Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κόρνμπλουμ για την Κύπρο
  • [02] Κύπριοι βουλευτές σε πρόγευμα προσευχής με τον Πρόεδρο Κλίντον

  • [01] Δηλώσεις Κόρνμπλουμ για την Κύπρο

    Oυάσιγκτον, 21/12/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο Αμερικανός Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Καναδά, Τζόν Κόρνμπλουμ, πραγματοποιώντας τον ετήσιο απολογισμό του, αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι υπάρχει μια έντονη ομοφωνία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και την Κύπρο σχετικά με το ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί τώρα.

    "Θα έλεγα ότι υπάρχει μια έντονη ομοφωνία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, και νομίζω και στην Κύπρο, σχετικά με το ότι αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται να λυθεί τώρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Οπως ανάφερε ο κ. Κόρνμπλουμ όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για επίλυση του προβλήματος υπάρχουν, και το μόνο που απομένει είναι η απόφαση από την πλευρά των ενδιαφερομένων μερών ότι έχει φθάσει η στιγμή για την προώθηση λύσης.

    "Νομίζω ότι έχουμε όλα τα στοιχεία για λύση εκεί, και εναπόκειται τώρα στους συμμετέχοντες, αυτό περιλαμβάνει τα μέρη στο νησί, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη, να αποφασίσουν εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για την προώθηση λύσης", σημείωσε.

    Τέλος ο κ. Κόρνμπλουμ επεσήμανε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ έδωσε ουσιαστική ώθηση στο Κυπριακό με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, και πρόσθεσε ότι μόλις τοποθετηθεί η νέα ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ θα εξετασθεί κατά πόσο έχει φθάσει η στιγμή για ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο τη λύση.

    "Ο Υπουργός Ρίφκιντ νομίζω έδωσε μια πολύ σημαντική ώθηση με την επίσκεψή του. Και θα δουλέψουμε μόλις η νέα ομάδα μας τοποθετηθεί. Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά για να δούμε εάν ο χρόνος έχει φθάσει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία,'' πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΜ)

    [02] Κύπριοι βουλευτές σε πρόγευμα προσευχής με τον Πρόεδρο Κλίντον

    Λευκωσία, 21/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επαφές με τους απόδημους και τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, θα πραγματοποιήσει η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κατερίνα Πασχαλίδου, στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια προγράμματος που περιλαμβάνει πρόγραμμα προσευχής με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

    Τόσο η κ. Πασχαλίδου όσο και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, και των Ενωμένων Δημοκρατών, Ανδρούλα Βασιλείου, έχουν απαντήσει θετικά σε προσωπικές πρόσκλησεις για να λάβουν μέρος στο πρόγευμα προσευχής που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Ουάσιγκτον Χίλτον.

    Οι Κύπριοι βουλευτές, θα παρακαθήσουν στο πρόγευμμα μαζί με επίσημους από άλλες χώρες, μέλη του Κογκρέσου και το προεδρικό ζεύγος. Το πρόγραμμα, είπε σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ σήμερα η κ. Πασχαλίδου, περιλαμβάνει επίσης δείπνο και γεύμα εργασίας καθώς και επαφές με Αμερικανούς επισήμους.

    Η πρόσκληση, ανέφερε, είναι από τα μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, ενώ η επιλογή, έγινε μετά από συστάσεις της βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Καίτη Κληρίδου, η οποία έλαβε μέρος στο πρόγραμμα αυτό.

    Η κ. Πασχαλίδου είπε, ότι αν και δεν είναι υπέρ της πολιτικής της επαναπροσέγγισης, εντούτοις πρόκειται για "μια πολύ καλή ευκαιρία να δω τί περιλαμβάνουν τα προγράμματα αυτά, για ποιό λόγο γίνονται, και κυρίως για να έχω επαφές με τους Γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου για το δικό μας θέμα (το Κυπριακό). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει, είπε, να διαμορφώσει απόψεις σχετικά με την αμερικάνική πρωτοβουλία.

    Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 4 - 7 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου, στις συναντήσεις αυτές γίνεται διάλογος για διάφορα φλέγοντα θέματα στον κόσμο, καθώς και σε τρόπους ειρηνικής αντιμετώπισής τους.

    Η κ. Πασχαλίδου είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο έχουν προσκληθεί Τ/Κ. Τα έξοδα θα επιβαρύνουν τους βουλευτές και η παρουσία των Κυπρίων βουλετών δεν αποτελεί επίσημη αποστολή της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Saturday, 21 December 1996 - 21:16:01 UTC