Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψευδοκράτος - απόφαση
  • [02] Δηλώσεις ΥΠΕΞ
  • [03] Συνέντευξη Φεϊσέλ
  • [04] ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ - Ιακώβου

  • [01] (Κ) Ψευδοκράτος - απόφαση

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ) Το κατοχικό καθεστώς αποφάσισε να διακόψει τις διακοινοτικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Αυτό δήλωσε χθες ο λεγόμενος "υπουργός άμυνας" του ψευδοκράτους, Τανέρ Ετκίν, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη για να επανεκτιμηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο το 1998, χωρίς να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως δήθεν ανεξάρτητο και κυρίαρχο.

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες θα διακοπούν ώσπου το ψευδοκράτος ολοκληρώσει τη μελέτη της ευρωπαϊκής απόφασης.

    Ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, είχε δηλώσει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες "είναι νεκρές" και την περασμένη Τετάρτη απέκλεισε το ενδεχόμενο ομοσπονδίας λέγοντας οτι "δεν υπάρχει λόγος να σπαταλούμε χρόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πράγματα που είναι απίθανο να γίνουν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Yπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εκτιμά ότι η άποψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για ειδικές σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους, επικράτησε τελικά στην Τουρκία.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο κ. Κασουλίδης κληθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για την εγκαθίδρυση ειδικών δεσμών με την Τουρκία.

    Ο ΥΠΕΞ σχολίασε επίσης την ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Τούρκου ομόλογού του, Ισμαήλ Τζεμ, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, προχθές Πέμπτη.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ο Γιλμάζ υποστήριζε την ανάπτυξη ειδικών δεσμών Τουρκίας - κατεχόμενης Κύπρου, σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον Ραούφ Ντενκτάς οι οποίοι ήθελαν ένωση με την Τουρκία.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε, επίσης, ότι βλέπει αλλαγή στην τουρκική στάση και ότι είναι φανερό πως δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια της Αγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο Γιλμάζ είχε απορρίψει, με έμμεσο τρόπο, τους όρους της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ ο κ. Τζέμ είχε δηλώσει οτι το Κυπριακό αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Λουξεμβούργο για τις σχέσεις της ΕΕ με τη χώρα του, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε την ΕΕ να αποδείξει ότι δεν αποτελεί μια "Χριστιανική λέσχη", κατά την έκφρασή του.

    "Η Ευρώπη, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί η Τουρκία, πρέπει να αποκαταστήσει αυτό το λάθος... Υπάρχει μια διάσκεψη κορυφής μπροστά σας για να διορθωθεί αυτό το λάθος", συμπλήρωσε.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του χθες βράδυ στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την Κυπριακή Δημοκρατία, και στη συνέχεια, "κατά τρόπο ο οποίος θα είναι εξελικτικός, θα υπάρξει συμμετοχή και των Τ/Κ που θα συναρτάται με την πρόοδο που πραγματοποιείται στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Συνέντευξη Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι το 1998 προσφέρει μια "μοναδική ευκαιρία" για επίλυση του Κυπριακού, όμως παράλληλα προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν "αρνητικές επιπτώσεις" εάν τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή.

    Ακόμα, πιστεύουν ότι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίλυση του προβλήματος να είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει όταν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, δήλωσε ότι δεν υπήρξε "χαμένη ευκαιρία" το χρόνο που πέρασε για επίτευξη λύσης. Ωστόσο θεωρεί ότι το 1997 ήταν ένας χρόνος που βασικά "χάθηκε" με την έννοια ότι "ο στόχος για τον οποίο όλοι εργαζόμαστε δεν επιτεύχθη, δηλαδή δεν επιτεύχθη λύση."

    "Προσεγγίζουμε μια καθοριστική στιγμή, μετά τις προεδρικές εκλογές, και το 1998 θα είναι ένα πολύ σημαντικό έτος," είπε ο κ. Φεϊσέλ, σημειώνοντας ότι η περίοδος μετά τις εκλογές θα είναι "πολύ, πολύ σημαντική τόσο για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ όσο και για την Ελλάδα, την Τουρκία και παραπέρα."

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν οι συνομιλίες, που προγραμματίζονται να αρχίσουν τον Μάρτιο, καταλήξουν σε αδιέξοδο, όπως οι συνομιλίες στη Γκλιόν, "αυτό θα είναι μια πολύ πιο σοβαρή εξέλιξη".

    Σημείωσε ακόμα ότι το 1998 θα δημιουργηθούν συνθήκες που δεν υφίσταντο το 1997, οι οποίες θα ενθαρρύνουν όλους να εστιάσουν την προσοχή τους στο Κυπριακό, και ανέφερε την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την άνοιξη του 1998, ως παράδειγμα.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είπε ο κ. Φεϊσέλ, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα που θα πρέπει να ωθήσει όλους να επιδείξουν την απαραίτητη αποφασιστικότητα για επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με λυμένο το Κυπριακό αντί με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ απέφυγε να σχολιάσει τις τουρκικές θέσεις ότι η έναρξη των ενταξιακών θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου και περιορίστηκε να αναφέρει ότι ούτε η Τουρκία ούτε οι Τ/Κ ήταν ικανοποιημένοι με την απόφαση του Λουξεμβούργου.

    "Αυτό όμως υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος, και επομένως πιστεύω ότι εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, η αντίδρασή τους θα ήταν πολύ διαφορετική," πρόσθεσε.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε, επίσης, να τοποθετηθεί ευθέως σε παρατήρηση ότι πρόοδος στις διακοινοτικές συνομιλίες θα ενθάρρυνε τον κατοχικό ηγέτη να αναθεωρήσει τη στάση του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να ωθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη πιο κοντά σε συμφωνία είναι η γενική ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών, περιλαμβανομένης και της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 300.

    Ο κ. Φεϊσέλ εκτιμά ότι "οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των θέσεων της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς δεν είναι αξεπέραστες, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για επίτευξη συνολικής συμφωνίας".

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι "λύση ή πρόοδος για λύση του Κυπριακού, θα μας οδηγήσει προς μία κατεύθυνση, ενώ το αντίθετο θα μας οδηγήσει σε 'κακό' δρόμο."

    "Η επίτευξη προόδου ή όχι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία και πιστεύω ότι όλοι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προς όφελός τους η επιτεύξη συνολικής λύσης", τόνισε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε οποιαδήποτε στιγμή το 1997 κατά την οποία διεφάνηκε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ήταν κοντά σε συμφωνία, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά.

    "Οχι. Δεν υπήρξαν χαμένες ευκαρίες με την έννοια ότι συνέβη κάτι (κάποια εξέλιξη) την οποία δεν εκμεταλλευτήκαμε. Αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι κάθε μέρα που περνά αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία διότι πρέπει να επιτευχθεί συνολική λύση", είπε συγκεκριμένα.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους δεν επιτεύχθηκε λύσης και περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει το έντονο ενδιαφέρον που εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο, και τη θέση του Κόφι Αναν ότι επείγει η επίλυση του Κυπριακού.

    "Δυστυχώς όμως το 1997 δεν έγινε κατορθωτό αυτό," πρόσθεσε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών που προγραμματίζονται να αρχίσουν το Μάρτιο 1998.

    Οσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, τον Ιούλιο, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ραούφ Ντενκτάς τον διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η εργασία για τη συλλογή πληροφοριών για τους τάφους.

    "Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν πληροφορίες μέχρι το τέλος του χρόνου και θα γίνουν διευθετήσεις για την επιστροφή των λειψάνων, ώστε να αναγνωριστούν", είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει ανάγκη, πιθανόν να εξετασθεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια από εμπειρογνώμονες για το θέμα των αγνοουμένων.

    Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέσα στα χρονικά περιθώριά που συμφωνήθηκαν, η Ε/κ πλευρά ειδοποίησε τα ΗΕ ότι είναι έτοιμη να ανταλλάξει τις πληροφορίες, ενώ η Τ/κ πλευρά αντιμετώπισε ορισμένες δυσκολίες αφού οι πρώτες πληροφορίες που συγκέντρωσε δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [04] (K) ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ - Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καταρτίστηκε το πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου Προέδρου, Γιώργου Ιακώβου, κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού Επιτελείου ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ και της Επιτροπής Πολιτών για την υποστήριξη του κ. Ιακώβου.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κοινές εμφανίσεις του κ. Ιακώβου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρο Κυπριανού.

    Εξάλλου, επικεφαλής της ομάδας του ΑΚΕΛ είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Χρίστου, και του ΔΗΚΟ, ο Γενικός Γραμματέας του, Στάθης Κιττής.

    Σε δηλώσεις, ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι οι εκλογές θα τελειώσουν με δική του νίκη στις 8 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 27 December 1997 - 13:02:17 UTC