Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετασεισμική δόνηση
  • [02] ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ Μια τρομοκρατική οργάνωση της Τουρκίας με πλοκάμια και στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [03] ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ Σε έντονο ύφος η επιστολή Γκάλι σε Κληρίδη και Ντενκτάς
  • [04] Βρετανία: Μερικά άτομα παρερμήνευσαν τις δηλώσεις Ρίφκιντ
  • [05] Λυσσαρίδης: Ανέφικτο να αποχωρήσουν τώρα οι Βρετανικές Βάσεις
  • [06] Κυπριανού: Χρέος μου να μιλώ ελεύθερα
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Αναχωρεί για το Λονδίνο ο Γιαννάκης Μάτσης.
  • [09] Στη Λισσαβώνα μεταβαίνουν Κύπριοι βουλευτές
  • [10] Κυπριακό πλοίο διέσωσε Φιλιππινέζους ναυτικούς
  • [11] Κυπριανού: Σειρά ερωτημάτων για τις δηλώσεις Ρίφκιντ υποβλήθηκαν στο βρετανικό ΥΠΕΞ
  • [12] Χριστόφιας: Οι συναντήσεις επισήμων με τον Ντενκτάς δεν έχουν θέση
  • [13] Διατήρηση σχέσεων με Χογκ Κογκ και μετά την παράδοση στην Κίνα
  • [14] Οι δηλώσεις Ρίφκιντ ξεσηκώνουν και τους Βρετανούς Συντηρητικούς βουλευτές

  • [01] Μετασεισμική δόνηση

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μετασεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις έξι και εννέα λεπτά σήμερα το πρωϊ στη Λεμεσό, την Πάφο, τον Κάτω Πύργο καθώς και σε ψηλές πολυκατοικίες στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ο σεισμός είχε μέγεθος 5.1 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και προερχόταν από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο με τον ισχυρό σεισμό της 9ης Οκτωβρίου.

    Σημειώνεται ότι η ματασεισμική ακολουθία του σεισμού αυτού φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ - Μια τρομοκρατική οργάνωση της Τουρκίας με πλοκάμια και στην κατεχόμενη Κύπρο

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ - Σπύρος Αθανασιάδης) --"Ο Τούρκος έχει φίλο μόνο τον Τούρκο"

    "Ω! τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος" "Η ενδοξότερη φυλή στον κόσμο είναι η τουρκική"

    Αυτά, και πολλά άλλα συνθήματα ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Πρόκειται για συνθήματα της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".

    Η οργάνωση αυτή έχει παραρτήματα σε πολλά μέρη του κόσμου, "όπου αναπνέουν Τούρκοι", όπως λέγουν τα μέλη της, σαφώς δε και στα κατεχόμενα. Ας δούμε με ερωτοαπαντήσεις ποιοί είναι οι "Γκρίζοι Λύκοι".

    - Από πού προέρχεται η ονομασία "Γκρίζοι Λύκοι"; - "BOZKURT" δηλαδή σταχτής, γκρίζος λύκος ήταν το εμβλημα των Ουράνιων Τούρκων, των GOKTURK ή KOKTURK, τούρκικου φύλου της Κεντρικής Ασίας (5ος- 6ος αιώνας μ.χ.). Η παράδοση θέλει το βασιλιά των GOKTURK ονόματι ASENA να είναι γιος λύκαινας. Με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του ο ηγέμονας αυτός κατατρόπωσε τους λαούς της περιοχής και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Αυτός πρώτος χρησιμοποιούσε το λύκο ως έμβλημα στη σημαία του. Το ίδιο έμβλημα το βλέπουμε και σε άλλα τουρκογενή φύλα της ιστορίας αλλά ακόμη και μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας (29.10.1923) στα πρώτα χαρτονομίσματα και γραμματόσημα.

    - Ηταν ανέκαθεν εθνικιστική οργάνωση; Πότε εμφανίστηκε; - Ηταν και είναι η πιο γνωστή εθνικιστική οργάνωση της Τουρκίας. Πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του εξήντα με πλούσια δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    - Ακολουθεί τις αρχές του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας; - Ο σύγχρονος ASENA για τους γκρίζους λύκους είναι ο Ατατούρκ. Ηταν ο μεγαλύτερος γκρίζος λύκος του αιώνα μας. Το 1923 και ενώ ακόμη ζούσε ο Ατατούρκ (πέθανε στις 10.11.1938), ο

    Αγγλος συγγραφέας Αρμστρογκ έγραψε το βιβλίο "Κεμάλ Ατατούρκ - Ο σταχτής λύκος".

    - Εθνικιστής και αυτός; - Κάτι παραπάνω. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον Πενταδάκτυλο και θα δούμε τη ρήση του: "Ω, τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος" (NE MUTLU TURKUM DIYENE).

    Ο Ατατούρκ και ο στενός του κύκλος, κυρίως αξιωματικοί του Οθωμανικού Στρατού, αλλά και ο θεωρητικός της "επανάστασης" του ο ZIYA GOKALP προέβαλαν εθνιστικά συνθήματα. Ο αγράμματος λαός αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις αρχές του, τις μεταρρυθμίσεις του πολλές φορές με τη βία των όπλων.

    Εξίσου εθνικιστής με τον Ατατούρκ ήταν και ο διάδοχος του Ισμέτ Ινονού. Εθνικιστής και ρατσιστής ο Ινονού δημιούργησε πολλά προβλήματα στη χώρα του, κυρίως στις μειονότητες.

    - Στρατιωτικός και αυτός; - Μάλιστα, και ο Ινονού όπως και ο Ατατούρκ ήταν στρατιωτικός και πολέμησε τους Ελληνες στην Μ. Ασία. Εξι από τους εννέα Προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας ήταν στρατιωτικοί (1923-1996)

    - Πόσα χρόνια διήρκησε η καταπίεση του τουρκικού λαού; - Επρόκειτο για μια επιβεβλημένη καταπίεση προκειμένου να οδηγηθεί η Τουρκία προς το σύγχρονο κόσμο. Ο Ατατούρκ το πέτυχε αυτό και πιστεύω ότι αν ζούσε μερικά χρόνια ακόμη (πέθανε 58 ετών λόγω άσωτης ζωής) η Τουρκία θα έκανε πολλά περισσότερα βήματα προς την Ευρώπη.

    Η καταπίεση συνεχίστηκε και κατά τη δεκαετία του '50 όπου πλέον στην εξουσία ήταν οι μή στρατιωτικοί Τζαλάλ Μπαγιάρ και Αντνάν Μεντερές. Στα μέσα της δεκαετίας αυτής (1955) βλέπουμε και την παρουσία των προδρόμων των "γκρίζων λύκων". Είναι η εποχή που η κυβέρνηση Μεντερές επιτρέπει να γίνουν τα αίσχη κατά των Ελλήνων της Πόλης, το πογκρόμ κατά του Ελληνικού στοιχείου, όπου εκεί έδρασαν ενενόχλητα τα φασιστικά στοιχεία, αυτά που σήμερα ονομάζονται "γκρίζοι λύκοι".

    Οταν κάποιες δυνάμεις, τις οποίες θα ονομάζαμε σήμερα προοδευτικές, ξεπέρασαν το μούδιασμα της στυγνής δικτατορίας, των 30 ετών και θέλησαν να δραστηριοποιηθούν, αντιμετώπισαν τους προδρόμους των "γκρίζων λύκων". Οι διαδηλώσεις φοιτητών οδήγησαν στο πραξικόπημα της 27ης Μαϊου 1960.

    - Τι ρόλο διαδραμάτισαν οι "γκρίζοι λύκοι"; - Νέο μούδιασμα για τους προοδευτικούς επέφερε το στυγνό δικτατορικό καθεστώς του Γκιουρσέλ (στρατηγός). Απαγχονίστηκε ο Μεντερές και υπουργοί του, άλλοι σύρθηκαν στα δικαστήρια και άλλοι στις φυλακές.

    Στο δεύτερο ήμιση της δεκαετίας του '60 στην Ευρώπη έχουμε τις εξεγέρσεις των φοιτητών. Παρά την καταπίεση και τους εκβιασμούς και εκφοβισμούς, οι Τούρκοι φοιτητές άρχισαν την εξέγερση. Την εποχή λοιπόν αυτή ιδρύονται οι "Εστίες του Ιδεώδους" τα μέλη των οποίων φοιτητές οι περισσότεροι λέγονται "γκρίζοι λύκοι" ή "Ουλκουτζού". Οι "γκρίζοι λύκοι", με καθοδήγηση του καθεστώτος επιτίθενται κατά των "αριστερών" συμφοιτητών τους. Ο τουρκικός Τύπος με διαδοχικές εκδόσεις, επί καθημερινής βάσεως, πληροφορεί τους αναγνώστες του για τις συγκρούσεις, συμπλοκές και φόνους νεαρών εξ αμφοτέρων των πλευρών.

    - Οι "γκρίζοι λύκοι" απολαμβάνουν την υποστήριξη του κράτους; - Ακριβώς. Ενώ η αστυνομία συλλαμβάνει και φυλακίζει τους αριστερούς ή όσους συμπλέκουν με τις προοδευτικές δυνάμεις, αφήνει ανενόχλητους τους "γκρίζους λύκους", αλλά και τους εξοπλίζει. Τα μέλη των "Εστιών τους Ιδεώδους" αποκτούν ισχυρά μέσα, έχουν διασυνδέσεις στα διάφορα υπουργεία, σχέσεις με τους στρατιωτικούς.

    Αν κάποιοι "λύκοι" συλλαμβάνονταν κατά λάθος, αποφυλακίζονταν. Οι επιθέσεις γίνονταν εν ονόματι του Τουρκισμού. Οι "Εστίες" έχουν πλέον οργανωθεί για καλά. Με τα δάκτυλα του χεριού κάνουν το σχήμα του λύκου (ψηλά ο δείκτης και το μικρό δάκτυλο και ενωμένα τα άλλα τρία δάκτυλα). Καλύπτονται παράλληλα από το κόμμα του Αλπαλάν Τουρκές.

    - Ο Τουρκές είναι ο αρχηγός τους; - Είναι ο πολιτικός αρχηγός και τον αποκαλούν μάλιστα BASBUG, όπως αποκαλούσαν οι πρόγονοι τους τους αρχιστράτηγους.

    - Λέγεται ότι είναι Κύπριος στην καταγωγή. - Σωστά. Εχει γεννηθεί στη Λευκωσία το 1917 και υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό ως αξιωματικός. Για να φανταστείτε πόσο εθνικιστής είναι, οι εθνικιστές αξιωματικοί του απέταξαν απο το στρατό για τις πολύ ακραίες εθνικιστικές θέσεις του. Το πραγματικό του όνομα είναι HUSEYIN FEYZULLAH. Το όνομα ALPASLAN είναι ψευδώνυμο και πρόκειται για το όνομα του σελτσούκου Σουλτάνου που πολέμησε (και νίκησε) το 1071 τους Βυζαντινούς στο Ματζικέρς. Το TURKES είναι ονομασία τουρκικού φύλου της Κεντρικής Ασίας (700 μ.χ.) γνωστού για τη γενναιότητά του.

    Σήμερα είναι αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και οι "Εστίες του Ιδεώδους" αποτελούν την νεολαία του κόμματος.

    - Μετά τη δεκαετία του '60 οι "γκρίζοι λύκοι" συνέχισαν τη δράση τους;

    - Και βέβαια. Ας μη μας διαφεύγει ότι το '74 είχαμε τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο. Τροφή λοιπόν για εθνικιστικές εξεγέρσεις. Το ίδιο με το ερευνητικό πλοίο Sismik, τα πετρέλαια της Θάσου... Οι επιθέσεις των "γκρίζων λύκων" εναντίον των αριστερών, του Πατριαρχείου... συνεχίζονται.

    Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Το 1978 η Νομαρχία της Αγκυρας με δικαστική απόφαση απαγορεύει τη λειτουργία των "Εστίων του Ιδεώδους". Διαλύονται μεν αλλά επανεμφανίζονται ως "Νεολαία του Ιδεώδους".

    Στόχοι πάντοτε οι ίδιοι. Προάσπιση των συμφερόντων των απανταχού Τούρκων.

    - Και των Τούρκων της τότε Σοβιετικής Ενωσης;

    - φυσικά. Στόχος του Τουρκές είναι η υποστήριξη των αδελφών του της Κεντρικής Ασίας που ζουν κάτω από τη μπότα των Σοβιέτ, όπως έλεγε. Τους βοηθούσε όσο μπορούσε ενώ οι υπόλοιποι Τούρκοι πολιτικοί είχαν ξεχάσει τους τουρκογενείς πληθυσμούς της Ασίας, ο Τουρκές ήταν, όσο μπορούσε, πιο κοντά τους.

    Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τις χώρες αυτές, που άνοιξε παραρτήματα των "γκρίζων λύκων". Στο Αζερμπαϊζάν αναλαμβάνει την προεδρία ο Ελτσίμπεϊκ; φανατικός οπαδός των "γκρίζων λύκων".

    Στα επεισόδια, στον πόλεμο στην Τσετσενία πρωτοστατούν οι "λύκοι" οι οποίοι μεταβαίνουν στο Γκρόνι ως εθελοντές, πραγματοποιούν διαδηλώσεις στην Τουρκία, το ίδιο και στο θέμα του Νακόρνο Καραμπάχ. Σήμερα αρχηγός των "γκρίζων λύκων" είναι ο Αζμί Καραμαχμούτογλου.

    - Στα κατεχόμενα;

    - Πανταχού παρόντες. Στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν το παράρτημά τους με αρχηγό τον Μεχμέτ Αρσλάν, που κατηγορείται για το φόνο του Ισαάκ στη Δερύνεια.

    Σε κάθε διαδήλωση, συλλαλητήριο, εκδήλωση θα παραταχθούν στην πρώτη γραμμή και κρατούντες σημαίες και λάβαρα των "γκρίζων λύκων" θα διαδηλώσουν την προσήλωσή τους στα ιδεώδη, στις αρχές του Ατατούρκ, θα βροντοφωνάξουν ότι η Κύπρος είναι τουρκική (!) και θα παραμείνει τουρκική (!!)...

    Οι σημαίες τους είναι δύο. Η μια φέρει 3 ημισέληνους πάνω σε κόκκινη βάση. Η άλλη παρουσιάζει τον "γκρίζο λύκο" να περιβάλλεται από μια ημισέληνο. Εδώ και καιρό άρχισαν να προκαλούν πονοκέφαλο στο καθεστώς Ντενκτάς γιατί αναμιγνύονται, στα πάντα. Στις αρχές Νοεμβρίου 1996 συνεπλάκησαν με Κούρδους φοιτητές που σπουδάζουν στο λεγόμενο "Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής".

    - Πόσοι είναι;

    - Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε επ'ακριβώς τον αριθμό τους. Στις 21 Νοεμβρίου 1996 ο ίδιος ο Τουρκές αποκάλυψε ότι είναι πέραν των 500.000.

    - Από που χρηματοδοτούνται;

    - Εχει αποκαλυφθεί πλέον περίτρανα ότι ενεργούν για λογαριασμό του ίδιου του τουρκικού κράτους. Στελέχη των "γκρίζων λύκων", που για διάφορους λόγους απεχώρησαν από την οργάνωση παραδέχθηκαν ότι η χρηματοδότηση τους γίνεται από τα μυστικά κονδύλια του Τμήματος Ειδικού Πολέμου. Οσοι "λύκοι" φονευθούν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που συμμετέχουν, το φέρετρό τους καλύπτεται με την τουρκική σημαία, κάτι που επιτρέπεται μόνο σ'όσους έπεσαν για την πατρίδα.

    Σήμερα πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη συμμετοχή των "λύκων" στις συμπλοκές και δολοφονίες με την αρμενική οργάνωση "Ασάλα".

    Για τη χρηματοδότηση τους λέγονται και ακούονται πολλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μαφία της Τουρκίας ελέγχεται από τους ίδιους και ότι αυτοί ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα. Διαχειρίζονται λοιπόν εκατομύρια δολλάρια.

    - Τί λένε οι ίδιοι για όλα αυτά; Να σας πω το τι λέγει ο ίδιος ο Τουρκές και θα καταλάβετε.

    "Εκατόν περίπου "γκρίζοι λύκοι" ασχολούνται με τη μαφία. Σε κάθε μεγάλη ομάδα ανθρώπων υπάρχει μια μειοψηφία που ενεργεί παράνομα. Το ότι μας παρουσιάζουν ένοπλη ομάδα είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας των Μαρξιστών".

    Ο ίδιος λοιπόν ο Τουρκές παραδέχεται ότι υπάρχουν στους κόλπους της νεολαίας του κόμματος του στελέχη της μαφίας.

    Από συλλήψεις που γίνονται τελευταία, όλο και περισσότερο πλέον αποκαλύπτεται ότι οι "γκρίζοι λύκοι" βρίσκονται σε στενότερη συνεργασία με τη μαφία, την αστυνομία, τους πολιτικούς. Η σχέση αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε στην Τουρκία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ένας βουλευτής, ένας αστυνομικός διευθυντής, ένας "γκρίζος λύκος", στέλεχος της μαφίας, και ένα μανεκέν.

    Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας Μουσταφά Γιγκίτ δήλωσε πρόσφατα (11.11.96): "Δε με εκπλήσσουν τα γεγονότα. Η συνεργασία είναι έργο του Τμήματος Ειδικού Πολέμου. Αυτά που φθάνουν στον Τύπο είναι μερικά μόνο γεγονότα. Υπάρχουν και πάμπολλα που δεν αποκαλύπτονται". Σε βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Γιγκίτ, μετά την αφυπηρέτησή του αναφέρει πολλά και για τη δραστηριότητα των "γκρίζων λύκων".

    - Η δράση τους στην Ευρώπη;

    - Εχουν δραστηριοποιηθεί όπου υπάρχουν Τούρκοι. Ειδικά στη Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία...

    Και στην Ελλάδα η παρουσία τους είναι συνεχής. Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 1996 της εφημερίδας "Δικαίωμα" διαβάζουμε: "Η εγκληματική δράση των "γκρίζων λύκων" επεκτείνεται και στην Ελλάδα, ιδίως το καλοκαίρι. Οι διωκτικές αρχές έχουν, λένε οι πληροφορίες, στα αρχεία τους συγκεκριμένες καταγγελίες και όχι απλώς εικασίες - ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση βρίσκεται πίσω από μεγάλες, συγκεκριμένες πυρκαγιές...

    Το 1993, την επόμενη της μεγάλη φωτιάς στη Ρόδο, στα γραφεία των δασοκομάντος της Αθήνας που βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς της Ρόδου, βρέθηκε κολλημένο στην πόρτα του γραφείου το εξής: "Σας γνωρίσαμε στην Κύπρο όπου πολεμήσαμε ο ένας τον άλλο, βρεθήκαμε τώρα στη Ρόδο και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Υπογραφή "Γκρίζοι Λύκοι".

    - Με το Κουρδικό;

    Οι "γκρίζοι λύκοι" έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη Ν.Α. Τουρκία, στο κατεχόμενο Κουρδιστάν. Παραθέτω απόσπασμα από απόρρητο έγγραφο του Τμήματος Ειδικού Πολέμου υπ' αρ. 1979.597 ημερομηνίας 28.8.1996.

    "...Οσοι απόφοιτοι των Σχολών της αστυνομίας χαρακτηρίζονται για την τόλμη και γενναιότητά τους και το επιθυμούν, μπορούν να μετατεθούν στη Ν.Α. Τουρκία. Τα άτομα που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία του Γραφείου Ειδικού Πολέμου. Επιπλέον θα τους δίνεται επίδομα από τα μυστικά κονδύλια του κράτους. Προϋποθέσεις για ανάθεση καθηκόντων σ'αυτά είναι δύο: Να είναι εθνικιστές και συντηρητικοί.

    Εθνικιστές λοιπόν και, προς Θεού, όχι αριστεροί. Ηδη έκαναν την εμφάνισή τους και εθνικιστές - φανταμενταλιστές. Είναι η χειρότερη, η πιο επικίνδυνη μορφή τρομοκρατικής οργάνωσης. Προς το παρόν καλύπτονται πολιτικά από το Κόμμα Μεγάλης Ενωσης με εφτά έδρες στη Βουλή.

    Αν ενισχυθούν περισσότερο θα δημιουργήσουν νέα και ανυπέρβλητα προβλήματα στην Τουρκία.

    "Ο,τι σπείρεις, αυτό θα θερίσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [03] ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - Σε έντονο ύφος η επιστολή Γκάλι σε Κληρίδη και Ντενκτάς

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) -- Επιστολή σε έντονο ύφος αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων προτίθεται να αποστείλει εντός των προσεχών ημερών ο ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με την οποία θα θέτει χρονοδιάγραμμα στις δύο πλευρές ώστε να ανταποκριθούν στους νέους όρους που θα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή.

    Στην επιστολή ο ΓΓ φαίνεται ότι θα προειδοποιεί τις δύο πλευρές ότι αν δεν ανταποκριθούν θετικά στις προϋποθέσεις που θέτει, θα αποσύρει την υποστήριξη των ΗΕ από τη Διευρευνητική Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων πριν από την αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που τοποθετούνται στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ άριστα ενημερωμένες πηγές, η επιστολή θεωρήθηκε αναγκαία γιατί και οι δύο πλευρές έχουν διαπιστώσει, από τη μελέτη των φακέλων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Διερευνητική Επιτροπή, ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων τόσο της Ε/κ όσο και της Τ/κ πλευράς.

    Η Τ/κ πλευρά αμφισβήτησε κατά πόσο ο αριθμός των 1.493 φακέλων, που υπέβαλε η Ε/κ πλευρά ήταν ο πραγματικός αριθμός, γιατί, όπως απεκάλυψαν οι ίδιες πηγές, πιστεύει ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στους φακέλλους προκύπτει ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που μπορεί να θεωρούνται νεκροί. Σημειώνεται ότι και η Ε/κ πλευρά έχει εκφράσει την ίδια εκτίμηση για τους φακέλους που κατέθεσε η Τ/κ πλευρά.

    Λόγω της εκκρεμότητας του θέματος του αριθμού και άλλων διαφορών, ο ΓΓ αποφάσισε να στείλει και δεύτερη επιστολή με την οποία θα θέτει χρονοδιάγραμμα έξι με οκτώ βδομάδων και θα καλεί τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τους νέους όρους που θα παραθέσει. Οι νέες προϋποθέσεις αφορούν άμεσα στην εφαρμογή των τεσσάρων σημείων της πρώτης επιστολής του ΓΓ στις δύο πλευρές, υποστηρίζοντας ότι αφού, υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς για τα σημεία αυτά, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να προβούν σε ορισμένες ενέργειες για την εφαρμογή τους.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα σημεία αναφέρονται στην ταξινόμηση των φακέλων, στη σειρά με την οποία οι φάκελοι θα μελετηθούν, στην προτεραιότητα που θα δοθεί και στην εξεύρεση μαρτύρων.

    Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ την εκτίμηση των ΗΕ ότι οι φάκελοι που αφορούν αγνοούμενους, που βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης την τελευταία φορά που θεάθηκαν, θα πρέπει να ταξινομηθούν σε ξεχωριστή ομάδα (ως MIA - missing in action) και να μη μελετηθούν ως ομάδα προτεραιότητας. Αυτό, πιστεύουν τα ΗΕ, θα βοηθήσει στην εξιχνίαση άλλων περιπτώσεων και δε θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία διερεύνησης αφού, υπάρχει η πιθανότητα τα άτομα αυτά να είναι νεκρά.

    Με δεδομένη τη θέση αυτή των ΗΕ, ο διεθνής οργανισμός διαφωνεί κάθετα με την πρόταση της Ε/κ πλευράς να διερευνηθούν οι φάκελοι με βάση την ταξινόμηση που ετοίμασε η πλευρά μας, δηλαδή με βάση τη γεωγραφική περιοχή στην οποία οι αγνοούμενοι καταχωρήθηκαν. Σημειώνεται ότι η Ε/κ πλευρά υπέβαλε εισήγηση για διερεύνηση των φακέλων των αγνοουμένων με βάση χάρτη της Κύπρου, ο οποίος διαχωρίζεται σε τετράγωνα που περιλαμβάνουν αγνοούμενους που ανήκουν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες (στρατιώτες ή μη).

    Η παρέμβαση του ΓΓ στο θέμα των αγνοουμένων θεωρείται και προσπάθεια σύνδεσης του θέματος με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αφού στην ουσία δίδονται δύο εναλλακτικές λύσεις με τους νέους όρους που τίθενται στην επιστολή.

    Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες, η Τ/κ πλευρά επιχειρεί να συνδέσει το θέμα των αγνοουμένων με τα επεισόδια στη Δερύνεια, δηλώνοντας αδυναμία να συνεργαστεί με άτομα του κατοχικού καθεστώτος τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση έχει επικηρύξει.

    Υπενθυμίζεται ότι ο λεγόμενος αρχηγός της "αστυνομίας" του ψευδοκράτους Αττίλα Σαβ, είναι ανέμεσα στα άτομα για τα οποία η Γενική Εισαγγελία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

    Στο μεταξύ, η έκθεση του Αμερικανού πρέσβη Ρόμπερντ Ντίλον για τους πέντε ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς υπηκόους, που είναι αγνοούμενοι, βρίσκεται στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, και συγκεκριμένα στα χέρια του πρώην Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τζέιμς Γουίλιαμς για τελική επεξεργασία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Βρετανία: Μερικά άτομα παρερμήνευσαν τις δηλώσεις Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν υπάρχει τίποτε το νεότερο στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, Πίερς Κάζαλετ.

    Ο κ. Κάζαλετ εξέφρασε τη γνώμη ότι μερικά άτομα πιθανό να έχουν παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ ή έχουν αντιδράσει δυσανάλογα προς αυτές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρίφκιντ, μιλώντας στη Βουλή την περασμένη βδομάδα, είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν δε λυθεί το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, με τις οποίες επέκρινε έντονα το Βρετανό ΥΠΕΞ για τη στάση του, ο εκπρόσωπος είπε "οι δηλώσεις του κ. Ρίφκιντ, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δεν εκφράζουν τίποτε το καινούργιο, και ούτε έχουν προχωρημένη θέση από προηγούμενες θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης."

    Ο κ. Ρίφκιντ, πρόσθεσε ο κ. Κάζαλετ, επανέλαβε την πάγια θέση της Βρετανίας ότι θεωρεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πριν από την επίλυση του Κυπριακού πολύ δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Αυτή τη θέση, είπε ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, εξέφρασε ο κ. Ρίφκιντ στη Βουλή.

    Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Κυπριανού, ότι θα πρέπει να τεθεί το θέμα της παρουσίας των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο κ. Κάζαλετ είπε ότι "το Κυπριακό και το θέμα των κυριάρχων βρετανικών Βάσεων είναι δύο διαφορετικά θέματα που δε σχετίζονται το ένα με το άλλο."

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Βάσεων Μέρβιν Τζόουνς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κυπριανού, είπε ότι "η κυρίαρχη περιοχή των Βάσεων ποτέ δεν ήταν μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε βρίσκονται υπό ενοικίαση και ούτε έχουν εκχωρηθεί στη Βρετανία με οποιοδήποτε τρόπο από τη Δημοκρατία."

    Σημείωσε παράλληλα ότι η περιοχή των Βάσεων ήταν "κυρίαρχη", κατά την έκφρασή του, πριν από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] Λυσσαρίδης: Ανέφικτο να αποχωρήσουν τώρα οι Βρετανικές Βάσεις

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Είναι ανέφικτο να αποχωρήσουν τώρα οι Βρετανικές Βάσεις από την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την Πολιτική Αμυνα, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος είχε κληθεί να σχολιάσει σχετική δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, διευκρίνισε ότι αυτό δε σημαίνει ότι είναι ανεπιθύμητο να φύγουν οι Βρετανικές Βάσεις.

    Ο κ. Κυπριανού είχε δηλώσει ότι είναι αναχρονιστικό να βρίσκονται στην Κύπρο οι Βρετανικές Βάσεις και ότι είναι πλέον καιρός να τεθεί θέμα αποχώρησής τους.

    Δυστυχώς, επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, δεν έχουμε τη διεθνή δύναμη ή τη διεθνή υποστήριξη για να μπορέσουμε να καταργήσουμε τις Βρετανικές Βάσεις. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να αρχίσει ένας αγώνας για την κατάργησή τους.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε "διμέτωπο αγώνα" το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, "διότι από τη μία η Βρετανία παρουσιάζεται φιλική χώρα και από την άλλη είναι η Βρετανία που υπήρξε η αιτία της κακοδαιμονίας μέσα στον κυπριακό χώρο ευθύς εξ' αρχής".

    Ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε, ακολούθως, στην εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Κύπρο, για να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό, είπε, συμβαίνει για πρώτη φορά και πρέπει να αντιληφθούν οι Βρετανοί ότι "δε δεχόμαστε τα ραπίσματα αδιαμαρτύρητα".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και δεν νοείται να λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ως τμήμα της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά να μετέχει ως διαιτητής των διαφορών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Κυπριανού: Χρέος μου να μιλώ ελεύθερα

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εμμένει στη θέση του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού για τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, και ταυτόχρονα δηλώνει ότι θεωρεί χρέος προς τον κυπριακό ελληνισμό να μιλά ορισμένες φορές ελεύθερα.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε χθες ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ρίφκιντ παρέχουν το δικαίωμα αρνησικυρίας στην Τουρκία, τόσο για τη λύση του Κυπριακού όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι δύσκολη αν δε λυθεί πρώτα το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις Βρετανών αξιωματούχων μετά τις πρώτες του δηλώσεις, ότι τους έχει συνηθίσει με κάτι τέτοια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θεωρεί χρέος προς τον κυπριακό ελληνισμό να μιλά ορισμένες φορές "ελεύθερα και δημόσια".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι το θεωρεί απαράδεκτο, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και παρά τις διαβεβαιώσεις οι οποίες δόθησαν κατά καιρούς, να επισκέπτεται για πρώτη φορά στο γραφείο του, τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και να έχει συνάντηση μαζί του.

    Υπό ποιά ιδιότητα, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, ως "Προέδρου" της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου";

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δε διαφώνησε στην πραγματοποίηση κοινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς με το Βρετανό ΥΠΕΞ στο Λήδρα Πάλας.

    Τέλος, ο Σπύρος Κυπριανού αρνήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ένσταση για αυτή τη συνάντηση υπό την προϋπόθεση ότι θα συζητούσε μαζί του το Κυπριακό.

    "Οι δικές μου πληροφορίες", είπε, "και οι επαφές που είχα προς αυτή την κατεύθυνση με το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκατατεθεί σε μια τέτοια κατάσταση".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.97 (+1.05)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.27 (+1.19)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.82 (+1.89)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                58.14 (+0.47)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.40 (+0.32)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.89 (-1.10)
         Εμπορικές Εταιρείες                    62.69 (+3.35)
         Αλλες Εταιρείες                        71.55 (+1.75)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 765428.090
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Αναχωρεί για το Λονδίνο ο Γιαννάκης Μάτσης

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αναχωρεί σε λίγο για το Λονδίνο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος την Τετάρτη θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

    Τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ συνοδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα η σύζυγός του Ρούλλα και τα δύο τους παιδιά.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μάτσης φαινόταν ευδιάθετος. Ο κ. Μάτσης εξήρε το επίπεδο της ιατρικής και της νοσηλευτικής υπηρεσίας που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι "είναι άψογο προς όλους τους πολίτες".

    Εξέφρασε και πάλι θερμές ευχαριστίες προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Στη Λισσαβώνα μεταβαίνουν Κύπριοι βουλευτές

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στη Λισσαβώνα, μεταβαίνουν αύριο οι βουλευτές Μάρκος Κυπριανού και Ρίκκος Ερωτοκρίτου για να συμμετάσχουν στο δεύτερο σεμινάριο της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης για τη Μεσόγειο στις 5-6 Δεκεμβρίου.

    Οι δύο βουλευτές θα διεξάγουν επαφές σε διμερές επίπεδο. Θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, Αντόνιο ντε Αλμέιντα Σάντος και θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Εβγένιο Κάστρο ντε Αζεβέτο Σοάρες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Κυπριακό πλοίο διέσωσε Φιλιππινέζους ναυτικούς

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση, χαιρετίζει και υποστηρίζει ανθρωπιστικές πράξεις, όπως την πρόσφατη διάσωση 20 Φιλιππινέζων από το κυπριακό φορτηγό πλοίο "Αναστασία".

    Η διάσωση έγινε στις 24 Νοεμβρίου όταν το υπό σημαία Μαλαισίας πλοίο "Πρόμεξ Αμαν" με πλήρωμα τους Φιλιππινέζους ναυτικούς, βούλιαξε.

    Το ατύχημα έγινε στην κινεζική θάλασσα κατά τη διάρκεια δυσμενών και αντίξοων καιρικών συνθηκών, όπου οι ναυτικοί διασώθηκαν χωρίς τραυματισμούς.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση, έχουσα ως γνώμονα τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ασφαλείας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και γνωρίζουσα τις υποχρεώσεις της, χαιρετίζει και υποστηρίζει τέτοιες ανθρωπιστικές πράξεις και εκφράζει και δημόσια την ευαρέσκειά της στον πλοίαρχο, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα" του πλοίου, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Κυπριανού: Σειρά ερωτημάτων για τις δηλώσεις Ρίφκιντ υποβλήθηκαν στο βρετανικό ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- To Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλε προς το αντίστοιχο βρετανικό Υπουργείο σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τα όσα δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι η πλευρά μας θα χειριστεί το θέμα ανάλογα.

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα πολύ σοβαρά, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει από πλευράς Βρετανίας μια συστηματική προσέγγιση προς το ψευδοκράτος ως να πρόκειται για κάτι που είναι νόμιμο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Χριστόφιας: Οι συναντήσεις επισήμων με τον Ντενκτάς δεν έχουν θέση

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι όποιες συναντήσεις επισήμων ή Υπουργών Εξωτερικών με το Ραούφ Ντενκτάς δεν έχουν θέση, αφού ο κατοχικός ηγέτης δεν κατέχει κανένα κρατικό αξίωμα.

    Αυτό τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επέστρεψε σήμερα από το Λονδίνο, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού αναφορικά με τις βρετανικές προθέσεις. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα πάρει θέση αφού πρώτα μελετήσει τα γεγονότα και επικοινωνήσει τόσο με το Προεδρικό όσο και με τον κ. Κυπριανού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα θέματα αυτά "είναι ξεκαθαρισμένα από το Εθνικό Συμβούλιο και την Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό".

    "Η θέση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι ο Ντενκτάς δεν κατέχει κανένα κρατικό αξίωμα. Αντίθετα εάν κατέχει κάποιο αξίωμα είναι παράνομα και ηγείται ενός παράνομου κατασκευάσματος καταδικασμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μή υπάρχον", σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Η Βρετανία, πρόσθεσε, έχει ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό, ο οποίος συναντάται με τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων. Αναφορικά με το θέμα των βάσεων, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι "υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες πολιτικές".

    Δεν είναι το ΑΚΕΛ που συνομολόγησε τις όποιες συμφωνίες εγκαθίδρυσης, με βάση τις οποίες υπάρχουν στην Κύπρο κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, λόγω της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται ο τόπος, δεν έχει θέσει θέμα βρετανικών βάσεων, το οποίο είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί άμεσα, μετά τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Η άποψη του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την υπάρξη των βάσεων είναι πολύ καλά γνωστή, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι "οι οποιεσδήποτε σπασμωδικές κινήσεις και οι οποιεσδήποτε σπασμωδικές τοποθετήσεις δεν έχουν θέση".

    Χρειάζεται, κατέληξε, σοβαρή μελέτη των οποιωνδήποτε πιθανών κινήσεων, από την επίσημη πολιτική ηγεσία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] Διατήρηση σχέσεων με Χογκ Κογκ και μετά την παράδοση στην Κίνα

    Λευκωσία, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- "H Κύπρος στοχεύει να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη ναυτιλιακή και επιχειρηματική κοινότητα του Χογκ Κογκ", δήλωσε σήμερα στο Χογκ Κογκ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία του διορισμού του νέου Επίτιμου Πρόξενου της Δημοκρατίας στο Χογκ Κογκ, Οϊ Μπουν Αουν, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι ο διορισμός αυτός μερικούς μόνο μήνες πριν από την παράδοση στο Χογκ Κογκ από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, "θα πρέπει να αντικρισθεί ως απόδειξη αυτής της δέσμευσής μας".

    Πρόσθεσε ότι "έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον του Χογκ Κογκ και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την παρουσία μας και μετά τον Ιούλιο του 1997".

    Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή της Απω Ανατολής, προσθέτοντας ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για την Κύπρο να εγκαθιδρύσει μια πιο μόνιμη παρουσία στην Απω Ανατολή για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ναυτικής βιομηχανίας και να επιθεωρεί τα επίπεδα των υπό κυπριακή σημαία πλοίων.

    Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η πολιτική και οι ενέργειές μας στοχεύουν στην εναρμόνιση των απαιτήσεων όσον αφορά στην ασφάλεια και την πρόληψη της μόλυνσης με εκείνες της ΕΕ.

    Διαβεβαίωσε ότι οι δεσμοί της Κύπρου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας καθώς και με οποιοδήποτε άλλο κράτος σ'αυτήν την περιοχή δε θα αγνοηθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Οι δηλώσεις Ρίφκιντ ξεσηκώνουν και τους Βρετανούς Συντηρητικούς βουλευτές

    Λονδίνο, 2/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ανεύθυνες, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο Συντηρητικός βουλευτής, Τζον Μάρσιαλ, αναφορικά με τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δε λυθεί το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR) ο κ. Μάρσιαλ, είπε ότι θα ζητήσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ξεκαθαριστεί ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την πορεία του πολιτικού της προβλήματος.

    Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να επιτραπεί ποτέ σε μια μειονότητα, που αποτελεί παράνομο καθεστώς, να επιβάλει τη θέλησή της στη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

    Σχετικά με την πρόθεση του Βρετανού ΥΠΕΞ να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, κατά την εδώ επίσκεψή του, ο κ. Μάρσιαλ είπε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ μόλις φθάσει στο νησί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο παράνομο καθεστώς ότι πηγαίνει εκεί απλώς για να διασφαλίσει λύση του Κυπριακού, η οποία να βασίζεται στις θέσεις που εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Monday, 2 December 1996 - 16:25:32