Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για έναρξη απευθείας συνομιλιών ο Χίσλιπ
  • [02] Δεν εγκαταλείπεται το ΕΑΧ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Συνάντηση Χίσλιπ-Φεϊσέλ -- Πτήσεις - Στρατιωτικός διάλογος

  • [01] Αισιόδοξος για έναρξη απευθείας συνομιλιών ο Χίσλιπ

    Λευκωσία, 4/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την αισοδοξία του ότι σημειώνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε και σήμερα ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας για την ΕΕ, Κέστερ Χίσλιπ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο, ο κ. Χίσλιπ υπογράμμισε ότι "και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν προθυμία και ανυπομονούν για έναρξη των απευθείας συνομιλιών".

    "Είχα διαβεβαιώσεις και από τις δύο πλευρές ότι προετοιμάζονται, και προβλέπουν οι συνομιλίες να αρχίσουν νωρίς τον ερχόμενο χρόνο", είπε ο κ. Χίσλιπ, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στις συνομιλίες με καλή θέληση.

    "Στην ιρλανδική προεδρία στο Δουβλίνο μεταφέρω μήνυμα αισιοδοξίας και επιβεβαίωσης ότι σημειώνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι έχει βρεθεί το κοινό έδαφος που αποτελεί προϋπόθεση για απευθείας συνομιλίες, ο κ. Χίσλιπ απάντησε ότι αυτός είναι ο στόχος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αναμένεται να αρχίσουν νωρίς τον ερχόμενο χρόνο.

    "Προσωπικά όχι μόνο ελπίζω, αλλά αναμένω ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές προτίθενται να προσεγγίσουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με θετικό πνεύμα και καμμιά δεν επιθυμεί να της επιρριφθούν ευθύνες για αποτυχία τους.

    Σχολιάζοντας την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χίσλιπ σημείωσε ότι "αν βρεθεί λύση στις εσωτερικές διαφορές, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες" και χαρακτήρισε "αντιπαραγωγικές" οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για τυχόν αποτυχία των συνομιλιών.

    Ο κ. Χίσλιπ, που θα είναι εκπρόσωπος για την Κύπρο και επί της ολλανδικής προεδρίας, αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο νωρίς το 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [02] Δεν εγκαταλείπεται το ΕΑΧ

    Λευκωσία, 4/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επ'ουδενί λόγω θα εγκαταλειφθεί το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) και επ'ουδενί λόγω θα δεχθούμε οτιδήποτε που θα το επηρεάσει αρνητικά.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει συμφωνία και δεν έχει αναληφθεί καμμιά δέσμευση, για απαγόρευση πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Είπε ακόμα ότι για τις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στη Λισσαβόνα γύρω από το εν λόγω θέμα, ενημέρωσε σήμερα και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, αφού στο μεταξύ είχε ενημερωθεί σχετικά από τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Μιλώντας μετά τον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, ανέφερε ότι μετά από την ενημέρωση που είχε από τον ΥΠΕΞ "εκείνο το οποίο έχει λεχθεί είναι ότι εάν και εφόσον, αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, τότε η κυπριακή κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει εισηγήσεις" που θα είχαν σχέση με το θέμα της έντασης.

    Πέραν αυτού, επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, και καμία δέσμευση δεν έχει αναληφθεί, σημειώνοντας παράλληλλα, ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

    Θέλω να ξεκαθαρίσω, τόνισε ο κ. Κυπριανού, ότι "δεν μπορούν να τεθούν στην ίδια μοίρα οι παράνομες παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου από τα τουρκικά αεροπλάνα με τις, κατόπιν συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του δόγματος του ΕΑΧ, νόμιμες πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών".

    Επαναλαμβάνω και πιστεύω ότι εκφράζω τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Κυπριανού, ότι επ'ουδενί λόγω θα εγκαταλειφθεί το δόγμα και επ'ουδενί λόγω θα δεχθούμε οτιδήποτε που θα το επηρεάσει αρνητικά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε κατηγορηματικά ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων στη Λισσαβόνα, παρενέβη ο ίδιος προσωπικά για να μην γίνει δεκτό το μορατόριουμ για την αναστολή των πτήσεων.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του ομόλογού του της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, με τις οποίες χαρακτήριζε "ατυχείς" δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Δεν έχω αντιληφθεί, είπε, το περιεχόμενο της δήλωσης γιατί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμμιά δέσμευση, πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, δεν επηρεάζεται τίποτα και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να συνεχιστεί η συνεργασία με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

    Ο Υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι είναι εμφανής η αναβάθμιση του Πυροβολικού με όλα τα οπλικά συστήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 4/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.41 (+0.93)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.65 (+0.64)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.29 (+0.11)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.17 (-1.35)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 87.34 (+4.82)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.23 (-0.10)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.94 (-0.71)
         Αλλες Εταιρείες                        70.40 (+0.92)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 690678.745
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Συνάντηση Χίσλιπ-Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 4/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η συνεργασία και η βοήθεια της Τουρκίας είναι αναγκαία για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει στην Τουρκία τις διαβεβαιώσεις τις οποίες χρειάζεται, και τις οποίες δικαιούται από τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ για την Κύπρο, Κέστερ Χίσλιπ, ύστερα από τη δεύτερη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Χίσλιπ επανέλαβε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εντάσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Φεϊσέλ, ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο θέμα της εξεύρεσης κοινού εδάφους, δήλωσε ότι "δεν μπορούμε παρά να επιμείνουμε στις προσπάθειές μας γιατί η μόνη επιλογή για την Κύπρο είναι μια συνολική λύση".

    Οπως ανέφερε κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν χρήσιμες απόψεις και θέσεις για το Κυπριακό και για τις επαφές του κ. Χίσλιπ με τις ηγεσίες των δύο πλευρών.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνομιλία του με τον κ. Χίσλιπ, καθώς και την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Πτήσεις - Στρατιωτικός διάλογος

    Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν την απαγόρευση των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, ως μέτρο που θα συμβάλει στη μείωση της έντασης και στη δημιουργία θετικού κλίματος για συνομιλίες.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, κληθείς να σχολιάσει την αμερικανική πρόταση για απαγόρευση των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για καινούργια πρόταση των Αμερικανών, και διευκρίνισε ότι η εισήγηση τέθηκε από την Αμερικανίδα Πρέσβη στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο τον Ιούλιο.

    Σημείωσε ότι η πρόταση για μορατότιουμ των πτήσεων δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις του ΟΗΕ για το στρατιωτικό διάλογο αλλά υποστηρίζεται από τον οργανισμό.

    "Υποστηρίζουμε όλα τα καλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και αυτό θα ήταν ένα από αυτά", ανέφερε ο κ. Φεϊσέλ.

    Αναφορικά με την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι χρήσιμες για τη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας η οποία θα συμβάλει θετικά στον κύριο στόχο, που είναι η εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    "Αναμένουμε από τις δύο πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα και να συναντώνται μαζί μας συχνότερα προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο σε συμφωνία", επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται όσο πιό συχνά γίνεται, αλλά όχι τόσο συχνά όσο είναι επιθυμητό.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις δύο πλευρές στις τρεις προτάσεις του ΟΗΕ, δήλωσε ότι αυτό που έχει επιτευχθεί είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται ένα πακέτο προτάσεων και ότι δεν τίθεται θέμα επιλογής των θεμάτων.

    "Πρόκειται για ένα πακέτο τριών σημείων, και αναμένουμε να επιτευχθεί συμφωνία και στα τρία μαζί ταυτόχρονα", πρόσθεσε.

    Οπως είπε έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τεχνικά θέματα με την κάθε πλευρά.

    Τέλος, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επανέλαβε ότι οι προτάσεις είναι απλές και πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο.

    Στο μεταξύ, ο κ. Φεϊσέλ ανακοίνωσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζου, φθάνει στο νησί για επαφές την ερχόμενη Τρίτη.

    Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ενώ την Πέμπτη, θα αναχωρήσει για Αθήνα και Αγκυρα, συνοδευόμενος από τον κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Wednesday, 4 December 1996 - 21:14:51 UTC