Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - S300
  • [02] ΑΚΕΛ - 25η Μαρτίου - Χριστόφιας
  • [03] Υπ. Εσωτερικών - Εθνικές επέτειοι
  • [04] Εκδηλώσεις - 25η Μαρτίου
  • [05] Κύπελλο Κύπρου - ποδόσφαιρο
  • [06] Πάγκαλος - ομιλίες - ΗΠΑ
  • [07] Πρόεδρος - Αρχιεπίσκοπος - 25η Μαρτίου
  • [08] Βρετανική Βουλή - Κυπριακό
  • [09] Υπ. Αμυνας - 25η Μαρτίου
  • [10] Υπ. Εσωτερικών - 25η Μαρτίου - 1η Απριλίου

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετέφερε ανεπίσημο έγγραφο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στην Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπραϊτ, σχετικά με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300.

    Σε σημερινές δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ορισμένες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου παρερμηνεύτηκαν ή κάποιοι προσπάθησαν να τις παρερμηνεύσουν.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχει γίνει σαφές πως είναι πλήρης η ταύτιση Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα των S - 300.

    Πρόσθεσε ότι η κοινή στρατηγική και τακτική, η οποία έχει αποφασιστεί, καθορίζεται από τη θέση ότι συζητούμε την οποιαδήποτε αναστολή ή ακύρωση της παραγγελίας των πυραύλων στην περίπτωση που υπάρχουν σημαντικά βήματα για αποστρατικοποίηση, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ή σημαντική πρόοδος στο Κυπριακό με στόχο τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [02] ΑΚΕΛ - 25η Μαρτίου - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το σύνθημα της επανάστασης 'ελευθερία ή θάνατος' έγινε ζωή και πράξη από χιλιάδες ανθρώπους, που την ώρα της μεγάλης επιλογής δεν δίσταζαν να επιλέξουν έναν τιμημένο θάνατο παρά τη ζωή στη σκλαβιά".

    Αυτό τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες βράδυ στη Λευκωσία σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ αφιερωμένη στην επέτειο της ελληνικής επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, "στα χρόνια της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, η 25η Μαρτίου όπως και η 28η Οκτωβρίου ήταν αφορμή για αγωνιστικές αντιαποικιακές κινητοποιήσεις, που διοργάνωνε το ΑΚΕΛ".

    Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει πολέμιος του εθνικισμού και του σοβινισμού, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι το ΑΚΕΛ απορρίπτει κάθε προσέγγιση εθνικού μηδενισμού.

    "Ορισμένοι επιδιώκουν να έχουν μονοπώλιο της ελληνικότητας στην Κύπρο", είπε προσθέτοντας ότι "εκείνοι οι οποίοι υποβιβάζουν την ελληνική σημαία στο επίπεδο του παραταξιακού λαβάρου, εκείνοι που συρρικνώνουν την ιδέα του Ελληνισμού στα μέτρα των δικών τους στενών ιδεολογικών αντιλήψεων, όσο και αν φωνασκούν υπέρ της Ελλάδας, δεν παύουν στην πράξη να μειώνουν και την Ελλάδα και τον Ελληνισμό".

    Την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] Υπ. Εσωτερικών - Εθνικές επέτειοι

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Με τη συμπαράσταση που έχουμε από την Ελλάδα, τον απόδημο Ελληνισμό και από άλλα ξένα κράτη και προσωπικότητες, μαζί με την αμετάκλητη απόφασή μας να παραδώσουμε ακέραιη την πατρίδα στις μέλλουσες γενιές, πιστεύουμε ότι θα έλθει και η Ανάσταση του κυπριακού Ελληνισμού και η απελευθέρωση των σκλαβωμένων σήμερα εδαφών μας".

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας χθες βράδυ σε γιορταστική εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου, στο προσφυγικό σωματείο ΠΑΟΚ Κυθρέας, στο Στρόβολο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ατενίζουμε το μέλλον με θάρρος και αισιοδοξία, η οποία έγινε μεγαλύτερη, όπως παρατήρησε, με την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Και για τα δύο αυτά θέματα, ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα" τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Εκδηλώσεις - 25η Μαρτίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με πανηγυρικές δοξολογίες, παρελάσεις και γιορταστικές εκδηλώσεις από σωματεία και οργανώσεις κορυφώνονται σήμερα οι φετινοί γιορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Στις 10.00 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία, από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πλαισιώνουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας και άλλοι επίσημοι.

    Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

    Στη Λεμεσό, το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, στη Λάρνακα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και στο Παραλίμνι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το απόγευμα με αθλητικές διοργανώσεις, ενώ για το βράδυ έχουν προγραμματιστεί γιορταστικές εκδηλώσεις από σωματεία και οργανώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] Κύπελλο Κύπρου - ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διεξάγονται απόψε οι πρώτοι αγώνες για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Κύπρου, με την Ανόρθωση να αντιμετωπίζει τον Εθνικό Αχνας στο γήπεδο "Αντώνης Παπαδόπουλος" και τον ΑΠΟΠ να υποδέχεται τον Απόλλωνα, στο Παφιακό.

    Οι δύο αγώνες είναι νυκτερινοί και θα αρχίσουν στις 7.00 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [06] Πάγκαλος - ομιλίες - ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,25/03/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Η Τουρκία έχει συντριπτική υπεροπλία στην Κύπρο, όπου διατηρεί δυνάμεις παράνομα και σε αντίθεση προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) που ζητούν αποχώρησή τους, ενώ οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε χθεσινή ομιλία του στο "Ιδρυμα Καρνέγκι", στην Ουάσινγκτον, με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

    Αναφερόμενος στην "κούρσα" εξοπλισμών στην Κύπρο, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι ενώ η Σερβία και το Ιράκ υποχρεώνονται να συμμορφωθούν προς τα ψηφίσματα των ΗΕ, το ίδιο δεν γίνεται και για την Τουρκία, σημειώνοντας πως στο νησί βρίσκονται 45 χιλιάδες στρατού από την Τουρκία και 15 χιλιάδες Τ/Κ στρατιώτες.

    Επιπρόσθετα, επεσήμανε, υπάρχουν εκατοντάδες τουρκικών αρμάτων μάχης, βαρύ πυροβολικό και άλλος σρατιωτικός εξοπλισμός, ενώ η αναλογία σε έμψυχο υλικό είναι δύο προς ένα, σε πυροβολικό πέραν του τρία προς ένα και στα τεθωρακισμένα πέραν του τέσσερα προς ένα.

    Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας επεσήμανε ότι η Τουρκία "μονοπωλεί" την υπεροχή στον αέρα, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δική της αεροπορία, ενώ υπενθύμισε συχνές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι "τα αεροπλάνα τους απέχουν μόνον πέντε λεπτά από τη Λευκωσία".

    Σημείωσε ότι υπάρχουν 150 έως 180 τέτοια αεροπλάνα, τονίζοντας πως εξαιτίας όλων των πιο πάνω, "η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει".

    Στη συνέχεια, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι εκείνο που προσπαθεί να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, με την αγορά των πυραύλων S - 300, είναι απλώς να μειώσει την στρατιωτική ανισότητα και αγόρασε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία, απλούστατα γιατί οι ΗΠΑ και η Δύση αρνήθηκαν να της το πωλήσουν.

    "Είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα μελετούσε την αγορά των αμερικανικών πυραύλων 'Πάτριοτ', ακόμα και αν ήσαν πιο ακριβοί", αν οι ΗΠΑ ήσαν πρόθυμες να τους πωλήσουν στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.

    Οχι μόνον η Τουρκία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά θέλει να επιβάλει τη βούλησή της και και στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, επεσήμανε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία προβαίνει σε απειλές πολέμου, αν Ελλάδα και Κύπρος δεν υποχωρήσουν στους όρους της.

    Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι θα έρθει η στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την απαράδεκτη στάση από ένα σύμμαχό τους.

    Οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα, στρατιωτικά και οικονομικά, να πιέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες συμεριφοράς του πολιτισμένου κόσμου, σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    "Ζούμε μονίμως κάτω από τουρκικά τελεσίγραφα από παλιά. Αυτό δεν είναι κάτι νέο", επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την πρότασή του για "no flight zone" πάνω από την Κύπρο, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε τη διαφορά μεταξύ εγγύησης για "no flight zone" από ένα διεθνή οργανισμό και του απλού μορατόριουμ πτήσεων, που είναι προσωρινό μέτρο και μπορεί να ανατραπεί εύκολα.

    Τόνισε δε, ότι η πρότασή του αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εξοπλισμών και σε καλύτερο κλίμα στο νησί, διευκρινίζοντας ότι οι Αμερικανοί άκουσαν την πρότασή του με προσοχή.

    Αναφορικά με τις Ελλαδοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι Ελληνες και Τούρκοι συναντώνται συνέχεια σε διάφορα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ των λαών των δύο χωρών, αλλά αποτέλεσμα κυρίως της τουρκικής στρατιωτικής γραφειοκρατίας.

    Χθες βράδυ, εξάλλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συμμετέσχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, την οποία διοργάνωσε το Ιδρυμα World Affairs Council.

    Στη συζήτηση μίλησαν επίσης ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ρόμπερτ Χάντερ και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Brookings Χέλμουτ Σόννενφελντ.

    Ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε τις πέντε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των χωρών της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΓ/ΑΠ)

    [07] Πρόεδρος - Αρχιεπίσκοπος - 25η Μαρτίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σήμερα γιορτάζεται η έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του Εθνους, και "χαιρετίζουμε και υποκλινόμεθα ενώπιον όλων των αγώνων του ελληνικού Εθνους και αντλούμε διδάγματα για τον αγώνα που διεξάγουμε για φυσική και εθνική επιβίωση".

    Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από τη σημερινή παρέλαση στη Λευκωσία, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε σε εξέδρα μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, με την ευκαιρία των γιορτασμών της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

    "Χαίρω ιδιαίτερα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "γιατί σε αυτό τον αγώνα και σε αυτή την ημέρα είδαμε να πρωτοστατεί η νεολαία μας, γιατί το μέλλον ανήκει στους νέους", προσθέτοντας ότι "εμείς αγωνιζόμαστε για να δώσουμε ελεύθερη πατρίδα στις μέλλουσες γενιές".

    Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για την υποβολή πρότασης για τους πυραύλους S - 300 και το σχετικό θόρυβο των τελευταίων ημερών επί του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι "μια τέτοια μέρα, όπως τη σημερινή, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να αντλήσουμε διαφωνίες ή συμφωνίες".

    Διευκρίνισε, όμως, ότι "υπάρχει μια τεράστια συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και το καθετί γίνεται κατόπιν συνεννόησης".

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίκοπος Χρυσόστομος είπε ότι η σημερινή επέτειος "μας υποδεικνύει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τη σκλαβωμένη γη μας".

    "Χωρίς αγώνες δεν επιτυγχάνεται η ελευθερία και δεν εξασφαλίζεται η ελευθερία", επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Υπέδειξε ότι "ενωμένοι και συστρατευμένοι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης γης μας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ, να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι και να ενωθεί ξανά η Κύπρος".

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πλαισίωναν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας και άλλοι επίσημοι.

    Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

    Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

    Ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς, για επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος διεβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πλήρη ένταξη της Κύπρου, ως προκεχωρημένου φυλακίου της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο κ. Ροδουσάκης τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος δίνουν τον διπλωματικό και πολιτικό αγώνα για την τελική δικαίωση, χωρίς να λογαριάζουν τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

    Τόνισε επίσης ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να δράσει καταλυτικά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Παρελάσεις έγιναν και στις υπόλοιπες ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, το χαιρετισμό των οποίων δέχθηκαν Υπουργοί.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [08] Βρετανική Βουλή - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία πραγματοποιεί τακτικές επαφές με τους Τ/Κ στην προσπάθειά της να τους πείσει να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νταγκ Χέντερσον.

    Ταυτόχρονα ο κ. Χέντερσον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τ/Κ θα αποδεχτούν τελικά την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Εργατικού Βουλευτή Τομ Κοξ, για τις προσπάθειες της χώρας να προωθήσει συναντήσεις μεταξή Ε/Κ και Τ/Κ στην Κύπρο, ο κ. Χέντερσον είπε ότι η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία προσπαθεί επίσης να πείσει τους Τ/Κ να συνεργαστούν με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να είναι προσιτά για όλους τους Κυπρίους και να προωθήσουν τις επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Καταβάλλονται εξάλλου προσπάθειες σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους, για προώθηση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Χέντερσον.

    Σε ερώτηση του κ. Κοξ για τη θέση των Τ/Κ στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς "εξέφρασε πολύ καθαρά τις απόψεις του", προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Τ/Κ ηγέτης απέρριψε πρόταση του Βρετανού ΥΠΕΞ για συνάντησή τους στο Λονδίνο.

    "Ελπίζουμε ότι οι Τ/Κ θα επανεξετάσουν την άρνησή τους να αποδεχτούν την πρόταση για συμμετοχή στην αντιπροσωπεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που υπέβαλε ο Πρόεδρος Κληρίδης", πρόσθεσε ο κ. Χέντερσον.

    Εξήγησε δε, ότι αυτό θα επέτρεπε στους Τ/Κ να εκφράσουν τις απόψεις τους στην ΕΕ και να κατανοήσουν επακριβώς τις συνέπειες της ένταξης, "συμπεριλαμβανομένων των κατά τη γνώμη μας, ουσιαστικών ωφελημάτων που θα είχε η Τ/κ κοινότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] (ΕΜΠΑΡΓΚΟ) Υπ. Αμυνας - 25η Μαρτίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 7.00 μ.μ.

    "Το πολιτικο - στρατιωτικό κατεστημένο που κυβερνά την Τουρκία συνεχίζει πρακτικές και μεθόδους της μετα-οθωμανικής αυτοκρατορίας", δήλωσε απόψε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δήμο Πάφου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι για την Τουρκία "η Κύπρος δεν έπαψε να αποτελεί βιλαέτι της Οθωμανικής Μητρόπολης".

    "Στην Κύπρο", πρόσθεσε, "τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα κρατούν σκλαβωμένη τη γη μας, δολοφονούν τον πολιτισμό μας, ταπεινώνουν την εθνική και την ανθρώπινη μας αξιοπρέπεια και απειλούν με διακοπή την ιστορική συνέχεια του Ελληνσιμού".

    "Μερικοί συμβουλεύουν πως δεν πρέπει να διαταράξουμε το ισοζύγιο που επέβαλε η δύναμη του κατακτητή", είπε ο Υπουργός Αμυνας.

    "Αντί να ανησυχούν", σημείωσε, "για το γεγονός ότι οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, όπως έχουμε καταγγείλει, τόσο με νέα αρματική δύναμη όσο και με αυτοκινούμενα πυροβόλα σε πλήρη επιθετική διάταξη, παρουσιάζονται ως ανησυχούντες για την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους κυρίαρχου, να ασκήσει τα δικαιώματά του, για στοιχειώδη αμυντική οργάνωση".

    Αναφερόμενος στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι "από αυτή την επιλογή δεν πρόκειται να αποσπαστούμε, όσο η τουρκική απειλή συνεχίζεται".

    Πρόσθεσε ότι "η Κύπρος, ως το προκεχωρημένο φυλακιο της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ειρήνης στην περιοχή, αλλά και το ορμητήριο για τους μεγάλους στόχους της ενωμένης Ευρώπης προς την Αφρική και την Ασία".

    Καταλήγοντας, ο Υπουργος Αμυνας επεσήμανε ότι έχουμε χρέος, να συνεγείρουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του έθνους στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό, να εδραιώσουμε ένα μέτωπο ελευθερίας, δικαιοσύνης και σωτηρίας της πατρίδας μας και να επιδείξουμε εθνική ομοψυχία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [10] (ΕΜΠΑΡΓΚΟ) Υπ. Εσωτερικών - 25η Μαρτίου - 1η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 8.00 μ.μ.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης τόνισε απόψε ότι ο αγώνας μας είναι σκληρός και δύσκολος, ενώ τον καθιστούν δυσκολότερο η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και η αναποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε στη Λεμεσό σε γιορταστική εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

    Οπως τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, "θέλουμε και επιδιώκουμε τον ουσιαστικό διάλογο, αλλά απορρίπτουμε κάθε απόπειρα αφαίρεσης των δικαιωμάτων μας και υποθήκευσης του μέλλοντός μας. Απαιτούμε και επιδιώκουμε τα δίκαια και δικαιώματά μας. Τα διεθνώς αποδεκτά δίκαια και τα αντικειμενικώς καθορισμένα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να προσυπογράψουμε την αδικία ούτε να συμβιβαστούμε με την κατοχή".

    Με σύνεση και υπευθυνότητα, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της γης μας, για την επανένωση του λαού και της χώρας μας και για τη διασφάλιση της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας στον πολύπαθο τόπο μας.

    "Δεν υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας", επεσήμανε, "αλλά και δεν υποτιμούμε τις δυνατότητές μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 26 March 1998 - 11:53:11 UTC