Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακές Αερογραμμές και ALITALIA υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας.
  • [02] Στα κατεχόμενα η Τανσού Τσιλέρ
  • [03] ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΨΕΥΔΟΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
  • [03α] Κυπριανού: Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση με Ντεντκάς
  • [03β]Προεδρικές εκλογές
  • [04] Αποκαλύπτονται οι δολοφόνοι του Σολωμού
  • [05] Τσιλέρ και Ντενκτάς καλούν σε διάλογο
  • [06] Φεϊσέλ: Οι ηγέτες να δώσουν το κατάλληλο μήνυμα
  • [07] Αναχώρησε η Τσιλέρ
  • [08] Μπρίλ: Η ΗΠΑ υποστηρίζουν δικοινοτική αρμονία
  • [09] Χαν: Στόχος των ΗΕ συνάντηση ή ανακοίνωση των δύο ηγετών

  • [01] Κυπριακές Αερογραμμές και ALITALIA υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου) -- Οι κρατικοί αερομεταφορείς της Κύπρου και της Ιταλίας, Κυπριακές Αερογραμμές και ALITALIA, υπέγραψαν χθες στη Ρώμη συμφωνία για πτήσεις κοινού κωδικού κατά την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, η οποία αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ιταλία προς την Κύπρο.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) ο Περιφερειακός Διευθυντής Ελλάδας και Νοτίου και Κεντρικής Ευρώπης, Γιώργος Δημητρίου, και από πλευράς της ALITALIA ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, Τζιανκάρλο Ζένι.

    Η συμφωνία για πτήσεις κοινού κωδικού "σηματοδοτεί μία καινούργια εποχή" για τις ΚΑ, όπως δήλωσε ο κ. Δημητρίου, σε συνέντευξη Τύπου για Κύπριους δημοσιογράφους που φιλοξενήθηκαν στη Ρώμη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ΚΑ φιλοξένησαν τους δημοσιογράφους για τρεις ημέρες και τους ξενάγησαν στη Ρώμη, το Βατικανό και την Πομπηία, στο πλαίσιο επίσκεψης γνωριμίας.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι λόγω των προσπαθειών που κατέβαλαν οι ΚΑ και μετά το 1992 που λειτούργησε το γραφείο της Ρώμης, "παρουσιάζεται μια σοβαρή αύξηση της κίνησης" της εταιρείας, αν και, όπως είπε "τα αριθμητικά μεγέθη δεν είναι και τόσο μεγάλα".

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι η εταιρεία ακόμη επενδύει στην ιταλική αγορά και εξέφρασε την ελπίδα ότι "με τη συμφωνία που υπογράφηκε με την ALITALIA, θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες".

    Στο μεταξύ, σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΚΑ Βασίλης Ρολόγης ανέφερε ότι "πρόκειται για μια νέα σημαντική συμφωνία που γίνεται στο πλαίσιο της ήδη επιτυχούς πολιτικής μας για σύναψη συμμαχιών και συνεργασιών με άλλες αεροπορικές εταιρείες και που αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και στην ενίσχυση της θέσης των ΚΑ". Παρόμοιες συμφωνίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες, είπε ο κ. Ρολόγης, θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχει αύξηση της κίνησης στα δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, το 1993 οι ΚΑ μετέφεραν 12.200 επιβάτες, το 1994 ο αριθμός αυξήθηκε στους 14.200 και το 1995 στους 14.700. Για το 1996, υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν γύρω στους 17.300 επιβάτες, δηλαδή αύξηση της τάξης του 17,7%

    Αναφερόμενος στη σημασία της συμφωνίας με την ALITALIA, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος Οκτωβρίου, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι ο εθνικός μεταφορέας της Ιταλίας "αρχίζει πλέον να ενδιαφέρεται ο ίδιος για τη γραμμή" και ότι θα επιτρέψει την αύξηση των χειμερινών δρομολογίων μεταξύ Λάρνακας και Ρώμης από ένα τη βδομάδα σε δύο. Παράλληλα η μία εταιρεία θα μπορεί να διαθέτει θέσεις στην άλλη, προσφέροντας στους επιβάτες τους μεγαλύτερη συχνότητα και εξυπηρέτηση.

    Οσον αφορά στην καλοκαιρινή περίοδο είπε ότι αναμένεται τα δρομολόγια να αυξηθούν σε τέσσερα.

    Ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι με τη συμφωνία "οι δύο εταιρείες κάνουν μια συνταύτιση δρομολογίων και εμφανίζονται πλέον με κοινές πτήσεις στο παγκόσμιο αεροπορικό δίκτυο".

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για "την απαρχή μιας ευρύτερης συμφωνίας", η οποία θα διευκολύνει τη διακίνηση των επιβατών στα δίκτυα των δύο εταιρειών. Επίσης σημείωσε ότι η ALITALIA "είναι μια εταιρεία με τεράστιο παγκόσμιο αεροπορικό δίκτυο".

    Με τον κατάλληλο συντονισμό των δρομολογίων οι δύο εταιρείες θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους επιβάτες τους προρισμούς πέραν της Λάρνακας και της Ρώμης, ενώ ταυτόχρονα οι ΚΑ και η ALITALIA συζητούν το θέμα της παράτασης της συμφωνίας και πέραν της χειμερινής περιόδου.

    "Επειδή είναι πολύ μεγάλη χώρα η Ιταλία, ελπίζουμε σε μερικά χρόνια, με τις προσπάθειες των ΚΑ και τη συνεργασία όλων, αυτό το δρομολόγιο θα μπορέσει να αναπτυχθεί", ανέφερε ο κ. Δημητρίου. Υπενθύμισε δε ότι η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία και την Ελβετία επιτεύχθηκε μετά που άρχισαν τα δρομολόγια των ΚΑ προς τις χώρες αυτές.

    Ο Περιφερειακός Διευθυντής των ΚΑ χαρακτήρισε τους Ιταλούς "καλούς τουρίστες", γιατί έχουν ψηλό βιοτικό επίπεδο και ξοδεύουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι τουρίστες από την Ιταλία που επισκέπτονται την Κύπρο είναι μεσαίας τάξεως και τόνισε ότι απ' αυτή τη τάξη, που είναι και η μεγαλύτερη, αναμένει κανείς να εξασφαλίσει επισκέπτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Στα κατεχόμενα η Τανσού Τσιλέρ

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε στα κατεχόμενα η Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, επικεφαλής 9-μελούς αντιπροσωπείας στην οποία περιλαμβάνονται και δύο Υπουργοί.

    Η Τσιλέρ θα παραστεί στην κηδεία του Κούρδου στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων που θα γίνει το μεσημέρι στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή της στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.

    Η κ. Τσιλέρ αναμένετο να δώσει διάσκεψη Τύπου στο παράνομο αεροδρόμιο.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στη κατεχόμενη Λευκωσία για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις 1 το μεσημέρι θα παραστεί στην κηδεία του στρατιώτη όπου και θα εκφωνήσει λόγο. Αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Τουρκία.

    Την Τσιλέρ συνοδεύουν οι Υπουργοί Παιδείας και Ενέργειας της Τουρκίας.

    Επίσης στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετέχουν δύο βουλευτές και ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Ινάλ Μπατού.

    Ηδη βρίσκεται στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, αποτελούμενη από τρεις βουλευτές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [03] ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΨΕΥΔΟΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

    [03α] Κυπριανού: Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση με Ντενκτάς

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι ειρηνοποιός, τη στιγμή που διαπιστώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ψευδοϋπουργός του συνέβαλε στη δολοφονία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού και οι άνθρωποί του, συμπεριλαμβανομένων και των "Γκρίζων Λύκων", δολοφόνησαν τον Τάσο Ισαάκ.

    Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε ήταν η πρόσφατη τουρκική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση μέσα στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής να αποδείξει ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν ξανά Ε/Κ και Τ/Κ κι επομένως πρέπει να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι, καθώς επίσης η διαχωριστική γραμμή, ανεξάρτητα από τον τίτλο της λύσης που θα επιδιωχθεί.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου, καθώς και στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ και τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας Κένεθ Μπριλ και Ντέιβιντ Μάντεν αντίστοιχα.

    Υποθέτω, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο Κληρίδη αυτό το θέμα, αλλά σημείωσε ότι είναι άγνωστο τί θα φέρουν μαζί τους.

    Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αποφασίσει εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι αύριο πώς θα απαντήσει στον Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε για σκοπούς κατανάλωσης και δημιουργίας εντυπώσεων διεθνώς ότι είναι οι Ε/Κ που φταίνε για την ένταση και ότι εκείνος είναι έτοιμος να έρθει ακόμα και στο Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη το θέμα της εκτόνωσης της κατάστασης.

    Η δική μου άποψη, τόνισε, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συνάντηση με τον Ντενκτάς την ώρα που διαπιστώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ψευδοϋπουργός του συνέβαλε στη δολοφονία του Σολωμού και ότι οι άνθρωποί του δολοφόνησαν τον Ισαάκ, συμπεριλαμβανομένων και των "Γκρίζων Λύκων", τους οποίους έφερε ειδικά για το σκοπό αυτό.

    Επομένως, διερωτήθηκε, πώς μπορεί ο Ντενκτάς από τη μια να συμπεριφέρεται μ' αυτόν τον τρόπο και από την άλλη να προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι είναι ειρηνοποιός.

    Δεν θα επιτρέψουμε, διαβεβαίωσε, να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε διεθνώς και ως κυβέρνηση και ως Βουλή για να δώσουμε τα σωστά μηνύματα και να συνεχίσουμε την αξιοποίηση της θυσίας των ηρωομαρτύρων.

    Είπε, στη συνέχεια, ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη ότι δεν αποκλείουμε συνάντηση με τον Ντενκτάς, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επί της ουσίας του Κυπριακού και ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, δηλαδή η εξεύρεση κάποιου κοινού εδάφους πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Αλλιώτικα, σημείωσε, θα είναι μάταιο, θα καταλήξει σε αποτυχία και σε χειροτέρευση της κατάστασης.

    [03β] Προεδρικές Εκλογές

    Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις προθέσεις του ιδίου και του κόμματός του αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης γνώριζε από πριν τις προθέσεις του να κατέλθει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι η απόφασή του είναι οριστική.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η εξαγγελία του δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη συγκυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση αλλά για κυβέρνηση Κληρίδη, στην οποία συμμετέχει το ΔΗΚΟ με πέντε Υπουργούς.

    Η συνεργασία, πρόσθεσε, έγινε για πέντε χρόνια και όχι για τριάμισυ, άρα η συνεργασία θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου Κληρίδη. Εάν θα ανανεωθεί και κάτω από ποιές συνθήκες, θα το δούμε αργότερα, είπε ο κ. Κυπριανού.

    Κληθείς να αναφέρει εάν θα υπάρξει ομαδική αποχώρηση των Υπουργών του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Κληρίδη μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι από πλευράς της κυβέρνησης δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι όσον αφορά το ΔΗΚΟ, το Καταστατικό προνοεί όπως ο αρχηγός του κόμματος διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι ο λόγος που θα υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι επειδή το ΔΗΚΟ και ο ίδιος προσωπικά μπορούν να προσφέρουν ακόμη πολλές υπηρεσίες στον τόπο.

    Ηταν μία θέση, είπε, που είχαμε πάντοτε και δε νομίζω ότι είναι κάτι το περίεργο, εξάλλου η συμφωνία για συνεργασία στην κυβέρνηση Κληρίδη ήταν για μία πενταετία όχι για δύο.

    Κληθείς να διευκρινίσει ποιά πράγματα ήθελε να ξεκαθαρίσει ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κυκλοφορούν διαδόσεις, ίσως σκόπιμα για να δημιουργηθεί ένα δυσμενές κλίμα, ότι το ΔΗΚΟ δεσμεύθηκε να κάνει διάφορα πράγματα, ότι ο ίδιος είναι άρρωστος και άλλα.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι οι λόγοι δεν έχουν καμία σχέση με εσωτερικά θέματα του κόμματος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα έχει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για θέματα που αφορούν τη Βουλή και θα συζητηθεί και το θέμα των προεδρικών εκλογών, αλλά όχι τώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Αποκαλύπτονται οι δολοφόνοι του Σολωμού

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κενάν Ακίν, λεγόμενος υπουργός γεωργίας του ψευδοκράτους, και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του ψευδοκράτους Ερντάλ Εμανέτ, και οι δύο Τούρκοι, έχουν κατονομασθεί ως δύο από τους δράστες της στυγερής δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για διακρίβωση της ταυτότητας και των υπολοίπων υπόπτων.

    Ανακοινώνοντας σήμερα τα ονόματα των δολοφόνων του Σολωμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι είναι φανερό ότι οι δράστες δεν είναι Κύπριοι αλλά από την Τουρκία και "επιβεβαιώνει την ακράδαντη θέση μας ότι η αντιδικία μας δεν είναι με τους Τ/Κ".

    Οποιεσδήποτε εξελίξεις και αν διαμορφώνονται γύρω από γεγονότα, επανέλαβε ο κ. Κασουλίδης, διακαής επιθυμία τόσο της κυπριακής κυβέρνησης όσο και του κυπριακού λαού στο σύνολό του δεν παύει να είναι η αναζήτηση ειρηνικής πολιτικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ανεξάρτητα από τις ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν σε πρόσωπα, ευτυχώς ξένα με τον κυπριακό λαό είτε Ε/Κ είτε Τ/Κ, για σκοπούς δικαιοσύνης, η ανάγκη για πολιτική επίλυση του κυπριακού προβλήματος για συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για ειρήνη σε αυτόν τον τόπο παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

    Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν καθαρά τον Κενάν Ακίν να πυροβολεί το Σολωμού, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι "πέραν πάσης αμφιβολίας ο σημερινός λεγόμενος υπουργός γεωργίας ενέχεται στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού".

    Σε φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους διακρίνεται να πυροβολεί το Σολωμού και ο ανώτερος υπαστυνόμος, διοικητής των ειδικών δυνάμεων του καθεστώτος Ερντάλ Εμανέτ.

    Εξάλλου, στο μπαλκόνι μαζί με τον ψευδοϋπουργό, διακρίνονται ο αρχηγός της ούτω καλούμενης Τ/κ αστυνομίας Αττίλα Σάαπ, ο τότε διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, αντιστράτηγος Χασάν Κοντακτσί, και ο διοικητής της 28ης μεραρχίας, υποστράτηγος Μεχμέτ Καρλί.

    Παρουσιάζοντας το πορτρέτο του Κενάν Ακίν, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι γεννήθηκε στα Αδανα στις 20 Ιανουαρίου 1953 και το 1974 πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και από τότε εγκαταστάθηκε μόνιμα στα κατεχόμενα. Εργαζόταν ως τορναδόρος ενώ εργάστηκε και στο βιομηχανικό τομέα ενώ ήταν λεγόμενος βουλευτής Αμμοχώστου με το κόμμα "Αναγγένηση" των εποίκων.

    Το 1991 ανήλθε στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος των εποίκων "Αναγέννηση", το οποίο αργότερα συγχωνέφθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα, ηγέτης του οποίου είναι σήμερα ο γιος του κατοχικού ηγέτη, Σερντάρ Ντενκτάς.

    Παρόλο που το 1993 ήταν λεγόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αμμόχωστο αλλά αποχώρησε ένα χρόνο αργότερα λόγω της συνεργασίας του ΔΚ με το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το οποίο απέρριπτε τη χωριστή κυριαρχία των Τ/Κ και της μη παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους εποίκους.

    Λίγες μόνο μέρες μετά τη στυγερή δολοφονία του Σολωμού διορίστηκε από τη ψευδοκυβέρνηση λεγόμενος υπουργός γεωργίας, δασών και ενέργειας.

    Το 1986 ο σημερινός ψευδοϋπουργός ξυλοκόπησε μέλος της Τ/κ λεγόμενης αστυνομίας ενώ το 1987 ξυλοκόπησε Τ/Κ δικηγόρο με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών και να ζητηθεί η άρση της λεγόμενης ασυλίας του. Ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της ψευδοβουλής απείλησε να σπάσει τα μούτρα άλλων ούτω καλούμενων βουλευτών και επιτέθηκε στον ηγέτη του κόμματος Νέα Κύπρος Αλπάι Ντουρτουράν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Τσιλέρ και Ντενκτάς καλούν σε διάλογο

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) --Η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κηδείας του στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων σήμερα, ζήτησαν την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Παράλληλα, Τούρκοι και Τ/Κ πολιτικοί επανέλαβαν τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η δολοφονία του Αλαχβερντί Κιλίτς, κουρδικής καταγωγής, είναι δήθεν έργο της Εθνικής Φρουράς.

    Την κηδεία μετέδωσε σε άμεση σύνδεση ο παράνομος τηλεοπτικός σταθμός "Μπαϊράκ". Το τζαμί Σελιμιέ ήταν κατάμεστο, και όπως υποστήριξαν Τ/Κ πολιτικοί, ο κόσμος με την παρουσία του ήθελε να επιρρίψει την ευθύνη στην η Ε/κ πλευρά.

    Η Τσιλέρ, που έφθασε στο τζαμί λίγο πριν τις 1 με τον Ντενκτάς, εξέφρασε συλλυπητήρια στον Τ/κ "λαό", κατά την έκφραση της, και στην οικογένειά του στρατιώτη.

    Είπε επίσης ότι το τουρκικό έθνος δε θα ξεχάσει ποτέ τη "θυσία", όπως αποκάλεσε τη δολοφονία του και ισχυρίστηκε ότι η ειρήνη στην Κύπρο "διασαλεύεται από τους Ε/Κ". Συνεχάρη δε την Τ/κ πλευρά για τη ψυχραιμία που δήθεν επέδειξε τις τελευταίες μέρες.

    Είπε ότι η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά επιθυμούν δήθεν την ειρήνη και η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ψευδοκράτος και να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

    Η Τσιλέρ κάλεσε το Γ.Γ. του ΟΗΕ να φέρει στη τράπεζα των διαπραγματεύσεων τους δύο ηγέτες, γιατί, όπως είπε, αυτό επιβάλλουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ευχήθηκε δε να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.

    Ο Ντενκτάς ευχαρίστησε την Τσιλέρ και την τουρκική αντιπροσωπεία για την παρουσία τους.

    "Το νύχι δεν χωρίζεται ποτέ από το κρέας", είπε, τονίζοντας ότι αυτό ήταν το μήνυμα που έφερε η τουρκική αντιπροσωπεία.

    Εστω και αν τον λυπεί, όπως ισχυρίστηκε, ο θάνατος του στρατιώτη, αποδείχθηκε ότι η Τουρκία είναι κοντά και ότι τα 60 εκ. Τούρκων στέκονται στο πλευρό των Τ/Κ. Επίσης, επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να διαφυλάττει τα λεγόμενα σύνορα του ψευδοκράτους, που είναι ποτισμένα με αίμα.

    Επίσης κάλεσε την Ε/κ πλευρά να σταματήσει τους εξοπλισμούς και να παρακαθήσει στην τράπεζα των συνομιλιών. Επέρριψε επίσης εύθυνες στην Ε/κ πλευρά για το θάνατο του στρατιώτη.

    Σε δηλώσεις του, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου εξέφρασε λύπη γιατί ο στρατιώτης σκοτώθηκε, όπως ισχυρίστηκε από τα πυρά της Ε/κ Εθνοφρουράς.

    Ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας, Μεχμέτ Σαρτάρ, ισχυρίστηκε ότι οι Ε/Κ κτύπησαν πισώπλατα το στρατιώτη και ότι αυτή είναι μια δήθεν τακτική της. Παράλληλα είπε ότι εξοργίζονται όταν οι Ε/Κ αναφέρουν ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από Τούρκους.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι ήταν μια προσχεδιασμένη ενέργεια της Ε/κ πλευράς και ότι δεν επιθυμεί ομοσπονδία.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με την τουρκική αντιπροσωπεία για να δείξει τη συμπαράστασή του. "Είμαστε η πλευρά που αναζητεί την ειρήνη", ισχυρίστηκε. Χωρίς να μιλήσει συγκεκριμένα, ο Μπατού απέρριψε την Ε/κ θέση ότι πρόκειται για τουρκική προβοκάτσια η ενέργεια της δολοφονίας του στρατιώτη. "Είναι έγκλημα που διοργανώθηκε από την Ελλάδα και την Ε/κ πλευρά", ισχυρίστηκε και ζήτησε τη σύλληψη των δραστών.

    Επικήδειο λόγο εκφώνησε επίσης ο ταγματάρχης των κατοχικών δυνάμεων, Μουσταφά Εργκιουρέλ, ο οποίος εξέφρασε λύπη ότι βρίσκονται στην κηδεία του στρατιώτη αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τη χαρά του που τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Φεϊσέλ: Οι ηγέτες να δώσουν το κατάλληλο μήνυμα

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο πρέπει να δώσουν το κατάλληλο μήνυμα σε όλους για αποκλιμάκωση της έντασης.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αναπληρωτής Ειδικός στην Κύπρο Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δοθεί το κατάλληλο, όπως είπε, μήνυμα από τους ηγέτες των δύο πλευρών.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν προσδιόρισε ποιούς τρόπους υπονοεί ο ίδιος αλλά δεν απέκλεισε την κοινή δήλωση Κληρίδη-Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Αναχώρησε η Τσιλέρ

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ αναχώρησε ενωρίς το απόγευμα από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Συνοδευόμενη από ενιαμελή αντιπροσωπεία, η κ. Τσιλέρ παρέστη στην κηδεία του κουρδικής καταγωγής στρατιώτη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων που βρέθηκε δολοφονημένος το πρωί της Κυριακής σε τουρκικό φυλάκιο στη γραμμή αντιπαράταξης, στην περιοχή Αχερίτου.

    Η κ. Τσιλέρ έφθασε το πρωί στα κατεχόμενα και αμέσως μετά είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [08] Μπριλ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν δικοινοτική αρμονία

    Λάρνακα, 10/9/1996 -- "Η Πύλα αποτελεί παράδειγμα δικοινοτικής αρμονίας", διακήρυξε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης, Κένεθ Μπριλ, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του στο μικτό αυτό χωριό.

    Ο κ. Μπριλ συναντήθηκε με τους κοινοτάρχες της Πύλας, Ε/Κ Χριστάκη Αντωνίου και Τ/Κ Αχμέτ Σουλεϊμάν, στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην Πύλα. Στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα το οποίο παρέθεσαν οι δύο κοινοτάρχες, και ακολούθως επισκέφθηκε την πλατεία του χωριού.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπριλ είπε ότι το μήνυμά της επίσκεψής του στην Πύλα είναι ότι "αποτελεί παράδειγμα δικοινοτικής αρμονίας. Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει ένθερμα την ιδέα της δικοινοτικής αρμονίας, οι δύο κοινότητες να έρθουν μαζί, όχι μόνο στην Πύλα αλλά και σ'ολόκληρη την Κύπρο."

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έντονα εναντίον εκείνων που δημιουργούν προβλήματα στις δύο κοινότητες, εναντίον του εξτρεμισμού και εναντίον εκείνων που προκαλούν αναβρασμό μεταξύ των κοινοτήτων."

    "Το μέλλον της Κύπρου", είπε, "έγκειται στο να έρθουν οι κοινότητες μαζί, και στη δημιουργία εκείνου του στοιχείου το οποίο δε θα βοηθήσει μόνο τις κοινότητες να συμβιώσουν αλλά και να ευημερήσουν. Αυτό υποστηρίζουμε και γι'αυτό θα εργαστούμε", κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Χαν: Στόχος των ΗΕ συνάντηση ή ανακοίνωση των δύο ηγετών

    Λάρνακα, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα Ηνωμένα Εθνη στοχεύουν σε μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς επίσης και στην έκδοση ξεχωριστής ανακοίνωσης από τους δύο ηγέτες για τα πρόσφατα γεγονότα.

    Οπως δήλωσε, κατά την άφιξή του το απόγευμα στην Κύπρο, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου, στόχος είναι όπως μια τέτοια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών να "έχει αποτελέσματα με νόημα. Ωστόσο", πρόσθεσε, "τούτη τη στιγμή αυτό φαίνεται δύσκολο, αλλά θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση."

    Ο κ. Χαν είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Αφού σημείωσε ότι τελευταία συνέβηκαν "θλιβερά γεγονότα" πρόσθεσε ότι κατά την εδώ παραμονή του θα προβεί σε "εκτίμηση των επιπτώσεων".

    "Θα συναντήσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για εξεύρεση τρόπου αποκλιμάκωσης της έντασης, ώστε τα θλιβερά γεγονότα να μην καταστούν σοβαρά εμπόδια στην εξεύρεση μιας λύσης", είπε.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι τα γεγονότα αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Χαν απάντησε θετικά. Ωστόσο, είπε ότι είναι γι αυτό το λόγο που πιστεύει πως είναι αναγκαίο οι δύο κοινότητες να λάβουν μέτρα για να ξεπεραστούν αυτά τα επεισόδια, προκειμένου να επιτευχθεί λύση.

    Σε ερώτηση ποιά μέτρα θα λάβουν τα Ηνωμένα Εθνη για αποκλιμάκωση της έντασης, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι πρώτα θα πρέπει να συμφωνηθεί όπως οι δύο ηγέτες εκδώσουν ανακοίνωση.

    Διευκρίνισε ότι δε χρειάζεται αυτή να είναι κοινή ανακοίνωση. "Σίγουρα, μια κοινή δήλωση είναι προτιμότερη, αλλά αν αυτό καταστεί αδύνατο, τότε η έκδοση ξεχωριστών δηλώσεων είναι προτιμότερο από το τίποτα", υπέδειξε.

    Επεσήμανε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη δε μιλούν μόνο για ανακοίνωση αλλά, ίσως, μια σειρά ενεργειών και μέτρων τα οποία θα οδηγήσουν προς μια δήλωση ή δηλώσεις.

    O αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης και κάλεσε τους ηγέτες και τον κόσμο και στις δύο κοινότητες να καταβάλουν ανάλογες προσπάθειες.

    Ο κ. Χαν αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον ο λεγόμενος "υπουργός γεωργίας" του ψευδοκράτους ήταν ένας από τους δολοφόνους του Ε/Κ Σολωμού Σολωμού. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα, ενώ στο τέλος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να υποβάλει έκθεση προς το ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 10 September 1996 - 17:39:02