Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστασιάδης - Μάντεν
  • [02] ΔΗΚΟ - εισφορά για την άμυνα
  • [03] Υπουργός Αμυνας - τιμή στο Μάριο Τόκα
  • [04] "Financial Times" - Κρανιδιώτης - S300
  • [05] Σύνδεσμος Πλοιάρχων - δωρεάν φοίτηση
  • [06] Κυπριακό - ΗΠΑ - σενάρια
  • [07] ΑΚΕΛ - Ζίβκοφ
  • [08] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - Αναστασιάδη
  • [09] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - Κυπριανού

  • [01] (Κ) Αναστασιάδης - Μάντεν

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγγυηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Υστερα από συνάντησή που είχε με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάντεν, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι "από το διάλογο (με τον κ. Μάντεν) δεν φαίνεται (οι Βρετανοί) να είναι διατεθειμένοι να εγγυηθούν και δεν μιλούν για εγγυημένο εναέριο χώρο υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο".

    Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι υπέβαλε κάποιες δικές του σκέψεις και απόψεις "που συνάδουν με αυτό που θέλουμε να είναι διασφαλισμένο".

    Οπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση ανέπτυξε στον κ. Μάντεν τις θέσεις της κυπριακής πλευράς για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δυνατόν να αναβληθεί ή ματαιωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων.

    "Ανέπτυξε," είπε, "κάποιες απόψεις ο Ντέιβιντ Μάντεν προς τον οποίο έχω εκθέσει τις δικές μας θέσεις και έχω εξηγήσει πόσο έντονα εννοούμε αυτά τα οποία και ο ίδιος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι είναι θέσεις αμετακίνητες, όσον αφορά τουλάχιστον το διάλογο που πιθανόν να επιδιωχθεί και να διεξάγεται στο θέμα των απαγορευμένων πτήσεων", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος αναμένεται απόψε στην Κύπρο, ενώ το κόμμα του θα υποβάλει έγγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πιθανόν να ζητηθεί συνάντηση και με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για συζήτηση των εξελίξεων.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός διπλωμάτης δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνάντησης και περιορίστηκε να πει ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με πολιτικούς ηγέτες.

    "Είχαμε," είπε, "μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη με τον οποίο έχουμε τακτική ανταλλαγή απόψεων, ούτως ώστε να κατανοώ τις θέσεις του και αυτός τις δικές μου", είπε ο κ. Μάντεν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο που θα επιτηρείται από το ΝΑΤΟ, όχι όμως στα πρότυπα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ισχύει πάνω από το Αιγαίο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέστησε σαφές όπως υπάρχει εμπλοκή και του ιδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο και να τηρείται ενήμερο από το ΝΑΤΟ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΔΗΚΟ - εισφορά για την άμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συνεχή ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, ενόσω εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που την επιβάλλουν.

    Στην ανακοίνωση, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για αύξηση της εισφοράς στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, το ΔΗΚΟ εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλες οι πλευρές της Βουλής συναινούν στη θέση για ενίσχυση της άμυνάς μας.

    Σημειώνει, επίσης, το περιεχόμενο της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου προς τη Βουλή, με την οποία η Κυβέρνηση θεωρεί προσωρινή την παρούσα ρύθμιση και αποδέχεται τη συνολική και αναλυτική συζήτηση του θέματος αυτού, καθώς και της πρότασης για κλιμακωτή εισφορά πριν από το τέλος του 1998.

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει, ακολούθως, ότι η διαβεβαίωση του κ. Χριστοδούλου ότι θα αναζητηθούν τρόποι για μείωση των επιπτώσεων σε ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, καθώς και η διαβεβαίωση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν αναδρομική ισχύ, λήφθηκε σοβαρά υπόψη για την τοποθέτηση του κόμματος υπέρ της αύξησης της εισφοράς.

    Τονίζει, εξάλλου, ότι είναι επιβεβλημένη η επενεξέταση του όλου θέματος, υπό το φως της υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος και των γενικότερων συνθηκών της κυπριακής οικονομίας, καθώς και υπό το φως των ευρύτερων πολιτικών δεδομένων γύρω από το Κυπριακό, προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτερος προβληματισμός, πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι περαιτέρω αποφάσεις επί του θέματος.

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι το ΔΗΚΟ, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, απόψεις και προτάσεις, επεδίωξε τη διαμόρφωση συνθηκών για συναινετικές αποφάσεις και κατέθεσε τις απόψεις του για όλες τις πτυχές του θέματος.

    Τέλος, τονίζει ότι ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό κι ενόσω ο διεθνής παράγοντας ανέχεται την τουρκική αδιαλλαξία και την πολιτική του επεκτατισμού, είναι φυσικό να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για αμυντική θωράκιση, που εξυπακούουν και οικονομικές επιβαρύνσεις στο λαό, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ θα εργαστεί ώστε το βάρος αυτό να κατανεμηθεί πιο δίκαια στις διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - τιμή στο Μάριο Τόκα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τιμητική πλακέτα της Εθνικής Φρουράς σε ένδειξη εκτίμησης για τις συναυλίες που έδωσε στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς επέδωσε σήμερα στον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    "Αμυνα και πολιτισμός αποτελούν βασικές συνιστώσες στον αγώνα επιβίωσης που διεξάγουμε. Ο πολιτισμός μας είναι η ψυχή μας και η προβολή του εντός και εκτός Κύπρου διαδηλώνει το αδούλωτο φρόνημα του λαού μας", υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, ευχαριστώντας τον κ. Τόκα για την πολιτιστική του προσφορά προς την Εθνική Φρουρά.

    "Η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης με οποιοδήποτε τρόπο αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων μας," δήλωσε από την πλευρά του ο Μάριος Τόκας, ευχαριστώντας για την ευκαιρία που του δόθηκε να προσφέρει στην Εθνική Φρουρά με την οποία, όπως είπε, τον συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας, Γεώργιος Χατζηαναστασίου, και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [04] (Κ) "Financial Times" - Κρανιδιώτης - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, φθάνει σήμερα στην Κύπρο για να συζητήσει τρόπους αποφυγής σύρραξης με την Τουρκία, σχετικά με την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να εγκαταστήσει στο νησί τους ρωσικούς πυραύλους S300.

    Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα "Financial Times", η οποία αναφέρει ότι η επίσκεψη του κ. Κρανιδιώτη "υπογραμμίζει τη διαφοροποίηση στην ελληνική πολιτική, που σχετίζεται με τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αποτροπή της εγκατάστασης" των πυραύλων.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες η βρετανική εφημερίδα "Guardian" έγραψε ότι η ελληνική Κυβέρνηση ελπίζει να εκτονώσει την κρίση γύρω από το θέμα των πυραύλων, με το να πείσει τη Λευκωσία να ακυρώσει την παραγγελία για τους S300 και να αγοράσει όπλα μικρότερου βεληνεκούς.

    Αναφέρουμε ότι και τα δύο δημοσιεύματα αποτελούσαν ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

    Η "Financial Times" γράφει ότι μέχρι πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και η Κυβέρνησή του έδειξαν απροθυμία να ασκήσουν πιέσεις στην Ε/κ πλευρά σε σχέση με τους πυραύλους.

    Γράφει, επίσης, ότι οι συνομιλίες του κ. Κρανιδιώτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη "θα εστιαστούν σε σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, που θα μπορούσε να ελέγχεται από το ΝΑΤΟ, από το αρχηγείο Μεσογείου, στη Νάπολη".

    Ο κ. Κρανιδιώτης, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα προσπαθήσει να πείσει τον Πρόεδρο Κληρίδη να αποδεκτεί την πρόταση των ΗΠΑ σε συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με τον κ. Σημίτη, αργότερα αυτό το μήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Σύνδεσμος Πλοιάρχων - δωρεάν φοίτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να ανταποκριθεί θετικά σε αίτημά του για δωρεάν φοίτηση Κυπρίων αξιωματικών εμπορικού ναυτικού.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η φοίτηση θα γίνεται στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Ελλάδας, όπου προσοντούχοι Κύπριοι αξιωματικοί θα μπορούν να παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας έξι μηνών.

    Ακολούθως, οι αξιωματικοί θα μπορούν να αποτείνονται στις κυπριακές Αρχές για την έκδοση των αντίστοιχων πιστοπιοητικών ικανότητας Πλοιάρχου, Υποπλοιάρχου, Α' Μηχανικού και Β' Μηχανικού.

    Αυτό θα βοηθήσει τους Κύπριους αξιωματικούς, αρκετοί από τους οποίους υπηρετούν σε κυπριακά πλοία, κυρίως επιβατικά, χωρίς να τους παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης.

    Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι με τη διευθέτηση αυτή, αναβαθμίζονται σημαντικά τα επίπεδα της ναυτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, καθώς και η αξιοπιστία των πιστοποιητικών ικανότητας που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Κυπριακό - ΗΠΑ - σενάρια

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/08/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι πληροφορίες για σύσκεψη υψηλού επιπέδου για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον, υπό την προεδρία της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπραϊτ, είναι εντελώς αβάσιμες.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή του αμερικανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε ούτε προγραμματίζεται στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιηθεί τέτοια σύσκεψη.

    Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν "εντελώς συμπτωματική" την ταυτόχρονη παρουσία στην Ουάσιγκτον των Πρέσβεων των ΗΠΑ στη Λευκωσία και την Αθήνα, Κένεθ Μπριλ και Νίκολας Μπερνς, αντίστοιχα. Οι δύο πρέσβεις αναχωρούν από την αμερικανική πρωτεύουσα αύριο.

    Ανέφεραν, επίσης, ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Μαρκ Πάρις, βρίσκεται στην Αγκυρα και δεν έχει μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μπερνς βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, προερχόμενος από το Ορλάντο, όπου μίλησε στο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ.

    Αναμένεται ότι θα έχει συναντήσεις ρουτίνας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ με υπηρεσιακούς παράγοντες, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Στρομπ Τάλμπτοτ, και τον Υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων Τομ Πίκεριν.

    Εξάλλου, ο κ. Μπριλ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε σεμινάριο με θέμα τη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες προερχόμενες από μειονότητες, στις αμερικανικές υπηρεσίες.

    Ούτε ο κ. Μπερνς ούτε ο κ. Μπριλ πρόκειται να συναντήσουν την κ. Ολμπραϊτ, η οποία αναχωρεί απόψε για ιδιωτικό ταξίδι στην Ευρώπη, όπου θα παραστεί στο γάμο του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζέιμς Ρούμπιν με τη δημοσιογράφο του CNN Κρίστιαν Αμανπούρ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Ιταλία.

    Αναφορικά με το εάν πραγματοποιήθηκε ή όχι σύσκεψη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι έγινε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων για το Κυπριακό, αλλά δεν συμμετείχαν σ' αυτήν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

    Επίσης, όσον αφορά το θέμα της παραμονής ή όχι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό και του Τόμας Μίλερ στη θέση του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, οι πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι καμία επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι προς το παρόν τα πράγματα παραμένουν ως έχουν.

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Χόλμπρουκ προετοιμάζεται για την ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, το Σεπτέμβριο, όπου θα επικυρωθεί επίσημα ο διορισμός του στη θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Ζίβκοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο Ανώτατο Συμβούλιο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Βουλγαρίας και Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Τόντορ Ζίβκοφ.

    Στο μήνυμά του, ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ο Τόντορ Ζίβκοφ ήταν αντιφασίστας αγωνιστής και ηγέτης παγκόσμιου επιπέδου, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση και ανάπτυξη της Βουλγαρίας.

    Ηταν, συνεχίζει, κομμουνιστής ηγέτης, ο οποίος, παρ' όλα τα λάθη του, αγωνιζόταν για την κοινωνική δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της ζωής του αποδείχθηκε ειλικρινής πατριώτης.

    Ο κ. Χριστόφιας τονίζει ότι ο Τόντορ Ζίβκοφ ήταν διεθνιστής κι εξέφραζε την αλληλεγγύη του με τους αγωνιζόμενους λαούς, ήταν πιστός φίλος της Κύπρου και του λαού της, και υποστηρικτής του δίκαιου αγώνα του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν μίλησε για συγκεκριμένα μέτρα κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, αλλά είπε ότι δεν θα επιτρέψει να διασαλευθεί ούτε η πίστη ούτε οι εκκλησιαστικοί κανόνες από κάποιες πράξεις ιεραρχών, αν και εφόσων αποδειχθεί ότι έχουν εμπλακεί συγκεκριμένοι ιεράρχες σε παράνομες υποθέσεις.

    Τα πιο πάνω δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από σημερινή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος "ήταν σαφέστατα αυστηρός ως προς το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για όσους θα αποδειχθεί ότι ενέχονται σε πράξεις που δεν συνάδουν με τους εκκλησιαστικούς κανόνες".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για τις τελευταίες εξελίξεις του εθνικού θέματος και να του εκφράσει αφενός το σεβασμό που τρέφει προς την Εκκλησία, αλλά και αφετέρου την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μειώνουν το κύρος της Εκκλησίας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του λαού προς αυτήν.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι θα αναμένει να ολοκληρωθεί η έκβαση των ερευνών, όμως ανέφερε ότι "λόγω του ρόλου που τείνει να διαδραματίζει ένας ιεράρχης υπάρχει μια αναταραχή και μια ζημιά στο κύρος του Μητροπολίτη Λεμεσού".

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ σκέφτεται να θέσει θέμα τροποποίησης κάποιων άρθρων του Συντάγματος ώστε να μπορεί σε κάποιο βαθμό η διαχείρηση της Εκκλησίας να περάσει στην πολιτεία, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος μελετά τρόπους αυστηροτέρου ελέγχου στα της διαχείρησης της Εκκλησίας.

    Το θέμα που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η πολιτεία να ελέγχει τα της διαχείρησης της εκκλησίας, είπε, είναι "ένα θέμα το οποίο δεν θα απασχολήσει τώρα κατά τρόπο πρόχειρο, αλλά κατά τρόπο που θα συνάδει και με τα όσα ισχύουν και κατοχυρώνουν για λόγους ιστορικούς την εκκλησιαστική περιουσία".

    Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απαιτεί "σοβαρή μελέτη πριν εξαγγείλει κανείς πολιτικές οι οποίες πιθανότατα και στο τέλος να αποδειχθούν ότι διασαλεύουν τις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να συζητήσουν τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή τις δραστηριότητες του Μητροπολίτη Χρύσανθου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στο παρόν στάδιο πρέπει να αφεθεί η πολιτεία και η εκκλησία να διεξάγουν έλεγχο.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως εκείνο που αντιλήφθηκε είναι το ότι ο Αρχιεπίσκοπος ανησυχεί σοβαρά.

    Εκείνο που ζητά ο Αρχιεπίσκοπος, είπε, αν αποδειχθεί ότι εμπλέκεται ο Μητροπολίτης Λεμεσού στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, από την Επιτροπή Ελέγχου της Ιεράς Συνόδου και όχι τη δικαιοσύνη, τότε θα προχωρήσει με αυστηρότητα σε μέτρα, με βάση τους Εκκλησιαστικούς κανόνες.

    Δεν απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο η Βουλή να θελήσει να ασχοληθεί με το ευρύτερο θέμα που δημιουργείται.

    Είπε, ωστόσο, πως "ενόσω διεξάγεται έρευνα από ανακριτική αρχή η Βουλή ουδέποτε επεμβαίνει για να μην επηρεάσει το έργο της δικαιοσύνης".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στενοχωρημένο και προβληματισμένο είδε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες του προκαθήμενου της Εκκλησίας, όσον αφορά την υπόθεση στην οποία ενεπλάκη το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είχε αργά το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, επεσήμανε ότι δεν είναι του παρόντος να εμπλακεί η Βουλή στην όλη υπόθεση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα να βγουν τα πορίσματα των ερευνών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η συνάντηση ήταν προκαθορισμένη" και πραγματοποιήθηκε "για άλλα θέματα" και όχι για την υπόθετη του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

    Η συνάντηση, είπε, έγινε για συζήτηση του Κυπριακού, δηλαδή "για τις εξελίξεις του Κυπριακού, για τις πληροφορίες που υπάρχουν", προσθέτοντας ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "ήταν φυσικό να μιλήσουμε σήμερα και για το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού", σημειώνοντας ότι "είναι πολύ στενοχωρημένος ο Μακαριότατος, πολύ προβληματισμένος, αλλά δεν θέλει να τοποθετηθεί προτού έχει το αποτέλεσμα τουλάχιστον της έρευνας που θα κάνει η επιτροπή που όρισε η Ιερά Σύνοδος".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα", προσθέτοντας ότι "εκτίθεται η Εκκλησία, το όνομά της διασύρεται".

    Είπε, επίσης, ότι δεν μπορεί κανείς να καταλήξει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα "προτού τουλάχιστον ο Γενικός Εισαγγελέας καταλήξει σε κάποια πορίσματα".

    Κληθείς να αναφέρει εάν ο Αρχιεπίσκοπος του ζήτησε να μην προβεί η Βουλή σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου το θέμα κατά τη σημερινή συνάντηση. "Δεν είναι η ώρα", είπε, "για ανάμειξη της Βουλής".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είδε τον Αρχιεπίσκοπο "πολύ στενοχωρημένο και προβληματισμένο", επισημαίνοντας ότι συμμερίζεται "απόλυτα τις ανησυχίες του".

    Κληθείς να αναφέρει εάν θα επιδιώξει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο "δεν θα ήταν σωστό, τουλάχιστον σ' αυτό το στάδιο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 August 1998 - 18:50:19 UTC