Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματική αποστολή εργασίας η αποστολή Κάβανο
  • [02] Συνάντηση Κληρίδη - Γιαννόπουλου
  • [03] ΥΠΕΞ: Συνάντηση με Σπρινγκ και μετάβαση στην Αθήνα
  • [04] Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους
  • [05] Συμφωνία Νομικής Συνεργασίας υπογράφουν αύριο Κύπρος και Πολωνία
  • [06] Προσπάθεια κοινής στρατηγικής στο Εθνικό Συμβούλιο - Μήνυμα
  • [07] Συναντήσεις Κάβανο με Κληρίδη, Μιχαηλίδη
  • [08] Συμφωνία ΚΑ για συμβουλευτικές υπηρεσίες
  • [09] Ο Πρόεδρος Κληρίδης στη Ρώμη
  • [10] Συνάντηση Ευαγγέλου-Γιαννόπουλου
  • [11] Δηλώσεις Βασιλείου μετά το Εθνικό Συμβούλιο - Στρατιωτικός διάλογος
  • [12] Δηλώσεις Λυσσαρίδη μετά το Εθνικό Συμβούλιο
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] Δηλώσεις Κυπριανού μετά το Εθνικό Συμβούλιο - Δημοτικές εκλογές
  • [15] Δηλώσεις Χριστόφια μετά το Εθνικό Συμβούλιο
  • [16] Η Ελλάδα τίμησε τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη με το κρατικό βραβείο ποίησης 1996
  • [17] Δηλώσεις Μάτση μετά το Εθνικό Συμβούλιο - Δημοτικές εκλογές
  • [18] Εγκαινιάστηκε η πρώτη διμερής φιλοτελική έκθεση Κύπρου-Ρωσίας
  • [19] Οι Κερυνειώτες δηλώνουν ότι η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την Κερύνεια

  • [01] Διπλωματική αποστολή εργασίας η αποστολή Κάβανο

    Ουάσιγκτον, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ως "διπλωματική αποστολή εργασίας" χαρακτηρίσθηκε από τον Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλιν Ντέιβις, η επίσκεψη Κέρι Κάβανο σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Διευθυντή Νότιο-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, είπε: "Ναι, ο Κέρι Κάβανο ηγείται πολυμερούς αποστολής. Δεν έχω το δρομολόγιό του, αλλά βρίσκονται εκεί για συζητήσεις με τα μέρη. Δε βρίσκονται εκεί με κάποιου είδους επεξεργασμένη, νέα πρωτοβουλία στο χέρι. Απλώς συλλέγουν απόψεις από τα διάφορα μέρη, εκεί. Θα επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον και θα συντάξουν την αναφορά τους, και θα δούμε πού θα πάμε από εκεί και πέρα. Αλλά δεν έχω τίποτα εντυπωσιακό να σας πω επ' αυτού."

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, σύμφωνα με τις οποίες η αποστολή Κάβανο κομίζει προτάσεις για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντέιβις απάντησε: "Θα σας οδηγούσα μακριά από το συμπέρασμα ότι βρίσκονται εκεί για να αποκαλύψουν κάτι νέο και εντυπωσιακό. Δε νομίζω ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Βρίσκονται εκεί κάνοντας καλή, δύσκολη βαρειά διπλωματική δουλειά με τα ενδιαφερόμενα μέρη, και είμαστε ενήμεροι για τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο. Υπάρχει μεγάλη ένταση. Οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν σε αυτό το θέμα και να βοηθήσουν όσο μπορούν να βοηθήσουν. Είναι εκεί λοιπόν, για να συνομιλήσουν με τις δύο πλευρές. Με τους ηγέτες και των δυο κοινοτήτων, και οπωσδήποτε, για να συνδιαλλαγούν με τον Πρέσβη μας και άλλους στην περιοχή, και θα δούμε με τί θα επιστρέψουν. Αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο."

    Τέλος ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το γεγονός της μη συμμετοχής στην αποστολή του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρτ Μπίτι είπε: "Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε αυτή την αποστολή. Οπως είπα, είναι επιπέδου εργασίας διπλωματική αποστολή για να συζητήσουν το πού βρίσκεται η κατάσταση με τα μέρη στην Κύπρο, και δεν είναι, εξ όσων γνωρίζω, μια αποστόλη, μεγάλης νέας πρωτοβουλίας". (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Κληρίδη - Γιαννόπουλου

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη έγινε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Κύπρο ως "επίσκεψη καθήκοντος" και είπε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη τους θερμούς χαιρετισμούς του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Η θέση μας είναι συστράτευση και συμπαράταξη, πρόσθεσε ο Ελληνας Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως "κόρη οφθαλμού".

    Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ προωθούν λύση πακέτο για Κυπριακό και Αιγαίο, ο κ. Γιαννόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Το μόνο θέμα που η Ελλάδα έχει να κουβεντιάσει με την Τουρκία αφορά την υφαλοκριπίδα, είπε, σημειώνοντας ότι πάγια ελληνική θέση είναι ότι το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θέση την οποίαν οι Τούρκοι ουδέποτε δέχθηκαν, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ: Συνάντηση με Σπρινγκ και μετάβαση στην Αθήνα

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντικ Σπρινγκ, είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Στη συνάντηση που έγινε χθες στο Κάιρο, στο περιθώριο της Οικονομικής Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, συζητήθηκαν η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η σημερινή φάση του κυπριακού προβλήματος.

    Από το Κάιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη σήμερα το πρωί στην Αθήνα, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα προσφωνήσει επίσης το επιμορφωτικό σεμινάριο των προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού Ελλάδας και Κύπρου.

    Επιστρέφει απόψε στη Κύπρο και αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Κέρι Κάβανο, Διευθυντή για Θέματα Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Αγκυρα τροχιοδρομώντας τις επεκτατικές της βλέψεις, προσπαθεί να εφαρμόσει το διαμελισμό της Κύπρου και να περάσει το μήνυμα ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συμβιώσουν, επισημαίνει η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, σε μήνυμα καταδίκης της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Η καταγωγή και η ιστορική μας παράδοση, προσθέτει, δε μας επιτρέπουν να ολιγωρήσουμε μπροστά στις συντονισμένες προσπάθειες του Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    Πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριου ή Τουρκοκύπριου, αναφέρει η κ. Αγγελίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι θέμα δικαιοσύνης η αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής και των εποίκων που κατακρατούν τις περιουσίες μας, βεβηλώνουν τις εκκλησίες και τα σχολεία μας.

    Θα αγωνιστούμε όλοι, προσθέτει, ως μια ψυχή για να λάμψει το δίκαιο, για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας και την κατάργηση της γραμμής του αίσχους.

    Για μας η επιστροφή δεν είναι όνειρο, τονίζει στο μήνυμά της η Υπουργός Παιδείας. Είναι θέληση, απόφαση και χρέος. Η πατρίδα μας είναι μία, αδιαίρετη, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εποίκους.

    Για τον Ελληνα, προστίθεται στο μήνυμα, η ελευθερία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη είναι σύμφυτα με τη ζωή του, γιατί συνιστούν τη βάση του πολιτισμού του. Και εμείς δε θα φανούμε κατώτεροι των προγόνων μας, καταλήγει η κ. Αγγελίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Συμφωνία Νομικής Συνεργασίας υπογράφουν αύριο Κύπρος και Πολωνία

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συμφωνία Νομικής Συνεργασίας σε θέματα ποινικού και αστικού δικαίου μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας υπογράφεται αύριο στη Λευκωσία.

    Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου είχε συνάντηση με το Πολωνό Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γκρεγκόρ Τσιτσιέρσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    Οπως είπε ο κ. Ευαγγέλου, η Συμφωνία αποτελεί δείγμα της φιλίας και της στενής συνεργασίας Κύπρου-Πολωνίας.

    Ο Πολωνός Υφυπουργός δήλωσε ότι εκτός από την υπογραφή της συμφωνίας, θα ανταλλαγούν απόψεις και για θέματα που αφορούν στο εμπόριο και τον τουρισμό.

    Για το Κυπριακό και τη θέση της Πολωνίας, ο κ. Τσιτσιέρσκι είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει σταθερά την ειρηνική επίλυσή του, με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Προσπάθεια κοινής στρατηγικής στο Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Προσπάθεια για ύπαρξη μιας κοινής στρατηγικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της επικείμενης πρωτοβουλίας, έγινε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σπύρος Αρότης, "έγινε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση και υπήρξε μια γενική προσπάθεια από όλες τις πλευρές για να καθορισθεί μια κοινή στρατηγική όσον αφορά την αντιμετώπιση της επικείμενης πρωτοβουλίας, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας, όσο και στο στάδιο της άσκησης αυτής της πρωτοβουλίας".

    Σήμερα, είπε, έχει διαφανεί επίσης και μια κοινή συναντίληψη σε κάποια από τα θέματα.

    Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί στο μέλλον, αλλά δεν καθορίσθηκε η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να αναφέρει ποιά είναι τα θέματα αυτά, ο κ. Αρότης απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, είπε ότι αυτά αφορούν θέματα διαδικασίας ως προς το πώς θα προετοιμασθούμε για τις συνομιλίες.

    "Κρίνω μια προσπάθεια από πλευράς όλων για χάραξη κοινής στρατηγικής πάνω στο πώς αντιμετωπίζουμε τη νέα πρωτοβουλία. Θεωρείται απ'όλους ότι είναι η πιο σημαντική", είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου ότι καθυστερεί ο στρατιωτικός διάλογος, ο κ. Αρότης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την άποψή του στο θέμα αυτό.

    Ωστόσο, σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί ότι υπάρχει καθυστέρηση, ο κ. Αρότης απάντησε μονολεκτικά, "όχι".

    Στη συνέχεια, απάντησε θετικά σε ερώτηση αν το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί για το στρατιωτικό διάλογο πριν δοθούν οποιεσδήποτε απαντήσεις της πλευράς μας στις προτάσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. "Η αντίληψή μου είναι ότι θα υπάρξει συζήτηση και αυτού του θέματος στο μέλλον", είπε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα από πλευράς της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Κληθείς να διασαφηνίσει πότε εννοεί "μέλλον", ο κ. Αρότης είπε ότι δεν εννοεί ότι το θέμα αυτό θα εκκρεμεί "επ'αόριστον".

    Αναφορικά με την επίσκεψη του Διευθυντή του Τμήματος Νότιας Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Κέρι Κάβανο, ο κ. Αρότης είπε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας (της πρωτοβουλίας) και θεωρείται "χρήσιμη".

    Μήνυμα Ο κ. Αρότης ανακοίνωσε ότι αύριο, παραμονή της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο θα μεταδοθεί απ'όλους τους σταθμούς.

    "Είναι ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ'όλους", τόνισε ο κ. Αρότης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Συναντήσεις Κάβανο με Κληρίδη, Μιχαηλίδη

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα έχει αύριο στις 9 το πρωί ο Διευθυντής Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο.

    Στις 10.15 αύριο το πρωί, ο κ. Κάβανο, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Συμφωνία ΚΑ για συμβουλευτικές υπηρεσίες

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συμφωνία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τα καταστήματα αδασμολογήτων ειδών στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου υπέγραψε η εταιρεία Κυπριακές Αερογραμμές - Καταστήματα Αδασμολόγητων Ειδών Λτδ με την ιρλανδική εταιρεία Aer Rianta International.

    Με βάση τη συμφωνία, της οποίας η ισχύ είναι για τριάντα μήνες, η ιρλανδική εταιρεία θα παρέχει στην εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών υπηρεσίες σχετικά με την εμπορία αδασμολόγητων ειδών, την αυτοματοποίηση και πληροφορική, συστήματα οικονομικού ελέγχου κι εκπαίδευση προσωπικού.

    Η ιρλανδική εταιρεία θα αναλάβει, επίσης, το σχεδιασμό νέων καταστημάτων αδασμολόγητων ειδών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Ο Πρόεδρος Κληρίδης στη Ρώμη

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει αύριο στη Ρώμη για να παραστεί στη Συνάντηση Κορυφής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει στις 3.45 μ.μ. και Θα τον συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου στο Προεδρικό, Σπύρος Αρότης, υπό την ιδιότητα του ως αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    Στη Ρώμη θα μεταβεί, από την Αργεντινή, και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Συνάντηση Ευαγγέλου-Γιαννόπουλου

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Φιλοφρονητική συνάντηση είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αλέκος Ευαγγέλου με τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

    Στη συνάντηση παρίσταντο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεώργιος Αναστασιάδης, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Κύπρο Θεμιστοκλής Δεμίρης και η διοικητικός λειτουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Αννα Σιακαλλή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Δηλώσεις Βασιλείου μετά το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη ότι η Ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιμένει ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να διεξαχθούν με βάση τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ), Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η διαδικασία και η πρωτοβουλία από μέρους του διεθνούς παράγοντα είναι σήμερα μια πραγματικότητα. Παρατήρησε ότι "ενώ μεν υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τους γενικούς στόχους της πλευράς μας, δεν υπάρχει κοινή γραμμή όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθεί".

    Το βασικό ερώτημα, συνέχισε, είναι κατά πόσο θα πάμε στις συνομιλίες αφού έχει διασφαλισθεί κοινό έδαφος προηγουμένως ή όχι.

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση τόσο του ιδίου, όσο και του ΚΕΔ ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σ'αυτό το στάδιο ή να δώσει επίσημα και δημόσια τέτοιες ενδείξεις, "άρα εμείς θα πρέπει να επιλέξουμε κατά πόσο πάμε στις συνομιλίες ή όχι".

    Ωστόσο, η άποψη είναι ότι "θα πρέπει να πάμε στις συνομιλίες και θα πρέπει να επιμένουμε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν με βάση τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι "αν δεν ξεκαθαρίσει αυτή η στάση, και πάμε στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, τότε η ένδειξη θα είναι ότι πάμε έχοντας ηττηθεί γιατί θα μιλούμε για κοινό έδαφος και τελικά θα συζητήσουμε χωρίς κοινό έδαφος".

    Πρόσθεσε ότι οι "προοπτικές για πιέσεις πάνω μας μεγαλώνουν και ταυτόχρονα οποιοδήποτε τρίτο σχέδιο παρουσιαστεί, θα είναι σίγουρα πέραν πάσης αμφιβολίας πολύ χειρότερο απ'αυτά που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Αρα, η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα της κυβέρνησης πάνω στην τακτική που θα ακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες είναι πάρα πολύ μεγάλη".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας θα υποβληθεί σχέδιο συνολικής διευθέτησης, ο κ. Βασιλείου είπε: "Ελπίζω όχι, διότι τότε θα είναι σίγουρα κάτι που δε θα αρέσει στην πλευρά μας". Είπε επίσης ότι υπάρχει γενικά η εκτίμηση ότι όποιο σχέδιο υποβληθεί θα είναι "χειρότερο από τη Δέσμη Ιδεών". Τόνισε ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί επίσημη θέση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία. "Εκείνο που αναμένεται είναι ότι το αργότερο, ως το Μάρτη ή Απρίλη, θα πρέπει να μπούμε σε απευθείας διάλογο".

    Στρατιωτικός διάλογος Αναφορικά με το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την άποψη στο Συμβούλιο ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε με αυτό το διάλογο και να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει "εσκεμμένη" καθυστέρηση, ο κ. Βασιλείου απέφυγε να πει κάτι τέτοιο αλλά τόνισε ότι το γεγονός ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχει καθυστέρηση, είναι γεγονός αναμφισβήτητο".

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει καν δοθεί το κείμενο των ερωτήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης προς την πλευρά μας, ούτε και καμία ενημέρωση πάνω στο τί ζήτησε η ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ή ποιά είναι η θέση του Γενικού Επιτελείου πάνω στο θέμα αυτό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατέληξε, άκουσε την άποψη του ΚΕΔ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Δηλώσεις Λυσσαρίδη μετά το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη διαπίστωση ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένονται το νέο χρόνο "δε θα είναι εποικοδομητικές για τη δική μας πλευρά" και για το λόγο αυτό απαιτείται να δούμε πώς θα αντιμετωπισθεί μια τέτοια κατάσταση, έκανε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι στη σημερινή συνεδρία η κάθε πλευρά κατέθεσε τις απόψεις της με τον τρόπο τον οποίο νομίζει ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε για να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συγκυρίες οι οποίες είναι προβλεπτές από όλους.

    Οι ενδείξεις για τις πρωτοβουλίες που αναμένονται το νέο χρόνο είναι ότι αυτές "δε θα στρέφονται προς κατευθύνσεις οι οποίες να είναι εποικοδομητικές για τη δική μας πλευρά", είπε.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε τις αδυναμίες της Τουρκίας στα λογικά πλαίσια.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε καθόλου το θέμα των προϋποθέσεων για έναρξη του διαλόγου, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι παρόλο ότι θέλουμε μια άλλη διαδικασία, αντιλαμβανόμαστε το αδύνατο της αλλαγής αυτής της διαδικασίας στο παρόν στάδιο.

    Πρόσθεσε ότι εκεί που υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις είναι προς το τί είναι αυτό το κοινό έδαφος.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την επίσκεψη του Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Κέρι Κάβανο, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε ότι δεν έγινε ειδική ενημέρωση. "Δε φαίνεται να είναι τόσο σημαντική όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δε γνωρίζει αν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις αναφορικά με τα εθνικά θέματα στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης. Ανέφερε ότι δεν έχει διαβλέψει καμία διαφοροποιημένη τοποθέτηση μεταξύ των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.

    Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Λυσσαρίδης διευκρίνισε ότι η ΕΔΕΚ δεν έχει προτείνει τίποτα. "Πρώτα πρέπει να μας προτείνουν για να προτείνουμε", είπε. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.94 (-0.54)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.67 (-0.60)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    76.10 (-0.04)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                59.82 (-0.88)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.95 (-0.41)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.56 (+0.39)
         Εμπορικές Εταιρείες                    62.75 (-0.79)
         Αλλες Εταιρείες                        75.40 (-0.71)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 519064.313
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [14] Δηλώσεις Κυπριανού μετά το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ως μια από τις πιό "εποικοδομητικές" συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού τη σημερινή συζήτηση.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η προσπάθεια όλων ήταν "οφθαλμοφανέστατα, να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση στους χειρισμούς των θεμάτων ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών".

    Ολες οι πρωτοβουλίες, επανέλαβε, θα πρέπει να είναι κάτω υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η επικρατούσα άποψη, είπε, ήταν ότι για να υπάρξει άμεσος διάλογος, "πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία, πρέπει να υπάρξει κοινό έδαφος που να δικαιολογεί τη συνάντηση με κάποιες ελπίδες επιτυχίας, και όχι να αποτύχει γιατί θα χειροτερεύσει τα πράγματα".

    Πρόσθεσε ότι το κάθε κόμμα διατήρησε τις θέσεις του. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, και η Βουλή, θα δραστηριοποιηθούν για να πείσουν ότι, ειλικρινά, θέλουμε λύση και θα εργαστούμε με οποιονδήποτε αναλάβει πρωτοβουλία δεδομένου ότι είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θα πρέπει όμως οι πάντες να αντιληφθούν ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος αν δεν μετακινηθεί η τουρκική πλευρά από τις γνωστές της θέσεις στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Διευκρίνησε ότι συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι δεν θα αρχίσει διάλογος ή συζήτηση από συνταγματικές λεπτομέριες αλλά από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Αναφορικά με το σχέδιο δράσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ετοιμάσει δικό της σχέδιο, ενώ το θέμα της δραστηριοποίησης της Βουλής θα συζητηθεί αύριο σε σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό το φως των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Απόστολο Κακλαμανάκη.

    Είπε επίσης ότι ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στην Αθήνα.

    Επανέλαβε δε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο είτε στο πρώτο στάδιο ή σε μετεγενέστερο, να ασκηθεί πίεση προς τη δική μας πλευρά, δηλαδή, τη Λευκωσία και την Αθήνα. Θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε εκ των προτέρων για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Σε ερώτηση τί είναι αυτό που τον κάνει να ανησυχεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αρχηγός κόμματος στην Αθήνα εξέφρασε ανησυχίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κυπριακό. Υπάρχουν, ανέφερε, πληροφορίες για διαδικασία Ντέιτον, αλλά εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιό θα είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

    Αναφορικά με το στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν έγινε συζήτηση γιατί δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη από δικής μας πλευράς. Είπε ωστόσο ότι θα γίνει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου πριν γίνει κατάθεση των απόψεων στην Ειρηνευτική Δύναμη.

    Δημοτικές εκλογές Αναφορικά με το θέμα των δημοτικών εκλογών, ο κ. Κυπριανού απέφυγε να απαντήσει στις επανειλλημένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι "έμειναν κάποιες εκκρεμότητες".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι απόψε θα τελειώσει αυτό το θέμα γιατί, όπως είπε, "έχει παραγίνει".

    Χαρακτήρισε επίσης τις δημοτικές εκλογές ως το πιό δύσκολο πράγμα, πολύ πιό δύσκολες από τις βουλευτικές και σίγουρα πιό δύσκολες από τις προεδρικές.

    "Δεν είναι μόνο θέμα τοπικό, δεν είναι θέμα κομματικό απλώς, είναι θέμα προσωπικό στις πλείστες περιπτώσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [15] Δηλώσεις Χριστόφια μετά το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι συντονισμένες και να διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη για εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στην όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και εκφράστηκαν οι θέσεις των κομμάτων για τις κυοφορούμενες πρωτοβουλίες.

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι "θα πρέπει να εργαστούμε συντονισμένα ώστε οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται να γίνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ".

    Επεσήμανε επίσης την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα και τη μετατροπή του σε "συστατικό στοιχείο της όλης διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού".

    "Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει να κάνει πολλά", είπε, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ, λόγω των σχέσεών του με το ρωσικό παράγοντα, θα προσπαθήσει να επιτύχει κάτι τέτοιο, εφόσον η κυβέρνηση το θέσει στους στόχους της.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενώ είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι στις πρωτοβουλίες, θα πρέπει να εργαστούμε ώστε οι πρωτοβουλίες να μείνουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ένας διάλογος που θα επαναρχίσει να είναι καρποφόρος.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι για να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι σαφές ότι αυτοί οι οποίοι είναι φορείς των πρωτοβουλιών, θα πρέπει να απευθυνθούν προς την Αγκυρα και το Ραούφ Ντενκτάς.

    "Για να γίνει εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος για το Κυπριακό, χρειάζεται ριζική αλλαγή στη στάση, στις προσεγγίσεις της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, τις οποίες έχει υποδείξει επανειλλημένα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί η κυβέρνηση. "Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε ταυτόχρονα με αυτούς οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες", όπως την Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Βρετανία και τους χώρους λήψης αποφάσεων ώστε να είμαστε και εμείς οι ίδιοι "δραστήριο μέρος της διαδικασίας για επανάληψη του διαλόγου και επίλυση του προβλήματος", πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότι το κόμμα του εκτιμά θετικά το γεγονός ότι για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει εκπροσώπους της στην Κύπρο για να μελετήσουν τις απόψεις των διαφόρων πλευρών πάνω στις πτυχές του Κυπριακού. Παράλληλα όμως τόνισε την ανάγκη για συντονισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [16] Η Ελλάδα τίμησε τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη με το κρατικό βραβείο ποίησης 1996

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου) -- Εντός του πανελλήνιου "ενιαίου πολιτιστικού χώρου" βρίσκεται ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης 1996, της Ελλάδας, για το βιβλίο του "Μεθιστορία".

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο ποιητής είπε ότι ο Ελληνισμός δεν περιορίζεται σε στενά γεωγραφικά πλαίσια. Τα υπερβαίνει και, υπό αυτή την έννοια, η ψυχή ενός λαού, όπως αυτή εκφράζεται στο έργο ενός Κυπρίου δημιουργού, προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Κάπως έτσι και η "Μεθιστορία" έγινε αποδεκτή σε πανελλήνια κλίμακα και η προσοχή και στοργή που δίνει η Ελλάδα στην Κύπρο βρήκαν την εφαρμογή τους.

    Το έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη μελετά τα ιστορικά δρώμενα, και τα παθήματα του λαού, επιχειρώντας να τα υπερβεί, να τα δει και να τα κρίνει μετά την πραγματοποίησή τους.

    "Ζω συγκλονιστικές εμπειρίες ως Κύπριος, ιστορικές στιγμές μεγάλες, τις οποίες προσπαθώ να ερμηνεύσω για να κατανοήσω τον κόσμο γύρω μου και μέσα μου", σημειώνει ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος επέλεξε αυτό τον τρόπο για να υπηρετήσει την τέχνη.

    Αλλωστε, σημειώνει ο ποιητής, όπως είπε και ο Αριστοτέλης, η ποίηση είναι "φιλοσοφογικότερη από την Ιστορία" γι' αυτό και είναι πλατύτερη.

    Επιχειρώντας να δώσει κάποια εξήγηση στον τίτλο του έργου του, που σημαίνει μετά την ιστορία, ο ποιητής δήλωσε ότι περιέχει ηχητικά και την έννοια της "μέθης", έχοντας ταυτόχρονα και μια σεφερική διάσταση παρμένη από το "Μυθιστόρημα" του Γεώργιου Σεφέρη.

    Η "Μεθιστορία" χωρίζεται σε τρία μέρη. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από "ποιήματα ποιητικής", στα οποία ο δημιουργός καλλιτέχνης φιλοσοφεί την τέχνη και την τεχνική του.

    Το δεύτερο και κύριο μέρος της "Μεθιστορίας" καλύπτει θέματα από την κυπριακή και την πανελλήνια ιστορία, μέσα από την ποιητική διεργασία και την ευαισθησία του δημιουργού.

    Το πρώτο μέρος επανέρχεται κατά ένα περίεργο τρόπο στο τέλος, όπου υπάρχουν μόνο δύο ποιήματα μυθολογικού τύπου, από τα οποία το ένα αναφέρεται στην Ελένη και το άλλο στον Ηρακλή.

    Η μυθική διάσταση των πραγμάτων είναι αυτή που τους δίδει ποιητικότητα.

    Η Κύπρος, εξηγεί ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ένας τόπος δύσκολος και ακανθώδης, χρειάζεται τον ποιητή για να του δώσει στοιχεία βαθύτερης ελληνικής ύπαρξης, να τον βοηθήσει να αντέξει την ιστορία, να την ερμηνεύσει και να την υπερβεί.

    Αναφορικά με τη βράβευση, που τιμά όχι μόνο τον ίδιο αλλά και την Κύπρο, ο ποιητής είπε στο ΚΥΠΕ ότι ήρθε σε μια ώρα που ήταν έτοιμος να δεχθεί μια τέτοια διάκριση, χωρίς να κινδυνεύει να χάσει το πρόσωπο και το βασικό χαρακτήρα του.

    Πέρα απ'αυτό, είπε, η βράβευση αποκτά διπλή σημασία μια και δίδεται η πρέπουσα προσοχή στην Κύπρο που είναι αυτονομημένη σαν κράτος, αλλ' ανήκει ουσιαστικά στο ευρύτερο σώμα του Ελληνισμού.

    Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης δήλωσε στο σημείο αυτό ότι τα ελληνικά βραβεία έχουν πετύχει και αυτά την υπέρβαση, που δεν την πέτυχε το κρατικό βραβείο της Κύπρου, να βραβεύουν δηλαδή τους όπου γής Ελληνες αν έχουν κάνει κάτι άξιο, υπογραμμίζοντας έτσι την ενότητα της ελληνικής ευρυχωρίας και ταυτότητας.

    Η απονομή του βραβείου θα γίνει σε ειδική τελετή στην Αθήνα γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

    Το βιβλίο "Μεθιστορία" (1995) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Αγρα", οι οποίες προγραμματίζουν και την έκδοση Υμνων του Ρωμανού του Μελωδού που έχει μεταφράσει.

    Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1940 στην Αχνα και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο.

    Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα και Ραδιοφωνίας στο Μόναχο.

    Είναι Προϊστάμενος του Τμήματος Ραδιοφώνου στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.

    Εξέδωσε επτά ποιητικές συλλογές. Πρώτο βιβλίο του η "Πρώτη Πηγή" (1961). Ακολούθησε "Η Αγνοια του Νερού" (1967) με πρόλογο Τ.Κ. Παπατσώνη. Οι τρεις επόμενες συλλογές τιμήθηκαν με το Α'Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου: "Το Αγγείο με τα Σχήματα" (1973), "Αχαιών Ακτή" (1977), "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα" (1982). Επίσης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Θόλος" (1989). (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [17] Δηλώσεις Μάτση μετά το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει συντονισμένη προσπάθεια και εξειδικευμένη μελέτη πάνω στις λεπτομέρειες του Κυπριακού.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Μάτσης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συσταθούν ομάδες εμπειρογνωμόνων και ειδικών για όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μάτσης είπε ότι η συνεδρία αναλώθηκε στη συζήτηση με πολύ εποικοδομητικό τρόπο και προβληματισμό των μελών για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, τόσο επί της ουσίας όσο και των διαδικασιών για αντιμετώπιση των πρωτοβουλιών που θα πάρουν συγκεκριμένη μορφή στους πρώτους μήνες του 1997.

    Ο κ. Μάτσης τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει συντονισμένη προσπάθεια με εξειδικευμένο πρόσωπο, τον Υφυπουργό Χρήστο Ροζάκη, για να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες του Κυπριακού. Ο κ. Ροζάκης άκουσε όλην την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

    "Ελπίζουμε, όπως και εμείς εισηγηθήκαμε στον ίδιο, να σχηματιστούν ομάδες εμπειρογνωμόνων και ειδικών εφ'όλων των πτυχών του Κυπριακού για να έχουμε τεκμηριωμένη θέση και επιχειρηματολογία υπαλλακτικής μορφής σε καθετί που θα συζητηθεί," είπε.

    Η κοινή αντίληψη, ανέφερε, είναι ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη το Εθνικό Συμβούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα, πιθανόν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Αναφορικά με το στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Μάτσης είπε ότι όταν συμπληρώσουν οι στρατιωτικοί τις θέσεις και τις απόψεις τους θα κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να τις θέσει ενώπιον των μελών του.

    Δημοτικές εκλογές Εξάλλου, αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Μάτσης είπε ότι το ΔΗΣΥ αισθάνεται "πανέτοιμος για τη μάχη την οποία θα δώσει."

    Είπε ότι υπήρξαν αξιόλογοι διεκδικητές των διαφόρων δήμων και επιλέγησαν όσοι έκρινε το Πολιτικό Γραφείο ότι έπρεπε να επιλεγούν. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο ΔΗΣΥ δεν υποτιμά κανένα απ'όσους παρέμειναν εκτός, αντίθετα υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Ιωσήφ Χατζηϊωσήφ ο οποίος υπηρέτησε γόνιμα την τοπική αυτοδιοίκηση για πολλές δεκαετίας.

    Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του κόμματός του για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο κ. Χατζηϊωσήφ στη θέση του Δημάρχου Στροβόλου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσης είπε ότι δεν έχουν υποβληθεί παραιτήσεις στην Επαρχιακή Γραμματεία του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. "Η Επαρχιακή Γραμματεία της Λεμεσού είναι ενωμένη μαζί με το κόμμα στη μάχη που θα δώσει για τις δημαρχιακές επιτροπές. Κανένας δεν παραιτήθηκε", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [18] Εγκαινιάστηκε η πρώτη διμερής φιλοτελική έκθεση Κύπρου-Ρωσίας

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ως σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός που υπογραμμίζει τη φιλία των λαών της Κύπρου και της Ρωσίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης, την έκδοση κοινής σειράς γραμματοσήμων μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε ομιλία του στην τελετή έκδοσης της σειράς και στα εγκαίνια της πρώτης διμερούς φιλοτελικής έκθεσης "Κύπρος - Ρωσία '96", ο Υπουργός ανέφερε ότι η κοινή αυτή σειρά γραμματοσήμων, προβάλλει τους ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν τους λαούς των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς της ζωής, όπως της θρησκευτικής πίστης, της παράδοσης και της τέχνης.

    Πρόκειται για την πρώτη κοινή σειρά γραμματοσήμων που εκδίδουν τα κυπριακά ταχυδρομεία με μια άλλη χώρα και έχει ως θέμα την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.

    Αφού αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι η Κύπρος δεν ξεχνά πως στις πολλαπλές της περιπέτειες βρήκε τη Ρωσία ισχυρό συμπαραστάτη στους αγώνες για διαφύλαξη της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας θα ενισχυθεί προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [19] Οι Κερυνειώτες δηλώνουν ότι η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την Κερύνεια

    Λευκωσία, 13/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την Κερύνεια, τόνισαν απόψε οι πρόσφυγες Κερυνειώτες στην εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας.

    Ταυτόχρονα, οι Κερυνειώτες επανέλαβαν ότι δεν έχουν κουραστεί κι ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την τελική δικαίωση και την απελευθέρωση της Κύπρου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε απόψε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, των αρχηγών ή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών, της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας, ξένων πρέσβεων, του Αμερικανού βουλευτή Ρον Κλίνκ και του Προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, δημάρχων κι άλλων επισήμων.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής.

    Η φετινή εκδήλωση των Κερυνειωτών ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλλή. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέδωσε τιμητική πλακέτα στους γονείς των Ισαάκ και Σολωμού, εκ μέρους των Κερυνειωτών.

    Στην ομιλία του ο Ελληνας Υπουργός τόνισε ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό δεν αρκούν και δε δημιουργούν αισιοδοξία για επίλυση του προβλήματος, εκτός εάν ασκηθούν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ουσιαστικές πιέσεις επί της Τουρκίας για μεταβολή της αδιάλλακτης θέσης της, κάτι το οποίο, είπε, δεν είναι ορατό.

    Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι αυτή η πραγματικότητα πρέπει να υπαγορεύει τη δική μας στάση, η οποία θα πρέπει να εστιάζεται στην προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την επίσπευση της κοινής άμυνας Κύπρου και Ελλάδας, μέσω του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και ενωμένος και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τυχόν προέλαση των κατοχικών στρατευμάτων θα αποτελούσε αιτία πολέμου.

    Η ελευθερία δε χαρίζεται, απαιτεί πίστη, αγώνα, επιμονή και εμμονή, είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

    Ο Ελληνας Υπουργός έκανε αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τόνισε ότι δεν έφεραν αποτελέσματα γιατί δεν επιβλήθηκαν και γιατί οι ξένες κυβερνήσεις δεν ασκούν τις απαιτούμενες πιέσεις προς την Αγκυρα. Εμειναν στο στάδιο των ευχών κι όχι στο στάδιο της δράσης και της επίλυσης του προβλήματος, είπε, τονίζοντας ότι η μη επίλυση του Κυπριακού βαρύνει τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

    Αφού αναφέρθηκε στο ρόλο που προσδίδουν στην Αγκυρα οι ξένες κυβερνήσεις, ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε την Τουρκία "χαμμένη υπόθεση" και υποστήριξε ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν την μοναδική άμυνα των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην περιοχή.

    Η Δήμαρχος Κερύνειας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής τόνισε ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταδικάσουμε την πατρίδα μας σε αιώνια σκλαβιά" και επανέλαβε ότι οι Κερυνειώτες δεν έχουν λυγίσει, ότι αντέχουν και θα αντέξουν όσο καιρό κι αν χρειάζεται. Η μόνιμη, ειρηνική και δίκαιη λύση περνά μέσα από την Κερύνεια κι αυτό πρέπει να είναι η διεκδίκησή μας, συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κερύνειας τόνισε ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει απελευθέρωση της Κερύνειας. Αν η Κερύνεια χαθεί, θα χαθεί η Κύπρος και θα αιμοραγεί το έθνος, είπε. Ο Πανιερώτατος ανέφερε επίσης ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση για απελευθέρωση και επιστροφή και είπε ότι η κατεχόμενη πόλη δε θα χαθεί.

    Σε χαιρετισμό του ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος έφυγε από την Κερύνεια για τις ΗΠΑ όταν ήταν 10 χρονών, σημείωσε ότι οι Ελληνοαμερικανοί ενίσχυσαν την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Κλίντον με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δολάρια και αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι οι ομογενείς θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση και τους βουλευτές και είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που δε θα διασφαλίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

    Προσίδοντας προσωπικό τόνο στο χαιρετισμό του, ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι η μητέρα του πέθανε με το όνειρο της επιστροφής και μετέφερε μήνυμα του 89χρονου πατέρα του ότι δε θα πεθάνει εάν δεν επιστρέψει στην Κερύνεια.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός βουλευτής Ρον Κλίνκ, του οποίου ο προπάππος ήταν από την Ελλάδα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του ιδίου και συναδέλφων του να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την επίτευξη ειρήνης, δικαίωσης και επανένωσης της Κύπρου, και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας αγνοεί πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και καταδίκασε τη σύληση των εκκλησιών στα κατεχόμενα, τα οποία χαρακτήρισε ως μία από τις πιο στρατικοποιημένες περιοχές.

    Μήνυμα συμπαράστασης στους Κερυνειώτες απέστειλαν, μεταξύ άλλων, 25 Γερμανοί βουλευτές, ο Γάλλος βουλευτής Πατρίκ Ντεβετζιάν και ο Δήμος Σάμου.

    Σε διακήρυξη των Κερυνειωτών, που διαβάστηκε στην εκδήλωση, επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητά τους για αγώνα μέχρι την απελευθέρωση και την επιστροφή όλων των προσφύγων, όχι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως διευκρινίζεται.

    Επίσης γίνεται έκκληση προς το λαό για αγώνα και απαιτείται από το ελληνικό έθνος να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Από την πολιτική ηγεσία οι Κερυνειώτες ζητούν αγώνα για επίτευξη των στόχων του λαού και από τη διεθνή κοινότητα απαιτείται να επιβληθεί στην Τουρκία ώστε να σεβαστεί τα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

    Η εκδήλωση των Κερυνειωτών έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Wednesday, 13 November 1996 - 16:41:09