Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Υγείας - Συνεργασία με Ελλάδα - ΠΙΣ
  • [02] Ιερά Σύνοδος - Ανακοίνωση (2)
  • [03] Κυπριανού - S300 - Εκτελεστικό Γραφείο

  • [01] Υπουργός Υγείας - Συνεργασία με Ελλάδα - ΠΙΣ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ισχύουσα διακρατική συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας στον τομέα της υγείας θα αναθεωρηθεί ώστε να καλύπτει τους τομείς της ειδίκευσης προσωπικού υγείας, τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, την κοινή συμμετοχή των δύο χωρών σε προγράμματα της Ευρωπαικής Ενωσης καθώς και την ιατρική περίθαλψη Κυπρίων ασθενών σε ελληνικά κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία.

    Το πιο πάνω δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα τη συνεργασία του κυπριακού Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας, καθώς και τη διαφορά του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με το Υπουργείο Υγείας

    Ο κ. Σολωμής ανέφερε ότι οι πιο πάνω εισηγήσεις υποβλήθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας, Κώστα Γείτονα.

    Οπως είπε, αποφασίσθηκε να συσταθούν επιτροπές υψηλού επιπέδου για την υλοποίηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

    Οσον αφορά την καθιέρωση κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών αποφασίσθηκε ο επαναπροσδιορισμός των σχετικών προγραμμάτων διδασκαλίας καθώς και η προώθηση ανταλλαγών τόσο επιστημονικών όσο και ειδικευομένων.

    Στις ανταλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση προγραμματισμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Κύπρο από Ιατρικές Σχολές των Ελλαδικών Πανεπιστημίων, για την επιμόρφωση των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων όπως της καρδιολογίας και της παθολογίας.

    Θα γίνουν, παράλληλα, οι αναγκαίες διευθετήσεις για εφαρμογή προγράμματος επιμόρφωσης των ιατρών του Καρδιολογικού Τμήματος από τις πανεπιστημιακές κλινικές καρδιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Σε ότι αφορά τις μεταμοσχεύσεις θα προωθηθεί ο καταρτισμός κοινού αρχείου δοτών οργάνων και κοινής λίστας για Ελλαδίτες και Κύπριους ασθενείς.

    Επίσης, έχουν ήδη οριστεί λειτουργοί που θα συντονίσουν τις προσπάθειες για εμπλοκή των δύο χωρών σε κοινά ερευνητικά, εκπαιδευτικά ή άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά την επίσκεψη του κ. Γείτονα, συμφωνήθηκε όπως μελετηθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να καταστεί δυνατή η αύξηση του αριθμού των Κυπρίων ασθενών που αποστέλλονται στην Ελλάδα για θεραπεία.

    Λήφθηκε, ακόμα, η απόφαση να ενταθούν και να συντονιστούν οι προσπάθειες των δύο υπουργείων στον τομέα της επιδημιολογίας και ελέγχου μεταδοτικών νόσων, όπως και να ενταθεί η συνεργασία στον τομέα της βιοηθικής σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

    Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε σήμερα τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα πως η στενή συνεργασία και ο διαλογος με την οργάνωσή τους θα εξακολουθήσει να ισχύει και να ενισχύεται.

    Απαντώντας στις κατηγορίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ότι πλήττει την ιδιωτική ιατρική λόγω των κριτηρίων που τέθηκαν στην χορήγηση αδειών για απασχόληση ξένων νοσηλευτών, ο κ. Σολωμής υπενθύμισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του 1990, βάσει της οποίας αλλοδαποί νοσοκόμοι μπορούν να προσλαμβάνονται μόνο μετά από έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και την πιστοποίηση ότι δεν μπορεί να εξευρεθούν Κύπριοι.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, πως σε τομείς στους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι απαιτείται να ενισχυθούν με ξένο προσωπικό και στον αριθμό που κρίνεται "απόλυτα αναγκαίος" θα απασχολείται το ξένο προσωπικό.

    Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, ότι ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής, το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε πρόταση για μη εγγραφή αλλοδαπών νοσηλευτών για απασχόληση στην Κύπρο λόγω του ότι είναι σήμερα διαθέσιμοι για εργασία 152 νοσηλευτές.

    Ο κ. Σολωμής εξέφρασε το παράπονο πως παρά το ότι ενημερώθηκε ο ΠΙΣ για τα πιο πάνω "προτίμησε τη συζήτηση μέσω ανακοινώσεων, δημιουργώντας ένα αχρείαστο σάλο".

    Ο διάλογος στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα βοηθούσε στην εξεύρεση τρόπων επίλυσης τυχόν προβλημάτων που θα αντιμετώπιζαν ορισμένες κλινικές, των οποίων οι ανάγκες ενδεχομένως να μην μπορούσαν να ικανοποιηθούν από Κύπριους νοσηλευτές.

    Τόνισε, ταυτόχρονα, πως εγείρεται θέμα δεοντολογικής ευθύνης για όσους χρησιμοποιούν μη νοσηλευτές για εκτέλεση νοσηλευτικών καθηκόντων και ότι έχει ήδη ετοιμαστεί από το Υπουργείο Υγείας σχετικό Νομοσχέδιο το οποίο προωθείται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή για ψήφιση.

    Εξάλλου, ο κ. Σολωμής εξέφρασε την αντίθεσή του στη θέση του ΠΙΣ ότι το Υπουργείο Υγείας, πριν υποβάλει οποιοδήποτε θέμα στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Υγείας, θα πρέπει πρώτα να διαβουλεύεται με τον ΠΙΣ. "Ο λόγος των κοινωνικών εταίρων δεν μπορεί να αγνοηθεί," είπε.

    Τόνισε δε ότι το υπουργείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο στο πλαίσιο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Υγείας και πρόσθεσε ότι έχει αποφασιστεί η σύγκλησή της, στο τέλος Σεπτεμβρίου, για συζήτηση των κανονισμών για τα κυβερνητικά ιατρικά ιδρύματα.

    Οσον αφορά τη συνεργασια του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό ιατρικό τομέα, ο κ. Σολωμής επανέλαβε πως το υπουργείο είναι έτοιμο για διάλογο με τον ΠΙΣ, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα των ξένων νοσηλευτών όσο και για άλλα θέματα.

    Υπενθύμισε, ακόμα, πως με δική του πρόταση το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει στον ΠΙΣ χορηγία ύψους 20.000 λιρών για την ανέγερση ιδιόκτητου οικήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [02] Ιερά Σύνοδος - Ανακοίνωση (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος προέβη σε οικονομικές συμφωνίες, χωρίς την έγκρισή της, διαπίστωσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος.

    Σε γραπτό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της εξάωρης συνεδρίας των Συνοδικών, αναφέρεται ότι η τελική αντιμετώπιση του θέματος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αρμοδίων οργάνων του Κράτους.

    Για τον ίδιο σκοπό η Ιερά Σύνοδος θα διορίσει ειδική Επιτροπή. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος είπε ότι σέβεται το κοινό ανακοινωθέν και ότι νοιώθει "πάρα πολύ χαρούμενος διότι το σύστημα της Εκκλησίας δουλεύει πάρα πολύ ωραία, δημοκρατικά και σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας μας, τους οποίους αγαπάμε και σεβόμαστε".

    Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος είπε ότι η ειδική Επιτροπή την οποία θα διορίσει η Ιερά Σύνοδος "θα αποφασίσει και θα ερευνήσει", ενώ απέφυγε να αναφερθεί από ποιούς θα αποτελείται, και περιορίστηκε να πει ότι "θα δείτε την επιτροπή παρα πολύ σύντομα".

    "Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα", σημείωσε, και ανέφερε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στη δικαιοσύνη.

    Ερωτηθείς εάν μετά και τη σημερινή σύνοδο έχει ήσυχη και ήρεμη την ιερατική του συνείδηση απάντησε θετικά.

    Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού απέφυγε να διευκρινίσει σε ποια οικονομική συμφωνία προέβη, χωρίς να ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθεν.

    Ερωτηθείς γιατί δεν απάντησε χθες στις ερωτήσεις των ανακριτών, είπε ότι απάντησε στο θέμα των 3,7 εκατομμυρίων λιρών.

    "Εφόσον αυτό ήταν το πρόβλημα περιορίστηκα μόνο σε εκείνο", πρόσθεσε. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν έχει προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ σε ερώτηση εάν είναι διατεθειμένος να άρει το τραπεζικό απόρρητο για το όνομά του, είπε ότι "ένα κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιες έρευνες".

    Σε ερώτηση εάν οι κατηγορίες εναντίον του είναι μέρος μιας πλεκτάνης και μια συνομωσίας, περιορίστηκε να πει ότι "θα φανεί εκ των υστέρων".

    Πλήρωση Μητροπολιτικού Θρόνου Μόρφου

    Εξάλλου, κατά τις σημερινές εργασίες της Ιερά Συνόδου, επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογής των Γενικών Αντιπροσώπων για την ανάδειξη Μητροπολίτη Μόρφου.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιερά Συνόδου, η εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Μόρφου θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στις 22 Αυγούστου και η χειροτονία θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Κυπριανού - S300 - Εκτελεστικό Γραφείο

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα σχετικά με υποχωρήσεις στο θέμα των πυραύλων, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η κυπριακή κυβέρνηση να διαπραγματευθεί πάρα πέρα το κυπριακό πρόβλημα εάν υποχωρήσει στο θέμα της άμυνάς της.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην πυραυλολογία και σημείωσε πως τείνουν να γίνουν αυτοσκοπός και οι συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που σχετίζονται με το θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S300, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι απολύτως βέβαιος για το ακριβές αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενημερωθεί για το θέμα αυτό πριν την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου διότι όπως είπε χαρακτηριστικά "εάν η ενημέρωση γίνει μετά το Εθνικό Συμβούλιο θα χρειαστεί άλλο Εθνικό Συμβούλιο".

    Ο κ. Κυπριανού έκανε αναφορά στα σημερινά δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, στα οποία, είπε, υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά γύρω από το περιεχόμενο της συνάντησης Κρανιδιώτη - Μπερνς.

    "Θέλω να πιστεύω ότι παραμένουμε στις θέσεις που επανειλημμένα διακηρύξαμε, στις θέσεις που διακήρυξε όχι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο και η πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και στις θέσεις που διακήρυξε προχθές ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Οπως ανέφερε, έχει δημιουργηθεί κλίμα έντονης πυραυλολογίας με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο να βρίσκεται μόνο το θέμα των πυραύλων και το θέμα της άμυνας της Κύπρου.

    Γίνεται ακόμη προσπάθεια, πρόσθεσε, να δοθεί η εικόνα ότι το θέμα της άμυνας, το θέμα των πυραύλων, δεν έχει σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

    Διευκρινίζοντας ότι δεν απαντά σε κανένα, αλλά σχολιάζει εντυπώσεις που επικράτησαν, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "οι πύραυλοι έχουν απόλυτη σχέση με το εθνικό πρόβλημα".

    Επανέλαβε ότι για το ΔΗΚΟ άμυνα και οικονομία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην πυραυλολογία και να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το θέμα της άμυνας είναι θέμα της Δημοκρατίας.

    "...Και εκτός αν εξασαφασλίσουν την αναγκαία μεταβολή στην τουρκική στάση, με ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό ή συμφωνία αποστρατικοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να τεθεί το θέμα ακυρώσεως ή αναβολής της συμφωνίας, δεν πρέπει να αναμένουν από εμάς ότι δεν θα λάβουμε τα μέτρα που χρειάζεται η Κύπρος για να αμυνθεί σε περίπτωση νέας πολεμικής περιπέτειας".

    Αφού σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είναι ειδικός στα στρατιωτικά πράγματα, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι οι στρατιωτικοί είναι αυτοί που έκριναν ότι αυτό το όπλο είναι το κατάλληλο για την Κύπρο αυτή τη στιγμή.

    Το θέμα των πυραύλων, παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, μετετράπη σε πολιτικό θέμα από τους Αμερικανούς αλλά και από όλες τις άλλες χώρες που επηρέασαν, με αποτέλεσμα να συζητούν αυτό αντί επί της ουσίας του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι "τείνει να γίνει αυτοσκοπός" και η διεξαγωγή συνομιλιών.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση υποχωρεί στο θέμα των πυραύλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε: "Δεν θέλω να το πιστέψω", και επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, που, όπως είπε, ήταν ξεκάθαρος στο θέμα αυτό.

    Εκφράζοντας την ελπίδα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τα διάφορα δημοσιεύματα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε: "Πώς είναι δυνατό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυπριακή κυβέρνηση, να διαπραγματευεθεί πάρα πέρα το κυπριακό πρόβλημα αν καμφθεί κάτω από πίεση στο θέμα της άμυνας, που είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα για μια χώρα που βρίσκεται υπό ημικατοχή;".

    "Μέχρι στιγμής, δεν μας έγινε καμία ενημέρωση ότι υπάρχει πρόθεση αναβολής", είπε και επανέλαβε ότι εάν υπάρχει οτιδήποτε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αναφορικά με την πρόταση των Αμερικανών για μορατόριουμ πτήσεων, είπε ότι κατά την άποψή του το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί μόνο εάν υπάρχουν εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς πώς απαντά στις πιέσεις, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να παρασύρει κανένα σε πολεμική περιπέτεια, ούτε και αποτελεί πρόκληση για κανένα η ενίσχυση της άμυνας ή οι S300.

    Σε ερώτηση εάν έχει εκφράσει τις ανησυχίες του στον Ρώσο εκπρόσωπο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι και ο ξένος επίσημος έχει περίπου τις ίδιες απόψεις.

    Αναφορικά με το θέμα της επανέναρξης διαλόγου στο Κυπριακό σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες διότι η τουρκική πλευρά έβαλε τις γνωστές προϋποθέσεις και δεν δέχεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Για τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν για την εφαρμογή των αποφάσεων του Εκτακτου Συνεδρίου, με στόχο την ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση, τον εκσυγχρονισμός και την ανανέωση.

    Το πρόγραμμα έχει γίνει γνωστό αλλά χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση, είπε, προσθέτοντας ότι "από τις επαφές που είχαμε μέχρι τώρα δικαιολογείται η αισιοδοξία μας για το μέλλον του κόμματος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 August 1998 - 18:46:13 UTC