Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 4 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-04-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μήνυμα Τατάρ για την επέτειο του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν
  • [02] Δεν εμπιστεύεται την ΕΕ και τα ΗΕ, λέει ο Ερτουγρούλογλου
  • [03] Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στο Κυπριακό είναι η ομοσπονδία, λέει ο Έρχουρμαν
  • [04] Ακανσόι: «Καταστροφή για τους Τουρκοκύπριους η πολιτική της κυριαρχικής ισότητας»
  • [05] Η τουρκική «πρεσβεία» δεν απαντά για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
  • [06] Διευκόλυνση αγοράς κατοικιών από Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα
  • [07] Κτίζουν 15 χιλιάδες κατοικίες στα Καζιβερά
  • [08] Επίσκεψη KTOS στο Γραφείου Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
  • [09] Στα 155 εκατομμύρια ανήλθαν οι διελεύσεις μέσω οδοφραγμάτων μέχρι σήμερα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επίσκεψη Έρντογαν στο Ιράκ μετά από 13 χρόνια
  • [02] Επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Τουρκία
  • [03] Αμερικανοτουρκική συνάντηση για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μήνυμα Τατάρ για την επέτειο του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν

    Η K?br?s (22.04.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκύπριους και να τερματίσουν την στάση των διακρίσεων υπέρ των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) σε γραπτό μήνυμα που εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

    Ο Τατάρ κάλεσε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τη φανατική και επικυριαρχική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της που αντιτίθεται στη λύση και να προσεγγίσει θετικά τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Αναφέροντας πως σε δήλωση που έκανε τις προάλλες ο τότε Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Gunter Verheugen είπε ότι ξεγελάστηκε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, ο Τατάρ σημείωσε επίσης και ότι ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν είχε αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπόδισε τη λύση.

    «Ενώπιον αυτών των παραδοχών και των δηλώσεων, πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά τα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για να καταδείξουμε ακόμα μια φορά την πραγματική στάση του ΟΗΕ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έλεγαν πως όποιος ψήφιζε ναι στο δημοψήφισμα θα επιβραβευόταν και όποιος έλεγε όχι θα τιμωρείτο, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά που ψήφισε όχι επιβραβεύθηκε και εντάχθηκε αδίκως και μονομερώς στην ΕΕ, ενώ η τουρκική πλευρά που ψήφισε ναι τιμωρήθηκε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν τηρήθηκαν ακόμα οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί τότε στους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τότε Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο είχε υποσχεθεί στους Τουρκοκύπριους πως αν ψήφιζαν ναι στο δημοψήφισμα, θα τερματιζόταν η απομόνωσή τους, ενώ ο Gunter Verheugen τους είχε πει ότι θα αναλάμβανε νέες πρωτοβουλίες για άρση της οικονομικής απομόνωσης για να μην τιμωρηθούν οι Τουρκοκύπριοι, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν όχι.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι παρόμοιες υποσχέσεις είχαν δοθεί και από τον τότε Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον Εκπρόσωπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.

    Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζεται η στάση του διεθνούς παράγοντα υπέρ των Ελληνοκυπρίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η κατάσταση ενθαρρύνει την «αδιάλλακτη ελληνοκυπριακή πλευρά» και «αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στη λύση».

    Στη συνέχεια ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούν την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας που προσπαθεί να επιτύχει το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα με τη ρητορική «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις στην Κύπρο», την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί και την επιβολή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας που στόχο έχει τον αφανισμό του «κράτους και της κυριαρχίας» τους.

    «Όμως κάποιοι κύκλοι ανάμεσά μας ακόμα δεν άντλησαν διδάγματα από όσα συνέβησαν στο παρελθόν και φέρνουν επιμόνως στην ατζέντα τη λύση στη βάση της ομοσπονδίας», είπε υποστηρίζοντας ότι όσα συνέβησαν στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα κατέδειξαν πως δεν είναι εφικτή η λύση της ομοσπονδίας.

    Ανέφερε τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι στις συνομιλίες στη Γενεύη εκ μέρους τους [της τουρκικής πλευράς] η μορφή λύσης στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που είναι προς όφελος της περιοχής.

    Σημειώνοντας ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία στήριξε αυτή την πρόταση λύσης, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από αυτή την πρόταση και ότι δήλωσαν πως δεν θα αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους.

    «Παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται τα άδικα και απάνθρωπα εμπάργκο, η νέα εθνική μας πολιτική ενισχύεται, ενώ η ΤΔΒΚ δυναμώνει πιο πολύ με τη βοήθεια και τη συμβολή της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και συνεχίζει τον δρόμο της», ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι ενισχύεται η νέα εθνική τους πολιτική με την έκκληση για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος που είχε απευθύνει προς τη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν στην 77η και στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ένταξη της «ΤΔΒΚ» με τη «συνταγματική της ονομασία» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το καθεστώς του παρατηρητή και οι πιο στενές σχέσεις με άλλες χώρες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν εμπιστεύεται την ΕΕ και τα ΗΕ, λέει ο Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s (23.04.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (Tahsin Ertugruloglu) δήλωσε ότι δεν εμπιστεύονται τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους έκαναν το μεγαλύτερο κακό.

    Απαντώντας τη Δευτέρα σε ομιλία του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) στη «βουλή», ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι όταν συζητούσε πριν χρόνια με τον Λόρδο David Hanney τού είχε αναφέρει ότι δεν ήταν καθόλου δίκαια αυτά που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο στους Τούρκους της Κύπρου και ότι ο Βρετανός διπλωμάτης τού απάντησε «ποιος σας είπε ότι υπάρχει αυτό που ονομάζεται δικαιοσύνη στην διεθνή πολιτική;»

    Υποστηρίζοντας ότι η επιθυμία κάποιων είναι η διαμόρφωση πολιτικής στο Κυπριακό επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη σε εκείνους που διέπραξαν τα μεγαλύτερα λάθη κατά των Τουρκοκυπρίων μέχρι σήμερα, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τη θέση ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα καθεστώτος και πρόσθεσε:

    «Ενόσω δεν εξισώνονται τα καθεστώτα συνεχίζετε να ονειρεύεστε. Δεν εμπιστευόμαστε την ΕΕ και τα ΗΕ που μας έκαναν το μεγαλύτερο κακό. Ποιο είναι το καθεστώς μας ενώπιον των ΗΕ;»

    Ισχυριζόμενος πως το γεγονός ότι δεν είναι αναγνωρισμένοι δεν σημαίνει ότι δεν είναι κράτος, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η «ΤΔΒΚ» αναγνωρίζεται εκ μέρους της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και δεν αναγνωρίζεται από άλλα κράτη.

    «Ναι, έχουμε πρόβλημα αναγνώρισης. Ο λόγος είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εμπιστεύεστε εσείς, είναι η ΕΕ. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πολιτική στο Κυπριακό εμπιστευόμενοι εκείνους που μας αδίκησαν. Εμείς εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τη μητέρα πατρίδα μας».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι αποδέχτηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 επειδή ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν, ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την άποψη ότι δεν αποφέρει κανένα όφελος στους Τουρκοκύπριους ένα όραμα όπως το «να αποδεικνύουν στον κόσμο ότι θέλουν λύση».

    Είπε ότι ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις του και ότι όταν τον κάλεσε ο Ραούφ Ντενκάς και του είπε να ετοιμαστεί να πάει στην Κοπεγχάγη [Σημείωση μεταφραστή: Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2002], ο ίδιος του απάντησε ότι «αν υπάρχει υπογραφή, δεν πηγαίνω».

    Όταν ο «βουλευτής» του CTP, Ονγκούν Ταλάτ τού είπε «ούτως ή άλλως πήγατε για να μην υπογράψετε κ. Τασχίν», ο Ερτουγρούλογλου απάντησε πως «δεν ήταν σχέδιο για να υπογραφεί» το Σχέδιο Ανάν.

    Ανέφερε ότι στην Κοπεγχάγη υπήρξαν δύο διαφορετικές συναντήσεις σε δύο διαφορετικούς χώρους και πρόσθεσε ότι η μία ήταν η Σύνοδος Κορυφής και η άλλη η συνάντηση του ιδίου με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για την Κύπρο, Άλβαρο ντε Σότο. Είπε ότι διαπραγματεύτηκαν τρεις μέρες με τον Άλβαρο ντε Σότο και ότι την τέταρτη μέρα έβαλε μπροστά του δύο διαφορετικά έγγραφα, με αίτημα να υπογράψει το Σχέδιο Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι ανέφερε στον Άλβαρο ντε Σότο ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα δύο έγγραφα και ότι στην ΕΕ εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και τού πρότεινε να ενταχθεί στην ΕΕ ο νέος συνεταιρισμός που θα συσταθεί και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960, να συνεχιστεί η ελληνοτουρκική ισορροπία και το σύστημα των εγγυήσεων και να αρθούν τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται στους Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με τον Ερτουγρούλογλου, ο Άλβαρο ντε Σότο τού απάντησε ως εξής: «Κοίτα εδώ, η ιστορία τελείωσε. Η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 είναι μέλος».

    Επικρίνοντας το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά γίνεται δεχτή ως Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε: «Ενόσω το δικό μου καθεστώς δεν εξισώνεται με εκείνην, τι νόημα έχει η διαπραγμάτευση;»

    «Δεν απαιτώ κάτι που δεν δικαιούμαι. Στη δική τους φόρμουλα εμείς είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε ως κοινότητα. Δεν είμαστε κοινότητα σε αυτό το νησί. Είμαστε ένας λαός που έχει κράτος», ισχυρίστηκε.

    Ο λεγόμενος υπουργός υποστήριξε ότι η πιο βασική αδυναμία του Σχεδίου Ανάν ήταν πως δεν κατέστη πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ότι η ΕΕ δεν τήρησε καμία υπόσχεση που έδωσε και ότι παίχτηκε ένα «σοβαρό παιχνίδι» στον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Ισχυριζόμενος ότι «ακόμα και αν κατέβει ο Θεός από τον ουρανό, κανείς δεν μπορεί να μάς αποδείξει ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν ένα σωστό σχέδιο», ο Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε το Σχέδιο Ανάν καταστροφικό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στο Κυπριακό είναι η ομοσπονδία, λέει ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s (23.04.24) γράφει ότι ένταση ανάμεσα σε «βουλευτές» και κυρίως ανάμεσα στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προκλήθηκε χθες στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν για το Κυπριακό, επ' ευκαιρία της 20ης επετείου από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος απαντούσε στις αναφορές του Έρχουρμαν ότι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στο Κυπριακό είναι η ομοσπονδία.

    Στην ομιλία του, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι διανύουμε την 20ή επέτειο των δημοψηφισμάτων του 2004 για το σχέδιο Ανάν και ανέφερε ότι «αν δεν γνωρίζουμε σωστά την ιστορία, αν δεν την ερμηνεύουμε σωστά, δεν θα είναι δυνατόν να διαμορφώσουμε σωστά το μέλλον».

    Σημειώνοντας ότι η διαδικασία που οδήγησε στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου ήταν σημαντική, ο 'Ερχουρμαν ανέφερε ότι εξεπλάγη από ορισμένες δηλώσεις που διάβασε τις τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε ότι πέρασε στην ιστορία το 'όχι΄ των Ελληνοκυπρίων και το 'ναι' των Τουρκοκυπρίων στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου και υπογράμμισε ότι στο δημοψήφισμα ψήφισαν όλοι οι «πολίτες της ΤΔΒΚ».

    Ο Έρχουρμαν δήλωσε στη συνέχεια ότι «ο ισχυρισμός ότι στην ομοσπονδία η κυριαρχία θα είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν καθεστώς μειονότητας, είναι ένας ισχυρισμός που τα δημοψηφίσματα έχουν διαψεύσει», όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να ερμηνεύονται τα δημοψηφίσματα με αυτό τον τρόπο.

    Υποστήριξε επίσης ότι με τη βούληση του 65% του τουρκοκυπριακού «λαού» που είπε 'ναι', δεν υπάρχει καμία νόμιμη δικαιολογία για την απομόνωση που τού επιβάλλεται, όπως ανέφερε.

    Ο Έρχουρμαν επέκρινε ακολούθως την η νοοτροπία που ήθελε να παρεμβάλει εμπόδια στο δημοψήφισμα και στη σύσταση της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν οι έννοιες με το σωστό τρόπο.

    Υποστηρίζει ομοσπονδία με αδύναμη κεντρική διοίκηση

    Εκφράζοντας τη θέση ότι το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν αποτελεί την πιο σημαντική νομική βάση για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να θεωρηθούν μειονότητα, ο Έρχουρμαν είπε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να διαστρεβλώνονται και πρόσθεσε ότι «η δήλωσή μας ότι η ομοσπονδία είναι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης είναι μια διαπίστωση βασισμένη στη γνώση».

    Ανέφερε ότι είναι «ξεκάθαρα προφανές» ότι αυτό θα είναι ένα μοντέλο ομοσπονδίας με αδύναμο κέντρο και ισχυρές πτέρυγες.

    Δηλώνοντας ότι έχει επιστημονικά αποδειχθεί ποια θα είναι η ρεαλιστική λύση, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε: «Έχετε απέναντι σας ένα κόμμα και έναν πρόεδρο κόμματος που έχει πει πολύ περισσότερα από αυτά που είπατε εσείς για τον Χριστοδουλίδη».

    Τονίζοντας ότι είναι υποχρέωσή τους να προσφέρουν σε ένα παιδί «πολίτη» της «ΤΔΒΚ» τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί Ελληνοκύπριου, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι η ιστορία πρέπει να διαβαστεί από τη σωστή της πλευρά.

    Αναφερόμενος στο ανακοινωθέν των συμπερασμάτων της Συνόδου των Ηγετών της ΕΕ, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι η ΕΕ υποστηρίζει μια λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο ενισχυμένα κράτη στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με βάση την πολιτική ισότητα, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα βρίσκεται σε καθεστώς μειονότητας.

    Αναφέροντας ότι η 23η Απριλίου ήταν μια μέρα κατά την οποία κατεδαφίστηκαν «πολύ ενδιαφέροντα τείχη σε αυτή τη χώρα», ο Ερχιουρμάν σημείωσε ότι σήμερα λέγεται το αντίθετο από αυτό που λεγόταν πριν από 21 χρόνια, όταν έλεγαν «να μην έρθει ούτε ένας Ελληνοκύπριος ανάμεσά μας».

    Υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία διαβάζεται κατά τρόπο που συγχύζονται οι έννοιες με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπλοκάρονται, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι δεν πρέπει να διαστρεβλώνονται οι έννοιες.

    Ο Έρχουρμαν ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «φόρεσε τη φορεσιά της πλευράς που επιθυμεί λύση» παρά το και δεν απέδειξε την ειλικρίνειά του.

    Εκφράζοντας επιφυλακτικότητα για την ειλικρίνεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο Ερχουρμάν δήλωσε: «Ο Χριστοδουλίδης κάθεται άνετα στο μέγαρό του χάρη σε εσάς».

    (ΑΚ)

    [04] Ακανσόι: «Καταστροφή για τους Τουρκοκύπριους η πολιτική της κυριαρχικής ισότητας»

    Η Yeni Bak?s (23.04.24 yenibakisgazetesi.com) δημοσιεύει συνέντευξη του γενικού γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ασίμ Ακανσόι, ο οποίος είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως: «Δεν υπάρχει σταθερότητα στην Κύπρο. Περνάμε μέρες με κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς δίπλα μας».

    Ο Ακανσόι υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι ένα θέμα που πρέπει πρώτα να ασχοληθούν οι Κύπριοι και να το φέρουν στην επικαιρότητα. Λέγοντας ότι είναι σημαντική η «ρεάλ πολιτίκ» στο Κυπριακό, δήλωσε ότι η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με λύση και πρόσθεσε ότι «το όνομα της λύσης είναι Ομοσπονδία στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    «Η πολιτική της κυρίαρχης ισότητας του κ. Ερσίν και του κ. Ταχσίν είναι μια πολιτική καταστροφής των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Ερσίν παρασύρεται συνεχώς, προσπαθώντας να εφαρμόσει μια τακτική της λεγόμενης 'εποικοδομητικής ασάφειας'. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέει. Δεν είναι συνεπής ούτε από την άποψη της πολιτικής θεωρίας ούτε από την άποψη της βιβλιογραφίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό", είπε ο Ακανσόι και πρόσθεσε: «Το κάνει συνειδητά, γιατί οι οδηγίες του είναι έτσι, αλλά τελικά απαξιώνει τους Τουρκοκύπριους. Η ιδεολογική στάση και οι θέσεις του κ. Ταχσίν είναι ξεκάθαρες».

    Τα πρωτόκολλα δηλώνουν υποτέλεια

    Ο Ακανσόι δήλωσε ότι η σημερινή «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος είναι απλώς υπάλληλοι, μέρος του καθεστώτος που εγκαθιδρύει το «πρωτόκολλο» [Σημείωση μεταφραστή: το «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που υπογράφεται με την Τουρκία] και ότι, εφαρμόζοντας το «πρωτόκολλο», μόνη της έγνοια είναι να πάρει τη στήριξη της Άγκυρας και να σταθεί στα πόδια της. Είπε χαρακτηριστικά:

    «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, το καθεστώς του πρωτοκόλλου είναι μια τάξη πραγμάτων υποτελούς διοίκησης. Με τα πρωτόκολλα, τόσο η νομοθετική όσο και η εκτελεστική εξουσία καταπατούνται».

    Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει ότι το κόμμα που θα αναλάβει μελλοντικά την «εξουσία», δεν θα κάνει διμερείς οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία, εντούτοις την απόφαση θα την λαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως υποστήριξε.

    Υπενθυμίζοντας ότι από το 2020 και μετά, έχει γίνει μια μεγάλη επίθεση στους πολιτικούς θεσμούς της «χώρας» με παρεμβάσεις και πιέσεις, ο Ακανσόι δήλωσε ότι τόσο η «προεδρία όσο και η κυβέρνηση» έχουν μπει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Άγκυρας.

    Αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διοίκηση που κάνει ακριβώς αυτό που λέει η Άγκυρα και δεν σκέφτεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Ακανσόι είπε ότι αυτή η «διοίκηση» τρέφεται άμεσα ή έμμεσα από τη διαφθορά και την κλοπή.

    Επιπρόσθετα, ο Ακανσόι εξέφρασε την άποψη ότι ενώ από τη μία πλευρά η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία σε σωστή βάση, από την άλλη λέει ότι μπορεί να αυτοδιοικηθεί και ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί δημοκρατία, δηλαδή έναν αυτοδιοικούμενο πολιτικό θεσμό και ένα οικονομικό μοντέλο που να στέκεται στα δικά του πόδια.

    (ΙΣ)

    [05] Η τουρκική «πρεσβεία» δεν απαντά για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία

    Η Yeni Duzen (23.04.24) γράφει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της λεγόμενη κυβέρνησης ότι διερευνά το θέμα της απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκύπριων στην Τουρκία, αποδεικνύεται ότι του θέματος έχει επιληφθεί η τουρκική «πρεσβεία» στην κατεχόμενη Λευκωσία, η οποία και δεν δίνει απαντήσεις για το θέμα.

    «Οι Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι, των οποίων η είσοδος στην Τουρκία απαγορεύτηκε με διάφορους περιοριστικούς κώδικες λόγω των υποτιθέμενων 'δραστηριοτήτων τους κατά της εθνικής ασφάλειας', έγιναν για άλλη μια φορά θέμα ημερήσιας διάταξης στη βουλή και αποκαλύφθηκε ότι το 'ανώτατο επίπεδο', (στο οποίο θα τύγχανε διερεύνησης το θέμα) σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) ήταν ο Τούρκος πρέσβης. Από την άλλη, ο Ερχάν Αρικλί (Erhan Ar?kl?) , ο οποίος πήρε το λόγο στη βουλή, ταύτισε τους Τουρκοκύπριους διανοούμενους, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία, με 'αλλοδαπούς που καταζητούνται από την Ιντερπόλ και απελαύνονται από το βόρειο τμήμα της Κύπρου'», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Yeni Duzen γράφει επίσης ότι μιλώντας για το θέμα στην «βουλή», ο Ουστέλ είπε ότι έστειλε την εν λόγω επιστολή στην τουρκική «πρεσβεία» στις 10 Νοεμβρίου 2023, με ερωτήσεις για το θέμα της απαγόρευσης της εισόδου των Τουρκοκύπριων στην Τουρκία, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση εδώ και 5 μήνες.

    Ο Ουστέλ, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    «Την περασμένη εβδομάδα ήρθε πάλι στο προσκήνιο, οι πολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι με έναν αιφνιδιασμό όταν εισέρχονται στην Τουρκία και δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι. Ούτε εγώ ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι. Έχουμε κάνει προσπάθειες σε διάφορα μέρη. Έστειλα γραπτή ερώτηση (στον Τούρκο πρέσβη) στις 10 Νοεμβρίου 2023. Αλλά δεν έχω λάβει απάντηση ακόμα. Όταν επισκέφθηκα την Άγκυρα, είπα στον πρέσβη της ΤΔΒΚ στην Άγκυρα να παρακολουθεί στενά το θέμα. Προειδοποίησα τον πρέσβη για το θέμα αυτό για την επόμενη φορά. Δεν μείναμε αδιάφοροι σε αυτό το θέμα. Αλλά αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα μιας χώρας. Είναι η κυριαρχία της. Έχουμε μεταφέρει αυτό το θέμα στα υψηλότερα κλιμάκια, έχουμε κάνει την αλληλογραφία μας, το εκφράζουμε σε κάθε συνάντηση, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση. Δεν έχουμε λάβει απάντηση εδώ και 4 μήνες. [...] Πρόκειται για ένα ζήτημα εντός των κυρίαρχων συνόρων τους. Δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το ζήτημα».

    Παίρνοντας το λόγο μετά τον Ουστέλ, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων (YDP), Ερχάν Αρικλί (Erhan Ar?kl?), ένας από τους «κυβερνητικούς εταίρους», ταύτισε τους Τουρκοκύπριους διανοούμενους στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία με τους «αλλοδαπούς που καταζητούνται από την Ιντερπόλ» και απελάθηκαν από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Ο Αρικλί είπε ότι το «υπουργείο εσωτερικών» δεν δέχτηκε 1426 άτομα στα κατεχόμενα τους τελευταίους 3 μήνες και «απέλασε» 800 άτομα και δήλωσε ότι 111 από αυτά τα άτομα ήταν τουρκικής καταγωγής.

    Ανέφερε ακόμη πως το «κράτος» δεν είναι υποχρεωμένο να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τα άτομα που αποφασίζει να «απελάσει» και προκάλεσε την αντίδραση των «βουλευτών» του CTP που τόνισαν πως η Τουρκία απαγορεύει την είσοδο σε διανοούμενος και δημοσιογράφους.

    (ΚΣ)

    [06] Διευκόλυνση αγοράς κατοικιών από Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Θα δυσκολέψουν οι κατοικίες σε ξένους, θα ενθαρρυνθούν σε εκ Τουρκίας», η διαδικτυακή Star K?br?s (23.04.24 starkibris.net) γράφει αναμένεται αλλαγή στους κανονισμούς για την πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα.

    Η λεγόμενη βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Γιασεμίν Οζτούρκ (Yasemin Ozturk), μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο ADA TV, εξήγησε το περιεχόμενο του «σχεδίου νόμου» που θα αλλάξει τους κανόνες στην πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς

    H Οζτούρκ δήλωσε ότι τα αλλοδαπά πραγματικά και νομικά πρόσωπα που εμφανίζουν 20 εκατομμύρια ευρώ ως εγγύηση θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα μέχρι 60 στρέμματα. Σύμφωνα με το νέο «νόμο» που ετοιμάζεται, εάν εντός 2 ετών ο ξένος επενδυτής δεν πραγματοποιήσει την κατάθεση των 20 εκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε, η πώληση θα ακυρώνεται.

    Υπενθυμίζοντας ότι προηγουμένως, μπορούσε να πωληθεί ένα ακίνητο σε κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά, η Οζτούρκ ανέφερε τα εξής:

    «Σε ό,τι αφορά την πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς, μόνο ένα σπίτι μπορεί να πωληθεί σε κάθε οικογένεια λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα της οικογένειας. Με άλλα λόγια, η σύζυγος δεν θα μπορεί να αγοράσει ξεχωριστά διαμερίσματα, ο σύζυγος δεν θα μπορεί να αγοράσει ξεχωριστά διαμερίσματα και το παιδί δεν θα μπορεί να αγοράσει ξεχωριστά διαμερίσματα».

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η Οζτούρκ, στον «νόμο», η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «χώρα που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ» και οι Τούρκοι πολίτες δικαιούνται να αγοράσουν 3 σπίτια. Έτσι, ενώ θα είναι δύσκολο για τους αλλοδαπούς να αγοράσουν κατοικίες, θα διευκολύνεται η αγορά κατοικίας από τους Τούρκους πολίτες, καταλήγει το δημοσίευμα.

    (ΓΜ)

    [07] Κτίζουν 15 χιλιάδες κατοικίες στα Καζιβερά

    Η διαδικτυακή Ozgur Gazete (23.04.24 ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι έχει αρχίσει η ανέγερση οικοδομών στην ακτή των Καζιβερών, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια για τις υποδομές, τη φυσική ζωή, το περιβάλλον και τις γεωργικές περιοχές, θέμα το οποίο είχε αναδείξει από το Δεκέμβριο του 2023.

    Συγκεκριμένα, δημοσιεύει την φωτογραφία από το εργοτάξιο στα Καζιβερά, την οποία ανάρτησε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χασάν Καρλίτας (Hasan Karl?tas), ένας από τους αρθρογράφους της εφημερίδας και πρόεδρος του «συνδέσμου τουρισμού Λεύκας», ο οποίος ανέφερε τα εξής:

    «Αυτή είναι η παραλία των Καζιβερών. Στην απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του χωριού ήταν χίλια 24 άτομα. Μετά την άδεια των 15 χιλιάδων κατοικιών που δόθηκε, ο πληθυσμός του χωριού θα αυξηθεί ξαφνικά στις 30 χιλιάδες. [...]

    Δεν υπάρχουν υποδομές, ο δρόμος δεν αρκεί, δεν υπάρχει σύστημα επεξεργασίας λυμάτων, δεν έχει εξεταστεί η φέρουσα ικανότητα, η περιβαλλοντική στάση είναι μηδενική, δεν υπάρχει ανάλυση αναγκών, υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, δεν υπάρχει μελέτη των αναγκών σε τρόφιμα και των γεωργικών περιοχών, το πολεοδομικό σχέδιο που είναι έτοιμο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, δεν υπάρχει σκέψη για την προστασία των ακτών».

    «Τι υπάρχει λοιπόν;» ρώτησε ο Καρλίτας και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Μια ατελείωτη απληστία για χρήμα, γιγαντιαίες 33όροφες κατασκευές, ψηλά κτήρια, ξένο κεφάλαιο και μια έλλειψη σχεδιασμού που ισοπεδώνει τις αξίες της χώρας...».

    (ΙΣ)

    [08] Επίσκεψη KTOS στο Γραφείου Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

    Η Yeni Duzen (23.04.24) γράφει ότι στελέχη της συνδικαλιστικής οργάνωσης δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης (KTOS) συναντήθηκαν με στελέχη του Γραφείου Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων να δημιουργήσουν άμεσες σχέσεις με την ΕΕ, οι κοινές δραστηριότητες στον τομέα της διακοινοτικής εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, η συνεργασία για την προώθηση της ενεργού συμμετοχής της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και οι πολιτικοκοινωνικές-οικονομικές συνθήκες στα κατεχόμενα.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας της KTOS, Μπουράκ Μαβίς (Burak Mavis) εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη στον Ανδρέα Κέττη, Επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και την ομάδα του για την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε.

    Ο Μαβίς δήλωσε ότι η KTOS θα είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές, όπως και σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ανέφερε επίσης ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Ανδρέα Κεττή και την ομάδα του για τις πολιτικές της Ένωσης σε θέματα όπως η αποδοχή της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ, η άμεση συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων άμεσα στο πρόγραμμα Erasmus+, η ένταξη των Τουρκοκυπρίων στο σύστημα υγείας (ΓεΣΥ) καταβάλλοντας τα απαραίτητα ασφάλιστρα, η δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να ανοίγουν λογαριασμούς σε τράπεζες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επέκταση του κανονισμού της πράσινης γραμμής με μέτρα για την ενθάρρυνση του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τα δικαιώματα ιθαγένειας των ατόμων που έχουν γεννηθεί από μικτούς γάμους και ο αγώνας για το δικαίωμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας να έχει άμεση επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 155 εκατομμύρια ανήλθαν οι διελεύσεις μέσω οδοφραγμάτων μέχρι σήμερα

    Η Yeni Duzen (23.04.24 yeniduzen.com), υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «155 εκατομμύρια διελεύσεις σε 21 χρόνια», αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία που λήφθηκαν από την «επίσημη» ιστοσελίδα του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία, οι διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα από τις 23 Απριλίου 2003 μέχρι και σήμερα (21 χρόνια), ανήλθαν συνολικά στα 155 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι διελεύσεις, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 4-6 εκατομμύρια ετησίως τα πρώτα χρόνια, αυξήθηκαν σε 13 εκατομμύρια το 2019, λίγο πριν από την πανδημία.

    Κατά τα έτη 2020-2021, λόγω της πανδημίας, σημειώθηκε μείωση στις «εισόδους και εξόδους» μέσω των σημείων διέλευσης, οι οποίες ανήλθαν στα 3-4 εκατομμύρια, αφού οι διελεύσεις τη συγκεκριμένη περίοδο περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας.

    Το 2022 ο αριθμός των διελεύσεων έφτασε και πάλι τα 13 εκατομμύρια. Τέλος, το 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 15 εκατομμύρια διελεύσεις. Τον πρώτο μήνα του 2024, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια διελεύσεις.

    Σήμερα, ο αριθμός των οδοφραγμάτων ανέρχεται σε 9.

    Εξετάζοντας τη μεταβολή των διελεύσεων ανά εθνικότητα στα σημεία διέλευσης στην Κύπρο με την πάροδο των ετών, διαπιστώνεται ότι τα πρώτα χρόνια, το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων ήταν αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τους Ελληνοκύπριους και τους πολίτες άλλων χωρών, αλλά αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια και οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων αυξήθηκαν στο 43% των συνολικών διελεύσεων.

    Εξετάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων 16 ετών, το 2008, το 53% των συνολικών διελεύσεων γινόταν από «πολίτες της ΤΔΒΚ», το 29% από πολίτες άλλων χωρών και το 19% από Ελληνοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 2022, οι διελεύσεις των «πολιτών της ΤΔΒΚ» μειώθηκαν στο 29% των συνολικών διελεύσεων, ενώ το ποσοστό των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των συνολικών διελεύσεων αυξήθηκε στο 43%.

    Για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, εκτός από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου νομίσματος, θεωρείται ότι επηρέασε το γεγονός ότι Ελληνοκύπριοι περνούν συχνότερα στο κατεχόμενα για ψώνια.

    Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι διελεύσεις περιορίστηκαν, το μερίδιο των διελεύσεων από Τουρκοκύπριους, στο σύνολο των διελεύσεων αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν τη δυνατότητα να περάσουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για να εργαστούν, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία παρουσιάζει στη συνέχεια μια ιστορική αναδρομή από τις 21 Απριλίου 2003 που άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης, μέχρι και σήμερα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επίσκεψη Έρντογαν στο Ιράκ μετά από 13 χρόνια

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (23.04.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Abdullatif Rashid και τον Πρωθυπουργό Mohammed Shia' Al Sudani και υπέγραψε συμφωνία για το έργο «δρόμος ανάπτυξης» μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ιρακινό Πρόεδρο, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προσδοκίες από το Ιράκ όσον αφορά την καταπολέμηση της «τρομοκρατικής» οργάνωσης PKK και ότι το Ιράκ θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε μορφή τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη σταθερότητα του Ιράκ οι σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ να επανέλθουν σε καλό δρόμο και οι Τουρκμένοι να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

    «Υπογραφή συμφωνίας για το έργο του αναπτυξιακού δρόμου»

    Ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό al Sudani. Μετά τη συνάντηση, υπεγράφη η συμφωνία για το έργο «δρόμος ανάπτυξης» μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ.

    Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός Sudani δήλωσε ότι η συμφωνία θα χρησιμεύσει ως γέφυρα για τους λαούς της περιοχής και δήλωσε: «Αυτό θα επιτρέψει στους λαούς να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα».

    «Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν την καταπολέμηση των εμποδίων ασφαλείας, την καταπολέμηση της παρουσίας τρομοκρατικών στοιχείων. Συζητήσαμε την ασφάλεια της τουρκο-ιρακινής συνοριακής περιοχής για περισσότερο έλεγχο και σταθερότητα», πρόσθεσε ο Sudani.

    Αναφερόμενος στο έργο «δρόμος ανάπτυξης», ο Έρντογαν δήλωσε τα εξής: «Η στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για κοινή συνεργασία, την οποία υπογράψαμε μαζί με τον Πρωθυπουργό, αποτελεί έναν σταθερό οδικό χάρτη. Με το κείμενο αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κοινές μόνιμες επιτροπές που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση και την παρακολούθηση των τεχνικών διαπραγματεύσεων σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές, το περιβάλλον, τα διασυνοριακά ύδατα, η υγεία, η εκπαίδευση.

    Θα φέρει επίσης νέες ευκαιρίες για συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την ασφάλεια μέχρι το εμπόριο, από τις μεταφορές μέχρι τη γεωργία. Θα παράσχουμε τον απαραίτητο συντονισμό για την υλοποίηση των συμφωνιών».

    Ο Έρντογαν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του ΡΚΚ λέγοντας τα εξής: «Συζητήσαμε τα κοινά βήματα που μπορούμε να λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και των προεκτάσεων της που στοχεύουν την Τουρκία από το ιρακινό έδαφος. Χαιρετίσαμε την ανακήρυξη του PKK ως απαγορευμένης οργάνωσης στο Ιράκ. Είχα την ευκαιρία να μοιραστώ με τους ομολόγους μου την ισχυρή πεποίθησή μου ότι η παρουσία του στο ιρακινό έδαφος θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό με την επίσημη ανακήρυξή του ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το Ιράκ είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μας, ο οποίος κυμάνθηκε γύρω στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε υψηλότερα επίπεδα. Συζητήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο. Αξιολογήσαμε τι μπορεί να γίνει για να εξαλειφθούν τα τεχνητά εμπόδια μπροστά στο εμπόριό μας. Υπογραμμίσαμε τη ζωτική σημασία του σχεδίου "οδός ανάπτυξης" όσον αφορά αυτόν τον στόχο».

    «Με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράψαμε, ενισχύσαμε την αποφασιστικότητά μας για αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής μας, ιδίως του Ιράκ», δήλωσε ο Πρόεδρος Έρντογαν.

    Συναντήσεις στο Ερμπίλ

    Στη συνέχεια ο Έρντογαν μετέβη στο Εμπίλ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά και παγκόσμια θέματα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    (ΓΜ)

    [02] Επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Τουρκία

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (23.04.24 trthaber.com) μετέδωσε ότι ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier μετέβηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, τον πρώτο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία.

    Τον Γερμανό Πρόεδρο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ (Davut Gul), ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα Jurgen Schulz, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν (Ahmet Basar Sen) και άλλοι αξιωματούχοι.

    Ο Γερμανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία με αφορμή την 100ή επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Steinmeier αναμένεται να επισκεφθεί τον σιδηροδρομικό σταθμό Sirkeci της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι ξεκινούν με τρένο για να εργαστούν στην Γερμανία, να συναντηθεί με ανθρώπους με τουρκο-γερμανική μεταναστευτική εμπειρία και να συζητήσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών.

    Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους επιχειρήσεων, επιστημών, τέχνης, λογοτεχνίας, αθλητικών κύκλων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Επίσκεψη υπό την σκιά του Πολέμου στην Γάζα

    Σε άρθρο της στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (23.04.24 t24.com.tr) αναφορικά με την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Τουρκία, η Μπαρτσίν Γινάντς (Barc?n Y?nanc) γράφει ότι αυτή πραγματοποιείται υπό την σκιά του πολέμου στην Γάζα, όπου Τουρκία και Γερμανία υποστηρίζουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Γράφει ανάμεσα σε άλλα η αρθρογράφος:

    «Στον πόλεμο της Γάζας, οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντίθετα σημεία. Η Γερμανία υποστηρίζει δυσανάλογα το Ισραήλ και η Τουρκία υποστηρίζει δυσανάλογα τη Χαμάς. Ενώ η (τουρκική) κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου η Χαμάς να αμβλύνει τη στάση της, είναι αμφίβολο πόσο η υποστήριξη του Βερολίνου προς την κυβέρνηση Νετανιάχου είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού λαού.

    Οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας περιέχουν πολλές ειρωνικές αντιφάσεις.

    Σε πολλές από αυτές τις ειρωνικές αντιφάσεις θα γίνουμε μάρτυρες κατά την τριήμερη κρατική επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Frank Walter Steinmeier, που ξεκίνησε χθες.

    Καταρχάς, η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου γίνεται υπό τη σκιά του πολέμου της Γάζας, που είναι το νούμερο ένα θέμα στην περιοχή μας.[...]

    Γερμανία, η χώρα των απαγορεύσεων (!)

    Από την άλλη, αν και η υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε εξέγερση, υπάρχει τέτοια πίεση στην κοινωνία που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η ελευθερία της έκφρασης σε αυτό το θέμα. Πιο πρόσφατα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έλαβε απαγόρευση συμμετοχής σε συναντήσεις με έδρα τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών, επειδή είναι φιλοπαλαιστίνιος. (Αργότερα άλλαξε σε απαγόρευση ταξιδιού στη Γερμανία.)

    Είναι εκπληκτικό να το βλέπουμε αυτό στη Γερμανία, η οποία (κατά καιρούς) μας τρομάζει όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης.

    Μια ειρωνική κατάσταση από αυτή την άποψη άρχισε να βιώνεται από χθες. Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα είναι πολύ ενοχλημένη από τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Γερμανία, ειδικά αυτές που στρέφονται κατά του Προέδρου. Οι Γερμανοί γενικά λένε 'τι να κάνουμε, ελευθερία έκφρασης, ελευθερία διαδηλώσεων'.

    Χθες, ο Γερμανός Πρόεδρος βρέθηκε στο σταθμό Sirkeci, τον πρώτο του σταθμό στην Κωνσταντινούπολη. Μια ομάδα 50 - 60 ατόμων συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί με τα συνθήματα 'δολοφόνος Γερμανία'.

    Σύμφωνα με τους συναδέλφους μας που ήταν εκεί, η αστυνομία ενήργησε με πολύ μετριοπαθή τρόπο.

    Δεν ξέρω αν η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, η οποία χρησιμοποίησε δυσανάλογη βία όταν ο στόχος ήταν η κυβέρνηση, ενήργησε λογικά όταν ο στόχος ήταν ο Γερμανός ηγέτης, ή αν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον Γερμανό ηγέτη: 'Κοιτάξτε, υπάρχει ελευθερία διαδηλώσεων στην προηγμένη δημοκρατία μας'.

    Αλλά αν επιστρέψουμε στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το θέμα στις συναντήσεις με τον Γερμανό Πρόεδρο, τα μηνύματα που θα δοθούν από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους των ΜΚΟ είναι σημαντικά.

    Πρώτα απ' όλα, αν και η κυβέρνηση έχει ξεφύγει με την υποστήριξή της προς τη Χαμάς, προσπαθεί επίσης να φέρει τη Χαμάς σε μια λογική γραμμή. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και πριν από το ΑΚΡ, η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, καταδίκασε ανοιχτά τις τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο αμάχους. [...]

    Αναταραχή στην τουρκική κοινότητα της Γερμανίας

    Για τη Γερμανία, υπάρχει επίσης μια εσωτερική πολιτική διάσταση. Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν έχουν ούτε κατά διάνοια σχέση με τους Άραβες, έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του Ισραήλ, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι η τουρκική κοινότητα που ζει στη Γερμανία, μαζί με άλλους μουσουλμάνους στη χώρα, είναι εξοργισμένοι και ακόμη και προσβεβλημένοι από τη στάση της κυβέρνησής τους, δηλαδή του συνασπισμού υπό την ηγεσία του Σολτς. Παρόλο που η Γερμανία ισχυρίζεται ότι 'έχω μια φιλοϊσραηλινή στάση που πηγάζει από την ιστορία μου', δεδομένου ότι αυτή η στάση σημαίνει ότι κλείνω τα μάτια στις διώξεις των μουσουλμάνων, είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε ότι 'αυτό δεν θα είχε συμβεί αν οι Παλαιστίνιοι δεν ήταν μουσουλμάνοι'.

    Με άλλα λόγια, η ισραηλινή πολιτική θα ενισχύσει την αποξένωση και την απομάκρυνση των μουσουλμάνων στη Γερμανία, ιδίως των Τούρκων, από τη χώρα και το σύστημα στο οποίο ζουν. Νομίζω ότι οι Γερμανοί γνωρίζουν πλέον ότι τέτοια συναισθήματα δεν θα κάνουν τους Τούρκους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν θα φύγουν, αλλά θα γίνουν ανήσυχοι. Δεν είμαι σίγουρος πόσο ευνοϊκό είναι αυτό για μια χώρα όπου η ακροδεξιά βρίσκεται ήδη σε άνοδο.

    Το γερμανικό ντονέρ θα σερβίρεται στην Τουρκία

    Ίσως αυτός να είναι ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου. Ίσως ήθελε να μετριάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινωνίας λέγοντας: 'Υποστηρίζουμε πολύ το Ισραήλ, αλλά επισκέπτομαι και τον Ερντογάν, ο οποίος επικρίνει το Ισραήλ με την πιο σκληρή γλώσσα' [...]».

    (ΚΣ)

    [03] Αμερικανοτουρκική συνάντηση για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας»

    Το κρατικό κανάλι TRT Haber (22.04.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση Τουρκίας- ΗΠΑ με αντικείμενο την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι διμερείς αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ ξεκίνησαν εκ νέου, αφού αξιωματούχοι των Υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Άγκυρα.

    H συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο

    Η Πρέσβειρα Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ, Συντονίστρια Αντιτρομοκρατίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των «τρομοκρατικών» οργανώσεων PKK/YPG/PYD, DHKP/C, ισλαμικό κράτος και Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 23 April 2024 - 12:27:48 UTC