Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λονδίνο ο ΥΠΕΞ για σειρά εκδηλώσεων
  • [02] Η εμπειρία της Φινλανδίας θα βοηθήσει την Κύπρο
  • [03] Η Κύπρος θα συμμετάσχει στο 4ο συνέδριο MENA
  • [04] Απομακρυσμένη η πιθανότητα προσφυγής για τον Κακουλλή
  • [05] Ετοιμη σήμερα η επιστολή προς τον Ντενκτάς
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Δύο Τ/Κ στη Συνέλευση της "Interpol"
  • [08] Ανοιξε η "Offitec '96"

  • [01] Στο Λονδίνο ο ΥΠΕΞ για σειρά εκδηλώσεων

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης αναχωρεί για το Λονδίνο την ερχόμενη Κυριακή για να παραστεί σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η κυπριακή παροικία στη Βρετανία.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα παραστεί σε εκδήλωση την οποία θα παρουσιάσει ο πολιτιστικός όμιλος "Διάσταση" και την επομένη, τη Δευτέρα, θα μιλήσει στο Ελληνικό Κέντρο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Την Τρίτη θα παραστεί σε δείπνο που διοργανώνει η παροικία στο οποίο θα παρευρεθούν και Βρετανοί βουλευτές.

    Την Τετάρτη ο κ. Μιχαηλίδης θα μιλήσει σε δημόσια συζήτηση που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο στο London School of Economics με θέμα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Η εμπειρία της Φινλανδίας θα βοηθήσει την Κύπρο

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την προεργασία που πρέπει να γίνει ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και να ολοκληρωθούν πιο σύντομα, τόνισε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής Κοινοτικών Υποθέσεων στο Φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών και Εκπρόσωπος της χώρας του στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, πρέσβης Εϊκα Κόσονεν.

    Ο κ. Κόσονεν μιλούσε κατά την έναρξη διήμερου σεμιναρίου που οργανώνει το ΥΠΕΞ της Κύπρου σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, το οποίο παρακολουθούν εκπρόσωποι όλων των υπουργείων που ασχολούνται με την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση σχετικά με την εμπειρία της Φινλανδίας, πώς προετοιμάστηκε και τί προβλήματα αντιμετώπισε, πριν και μετά την ένταξη.

    Στην ομιλία του ο Φινλανδός πρέσβης ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου και σημείωσε ότι θα πρέπει να αρχίσουν ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις και με τις 12 αιτήτριες χώρες. Επίσης, τόνισε ότι η επόμενη διεύρυνση της ΕΕ θα είναι πιο περίπλοκη από προηγούμενες λόγω των πολλών αιτήσεων.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, ο Φινλανδός αξιωματούχος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ήδη λήφθηκε στις 6 Μαρτίου 1995 και επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές έκτοτε.

    "Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και χρονοβόρες, οπόταν η προετοιμασία και από τις δύο πλευρές καθιστούν τη διαδικασία πιο σύντομη", ανέφερε ο κ. Κόσονεν. Τόνισε δε τη σημασία όπως λυθούν τα περισσότερα προβλήματα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του σεμιναρίου, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης ΕΕ στο ΥΠΕΞ, Πανίκος Πούρος, τόνισε ότι η εμπειρία της Φινλανδίας, πριν και μετά την ένταξη, θα βοηθήσει την Κύπρο και θα ρίξει περισσότερο φως σε ουσιαστικά θέματα, όπως το θέμα της διεύρυνσης και της κοινής πολιτικής σε θέματα ασφάλειας.

    Είναι σημαντικό για μας να παρακολουθούμε από κοντά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και να μελετήσουμε πώς αυτή επηρεάζει την πορεία μας προς την Ευρώπη, πρόσθεσε.

    Ο κ. Πούρος, που αντιπρόσωπευε τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη, σημείωσε ότι το θέμα της εναρμόνισης αποτελεί "πρώτη προτεραιότητα για την Κύπρο" και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα έχει επιτευχθεί μέχρι την ένταξη.

    Εκτός από την εμπειρία της Φινλανδίας, στο σεμιάριο θα συζητηθεί επίσης το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, τί συνεπάγει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Η Κύπρος θα συμμετάσχει στο 4ο συνέδριο MENA

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος θα συμμετάσχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο τρίτο οικονομικό συνέδριο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, γνωστό ως MENA.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στο τριήμερο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο από τις 12-14 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, που θα ηγηθεί πολυπληθούς αντιπροσωπείας.

    Την αντιπροσωπεία θα απαρτίζουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, της Κεντρικής Τράπεζας, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.

    Τον ΥΠΕΞ θα συνοδεύουν ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων Χριστόδουλος Πασιαρδής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος συμμετείχε και στα δύο προηγούμενα συνέδρια MENA που έγιναν στην Καζαμπλάκα και στο Αμμάν. Στο συνέδριο του Αμμάν, στο οποίο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, η Κύπρος ήταν μία από τις οκτώ ιδρυτικές χώρες του Συνδέσμου Τουρισμού και Ταξιδίων για τη Μέση Ανατολή.

    Παράλληλα, με σχετική δήλωση του ΥΠΕΞ, που κυκλοφόρησε στο συνέδριο του Αμμάν, η Κύπρος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή της στην προσπάθεια ίδρυσης της Τράπεζας Βιομηχανίας και Ανάπτυξης για τους Παλαιστίνιους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Απομακρυσμένη η πιθανότητα προσφυγής για τον Κακουλλή

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ)-- Απομακρυσμένη είναι η πιθανότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι τελεσίδικα το όλο θέμα θα συζητηθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου η συνεδρία ανεβλήθη για τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό δύο πολιτικών αρχηγών, του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι χωριστές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της προσφυγής, τον βοήθησαν να διαμορφώσει τη δική του προσωπική θέση και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ των κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ετοιμη σήμερα η επιστολή προς τον Ντενκτάς

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ετοιμη θα είναι σήμερα η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία όμως θα σταλεί πρώτα στους πολιτικούς αρχηγούς και μετά στον Ντενκτάς.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής προτού ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο τελικός παραλήπτης.

    Αν κάποιος πολιτικός αρχηγός, πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θέλει να πει οτιδήποτε ή να προβεί σε παρατηρήσεις, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.35 (-0.10)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.06 (+0.17)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.97 (-0.07)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.64 (-0.44)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.03 (-0.55)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               73.24 (-0.25)
         Εμπορικές Εταιρείες                    68.15 (-0.31)
         Αλλες Εταιρείες                        80.60 (-1.16)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1011813.666
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/AΠ)

    [07] Δύο Τ/Κ στη Συνέλευση της "Interpol"

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δύο Τ/Κ εκπροσωπούν τη λεγόμενη "αστυνομία" του ψευδοκράτους στην 65η Συνέλευση της Διεθνούς Αστυνομίας "Interpol" και ο αποκλεισμός τους καθίσταται αδύνατος, λόγω νομοτεχνικού κωλύματος.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Γλαύκος Ξένος, μόλις έγινε αντιληπτή από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πανίκο Χατζηλοϊζου η παρουσία των δύο Τ/Κ, υπέβαλε έντονη γραπτή διαμαρτυρία προς τη Γραμματεία της Συνέλευσης, στην οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει τάση να γίνει πολιτική εκμετάλλευση της παρουσίας τους στην αίθουσα της Συνέλευσης.

    Ωστόσο, η Γραμματεία διαβεβαίωσε τον κ. Χατζηλοϊζου ότι αυτό δεν θα επιτραπεί, ούτε θα επιτραπεί στους Τ/Κ να μιλήσουν, να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι ή να προβάλουν το ψευδοκράτος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Πάντως σ' αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο λεγόμενος "αρχηγός" της ψευδοαστυνομίας Αττίλα Σάατ, για τον οποίον έγινε λόγος προηγουμένως, και ο οποίος αναμίχθηκε στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

    Οπως είπε ο κ. Ξένος, φαίνεται ότι υπήρχε νομοτεχνικό κώλυμα να αποκλειστεί η παρουσία τους στην αίθουσα, αφού οποιαδήποτε χώρα μπορεί να περιλάβει οποιονδήποτε στην αντιπροσωπεία της.

    Στην έγγραφη διαμαρτυρία του, ο κ. Χατζηλοϊζου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που τονίζουν την παρανομία του ψευδοκράτους, που αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και απαγορεύουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους από οποιοδήποτε άλλο κράτος του ΟΗΕ.

    Στη Συνέλευση της Interpol θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η διακίνηση ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η διεθνής τρομοκρατία. Ο κ. Χατζηλοϊζου θα υποβάλει στη Συνέλευση εισήγηση για το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών και θα κυκλοφορήσει ειδικός πολυσέλιδος τόμος για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων στην Κύπρο.

    Εξάλλου, κατά τη διέλευσή του από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Χατζηλοϊζου επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνοδευόμενος από το Διευθυντή του Επιτελικού του Γραφείου, Ανώτερο Αστυνόμο Σωτήρη Χαραλάμπους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Ανοιξε η "Offitec '96"

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος δεν μπορεί να αδιαφορεί για τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την τεράστια συμβολή της στην παγκόσμια αναπτυξιακή προσπάθεια, αφού δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμβαδίσει με τους ρυθμούς αυτούς.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, σε ομιλία του στα εγκαίνια της εξειδικευμένης έκθεσης "Offitec '96" σήμερα το απόγευμα.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφή, η συνεχής ενημέρωση και προσαρμογή των κυπριακών επιχειρήσεων θα συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ορθολογικής αξιοποίησης των μέσων και μεθόδων που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

    Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων, σημείωσε ότι η έκθεση "Offitec '96" στοχεύει στο να βοηθήσει Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες κι επαγγελματίες να αξιοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που τους προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων τους.

    Η έκθεση "Offitec '96" παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα της τελευταίας τεχνολογίας της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς και εκλεκτά προϊόντα της κυπριακής βιομηχανίας κατασκευής επίπλων γραφείου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 113 εκθέτες, από τους οποίους οι 25 είναι κυπριακές βιομηχανίες κι εταιρείες παροχής υπηρεσιών και οι 88 εισαγωγικοί οίκοι, που παρουσιάζουν τα προϊόντα 420 εταιρειών από 23 χώρες.

    Οπως είπε ο κ. Τρύφων, η έκθεση απευθύνεται στον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, το φοιτητή, το μαθητή και γενικά κάθε Κύπριο που επιδιώκει την αναβάθμιση του τρόπου εργασίας του και της ποιότητας ζωής του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 23 October 1996 - 17:38:21