Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπριλ: Οι ΗΠΑ θα εργασθούν σκληρότερα
  • [02] Η οικογένεια Σολωμού συνεχίζει τις προσφορές προς στην άμυνα
  • [03] ΕΝΩ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟ ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ Κυβέρνηση: Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά βρετανικού ελικοπτέρου
  • [04] Ο Πρόεδρος των ΚΑ υπέβαλε παραίτηση
  • [05] Κασουλίδης: Σημαντικά τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου
  • [06] Φθάνουν οκτώ Βρετανοί βουλευτές
  • [07] Η κυβέρνηση εμμένει στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου
  • [09] Σωρεία συναντήσεων θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έδρα του ΟΗΕ

  • [01] Μπριλ: Οι ΗΠΑ θα εργασθούν σκληρότερα

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται έντονα για το Κυπριακό και για το λόγο αυτό θα εργασθούν σκληρότερα στο μέλλον, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης, Κένεθ Μπριλ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μπριλ είπε ότι ήθελε να έχει μια ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου στις ΗΠΑ την ερχόμενη βδομάδα.

    "Ηθελα να έχω την ευκαιρία να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα πρόσφατα γεγονότα και να μιλήσουμε για μερικά θέματα που αφορούν τα Ηνωμένα Εθνη", είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Σε ερώτηση πότε αναμένεται να εκδηλωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Μπριλ απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο. "Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα για το Κυπριακό, εργαζόμαστε σκληρά για το θέμα και αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά (πάνω στο θέμα αυτό) στο μέλλον", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα οποία καταδικάζουν την Τουρκία, ο κ. Μπριλ απέφυγε να τοποθετηθεί. Περιορίστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν μπορούσε να σχολιάσει ενέργειες της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Η οικογένεια Σολωμού συνεχίζει τις προσφορές προς στην άμυνα

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνεχίζοντας τις ηρωικές πράξεις του πολυαγαπημένου υιού του, ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού προσέφερε στην άμυνα της Κύπρου την επιταγή που είχε αποστείλει προς την οικογένεια του ηρωομάρτυρα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    Η επιταγή των 15 εκ. δραχμών (30.000 Λίρες Κύπρου), αποτελούσε το μισό κόστος, της προγραμματισμένης προεκλογικής συγκέντρωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, η οποία τελικά ακυρώθηκε. Το υπόλοιπο ποσό των 30.000 λιρών δόθηκε στην οικογένεια του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, η σύζυγος του οποίου έφερε στον κόσμο τη μικρή Αναστασία, ανάδοχος της οποίας θα είναι το ελληνικό κράτος.

    "Σαν οικογένειά του αποφασίσαμε την προσφορά αυτή να την καταθέσουμε για το στόχο και για τον σκοπό για τον οποίο ο Σολωμός έδωσε την ζωή του", ψιθύρισε, κλαίγοντας ο πατέρας του Σολωμού.

    Παραλαμβάνοντας, φανερά συγκινημένος, την επιταγή, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτή Υπουργού Αμυνας, εξέφρασε συγκλονισμό, αφού όπως είπε, η οικογένεια Σολωμού και με αυτή της την προσφορά αποκτά ένα ανεπανάληπτο προνόμοιο.

    "Προσέφερε το παιδί της στη λευτεριά της Κύπρου και προσφέρει αυτή την επιταγή επίσης για την λευτεριά της Κύπρου", σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

    Η Κύπρος, πρόσθεσε, αισθάνεται περήφανη γιατί υπάρχουν ήρωες όπως ο Σολωμός Σολωμού και γιατί υπάρχουν οικογένειες σαν αυτή του Σολωμού.

    Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας παρέδωσε στον πατέρα του ήρωα αναμνηστική πλακέτα με το σήμα της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] ΕΝΩ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟ ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ Κυβέρνηση: Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά βρετανικού ελικοπτέρου

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες ότι οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ εναντίον ελικοπτέρου των βρετανικών Βάσεων.

    Το πρωϊ τόσο ο εκπρόσωπος των βρετανικών Βάσεων όσο και ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας διέψευσαν με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ το χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού "ΣΙΓΜΑ" ότι οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ εναντίον ελικοπτέρου τους.

    "Μετά που ρίφθησαν πυροβολισμοί προς την κατεύθυνση του Αγίου Κενδέα, οι αρχές των βρετανικών Βάσεων θέλησαν να το διερευνήσουν και απογειώθηκε ελικόπτερο το οποίο πυροβολήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής", είπε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης οι Αρχές των βρετανικών Βάσεων διερευνούν το περιστατικό και, απ' ότι πληροφορείται η κυβέρνηση, θα γίνουν διαμαρτυρίες.

    Οι πληροφορίες οι δικές μας είναι ότι ρίφθηκαν πυροβολισμοί προς την κατεύθυνση του ελικοπτέρου κατά την απογείωση του, δήλωσε κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. "Απλούστα", συμπλήρωσε, "δεν πλήγηκε το ελικόπτερο".

    "Αν οι Βρετανοί θέλουν να το παρουσιάσουν ότι δεν ήταν στόχος το ελικόπτερο, είναι θέμα δικό τους", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρωϊ ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, Πίερς Κάζαλετ, και των Βάσεων, Σιόν Τάλλι, ερωτηθέντες σχετικά από το ΚΥΠΕ ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν ρίφθηκαν πυροβολισμοί κατά του βρετανικού ελικοπτέρου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος είτε για διερεύνηση του θέματος είτε για παραστάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Ο Πρόεδρος των ΚΑ υπέβαλε παραίτηση

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Βασίλης Ρολόγης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "παρακάλεσε τον κ. Ρολόγη να παραμείνει στη θέση του μέχρις ώτου μπορέσει να ασχοληθεί με το θέμα" και εξήγησε ότι τα τελευταία γεγονότα "δεν επέτρεπαν στον Πρόεδρο να αποσπάσει την προσοχή του στο θέμα αυτό".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αποφασίσει σχετικά όταν επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη στις 30 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης: Σημαντικά τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σημαντικά χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης τα χθεσινά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο και την Τουρκία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αποτελούν "καταπέλτη εναντίον της Τουρκίας".

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα, όμως σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία "ότι εάν θέλει να προσβλέπει προς την Ευρώπη οφείλει να συμπεριφέρεται όπως οι χώρες της Ευρώπης".

    Η συμπεριφορά της τόσο εντός της Τουρκίας όσο και απέναντι στην Κύπρο δεν είναι καθόλου ευρωπαϊκή συμπεριφορά, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν εναπόκειται στον ίδιο να εκφράσει γνώμη έαν όλοι όσοι είχαν υποστηρίξει την έγκριση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με το σκεπτικό ότι θα βοηθούσε στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα αυτή, είτε παραπλανήθηκαν είτε έκαναν λάθος.

    "Εάν και κατά πόσο έπρεπε να αξιοποιηθεί η επιθυμία των δυτικών ότι τάχα με την ενέργεια της τελωνειακής ένωσης θα αποτραβούσαν την Τουρκία από άλλες κατευθύνσεις και θα την οδηγούσαν προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, και επομένως το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό είναι θέμα συζητήσιμο", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πώς εκτιμά το γεγονός ότι και η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε την συγκατάθεσή της στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "εάν σωστά ανταποκρινόταν η Τουρκία στο μήνυμα της Ευρώπης, θα μπορούσαμε να βγούμε και σωστοί".

    Ο κ. Κασουλίδης απέρριψε ότι ήταν λανθασμένες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και τόνισε ότι "δόθηκε στην Τουρκία μία ευκαιρία", σημειώνοντας ότι οι εταίροι της Ελλάδας ήθελαν να άρει το βέτο της για το σκοπό αυτό. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πίστεψε ότι "θα επικρατούσε εντός της Τουρκίας, χάρην της πορείας της προς την Ευρώπη, μία πολιτισμένη ευρωπαϊκή κατάσταση".

    Σε ερώτηση γιατί τότε η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειές της για λύση του Κυπριακού στη μεταβολή της τουρκικής στάσης, ο Εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ότι "δε θα υπάρχει καμία ελπίδα λύσης του Κυπριακού αν δε μεταβληθεί η στάση της Τουρκίας".

    Σημείωσε ότι δε μετεβλήθη η τουρκική στάση στο Κυπριακό μετά την απόφαση για την τελωνειακή ένωση.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε επίσης ότι "θα ήταν λάθος" της κυβέρνησης να προβεί σε διαβήματα προς το Συμβούλιο της ΕΕ, υπό το φως των ψηφισμάτων, και ανέφερε ότι "εμείς πρέπει να κάνουμε άλλου είδους σωστές κινήσεις και να στείλουμε τα σωστά μηνύματα προς την Ευρώπη".

    Πρόσθεσε τέλος ότι εντός των 15 χωρών μελών υπάρχουν οι δυνάμεις που θα ενεργήσουν για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Ευρωβουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Φθάνουν οκτώ Βρετανοί βουλευτές

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Φθάνουν την Κυριακή στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη οκτώ Βρετανοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Πρόκειται για τους βουλευτές Ντέιβιντ Αρνες, Χιού Ντάικς, Τζον Γκορστ, Νικ Χόουκινς, Τζον Μάρσιαλ, Δρ Ρόμπερτ Σπινκ, Τζον Ουίτινγντέιλ και Δρ Ιαν Τουίν, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου Χάρη Σοφοκλείδη.

    Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι οκτώ Βρετανοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα έχουν επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων.

    Θα συναντηθούν, επίσης, με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκο Σιάμπο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τάσσο Παπαδόπουλο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας.

    Οι οκτώ βουλευτές θα επισκεφθούν και τη διαχωριστική γραμμή στη Λευκωσία. Επίσης θα μεταβούν στη Δερύνεια, από όπου θα δουν από μακριά την πόλη της Αμμοχώστου, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης Ανδρέα Πούγιουρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Η κυβέρνηση εμμένει στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση εμμένει στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου όσον αφορά στην εξεύρεση κοινού εδάφους επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού για έναρξη συνομιλιών για επίλυση του προβλήματος. Τονίζει επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι.

    Τη θέση της κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι "υπάρχει χαραγμένη πολιτική, όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο".

    "Το κοινό έδαφος εάν είναι μέγιστο ή ελάχιστο είναι υποκειμενικό", είπε επίσης ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου περί "ελάχιστου κοινού εδάφους".

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι πρέπει να αναζητηθεί κοινό έδαφος επί βασικών αρχών του Κυπριακού, με τη μέθοδο των εκ των σύνεγγυς διαβουλεύσεων, για να μπορέσουν να διεξαχθούν συνομιλίες οι οποίες θα είναι κατάλληλα προπαρασκευασμένες και να αποδώσουν,

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε επίσης ότι "τα πράγματα δεν μένουν στατικά" και είπε ότι όταν υπάρξει μετακίνηση της τουρκικής πλευράς ή προσέγγιση των δύο πλευρών, το Εθνικό Συμβούλιο θα κρίνει "αν αυτά τα οποία λέμε θεωρούνται ως κοινό έδαφος που να δικαιολογούν συνομιλίες παραγωγικές και καρποφόρες".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη επί του θέματος, με τις οποίες απαριθμούσε τις πέντε βασικές πτυχές του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να κάνει δηλώσεις "για σκοπούς τακτικής, στρατηγικής και πολλούς άλλους λόγους". Ομως, είπε, οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου δεσμεύουν τη γραμμή και αλλάζουν όταν αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.

    Οσον αφορά στα μηνύματα από τους ξένους, και κυρίως από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο Κυπριακό πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι και η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο θέμα του χρονοδιαγράμματος.

    "Δε μας έχουν δώσει τέτοια μηνύματα", είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά, πρόσθεσε, η πλευρά μας πιστεύει ότι κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πεδίο.

    "Εχουμε πάντα πει για τη σημασία που έχει το χρονοδιάγραμμα των προσεχών 18 μηνών όσον αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού", συμπλήρωσε.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 1997 θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα στην Κύπρο ενόψει των προεδρικών εκλογών και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "αυτό ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί". Ωστόσο επεσήμανε ότι "οι εξελίξεις δε βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο της δικής μας πλευράς".

    Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε τη θέση ότι οι προεδρικές εκλογές, θα επηρεάσουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 83.22 (-0.16)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 89.85 (+0.14)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 76.00 (-0.29) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 61.88 (-1.39)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 83.14 (-0.60) Τουριστικές Επιχειρήσεις 75.89 (+0.25)

    Εμπορικές Εταιρείες 66.95 (-0.40) Αλλες Εταιρείες 82.43 (-0.79)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 379806.971

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/MM)

    [09] Σωρεία συναντήσεων θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έδρα του ΟΗΕ

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί την Κυριακή για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη.

    Την Τρίτη, θα προσφωνήσει τη Συνέλευση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει επίσημα τη Σύμβαση για την εξάλειψη των πυρηνικών δοκιμών.

    Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δώσει διάλεξη στο Συμβούλιο Καρνάγκι και θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης κειμηλίων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 στο Σπίτι της Κύπρου.

    Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, τον Πρωθυπουργό της Λατβίας Αντρί Σκέλε, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ, του οποίου η χώρα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Χανς Βαν Ντε Μπρουκ και τον Αρχισυντάκτη, Υπεύθυνο για Εξωτερικές Ειδήσεις της εφημερίδας "New York Times", Ουίλιαμ Κέλερ.

    Εξάλλου, την Πέμπτη θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι και στη συνέχεια θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού. Αργότερα, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μάντλιν Ολμπραϊτ, τον Πρόεδρο του περιοδικού "Forbes" Κασπάρ Βάιμπεργκερ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Λουξεμβρούργο Κλέι Κωνσταντίνου.

    Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε δεξίωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και θα παρακαθήσει στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας, όπου θα γίνει η απονομή των τιμητικών της διακρίσεων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη για Λονδίνο την Κυριακή. Στην Κύπρο αναμένεται να φθάσει το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 21 September 1996 - 13:49:26