Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-04-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αναγκαία η εξεύρεση πόρων για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», λέει ο Τατάρ
  • [02] Χασίπογλου: «Το παράδειγμα του Κοσόβου αποκτά νόημα κάθε μέρα που περνά»
  • [03] Τζιαντάν: «Είναι η ώρα για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών»
  • [04] Συζήτηση του «οικονομικού πρωτοκόλλου» σε συνάντηση Γιλμάζ ? Φεϊζίογλου
  • [05] Συμμετοχή λεγόμενου υπουργού σε συνέδριο ορθοπεδικής τουρκόφωνων χωρών
  • [06] Έρχουρμαν: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι ξεκάθαρες»
  • [07] Έσοδα ενός δισεκατομμυρίου τουρκικών λιρών από το παράνομο αεροδρόμιο
  • [08] Στοιχεία για αφίξεις και αναχωρήσεις
  • [09] Ανοδική τάση στον τουρισμό υποδηλώνουν τα στοιχεία
  • [10] Πρώτο κόμμα το CTP στα κατεχόμενα, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ουδέποτε θα αποδεχθεί διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό η Τουρκία
  • [03] Επαφές Φιντάν στο Κατάρ ? Συνάντηση με Χαμάς

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αναγκαία η εξεύρεση πόρων για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», λέει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (17.04.24 brtk.net), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) συναντήθηκε χθες με τον «πρόεδρο» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που συστάθηκε από την «τουρκοκυπριακή ένωση δικηγόρων», Οζγκούλ Όζγιγιτ (Ozkul Ozyigit) και με αντιπροσωπεία που τον συνόδευε.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της «διεθνώς αναγνωρισμένης επιτροπής ακίνητης περιουσίας (ΕΑΠ)», όπως τη χαρακτήρισε, για την αντιμετώπιση των περιουσιακών προβλημάτων στο Κυπριακό και τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι πόροι για την εκπλήρωση του καθήκοντός της και την άμεση ανταπόκριση στις αιτήσεις που υποβάλλονται.

    Αναφέροντας ότι πάντα παρακολουθούσε στενά το έργο της «επιτροπής» όταν ήταν «πρωθυπουργός», ο Τατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως «πρόεδρος», συναντούσε συνεχώς την «πρόεδρο της επιτροπής», Νοβπέρ Φερίτ Βεχτσί (Novber Ferit Vechi) και συνεργαζόταν με την «σύμβουλο νομικών υποθέσεων της προεδρίας», Σουλέν Καραμπατζιάκ (Sulen Karabacak) για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

    «Πρόθεσή μας, είναι να κάνουμε την επιτροπή ακίνητων περιουσιών, η οποία είναι αποτελεσματική, να λειτουργήσει περισσότερο», δήλωσε ο Τατάρ, σημειώνοντας ότι υπάρχει αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή περιουσιών αναλόγως των «όρων του νόμου της επιτροπής».

    Αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι άφησαν χιλιάδες στρέμματα περιουσιών στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, και σε αντάλλαγμα έλαβαν περιουσίες ίσης αξίας στο «βορρά», ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποποιήθηκαν τις περιουσίες ίσης αξίας που έλαβαν.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα περιουσιών στην «ΤΔΒΚ» που έχουν τύχει αποποίησης υπέρ του «κράτους», ο Ταταρ δήλωσε: «Μια μέρα, αυτές οι περιουσίες θα αξιολογηθούν στην επιτροπή και θα ανταλλαχθούν».

    Επαναλαμβάνοντας ότι πλέον δεν αποδέχονται λύση στη βάση ομοσπονδίας και ότι η «νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι μια συμφωνία βασισμένη στη συνεργασία δύο κρατών», ο Τατάρ δήλωσε ότι το περιουσιακό πρόβλημα θα λυθεί με ανταλλαγή, επιστροφή ή αποζημιώσεις και υποστήριξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ολική (global) ανταλλαγή, όπως πρότεινε στο παρελθόν ο Ραούφ Ντεντκτάς.

    Αναφέροντας ότι «η εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΤΔΒΚ είναι σημαντική και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη διατήρησή της», ο Τατάρ συνεχάρη τον «πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής» για το έργο τους και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ανάδειξη του «θεσμού».

    Με τη σειρά του, ο Όζγιγιτ αναφέρθηκε στη σημασία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» και υποστήριξε ότι εξηγούν τη σημασία αυτή σε κάθε πλατφόρμα.

    (ΑΚ)

    [02] Χασίπογλου: «Το παράδειγμα του Κοσόβου αποκτά νόημα κάθε μέρα που περνά»

    Η K?br?s (18.04.24) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου (Oguzhan Hasipoglu) συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο εκπροσωπώντας τη λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του UBP, ο Χασίπογλου δήλωσε πως ένα από τα σημαντικά θέματα στη Γενική Συνέλευση ήταν η ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η έκθεση του Ιταλού Βουλευτή Fassino για την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

    Ο Χασίπογλου ανέφερε ότι είναι σημαντική για την «ΤΔΒΚ» η διαδικασία και η ψηφοφορία για το Κόσοβο και υποστήριξε ότι το παράδειγμα του Κοσόβου αποκτά νόημα καθημερινά και για την «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του.

    Υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο ανακήρυξε την «ανεξαρτησία» του στις 17 Φεβρουαρίου 2008, ο Χασίπογλου σημείωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η εν λόγω ανακήρυξη δεν ήταν αντίθετη με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    «Επιπλέον, επειδή συνεχίζονταν οι συνομιλίες για ομοσπονδία εκείνη την περίοδο, η ελληνοκυπριακή διοίκηση συμπεριέλαβε στο ψήφισμα την φράση ότι δεν αποτελεί παράδειγμα για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ», ανέφερε.

    Ο Χασίπογλου είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είχε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις βουλευτών από άλλες χώρες σε σχέση με το γιατί το Κόσοβο πρέπει να ενταχθεί στο Συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το Κόσοβο έλαβε την στήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει η έγκριση των δύο τρίτων των ηγετών των 46 κρατών μελών στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου για να καταστεί τελεσίδικη η ένταξη του Κοσόβου, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξαν ότι δεν υπερισχύουν των αρχών και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό κριτήριο για το Συμβούλιο είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης (self-determination) των κατοίκων του Κοσόβου, η ύπαρξη δικού τους πληθυσμού και η κυριαρχία τους στα εδάφη τους. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στα δικαιώματα του λαού του Κοσόβου και να επωφεληθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την εγγύηση της δικαιοσύνης. Με έναυσμα την πραγματικότητα ότι αυτές οι απόψεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν πιο πολύ τα κινήματα ανεξαρτησίας, οι Σέρβοι και οι Έλληνες βουλευτές της νότιας Κύπρου μίλησαν για το θέμα και ανέφεραν ότι η ψήφος τους είναι αρνητική».

    Ο Χασίπογλου συνέχισε λέγοντας ότι μια εξέλιξη που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα ψήφισε διαφορετικά από την Κυπριακή Δημοκρατία και παρείχε πλήρη στήριξη στην ένταξη του «ανεξάρτητου Κοσόβου» στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Ο Χασίπογλου έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην εισηγήτρια για το θέμα του Κοσόβου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και βουλευτές που αντιτίθεντο στην ένταξη του Κοσόβου εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αυτή η απόφαση θα στηρίξει τις αποσχιστικές συμπεριφορές «κρατών» όπως η ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι η αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ» και οι 18 βουλευτές από την Τουρκία στήριξαν την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Χασίπογλου είπε ότι μετά την ψηφοφορία ο «πρωθυπουργός» του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι (Albin Kurti) τούς ευχαρίστησε για την στήριξη και τούς κάλεσε σε δεξίωση λέγοντας ότι η τουρκική κοινότητα στη «χώρα» του διαδραματίζει σημαντικό και θετικό ρόλο στην ιστορία του Κοσόβου.

    Ο Χασίπογλου ανέφερε ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη στον Κούρτι επισημαίνοντας ότι είναι τυχεροί οι κάτοικοι του Κοσόβου, διότι ο Φιλανδός μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις με τους Σέρβους, είχε λάβει μια «θαρραλέα απόφαση» δηλώνοντας ότι κατέρρευσαν οι συνομιλίες για ομοσπονδία.

    «Αυτή η διαπίστωση έφερε το τέλος των συνομιλιών ανοικτού τέλους και με χωρίς αποτέλεσμα και άνοιξε τον δρόμο της ανεξαρτησίας και της αυτοδιοίκησης του Κοσόβου», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τζιαντάν: «Είναι η ώρα για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (18.04.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι o «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Αρμαγάν Τζιαντάν (Armagan Candan), συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και μίλησε στην Επιτροπή για Πολιτικές Υποθέσεις.

    Παίρνοντας το λόγο στην Πολιτική Επιτροπή, όπου συζητήθηκε η έκθεση για την Κύπρο, ο Τζιαντάν τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο νησί και αυτή τη φορά να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα.

    Όπως ανέφερε, την ίδια περίοδο που πραγματοποιήθηκε ο διορισμός της προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar και επιταχύνθηκαν οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους, σημειώθηκε επίσης μια προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε θετικά μηνύματα στην Τουρκία και μια ισχυρή έκκληση για το Κυπριακό.

    Ο Τζιαντάν συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Όζγκιούρ Οζέλ (Ozgur Ozel), στον οποίο και μετέφερε τις απόψεις του CTP σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τους Τουρκοκύπριους που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην Τουρκία και τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Οζγκιούρ Οζέλ συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας Σοσιαλιστών/Δημοκρατών/Πρασίνων, μέλος της οποίας είναι το CTP, και πραγματοποίησε ομιλία με αναφορά και στο Κυπριακό.

    Σημειώνεται επίσης ότι το ψήφισμα που συνιστά την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο της ΚΣΣΕ, και ότι η τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσόβου, θα ληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    (ΑΚ)

    [04] Συζήτηση του «οικονομικού πρωτοκόλλου» σε συνάντηση Γιλμάζ ? Φεϊζίογλου

    Η K?br?s (18.04.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου (Metin Feyzioglu) συναντήθηκε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Y?lmaz) στην Άγκυρα.

    Με ανάρτηση του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Φεϊζίογλου ανέφερε το εξής: «Έκανα μια ολοκληρωμένη παρουσίαση στον Αντιπρόεδρό μας κ. Τζεβντέτ Γιλμάζ για τις εργασίες που συνεχίζουμε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας Τουρκίας - ΤΔΒΚ. Τον ευχαριστώ πολύ για τη συνάντηση».

    (ΙΣ)

    [05] Συμμετοχή λεγόμενου υπουργού σε συνέδριο ορθοπεδικής τουρκόφωνων χωρών

    Η K?br?s (18.04.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός υγείας, Δρ Χακάν Ντιντσγιουρέκ (Hakan Dincyurek) συμμετείχε στο Συνέδριο Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας των τουρκόφωνων χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν και πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία, αναφέροντας ότι είναι πολύ ευτυχής που θα φιλοξενήσει στην «ΤΔΒΚ» τη μελλοντική συνάντηση του Συλλόγου Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας των τουρκόφωνων χωρών.

    Ο Ντιντσγιουρέκ είπε ότι το κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η ενότητα στη γλώσσα, τις ιδέες, την εργασία και τους νέους ορίζοντες και πρόσθεσε ότι αυτό έχει σημασία όχι μόνο στον τομέα της επιστήμης, αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών.

    Ανέφερε ότι η γλώσσα είναι μια δύναμη που εξασφαλίζει την ενότητα και την αλληλεγγύη και τόνισε τη σημασία της τουρκική γλώσσας.

    (ΙΣ)

    [06] Έρχουρμαν: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι ξεκάθαρες»

    Η K?br?s (18.04.24) γράφει ότι o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι δυστυχισμένη, ότι «αυτοί που διοικούν τη χώρα δεν νοιάζονται πραγματικά για τη χώρα» και ότι τη «χώρα» κυβερνά μια νοοτροπία από την οποία πρέπει να απαλλαγούν το 2024.

    «Είναι απαραίτητο να συγκεντρώσουμε την κοινωνική αντιπολίτευση γύρω από αυτή την απόφαση», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radyo May?s στα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έρχουρμαν είπε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι ξεκάθαρες.

    «Είναι πολύ σαφές ότι αν πρόκειται να υπάρξει λύση σε αυτή τη χώρα, αυτή θα είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα», δήλωσε ο Έρχουρμαν, τονίζοντας ότι αυτό είναι ξεκάθαρο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

    (ΑΚ)

    [07] Έσοδα ενός δισεκατομμυρίου τουρκικών λιρών από το παράνομο αεροδρόμιο

    Η K?br?s (18.04.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών του κατοχικού καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί μίλησε σε πάνελ που διοργάνωσε το παράνομο πανεπιστήμιο επιστημών Κύπρου με θέμα «Εξελίξεις στις αερομεταφορές της ΤΔΒΚ και προβλήματα που αντιμετωπίζονται».

    Λέγοντας ότι το σημαντικότερο έργο στον τομέα των αερομεταφορών είναι η ολοκλήρωση και η λειτουργία του νέου τερματικού σταθμού και του διαδρόμου προσγείωσης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο Αρικλί υποστήριξε ότι διαθέτουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή και πρόσθεσε: «Το αεροδρόμιο Ερτζιάν είχε ζημιές ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο πριν από την ιδιωτικοποίηση. Σήμερα, το νέο αεροδρόμιο αποφέρει ετήσιο εισόδημα 1 δισεκατομμύριο ΤΛ [περίπου 28,8 εκατομμύρια ευρώ]».

    Ανέφερε ότι το 52% κάθε τιμολογίου που εκδίδεται παραμένει στο «κράτος» και ότι ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια δολάρια τα χρήματα που εισήλθαν στα ταμεία του κατοχικού καθεστώτος χάρη στο αεροδρόμιο μετά την ιδιωτικοποίηση.

    Αναφορικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο παράνομο αεροδρόμιο, ο Αρικλί υποστήριξε ότι «τα αεροδρόμια είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί και οι ελλείψεις τους ξεπερνιούνται με την πάροδο του χρόνου», και πρόσθεσε ότι και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει τεθεί σε λειτουργία, αλλά εξακολουθεί να έχει ελλείψεις.

    Επιπρόσθετα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «T&T Αεροδρόμιο Ερτζάν», Σερχάτ Οζτσελίκ (Serhat Ozcelik) δήλωσε ότι η δυναμικότητα του νέου αεροδρομίου μπορεί να αυξηθεί και να εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια επιβάτες.

    Πρόσθεσε ότι το νέο κτίριο του τερματικού σταθμού και ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης εξυπηρετούνται επί του παρόντος με όλες τις τεχνολογικές υποδομές ολοκληρωμένες.

    (ΙΣ)

    [08] Στοιχεία για αφίξεις και αναχωρήσεις

    Η Vatan (18.04.24) γράφει ότι το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου εξυπηρέτησε συνολικά 827 αεροσκάφη και 129.187 επιβάτες σε 10 ημέρες μεταξύ 5 Απριλίου 2024 και 14 Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της γιορτής του Ραμαζανιού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας λειτουργίας και εκμετάλλευσης T&T, η μέγιστη κίνηση στο αεροδρόμιο σημειώθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου, με 95 αεροσκάφη και 15 χιλιάδες 22 επιβάτες.

    Σύμφωνα με τα 10ήμερα στοιχεία επιβατικής και αεροπορικής κίνησης για την εβδομάδα της γιορτής του Ραμαζανιού, το «αεροδρόμιο» εξυπηρέτησε 414 αεροσκάφη που αφίχθηκαν και 413 αεροσκάφη που αναχώρησαν, καθώς και 63.682 επιβάτες που ήρθαν και 65.500 επιβάτες που έφυγαν από τα κατεχόμενα.

    (ΙΣ)

    [09] Ανοδική τάση στον τουρισμό υποδηλώνουν τα στοιχεία

    Η Halk?n Sesi (18.04.24, halkinsesikibris.com) γράφει ότι ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που διέμειναν σε ξενοδοχεία στις κατεχόμενες περιοχές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 52% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 και έφτασε τις 140 χιλιάδες 465. Κατά τους 2 πρώτους μήνες του 2024, ο αριθμός των αλλοδαπών υπηκόων που διέμειναν σε ξενοδοχεία αυξήθηκε μόνο κατά 2,31% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος για το πρώτο δίμηνο του 2024, το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία αυξήθηκε στο 31,3%. Το ποσοστό αυτό ήταν 24,5% το 2022.

    Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του «τμήματος τουρισμού και προγραμματισμού», ο συνολικός αριθμός των Τούρκων και άλλων ξένων υπηκόων που διέμειναν σε τουριστικές εγκαταστάσεις τους 2 πρώτους μήνες του 2024 ήταν 167 χιλιάδες 413 άτομα, ενώ για το 2023 είχαν καταγραφεί 118 χιλιάδες 688 διαμονές.

    Ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων αυξήθηκε κατά 52% και ανήλθε στις 140 χιλιάδες 465, ενώ ο αριθμός των ξένων υπηκόων αυξήθηκε μόνο κατά 2,31% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

    «Δεν θέλουμε τουρίστες που θα έρθουν για το καζίνο»

    Εξάλλου, ο Ορχάν Τολούν (Orhan Tolun), πρόεδρος της «ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων», δήλωσε ότι θέλουν περισσότερους τουρίστες, αλλά να είναι τουρίστες που θα βγουν για βόλτα, θα κάνουν καταδύσεις, θα επισκεφθούν τα αξιοθέατα και θα δείξουν ενδιαφέρον για τον πολιτισμό της «χώρας», και όχι τουρίστες που θα έρθουν για το καζίνο».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου σταθμού Bayrak, ο Τολούν ανέφερε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Μεσογείου, ωστόσο δεν αξιοποίησαν καλά αυτή την ευκαιρία όπως η νότια Κύπρος [Σημ. Μτφ.: όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία] και η Ελλάδα, και ισχυρίστηκε ότι τους περιορίζουν τα «εμπάργκο».

    Πρόσθεσε δε ότι έχουν από τις πιο ωραίες διαδρομές και μονοπάτια πεζοπορίας, εντούτοις τα κατασκευαστικά και οδικά έργα στην κατεχόμενη Κερύνεια δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις και έχουν κλείσει αρκετά ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον τουρισμό αυτού του είδους.

    (ΙΣ)

    [10] Πρώτο κόμμα το CTP στα κατεχόμενα, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας

    Η διαδικτυακή Bugun K?br?s (17.04.24 bugunkibris.com) γράφει ότι η Μινέ Γιουτζέλ (Mine Yucel), Διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για τη Μετανάστευση, την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα (CMIRS), μοιράστηκε στο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον πίνακα που δείχνει τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2024 στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή», το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) αναδεικνύεται πρώτο με 28,42%, ενώ ο κύριος «εταίρος της κυβέρνησης», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 27,55%.

    Αν και υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, η διαφορά με τα άλλα κόμματα είναι αξιοσημείωτη, όπως αναφέρεται.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό ψήφων του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο θεωρείται ως το τρίτο κόμμα, είναι 4,12%, ενώ το ποσοστό ψήφων του τέταρτου κόμματος, του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), είναι 3,47%.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, το οποίο ανέρχεται στο 11,28%, είναι ένα ποσοστό που είναι σχεδόν ίσο με το σύνολο του ποσοστού που εξασφαλίζουν τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός του CTP και του UBP.

    Το γράφημα που δημοσιεύει η εφημερίδα δίνει στα κόμματα τα εξής ποσοστά, σύμφωνα με την έρευνα:

    «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διενεργούνταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;»

    Kόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 27.55%

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 28,42%

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 4.12%

    Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP): 0.22%

    Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP): 0.22%

    Κόμμα του Λαού (HP): 1.95%

    Κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων-YDP): 3.04%

    Δρόμος Ανεξαρτησίας: 0.65%

    Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) : 3,47%.

    Μεικτή ψήφος: 12.15%

    Αναποφάσιστοι: 6.94%

    Δεν ψηφίζω: 11.28%

    (AK)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ουδέποτε θα αποδεχθεί διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό η Τουρκία

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ουδέποτε θα αποδεχθεί μια προσέγγιση που διασυνδέει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό. Με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του (18.04.24, mfa.gov.tr) το υπουργείο σχολιάζει τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου, χαρακτηρίζοντάς τα ως «άλλο ένα παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις».

    Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις για τις εισηγήσεις της κοινής ανακοίνωσης αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που ετοιμάστηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Χοσέ Μπορέλ, παρά το γεγονός ότι τονίζει πως είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία. Προσθέτει και τα εξής:

    «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση η οποία διασυνδέει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το κυπριακό ζήτημα. Είναι αναγκαίο να εγκαταλειφθεί μια αντίληψη, η οποία υποβιβάζει στο κυπριακό ζήτημα τις πολυδιάστατες σχέσεις. Τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα, ούτε και σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

    Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην ένταξη στην ΕΕ. Όμως, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Στην προσεχή περίοδο θα επανεξατάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και την ευρύτητα των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Με τις τουρκικές δυνάμεις της εποχής του ελληνοτουρκικού πολέμου παρομοίασε τη Χαμάς ο Έρντογαν

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (17.04.24 aa.com.tr) μεταδίδει την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην κοινοβουλευτική ομάδα το κόμματός του στην οποία παρομοίασε τη Χαμάς με τις ένοπλες ομάδες Τούρκων ατάκτων στρατιωτών (Κuva-yi milliye) κατά τα πρώιμα στάδια του ελληνοτουρκικού πολέμου στη Μικρά Ασία.

    O Έρντογαν ανέφερε τα εξής:

    «Το λέω πολύ ξεκάθαρα εδώ: Η Χαμάς είναι ακριβώς αυτό που ήταν η Kuva-yi milliye στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι το να λέμε αυτό έχει ένα τίμημα. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να φωνάξουμε την αλήθεια. Όμως, ας το καταλάβει όλος ο κόσμος: Δεν θα υποκύψουμε στις απόπειρες δολοφονίας σας, ούτε στις απόπειρες πραξικοπήματος σας, ούτε στις οικονομικές σας επιθέσεις, Ακόμα κι αν μείνω μόνος μου ως Ταγίπ Έρντογαν θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα και να είμαι η φωνή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού [...] Έχουν ήδη ξεπεράσει τον Χίτλερ. Ενάντια σε όσους παραβλέπουν τον θάνατο 14 χιλιάδων αθώων παιδιών και προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Ισραήλ λέγοντας 'η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση', υποστηρίζουμε τον αγώνα της Παλαιστίνης για ανεξαρτησία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ορισμένα από τα βήματά μας ενδέχεται να μην είναι ορατά. Ίσως να μην είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε μερικά από αυτά που κάνουμε. Ωστόσο, όσοι βγαίνουν και αμφισβητούν την ευαισθησία μας απέναντι στην Παλαιστίνη, αργά ή γρήγορα θα ντροπιαστούν, και θα δουν τι αδικία έχουν διαπράξει στην ιστορία. Χαιρετίζω ολόψυχα τη Γάζα, όλη την Παλαιστίνη και την ένδοξη αντίσταση της Παλαιστίνης για την ανεξαρτησία».

    Χαμάς: «Είμαστε περήφανοι για τα λόγια του Έρντογαν»

    Στο μεταξύ, η Χαμάς επαίνεσε το γεγονός ότι Έρντογαν υπερασπίζεται τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση, και ελευθερία στη γη του, τη στάση που κράτησε και τις δηλώσεις που έκανε για αυτό το θέμα.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η οργάνωση λίγο μετά την ομιλία Έρντογαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ, αναφέρονται τα εξής: «Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του Προέδρου της αδελφής χώρας Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, στον αγώνα του για τον παλαιστινιακό λαό να σώσει την ελευθερία και τη γη του».

    Στη συνέχεια των δηλώσεων της Χαμάς αναφέρονται τα εξής: «Οι τολμηρές δηλώσεις και οι έντιμες θέσεις του Προέδρου Ερντογάν ενσαρκώνουν την ιστορική και μοναδική θέση του αδελφού τουρκικού λαού. Ο λαός μας θα απομνημονεύσει αυτές τις δηλώσεις ως μια γενναία φωνή στη στάση του απέναντι στο λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας και στον αγώνα του να υποστηρίξει το δικαίωμα του λαού μας να απελευθερώσει τα εδάφη του, να επιστρέψει εκεί και να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

    (ΓΜ)

    [03] Επαφές Φιντάν στο Κατάρ ? Συνάντηση με Χαμάς

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV (17.04.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ντόχα, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed bin Abdurrahman Al Sani.

    Κατά τη κοινή διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή τους, ο Φιντάν ανέφερε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή με τον ομόλογό του, και είπε: «Είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα να μετατραπούν σε περιφερειακή σύγκρουση και είχαμε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και εξάπλωσης. [...]

    Πρώτα απ' όλα, το διεθνές δίκαιο είναι δεσμευτικό για όλους. Το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

    Δεύτερον, είναι προφανές ότι ο [ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν] Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει την περιοχή μας σε πόλεμο προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Όσοι υποστηρίζουν τον Νετανιάχου άνευ όρων και προϋποθέσεων πρέπει επειγόντως να επανεξετάσουν τη στάση τους.

    Τρίτον και πιο σημαντικό, η βία και ο διωγμός από το Ισραήλ στη Γάζα βρίσκεται στη ρίζα αυτών των γεγονότων. Θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε το Ισραήλ, ούτε το Ιράν είναι το θύμα αυτή τη στιγμή. Το θύμα είναι ο λαός της Γάζας».

    Ο Φιντάν σημείωσε ότι στις συνομιλίες τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους για τον όγκο εμπορίου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

    Επισημαίνοντας ότι η συμφωνία εμπορικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα δημιουργήσει μια σημαντική δυναμική για την επίτευξη των στόχων στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα συμβάλει στο εμπόριο με το Κατάρ.

    Συνάντηση με Χανίγιε

    Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Heniyye και την αντιπροσωπεία του, ο Φιντάν δήλωσε ότι είχαν 3ωρη συνάντηση με τον Heniyye, στην οποία επικεντρώθηκαν σε διάφορα θέματα, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για την εν εξελίξει κατάπαυση του πυρός.

    Ο Φιντάν σημείωσε, επίσης, ότι είχαν μια εντατική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ποια είναι η προοπτική και η θέση της Χαμάς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και πώς αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση, και δήλωσε τα εξής:

    «Βλέπουμε ότι πολλοί παράγοντες, ιδιαίτερα στη Δύση, οι οποίοι συμπαθούν αυτή την ιδέα και θέλουν να την υποστηρίξουν, έχουν ανησυχίες για τη Χαμάς. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η ισραηλινή προπαγάνδα για τη Χαμάς, ιδιαίτερα οι προσπάθειες να χαρακτηριστεί η Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση όπως η DAESH, αντί να την παρουσιάσει ως ένα εθνικό κίνημα αντίστασης, έχει δυστυχώς βρει υποστήριξη στη Δύση και σε ορισμένους παράγοντες της διεθνούς κοινής γνώμης. Στις συναντήσεις μας με τη Χαμάς, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την ανάγκη να εκφράσουν με σαφήνεια τι είδους απόψεις έχουν, τι είδους προσδοκίες έχουν, ιδίως στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών, της λύσης που οδηγεί σε ένα παλαιστινιακό κράτος, προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιες αντιλήψεις».

    (ΙΣ)

    [04] Ομιλία του Οζέλ σε σύνοδο του ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο

    H Cumhuriyet (17.04.24 cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ παρέστη στην εαρινή σύνοδο της Ομάδας των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο.

    Ο Οζέλ μετέβη στο Στρασβούργο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC) της ΚΣΣΕ, Φρανκ Σβάμπε, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα του CHP, Σελίν Σαγιέκ Μποκέ, την Αναπληρώτρια Πρόεδρο Γκιοκτσέ Γκιοκτσέν και τους βουλευτές Αϊσού Μπάνκογλου και Γιουνούς Εμρέ .

    Σε ομιλία του στη σύνοδο, ο Οζέλ είπε ότι η άποψη του CHP για το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει παρεκκλίνει από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εγκρίθηκε στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου.

    «Ως ιδρυτικό κόμμα της χώρας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είμαστε ένα κόμμα που έχει υιοθετήσει την αρχή της προστασίας και της ανάπτυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, που είναι ο κύριος σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε ο Οζέλ.

    Δήλωσε επίσης ότι το CHP διαθέτει πολύ πολύτιμα στελέχη, μέλη του κοινοβουλίου που υπηρέτησαν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρόσθεσε ότι «από εδώ και στο εξής, θα αυξήσουμε αυτές τις επαφές».

    «Είμαστε συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»

    Ο Οζέλ αναφέρθηκε επίσης στα θέματα δικαιωμάτων της γυναίκας, λέγοντας ότι:

    «Είμαστε συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για μια κοινωνική τάξη στην οποία οι γυναίκες προστατεύονται από τη βία και αποτελούν μέρος της κοινωνίας με ισότητα. Είμαστε συμβαλλόμενο μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εγγυημένα για όλους. Υποστηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νέων. Η πλευρά μας είναι ξεκάθαρη. Από τη διαδρομή που δείχνει το ιδρυτικό μας προσωπικό. Είμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας και του νεωτερισμού».

    Κλείνοντας, ο Οζέλ αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη λέγοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα που απειλούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του λαού και των δημοκρατιών μας. Η ακροδεξιά ιδεολογία δυναμώνει σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης και τα ανερχόμενα ακροδεξιά κινήματα και τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν τη δυνατότητα να ξεθάψουν επιβλαβείς ιδεολογίες που έχουμε θάψει στις σελίδες της ιστορίας».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 18 April 2024 - 12:12:45 UTC