Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απευθείας συνομιλίες
  • [02] Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
  • [03] Νέος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βρετανίας
  • [04] Ντενκτάς - Μπαρσόνι
  • [05] Τ/Κ πολιτικοί - Συναυλία
  • [06] Δήλωση Γιάννου Κρανιδιώτη
  • [07] Περιβαλλοντιστές - Βρετανικές ασκήσεις
  • [08] Εκπρόσωπος - Ελένη Φωκά
  • [09] Εκπρόσωπος - δήλωση Κρανιδιώτη
  • [10] 1ο Συνέδριο Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών
  • [11] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [12] Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο
  • [13] Επαφές ΥΠΕΞ
  • [14] Κύπριοι επιχειρηματίες στην Κων/πολη
  • [15] Διεθνές Συνέδριο για καρκινοπαθείς
  • [16] Μπαρσόνι: Δεν είναι άρρωστη η Φωκά
  • [17] ΕΕ - Ανουίγ - Ρολόγης

  • [01] Απευθείας συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ χθες βράδυ ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα καλέσει απευθείας συνομιλίες τον Ιούλιο γιατί τον Ιούνιο θα είναι απασχολημένος με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Για τις συνομιλίες θα αποσταλούν σχετικές προσκλήσεις από τον κ. Ανάν.

    Σχετικά με την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ήταν σε θέση να πει κατά πόσο αυτή θα είναι έτοιμη εκ των προτέρων ή θα ετοιμασθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη, αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία έναρξης των απευθείας συνομιλιών την 7η Ιουλίου.

    Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Μάτσης είπε ότι εφόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης διατυπώσει θέσεις που απηχούν την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη και θα μας κατοχυρώνουν απόλυτα σε όλα τα επίπεδα τότε μπορεί να είμαστε σε σίγουρο έδαφος και μπορούμε να προχωρούμε με βεβαιότητα μπροστά.

    Μιλώντας στο ίδιο πρόγραμμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι σωστές προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική συνάντηση κορυφής. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, αν στηριχθεί πάνω στις βασικές αρχές.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του κόμματός του για σύγκληση απευθείας συνομιλιών χωρίς βασικές προϋποθέσεις. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να απορρίψουμε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα διότι θα εμποδισθεί η πορεία μας προς την Ευρώπη και είπε ότι το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τον Πρόεδρο Κληρίδη, εάν τηρηθούν οι σωστές γραμμές στις συνομιλίες.

    Ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να αποδειχθούν "διεθνή απάτη", κατά την έκφρασή του.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναρωτήθηκε κατά πόσον ανελήφθησαν άγνωστες δεσμεύσεις. Οπως είπε η πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι παρούσα στις συνομιλίες για να διαβουλεύεται και όταν και εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες να ειδοποιήσει το λαό.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι συρόμεθα "με το στανιό" σε ένα διάλογο, ο οποίος, όπως είπε κανένας δεν αναμένει ότι θα καταλήξει σε επιτυχία. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, κατέληξε ο κ. Βασιλείου, θα στηρίξουν τον Πρόεδρο Κληρίδη για να βρει λύσεις και όχι για να κάνει υποχωρήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζουν σήμερα στο γήπεδο "Ελευθερία" στη Λευκωσία οι αγώνες της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών με τη συμμετοχή της Τσεχίας, της Γεωργίας, της Αυστρίας και της Κύπρου.

    Απόψε στις 8 η Κύπρος θα αναμετρηθεί με την Αυστρία ενώ στις 3.30 το απόγευμα θα διεξαχθεί ο αγώνας Τσεχίας - Γεωργίας.

    Η διοργάνωση θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα προκριθούν οι δυο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Νέος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βρετανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Χάρης Σοφοκλείδης εξελέγη νέος Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο.

    Ο κ. Σοφοκλείδης θα παραμείνει και στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας.

    Μόνος ανθυποψήφιος του κ. Σοφοκλείδη στις χθεσινές εκλογές ήταν ο μέχρι χθες Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου πριν από δύο περίπου χρόνια όταν απεβίωσε ο Ομηρος Χαπίπης.

    Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 100 περίπου εκλογείς που εκπροσωπούσαν 80 σωματεία ή οργανισμούς που εδρεύουν στη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς - Μπαρσόνι

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ούγγρος Βουλευτής Αντρας Μπαρσόνι, Εισηγητής για το Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετέβη χθες στα κατεχόμενα και είχε διάφορες επαφές με το Ραούφ Ντενκτάς και την υπόλοιπη Τ/κ ηγεσία.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Μπαρσόνι προσφώνησε τον Ντενκτάς ως "Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Ο εισηγητής είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τους ενδοιασμούς των Τ/Κ, ότι είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό και τόνισε ότι η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη είναι η Κύπρος. "Είμαι αισιόδοξος", είπε, "ότι και το τελευταίο αυτό τείχος της Ευρώπης θα γκρεμιστεί".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας τις αναφορές Μπαρσόνι για το τείχος, δήλωσε ότι το τείχος της Κύπρου, αναχαίτισε τον εθνικό ξεκαθαρισμό των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκυπρίους που διήρκεσε 11 χρόνια.

    "Θα παύσει να υπάρχει το τείχος αυτό", είπε ο Ντενκτάς, "όταν γίνει αποδεκτό ότι η βάση της λύσης του προβλήματος είναι η αναγνώριση της ισότητας μας καθώς και όταν καταλήξουμε σε μια διζωνική δομή".

    Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συγκατατίθεται στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Τ/Κ πολιτικοί - Συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κόμμα "Νέα Κύπρος" στα κατεχόμενα με γραπτή δήλωση του Γενικού του Γραμματέα Ρασίχ Κεσκινέρ καλεί το τουρκοκυπριακό κοινό να υποστηρίξει κάθε βήμα προς μια συμφωνία που αποβλέπει στην ομοσπονδική λύση, γιατί, όπως αναφέρει, οι Τ/Κ έχουν ανάγκη τη λύση αυτή.

    Καλεί επίσης, όλους όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ομοσπονδία, να υψώσουν την φωνή τους και αναφερόμενος στη συναυλία Ρουβά - Κουτ, δηλώνει ότι "παρά το ότι η διεθνής κοινότητα πήρε τα μηνύματα για ειρήνη και φιλία, που έστειλαν από κοινού οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, οι φανατικές δυνάμεις προσποιήθηκαν ότι δεν τα είδαν, η δε "εξουσία" (στα κατεχόμενα) δεν συνέβαλε θετικά στη συναυλία".

    Εξάλλου, ο αρχηγός του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η συναυλία Ρουβά - Κουτ έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τη χρηματική υποστήριξη μιας τουρκικής εταιρίας και εν γνώσει των Κληρίδη, Ντεμιρέλ και Ντενκτάς.

    Για τις επιθέσεις στις ελεύθερες περιοχές επιρρίπτει ευθύνες στους μοτοσυκλετιστές, ενώ για τα επεισόδια στα κατεχόμενα, στους "Γκρίζους Λύκους" και δηλώνει ότι "οι Γκρίζοι Λύκοι υποστηρίζονται από τον Ντενκτάς αλλά και από το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας".

    Ο Ταλάτ είπε ακόμη, ότι τα δύο αυτά κόμματα συναγωνίζονται το ένα το άλλο για το ποιός θα εξασφαλίσει τις ψήφους των "Γκρίζων Λύκων".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Δήλωση Γιάννου Κρανιδιώτη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, επαναλαμβάνει ότι δεν είναι υποψήφιος, ενόψει των προσεχών εκλογών, για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι φιλοδοξία του είναι να υπηρετήσει στο μέλλον το χώρο των "δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων", με τις δυνάμεις του οποίου πάντοτε υπήρξε, όπως τονίζει, "ενεργά αλληλέγγυος".

    Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρεται και στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές.

    "Οφείλω, παράλληλα, να υπογραμμίσω", σημειώνει, "ότι μόνο μια συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της Κύπρου, που θα εξέφραζε κοινός υποψήφιος της ευρύτερης δυνατής στήριξης, μπορεί να εξασφαλίσει μια νικηφόρο προοπτική, κατά τις προσεχείς κυπριακές εκλογές".

    Ο κ. Κρανιδιώτης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την ΕΔΕΚ και στις οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και φίλους, που πρότειναν την υποψηφιότητά του. "Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός", προσθέτει.

    "Σήμερα", αναφέρει τέλος ο κ. Κρανιδιώτης, "ασκώ καθήκοντα του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος και επί του παρόντος σκοπεύω να συνεχίσω από τη θέση αυτή να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον αγώνα των συμπατριωτών μου για την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου και του ελληνισμού."

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Περιβαλλοντιστές - Βρετανικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντιμέτωποι με μέλη των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων θα βρεθούν οι Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανικών Βάσεων στον Ακάμα, που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα.

    Οπως ανακοίνωσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Γιώργος Περδίκης, εκπρόσωπος, της Κίνησης Οικολόγων Πεβαλλοντιστών, την ερχόμενη Κυριακή μέλη της Κίνησης και άλλων περιβαλλοντικών και οικολογικών κινήσεων θα εγκατασταθούν στην είσοδο του Ακάμα, στον Αγιο Γεώργιο της Πέγειας, όπου θα διανυκτερεύσουν και θα αντιμετωπίσουν εκεί τα χαράματα της Δευτέρας, τους Βρετανούς στρατιώτες που θα προσπαθήσουν να μπουν στην περιοχή.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς δυναμικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από το Κίνημα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων σε μια προσπάθεια τερματισμού των ασκήσεων των Αγγλων στον Ακάμα.

    "Τα αγγλικά στρατεύματα στον Ακάμα λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν άσφαιρα πυρά. Τα δικά μας τα πυρά εναντίον των ασκήσεων των Αγγλων θα είναι ένσφαιρα και θα είναι αποτελεσματικά. Είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα οι Αγγλοι θα σταματήσουν να γυμνάζονται στον Ακάμα", ανέφερε παραστατικά ο κ. Περδίκης.

    Εξάλλου ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στην ίδρυση μετώπου οργανώσεων των κομμάτων κατά των βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα και γενικά στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, την οποία χαρακτήρισε ως "ορόσημο".

    "Στόχος", είπε ο κ. Περδίκης, "είναι η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου το οποίο με πρώτο βήμα την έγκριση της ιδρυτικής διακήρυξης θα δώσει το μήνυμα ότι σε αυτό το αίτημα για τερματισμό των βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου είναι ενωμένες".

    Ο κ. Περδίκης τόνισε εξάλλου πως δυναμικές εκδηλώσεις κατά των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων θα γίνουν και σε άλλα μέρη της Κύπρου εκτός από τον Ακάμα ενώ μέσα στους σχεδιασμούς είναι και η οργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων στη Βρετανία.

    Αναφέρθηκε και σε συνάντηση εκπροσώπων του Κινήματος με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και επεσήμανε ότι "η κυβέρνηση με όλες τις κινήσεις που έκανε τον τελευταίο καιρό έτεινε να δημιουργήσει την εντύπωση στο κοινό ότι όσον αφορά την κυβέρνηση γίνονται όλες οι δυνατές κινήσεις για να τερμαστιστούν οι ασκήσεις στον Ακάμα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν γίνονται," σημείωσε ο κ. Περδίκης, αναφέροντας πως το όλο θέμα δεν έχει τεθεί ποτέ επίσημα από την κυπριακή κυβέρνηση στη βρετανική και πως όταν ζήτησε από τον κ. Κασουλίδη να θέσει το ζήτημα στην επικείμενη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογο του "φάνηκε διστακτικός".

    "Ζητούμε", είπε ο κ. Περδίκης, "από την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή σε εθνικό πάρκο γιατί βλέπουμε από τις επαφές μας με τους ξένους ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το στοιχείο στο να πιεστεί η αγγλική κυβέρνηση για τερματισμό των ασκήσεων".

    Πρόσθεσε πως ανάμεσα στους στόχους του Κινήματος είναι ο τερματισμός των ασκήσεων των Βρετανών σε όλη την Κύπρο αλλά "το πρώτο σκαλί που μπορούμε να πετύχουμε είναι ο τερματισμός των ασκήσεων των Αγγλων στον Ακάμα".

    Εξάλλου με βάση στοιχεία που έδωσε στη διάσκεψη Τύπου ο κ. Χάρης Κάραγιαν, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Κινήματος και μέλος του γραφείου διεθνών σχέσεων, έχει σταλεί από το Κίνημα επιστολή διαμαρτυρίας στο Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ενώ επιστολές διαμαρτυρίας για τις ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα έχουν σταλεί στον κ. Μπλερ μέσω του κυβερνοχώρου από 25 χώρες ανάμεσα στις οποίες η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκωτία, η Τουρκία, η Ελλάδα, και οι ΗΠΑ.

    Ακόμη στάληκαν επιστολές για το θέμα στους 650 βουλευτές στη Βρετανία με στόχο το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς επίσης και στους 28 Πράσινους Ευρωβουλευτές για να καταδικάσουν τισ ασκήσεις και να μεταφέρουν το μήνυμα του Κινήματος στις κυβερνήσεις τους. Κατατέθηκε επίσης επερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταστροφή από τις ασκήσεις.

    Στο μεταξύ όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη η κ. Αντωνία Θεοδοσίου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κινήματος και μέλος του γραφείου διεθνών σχέσεων, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσει το θέμα των ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελένη Φωκά

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απάνθρωπη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τη μεταχείριση που τυγχάνει η Ελένη Φωκά από το κατοχικό καθεστώς, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα αυτό είναι ανθρωπιστικό.

    "Το όχι της κ. Φωκά προς το ψευδοκράτος είναι το ίδιο το όχι του ΟΗΕ προς το ψευδοκράτος. Τιμωρείται για την πίστη της στα ΗΕ και στις παγκόσμιες διακηρύξεις," δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος.

    Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος και γενικά η κυβέρνηση και η Βουλή προέβησαν σε διάφορες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων και παραστάσεις προς τον Εισηγητή της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ανδρας Μπαρσόνι, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται την Καρπασία.

    "Αναμένουμε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με την κ. Φωκά και θα επανέλθουμε στο θέμα," κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - δήλωση Κρανιδιώτη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ουδέν σχόλιο επί του παρόντος, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σε παράκληση δημοσιογράφου να σχολιάσει εκ μέρους της κυβέρνησης απόσπασμα της δήλωσης του Υφυπουργού της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη που καλεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Κύπρου σε συσπείρωση.

    "Από τη δήλωση του κ. Κρανιδιώτη, δανείζομαι τη φράση επί του παρόντος και προσθέτω ουδέν σχόλιο," είπε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο στις σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι "υπάρχει αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα."

    "Η δήλωση του κ. Κρανιδιώτη δεν αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ως Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας," είπε, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Δημοκρατίας, παραπέμποντας στην αρχική του τοποθέτηση "ουδέν σχόλιο επί του παρόντος."

    "Ούτε δυσφορία, ούτε ευφορία," δήλωσε ο Εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να προβεί σε διευκρινίσεις επί της απάντησής του.

    Στη δήλωσή του ο κ. Κρανιδιώτης επαναλαμβάνει ότι "δεν είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας" και συνεχίζει "οφείλω να υπογραμμίσω ότι μόνο μια συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της Κύπρου, που θα εξέφραζε κοινός υποψήφιος της ευρύτερης δυνατής στήριξης, μπορεί να εξασφαλίσει μια νικηφόρο προοπτική, κατά τις προσεχείς κυπριακές εκλογές."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] 1ο Συνέδριο Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με κύριο θέμα τη διαμόρφωση της θέσης που το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα τηρήσει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές πραγματοποιείται στις 31 Μαϊου το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Περδίκης, εκπρόσωπος του Κινήματος σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη "αυτό το συνέδριο θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία του πολιτικού σχήματος που εκφράζει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Κύπρο και μέσα από τις εργασίες του θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο δυναμικά στη διεκδίκηση των στόχων του περιβαλλοντικού και οικολογικού κινήματος στην Κύπρο".

    Αναφορικά με το θέμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το Κίνημα δεν έχει καταλήξει "σε κάποιο εντελώς συγκεκριμένο πρόσωπο και πως στο συνέδριο θα τεθούν προς έγκριση κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Στο συνέδριο", πρόσθεσε, "θα διαμορφωθεί η άποψη και η θέση και οι κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα των προεδρικών εκλογών".

    Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η οροθέτηση της πορείας του Κινήματος στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του τόπου, η δημιουργία ομάδας νεολαίας του Κινήματος και η προώθηση της ένταξης του Κινήματος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πρασίνων Κομμάτων.

    Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι κυπριακών και ξένων κομμάτων, περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων καθώς και φίλοι του Κινήματος από την Κύπρο και το εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών ενδέχεται να αρχίσει στις 7 Ιουλίου και να συνεχιστεί για περίπου επτά με δέκα μέρες, παρόλο που στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες επί του θέματος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης για την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση αν έχουν γίνει αποδεκτές παρεμβάσεις της τουρκικής πλευράς από τα ΗΕ ώστε να πραγματοποιηθούν οι απευθείας συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "το μόνο που λέχθηκε σε μας είναι ότι η μελέτη του ημερολογίου του προγράμματος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δείχνει εκ πρώτης όψεως ότι οι συνομιλίες θα γίνουν τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου."

    "Υπάρχει βάση στην πληροφορία ότι θα αρχίσουν στις 7 Ιουλίου," είπε, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να υπεισέλθει στις πληροφορίες που υπάρχουν και πρόσθεσε "δεν πιστεύω ότι τα ΗΕ που έχουν ξεκάθαρη θέση για το ψευδοκράτος θα ελάμβαναν υπόψη τους τέτοια κριτήρια για να καθορίσουν την ημερομηνία των συνομιλιών."

    Σε άλλη ερώτηση αν υπάχει εναλλαγή στη σκυτάλη, την οποία φέρεται να παίρνει ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτή η εκτίμηση "δεν είναι σωστή."

    "Μπορεί ο Σερ Ντέιβιντ, στα πλαίσια των κινήσεών του, να έχει τις δικές του ενέργειες και επαφές αλλά δεν έχει παραλάβει σκυτάλη γιατί δεν εκπροσωπεί το ΓΓ του ΟΗΕ," είπε.

    Κληθείς να πει αν θα υπάρχει ημερήσια διάταξη για τις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες ακόμα, αναμένει την επίσημη πρόσκληση του ΓΓ και τις επίσημες κοινοποιήσεις."

    "Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τίποτε το συγκεκριμένο και οι πληροφορίες από τα ΗΕ αναφέρουν ότι αυτές θα σταλούν στο τέλος του μηνός," εξήγησε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανάλαβε χθεσινές δηλώσεις του ότι τα όρια των υποχωρήσεων στα οποία θα κινηθεί ο συνομιλητής θα είναι προδιαγεγραμμένα από το Εθνικό Συμβούλιο και υπενθύμισε ότι η οποιαδήποτε λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

    "Το εχέγγυο για σωστή πορεία στις απευθείας συνομιλίες είναι το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα δώσει τις τελικές του οδηγίες που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας," πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη και τα μέλη του ΕΣ, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου με στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έληξαν σήμερα οι εργασίες της 11ης Συνόδου της Μικτής Κυπρο - Ρουμανικής Διακυβερνητικής Επιτροπής.

    Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου και περιλαμβάνονται και στο Πρωτόκολλο το οποίο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των υφιστάμενων δεσμών φιλίας Κύπρου - Ρουμανίας, είναι η περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως του εμπορίου, της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της γεωργίας, των μεταφορών, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και της αλληλοενημέρωσης για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπογράφοντας το Πρωτόκολλο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, Συμεών Μάτσης, αναφέρθηκε σε νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας.

    Εκ μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης, υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, Μιχαήλ Μπερίντε, ο οποίος επισημαίνοντας το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, κάλεσε τους Κύπριους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη Ρουμανία.

    Οπως αναφέρεται εξάλλου, σε ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την λήξη των εργασιών της Κυπρο - Ρουμανικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, κατά την διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, διαπιστώθηκε ότι οι εμπορικές και οικονομικές διμερείς σχέσεις, βρίσκονται σε πορεία σταθερής ανόδου.

    Σημειώνεται επίσης, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διακρατικές συνεργασίες και το οποίο παρέχει αίσθημα ασφαλείας στους επενδυτές.

    Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, επεσήμαναν τη φετινή συμμετοχή της Ρουμανίας στη Διεθνή Κρατική Εκθεση Κύπρου, ύστερα από διακοπή 15 χρόνων, "που υποδηλώνει το αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών για να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους."

    Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών, ανέλαβαν τη δέσμευση να διευκολύνουν τον εντοπισμό συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων για την υλοποίηση των οποίων μπορεί να υπάρξει συνεργασία, μεταξύ κυπριακών και ρουμανικών ιδιωτικών οργανισμών και εταιρειών από την κάθε πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Επαφές ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά επαφών σε πολλές πρωτεύουσες προγραμματίζει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, με προκαταρκτικές ημερομηνίες για συνάντηση με το Βρετανό ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ, στο Λονδίνο και το Ρώσο ΥΠΕΞ, Γεβκένι Πριμακόφ, στη Μόσχα.

    Αυτό απεκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε συναντήσεις του ΥΠΕΞ στο Τόκυο, και στο Αμστερνταμ με κύριο σκοπό την ενημέρωση των ξένων διπλωματών ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών.

    "Προκαταρκτικά έχουν ορισθεί ημερομηνίες για συναντήσεις του ΥΠΕΞ. Υπάρχουν θετικές απαντήσεις από τη Βρετανία και τη Μόσχα," είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα.

    Οι συναντήσεις αυτές, εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 6 Ιουνίου οπότε θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Σε ερώτηση αν οι επαφές του ΥΠΕΞ έχουν σχέση με την περιοδεία που πραγματοποιεί ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Εκπρόσωπος είπε "όχι, είναι δύο ξεχωριστές καταστάσεις."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Κύπριοι επιχειρηματίες στην Κων/πολη

    Λάρνακα,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κύπριοι επιχειρηματίες με επικεφαλής των τέως Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη αναχώρησαν σήμερα για την Κωνσταντινούπολη, για να πάρουν μέρος σε συνέδριο το οποίο θα μελετήσει τρόπους με τους οποίους Ελλαδίτες, Κύπριοι και Τούρκοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων και θεμάτων.

    Στόχος του συνεδρίου είναι η δημιουργία καλύτερου κλίματος επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

    Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ολοήμερη συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επαναληφθεί στην Κωνσταντινούπολη το σεμινάριο το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο πήραν μέρος επιχειρηματίες από την Ελλάδα, την Τουρκία καθώς επίσης και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    Το σεμινάριο ασχολήθηκε με θέματα που απασχολούν τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα μιλήσει στο συνέδριο τη Δευτέρα το πρωί και θέμα τη ομιλίας του θα είναι: "Ο ρόλος του επιχειρηματικού κόσμου για σταθερότητα στην περιοχή".

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τουρκικής πλευράς για τη διοργάνωηση αυτού το φόρουμ, που αποτελεί, όπως είπε, το επιστέγασμα δικής του εισήγησης προς κορυφαίο Τούρκο επιχειρηματία, με τον οποίο συναντήθηκε στη Θεσαλλονίκη πριν από δύο μήνες. Τόνισε εξάλλου την ανάγκη για τη συγκρότηση τέτοιων φόρουμ, ώστε να υποβοηθηθούν οι προσπάθειες για την δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι μέσω Αθηνών.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Διεθνές Συνέδριο για καρκινοπαθείς

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής στον ασθενή με καρκίνο σ' όλες τις φάσεις και τα στάδια της ασθένειας που πιθανόν να παρουσιαστούν, είναι ο βασικός στόχος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, καθώς και το θέμα του Πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο "Συνολική Φροντίδα του Καρκίνου με ιδιαίτερη έμφαση στον πόνο."

    Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό από τις 28 έως τις 31 Μαίου, τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενωσης κατά του Καρκίνου, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Ανακουφιστική Φροντίδα, της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας και υπό την προστασία της κ. Ειρήνης Κληρίδου, Προστάτιδας του Συνδέσμου.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ανακουφιστική φροντίδα, τον έλεγχο του πόνου σ'όλα τα στάδια της ασθένειας, τη χρήση διαφόρων αναλγυτικών φαρμάκων, την ψυχολογική αντιμετώπιση του και άλλα.

    Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος 400 διακεκριμένοι επιστήμονες, από διάφορες χώρες.

    Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αννα Αχιλλεούδη, ανέφερε ότι στο διεθνή χώρο, δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο κεφάλαιο "πόνος", αφού η καλή ποιότητα ζωής του ασθενή αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των θεραπευτών. "Για το λόγο αυτό", πρόσθεσε, "αναγνωρίζεται ως μια αναγκαιότητα και προωθείται η εξειδίκευση γιατρών και νοσηλευτών, ψυχολόγων και άλλων θεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα και έλεγχο του πόνου", επισημαίνοντς ότι, "ο πόνος δεν αντιμετωπίζεται πάντα σωστά, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής του ασθενή και της οικογένειάς του να πλήττεται σοβαρά". Εξάλλου, η κ. Αχιλλεούδη ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, άρχισε από το 1990, λειτουργία Υπηρεσίας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και από το 1992, τη λειτουργία Υπηρεσίας Κατ' Οίκον φροντίδας ασθενών με καρκίνο. "Οι υπηρεσίες αυτές είναι στελεχομένες με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη και ανακουφιστική φροντίδα σε οποιονδήποτε χρειάζεται, όπου και αν βρίσκεται εντελώς δωρεάν", κατέληξε η κ. Αχιλλεούδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [16] Μπαρσόνι: Δεν είναι άρρωστη η Φωκά

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Παρεξήγηση", χαρακτήρισε το θέμα της ασθένειας της δασκάλας Ελένης Φωκά, ο Εισηγητής για το Κυπριακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ανδρας Μπαρσόνι, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν βελτιωθεί μερικώς οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Ο Ούγγρος βουλευτής, ο οποίος επέστρεψε το μεσημέρι από τα κατεχόμενα δήλωσε ότι κανένα πρόβλημα υγείας δεν αντιμετωπίζει η δασκάλα της Καρπασίας.

    Οπως ανέφερε, γιατρός που βρίσκεται στην Καρπασία μετέβη χθες βράδυ στην οικία της εγκλωβισμένης δασκάλας και διαπίστωσε ότι είναι καλά στην υγεία της.

    Πρόσθεσε, ότι την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος των εγκλωβισμένων, ενώ απέδωσε το όλο θέμα σε "παρεξήγηση".

    Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των σκλαβωμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών, ο κ. Μπαρσόνι δήλωσε ότι έχουν επέλθει κάποιες βελτιώσεις, όπως πρότεινε και ο προκάτοχος του Λόρδος Φίνσμπεργκ.

    Οι βελτιώσεις, πρόσθεσε, αφορούν στην επικοινωνία των εγκλωβισμένων με τις ελεύθερες περιοχές, με εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών, στην αλιεία από εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα ύδατα και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Σημείωσε ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό της ελεύθερης διακίνησης, τόσο των εγκλωβισμένων όσο και των συγγενών τους, οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές ή στο εξωτερικό.

    Ο κ. Μπαρσόνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως επιτρέπεται η ομαλή επίσκεψη των συγγενών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία.

    Ιδιαίτερα για άτομα που έρχονται από το εξωτερικό για να επισκεφθούν τους εγκλωβισμένους συγγενείς τους, ο κ. Μπαρσόνι ανέφερε ότι θα προτείνει όπως επιτρέπεται από το κατοχικό καθεστώς να διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπαρσόνι παραδέχθηκε ότι προσφώνησε το Ραούφ Ντενκτάς "πρόεδρο", επιβεβαιώνοντας σημερινά δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου.

    Στο μεταξύ, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ), ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκστρατείας διαφώτισης των τουριστών που διοργανώνει, σε συνεργασία με τους συγγενείς των εγκλωβισμένων, αφιερώνει τις προσεχείς εκδηλώσεις Σαββάτου και Κυριακής, 24 και 25 Μαϊου, στην Ελένη Φωκά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [17] ΕΕ - Ανουίγ - Ρολόγης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχίζουν όπως έχει προγραμματιστεί, στις αρχές του επόμενου έτους, επιβεβαίωσε σήμερα ο Πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο, Ζιλ Ανουίγ.

    Ο κ. Ανουίγ μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο περίπτερο της ΕΕ στη Διεθνή Εκθεση, το οποίο διαθέτει πληροφοριακό υλικό για το σύνολο των δραστηριοτήτων και των θεσμών της Ενωσης.

    Στη διάσκεψη παρέστη και μίλησε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Βασίλης Ρολόγης, αφού το ΚΕΒΕ διοργάνωσε, από κοινού με την Πρεσβεία της ΕΕ, το περίπτερο της τελευταίας στη Διεθνή Εκθεση.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ΕΕ θα εκπροσωπείται στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Ανουίγ ανέφερε πως κατά την προσωπική του αντίληψη δεν θα υπάρχει συνεχής εκπροσώπηση, αλλά πως κατά πάσα πιθανότητα ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ, θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Ο Πρέσβης της ΕΕ επεσήμανε ότι, όπως έχει καθήκον, πραγματοποιεί επαφές με Τ/Κ, οι οποίοι, όπως είπε, επιδεικνύουν "έντονο ενδιαφέρον" για ενημέρωση πάνω σε θέματα της ΕΕ.

    Ο κ. Ανουίγ ανέφερε πως φέτος το περίπτερο είναι μεγαλύτερο διότι "η φετινή χρονιά είναι για την ΕΕ πολύ σημαντική, διότι εορτάζονται τα 40 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, αλλά και επειδή φέτος με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, πραγματποιείται μια αναμόρφωση της Ενωσης, "ώστε να δεχθεί νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος".

    Στο περίπτερο πραγματοποιείται κάθε βράδυ, διαγωνισμός γνώσεων με αξιόλογα βραβεία, σκοπός του οποίου είναι να αξιολογήσει τις γνώσεις των Κυπρίων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από την πλευρά του ο κ. Ρολόγης ανέφερε πως το ΚΕΒΕ ήταν ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο που τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και πως αυτό "υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες της κυβέρνησης" αναφορικά με το θέμα της ένταξης.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε πως πρόσφατα, αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες όπου είχε σηνάντηση με τους Επιτρόπους, Χρίστο Παπουτσή και Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και ότι και οι δυο τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 23 May 1997 - 12:03:16 UTC