Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκικοί ακταιωροί - προκλητικές κινήσεις
  • [02] Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [03] Τ/Κ επιχειρηματίες - ικανοποίηση
  • [04] Προκλητικές κινήσεις τουρκικών μαχητικών
  • [05] Λιβάνιος - επιστροφή
  • [06] Κύπρος - Λεττονία
  • [07] Εκπρόσωπος - τουρκικά πολεμικά - παραβιάσεις
  • [08] Ακταιωροί - ΗΕ - αστυνομία
  • [09] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Αθήνα
  • [10] Κύπρος - Γιουγκοσλαβία
  • [11] Εκπρόσωπος - ξένοι παρατηρητές - συνομιλίες
  • [12] Κασουλίδης - Λονδίνο - Ουάσιγκτον
  • [13] Δηλώσεις Κασουλίδη - παραβιάσεις
  • [14] Πέθανε ο Ανδρέας Ζιαρτίδης
  • [15] Κύπρος - Μεξικό
  • [16] Επίσκεψη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [17] Εκπρόσωπος - Γάλλοι Σοσιαλιστές
  • [18] Πρόεδρος Κληρίδης - Ολλανδία
  • [19] Λιβάνιος - Επιστροφή

  • [01] Τουρκικοί ακταιωροί - προκλητικές κινήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δύο ακταιωροί του κατοχικού καθεστώτος προέβησαν σε προκλητικές κινήσεις ανοικτά του Κάβο Γκρέκο εκτελώντας ελιγμούς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή.

    Τα δυο σκάφη απέπλευσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 7 χθες το βράδυ από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Κάπαρι.

    Περνώντας μέσα από την ουδέτερη ζώνη, που εκτείνεται στη θάλασσα, οι δύο ακταιωροί κατευθύνθηκαν νότια, προς το Κάβο Γκρέκο, όπου παρέμειναν για τρεις περίπου ώρες σε μικρή απόσταση από την ακτή. Τα δυο τουρκικά σκάφη επέστρεψαν στη συνέχεια στην Αμμόχωστο.

    Οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας τέθηκαν σε συναγερμό για παρακολούθηση των κινήσεων των δυο σκαφών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Λόγω της απουσίας του Ραούφ Ντενκτάς στην Κωνσταντινούπολη, η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη συνεδρία της ψευδοβουλής για το Κυπριακό αναβάλλεται, έγραψε σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    Σε δηλώσεις του ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι υποστηρίζει κάθε δικοινοτική επαφή, αρκεί αυτή να βασίζεται στην αρχή της ισότητας.

    Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ο Ντενκτάς, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το ψευδοκράτος του είναι μια οντότητα.

    Ο Τ/Κ ηγέτης επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν είναι ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δικαιούνται να εκπροσωπούν τους Τουρκοκυπρίους, ότι επιβάλλεται μια ελληνο - τουρκική ισορροπία στο νησί και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τ/Κ επιχειρηματίες - ικανοποίηση

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Τ/Κ επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης με Ελλαδίτες, Ελληνοκυπρίους και Τούρκους συναδέλφους τους, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη συνάντηση και δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο διάλογος θα έχει θετικά αποτελέσματα.

    Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι θεωρούν αισιόδοξη εξέλιξη την πρόσκλησή τους στη συνάντηση επιχειρηματιών που θα γίνει στην Αθήνα το Φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν είναι αυτοί που θα λύσουν το Κυπριακό, αλλά ότι στοχεύουν στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη μίλησε και ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σαλίμπ Μποϊγιάν, ο οποίος είπε ότι προτίθενται να καλέσουν τους Ελληνοκυπρίους επιχειρηματίες στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Προκλητικές κινήσεις τουρκικών μαχητικών

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε προκλητικές κινήσεις προέβησαν την περασμένη Δευτέρα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, τα δύο τουρκικά F16 προέβησαν σε παραβάσεις στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας και προσέγγισαν τον κυπριακό εναέριο χώρο προς την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως ήδη η κυπριακή κυβέρνηση έκανε τις δέουσες παραστάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Λιβάνιος - επιστροφή

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Λιβάνιος Τζαμάλ Μοχάμεντ Τζαμάς αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στις ελεύθερες περιοχές, ύστερα από δική του επιθυμία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαντεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ροκοζέφσκι, τα ΗΕ πληροφορήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς ότι ο Τζαμάς άλλαξε γνώμη και τώρα επιθυμεί να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές.

    "Η διαδικασία της επιστροφής του βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη," είπε ο εκπρόσωπος και ο Τζαμάς αναμένεται να περάσει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αργότερα σήμερα.

    Ο Τζαμάς πέρασε στα κατεχόμενα το περασμένο Σάββατο, παίρνοντας μαζί του και το τετράχρονο αγοράκι του.

    Το παιδί επεστράφη στην Ελληνοκύπρια μητέρα του το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενώ ο πατέρας εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Κύπρος - Λεττονία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συμφωνίες εμπορικού και τουριστικού περιεχομένου, μεταξύ Κύπρου και Λεττονίας μελετούνται και θα υπογραφούν μόλις ολοκληρωθούν, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή.

    Ο κ. Χριστοφή ανέφερε τα πιο πάνω μιλώντας στους δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση που είχε με τέσσερις Λεττονούς βουλευτές, με θέμα τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    "Υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως μεταξύ δύο φίλων χωρών, όπως η Κύπρος και η Λεττονία", επεσήμανε ο Κύπριος Υπουργός.

    Ανέφερε δε, πως έχει επισκεφθεί προσωπικά τη Βαλτική αυτή χώρα και γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες γαι ανάπτυξη των εμπορικών, τουριστικών, αλλά και γενικοτέρων σχέσεων μεταξύ αυτής και της Κύπρου.

    "Αυτό όμως", συνέχισε, "εξαρτάται και από τους δύο λαούς, οι οποίοι πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες και να εξερευνήσουν περισσότερο το έδαφος ώστε να προωθήσουν τις εμπορικές και τουριστικές ανταλλαγές καθώς και τις ανταλλαγές βιομηχανικών προϊόντων".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - τουρκικά πολεμικά - παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τρία τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F4 παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος καταδίκασε τις νέες τουρκικές προκλήσεις και είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις σχετικές καταγγελίες.

    "Η Τουρκία επιλέγει την οδό των προκλήσεων και των παραβιάσεων της διεθνούς έννομης τάξης," είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "οι παράνομες ενέργειές της θα καταγγελθούν στα Ηνωμένα Εθνη και στα άλλα διεθνή βήματα".

    Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοφίδης ξεκαθάρισε ότι "η αυτόθελη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για αναστολή των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο εξακολουθεί να ισχύει, ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών και μέσα στο πλαίσιο της διακηρυγμένης θέσης ότι πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και καλή ατμόσφαιρα γι' αυτές τις συνομιλίες".

    Σε παρατήρηση εάν συνδέεται η σημερινή ενέργεια των Τούρκων με τη χθεσινή παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κύπρου από δύο τουρκικές ακταιωρούς, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "είναι συνεχείς οι προκλήσεις της Τουρκίας".

    Σε ερώτηση εάν οι παραβιάσεις έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης "Αποφασιστικότητα", που διεξάγουν οι Τούρκοι και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση σε ποιο πλαίσιο γίνονται. "Εκείνο που μετρά," πρόσθεσε, "είναι η παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου και αυτό καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Υπουργείο Αμυνας γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις παραβιάσεις, όμως απέφυγε να ανακοινώσει ο ίδιος περισσότερα.

    Ερωτηθείς πού αποσκοπούν αυτές οι προκλήσεις, παραμονές των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι πρόκειται για "συνήθη" συμπεριφορά της Τουρκίας και "ενέργειες τις οποίες αντιμετωπίζουμε τακτικά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Ακταιωροί - ΗΕ - αστυνομία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν από τα κατοχικά στρατεύματα να τους ενημερώσουν για τις κινήσεις των δύο τουρκικών ακταιωρών που θεάθηκαν χθες βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, ο οποίος επεβεβαίωσε με τη σειρά του ότι "άνδρες της Δύναμης που υπηρετούν στην περιοχή είδαν δύο τουρκικές ακταιωρούς που έπλεαν στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της Αμμοχώστου με κατεύθυνση τη θαλάσσια ζώνη ασφαλείας (η οποία είναι βασικά επέκταση της νεκρής ζώνης στη θάλασσα."

    "Είμασε σε επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό για το επεισόδιο αλλά δεν είχαμε καμιά απάντηση ή εξήγηση μέχρι στιγμής," πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι άνδρες της Δύναμης στην περιοχή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να επικοινωνήσουν απευθείας με τις ακταιωρούς.

    Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις στα ΗΕ, είπε ότι ο ίδιος δεν είναι ενήμερος για τέτοια ενέργεια επί του παρόντος.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δύο ακταιωροί απέπλευσαν από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου με νοτιοανατολική κατεύθυνση προς το Κάβο Γκρέκο και επέστρεψαν, η μια ακταιωρός γύρω στις 2 σήμερα το πρωί και η άλλη στις 3.30 το πρωί.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ακταιωροί "Samil 87" και "Kouvenlik 73" παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν έπλεαν περίπου σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, "πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκη", ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία μετάβασης του Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα θα ανακοινωθεί αργότερα.

    Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση "χρήσιμη" και τόνισε ότι "είναι καθιερωμένη πρακτική οι δύο κυβερνήσεις να συνεννοούνται".

    "Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις και η συνάντηση επιβάλλεται," τόνισε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "οι δύο κυβερνήσεις με πολλή σοβαρότητα και υπευθυνότητα παρακολουοθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πρέπει να ανταλλάξουν απόψεις".

    Ανέφερε επίσης ότι Λευκωσία και Αθήνα "προετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Οσον αφορά στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι θα πραγματοποιηθεί αφού παραληφθεί η πρόσκληση από το Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Κύπρος - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εργασίας και Υγείας.

    Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την υπογραφή διμερών συμφωνιών σε θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων και εργασίας. Συζητήθηκαν επίσης το θέμα των Γιουγκοσλάβων εργατών στην Κύπρο καθώς και η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εργασίας και Υγείας της Γιουγκοσλαβίας Μίροσλαβ Ιβανίσεβιτς.

    Αναφορικά με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι "εμείς είμαστε έτοιμοι σαν Κύπρος να υπογράψουμε κάποια συμφωνία όπως έχουμε υπογράψει με πολλές άλλες χώρες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις δύο χώρες πάνω στη βάση της αμοιβαιότητας", ενώ, για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εργασίας έχει δώσει στην αντιπροσωπεία ένα σχέδιο συμφωνίας που έχει υπογράψει η Κύπρος με άλλες χώρες για μελέτη.

    Για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για συνεργασία πάνω σε θέματα εργασίας, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι, "εμείς είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών, για ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων, και πληροφοριών στον τομέα της εργασίας."

    Αναφορικά με θέμα που ήγειρε η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία περί υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για εργοδότηση Γιουγκοσλάβων στην Κύπρο, ο Υπουργός ανέφερε "ότι η Κύπρος δεν υπογράφει τέτοια συμφωνία για να εργοδοτηθούν αλλοδαποί, αλλά τούτο αφήνεται στην εργοδοτική πλευρά η οποία αποφασίζει από που θα εισάξει τον αλλοδαπό εργάτη, για τον οποίο ζητά και σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές".

    Συμφωνήθηκε εξάλλου, όπως πριν από την επίσκεψη στην Κύπρο του Γιουγκοσλάβου Υπουργού Εργασίας και Υγείας, ετοιμαστούν έγγραφα εργασίας, καθώς και ημερήσια διάταξη των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν.

    Τη γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο Τόμισλαβ Ιβάνοβιτς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ξένοι παρατηρητές - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κατέστησε σήμερα σαφές ότι "δεν είναι η κυβέρνηση της Κύπρου που θα καθορίσει το ρόλο και τις ενέργειες που θα κάνουν οι χώρες που θα παρίστανται στις συνομιλίες" για το Κυπριακό.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή ότι οι ξένοι παρατηρητές που θα βρίσκονται κοντά όταν θα διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, θα μπορούν να συμβάλουν στην κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο και το στάτους των ξένων παρτηρητών στις απευθείες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "ο Γ.Γ. που έχει την ευθύνη σύγκλησης των απευθείας συνομιλιών, θα προσκαλέσει και θα καθορίσει τα πλαίσια".

    "Δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η μορφή των παρεμβάσεών τους," ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, και απάντησε θετικά σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση αναμένει ότι η παρουσία των παρατηρητών θα είναι συμβολική, παρασκηνιακή και χωρίς κανένα στάτους.

    Οσον αφορά στο πώς θα βοηθήσουν, σε ποιές ενέργειες θα προβούν και ποιά θα είναι η συμβολή τους, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι αυτό "δεν εξαρτάται από εμάς".

    "Εμείς το μόνο που εκφράζουμε είναι ικανοποίηση ότι θα υπάρξουν αυτές οι παράλληλες δυνάμεις που δύνανται να ασκήσουν επιρροή, με την ευχή ότι θα είναι τέτοια η παρουσία, η συμβολή και οι ενέργειές τους που θα μπορέσουν να σπάσουν την τούρκικη αδιαλλαξία", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν οι ξένες αυτές δυνάμεις είναι πεποισμένες ότι υπάρχει τουρκική αδιαλλαξία, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "εκείνοι βλέπουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο για δεκαετίες δεν λύεται" και "άρα, θα θέλουν" να εξεύρουν μια δίκαιη λύση.

    "Τί είναι το δίκαιο, τί είναι η λογική σε μια διαβούλευση θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων," είπε, και πρόσθεσε ότι "γι' αυτό η δική μας πλευρά τονίζει ότι σ' αυτές τις διαβουλεύσεις, όπως πάντα, θα έχει και υπευθυνότητα και πνεύμα συνεργασίας για να βρει λύση."

    Οπως επεσήμανε "εκεί θα κριθούν όλα, ποιός είναι ο αδιάλλακτος, ποιός είναι ο παράλογος, ποιός είναι εκείνος που θέλει να βρει λύση" και ανέφερε ότι "εάν κρίνουμε από άλλες δηλώσεις των Τούρκων ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό θα αναμένουν αναγνώριση βγαίνει καθαρά και το μήνυμα γιατί είναι αδιάλλακτοι".

    Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η θέση της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιεί την αδιαλλαξία ως όπλο για να οδηγηθούν οι συνομιλίες "σε τελικό αδιέξοδο για αξίωση αναγνώρισης".

    "Εναπόκειται στις δυνάμεις αυτές να δουν πού είναι το δίκαιο, πού είναι η λογική, και να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα αυτό που συνεχίζει μακροχρόνια και είναι ίσως το αρχαιότερο πρόβλημα που αναζητά λύση," πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν υπήρξαν τελευταία προτάσεις προς τη δική μας πλευρά για συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

    Οσον αφορά στο ποιοί θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στις συνομιλίες, πλην του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ο οποίος θα μεταβεί ως νομικός σύμβουλος, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

    "Γίνεται όμως προεργασία για τις συνομιλίες," επανέλαβε, προσθέτοντας ότι θα ανακοινωθεί αργότερα "η σύνθεση της εκπροσώπησης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] Κασουλίδης - Λονδίνο - Ουάσιγκτον

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και τη στάση που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών θα μεταφέρει στην Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο κ. Κασουλίδης "η θέση μας είναι γνωστή, ότι δηλαδή μεταβαίνουμε με ανοικτό πνεύμα και με εποικοδομητική διάθεση για να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα".

    Κληθείς να πει κατά πόσον έχει συζητηθεί καθόλου με την κυβέρνηση, ο τρόπος με τον οποίο οι τρίτοι, που θα είναι παρόντες στις συνομιλίες, θα ενεργήσουν, και αν πρόκειται αυτοί να υποβάλουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για συγκεκριμένες πτυχές, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Aμφιβάλλω. Αλλά άστε με να πάω να μιλήσω μαζί τους και όταν έχω τις συναντήσεις μου και γυρίσω πίσω θα τα πούμε".

    Κληθείς να αναφέρει αν η κυβέρνηση αναμένει αυτή τη βοήθεια, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως δεν θέλει να πει δημοσίως τι θα πει στην κ. Ολμπράιτ ενώ σε ερώτηση κατά πόσον θα προτείνει στην Αμερικανίδα ομόλογό του συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης στις απευθείας διαπραγματεύσεις, απάντησε: "Την ενεργό ανάμειξη, ασφαλώς".

    Επεσήμανε πως "ασφαλώς θα μας ενδιέφερε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ σκοπεύουν να βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    Ηδη πάντως, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, έχει γίνει καλή προετοιμασία για τα θέματα που θα εγερθούν στις επαφές του στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ενώ υπήρξε και συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο των θέσεων που θα συζητήσει.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση κατά πόσο θα υποστηρίξει στις επαφές του τη θέση ότι θα ήταν σοφότερο να μην συγκληθούν οι απευθείας συνομιλίες και αν υπάρχει το ενδεχόμενο διαφοροποίησης, ο κ. Κασουλίδης είπε: "Νομίζω ότι θεωρούμε ως δεδομένο ότι θα υπάρξει πρόσκληση για συνομιλίες."

    Στο μεταξύ, ερωτηθείς κατά πόσον οι Αμερικανοί έχουν βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση αναφορικά με το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει το Ρίτσιαρτ Μπίτι στη θέση του απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει υπόψη του πληροφορίες ότι υπάρχει η πιθανότητα εμπλοκής και πάλι του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι "δεν έχουμε καμμιά επίσημη πληροφόρηση και από επίσημα αμερικανικά χείλη δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη για οποιοδήποτε πρόσωπο".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι στο Λονδίνο θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Θα συναντηθεί επίσης με το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Στις ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με την κ. Ολμπράιτ. Θα έχει επίσης συναντήσεις με έναν εκ των Υφυπουργών του Υπουργείου Αμυνας, με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Κλίντον, κ. Στάϊνμπεργκ, καθώς και με σημαντικούς γερουσιαστές και βουλευτές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Δηλώσεις Κασουλίδη - παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτός του ότι θα προβεί στις καθιερωμένες διαμαρτυρίες θα ενημερώσει και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των κυπριακών χωρικών υδάτων από τους Τούρκους.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά και τις προκλητικές κινήσεις τουρκικών ακταιωρών σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε πάντως εμφαντικά πως δεν υπάρχει καμμιά συμφωνία άρα "δεν είναι θέμα να διαμαρτυρηθούμε διότι παραβιάσθηκε οποιαδήποτε συμφωνία".

    Υπενθύμισε εξάλλου πως "είχαμε πάρει εμείς μονομερώς την απόφαση ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής που διεξάγονται συνομιλίες".

    Απλώς, πρόσθεσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μάς έχει πληροφορήσει ότι υπήρχει πρόθεση και από την άλλη πλευρά να γίνει το ίδιο και "θα πληροφορήσουμε πίσω ότι φαίνεται ότι δεν ήταν σωστές οι πληροφορίες που είχαν πάρει".

    "Η θέση μας", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, "είναι ότι πάγια και πάντοτε ο κυρίαρχος εναέριος χώρος της Κύπρου πρέπει να είναι σεβαστός και να μην παραβιάζεται από κανέναν."

    Κληθείς να πει πόση πίστη μπορούμε να δώσουμε στις εκτιμήσεις των Αμερικανών ότι η τουρκική πλευρά θα τοποθετηθεί θετικά αυτή τη φορά στις απευθείας διπραγματεύσεις αν σε ένα απλό θέμα όπως είναι αυτό μια υπόσχεση που δόθησε στους Αμερικανούς αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: "Από την άλλη μεριά η κακοπιστία δεν νομίζω ότι πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά εάν θέλουμε να πετύχουμε ειρήνη, επανένωση της Κύπρου μας και συμφιλίωση".

    Ακόμη κληθείς να σχολιάσει το χρόνο εκδήλωσης αυτών των παραβιάσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα τι είναι το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια παραβίαση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [14] Πέθανε ο Ανδρέας Ζιαρτίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 77 χρονών ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Ανδρέας Ζιαρτίδης.

    Λίγο μετά το μεσημέρι μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Ο Ανδρέας Ζιαρτίδης, ο οποίος αφήνει πίσω του σύζυγο και τρία παιδιά, αναμίχθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στο συνδικαλιστικό κίνημα και είχε έντονη δράση στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

    Αργότερα εκλέγηκε Γ.Γ. της ΠΕΟ και το 1960 εκλέγηκε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας.

    Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΔΗΣΟΚ, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση αριθμού στελεχών από το ΑΚΕΛ.

    Στη συνέχεια το ΑΔΗΣΟΚ ενώθηκε με το κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών. Από την ένωση αυτή δημιουργήθηκε το κίνημα Ενωμένων Δημοκρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [15] Κύπρος - Μεξικό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Μεξικό υποστηρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό τονίσθηκε σήμερα στη Λευκωσία από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μεξικού Χουάν Χοσέ Οσόριο Παλάτσιος και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου Αουγκούστο Γκόμεζ Βιλανουέβα, οι οποίοι εκτελούν επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    Ο κ. Παλάτσιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα που αφορούν και τις δύο χώρες.

    Ο κ. Βιλανουέβα είπε ότι το Μεξικό, όπως και η Κύπρος, έχει υποστεί αρκετές επιδρομές στο παρελθόν, γι' αυτό οι δύο χώρες έχουν πάρα πολλές ομοιότητες, όπως τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία.

    Ο Μεξικανός επίσημος είπε ότι η αντιπροσωπεία θα μεταφέρει στον Πρόεδρο του Μεξικού τους χαιρετισμούς του Προέδρου Κληρίδη για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Είπε, επίσης, ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και θα στηρίξουν τα δικαιώματα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου, καθώς και για την εκ νέου ενεργοποίηση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Βιλανουέβα διαβεβαίωσε ότι το Μεξικό θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στις συναντήσεις που θα έχει με κοινοβουλευτικά βήματα, όπως η Διεθνής Ενωση Κοινοβουλίων και η Ενωση Λατινοαμερικάνικων Κοινοβουλίων, και θα ενδυναμώσει την ομάδα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Εξάλλου, ο Πρόξενος του Μεξικού στην Κύπρο Νίκος Σιακόλας ανέφερε ότι η μεξικάνικη αντιπροσωπεία τόνισε σε όλες τις επαφές που είχε στην Κύπρο ότι "υποστηρίζει πλήρως το δίκαιο του ελληνισμού της Κύπρου και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί πρακτικά".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] Επίσκεψη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με "συγκεκριμένες ιδέες" για όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, φθάνει την Κυριακή το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Κατά τη σύντομη παραμονή του στο νησί, ο Βρετανός αξιωματούχος θα έχει δύο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό δήλωσαν στο ΚΥΠΕ έγκυρες διπλωματικές πηγές, ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού διπλωμάτη στη Λευκωσία - σε μια προσπάθεια πιο ενεργούς ανάμιξης του Λονδίνου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εν αναμονή των επικείμενων απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς.

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους ηγέτες των δύο πλευρών, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Βρετανός αξιωματούχος "θα χρησιμοποιήσει" προηγούμενα έγγραφα που είχαν παρουσιάσει ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, και ο πρώην Σκιώδης και νυν ΥΠΕΞ της χώρας, Ρόμπιν Κουκ, κατά τις επισκέψεις τους στην Κύπρο.

    Ωστόσο, ξεκαθάρισαν ότι "καμία απ' αυτές τις ιδέες δεν θα παρουσιαστεί" ως ολοκληρωμένη πρόταση.

    Ο Σερ Ντέιβιντ θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, το πρωί της Δευτέρας και στη συνέχεια χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Την ίδια μέρα, θα έχει συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, και αργότερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Την Τρίτη, αναμένεται ότι ο Σερ Ντέιβιντ θα έχει και δεύτερες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο το πρωί της Τετάρτης, και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πιθανό να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

    Την επίσκεψη του Σερ Ντέιβιντ στην Κύπρο επιβεβαίωσε σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρσόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία μόνο συνάντηση, τη Δευτέρα, και είπε ότι "η πόρτα είναι ανοικτή" για δεύτερη συνάντηση, την Τρίτη, εάν χρειαστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [17] Εκπρόσωπος - Γάλλοι Σοσιαλιστές

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχάρη σήμερα τους Γάλλους Σοσιαλιστές για τη νίκη τους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και βρίσκεται σε αναμονή για τις θέσεις του Παρισιού έναντι της Κύπρου.

    Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση θα είναι πιο υποβοηθητική στο Κυπριακό και στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι πρέπει να αναμένουμε "να δούμε με έργα ποιά θα είναι η περαιτέρω πορεία".

    Σημείωσε, πάντως, ότι "πάντα η Γαλλία είναι από τις δυνάμεις που διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [18] Πρόεδρος Κληρίδης - Ολλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παραστεί στη συνάντηση των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφέροντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου, στην Ολλανδία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [19] Λιβάνιος - Επιστροφή

    Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Λιβάνιος Τζαμάλ Μοχάμεντ Τζαμάς, που είχε καταφύγει στα κατεχόμενα, επέστρεψε λίγο μετά το μεσημέρι στις ελεύθερες περιοχές, μέσω του οδοφράγματος στο Λήδρα Πάλας.

    Ο Τζαμάς, που είναι παντρεμένος με Ελληνοκύπρια, πέρασε στα κατεχόμενα το περασμένο Σάββατο μαζί με το τετράχρονο αγοράκι του, το οποία επεστράφη την ίδια ημέρα.

    Ενώ αρχικά ο Τζαμάς ήθελε όπως δήλωσε να παραμείνει στα κατεχόμενα, τελικά εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 3 June 1997 - 13:02:45 UTC