Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 86/2024 03-07.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν θα υποχωρήσουν από την πολιτική τους θα αναφέρει ο Τατάρ στην Holguin
  • [02] Βήματα για άρση της «απομόνωσης» ζήτησε από την ΟΙΣ στην Γκάμπια ο Τατάρ
  • [03] Επαφές Τατάρ στη Γκάμπια - Συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της χώρας
  • [04] Τις τελευταίες της επαφές θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο η Holguin αυτή τη βδομάδα
  • [05] Δηλώσεις Ερτουρούλογλου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
  • [06] Απαράδεχτη χαρακτηρίζει ο Ερτογρούλογλου την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ
  • [07] Δείπνο Τορέ με Ρώσο Γερουσιαστή στην Αττάλεια
  • [08] Στις 825 χιλιάδες ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ο «δήμαρχος» Κερύνειας
  • [09] Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» αναφορικά με αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
  • [10] Αρθρογράφος καταγγέλλει περιβαλλοντική καταστροφή σε παραλιακή περιοχή
  • [11] Αρνείται το λεγόμενο ΥΠΕΞ ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά
  • [12] Ουστέλ: «Διευρύνεται ο δρόμος στο οδόφραγμα στο Πέργαμος»
  • [13] Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή αποθηκών ψύξης εσπεριδοειδών στη Μόρφου
  • [14] Δήλωση Ελτσίλ για μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους
  • [15] Στο σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία εμπλέκεται ο δημοσιογράφος Σεφά Καραχασάν
  • [16] Πληροφορίες για παρατυπίες και πλαστά πτυχία και για άλλα «πανεπιστήμια»
  • [17] Συγχώνευση πολιτικών κομμάτων εποίκων
  • [18] Δεν προεδρεύει πλέον το κατοχικό καθεστώς στο GHTC
  • [19] Αύξηση 5,92% στον μηνιαίο πληθωρισμό Απριλίου και 95,60% στον ετήσιο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Φιντάν ? Cuellar στην Άγκυρα
  • [02] Γκιουλερ: «Η Τουρκία έφερε την ειρήνη και στις δυο πλευρές του νησιού»
  • [03] Μετατράπηκε σε τζαμί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Φιντάν: «Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενεργήσει ενωμένος κατά του εμπάργκο στην ΤΔΒΚ»
  • [05] Η Τουρκία διέκοψε κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ
  • [06] Δηλώσεις Ερντογάν μετά το υπουργικό: «Θα αναπτύξουμε την Τουρκία σε κάθε τομέα»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν θα υποχωρήσουν από την πολιτική τους θα αναφέρει ο Τατάρ στην Holguin

    H K?br?s (07.05.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη νέα πολιτική τους την οποία ακολουθούν σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι αυτό θα διαβιβάσει στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar με την οποία θα συναντηθεί εντός της τρέχουσας βδομάδας.

    Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Γκάμπια όπου συμμετείχε στις εργασίες της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό ενόσω δεν γίνεται αποδεχτό το «ισότιμο διεθνές καθεστώς», η «κυριαρχία» και το «κράτος» του τουρκοκυπριακού «λαού» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να αυξήσουν τη διεθνή ορατότητα της «ΤΔΒΚ» τις οποίες καταβάλλουν στη βάση της «νέας πολιτικής».

    Αναφερόμενος στη σύνοδο της Ισλαμικής στην Γκάμπια, ο Τατάρ είπε ότι εκπροσώπησαν τον τουρκοκυπριακό «λαό» με τον καλύτερο τρόπο και ήταν μια επιτυχημένη σύνοδος κορυφής.

    Ακολούθως ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γκάμπια και τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία, επισημαίνοντας ότι η ΟΙΣ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο μετά τον ΟΗΕ και υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι η «ΤΔΒΚ» συμμετέχει σε αυτήν με το καθεστώς του παρατηρητή.

    «Είδαμε ένα συγκινητικό ενδιαφέρον, πήραμε τη θέση μας ως κράτος σε κάθε είδους πρωτόκολλο», υποστήριξε προσθέτοντας ότι κατά τη σύνοδο κορυφής εξήγησαν τις «αδικίες, την απομόνωση και την ελληνοκυπριακή καταπίεση», κατά την έκφρασή του, και ζήτησαν στήριξη για άρση της «απομόνωσης».

    Σημείωσε ότι ανέφεραν πως αυτά τα «εμπάργκο» είναι απάνθρωπα αυτή την εποχή και πως παράλληλα με τη στήριξη που ζήτησαν για άρση τους, εξέφρασαν και την επιθυμία να αναπτύξουν σχέσεις σε όλους τους τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.

    Ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα τους σε όλες τις διαδικασίες και ότι τούς παρείχε στήριξη για αναβάθμιση του καθεστώτος του «κράτους» και να καταγραφεί κάθε συνάντηση.

    «Ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη, κάναμε τη φωνή της ΤΔΒΚ και του λαού μας να ακουστεί, τους εκπροσωπήσαμε», ανέφερε.

    Είπε ότι κατά τη σύνοδο συζητήθηκαν εκτενώς οι επιθέσεις στη Γάζα και υποστήριξε ότι η τύχη του τουρκοκυπριακού λαού που υπέστη τις ίδιες επιθέσεις ήταν η Τουρκία και προσκάλεσε τους αξιωματούχους του ΟΙΣ στις φετινές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να πάρει η «ΤΔΒΚ» τη θέση της σε διεθνείς οργανισμούς και να αναβαθμιστεί το καθεστώς της, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αποτελεί επιτυχία και σταθερότητα το γεγονός ότι η «ΤΔΒΚ» στέκεται όρθια παρά τους πολέμους στην περιοχή και διατηρεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την ηρεμία της.

    Υποστήριξε ότι στόχος είναι η συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειας και για τον λόγο αυτό είναι ορθή η νέα πολιτική στη βάση των δύο κρατών στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Holguin στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, ο Τατάρ είπε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες όμως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για ομοσπονδιακή λύση και πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει ξανά στην Holguin τη «νέα πολιτική» του.

    «Δεν υπάρχει αλλαγή ή βήμα πίσω από τη νέα πολιτική», ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία διεξάγεται σε αρμονία με την Τουρκία, ότι οι διαπραγματεύσεις α μπορούσαν να αρχίσουν στη βάση της νέας πολιτικής και ότι αναλώθηκε η λύση στη βάση της ομοσπονδίας.

    Κατέληξε λέγοντας ότι συνεχίζεται απαράλλακτη η νέα πολιτική και ότι θα συνεχίσουν να το εξηγούν αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Βήματα για άρση της «απομόνωσης» ζήτησε από την ΟΙΣ στην Γκάμπια ο Τατάρ

    H K?br?s (06.05.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» δεν φείδεται προσπαθειών για να συμβάλλει στις δραστηριότητες και τις συνόδους της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και ότι φιλοξένησε τρεις φορές τέτοιες δραστηριότητες, το 2008, το 2011 και το 2014.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, σε ομιλία στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΟΙΣ στην Γκάμπια, ο Τατάρ είπε ότι θα νιώσουν περήφανοι να φιλοξενήσουν και στο μέλλον δραστηριότητες της ΟΙΣ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γκάμπια Adana Barrow και τον Γενικό Γραμματέα της ΟΙΣ Hissein Brahim Taha για το ενδιαφέρον που επέδειξαν στην αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Γκάμπια για τον θάνατο του πρώην Αντιπροέδρου της χώρας, Badara Alieu Joof, ο οποίος είχε επισκεφθεί την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου τον Νοέμβριο του 2022 και συναντήθηκε μαζί του.

    Ευχαριστώντας τα μέλη της ΟΙΣ για τις αποφάσεις που έλαβαν σε σχέση με τον τερματισμό της απομόνωσης που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη θα γίνουν γρήγορα και συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της άρσης της «απομόνωσης».

    Σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω σε έναν οδικό χάρτη με τον ΓΓ της ΟΙΣ και τα κράτη μέλη για αύξηση της συνεργασίας με την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η επίσκεψη ανώτατων αξιωματούχων της ΟΙΣ στην ΤΔΒΚ, η συμμετοχή αθλητών από την ΤΔΒΚ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης και η αποδοχή των διαβατηρίων της ΤΔΒΚ ως ταξιδιωτικών εγγράφων θα είναι σημαντικές εξελίξεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ μας».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι λόγω της αδιάλλακτης ελληνοκυπριακής στάσης αναλώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εδώ και 56 χρόνια και ότι η τουρκική πλευρά απέσυρε τη συναίνεσή της από μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, θέτοντας στο τραπέζι ένα «νέο όραμα».

    «Μόνο στη βάση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων είναι δυνατή μια συμφωνία στο Κυπριακό», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο. Μόνο υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία. Μόνο σε μια ρεαλιστική βάση με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που αποτελούν εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού μπορεί να αρχίσει μια νέα και επίσημη διαδικασία που στοχεύει στη συνεργασία των δύο κρατών».

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar διορίστηκε με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές για έναρξη μιας νέας και επίσημης διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η Holguin θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στο νησί εντός της τρέχουσας βδομάδας.

    «Ήρθε πλέον η ώρα να πάρει ο τουρκοκυπριακός λαός τη θέση που του αξίζει εντός της διεθνούς κοινότητας», ισχυρίστηκε και ευχήθηκε όπως τα μέλη της ΟΙΣ κάνουν συγκεκριμένα βήματα για άρση της «απομόνωσης» που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό» εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

    Ακολούθως ο Τατάρ επανέλαβε την έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να άρει την «άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό λαό», όπως ισχυρίστηκε, και να κάνει απτά βήματα για σύσταση διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με την «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επαφές Τατάρ στη Γκάμπια - Συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της χώρας

    H K?br?s (04.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βρισκόταν στη Γκάμπια για να συμμετάσχει στην 15η Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της της χώρας Adama Barrow στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο πλαίσιο της 15ης Συνόδου Κορυφής του ΟΙΣ, στην οποία το κατοχικό καθεστώς είναι μέλος-παρατηρητής, ο Τατάρ επρόκειτο να έχει διμερείς συναντήσεις και να παρίστατο στο δείπνο που θα παρατίθετο προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ο Τατάρ θα εκφωνήσει επίσης ομιλία στη σύνοδο κορυφής.

    Στο μεταξύ, η Ηalk?n Sesi (06.05.24, halkinsesikibris.com) γράφει ότι κατά τη συνάντηση με τον Adama Barrow, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γκάμπια για το στενό ενδιαφέρον και τη φιλοξενία που επέδειξε στον ίδιο και την αντιπροσωπεία του και εξέφρασε την ετοιμότητά του να λάβει μέτρα για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της Γκάμπια.

    Ο Τατάρ επίσης ενημέρωσε τον Barrow για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ζήτησε την υποστήριξη του Barrow, ο οποίος κατέχει επίσης την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, για «τη δημοσιοποίηση της δίκαιης υπόθεσης των Τουρκοκυπρίων».

    Ο Τατάρ ζήτησε επίσης «αλληλεγγύη στον αγώνα για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος έχει υποστεί απομόνωση με άδικο και παράνομο τρόπο για 60 χρόνια ως αποτέλεσμα της καταπιεστικής και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας».

    Ο Πρόεδρος της Γκάμπια δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενοι που βλέπουν τον Τατάρ στη χώρα τους και ότι επιθυμούν να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο του ΟΙΣ. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν «τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού» και εξέφρασε την άποψη ότι ως Γκάμπια, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν για ό,τι μπορεί να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Συνάντηση με την δήμαρχο της Μπαντζούλ

    Ο Τατάρ συναντήθηκε επίσης με τη δήμαρχο της Μπαντζούλ, της πρωτεύουσας της Γκάμπια. Η Rohey Malick Lowe, η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος της Γκάμπια, είναι γνωστή για τις ηγετικές της προσπάθειες για την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, ιδίως στην πολιτική στην αφρικανική ήπειρο.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στη Γκάμπια ο Τατάρ πραγματοποίησε τα προκαταρκτικά εγκαίνια του ξενοδοχείου Prime Atlantic Hotel, οι εργασίες ανακαίνισης του οποίου ολοκληρώθηκαν ως κοινή τουρκο-λιβυκή επένδυση.

    (ΓΜ)

    [04] Τις τελευταίες της επαφές θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο η Holguin αυτή τη βδομάδα

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Το τελευταίο ταγκό», η K?br?s (07.05.24) γράφει ότι φτάνει σήμερα στο νησί η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar της οποίας η εξάμηνη θητεία λήγει εντός Ιουλίου.

    Σημειώνοντας ότι η Κολομβιανή διπλωμάτης είχε επισκεφτεί το νησί τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, η εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές οι οποίες τής ανέφεραν ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος γύρος επαφών της Holguin, η οποία νωρίτερα είχε συναντήσεις στην Αθήνα, την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τη λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος, η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ θα αρχίσει αύριο Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι.

    Στο μεταξύ, στη σημερινή του στήλη, ο διευθυντής του Δημοσιογραφικού Ομίλου K?br?s Yesil Vatan Ltd, Μετέ Τουμερκιάν (Mete Tumerkan) υποστηρίζει ότι κατά τις επαφές που διεξήγαγε, η Holguin διαπίστωσε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές, άρχισε την ετοιμασία της έκθεσής της και κατά πάσα πιθανότητα θα διαβιβάσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

    Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τατάρ, ο Τουμερκιάν σημειώνει ότι ο Τατάρ ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρρες ότι η τουρκική πλευρά δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική της σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της.

    «Ο πρόεδρος Τατάρ διαβίβασε στον ΓΓ του ΟΗΕ το αίτημα της τουρκικής πλευράς στο θέμα των απευθείας πτήσεων, εμπορίου και επαφών, που κοντολογίς αποκαλούνται τα '3D'», αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει ότι δεν υπήρξε αλλαγή στις θέσεις των πλευρών από την άτυπη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη και για τον λόγο αυτό αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Προσθέτει και τα εξής ο Τουμερκιάν:

    «Ο Γκουτέρρες προβαίνει σε σφυγμομέτρηση για το κατά πόσον θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες όχι σε ουσιαστικά θέματα, αλλά σε θέματα που θα δημιουργήσουν το έδαφος για συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές σε συνθήκες που δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Σε παρόμοια γραμμή συνεχίζει τη διερεύνησή της η Holguin Cuellar. Όμως, φαίνεται ότι δεν θα προκύψει αποτέλεσμα από αυτές τις διερευνήσεις. Ουσιαστικά, η προσδοκία της τουρκικής πλευράς είναι να σημειώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές στην Κύπρο και να επαναπροσδιορίσει την αποστολή του ΓΓ του ΟΗΕ. Έτσι θα αρθούν οι διαδικασίες που έχουν αναλωθεί και θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια νέα οπτική γωνιά στο ζήτημα. Μήπως μπορεί να κάνει ένα τέτοιο ριζικό βήμα του ΣΑ του ΟΗΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δύσκολο. Όμως, φυσικά, αυτό είναι ζήτημα διαδικασίας και εξαρτάται από το πόσο αποφασιστικοί είστε. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δηλώσεις Ερτουρούλογλου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    Η Gunes (07.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουρούλογλου είπε ότι είναι υπερήφανος για την εμφάνισή του στην Κοπεγχάγη [το 2002] κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και ότι ήταν η πιο ουσιαστική και προσωπική εμφάνιση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του.

    Υποστηρίζοντας ότι μέχρι να φτάσουν στην Κοπεγχάγη είχε τελειώσει η υπόθεση, ο Ερτουρούλογλου ανέφερε ότι πρότειναν να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η νέα Δημοκρατία που θα ιδρυόταν και όχι η Δημοκρατία του 1960 και ότι αυτό είναι σημαντικό. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι στην Κοπεγχάγη δεν επικρατούσε μια κατάσταση κατά την οποία μπορούσε να αλλάξει κάτι, και ότι παρά το γεγονός ότι πρότειναν να τύχει διαπραγμάτευσης το σχέδιο, αυτό που τέθηκε ενώπιον τους δεν επιτρεπόταν να τύχει διαπραγμάτευσης και τους ζητήθηκε να αποδεχθούν ένα σχέδιο που ήταν εντελώς αντίθετο με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    «Ποιο σχέδιο αποδέχθηκαν οι Ελληνοκύπριοι», αναρωτήθηκε ο Ερτουρούλογλου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν έπρεπε ποτέ να βάλει στην ατζέντα την ελληνοκυπριακή, όπως τη χαρακτήρισε, αίτηση για ένταξη και διερωτήθηκε τι αναμενόταν να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά αφού τσέπωσε την ένταξη.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος, δεν προτίθενται ποτέ να αποδεχτούν την ομοσπονδία» και ότι «δεν έχει νόημα να το συζητάμε αυτό».

    «Είμαστε ένας λαός που έχει ένα κράτος που είναι πάνω από 40 ετών», ισχυρίστηκε.

    Επιπρόσθετα, ο Ερτουρούλογλου επανέλαβε τη θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν είδαν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν καμία εταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους όσο έχουν στην τσέπη την Κυπριακή Δημοκρατία που έχουν αποκτήσει».

    (ΙΣ)

    [06] Απαράδεχτη χαρακτηρίζει ο Ερτογρούλογλου την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

    H K?br?s (04.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επέκρινε την κατάθεση νομοσχεδίου στο αμερικανικό κογκρέσο με σκοπό την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αναφέροντας ότι το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει αρθεί σταδιακά από το 1987, ο Ερτουγρούλολγου ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Δε νομίζω ότι η υποβολή του σχεδίου νόμου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει άλλο σκοπό από την κλιμάκωση της έντασης στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αμερικανική διοίκηση ήρε μερικώς το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου από το 1987 το 2020 και πλήρως το 2022, με την επιφύλαξη της αξιολόγησης στο τέλος κάθε έτους, και η ρύθμιση αυτή επεκτάθηκε τελικά για να καλύψει το οικονομικό έτος 2024. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από μέλη του Κογκρέσου την 1η Μαΐου 2024, επιδιώκεται η αξιολόγηση να γίνεται κάθε 5 χρόνια αντί για κάθε χρόνο. Το νομοσχέδιο ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε περαιτέρω αύξηση των εξοπλιστικών της δραστηριοτήτων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις».

    «Η στάση των ΗΠΑ κλονίζει τις ισορροπίες στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2022 μπορεί «να κλονίσει τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι αρκετά τεταμένη το τελευταίο διάστημα». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς στην ειλικρίνεια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία, ενώ από τη μια εξοπλίζει την ελληνοκυπριακή διοίκηση, από την άλλη ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και τη σταθεροποίηση της περιοχής. Είναι σαφές ποιος είναι ο στόχος των όπλων που θα πουλήσει η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ως εκ τούτου, προκειμένου να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο νησί και στην περιοχή, έχει καταστεί για άλλη μια φορά σαφές πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας που παρέχεται από τη Συνθήκη Εγγυήσεων».

    Η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι απαράδεκτη

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ακόμα ότι: «Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχθούμε την υποστήριξη και ενθάρρυνση του της ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα από την αμερικανική κυβέρνηση. Με την επιρροή του ισχυρού ελληνοελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, θεωρώ ότι η αμερικανική διοίκηση έχει μια μη φιλική προσέγγιση προς την ΤΔΒΚ και την Τουρκική Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, καλώ την αμερικανική διοίκηση, η οποία φαίνεται να έχει πρόθεση να απομακρύνει την ΤΔΒΚ και την Τουρκική Δημοκρατία από τον εαυτό της και να αλλάξει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας, να ενεργήσει με κοινή λογική».

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης όλων των φυσικών πόρων του νησιού»

    Καταλήγοντας ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι: «Οι πολιτικές της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ όσον αφορά την ασφάλεια και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθορίζονται και διατηρούνται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των συμφερόντων και των δύο χωρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου και έχει ίσα δικαιώματα σε όλους τους φυσικούς πόρους στο νησί και γύρω από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από τα βήματα που θα γίνουν στην περιοχή από όλα τα τρίτα μέρη, περιλαμβανομένων της ελληνοκυπριακής διοίκησης και των ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας».

    (ΓΜ)

    [07] Δείπνο Τορέ με Ρώσο Γερουσιαστή στην Αττάλεια

    H K?br?s (04.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της βουλής Ζορλού Τορέ (Zorlu Tore) παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στην Αττάλεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και βουλευτής Αττάλειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», ο Γερουσιαστής Ilyas Umakhanov, πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Συνεργασίας με τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ο «γενικός πρόξενος της ΤΔΒΚ στην Αττάλεια» Τζεμ Τοπτσού (Cem Topcu) ήταν επίσης παρόντες στο δείπνο.

    Εξάλλου, η διαδικτυακή εφημερίδα Gundem K?br?s (03.05.24 gundemkibris.com) γράφει ότι ο Τορέ μετέβη στην Αττάλεια για να συμμετάσχει στο 15ο Διεθνές Συνέδριο του Φόρουμ Εκπαιδευτικής Διαχείρισης, στο περιθώριο του οποίου πραγματοποίησε διάφορες επαφές.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 825 χιλιάδες ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ο «δήμαρχος» Κερύνειας

    Η Diyalog (04.05.25) γράφει ότι ο Μουράτ Σενκούλ (Murat Senkul), «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κερύνειας, ανέφερε πως ο πληθυσμός στα κατεχόμενα θα πρέπει να ανέρχεται στις 825 χιλιάδες.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος σχολίασε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), ο οποίος υποστήριξε ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα μειώθηκε από 410 χιλιάδες σε 407 χιλιάδες

    Ο Σενκούλ εκτίμησε ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, με βάση των όγκο των απορριμμάτων θα πρέπει να ανέρχεσαι στις 825 χιλιάδες.

    Όπως ανέφερε, τα ημερήσια απορρίμματα της Κερύνειας είναι 160-170 τόνοι και κατά συνέπεια προέβλεψε πως ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 155 χιλιάδες. Αναφέροντας ότι τα ημερήσια απορρίμματα σκουπιδιών στα κατεχόμενα είναι μεταξύ 800 και 900 τόνων, είπε πως με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός του πληθυσμού.

    Όπως είπε, ένα άτομο παράγει κατά μέσο όρο 1,03 κιλά απορριμμάτων την ημέρα.

    «Σύμφωνα με αυτόν τον επιστημονικό υπολογισμό, μπορούμε να υπολογίσουμε τον πληθυσμό της Κερύνειας σε 155 χιλιάδες. Αν πάρουμε ολόκληρη την ΤΔΒΚ και πάρουμε τη μέση ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων ως 850 τόνους και τη διαιρέσουμε με 1,03 κιλά, μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στην ΤΔΒΚ είναι περίπου 825 χιλιάδες άνθρωποι», ανέφερε.

    Στοιχεία με βάση τους συνδρομητές κινητών τηλεφώνων

    Εξάλλου, σε άρθρο του στην Ozgur Gazete (06.05.24) με τίτλο: «Πόσος είναι ο πληθυσμός;», ο Αχμέτ Ασλίμ (Ahmet Asl?m) γράφει ανάμεσα σε άλλα και το εξής:

    «[...] Κάθε φορά που ένας αξιωματούχος λέει έναν αριθμό για τον πληθυσμό, αρχίζω να γελάω νευρικά. [...] Σύμφωνα με τα στοιχεία της GSMA [Σημείωση μεταφραστή: Ενός οργανισμού λόμπι που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως που έχει μέλη 700 εταιρείας κινητής τηλεφωνίας], το 90 % του πληθυσμού στην Ευρώπη έχει γραμμή κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή 9 στους 10 ανθρώπους έχουν γραμμή.

    Ομοίως, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών λέει ότι το 93% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου, επομένως τα δεδομένα αλληλοϋποστηρίζονται.

    Ως λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή από την Ευρώπη, νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ποσοστό ύπαρξης γραμμής κινητής τηλεφωνίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι μεταξύ 80-90%.

    Λέω 'νομίζω' γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα για αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της BTHK (Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), υπάρχουν 805 χιλιάδες 586 χιλιάδες ενεργοί συνδρομητές που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές στη βόρεια Κύπρο το 4ο τρίμηνο του 2023.

    Με λίγο υπολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με αυτούς τους δείκτες, ζουν από 895 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο 7 χιλιάδες άτομα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου [...]».

    (ΚΣ)

    [09] Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» αναφορικά με αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους

    Η Yeni Duzen (07.05.24 yeniduzen.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν (Tufan Erhurman) επέκρινε την πολιτική του κατοχικού καθεστώτος για πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς και τις προσπάθειες τροποποίησης του σχετικού «νόμου», υποστηρίζοντας ότι σε 5 χρόνια σε ορισμένες περιοχές δεν θα χρειάζεται να διεξάγουν «εκλογές», καθώς δεν θα έχουν απομείνει πολίτες της «ΤΔΒΚ» σε αυτές, διότι λόγω της χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης δεν θα είναι σε θέση να συναγωνιστούν τους αλλοδαπούς και να αγοράζουν τις κατοικίες που κατασκευάζονται.

    Μιλώντας κατά τη συζήτηση στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος για το «σχέδιο νόμου» αναφορικά με την «απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας και τη μακροχρόνια μίσθωση (αλλοδαποί) (τροποποίηση)», το οποίο περιλαμβάνει τροποποιήσεις για τη «λήψη ορισμένων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί συμμορφώνονται με τους νομικούς περιορισμούς για την απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» και «την παραχώρηση ορισμένων προνομίων στους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας για την απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας», ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές διαφορές μεταξύ της πρώτης και της τελικής έκδοσης του λεγόμενου νομοσχεδίου.

    «Στο πρώτο κείμενο, εάν επρόκειτο να προωθηθεί ένα οικιστικό έργο, υπήρχε μια ποσόστωση 50% που θα αγοραζόταν από αλλοδαπούς και 50% από πολίτες της ΤΔΒΚ. Αυτό πρώτα παλινδρόμησε στο σημείο που το 80% έπρεπε να αγοραστεί από αλλοδαπούς και το 20% από πολίτες της ΤΔΒΚ. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο σημείο ότι το εν λόγω 20% θα μπορούσε να αγοραστεί από Τούρκους ή πολίτες της ΤΔΒΚ. Οι Τούρκοι πολίτες που αναφέρονται εδώ δεν είναι οι δικοί μας πολίτες τουρκικής καταγωγής. Έγινε μια ρύθμιση σχετικά με την αγορά από άτομα που δεν είναι καθόλου πολίτες της ΤΔΒΚ, αλλά μόνο Τούρκοι πολίτες. Με άλλα λόγια, στο σημείο που φτάσαμε, αν πρόκειται να κατασκευαστούν 1000 διαμερίσματα, φτάσαμε σε ένα σημείο όπου τα 1000 από αυτά μπορούν να αγοραστούν από άτομα που δεν είναι πολίτες της ΤΔΒΚ», ανέφερε ο Ερχιουρμάν.

    «Το έδαφος αφορά την επιβίωσή μας»

    Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ εξήγησε πώς έφτασαν στο 100%. Λέγοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε μέσω του συστήματος οικοπέδων, αλλά υπήρχαν δυσκολίες, υπενθύμισε τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με τον τομέα και σημείωσε ότι απαγόρευσαν την κατασκευή-πώληση σε αλλοδαπούς.

    Ο Ογούζ δήλωσε ότι «το εδαφικό είναι ένα ζήτημα που αφορά την επιβίωση της χώρας και είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό» και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα συνεχίζονται και ότι θα συζητηθούν και οι προτάσεις του CTP, καθώς αποδίδουν σημασία στις απόψεις της αντιπολίτευσης και συμφωνούν για την προστασία των γεωργικών εκτάσεων.

    Απαντώντας στον Ογούζ, ο λεγόμενος βουλευτής του CTP, Ολγκούν Ταλάτ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στο υπό συζήτηση «νομοσχέδιο» που στοχεύουν στην μείωση των τιμών των κατοικιών, και υποστήριξε ότι αν περάσουν τα 3 διαμερίσματα για Τούρκους πολίτες αυτή τη στιγμή, η κατάσταση μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη αργότερα όταν περιπλεχθούν οι υποθέσεις.

    (ΙΣ)

    [10] Αρθρογράφος καταγγέλλει περιβαλλοντική καταστροφή σε παραλιακή περιοχή

    Η Ozgur Gazete (6.05.2024 ozgurgazetekibris.com) δημοσιεύει άρθρο της Πινάρ Μπαρούτ, στο οποίο η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η εταιρεία γνωστή για την εγγύτητά της με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και τον Ερσίν Τατάρ καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον σε παραλιακή περιοχή μεταξύ της κατεχόμενης Καλογραίας και της Ακανθούς, για κατασκευή πολυτελών κατοικιών.

    Γράφει χαρακτηριστικά η Μπαρούτ: «Από τη μια η κυβέρνηση UBP, DP, YDP, η οποία ετοιμάζει τη βάση για το νομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο στο τουρκικό κεφάλαιο μέσα από τον εθνικισμό και το ρατσισμό κάνοντας φασαρία για το ότι 'οι Ισραηλινοί αγοράζουν τη χώρα', από την άλλη δημιουργεί νομική κάλυψη για τα έργα του ντόπιου και τουρκικού κεφαλαίου που μεγεθύνεται ξεκοιλιάζοντας τη φύση. [...]»

    Σημειώνοντας ότι η εν λόγω εταιρεία αναφέρει ότι είναι περήφανη για το έργο στο οποίο σφαγιάζει τη φύση και μιλάει για την «παρθενία της φύσης» παρά τον τεμαχισμό των φυσικών βράχων», η αρθρογράφος υποστηρίζει, επίσης, ότι: «Ενώ όλα τα διορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ειδικά η Γιασεμίν Οζτούρκ, προπαγανδίζουν ότι οι ξένες εταιρείες αγοράζουν τη χώρα, αγνοείται ο βιασμός της φύσης από τις εγχώριες εταιρείες. Το θέμα δεν συζητείται δημοσίως ούτε από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζονται τη φύση».

    Σημειώνει ακόμη ότι πλέον γίνεται κατανοητός ο σκοπός του «νομοσχεδίου» που κατατέθηκε και συζητείται στη λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος, και μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι Τούρκοι πολίτες και το τουρκικό κεφάλαιο έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν σπίτια και γη σχεδόν απεριόριστα, αλλά στους ξένους επιβάλλει παράπλευρους όρους όπως η κατάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ.

    (ΙΣ)

    [11] Αρνείται το λεγόμενο ΥΠΕΞ ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά

    H K?br?s (03.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι το πρόβλημα της συμφόρησης στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου δεν μπορεί να αποδοθεί στο κατοχικό καθεστώς.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Καθώς οι αμοιβαίες διελεύσεις μεταξύ της ΤΔΒΚ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, έχει καταστεί απαραίτητο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διελεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου οι διελεύσεις να γίνουν άνετες και γρήγορες σύμφωνα με την εποχή μας».

    Η ανακοίνωση αναφέρει όιτι με αφορμή την αργή πρόοδο των διελεύσεων στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, λόγω των ελλείψεων που, όπως ισχυρίζεται, προκάλεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της διμερούς Τεχνικής Επιτροπής για τις σημεία Διέλευσης, το μετέφερε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και απαίτησε επείγουσα λύση. Το θέμα συνεχίζει να συζητείται στην Τεχνική Επιτροπή για τα σημεία διέλευσης η οποία συνεχίζει να πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις.

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά», υποστηρίζει η ανακοίνωση, «χωρίς να περιμένει την εκτέλεση των απαραίτητων βελτιωτικών έργων από την ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει ήδη υλοποιήσει το έργο που προβλέπει την αμφίδρομη διαπλάτυνση του δρόμου με πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας στην τουρκική πλευρά της διάβασης του Αγίου Δομετίου και τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ είναι προφανές από πού προέρχεται η συμφόρηση στην σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου , δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι προσπάθειες να αποδοθεί το πρόβλημα αυτό στην ΤΔΒΚ.

    Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε νέα πρόταση και πρότεινε να ανοίξει το σημείο διέλευσης Μιας Μηλιάς μόνο για τη χρήση εμπορικών οχημάτων, προκειμένου να μειωθεί η συμφόρηση στον Άγιο Δομέτιο και να συμβάλει στην ανάπτυξη του εμπορίου στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Στο πλαίσιο της πρότασής μας, τα ταξί, τα φορτηγά, τα ενοικιαζόμενα οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία θα μπορούν να διέρχονται από το σημείο διέλευσης της Μιας Μηλιάς. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή με την αιτιολογία ότι θα εξυπηρετούσε τους Τουρκοκύπριους.

    Όσον αφορά άλλα έργα που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στη νεκρή ζώνη, οι εργασίες συνεχίζονται μέσω των διμερών Τεχνικών Επιτροπών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη νεκρή ζώνη θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος και των δύο πλευρών, με την ισότιμη συμμετοχή και συμβολή των μερών. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι η ισότητα θα τηρείται στα έργα που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η στήριξη θα δοθεί σε έργα στα οποία τα μέρη θα συμμετέχουν με ίσους όρους.

    Προκειμένου οι διμερείς τεχνικές επιτροπές να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά διορίζει εμπειρογνώμονες και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα στις επιτροπές και επιδεικνύει την απαραίτητη επιμέλεια για τη συνέχιση των εργασιών της επιτροπής. Η ενεργότερη λειτουργία των επιτροπών θα είναι δυνατή μόνο με αντίστοιχες αναθέσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι σημαντικό το κοινό να μην βασίζεται σε δηλώσεις που περιέχουν ψέματα και παραπληροφόρηση».

    (ΓΜ)

    [12] Ουστέλ: «Διευρύνεται ο δρόμος στο οδόφραγμα στο Πέργαμος»

    Η Vatan (03.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) επιθεώρησε το οδόφραγμα στο Πέργαμος και ανακοίνωσε ότι οι εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

    Δήλωσε επίσης ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί από την «κυβέρνηση» για το θέμα αυτό έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες και ότι περιμένουν από τη βρετανική πλευρά να ολοκληρώσει τις εργασίες επέκτασης.

    «Πρόσφατα, μια αντιπροσωπεία από το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε και πραγματοποίησε μελέτες εδώ. Αλλά δεν μας έχει αναφερθεί ακόμη κανένα αποτέλεσμα. Θα ξεκινήσουμε τις εργασίες επέκτασης από την πλευρά μας από την επόμενη εβδομάδα. Επειδή δεν έχουμε πλέον καμία ανοχή να περιμένουμε άλλο. Ίσως όταν το κάνουμε εμείς, το δουν και οι Βρετανοί και ξεκινήσουν γρήγορα την κατασκευή της γέφυρας», είπε.

    Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι τον Ιούνιο και να ανακουφιστούν τουλάχιστον οι διελεύσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Από την πλευρά του ο «δήμαρχος Περγάμου» Μπουλέντ Μπεμπέκ (Bulent Bebek) είπε: «Αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 1,4 εκατομμύρια διελεύσεις ετησίως. Αναμένουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 2 εκατομμύρια μετά τη διαπλάτυνση του δρόμου».

    Δηλώνοντας ότι η διάνοιξη του δρόμου είναι πολύ σημαντική για αυτούς, ο Μπεμπέκ σημείωσε ότι είναι επίσης σημαντικό ότι ο Ουστέλ επισκέφθηκε και επιθεώρησε την περιοχή.

    Κατασκευή υπόγειας διάβασης στον Άγιο Δομέτιο

    Εξάλλου, όπως γράφει η K?br?s Postas? (04.05.36 kibrispostasi.com) υπόγεια διάβαση κατασκευάζεται στον κυκλοφορικό κόμβο, κοντά στο οδόφραγμα του Αγίο Δομετίου.

    (ΚΣ)

    [13] Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή αποθηκών ψύξης εσπεριδοειδών στη Μόρφου

    Η Halk?n Sesi (03.05.24 halkinsesikibris.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ υπέγραψαν στην Άγκυρα «μνημόνιο συνεργασίας για τα εσπεριδοειδή».

    Όπως έγινε γνωστό, μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ βασίζονται στην αμοιβαία αγάπη, το σεβασμό, την αδελφοσύνη, την εμπιστοσύνη και τις ιστορικές ρίζες».

    Αναφερόμενος στο «μνημόνιο κατανόησης», ο Ουσέλ ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσουν το «έργο για την ανάπτυξη προηγμένης ικανότητας επεξεργασίας φρούτων και κατεψυγμένης-ψυχρής αποθήκευσης στον τομέα των εσπεριδοειδών της ΤΔΒΚ».

    Ο Ουστέλ πρόσθεσε ότι έτσι θα λάβουν σοβαρά μέτρα κατά των πιθανών μελλοντικών προβλημάτων στα εσπεριδοειδή και τη γεωργία. Αναφερόμενος στο έργο, ο Ουστέλ είπε ότι θα υλοποιηθεί η κατασκευή ψυκτικών αποθηκών χωρητικότητας 15 χιλιάδων τόνων σε πρώτη φάση και συνολικής χωρητικότητας 40 χιλιάδων τόνων σε τέσσερα χρόνια.

    Πρόσθεσε ότι αυξάνεται και η δυναμικότητα συμπίεσης της Cypruvex, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα αυξηθεί η ικανότητα έκθλιψης εσπεριδοειδών από 350 τόνους σε 1000 τόνους ημερησίως.

    Το έργο αυτό, το οποίο θα επιτρέψει την αποθήκευση και άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως φράουλες, μπανάνες, σταφύλια, τροπικά φρούτα, καθώς και εσπεριδοειδή, θα επιτρέψει τη διεξαγωγή αναλύσεων υπολειμμάτων των προϊόντων με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, στο έργο θα υπάρχει εργαστήριο για την αύξηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των προϊόντων.

    «Αν δεν υπάρχει σταθερότητα σε μια χώρα, δεν υπάρχουν επενδύσεις»

    Ο Ουστέλ ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Αντιπρόεδρο Γιλμάζ, εκτός από το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πολλά άλλα έργα που πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Τουρκίας.

    Ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι «ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο τα μεγάλα έργα, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν ο τουρκοκυπριακός λαός δεν πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι πολιτικές περίοδοι που στερούνταν σταθερότητας και βούλησης».

    «Έχουμε δει ότι αν δεν υπάρχει σταθερότητα σε ένα τόπο, δεν υπάρχει ανάπτυξη και δεν υπάρχουν επενδύσεις», ανέφερε καταληκτικά.

    (ΓΜ)

    [14] Δήλωση Ελτσίλ για μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους

    Η διαδικτυακή Bugun K?br?s (3.05.2024 bugunkibris.com) υπό τον πιο πάνω τίτλο δημοσιεύει τα κύρια σημεία της δήλωσης στην οποία προέβη ο Σιενέρ Ελτζίλ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Arif Hasan Tahsin, σχετικά με τα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τρεις μήνες.

    Η δήλωση έλαβε χώρα μπροστά στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία, την οποία αποκάλεσε «τον πραγματικό κυβερνήτη του βορρά».

    Τα σημεία έχουν ως εξής:

    «1. Μετά την αξιολόγηση 3500 αιτήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να παραχωρήσει υπηκοότητα σε 700 Τουρκοκύπριους και 14 άτομα έλαβαν υπηκοότητα σε πρώτη φάση.

    2. Εγκρίθηκε η νομοθεσία για τη χορήγηση συντάξεων σε χήρους πολίτες.

    3. Προβλέπεται προϋπολογισμός υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων για Τουρκοκύπριους ασθενείς.

    4. Λήφθηκε απόφαση για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών σε υγεία και φάρμακα.

    5. Ολοκληρώθηκαν οι ρυθμίσεις για την εμπορία έξι νέων προϊόντων.

    6. Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τις δεξιότητες, τα έγγραφα μεταφράστηκαν στα τουρκικά.

    7. Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας (τεχνικής ορολογίας) στο χώρο εργασίας.

    8. Ξεκίνησε η διανομή εκπτωτικών καρτών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε νέους.

    9. Αυξήθηκε ο αριθμός του προσωπικού στην πύλη του Αγίου Δομετίου και διευκολύνθηκε η διέλευση.

    10. Αναμένεται απάντηση από την τουρκική πλευρά για την αύξηση του αριθμού των σημείων διέλευσης.

    11. Ξεκίνησε ο αστυνομικός έλεγχος στο λεωφορείο για τις διελεύσεις μαθητών.

    12. Προσλήφθηκε τουρκόφωνο προσωπικό στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    13. Συνεχίστηκε η οικονομική στήριξη της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά.

    14. Ξεκίνησαν οι εργασίες για το άνοιγμα πέντε τζαμιών που βρίσκονται στο νότο».

    (ΙΣ)

    [15] Στο σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία εμπλέκεται ο δημοσιογράφος Σεφά Καραχασάν

    Η διαδικτυακή Bugun K?br?s (05.05.24 bugunkibris.com) γράφει ότι δημοσιογράφος Σεφά Καράχασαν (Sefa Karahasan) συνελήφθη με την αιτιολογία ότι το διδακτορικό του δίπλωμα από το «Πανεπιστήμιο Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου» ήταν πλαστό.

    Ο Καράχασαν ήταν κάποτε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «πανεπιστημίου».

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Bugun K?br?s από «δικαστικές πηγές», ο Καράχασαν πήγε στην «αστυνομία» γύρω στις 12.00 την Κυριακή και έδωσε κατάθεση. Το τηλέφωνο και το ψηφιακό υλικό του κατασχέθηκαν και ο ίδιος τέθηκε υπό κράτηση.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Καράχασαν, ο οποίος είναι ανταποκριτής του TRT στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, έγραψε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις 18 Απριλίου για να τερματίσει τη σχέση του μαζί του λόγω «πλαστογράφησης εγγράφων».

    Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι επενέβησαν για την απελευθέρωση του Καράχασαν, ο οποίος είχε διοριστεί ως ανταποκριτής του TRT από τον πρώην Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι (Fuat Oktay), σημειώνει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, η Halk?n Sesi (07.05.24) γράφει ότι ο Καράχασαν αποφοίτησε από το 4ετές πρόγραμμα του «πανεπιστημίου» μέσα σε 2 μήνες. Ο Καραχασάν φέρεται να δήλωσε ότι: «Αν ήθελα, θα μπορούσα να πάρω το δίπλωμα σε μια μέρα. Υπάρχει μια σοβαρή συνωμοσία (εναντίον μου)».

    Ο ύποπτος διατάχθηκε να κρατηθεί στο «αστυνομικό τμήμα» για 3 ημέρες για σκοπούς έρευνας. Ο λεγόμενος αστυνομικός που διεξήγαγε την έρευνα εξήγησε ότι ο ύποπτος συνελήφθη με την κατηγορία της «υποκίνησης σε πλαστογράφηση εγγράφων».

    Πρόσθεσε ότι ο Καράχασαν εμφανίστηκε στο σχολικό σύστημα σαν να γράφτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2021, αλλά γράφτηκε στο σχολείο στις 29 Μαρτίου 2021.

    Αναφέροντας ότι ο ύποπτος αποφοίτησε από το «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων» στις 31 Μαΐου 2023 σαν να είχε σπουδάσει για 4 χρόνια, η «αστυνομία» σημείωσε ότι ο Καράχασαν θα έπρεπε κανονικά να αποφοιτήσει το φθινοπωρινό εξάμηνο του 2025.

    Σημειώνοντας ότι ο ύποπτος έπρεπε να παρακολουθήσει 18 μαθήματα και αποφοίτησε μέσα σε 2 μήνες ενώ θα έπρεπε να είχε αποφοιτήσει σε 4 χρόνια, η «αστυνομία» δήλωσε ότι ο Καράχασαν κατέθεσε το δίπλωμα και το αντίγραφό του στην «αστυνομία».

    Η «αστυνομία» σημείωσε επίσης ότι ο ύποπτος ήταν «διδακτορικός φοιτητής», αλλά δεν παρακολουθούσε μαθήματα.

    Ο λεγόμενος αστυνομικός που διενήργησε την έρευνα δήλωσε ότι ο ύποπτος δήλωσε επίσης ότι «θα μπορούσα να πάρω δίπλωμα σε μια μέρα αν ήθελα».

    Αναφέροντας ότι η έρευνα συνεχίζεται, η «αστυνομία» δήλωσε ότι έχει λάβει καταθέσεις από 9 άτομα και θα λάβει καταθέσεις από άλλα 10 άτομα και ότι ερευνά κατά πόσο ο Καραχασάν έθεσε σε κυκλοφορία το διδακτορικό δίπλωμα που απέκτησε και ζήτησε την τριήμερη κράτησή του.

    Απολύθηκε από την ΤRT

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η TRT φαίνεται να διέκοψε την συνεργασία της με τον δημοσιογράφο εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

    (ΚΣ)

    [16] Πληροφορίες για παρατυπίες και πλαστά πτυχία και για άλλα «πανεπιστήμια»

    H Ozgur Gazete (07.05.24 ozgurgazetekibris.com ) επικαλείται δηλώσεις πρώην ακαδημαϊκού από το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής (YDU)» σύμφωνα με τις οποίες παρατηρούνται ανακολουθίες στους βαθμούς των φοιτητών.

    «Ενώ οι έρευνες για τα πλαστά διπλώματα προχωρούν μόνο στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου συνεχίζουν να έρχονται αναφορές από πανεπιστήμια που φέρονται να έχουν εκδώσει πλαστά διπλώματα», σημειώνει η εφημερίδα και γράφει ότι μία από αυτές τις αναφορές, σχετίζεται με το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής».

    Επικαλείται επίσης πρώην ακαδημαϊκό από το «πανεπιστήμιο» που μίλησε στην Ozgur Gazete για την εμπειρία του και που επισημαίνει ότι υπάρχουν παρόμοιες παρατυπίες σε πολλά «πανεπιστήμια» που δεν έχουν «αγγίξει οι αρχές» προς το παρόν.

    Το δίπλωμα στάλθηκε στην τουρκική πρεσβεία για έγκριση.

    Αναφέρεται ειδικότερα στην περίπτωση φοιτητή, που ενώ απέτυχε στο μάθημα, εμφανίστηκε στο σύστημα με προβιβάσιμο βαθμό.

    Μετά από κάποια έρευνα, ο ακαδημαϊκός έμαθε ότι μετά την αλλαγή του βαθμού, το δίπλωμα στάλθηκε στην τουρκική πρεσβεία για έγκριση.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο ακαδημαϊκός εξήγησε την κατάσταση στον επικεφαλής του τμήματος και συνέταξε μια μακροσκελή έκθεση πειθαρχικής έρευνας και την προώθησε στον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου. Ωστόσο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και ο φοιτητής τελικά αποφοίτησε.

    Εξάλλου, η Yeni Duzen (04.05.24) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία διεξάγει έρευνα για 26 άτομα που συμμετείχαν στις εξετάσεις «διευθυντών και υποδιευθυντών και τα οποία είχαν διπλώματα από το λεγόμενο πανεπιστήμιο που ήρθε στο προσκήνιο με το «σκάνδαλο των πλαστών διπλωμάτων».

    (ΚΣ)

    [17] Συγχώνευση πολιτικών κομμάτων εποίκων

    Η Vatan (06.05.24) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε το καταστατικό συνέδριο του Κόμματος Αναγέννησης (Yeniden Dogus Partisi - YDP) των εποίκων, στο οποίο υποβλήθηκε προς έγκριση και εγκρίθηκε η προσχώρηση του Κόμματος του Έθνους (Milletin Partisi) στο YDP.

    Με τις τροποποιήσεις του καταστατικού, έγινε ομόφωνα αποδεκτό ότι ο Μπερτάν Ζάρογλου (Bertan Zaroglu), ο οποίος είχε αποχωρήσει από το YDP πριν περίπου 2 χρόνια, θα είναι αναπληρωτής πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και θα είναι ο πρώτος υποψήφιος «βουλευτής» για τη Λευκωσία στις πρώτες «γενικές εκλογές».

    Μιλώντας στο συνέδριο ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του YDP και λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, δήλωσε ότι στοχεύουν στο 25% των ψήφων σε τυχόν πρόωρες «εκλογές».

    Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικές τις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2025 είπε: «Σε αυτές τις εκλογές θα ανταγωνιστούν οι ιδέες της ομοσπονδίας και της επιβίωσης της ΤΔΒΚ. Δεν είμαστε υπέρ του να είναι στην προεδρία οποιαδήποτε αντίληψη που θα εξαλείψει την ΤΔΒΚ. Ως κόμμα που χαρακτηρίζει την ομοσπονδία ως τάφο, θα συνεχίσουμε και πάλι να είμαστε ο κυρίαρχος παράγοντας στις προεδρικές εκλογές».

    (ΙΣ)

    [18] Δεν προεδρεύει πλέον το κατοχικό καθεστώς στο GHTC

    Η Gunes (06.05.24) γράφει ότι o λεγόμενος βουλευτής Αχμέτ Σαβασιάν παρέδωσε την προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών Υγείας (GHTC) στην Δρ. Natalia Ciobanu από τη Μολδαβία.

    Κατά τη διάρκεια του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ και Συνεδρίου Ταξιδιών Υγείας (6th Global Healthcare Travel Forum and Conference-GHTF2024) που πραγματοποιήθηκε στις κατεχόμενες περιοχές, με τη συμμετοχή 300 αντιπρόσωπων από 50 χώρες, διεξήχθησαν και εκλογές για νέο πρόεδρο.

    Η Μολδαβία αναδείχθηκε ως η χώρα που θα προεδρεύσει των 56 χωρών μελών του GHTC για την περίοδο 2024-26 (Απρίλιος), νικώντας τη Γερμανία και τη Σαουδική Αραβία.

    (ΙΣ)

    [19] Αύξηση 5,92% στον μηνιαίο πληθωρισμό Απριλίου και 95,60% στον ετήσιο

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (07.05.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι τo λεγόμενο στατιστικό ινστιτούτο του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι το κόστος ζωής για τον Απρίλιο του 2024 ανήλθε στο 5,92%. Η μεταβολή του κόστους ζωής ήταν 22,98% σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο και 95,60% σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.

    Κατά κύριες ομάδες δαπανών, η υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν στην κύρια ομάδα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού με 19,48 τοις εκατό. Επίσης, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι μέσες τιμές 483 ειδών που περιλαμβάνονται στον δείκτη αυξήθηκαν και οι μέσες τιμές 90 ειδών μειώθηκαν.

    Τα τρία πρώτα αγαθά με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών: φάρμακα φροντίδας φακών με 244,66%, τέλος κλήσης κινητής τηλεφωνίας (καρτοκινητής - Β χειριστής GSM) με 148,14% και τέλος κλήσης κινητής τηλεφωνίας (καρτοκινητής - Α χειριστής GSM) με 65,18%. Τα τρία πρώτα αγαθά με τη μεγαλύτερη μείωση τιμών ήταν το αγγούρι με 64%, το μαρούλι με 58,16% και τα φρέσκα φασολάκια με 52,24%.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Φιντάν ? Cuellar στην Άγκυρα

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (06.05.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Maria Angela Holguin Cuellar στην Άγκυρα. Τη συνάντηση γνωστοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    (ΓΜ)

    [02] Γκιουλερ: «Η Τουρκία έφερε την ειρήνη και στις δυο πλευρές του νησιού»

    Tο κρατικό κανάλι TRT Haber (03.05.24 trthaber.com) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ υποστήριξε ότι η Τουρκία με την εισβολή του 1974 έφερε την ειρήνη και στις δύο πλευρές του νησιού».

    Mιλώντας στο CNN Turk, o Γκιουλέρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι η θέση των Τούρκων στην Κύπρο είναι πολύ ευνοϊκη και υπενθύμισε το θέμα των διπλών δημοψηφισμάτων του 2004. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είπε 'Ναι'. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα είπε 'Όχι' με μεγάλη πλειοψηφία. Στο τέλος, η ΕΕ έκανε μέλη αυτούς που είπαν 'Όχι'. Απέκλεισε τους Τούρκους αδελφούς μας. Εκεί υπάρχει ειρήνη εδώ και 50 χρόνια. Ο τουρκικός στρατός πήγε εκεί το 1974. Στην πραγματικότητα, φέραμε σταθερότητα και στην ελλοκυπριακή πλευρά. 50 χρόνια τώρα δεν υπάρχουν συγκρούσεις και πόλεμοι. Φέραμε την ειρήνη τόσο στο βορρά όσο και στο νότο».

    Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος είναι εθνικό θέμα και ισχυρίστηκε ότι «μπορεί να βρεθεί λύση αν υπάρξει εκεί εφαρμογή δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών».

    Ο Γκιουλέρ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά του Ιράν στο θέμα της αντιμετώπισης του ΡΚΚ.

    «Μιλάμε στους Ιρανούς φίλους μας: "Κοίτα, αδελφέ, πέρασαν από αυτό το σημείο, πήγαν σε εκείνο το σημείο, τους ακολουθούμε. Κοιτάμε από UAV και UCAV. Οι Ιρανοί φίλοι μας απαντούν: 'Κοιτάξαμε εκεί και δεν υπάρχει κανείς εκεί'. Αυτή δεν είναι μια ευχάριστη προσέγγιση. Φυσικά και νιώθουμε άβολα», είπε.

    «Θέλουμε να αγοράσουμε Eurofighter»

    Αναφέροντας ότι θα ήθελαν να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, ο Γκιουλέρ είπε ότι θέτει κάποια ζητήματα η Γερμανία, η οποία είναι μία από τις χώρες παραγωγής των εν λόγω αεροσκαφών.

    «Προσωπικά πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικά η παράδοση των Eurofighter στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή», είπε.

    Ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα και δήλωσε ότι το αεροσκάφος αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει την Τουρκία στο Αιγαίο.

    Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τις δυνατότητες και τις ικανότητές της σε κάθε τομέα και υποστήριξε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν χωράει πλέον στα δικά της πλαίσια. Το ένα άκρο μας είναι στη Σομαλία, το άλλο στη Βοσνία, το άλλο στο Αζερμπαϊτζάν, το άλλο στην Κεντρική Ασία με τους αδελφούς και τις αδελφές μας».

    Ο Γκιουλέρ προανήγγειλε επίσης ότι θα κατασκευαστεί ένα νέο αεροπλανοφόρο για να έχει πρόσβαση στις «αδελφικές χώρες» της Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [03] Μετατράπηκε σε τζαμί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

    Το aHaber (06.05.24 ahaber.com.tr) γράφει ότι η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη η οποία μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, άνοιξε και πάλι για λατρεία σήμερα μετά από 79 χρόνια με μια τελετή στην οποία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Στην ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων εντός της χώρας μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας».

    Πρόσθεσε ότι η φετινή «Εβδομάδα Ιδρυμάτων» πραγματοποιήθηκε με εγκαίνια 201 έργων ιδρυμάτων των οποίων η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε στην Τουρκία και στο εξωτερικό και ευχήθηκε «τα πολιτιστικά αγαθά των ιδρυμάτων να είναι ωφέλιμα για τη χώρα και το έθνος».

    Ανέφερε επίσης ότι «όχι μόνο στην Τουρκία, όχι μόνο στην Ανατολία και τη Θράκη, αλλά οπουδήποτε υπάρχει ένα αντικείμενο ή μια πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε εμάς, στους προγόνους μας στον κόσμο, φτάνουμε εκεί και το φέρνουμε στο φως».

    Η Μονή της Χώρας, βυζαντινό μνημείο του 6ου αιώνα, μετατράπηκε σε τζαμί το 1511 ενώ το 1945 άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο. Το 2020 με προεδρικό διάταγμα αποφασίστηκε η μετατροπή του εκ νέου σε τζαμί.

    (ΓΜ)

    [04] Φιντάν: «Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενεργήσει ενωμένος κατά του εμπάργκο στην ΤΔΒΚ»

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.05.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στο κατοχικό καθεστώς σε ομιλία του στην 15η σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών (ΟΙΚ) στο Μπανζούλ, την πρωτεύουσα της Γκάμπια και υποστήριξε ότι ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενεργήσει κατά του «άδικου εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην ΤΔΒΚ».

    Στην ομιλία του ο Φιντάν αναφέρθηκε στην «άδικη απομόνωση που έχει επιβληθεί στην ΤΔΒΚ, στην κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, των Τατάρων της Κριμαίας και των Ουιγούρων και τόνισε ότι ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να ενεργήσει ενωμένος σε αυτά τα ζητήματα».

    Επαφές Φιντάν στο περιθώριο της διάσκεψης

    To CNN Turk (05.05.24 cnnturk.com) μεταδίδει ότι ο Φιντάν στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΙΚ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian, τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Ishak Dar, τον Υπουργό Αφρικανικής Συνεργασίας και Απόδημων Μαροκινών Nasir Bourita και τον Επικεφαλής της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Rustam Minnikhanov.

    (ΓΜ)

    [05] Η Τουρκία διέκοψε κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ

    Η Hurriyet (03.05.24 hurriyet.com.tr) γράφει ότι η Τουρκία διέκοψε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ. Σε συνέχεια της απόφασης για περιορισμό των εξαγωγών προς το Ισραήλ που ανακοινώθηκε στις 9 Απριλίου, σε νέα ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι σταμάτησαν όλες οι εμπορικές συναλλαγές.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει περιορίσει τις εξαγωγές 54 ομάδων προϊόντων προς το Ισραήλ, με ισχύ από τις 9 Απριλίου 2024. Στην απόφαση αυτή τονίζεται ότι τα μέτρα περιορισμού θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την επαρκή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Σημειώνεται πως παρατηρείται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συνέχισε την επιθετική της συμπεριφορά και η ανθρωπιστική τραγωδία στην Παλαιστίνη επιδεινώθηκε και προστίθεται ότι «από την άποψη αυτή, έχουμε περάσει στο δεύτερο στάδιο των μέτρων που έχουν ληφθεί σε κρατικό επίπεδο και έχουν σταματήσει όλες οι εξαγωγές και οι εισαγωγές από το Ισραήλ και καλύπτουν όλα τα προϊόντα».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Η Τουρκία θα εφαρμόσει αυστηρά και αποφασιστικά αυτά τα νέα μέτρα μέχρις ότου η ισραηλινή κυβέρνηση επιτρέψει την απρόσκοπτη και επαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Από την άλλη, συντονίζονται οι απαραίτητες εργασίες μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου μας και του παλαιστινιακού Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας που πρέπει να ζουν υπό κατοχή δεν θα επηρεαστούν από αυτούς τους περιορισμούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη δίκαιη υπόθεση των Παλαιστινίων αδελφών μας, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα».

    Έρντογαν: «Μόνος στόχος μας να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός»

    Εξάλλου, το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (03.05.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι στόχος της απόφασης τερματισμού των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ είναι να αναγκαστεί η κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός.

    Ο Ερντογάν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSIAD) και πραγματοποίησε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει το εμπόριο με το Ισραήλ.

    Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε τα εξής: «Έχουμε πλέον επίγνωση ότι κάνουμε το σωστό. Αν δεν σταθούμε σήμερα στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, όταν αύριο θα μας συμβούν παρόμοια πράγματα, ποιος θα μας σταθεί στο πλευρό μας;»

    Υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει εχθρότητα με καμία χώρα στην περιοχή και πρόσθεσε: «Όπως έχω αναφέρει σε κάθε ευκαιρία, δεν θέλουμε να δούμε συγκρούσεις στη γεωγραφία μας. Θέλουμε να ζούμε μαζί ειρηνικά με όλες τις θρησκείες. Με αυτή την απόφαση, γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα μας επιτεθεί η Δύση. Αλλά το λέω αυτό σε όλους τους Τούρκους επιχειρηματίες στο πρόσωπο της MUSIAD, θα δείξουμε αποφασιστική στάση».

    (ΓΜ)

    [06] Δηλώσεις Ερντογάν μετά το υπουργικό: «Θα αναπτύξουμε την Τουρκία σε κάθε τομέα»

    Η Yeni Safak (6.05.2024 yenisafak.com) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο έθνος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Συγκρότημα.

    Αναφέροντας ότι αύριο θα φιλοξενήσουν στην Τουρκία τον εμίρη του Κουβέιτ Μασάλ αλ-Αχμάντ αλ-Τζαμπέρ αλ-Σαμπάχ, ο Ερντογάν είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα τη Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του.

    Λέγοντας ότι θα αναζητήσουν τρόπους να αναπτύξουν στη βάση κοινών συμφερόντων τις σχέσεις με την Ανατολή και τη Δύση, όπως ο δικέφαλος αετός των Σελτζούκων, ο Ερντογάν είπε: «Θα ενισχύσουμε, θα αναπτύξουμε και θα μεταφέρουμε σε πιο προηγμένα επίπεδα σε κάθε τομέα την Τουρκία, που το εθνικό της εισόδημα έχει ξεπεράσει το όριο του 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, η σφαίρα επιρροής της στην περιοχή αυξάνεται μέρα με τη μέρα, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων και ξεχωρίζει ως νησίδα σταθερότητας εν μέσω συγκρούσεων».

    Δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά και με αποφασιστικότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να υλοποιήσουν το όραμα του αιώνα της Τουρκίας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην δεύτερη δοκιμαστική πτήση του εθνικού μαχητικού της Τουρκίας (KAAN) σε ύψος 10 χιλιάδων ποδιών και ταχύτητα 230 κόμβων.

    Αναφορικά με την ανακοίνωση της Χαμάς για την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του και κάλεσε όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή διοίκηση, για να κάνει το ίδιο βήμα και το Ισραήλ.

    Σχέσεις με Αφρική

    Αναφέρθηκε στην αξία των τουρκικών επενδύσεων στην Αφρική που έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και επισημαίνοντας ότι η επίσημη επίσκεψη της προέδρου της Τανζανίας Σαμία Χασάν ήταν η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους από τη χώρα αυτή στην Τουρκία μετά από 14 χρόνια, ο Ερντογάν είπε:

    «Η Τανζανία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταίρων της χώρας μας στην Ανατολική Αφρική όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις. Τουρκικές εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα αναλάβει 14 έργα αξίας περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τανζανία. Μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού έργου κανονικού εύρους που θα διασχίσει την Τανζανία κατασκευάζεται από τουρκική εταιρεία. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια τις εμπορικές μας συναλλαγές, οι οποίες αυξήθηκαν από 11 εκατομμύρια δολάρια σε 345 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 21 χρόνια».

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, στη δυναμική που αναπτύσσεται στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζουν τα τουρκικά πανεπιστήμια, στα οποία σπουδάζουν μελλοντικοί υπουργοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί χωρών της Αφρικής, και δήλωσε:

    «Φυσικά, αυτή η εικόνα ενοχλεί τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια τους πόρους της Αφρικής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους πίσω από την αύξηση των αντιτουρκικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο. Ό,τι και να λέει ο καθένας, οι Τούρκοι πτυχιούχοι έχουν μεγάλο ρόλο στην ταχεία πρόοδο των σχέσεων μας με την ήπειρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπου οι επίσημοι δίαυλοι είναι μπλοκαρισμένοι, οι πρεσβευτές της καρδιάς μας παρεμβαίνουν, λύνουν τους κόμπους και διευκολύνουν τη διαδικασία. Επιπλέον, προσπαθούν να εξοφλήσουν το χρέος πίστης τους προς τη χώρα μας προωθώντας την Τουρκία και τα τουρκικά προϊόντα».

    Αξιολογώντας την πρόσφατη επίσκεψη στο Ιράκ, η οποία οργανώθηκε με πολυπληθή αντιπροσωπεία μετά από διάστημα 13 ετών, ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τόσο ως προς τα αποτελέσματά της όσο και ως προς τα μηνύματα που περιείχε.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν υπομονετικά τον αγώνα μέχρι να αποξηραθεί πλήρως ο «τρομοκρατικός βάλτος» στο Βόρειο Ιράκ, κατά την έκφρασή του.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος: «Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τις εκκρεμότητές μας στη Συρία λόγω των αθετημένων υποσχέσεων των συμμάχων μας, όταν έρθει η ώρα και ο χρόνος. Θα ήθελα αυτό να γίνει γνωστό. Όσο το ΡΚΚ βρίσκει ζωτικό χώρο στο Ιράκ και τη Συρία, δεν είναι δυνατόν να αισθανόμαστε ασφαλείς».

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 7 May 2024 - 21:05:32 UTC