Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Αττίλες ισχυρίζονται ότι Ε/Κ σκότωσαν Τούρκο φρουρό
  • [02] Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας
  • [03] Οι Αρχές της Δημοκρατίας καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς
  • [04] Αρσένης: Στημένη προβοκάτσια
  • [05] Δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΟΥΝΦΙΣΥΠ η έρευνα για το επεισόδιο
  • [06] Βρετανική εκδοχή για το επεισόδιο
  • [07] Κληρίδης: Η κυβέρνηση θα πάρει τα ανάλογα μέτρα
  • [08] Ανακοίνωση της Αστυνομίας
  • [09] Ρίψη πυροβολισμών στα κατεχόμενα και ανεύρεση εκρηκτικών υλών στο περίφραγμα κατοχικού φυλακίου
  • [10] Κασουλίδης: Κανένας πυροβολισμός από Εθνοφρουρούς
  • [11] Οι Τούρκοι προσπαθούν να εμπλέξουν την ΕΦ
  • [12] Eμπειρογνώμονες εξετάζουν εκρηκτική συσκευή

  • [01] Οι Αττίλες ισχυρίζονται ότι Ε/Κ σκότωσαν Τούρκο φρουρό

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τον ισχυρισμό ότι Ε/Κ πυροβόλησαν την αυγή και σκότωσαν ένα Τούρκο στρατιώτη που επάνδρωνε φυλάκιο κοντά στην κατεχόμενη Αχερίτου και τραυμάτισαν δεύτερο, προβάλλουν οι τουρκικές κατοχικές αρχές.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος των βρετανικών Βάσεων, Αντονι Ουόρνερ, "υπάρχει ένας ισχυρισμός για πυροβολισμό, ο οποίος διερευνάται από την Αστυνομία των Βάσεων και το Royal Military Police σε συνεργασία με εκπροσώπους των τουρκικών στρατευμάτων."

    Σε ερώτηση ποιός είναι ο ισχυρισμός, ο κ. Ουόρνερ είπε ότι "έχουν πυροβοληθεί Τούρκοι στρατιώτες". Συγκεκριμένα, είπε ότι σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκε δεύτερος.

    Ο κ. Ουόρνερ αρνήθηκε να πει ό,τιδήποτε περισσότερο, τονίζοντας ότι η έρευνα που διεξάγεται θα αποδείξει τί έγινε. Το επεισόδιο, είπε, έγινε μεταξύ Βρυσούλλων και Αγιου Νικολάου τις αυγινές ώρες.

    Εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ ετοιμάζει ανακοίνωση σχετικά με το επεισόδιο η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το συντομότερο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Υπουργείο Αμυνας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το επεισόδιο:

    "Mετά από σημερινές ειδήσεις του παράνομου ραδιοσταθμού BRTK, σχετικά με αναφερόμενο επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών, θανάτου ενός οπλίτου και τραυματισμού ενός άλλου του κατοχικού στρατού, το Yπουργείο Αμυνας θα ήθελε να δηλώσει επίσημα και κατηγορηματικά ότι, μετά από έρευνα, ουδεμία, καθ'οιονδήποτε τρόπο, εμπλοκή της ΕΘνικής Φρουράς υπάρχει στο αναφερόμενο επεισόδιο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Οι Αρχές της Δημοκρατίας καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν ότι κανένα επεισόδιο δεν αναφέρθηκε στη διάρκεια της νύκτας στην περιοχή όπου οι τουρκικές κατοχικές αρχές ισχυρίζονται πως την αυγή Ε/Κ πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Τούρκο σκοπό και τραυμάτισαν άλλο στην περιοχή της κατεχόμενης Αχερίτου.

    Σύμφωνα με τις αρχές, κανένας πυροβολισμός δεν ερρίφθη από πλευράς της Εθνικής Φρουράς γι αυτό και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την πλευρά των Τούρκων.

    Τα τουρκικά φυλάκια στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών της Δημοκρατίας, επανδρώνουν άνδρες του τουρκικού στρατού κατοχής, και βρίσκονται σε απόσταση 700 περίπου μέτρων από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς.

    Σύμφωνα με το Τ/Κ παράνομο "πρακτορείο ειδήσεων" ΤΑΚ και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", τις ειδήσεις των οποίων αναμετέδωσαν ξένα διεθνή πρακτορεία, γύρω στις 4 την αυγή Ε/Κ άνοιξαν, δήθεν, πυρ εναντίον Τ/κ φυλακίου στην κατεχόμενη περιοχή της Αχερίτου, σκοτώνοντας έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυματίζοντας έναν άλλο. Εξάλλου, ο παράνομος "Μπαϊράκ" μετέδωσε ότι εναντίον του φυλaκίων ρίφθηκαν 14 πυροβολισμοί με όπλο τύπου "Καλασνίκοφ".

    Τη θέση αυτή καταρρίπτει η Εθνική Φρουρά αφού οι εθνοφρουροί εκεί δεν είναι εξοπλισμένοι με τέτοια όπλα.

    Οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και των βρετανικών Βάσεων διερευνούν την υπόθεση. Στην περιοχή μετέβησαν αξιωματικοί της Αστυνομίας, εκπρόσωποι της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και των Βάσεων για να διερευνήσουν το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Αρσένης: Στημένη προβοκάτσια

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Προβοκάτσια", χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, σε δηλώσεις του σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι Ε/Κ πυροβόλησαν την αυγή και σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισαν δεύτερο σε φυλάκιο κοντά στις Βρυσούλλες.

    Οπως δήλωσε ο κ. Αρσένης έχει διαρκή προσωπική επικοινωνία με την Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που έχει αναφέρουν πως δεν έχει συμβεί ο,τιδήποτε από την Ε/κ πλευρά.

    Αφού πρόσθεσε ότι οι άνδρες οι οποίοι επανδρώνουν το Ε/κ φυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή δεν άκουσαν τίποτα, ο κ. Αρσένης τόνισε ότι δεν "πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση στημένης προβοκάτσιας".

    Καταλήγοντας, ο Υπουργος Αμυνας της Ελλάδας επεσήμανε ότι πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα των ερευνών για να διαπιστωθεί τί ακριβώς έγινε στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] Δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΟΥΝΦΙΣΥΠ η έρευνα για το επεισόδιο

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) ανακοίνωσε ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της να ερευνήσει το επεισόδιο στην περιοχή Βρυσούλλων, όπου ένας Τούρκος σκοπός βρέθηκε νεκρός και ένας άλλος τραυματισμένος, και, ως εκ τούτου, θα αναμένουν το πόρισμα των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές των βρετανικών Βάσεων προτού προβούν σε περαιτέρω σχόλια επί του θέματος.

    Στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ σημειώνεται ότι η περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο γειτνιάζει με τις κυρίαρχες βρετανικές Βάσεις κι όχι με την ουδέτερη ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ως, εκ τούτου, προστίθεται, το επεισόδιο διερευνάται από τις αρχές των Βάσεων σε συνεργασία με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ αναφέρει ότι γύρω στις 6.30 το πρωί της ζητήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις να στείλει το διοικητή του τέταρτου τομέα της στην περιοχή Αγίου Κενδέα, βορείως του δρόμου των εκεί Βάσεων, που οδηγεί στον Αγιο Νικόλαο.

    Γύρω στις 7.45 το πρωί, προσθέτει, ο Διοικητής έφτασε εκεί και πληροφορήθηκε ότι ένας στρατιώτης των Τ/κ λεγόμενων "δυνάμεων ασφαλείας" είχε σκοτωθεί κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά από πυροβολισμούς, για τους οποίους υπάρχει ισχυρισμός ότι ρίφθηκαν από δύο άτομα από την κατεύθυνση του δρόμου των Βάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Βρετανική εκδοχή για το επεισόδιο

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι πυροβολισμοί που ρίφθηκαν την αυγή κατά του τουρκικού φυλακίου προήλθαν από σημείο από την κατεύθυνση των κατεχομένων, αναφέρει ανακοίνωση που μόλις εξέδωσαν οι αρχές των βρετανικών Βάσεων.

    "Η Αστυνομία των κυρίαρχων Βάσεων και η Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία βοήθησαν την προκαταρκτική διερεύνηση για το θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου, από πρωινούς πυροβολισμούς, κοντά στον Αγιο Κενδέα", αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

    "Οι πρώτες γνώμες είναι ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν από σημείο βορείως της γραμμής κατάπαυσης του πυρός των τουρκικών δυνάμεων και, εκ των πραγμάτων, εκτός βρετανικής δικαιοδοσίας, αφού οι δράστες διέσχισαν τη λωρίδα μήκους εκατόν μέτρων που αποτελεί έδαφος των Βάσεων και χωρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές".

    Η ανακοίνωση των βρετανικών Βάσεων καταλήγει ως εξής: "Οι τουρκικές δυνάμεις τίθενται επικεφαλής των ερευνών. Ωστόσο, οι αρχές των κυρίαρχων Βάσεων βοηθούν στη διερεύνηση του εγκλήματος επειδή υπάρχει η πιθανότητα οι εγκληματίες να κινήθηκαν διά μέσω εδάφους των Βάσεων".

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων Αντονι Γουόρνερ διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι η ανακοίνωση δεν υπονοεί πως οι δράστες είναι Ε/Κ που πέρασαν στις κατεχόμενες περιοχές. Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, υπάρχει μαρτυρία που καταδεικνύει ότι οι δράστες πέρασαν από τη λωρίδα των εκατόν μέτρων του εδάφους των Βάσεων.

    Στην επιμονή του ΚΥΠΕ εάν εννοεί ότι οι δράστες είναι Ε/Κ, ο κ. Γουόρνερ είπε "δεν είπαμε κάτι τέτοιο, δεν είναι αυτό που εννοούμε. Δε δακτυλοδείχνουμε κανένα", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι Τούρκοι, που έκαναν αυτή την πορεία.

    Ελληνοκύπριος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε ένα αυτοκίνητο να κατευθύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης: Η κυβέρνηση θα πάρει τα ανάλογα μέτρα

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα σε τουρκικό κατοχικό φυλάκιο και θα πάρει τα ανάλογα μέτρα.

    Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ύστερα από γεύμα που έδωσε προς τιμή των μελών του διπλωματικού σώματος στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η Εθνική Φρουρά έχει ελέγξει όλα τα όπλα των στρατιωτών στη γραμμή αντιπαράταξης και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πυροβόλησαν Εθνοφρουροί. Η Αστυνομία δεν έχει καμία πληροφορία για πυροβολισμούς από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην προειδοποίηση της κυβέρνησης πριν από μέρες για την πιθανότητα προβοκατόρικης ενέργειας από μέρους των Τούρκων. Τόνισε ότι θα πρέπει να είναι καθαρή ενέργεια τουρκικής προβοκάτσιας.

    Σε ερώτηση πώς αντιδρά η κυβέρνηση στην προπαγάνδα του Ντενκτάς και του κατοχικού καθεστώτος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση συλλέγει όλα τα στοιχεία για να αποδείξει ότι δεν υπήρχε καμία ανάμειξη Ε/Κ σ'αυτή την υπόθεση και ότι θα αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα του Τ/Κ ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Ανακοίνωση της Αστυνομίας

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- H Αστυνομία έχει αυξήσει στον ύψιστο βαθμό την επαγρύπνησή της που άρχισε μετά τα φονικά επεισόδια στη Δερύνεια, προς αποτροπή ενεργειών που θα επέτειναν την ένταση ή και θα διευκόλυναν τις κατοχικές δυνάμεις στη δημιουργία προβοκάτσιας.

    Αυτό επισημαίνει σημερινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, αναφερόμενη στο θέμα του φόνου ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλου, με πυροβολισμούς στην περιοχή των Βρυσούλλων, πράγμα το οποίο οι τουρκικές κατοχικές αρχές προσπαθούν να αποδώσουν σε Ε/Κ.

    Η Αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διερευνά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ενώ σημειώνει ότι ουδεμία καταγγελία δεν υποβλήθηκε στην Αστυνομία για το επεισόδιο. Οι έρευνες, προστίθεται, στηρίζονται σε πληροφορίες προερχόμενες από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών κι από τις αρχές των Βάσεων Δεκέλειας.

    Η Αστυνομία υποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί των κατοχικών δυνάμεων γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία τελούν υπό διεθνή κατηγορία για τους φόνους κι άλλες θηριωδίες που διέπραξαν στη Δερύνεια, για τα οποία υπάρχουν αδιάσειστα φωτογραφικά κι άλλα ντοκουμέντα.

    Τέλος, σημειώνει ότι ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η σπουδή του παράνομου "Μπαϊράκ" να αποδώσει το φόνο και τον τραυματισμό σε επαγγελματίες μέλη, δήθεν, της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [09] Ρίψη πυροβολισμών στα κατεχόμενα και ανεύρεση εκρηκτικών υλών στο περίφραγμα κατοχικού φυλακίου

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ρίψη πυροβολισμών σημειώθηκε το απόγευμα στα κατεχόμενα, πίσω από τη γραμμή αντιπαράταξης στον Αγιο Παύλο, υπόθεση την οποία διερευνούν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τη ρίψη πυροβολισμών επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματικός του ΓΕΕΦ, διευκρινίζοντας ότι οι πυροβολισμοί δε ρίφθηκαν εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς αλλά πίσω από τα τουρκικά φυλάκια που βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Παρόλο, πρόσθεσε, που πρόκειται για συνήθη περίπτωση, αφού στην εκεί κατεχόμενη περιοχή ακούγουνται συχνά πυροβολισμοί, το ΓΕΕΦ διερευνά την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στη Λάρνακα μετέδωσε ότι βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες στο περίφραγμα του τουρκικού κατοχικού φυλακίου, όπου βρέθηκε σκοτωμένος το πρωί ο Τούρκος στρατιώτης κι ένας άλλος σοβαρά τραυματισμένος.

    Για το λόγο αυτό, προσθέτει, οι αρχές των βρετανικών Βάσεων - έδαφος των οποίων αποτελεί ο δρόμος Δεκέλειας - Αμμοχώστου δίπλα από τον οποίο βρίσκεται το κατοχικό φυλάκιο - έκλεισαν το δρόμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή μετέβησαν αρκετά αυτοκίνητα των βρετανικών Βάσεων, καθώς και ειδικοί στην αχρήστευση εκρηκτικών υλών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [10] Κασουλίδης: Κανένας πυροβολισμός από Εθνοφρουρούς

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενδελεχείς έρευνες που διεξήχθησαν από μέρους της Εθνικής Φρουράς, αποδεικνύουν ότι δεν ρίφθηκε κανένας πυροβολισμός από Ε/κ φυλάκιο προς τα κατεχόμενα, κατά το επεισόδιο σήμερα την αυγή, όπου σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης και τραυματίστηκε δεύτερος στην περιοχή Αγίου Κενδέα.

    Αυτό ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ενημερώνοντας το απόγευμα τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τους ισχυρισμούς του καθεστώτος Ντενκτάς ότι Ε/Κ πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισαν δεύτερο.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Εθνική Φρουρά ενημερώθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών γύρω στις 8 το πρωϊ για το επεισόδιο που συνέβη γύρω στις 4 το πρωϊ.

    "Από ενδελεχείς έρευνες που έχουν γίνει από πλευράς Εθνικής Φρουράς, όχι μόνο δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, το πλησιέστερο το οποίο είναι 700 μέτρα από το τουρκικό φυλάκιο, αλλά είμαστε πλέον σίγουροι ότι από μέλη της Εθνικής Φρουράς δεν ερρίφθη κανένας πυροβολισμός και αυτό έχει επαληθεφθεί με εξέταση των όπλων και των πυρομαχικών που έχουν στη διάθεσή τους οι εθνοφρουροί στην περιοχή."

    Εξάλλου, είπε ότι δεν είχε καταγγελθεί στην κυπριακή αστυνομία, η οποία διεξάγει ανακρίσεις, οποιονδήποτε επεισόδιο, ούτε και υπήρχαν πληροφορίες για ασυνήθεις κινήσεις που να υποδηλεί ότι οι πυροβολισμοί προέρχονταν από τις ελεύθερες περιοχές.

    Αφού αναφέρθηκε στη δήλωση των Βρετανικών Βάσεων για τις έρευνες, μια και το φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων εφάπτεται της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα αναμένουμε να δούμε πάνω σε ποιά σημεία βασίζεται ο ισχυρισμός ότι οι δράστες διέσχισαν μια λωρίδα 100 μέτρων που αποτελεί έδαφος των Βάσεων, όπως το χαρακτηρίζει, και χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων Αντονι Γουόρνερ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι δράστες είναι Ε/Κ και δεν δακτυλοδείχνουν κανένα. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι και Τούρκοι, εάν έγινε αυτή η πορεία δια μέσου του σημείου των Βρετανικών Βάσεων στο οποίο γίνεται αναφορά, είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Συνεχίζοντας, είπε, "εμείς σαν υπεύθυνο κράτος, θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Δεν θα καταλήξουμε σε συμπέρασματα πρόχειρα", είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί "δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει τους πυροβολισμούς αυτούς, την ενέργεια αυτή, με Ε/Κ. Το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια για συντήρηση της έντασης στην περιοχή, δεν το αποκλείουμε. Και το θεωρούμε ως ένα από τα πιο πιθανά ενδεχόμενα. Ολα θα ερευνηθούν και όλα θα διευκρινιστούν."

    "Εμείς δεν επιθυμούμε ένταση στην περιοχή ή στην Κύπρο, κάθε άλλο, και είμεθα έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για εκτόνωση της έντασης", συνέχισε.

    Δηλώσεις, είπε, όπως αυτές που έγιναν από τον κ. Ντενκτάς και την κ. Τσιλέρ, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επιρρίψουν ευθύνες στην κυπριακή Εθνοφρουρά και στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της έντασης".

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ύστερα από απογευματινή του επικοινωνία με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες ή κινήσεις που να δημιουργούν λόγους υπερβολικής ανησυχίας όσον αφορά στην ασφάλεια των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας. Ο κ. Βορβολάκος του είπε ότι οι κινήσεις δεν είναι πέραν του φυσιολογικού, χαρακτηρίζοντάς τις ως οι ενδεδειγμένες, ύστερα από τέτοια περιστατικά.

    Κληθείς να σχολιάσει τους φόβους που εξέφρασαν πολίτες που διαμένουν στην περιοχή Βρυσούλλων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η περιοχή εφάπτεται των Βρετανικών Βάσεων και είναι ευθύνη των Βάσεων να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων που διαμένουν στις Βάσεις. Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στρατιωτικά ή δια της Αστυνομίας για να προστατεύσει τους Κύπριους πολίτες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Οι Τούρκοι προσπαθούν να εμπλέξουν την ΕΦ

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία προσπαθούν να προβάλουν τη θέση ότι ο πρωινός φόνος Τούρκου στρατιώτη και ο τραυματισμός άλλου αποτελεί, δήθεν, "εκδικητική πράξη" της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

    Μετά τους ισχυρισμούς από τον παράνομο "Μπαϊράκ" και το Τ/κ λεγόμενο "πρακτορείο ειδήσεων", ο ούτω καλούμενος "υπουργός εξωτερικών και άμυνας" Τανέρ Ετκίν απαίτησε από τον Αναπληρωτή Ειδικό στην Κύπρο Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ να προβεί σε καταδικαστική δήλωση εναντίον της Ε/κ πλευράς.

    Ο Ετκίν ζήτησε από το πρωί συνάντηση σχετικά με το επεισόδιο με τον κ. Φεϊσέλ, ο οποίος μετέβη το μεσημέρι στα κατεχόμενα.

    Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αξίωσε από τον αξιωματούχο των ΗΕ να προβεί σε δήλωση με την οποία να καταδικάζει αυτή τη, δήθεν, "εκδικητική πράξη".

    Ο κ. Φεϊσέλ διευκρίνισε ότι δε θα προβεί σε καμία δήλωση πέραν από την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΣΥΠ και, πολύ περισσότερο, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες και ενημερωθεί για τα πορίσματά τους.

    Σημειώνεται ότι με ισχυρισμούς του ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέρριψε επίσης ευθύνες στην Ε/κ πλευρά για το επεισόδιο μιλώντας για δήθεν "αντίποινα" της ΕΦ για τα γεγονότα της Δερύνειας.

    Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα μελέτησε την κατάσταση μετά το επεισόδιο. Της σύσκεψης "προήδρευσε" ο κατοχικός ηγέτης, ενώ παρών ήταν και ο λεγόμενος "πρέσβης" της Τουρκίας στο ψευδοκράτος Αϊτάν Κάραχαν. Σ' αυτήν πήραν μέρος ο διοικητής των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων κι ο Τανέρ Ετκίν.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ενημέρωσε την ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ για τη σύσκεψη, η οποία σε νέα προκλητική δήλωσή της είπε ότι η Ε/κ πλευρά στο νησί είναι "υπεύθυνη πρώτου βαθμού" για τη δολοφονία.

    Η κ. Τσιλέρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η ένοπλη επίθεση είναι σημάδι πως η ελληνική και η Ε/κ πλευρά θα μπορούσαν, δήθεν, να προχωρήσουν σε νέες προκλήσεις στην Κύπρο κατά τις επόμενες μέρες. Τέλος, προειδοποίησε για "μια ακόμη φορά", όπως είπε, την Ε/κ κυβέρνηση, όπως αποκάλεσε τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατηγόρησε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι επιχειρούν να παρουσιάσουν το σημερινό επεισόδιο ως αποτέλεσμα των προηγούμενων ενεργειών των Τούρκων με σκοπό να δικαιολογήσουν την προηγούμενη στάση τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [12] Εμπειρογνώμονες εξετάζουν εκρηκτική συσκευή

    Λευκωσία, 8/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Βρετανός εμπειρογνώμονας αποσύνδεσε το μηχανισμό πυροδότησης από την εκρηκτική συσκευή, η οποία βρέθηκε στο περίφραγμα του τουρκικού κατοχικού φυλακίου όπου συνέβη το επεισόδιο την αυγή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των βρετανικών Βάσεων, Βρετανός στρατιωτικός, ειδικός στην αχρήστευση βομβών, "κατέστησε τη συσκευή ασφαλή" η οποία, προστίθεται, είχε κατασκευαστεί πρόσφατα και περιείχε γύρω στο μισό κιλό πλαστική εκρηκτική ύλη.

    Η συσκευή, σημειώνεται στην ανακοίνωση των Βάσεων, πιθανόν να συνδέεται με τη ρίψη πυροβολισμών εναντίον των δύο Τ/Κ στρατιωτών σήμερα το πρωϊ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έρευνες των αρχών των βρετανικών Βάσεων σχετικά με το επεισόδιο στον Αγίο Κενδέα, διακόπηκαν για λίγες ώρες το απόγευμα, μετά την ανεύρεση της εκρηκτικής συσκευής η οποία, επισημαίνεται, βρισκόταν λίγες υάρδες νοτίως του δρόμου, που είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου ρίφθηκαν οι πυροβολισμοί.

    Οι έρευνες των αρχών των βρετανικών Βάσεων, καταλήγει η ανακοίνωση, για αποδεικτικά στοιχεία θα συνεχιστούν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 8 September 1996 - 13:35:22