Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου Γ'
  • [02] Κυπριανού - Κυπριακό - Λοϊζίδου
  • [03] Εθνική Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας - Μακάριος Γ'
  • [04] ΕΔΕΚ - Εθνάρχης Μακάριος
  • [05] Χριστόφιας - Εθνάρχης Μακάριος - Κυπριακό
  • [06] Υπουργός Εσωτερικών - Εθνάρχης Μακάριος
  • [07] ΑΚΕΛ - Εθνάρχης Μακάριος
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Στρατόπεδο Μάρκου Δράκου
  • [09] Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό

  • [01] Μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου Γ'

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με πάνδημα μνημόσυνα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, τιμάται σήμερα η μνήμη του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ', με τη συμπλήρωση είκοσι ενός χρόνων από το θάνατό του.

    Το επίσημο μνημόσυνο τελέστη το πρωί στην Ιερά Μονή Κύκκου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, συμπαραστατούμενου από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου και παρισταμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Παρέστησαν επίσης αρχηγοί και εκπροσώποι κομμάτων, Υπουργοί, η στρατιωτική ηγεσία, οι συγγενείς του αείμνηστου Εθνάρχη και πλήθος κόσμου.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης. Στη συνέχεια θα τελέστη από τον Μακαριώτατο Τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Εθνάρχη, στο Θρονί και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Κυπριανού - Κυπριακό - Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε επικείμενη νέα αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό αναφέρθηκε κατά την άφιξή του στην Κύπρο από ιδιωτική επίσκεψη στο εξωτερικό ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του θα υπάρξει νέα αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Βάσει των πληροφοριών του, είπε ο κ. Κυπριανού, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ δεν θα εγκαταλείψει τον χειρισμό του Κυπριακού αλλά θα επαναδραστηριοποιηθεί.

    Κυπριανού - Λοϊζίδου

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στο Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, την Τιτίνα Λοϊζίδου και τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη για την επιτυχή έκβαση της προσφυγής της κ. Λοϊζίδου ενατίον της Τουρκίας.

    Στο τηλεγράφημά του προς τον κ. Μαρκίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "ιστορικό ορόσημο" που διανοίγει νέες προοπτικές στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση.

    Στο τηλεγράφημα προς την κ. Λοϊζίδου ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι η σθεναρή της στάση και η απόφαση του Δικαστηρίου "θα πρέπει να βοήθησαν να ανοίξουν τα μάτια αρκετών εντός και εκτός Κύπρου για την πραγματικότητα και ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν συνειδητά να την διαστρεβλώσουν προς χάριν σκοπιμοτήτων".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού συγχαίρει τον κ. Δημητριάδη, για τη δική του συμβολή στη μεγάλης πολιτικής σημασίας επιτυχή έκβαση του δικαστικού αγώνα που διεξήγαγε μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] Εθνική Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας - Μακάριος Γ'

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη μεγάλη παρακαταθήκη χρέους απένταντι στην πατρίδα και στους εαυτούς μας που άφησε ο Εθνάρχης Μακάριος επισημαίνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 21 χρόνων από το θάνατο του αιείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί επίσης του Τουρκοκύπριους με γνώμονα πάντα το συμφέρον της κοινής πατρίδας, "σε κοινή συστράτευση για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενωμένοι αδιάσπαστοι για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους".

    Εξαίροντας τον αγώνα του Μακάριου για την Κύπρο καθώς και την προσφορά του για θετική παρουσία της Κύπρου στην παγκόσμια οικογένεια των ελεύθερων και πολιτισμένων κρατών, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι "η ενίσχυση και συνέχιση αυτού του αγώνα θα αποτελέσει την καλύτερη προσφορά στη μνήμη του αίμνηστου εθνάρχη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [04] ΕΔΕΚ - Εθνάρχης Μακάριος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπόσχεση προς τον Εθνάρχη Μάκαριο ότι δεν θα δεχθεί λύση που να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ή που θα διαγράφει πατρογονικά εδάφη, εστίες και βωμούς, δίνει η ΕΔΕΚ με τη συμπλήρωση 21 χρόνων από το θάνατό του.

    Σε ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι "21 χρόνια από τότε που έφυγε, η Κύπρος σηκώνει ένα αβάστακτο σταυρό μαρτυρίου".

    "Θα πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από εκείνες τις χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για λύση ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άσκηση πιέσεων πάνω στην κατοχική Τουρκία για μετακίνηση από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις τις", τονίζει η ΕΔΕΚ.

    Υπογραμμίζει ακόμη ότι "μόνο έτσι μπορούν να διανοιχθούν προοπτικές μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    Τέλος, η ΕΔΕΚ τονίζει ότι "τώρα είναι η ώρα να στείλουμε στο Μακάριο το μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουμε το βιασμό της αλήθειας και τη διαστροφή της ιστορίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [05] Χριστόφιας - Εθνάρχης Μακάριος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απομακρυσμένες όσο ποτέ άλλοτε χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τις προοπτικές δίκαιης και σωστής λύσης του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ένταση που υποβόσκει συνεχώς, την οποία έντεχνα καλλιεργεί η Τουρκία και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κρίση.

    Μιλώντας στην Παναγιά σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι 21 χρόνια μετά το θάνατο του Μακαρίου η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο στυροδρόμι.

    Αναφερόμενος στην αδιαλλαξία της Τουρκίας και του καθεστώτος Ντενκτάς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι "διάλογος δεν διεξάγεται και οι απαιτήσεις Ντενκτάς για αναγνώριση ως προϋπόθεση για να αρχίσουν συνομιλίες τορπιλλίζουν κάθε προσπάθεια επανέναρξης διαλόγου".

    Ολες οι συζητήσεις πρόσθεσε και οι διεργασίες δεν στρέφονται στην ουσία του Κυπριακού αλλά έχουν ως αντικείμενο θέματα στρατιωτικά και συγκεκριμένα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S300.

    Αναφερόμενος στο έργο του Μακαρίου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε τον αγνό πατριωτισμό του Εθνάρχη, την άδολη φιλοπατρία του, την προσήλωση με πάθος στη δημοκρατία και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χριστόφιας επέκρινε με δριμύτητα τις προσπάθειες εξίσωσης Μακαρίου - Γρίβα, υπογραμμίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξιλεωθεί το έγκλημα και η προδοσία με την λαθολογία σε βάρος του Μακαρίου.

    "Η παραχάραξη και διαστρέβλωση της ιστορίας έφθασε στο απροχώρητο. Οταν ο οκταήμερος και οι λεγόμενοι υπουργοί του με απύθμενο θράσος βγαίνουν στις τηλεοράσεις και κατηγορούν τον Μακάριο ότι συνωμότησε τάχα να γίνει το πραξικόπημα για να πέσει η χούντα και ότι αυτός τάχα κουβάλησε τους Τούρκους στην Κύπρο", τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [06] Υπουργός Εσωτερικών - Εθνάρχης Μακάριος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μακάριος είναι και θα παραμένει ζωντανός και αθάνατος, γιατί στη μνήμη και στην καρδιά του λαού ουδέποτε πέθανε, ουδέποτε έσβησε, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, σε ομιλία του στο επίσημο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου στην Ιερά Μονή Κύκκου.

    Ο Μακάριος, είπε ο κ. Μιχαηλίδης "ζει ως σύμβολο αγώνα ελευθερίας, ως πρότυπο τόλμης και μεγαλοψυχίας, ως έμπρακτη έκφραση αρχών και οραματισμών".

    Μνημονεύοντας τον Εθνάρχη Μακάριο, αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής προς εκείνο που ανάλωσε την ίδια του τη ζωή υπέρ της Κύπρου και του λαού της, πρόσθεσε. Επεσήμανε ακόμη ότι "είκοσι ένα χρόνια από το θάνατο του Μακαρίου συναισθανόμαστε, ίσως πιό έντονα σήμερα, το μεγάλο κενό της απουσίας του και χρειαζόμαστε, ίσως πιο επιτακτικά τώρα το σθένος, την πίστη, τις αρχές, τα ιδεώδη, την αρετή του για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όρθιοι στο δρόμο που εκείνος χάραξε".

    Τονίζοντας ότι "αν ο Μακάριος μας ήθελε ανυποχώρητους αγωνιστές, ουδέποτε μας ήθελε εχθρικούς προς τη λογική και την υευθυνότητα", ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως "αν ο σωστός ρεαλισμός επιβάλλει τον έντιμο συμβιβασμό, η λογική και η ιστορική ευθύνη επιβάλλουν την εμμονή μας στα αναφαίρετα δίκαια και διακιώματά μας και την άρνησή μας να συνθηκολογήσουμε με τον επιδρομέα και κατακτητή των εδαφών μας".

    "Δεν είναι ρεαλισμός αλλά εθνικός εξευτελισμός και εθνική συμφορά η άμεση ή έμμεση ικανοποίηση των όρων του ισχυρού που μας αδικεί", επεσήμανε. Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι "όλοι μας χρωστούμε στο Μακάριο τη δικαίωση της θυσίας του, που είναι η απαλλαγή του τόπου μας από την παρουσία του κατακτητή και όλοι μας έχουμε υποχρέωση να εκπληρώσουμε αυτό το ιστορικό χρέος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [07] ΑΚΕΛ - Εθνάρχης Μακάριος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Μακάριο θα είναι η συνέχιση της πάλης μέχρι την τελική δικαίωση, υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο 21 χρόνων από το θάνατο του αείμνηστου Εθνάρχη.

    "Μέσα σε συνθήκες εδραίωσης της διχοτόμησης, αναβάθμισης της αδιαλλαξίας και του κυνισμού της Αγκυρας και του Ντενκτάς οι παρακαταθήκες του Μακάριου φωτίζουν τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή, για ειρηνική επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής, για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", αναφέρει το ΑΚΕΛ.

    Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες θλιβερών νοσταλγών του εγκληματικού πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β', ενισχυμένων από τις προσπάθειες δικαίωσης της προδοσίας, που επιχειρούν τη σπίλωση της μνήμης του Μακαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Στρατόπεδο Μάρκου Δράκου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν είμαστε φιλοπόλεμοι αλλά λαός φιλειρηνικός που αγαπά όμως με πάθος την ελευθερία του και είναι έτοιμος να προστατέψει με κάθε μέσο την εθνική και ανθρώπινη σξιοπρέπειά του, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετισμό του στο στρατόπεδο Μάρκου Δράκου στην Ευρύχου, όπου τελέστη τρισάγιο για τους νεκρούς και δέηση για τους αγνοουμένους του 256ου Τάγματος Πεζικού.

    Στο χαιρετισμό, που ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την ηρωϊκή δράση του 256ου Τάγματος Πεζικού "παράδειγμα προς μίμηση", σημειώνοντας ότι η στρατιωτική αυτή μονάδα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της αντίστασης του κυπριακού ελληνισμού κατά την τουρκική εισβολή.

    Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου ώστε αν επιτεθεί ξανά ο Αττίλας να μην βρει μπροστά του την κατάσταση που υπήρχε το 1974, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "αυτή τη φορά ας είναι όλοι βέβαιοι ότι θα είμαστε αποτελεσματικοί, ιδιαίτερα με την εφαρμογή και του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [09] Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού είναι επιθυμητές υπό την προϋπόθεση ότι στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκουν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ταυτόχρονα αποφεύγουν την εξίσωση θύματος και θύτη και νομιμότητας και παρανομίας.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεωρή, οι οποίοι έπεσαν στις μάχες της Τηλλυρίας.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ομήρου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος που σέβεται απόλυτα τους διεθνείς νόμους, ενώ ταυτόχρονα συνιστά γεωστρατηγικό κόμβο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή δεν είναι δυνατό να δέχεται αδιαμαρτύρητα την παραμόρφωση της αλήθειας και το βιασμό της πραγματικότητας στο όνομα της όποιας δήθεν αντικειμενικότητας και ουδετερότητας.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο η χώρα αυτή τελικά θα εργαστεί με τους γείτονές της για το ευτυχισμένο μέλλον του λαού της ή θα επιμείνει στις αναχρονιστικές νοοτροπίες παραμένοντας στο περιθώριο των εξελίξεων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 August 1998 - 12:02:10 UTC