vatan γράφει ότι μετά την νίκη του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε και τα εξής:

    «Αφού τέλειωσαν οι εκλογές, πλέον θα αφιερώσουμε όλο τον χρόνο μας και όλη την ενέργειά μας στην εργασία, στην παραγωγή έργων, στην προσφορά υπηρεσίας. Το πιο επείγον θέμα των προσεχών ημερών είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που πηγάζουν από τις αυξήσεις τιμών που προκαλεί ο πληθωρισμός, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες ευημερίας».

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν τον άλλαξε η Τουρκία», η Yeni Bak?? γράφει ότι παρά το γεγονός πως ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε τις εκλογές σε μέρη όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Άγκυρα, η Αττάλεια, τα Άδανα και το Ντιγιάρμπακιρ, τα ποσοστά του Έρντογαν ήταν μεγαλύτερα σε επαρχίες που βίωσαν τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό όπως η Χατάι και το Αντίγιαμαν.

    Κάτω από τον τίτλο «Κέρδισε ο αιώνας της Τουρκίας», η G?ne? γράφει ότι «η Τουρκία είπε σταθερότητα» και ότι ο Έρντογαν βγήκε νικητής άλλη μια φορά κάνοντας ρεκόρ σε εκλογές στις οποίες συμμετέχει από το 1994.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά την νίκη του Έρντογαν άρχισαν να «έρχονται βροχή» τα συγχαρητήρια μηνύματα από όλα τα μέρη του κόσμου. Συγχαρητήρια στον Έρντογαν έστειλε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε «συγχαίρω με τα πιο ειλικρινή και εγκάρδια μου αισθήματα για την νίκη που πετύχατε στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν με ένα μεγάλο παράδειγμα δημοκρατίας και την μεγάλη συμμετοχή του τουρκικού λαού».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, συγχαρητήρια στον Έρντογαν έστειλε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος έκανε λόγο για «αδιαμφισβήτητη νίκη» του Τούρκου Προέδρου και «σημαντική εξέταση δημοκρατίας» που έδωσε ο τουρκικός λαός.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκατομμύρια πολίτες στην Τουρκία βγήκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν. Η νίκη του Έρντογαν πανηγυρίστηκε «με ενθουσιασμό» και στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δίχασαν την Τουρκία οι εκλογές, λέει Τουρκοκύπριος αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Η διάσταση στην Τουρκία, η ένσταση στην Κύπρο», ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (29.05.23) γράφει ότι άρχισε η τελευταία θητεία του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην προεδρία της Τουρκίας και ότι «αντικατοπτρίστηκε στην κάλπη το χειρότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε» στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη χθες. Προσθέτει και το εξής:

    «[?] Δεν το λέω με την έννοια της νίκης του Έρντογαν. Αυτό είναι άλλο. Η χώρα μοιράστηκε στα δυο. Αυτή είναι μια διάσταση νοοτροπίες. Η μισή στράφηκε προς μια κατεύθυνση και η άλλη μισή σε άλλη. Γύρισαν την πλάτη η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και το Αιγαίο στην Ανατολή και το εσωτερικό της Ανατολίας.

    Επιπλέον, υπήρξε μια εκλογική διαδικασία η οποία δεν ήταν και πολύ δημοκρατική. Η γλώσσα που χρησιμοποίηση η κυβέρνηση σε σχέση με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες ήταν τρομακτική, φοβερή και οπισθοδρομική. Όλες οι δυνατότητες του κράτους χρησιμοποιήθηκαν υπέρ της κυβέρνησης. Έγινε κούρσα με ένα «κόμμα κράτος» 21 χρόνων, από τις τηλεοράσεις μέχρι τα κανάλια επικοινωνίας, από τον στρατό μέχρι την Κεντρική Τράπεζα.

    Από εδώ και μπρος, σε κάθε λέξη του και σε κάθε πράξη του ο Έρντογαν θα διαγωνίζεται με το αίσθημα του ότι ‘το μισό αυτής της χώρας δεν σκέφτεται όπως εσένα’. Θα ξέρει ότι δεν έλαβε έγκριση από τον ένα από τους δύο ανθρώπους που βλέπει στον δρόμο. Θα αντιμετωπίσει μια πολύ πιο ισχυρή και συσπειρωμένη αντιπολίτευση.

    Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με έναν τέτοιο ΄καταπιεστικό’ τρόπο, κάπου θα καταρρεύσει αυτή η ‘πόλωση’. Δεν μπορείτε να βλέπετε ως ‘τρομοκράτες’ το μισό μιας χώρας. Πώς θα δείτε στα μάτια έναν ομοφυλόφιλο, ένα μέλος του HDP; Η κοινωνική ειρήνη κλονίστηκε αρκετά, στοχοποιήθηκαν πάρα πολλές διαφορετικές ομάδες. Δεν μπορεί να ομαλοποιηθεί μια χώρα με αυτή την πραγματικότητα».

    Τι έγινε στα κατεχόμενα

    Αναφερόμενος στην κατεχόμενη Κύπρο, ο αρθρογράφος σημειώνει:

    «Αν έρθουμε στην Κύπρο, έχασε η παρεμβατική αντίληψη της Τουρκίας στο νησί. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι στην Κύπρο, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και Κύπριοι και σημαντικό ποσοστό πολιτών της ΤΔΒΚ, δεν ενέκριναν την νοοτροπία Έρντογαν.

    Στην Λευκωσία για παράδειγμα, ο Έρντογαν έλαβε μόνο 38,53% και ο Κιλιτσντάρογλου 61,47%. Στην Αμμόχωστο έμεινε στο 44% ο Έρντογαν και ο Κιλιτσντάρογλου στο 55%. Στην Μόρφου ο Έρντογαν 49,67% και ο Κιλιτσντάρογλου 50,33%. Ο Έρντογαν έχασε και στις τρεις κάλπες στην Κύπρο. Ουσιαστικά απορρίφθηκε η παρεμβατική, επεμβατική του στάση, η μετατροπή σε επαρχία. Τώρα το σημαντικό είναι η οργάνωση των εκ Τουρκίας ψηφοφόρων στην Κύπρο στην οικοδόμηση μιας νέας Κύπρου και ο τερματισμός της απώλειας της βούλησης στο βόρειο τμήμα του νησιού, της ντροπής της δημοκρατίας, της συρρίκνωσης.

    Το ουσιαστικό μας πρόβλημα θα είναι η τουρκική λίρα (ΤΛ) νομίζω. Εδώ υπάρχει μια τρελή φυγή από την ΤΛ. Το ογδόντα τοις εκατό των καταθέσεων στις τράπεζες είναι συνάλλαγμα. Μάλιστα, ακόμα και οι δημόσιοι πόροι αποταμιεύονται σε συνάλλαγμα. Όμως πληρώνονται σε ΤΛ και οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι. Η αγοραστική δύναμη υποχωρεί καθημερινά, λιώνουν τα χρήματα που έχουμε στις τσέπες μας, χάνει το νόημά του το επίδομα συνταξιούχων.

    Ιδού, για τον λόγο αυτό η Κύπρος πρέπει να απαλλαχτεί από όλες αυτές τις συνιστώσες. [?] Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της διαίρεσης στην Τουρκία και τις αντίρρησης στην Κύπρο είναι το εξής: Πρέπει να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, την βούλησή μας και την ελευθερία μας τόσο με την έννοια της οικονομίας όσο και με την έννοια της δημοκρατίας. Έχουμε τους ανθρώπινους πόρους να το επιτύχουν αυτό. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ξανά πρώτος στα κατεχόμενα ο Κιλιτσντάρογλου

    Η K?br?s Postas? (29.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,bT05JVdCBH2QWIStnAWaVp95cfxWnX6XlVY0-vIfy8YORyld2JRr6gT3omDKSMxO0cNXJxVqparBP1WevdFbaM2Udyqtf2RJxrGDuVzNA,,&typo=1) γράφει ότι ο υποψήφιος της Συμμαχίας του Έθνους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν ο νικητής στις κάλπες που στήθηκαν στα κατεχόμενα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

    Επικαλούμενη στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό NTV, με καταμετρημένο το 93,11% των ψήφων του εξωτερικού, ο Κιλιτντάρογλου έλαβε 60,38% στα κατεχόμενα έναντι 39,62% του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Οι δύο υποψήφιοι έλαβαν τα εξής ποσοστά στις τρεις κάλπες στα κατεχόμενα:

    Λευκωσία: Έρντογαν 39,62%, Κιλιτσντάρογλου 60,38%

    Αμμόχωστος: Έρντογαν 46,57%, Κιλιτσντάρογλου 53,43%

    Μόρφου: Έρντογαν 43,29%, Κιλιτσντάρογλου 56,71%

    Στον πρώτο γύρο των εκλογών, κατά τον οποίο συμμετείχε το 52,62% των 140,111 εγγεγραμμένων Τούρκων ψηφοφόρων στα κατεχόμενα, ο Κιλιτσντάρογλου είχε εξασφαλίσει το 53,88% των ψήφων και ο Έρντογαν το 39,09%.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οριστικοποιήθηκαν οι υποψήφιοι για τις «αναπληρωματικές εκλογές»

    Σύμφωνα με την K?br?s (28.05.23), οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των υποψηφίων για τις λεγόμενες αναπληρωματικές εκλογές της 25ης Ιουνίου στα κατεχόμενα.

    Οι «αναπληρωματικές εκλογές» θα πραγματοποιηθούν για την πλήρωση της «βουλευτικής έδρας» του Κουντρέτ Όζερσαϊ που παραιτήθηκε.

    Οι υποψήφιοι των κομμάτων είναι οι εξής: Ο επιχειρηματίας Αλί Μπασμάν για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), ο δημοσιογράφος Σαμί Όζουσλου για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), ο «αναπληρωτής υπουργός τουρισμού» Σερχάν Άκτουντς για το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), η ακαδημαϊκός Φιγκέν Γιαμάν Λέζινγκερ για το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP), ο νομικός Τατζιάν Ρεϊνάρ για το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και ο θιασάρχης Oυμούτ Έρσοϊ για τον Δρόμο Ανεξαρτησίας (Ba??ms?zl?k Yolu).

    Οι «εκλογές» θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις αλλαγές του «εκλογικού» συστήματος και αυτό αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή πολλών ανεξάρτητων υποψηφίων. Μερικοί εξ αυτών είναι ο Αμπντουλλάχ Κορκμάζχαν του Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket), o Οκγιάι Σαντίκογλου που θα είναι επίσης υποψήφιος για τον δήμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο επιχειρηματίας Μέριτς Έρουλκιου, ο Ταλίπ Σαντζάρ καθώς ο Τσετίν Σαντελί που είναι γνωστός για την παραγωγή διασκεδαστικών βίντεο.

    Πώς θα επηρεάσουν οι «εκλογές» τη λεγόμενη βουλή;

    Αυτή τη στιγμή στη λεγόμενη βουλή το UBP έχει 24 «έδρες», το CTP 18, το DP 3 και το YDP 2, ενώ υπάρχουν και 2 ανεξάρτητοι «βουλευτές».

    Ο «κυβερνητικός» συνασπισμός UBP-DP-YDP διαθέτει 29 «έδρες» και δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε περίπτωση που κάποιο άλλο κόμμα κερδίσει την «έδρα». Σε περίπτωση, ωστόσο, που το UBP κερδίσει τις «εκλογές» οι «έδρες» του κόμματος θα αυξηθούν σε 25 και θα ελέγχει έτσι τις μισές «έδρες» στη λεγόμενη βουλή.

    (ΓΜ)

    [05] Ανακαίνιση δρόμων στα κατεχόμενα με πόρους της Τουρκίας

    Σύμφωνα με την K?br?s (28.05.23), oι δρόμοι στα κατεχόμενα ανανεώνονται σε συνεργασία της λεγόμενης γενικής διεύθυνσης αυτοκινητοδρόμων που υπάγεται στο «υπουργείο δημοσίων έργων και μεταφορών» με την γενική διεύθυνση αυτοκινητοδρόμων της Τουρκίας.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτοκινητοδρόμων, έχουν ολοκληρωθεί υπό τον συντονισμό της Τουρκίας έργα σε 120 χιλιόμετρα από τα 322 χιλιόμετρα επαρχιακών οδών και αυτή τη στιγμή συνεχίζονται τα έργα στο τμήμα από το ανοιχτό τμήμα του Βαρωσιού μέχρι το Μπογάζι και το Δίκωμο στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου.

    Σημειώνεται ότι η συνδρομή της Τουρκίας είναι απαραίτητη εξαιτίας της υποστελέχωσης και της παλαιότητας του εξοπλισμού των οχημάτων του λεγόμενου τμήματος αυτοκινητοδρόμων.

    (ΓΜ)

    [06] Δραστηριότητες λεγόμενων πανεπιστημίων

    Σύμφωνα με την Diyalog (27.05.23), το λεγόμενο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της κατεχόμενης Κερύνειας («Girne Amerikan ?niversitesi») συμμετείχε σε έκθεση τουρκικών και τουρκοκυπριακών πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στο Άλμα Άτι και την Άστανα του Καζακστάν.

    Η Diyalog (28.05.23) γράφει επίσης ότι το λεγόμενο πανεπιστήμιο δημιουργικών τεχνών και σχεδίου Αρκίν (ARUCAD) στην κατεχόμενη Κερύνεια υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το κρατικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Αζερμπαϊτζάν (Azerbaijan University of Culture and Arts).

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε, με τη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων θα προσφέρεται η δυνατότητα κοινών ερευνών και απόκτησης διπλού πτυχίου.

    Σημειώνεται ότι το πρώτο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων υπεγράφη πριν από τέσσερα χρόνια.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Νικητής των εκλογών ο Έρντογαν

    Το CNN T?rk (28.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsecim2023.cnnturk.com&c=E,1,LK-oje8L07yZWJyfs6DgY7AvrIqTv9SVdH45BwrgXf6R5yDH9CY82gzRwrJ9klyswLj-rv1PsoRQHWl9jg6qAOfL5oqCVugL3ksGh57H9TEufgxXsGuD5B&typo=1) μεταδίδει ότι με καταμετρημένο το 99,85% των καλπών, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν εξακολουθεί να προηγείται στην κούρσα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών με 52,16% (27.725.131 ψήφοι), έναντι 47,84% (25.432.951 ψήφοι) του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 83,87%.

    Ο συνολικός αριθμός ψηφοφόρων ήταν 64.197.419, εκ των οποίων ψήφισαν οι 53.841.229. Έγκυρα θεωρήθηκαν 53.158.082 ψηφοδέλτια και άκυρα 683.147

    Στον πρώτο γύρο ο Έρντογαν είχε λάβει %49.52% (27.133.837 ψήφους) έναντι 44.88% (24.594.932 ψήφους) του Κιλιτσντάρογλου.

    YSK: Εξελέγη ο Έρντογαν

    Η Yeni ?afak (29.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,TSP1mdL3zlNZfakbH6Q3yfnKtB-G-wtb7CfRbNsEMEsudaZgmL4nd7YpFMRXcVG3U8k114Cfg80U3fx6MvFSMnoQZOZyfnGJpAwACSLEiq9fovtqsI&typo=1) γράφει ότι με ανακοίνωση στις 22.36 η ώρα την Κυριακή το βράδυ, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Αχμέτ Γιενέρ δήλωσε ότι από τις 192.214 κάλπες του εσωτερικού είχαν ανοίξει οι 191.758 ή ποσοστό 99,32% και ότι ο Έρντογαν έλαβε 51,91% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου 48.09%. Ανέφερε ότι από τις 5.657 κάλπες του εξωτερικού είχαν ανοίξει οι 4.986 ή ποσοστό 88,14% και ότι ο Έρντογαν έλαβε 59,80% και ο Κιλιτσντάρογλου 40.20%.

    Σημειώνοντας ότι μέχρι εκείνη την στιγμή είχε ανοίξει το 99,43% του συνόλου των καλπών, ο Γιενέρ είπε ότι ο Έρντογαν έλαβε το 52,14% και ο Κιλιτσντάρογλου το 47,86%. Πρόσθεσε ότι σε ψήφους ο Έρντογαν έλαβε 27.513.587 και ο Κιλιντσντάρογλου 25.260.109, δηλαδή υπήρχε ανάμεσά τους μια διαφορά της τάξης των 2.253.478 ψήφων.

    Επεσήμανε ότι ακόμα και το σύνολο των 809.020 ψήφων που δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα να πήγαινε προς έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, φαίνεται ότι δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα και ότι σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Έρντογαν εξελέγη στην προεδρία.

    Μηνύματα από ξένους ηγέτες

    Η ιστοσελίδα Haber T?rk (28.05.23, haberturk.com) γράφει ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων άρχισαν να καταφθάνουν συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Έρντογαν απ’ όλες τις χώρες του κόσμου.

    Συνεχάρησαν τον Έρντογαν ηγέτες όπως οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Βενεζουέλας και του Αζερμπαϊτζάν, οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Λιβύης, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, οι Εμίρηδες του Κατάρ και του Κουβέιτ και ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πρώτες δηλώσεις Ερντογάν μετά την νίκη: Μπάι, Μπάι Κεμάλ Μπέι

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (28.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,OIa17ckoMCApXE3na2K8SB1u81ZrZkv997STyYg4uBQGyzMIlkmXwtmE4h0vanVM7jSvcxFexrzEaHzB0KjzA1ilShCKyL5vCCXputteoI,&typo=1 ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ενώπιον των υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, και τραγουδώντας το τραγούδι «Duyanlara Duymayanlara», (Στους ακούοντες και μη ακούοντες) που είχε χρησιμοποιήσει το ΑΚΡ στην Προεκλογική του εκστρατεία, δήλωσε: «Ανοίξαμε την πόρτα του τουρκικού αιώνα. Θεού θέλοντος, θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας».

    Ο Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους τον ψήφισαν, λέγοντας: «Συγχαίρω τις γυναίκες μας, συγχαίρω τους νέους μας, συγχαίρω όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου που αφιέρωσαν την ψυχή τους στην υπόθεση του ΑΚΡ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι έτρεξαν στις κάλπες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ψήφου σε σχέση με τον δεύτερο γύρο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους μας εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια με την επιλογή τους».

    Απευθυνόμενος στον ανθυποψήφιο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε και τα εξής: «Μπάι Μπάι Κεμάλ Μπέι. Σήμερα, οι εκλογές είναι η έκφραση αυτής της συνομιλίας μεταξύ μας στην προσφώνηση της δημοκρατίας. Ακριβώς όπως ο σίδηρος συναντά τη φωτιά και μετατρέπεται σε ατσάλι, η θέλησή μας έχει γίνει η ακλόνητη δύναμη της Τουρκίας στις κάλπες».

    «Νικήτρια σήμερα είναι μόνο η Τουρκία»

    Αναφέρθηκε και στην πτώση του αριθμού των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στους 129 στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και είπε και τα εξής:

    «Λόγω των βουλευτών που έχασε, πιθανότατα το CHP θα ζητήσει από τον Κεμάλ να λογοδοτήσει γι' αυτό. Λέμε ότι οι νικητές και των εκλογών της 14ης Μαΐου και των εκλογών της 28ης Μαΐου είναι όλοι τα 85 εκατομμύρια πολίτες μας. Αλλά είπα και κάτι ακόμα. Θυμηθείτε, είπαμε ότι θα κερδίσουμε τόσα πολλά που δεν θα χάσει κανείς. Οπότε νικήτρια σήμερα είναι μόνο η Τουρκία. Χωρίς να διακυβεύσουμε τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τους στόχους μας, ανοίξαμε τώρα την πόρτα του τουρκικού αιώνα. [?] Η πλατεία K?sk?l? (από την οποία απεύθυνε την ομιλία του) έγραψε ιστορία!».

    Είπε επίσης πως ήδη του τηλεφωνήσαν για να τον συγχαρούν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης.

    «Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Κανείς δεν μπορεί να περιφρονήσει το έθνος μας, να προσβάλει τον λαό μας ή να σύρει τη νεολαία μας στο δικό του απύθμενο σκοτάδι. Κανείς δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό, οποιοδήποτε όχημα από τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι σκοτεινά μέρη δεν μπορεί να μας παρακάμψει [?]», δήλωσε.

    Επικρίνοντας έντονα την πολιτική του CHP για την υποστήριξη που έδειξε στην ΛΟΑΤ κοινότητα στην Τουρκία, ο Έρντογαν ανέφερε: «Η οικογένειά μας είναι ιερή. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εναντίον της οικογένειας. Απαγορεύεται σε εμάς η βία κατά των γυναικών».

    Ο Έρντογαν έστειλε και μήνυμα για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν 2024 δείχνοντας την επιθυμία να κερδίσει το κόμμα του τον Δήμο Κωνσταντινούπολης. Είπε το εξής: «Κάθε νίκη μας θα την γιορτάζουμε μαζί σας. Μπροστά μας υπάρχει το 2023. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, έτσι δεν είναι; Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το Ουσκουντάρ, την Κωνσταντινούπολη το 2024 στις τοπικές εκλογές; Τότε δεν υπάρχει σταματημός, θα δουλέψουμε πολύ. [?] Τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να εποφθαλμιά τα κέρδη αυτής της χώρας. [?]»

    Υποσχέθηκε μείωση του πληθωρισμού ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο aHaber (29.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,lNRbRKkZFipDMEh-hHEROx58jNuV3DVEZ7rMu-ncQ41e7Sh9ps9IaFDP67Rn4oValwrFgbjYou5E8rRKBgaSWuaZV4pvNbOU858Hy-ABVVwbQQaOXgSG&typo=1), μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, o Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μετέβη στην Άγκυρα, όπου πραγματοποίησε ομιλία από το μπαλκόνι της προεδρικής κατοικίας.

    Ο Έρντογαν ευχαρίστησε τους Τούρκους ψηφοφόρους που του έδωσαν τη νίκη λέγοντας ότι «δεν βγαίνουμε εμείς κερδισμένοι αλλά η Τουρκία». Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών είπε ότι η οικονομία αποτελεί ένα από τα πιο επείγοντα θέματα και υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την πτώση του πληθωρισμού.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Έρντογαν διαβεβαίωσε ότι ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμίρτας θα παραμείνει στη φυλακή.

    Αναφερόμενος σε πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου που, όπως υποστήριξε, πήραν θέση εναντίον της υποψηφιότητάς του, ο Έρντογαν είπε ότι «και αυτοί έχασαν όπως και όσοι ποιοι στάθηκαν απέναντί μας, από τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι αποσχιστικά κινήματα. Είδατε τα βρώμικα παιχνίδια που παίχτηκαν. Παρ' όλα αυτά, τι συνέβη; Δόξα τω Θεώ, απέτυχαν».

    Ο Έρντογαν αναφέρθηκε και στο θέμα της ενέργειας λέγοντας θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας ως κόμβου με τη λήψη μέτρων για τις μεταφορές, οι οποίες αποτελούν τη βασική υποδομή της ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είπε δε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στο θέμα της μετατροπής της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο στο συγχαρητήριο τηλεφώνημά του.

    Μετά το πέρας των δηλώσεών του, ο Τούρκος Πρόεδρος φωτογραφήθηκε με τους προέδρους των κομμάτων που αποτελούν τη «Συμμαχία της Δημοκρατίας».

    (ΚΣ-ΓΜ)

    [03] Θα συνεχίσει τον αγώνα, άδικη η εκλογική διαδικασία, λέει ο Κιλιτσντάρογλου

    Η διαδικτυακή Τ24 (28.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,3bv99xzbGAYw0ilkiHzwuXdeUYN-uxuHqJpz3396TCdVw8zqYGMciqkAvWSL8cwoi888n1QaNjviCVVmMzk6MmyZuJRoTpBReVuG4xhwrYAz&typo=1) γράφει ότι το μήνυμα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα έστειλε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην πρώτη του αντίδραση μετά την οριστικοποίηση της ήττας του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην προεδρία.

    Απευθυνόμενος στους οπαδούς του την Κυριακή το βράδυ στα γραφεία του κόμματός του, ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επιτρέψει να τυγχάνουν σφετερισμού τα δικαιώματά τους και να σωπαίνει μπροστά σε μια άδικη, άνομη τάξη πραγμάτων, στα μαρτύρια και στην έλευση στην χώρα εκατομμυρίων προσφύγων με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να γίνονται πολίτες 2ης τάξης.

    «Ως άνθρωπος αυτής της χώρας αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι πάντοτε για τα δικαιώματά σας, το δίκαιό σας, για να μην σας καταπιέζει κανείς και να για ζείτε σε αφθονία», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι:

    «Βιώσαμε την πιο άδικη εκλογική διαδικασία των τελευταίων χρόνων. Όλες οι δυνατότητες του κράτους επιστρατεύτηκαν για ένα πολιτικό κόμμα, απλώθηκαν μπροστά στα πόδια ενός ανδρός. Ευχαριστώ τους προέδρους της Συμμαχίας του Έθνους, τις οργανώσεις τους, τους ψηφοφόρους μας και τους πολίτες μας που υπερασπίστηκαν τις κάλπες που αγωνίστηκαν χωρίς να υποκύπτουν, στις ανήθικες και έκνομες πιέσεις και στο κλίμα του φόβου που επιχειρήθηκε να εξαπλωθεί. Η βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική διοίκηση εμφανίστηκε παρ’ όλες τις πιέσεις. Το CHP με όλα στελέχη της Συμμαχίας του Έθνους διεξάγουν τον αγώνα τους σε κάθε μέτωπο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες αυτού του αγώνα μέχρι να έρθει η δημοκρατία με την πραγματική έννοια. [?] Ο ουσιαστικός λόγος την θλίψης μου είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που περιμένουν την χώρα. Πρώτοι εμείς θα σταθούμε απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα θέλω να δω να στέκονται όρθιοι με ακλόνητο το ηθικό τους πέραν των 25 εκατομμυρίων συμπολιτών μας οι οποίοι μας ψήφισαν. Συνεχίζεται η πορεία μας και είμαστε εδώ».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μπαχτσελί: «Το τουρκικό έθνος έγραψε ιστορία»

    Το CNN T?rk (28.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,9-QhsX7Ah9NQbuaPOhWwqQNLzSzyu332PM7wIizA2K68HEDWwgMdSGTApke0r5Yf2oQJ1Xo-UiWftFLv2Dud6QAk68o-N-0wOoUFbzvEAfRDCdK3S&typo=1) μετέδωσε ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε δήλωση του μετά το άνοιγμα του 99% των καλπών στην Τουρκία, που κατέδειξε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως τον νικητή του δεύτερου γύρου των εκλογών, ανέφερε ότι «το τουρκικό έθνος έγραψε ιστορία».

    «Μια μέρα πριν από την (επέτειο) κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, το αγαπημένο μας έθνος αγκάλιασε έντονα την κατάκτηση της δημοκρατίας αυτή τη φορά και ταυτοχρόνως έδειξε τη βούληση να σμίξει την Τουρκία αιώνα με το νόμο της αδελφοσύνης. Στις 28 Μαΐου, ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Δημοκρατίας υποστήριξε το μεγάλο ιδεώδες της Τουρκίας. Η ανεξαρτησία και οι μελλοντικοί μας στόχοι έτυχαν υπεράσπισης στην κάλπη και δόξα τω Θεώ, ο δρόμος της χώρας μας άνοιξε διάπλατα», είπε και υποστήριξε πως παρά τα λόμπι που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό ενάντια στην υποψηφιότητα Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να επανεκλεγεί.

    Κάλεσε επίσης όλους να σεβαστούν το αποτέλεσμα λέγοντας: «Η σταθερότητα και η ασφάλειά μας, η εσωτερική ειρήνη και η ηρεμία έτυχαν υπεράσπισης στην κάλπη. Ο δρόμος της χώρας μας έχει ανοίξει διάπλατα. Όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα. Ο κόσμος ενώθηκε εναντίον μας, αλλά αυτό δεν λειτούργησε για το τουρκικό έθνος».

    (ΚΣ)

    [05] Δηλώσεις Ακσενέρ για την εκλογική νίκη Ερντογάν

    Η S?zc? (28.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,aGM-w3G4nsbAA7ZOxAjxBllhYkbkez5SVlmaovDnSEZ8g9IND4Ud01EPJU973R1Z5L8LpDieGT-n97vjgkrWatjzIll7dmffa3GXF1pgQ,,&typo=1) γράφει ότι η πρόεδρος του κόμματος ΙΥΙ Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών ότι η βούληση του έθνους είναι σεβαστή, συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις ευθύνες τους ως κόμμα, σύμφωνα με το δημοκρατικό κράτος δικαίου της Τουρκίας.

    «Μετά από σήμερα, θα ακούσουμε τα αιτήματα του έθνους μας. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ακόμα εδώ. Το κόμμα ?Y? και τα μέλη του είναι εδώ, στο Κοινοβούλιο, στην Τουρκία», δήλωσε η Ακσενέρ και αναφερόμενη στον Ερντογάν πρόσθεσε:

    «Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο κ. Ερντογάν έχει να διδαχθεί πολλά από τα αποτελέσματα των εκλογών. Ελπίζω ότι οι συκοφαντίες και οι προσβολές δεν θα συνεχίσουν να πετούν στον αέρα. Ελπίζω ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με το γεγονός ότι είναι ο πρόεδρος κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα, είτε τον ψήφισαν είτε όχι.

    Ακριβώς όπως και εμείς, θα κάνει έναν ειλικρινή και αντικειμενικό απολογισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εμείς από αύριο θα ερμηνεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο.

    Αν και η ομιλία του στο K?s?kl? δεν ενέπνευσε πολλές ελπίδες σε αυτό το πλαίσιο, καθώς έκανε τους πολίτες που τον χειροκρότησαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό να γιουχάρουν τον κ. Κιλιτσντάρογλου. Αυτό δεν αρμόζει σε έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Ωστόσο, είχαμε την ελπίδα ότι θα έλεγε ‘πού μείναμε’ και θα γινόταν ο πρόεδρος όλων μας, θα συναντώταν με τη λογική για να γίνει οδηγός του πέρα από τα προβλήματα. Ελπίζω αυτή η επαίσχυντη συμπεριφορά να είναι η τελευταία.

    Ελπίζω ότι όλη η Τουρκία θα θυμάται ότι εξελέγη πρόεδρος στην τελευταία του θητεία. Για εμάς το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό, αύριο είναι η πρώτη μέρα, σας ευχαριστώ πολύ, με όλο το σεβασμό».

    (ΙΣ)

    [06] Αρθρογράφος σχολιάζει την μείωση του ποσοστού συμμετοχής στον Β’ γύρο

    Η διαδικτυακή Τ24 (29.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,R8gbaW79kyeXoVArvQRGubXBF-PzycEd8nmN-1I9fBdvjRPMRmPiZo8-Hh8JPYl-HBwmaFGHfWUksl8mfv11xZl0ZSliOm20K-W-eiWbQOTq1N8Q,,&typo=1) δημοσιεύει ανάλυση του Σερτούγ Τσιτσέκ για το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτό μειώθηκε κατά 3,11 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, αφού έπεσε από το 88,08% στο 83,98%.

    Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 55,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ στον δεύτερο γύρο μόλις 53,8 εκατομμύρια, δηλαδή παρατηρήθηκε μια μείωση της τάξης των 1,992.046 ψηφοφόρων.

    Σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για να αναλυθεί το από τους ψηφοφόρους ποιου υποψήφιου πηγάζει αυτή η μείωση, ο αρθρογράφος επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και προσθέτει:

    «Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για την μείωση του ποσοστού συμμετοχής:

    [01] Το γεγονός ότι δεν πήγαν στις κάλπες περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι που ψήφισαν τους Σινά Ογάν και Μουχαρρέμ Ιντζέ στον πρώτο γύρο.

    [02] Το γεγονός ότι δεν πήγε στην κάλπη ένα μέρος των Κούρδων ψηφοφόρων που στήριξαν τον Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο.

    3) Η εκλογική κόπωση που μπορεί να έχει βιώσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που το ενδιαφέρον τους για τις εκλογές είναι στο κατώτατο σημείο».

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι Κιλιτσντάρογλου και Έρντογαν μοιράστηκαν τις εναπομείνασες ψήφους των Ογάν και Ιντζέ, με τον Κιλιτσντάρογλου να λαμβάνει 838 χιλιάδες από αυτές τις ψήφους (59%) και τον Έρντογαν 591 χιλιάδες (41%).

    Το 2,64% των 5.6 μονάδων που απέμειναν από τους υποψήφιους οι οποίοι αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο πήγε στον Έρντογαν και το 2,96 στον Κιλιτσντάρογλου. Ο Κιλιτσντάρογλου αύξησε πιο πολύ τις ψήφους του στον δεύτερο γύρο σε σχέση με τον Έρντογαν. Όμως, αυτή η αύξηση δεν ήταν αρκετή για να κλείσει την διαφορά των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ψήφων. Ενώ στον πρώτο γύρο ο Έρντογαν ήταν μπροστά κατά 2,538,905 ψήφους, αυτή η διαφορά μειώθηκε κατά 250 χιλιάδες ψήφους και έπεσε στα 2,292,180».

    Μείωση της συμμετοχής των Κούρδων

    Σημειώνοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των Κούρδων ψηφοφόρων έπεσε μέχρι και το 65% σε κάποιες περιοχές, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι στον πρώτο γύρο ο Κιλιτσντάρογλου κατετάγη πρώτος στις ακόλουθες 14 περιοχές με την στήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP): A?r?, Ardahan, Batman, Bitlis, Diyarbak?r, Hakkari, I?d?r, Kars, Mardin, Mu?, Siirt, ??rnak, Tunceli και Van.

    Σύμφωνα με τα μη τελικά αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή (ΑΑ), στον δεύτερο γύρο η συμμετοχή σε αυτές τις περιοχές μειώθηκε στα 3,5 εκατομμύρια (ή κατά 254 χιλιάδες ψήφους) από τα 3,8 εκατομμύρια που ήταν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής σε αυτές τις 14 περιοχές ήταν 5,39 μονάδες, σε σύγκριση με 3,11 μονάδες στο σύνολο της Τουρκίας.

    Στον πρώτο γύρο των εκλογών το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις 14 περιοχές ήταν 81,35%, ενώ στον δεύτερο γύρο μειώθηκε στο 75,96%. Στην περιοχή A?r? μάλιστα το ποσοστό αυτό κατήλθε στο 65,93%, ενώ στο Van στο 72,35%.

    Στις εν λόγω 14 περιοχές, το ποσοστό που έλαβε ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να παραμένει υψηλό (άνω του 65%), όμως σε ψήφους μειώθηκε η στήριξη προς αυτόν λόγω της πτώσης του ποσοστού συμμετοχής.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πως αξιολογούν αρθρογράφοι την νίκη Ερντογάν

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (29.05.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,65yyfeAkdykiEHNxwZXifCUDrxSFrVBJToEbNAVggSpK7P02ARNgxZwVTht6SmM7yu964EGTf4rMb4QwcsnJZULwv6N6MAzeZ-zcL1q3fd2ic-cW7tibYOyGpk&typo=1) αναδημοσιεύει σχόλια δημοσιογράφων, σχετικά με την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

    Nagehan Al??, Habert?rk

    «Ο κ. Ταγίπ κέρδισε και ο κ. Κεμάλ έχασε. Ο κ. Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 2023 παρά αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και κόστους ζωής, παρά την πολύ λανθασμένη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, όπως το να καίει δισεκατομμύρια δολάρια για να κρατήσει την τιμή του ξένου νομίσματος χαμηλά, για την οποία θα υποφέρουμε πολύ. Ό,τι κι αν πει κανείς, αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιοφυΐας του Ερντογάν να κερδίζει τις εκλογές. Είναι φυσιολογικό για έναν πολιτικό να κερδίζει τις εκλογές με μια καλή διοίκηση. Ωστόσο, όσον αφορά πολλές παραμέτρους, τα τελευταία 5 χρόνια ήταν γεμάτα από παραδείγματα κακής διακυβέρνησης. Αυτά τα παραδείγματα κακής και ανορθολογικής διακυβέρνησης είναι γνωστά και στους ψηφοφόρους του κόμματος ΑΚΡ και το ΑΚΡ έχει πέσει στο 34%. Ωστόσο, παρά αυτά τα παραδείγματα κακής διακυβέρνησης, ο Ερντογάν κατάφερε να ξεπεράσει το 52% στον δεύτερο γύρο με μια έντιμη και καθαρή εκλογή. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το αποτέλεσμα είναι μια μεγαλύτερη νίκη από το 2014 και το 2018. Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στην τρέχουσα παγκόσμια πολιτική. Δεν είναι σωστό να τη συγκρίνουμε με δικτατορίες όπου οι εκλογές γίνονται για το θεαθήναι. Ο Ερντογάν κέρδισε μια νόμιμη νίκη σε μια έντιμη και καθαρή κάλπη και τα δυτικά κράτη, τα οποία τον αντιπαθούν, τον συνεχάρησαν για αυτή τη δημοκρατική νίκη».

    Rahmi Turan, S?zc?

    «Αυτοί που ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της φτώχειας και της ανομίας στη χώρα έσπρωξαν τα 85 εκατομμύρια του λαού μας (συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων) στην αγκαλιά των επιβολών και των προβλημάτων για άλλα 5 χρόνια! [?] Αυτό το αποτέλεσμα είναι πράγματι μια κατάσταση που πρέπει να αναλυθεί από κοινωνιολόγους και ψυχολόγους. Με το ‘σύστημα του ενός ανδρός’, το οποίο έχει αποκόψει τη χώρα μας από τη Δύση και την έχει σύρει ανάμεσα στις καθυστερημένες φτωχές χώρες, τα προβλήματα που υποφέρουμε εδώ και χρόνια θα συνεχιστούν και η οικονομία δεν θα μπορέσει να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει. [?] Περισσότεροι από τους μισούς αγαπημένους μας πολίτες ψήφισαν για ένα σκοτεινό μέλλον, απορρίπτοντας το φως. Κατά τη γνώμη μου, οι ελπίδες και το μέλλον της χώρας μας, το κοινωνικό κράτος δικαίου, η ελευθερία και η δημοκρατία χάθηκαν με τον Κιλιτσντάρογλου».

    Ahmet Hakan, αρχισυντάκτης της H?rriyet

    «Ο Ερντογάν κέρδισε και πάλι. Η νίκη κάτω από αυτές τις συνθήκες αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον Ερντογάν. Αυτή η νίκη είναι πιο σημαντική από τις προηγούμενες νίκες. [?] Οι ψήφοι του Κιλιτσντάρογλου περιλαμβάνουν τις ψήφους του κόμματος ?Y?, τις ψήφους του HDP, τις ψήφους τεσσάρων μικρών κομμάτων και τις ψήφους του Οζντάγ. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός του CHP ότι ‘Λάβαμε τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία μας’ είναι αυταπάτη. 2014... 2018... 2023... Τίποτα δεν αλλάζει. Είναι πάντα το ίδιο. Πάντα και πάντα. Κατεβαίνουν χωριστά, χάνουν. Κατεβαίνουν μαζί, χάνουν.

    Ali Karahasano?lu, αρχισυντάκτης Yeni Akit

    «Αυτοί που αποκαλούν αυτό το έθνος ‘αδαές’... Αυτοί που θεωρούν αυτό το έθνος ‘αφελές’... Αυτοί που πιστεύουν ότι αυτό το έθνος είναι ‘ανίκανο να δει τα παιχνίδια που παίζονται και τα σχέδια που παίζονται’... Στις 28 Μαΐου. Στην επέτειο του πραξικοπήματος της 27ης Μαΐου 1960 και της εξέγερσης του Γκεζί στις 27 Μαΐου 2013, πήραν την απάντηση που τους άξιζε. Με την προσευχή ότι τα αποτελέσματα θα φέρουν καλό στη χώρα μας, στο έθνος μας και στον ισλαμικό κόσμο».

    Mustafa Karaalio?lu, Karar

    «Οι ψηφοφόροι όχι μόνο έδωσαν στον Ερντογάν άλλα πέντε χρόνια, αλλά κατέστρεψαν και όλα τα όργανα της αντιπολιτευτικής πολιτικής. Αποφασίζοντας να συνεχίσουν με την κυβέρνηση παρά την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, έκριναν επίσης ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Αυτή είναι μια μεγάλη, σκληρή και αποτελεσματική προειδοποίηση. Πρέπει να έχει πολιτικές συνέπειες. Ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε σίγουρα μια νίκη που αξίζει μεγάλης εκτίμησης. Είναι η μεγαλύτερη νίκη της πολιτικής του ζωής. Διότι βγήκε πρώτος με ένα λαμπρό αποτέλεσμα, για το οποίο ακόμη και ο ίδιος πιθανότατα αμφέβαλλε κατά καιρούς, ανατρέχοντας στα τελευταία πέντε χρόνια. Όχι μόνο έγινε ξανά Πρόεδρος, αλλά διατήρησε και το πάνω χέρι στο Κοινοβούλιο. Ένα καλύτερο αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς».

    Mustafa Balbay, Cumhuriyet

    «Τονίσαμε στην αρχή ότι αρχίζει μια νέα εποχή αγώνα. Η εκτίμηση του Κιλιτσντάρογλου χθες το βράδυ θα έχει επίσης απήχηση. Η γενική μας άποψη αποτυπώνεται στις ακόλουθες προτάσεις: Η μεγαλύτερη πολυτέλεια σε αυτό το περιβάλλον είναι η απαισιοδοξία. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια! Είναι απαραίτητο να βρούμε μεθόδους για να κερδίσουμε ευρύτερα τμήματα της κοινής γνώμης. Δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας τα ίδια πράγματα και ανταγωνιζόμενοι υπό τις ίδιες συνθήκες. Όσο ψηλά κι αν είναι τα βουνά, σε κάποια πλευρά υπάρχει δρόμος!»

    K?bra Par, Habert?rk

    «Όσον αφορά το πολιτικό προφίλ, ήταν σαφές από την αρχή ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν θα μπορούσε να πάρει ψήφους από τους δεξιούς ψηφοφόρους που ταλαντεύονται ενάντια στον Ερντογάν. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη ευθύνη για την απώλεια αυτών των εκλογών βαρύνει τον Κιλιτσντάρογλου που επέμενε να είναι υποψήφιος και τη στενή του ομάδα που τον έπεισε ότι θα κέρδιζε. Όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι Temel Karamollao?lu, G?ltekin Uysal, Ali Babacan και Ahmet Davuto?lu, οι οποίοι άφησαν τη Meral Ak?ener μόνη της υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου στο τραπέζι των 6, είναι κυρίως υπεύθυνοι για αυτό το αποτέλεσμα».

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 29 May 2023 - 13:20:33 UTC