Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καύσωνας - υποχωρεί
  • [02] Ευρωδικαστήριο - προσφυγές
  • [03] Βάσεις - πυρκαγιά - Αστυνομία
  • [04] Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών
  • [05] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [06] Βάσεις - πυρκαγιά - απολογισμός
  • [07] Χριστοδούλου - Επιτετραμμένος Ρωσίας
  • [08] Κυπριανού - καύσωνας
  • [09] Κυπριανού - Κρανιδιώτης
  • [10] Κυπριανού - φάκελος Κύπρου
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Υπουργός Αμυνας - Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [14] Κυπριανού - Βιντζηλαίος

  • [01] (Κ) Καύσωνας - υποχωρεί

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο καύσωνας, που στοίχισε τη ζωή σε 52 άτομα, άρχισε να υποχωρεί. Σύμφωνα με προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία θα πέσει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά παράλια.

    Οπως δήλωσε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Φιλανιώτης, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας αύριο και μεθαύριο, αλλά ανέφερε ότι θα αυξηθεί η υγρασία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ευρωδικαστήριο - προσφυγές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέες προσφυγές κατά της Τουρκίας καταχωρούνται σύντομα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά τη δικαίωση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Προσφυγή θα καταχωρηθεί και για το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου. Την προσφυγή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα καταχωρήσουν η Ενωση Λευκονοικιατών Βρετανίας και άλλοι πρόσφυγες από το Λευκόνοικο.

    Ο ένας από τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπόθεση, ο Νικόλας Αγγελίδης, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο έγιναν κάποια διαβήματα στο Κτηματολόγιο, αλλά εντατική δουλειά θα αρχίσει περί τα τέλη Αυγούστου.

    Ο δεύτερος δικηγόρος, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Αχιλλέας Δημητριάδης, είπε ότι σ' αυτήν την περίπτωση δεν αναμένεται να παρέλθουν εννέα χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά ίσως τρία ή τέσσερα χρόνια.

    Ο κ. Δημητριάδης θεωρεί ότι προτεραιότητα στις προσφυγές πρέπει να δοθεί σε υποθέσεις που αφορούν περιοχές υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο.

    Μια τέτοια περιοχή, όπως είπε, είναι η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο "Ροκ" στην Κερύνεια, για την οποία ήδη έχουν γίνει κάποια διαβήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Βάσεις - πυρκαγιά - Αστυνομία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Παραμάλι, στην περιοχή της βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου, κατέκαυσε αριθμό κατοικιών Βρετανών στρατιωτικών, αποθήκες, ιδιωτικά αυτοκίνητα και δασικά δέντρα, σε περιοχή έκτασης δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά τέθηκε χθες το βράδυ υπό έλεγχο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Μέρβιν Τζόουνς δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι η φωτιά άρχισε γύρω από τις βουνοπλαγιές στην περιοχή "Happy Valley", καίγοντας θάμνους και άγρια βλάστηση.

    Είπε, επίσης, ότι εκκενώθηκαν ογδόντα σπίτια Βρετανών και ότι μερικά υπέστησαν ζημιά, κυρίως από τον καπνό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ - Ντίνα Γεωργιάδου)

    Από το ακαδημαϊκό έτος 1998 - 99 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης με το ευρέως διαδεδομένο όνομα "Σωκράτης."

    Η σχετική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πενήντα άλλων Πανεπιστημίων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της κινητικότητας φοιτητών, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος "Σωκράτης", υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1997.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τίτος Μαλλούπας, ο οποίος διευκρίνισε πως η συμφωνία Κύπρου - ΕΕ καλύπτει όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ με εξαίρεση τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

    Οσον αφορά την περίπτωση της διοργάνωσης ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ενός εξαμήνου φοίτηση 117 Κυπρίων φοιτητών σε ένα από τα πενήντα Πανεπιστήμια της ΕΕ καθώς και τη φοίτηση 87 Ευρωπαίων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    "Είναι βεβαίως νωρίς ακόμα να υπολογίσουμε αν οι πιο πάνω αριθμοί θα πληρωθούν. Προς το παρόν υπάρχουν περίπου 50 αιτήσεις Κυπρίων φοιτητών για παρακολούθηση μαθημάτων στο εξωτερικό και 12 περίπου αιτήσεις ξένων σπουδαστών για φοίτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου", σημείωσε ο κ. Μαλλούπας.

    Γνωστοποίησε, παράλληλα, πως το πρόγραμμα σπουδών των 12 από τους 50 Κυπρίους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα στο εξωτερικό αρχίζει από το Σεπτέμβριο ενώ για τους υπόλοιπους αρχίζει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    Σε ερώτηση που αφορούσε τον αριθμό των προγραμμάτων και των μαθημάτων που καλύπτει το πρόγραμμα "Σωκράτης" ο κ. Μαλλούπας ανέφερε ότι "το 'Σωκράτης' είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει πολλά άλλα επιμέρους προγράμματα".

    Το τμήμα του "Σωκράτης" για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ονομάζεται "Εράσμους" και το πρόγραμμα "Εράσμους" προϋπήρχε του προγράμματος "Σωκράτης".

    Με την επικύρωση της Συμφωνίας του Μάαστριχτ, το Νοέμβριο του 1993, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα "Σωκράτης" για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης. Το "Σωκράτης" ενσωμάτωσε πολλά από τα επιμέρους προγράμματα που υπήρχαν τότε και το "Εράσμους" ήταν ένα από αυτά.

    Αυτή η εξέλιξη εξηγείται μέσω της προσπάθειας της ΕΕ να επιτύχει διά του γενικότερου αυτού προγράμματος την προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.

    Ωστόσο, ένα άλλο μέρος του προγράμματος "Σωκράτης" είναι η ανταλλαγή ακαδημαϊκών. Εχουν ήδη δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 85 χιλιάδες ECU ούτως ώστε 45 περίπου ακαδημαϊκοί από την Κύπρο να έχουν την ευκαιρία να διδάξουν για μικρή χρονική περίοδο σε πανεπιστήμια της Ευρώπης.

    Ξένοι πανεπιστημιακοί πρόκειται, επίσης, να διδάξουν ταυτόχρονα σε προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Μια άλλη διάσταση του προγράμματος "Σωκράτης," αφορά στα "εντατικά προγράμματα".

    Τα εντατικά αυτά προγράμματα προκύπτουν από το δίκτυο συνεργασίας τουλάχιστον τριών πανεπιστημίων.

    Η συμφωνία Κύπρου - ΕΕ για το "Σωκράτης" προνοεί όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει το ρόλο του συντονιστή στον τομέα της διδακτικής των Μαθηματικών σε ένα δίκτυο συνεργασίας έξι Πανεπιστημίων.

    Καθήκον του Πανεπιστημίου Κύπρου σ' αυτή την περίπτωση είναι η διευθέτηση ενός εξειδικευμένου προγράμματος εντατικής παρακολούθησης όπου σημασία έχει ο καθηγητής να προσεγγίζει το φοιτητή αντί ο φοιτητής να απευθύνεται στον καθηγητή.

    Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα παρουσιαστεί από τους ακαδημαϊκούς των εμπλεκομένων πανεπιστημίων στο κάθε ένα από τα πανεπιστήμια αυτά.

    Από το "Σωκράτης" πηγάζει, ταυτόχρονα, και μια άλλη διάσταση της ευρωπαϊκής παιδείας, που αφορά στην αναγνώριση διπλωμάτων σπουδών ή τίτλων σπουδών για την οποία γίνεται τελευταία ολοένα και περισσότερο λόγος.

    "Στην Ευρώπη," επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαλλούπας, "προχωρούν στη δημιουργία ενιαίου συστήματος αναγνώρισης τίτλων σπουδών".

    Υπό την έννοια αυτή και μέσα από προγράμματα, όπως το "Σωκράτης" και το "Εράσμους", ο οποιοσδήποτε φοιτητής ή φοιτήτρια θα μπορεί να παρακολουθήσει, πχ, μαθήματα του δεύτερου έτους του προγράμματος σπουδών του σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο με εξασφαλισμένη την πλήρη αναγνώριση του τίτλου του και του συγκεκριμένου μαθήματος που θα έχει παρακολουθήσει.

    Η όλη διαδικασία, εντάσσεται στο λεγόμενο σύστημα της μεταφοράς διδακτικών μονάδων το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Σε πάρα πολύ καλή θέση, όσον αφορά την ικανότητά του να μπορεί να εφαρμόσει αυτό το σύστημα, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο λόγος έγκειται στο ότι από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του Πανεπιστημίου πάρθηκε η πολιτική απόφαση όπως όλα τα τμήματα του θα δουλεύουν με το σύστημα των διδακτικών μονάδων.

    Εγκειται, ακόμη, στο ότι το σύστημα αυτό προωθείται με ειδικά κονδύλια από την ΕΕ διότι η τελευταία προσβλέπει στο να αποτελέσει το σύστημα των διδακτικών μονάδων τη βάση του ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος αναγνώρισης τίτλων σπουδών.

    Μεταπτυχιακοί φοιτητές - ανταλλαγή φοιτητών

    Ανάμεσα στους φοιτητές που θα ανταλλάξει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με ξένα πανεπιστήμια θα υπάρχει και ένας μικρός αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών.

    Κάποιοι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου άρχισαν ήδη την προετοιμασία σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί το προσεχή Νοέμβριο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ακαδημαϊκό έτος 1999 - 2000.

    Η πρόταση θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, εισήγηση για την ανάπτυξη ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και σ'άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κάποιων προγραμμάτων σπουδών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

    Βασική προϋπόθεση του προγράμματος "Σωκράτης", χαρακτήρισε ο κ. Μαλλούπας τη διδασκαλία σ' οποιοδήποτε φοιτητή της γλώσσας της χώρας που τον υποδέχεται κατά τη περίοδο της κινητικότητάς του.

    Βεβαίως, η πραγματικότητα διδάσκει πως υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές γλώσσες λιγότερο διαδεδομένες από κάποιες άλλες.

    Η γλώσσα θεωρείται γενικά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής επιβολής μιας χώρας.

    Γι' αυτό, σε αρκετά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μικρών ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία, ή η Ελλάδα, δίνεται στους φιλοξενούμενους φοιτητές η ευχέρεια να παρακολουθούν μαθήματα σε κάποια γλώσσα κοινής αποδοχής είτε αυτή είναι τα αγγλικά, είτε τα γαλλικά και τα γερμανικά.

    Ασχετα, όμως, με το εάν οι πιο πάνω χώρες δεν φημίζονται για την εξάπλωση και τη διάδοση της εθνικής τους γλώσσας και άσχετα με τον τρόπο διδασκαλίας που ακολουθούν τα πανεπιστήμιά τους, οφείλει ο φιλοξενούμενος φοιτητής ή φοιτήτρια να μάθει τον πολιτισμό και τη γλώσσα της χώρας που τον υποδέχεται.

    Αλλωστε, αυτός είναι και ο κύριος σκοπός και προϋπόθεση του προγράμματος "Σωκράτης", τονίζει ο κ. Μαλλούπας και ξεκαθαρίζει πως "μόνο μ' αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εξοικιωθούν με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη γλώσσα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, μικρών ή μεγάλων".

    Το Πρόγραμμα "Lingua"

    Ενα ειδικό πρόγραμμα του "Σωκράτης," το οποίο ονομάζεται "Lingua" αφορά στην προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

    Διατείθεται γι' αυτό το σκοπό ειδική χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη προώθηση της εκμάθησης των λιγότερο ομιλουμένων και διαδεδομένων γλωσσών της Ευρώπης.

    Μια από τις γλώσσες αυτές, η ελληνική, συμπεριλαμβάνεται σ' αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας

    Για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις μετάδοσης της ελληνικής γλώσσας προς τους ξένους φοιτητές, Ευρωπαίους και μη, κατά την περίοδο της φοίτησής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το τελευταίο έχει συστήσει Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας.

    Το Σχολείο, που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, θέτει ως στόχο του τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μη φυσικούς ομιλητές της ελληνικής, που επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα ή να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους σ'αυτή.

    "Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, που δημιουργήσαμε έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάτω από τη σημαία του προγράμματος 'Σωκράτης'," δηλώνει ο κ. Μαλλούπας.

    Σκοπός αυτής της χρηματοδότησης, συνεχίζει, είναι η προώθηση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λιγότερο διαδεδομένες ευρωπαϊκές γλώσσες σε αντίθεση με τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά.

    Φέροντας ως παράδειγμα κάποιους Κύπριους φοιτητές οι οποίοι πρόκειται να φοιτήσουν στη Γαλλία, όπως προνοείται από τη Συμφωνία Κύπρου - ΕΕ, είπε πως αυτοί δεν θα τύχουν ιδιαίτερης προνομιακής χρηματοδότησης για την εκμάθηση της γαλλικής λόγω της εξάπλωσης της τελευταίας.

    Σε αντίθεση, πρόσθεσε, με το τί συμβαίνει με τις δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα φοιτήσουν στην Ιταλία καθότι η ιταλική δεν θεωρείται διαδεδομένη.

    Οι δύο αυτές φοιτήτριες θα πάνε από τον Αύγουστο στην Ιταλία και θα τύχουν χρηματοδότησης για τον επιπλέον μήνα κατά τον οποίο θα μαθαίνουν ιταλικά.

    Τα μαθήματα του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας θα γίνονται στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, ούτως ώστε να δοθεί έμφαση στη διάσταση της κυπριακής πολιτιστικής παράδοσης.

    "Σωκράτης" - Δυνατότητες υποτροφίας σε φοιτητές

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Συμφωνία Κύπρου - Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμετοχή της Κύπρου στο "Σωκράτης" προσφέρει τις δυνατότητες για υποτροφίες σε φοιτητές, ο κ. Μαλούπας ανέφερε σχετικά πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει υπογράψει μόνο μια συμφωνία συμμετοχής στο "Σωκράτης" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η κυπριακή κυβέρνηση πλήρωσε, επιπλέον, μισό εκατομμύριο ecu για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου κατά το έτος 1998.

    "Επειδή η Κύπρος δεν είναι μέλος της ΕΕ η συμμετοχή της δεν είναι πλήρης αλλά είναι συμμετοχή κατά το 90%. Συνεπώς, η Κύπρος έχει το 90% περίπου των δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών κρατών μελών.

    Ουσιαστικά, όσον αφορά τους Κύπριους φοιτητές, αυτοί χρηματοδοτούνται από τη συνδρομή της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ.

    Ο Κύπριος σπουδαστής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα χρηματοδοτείται μερικώς για να παρακολουθήσει μαθήματα στο εξωτερικό. Το Πανεπιστήμιο το οποίο τον υποδέχεται δεν θα τον χρεώσει δίδακτρα.

    Ομως αναμένεται ότι μερικά από τα έξοδα της παραμονής του στο εξωτερικό θα τα καλύψει είτε από ίδιους πόρους είτε από άλλους πόρους εκτός του προγράμματος.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τον ξένο φοιτητή που διαλέγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το πρόγραμμα "Σωκράτης" της δικής του χώρας θα τον επιχορηγήσει μερικώς για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Στέγαση φοιτητών

    Υποχρέωση του Πανεπιστημίου υποδοχής ξένων φοιτητών στο πλαίσιο του "Σωκράτης" είναι να βοηθήσει τους ξένους φοιτητές να εξεύρουν στέγη. Ωστόσο εκείνο που δυσχεραίνει το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η απουσία φοιτητικών εστιών.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς τη στέγαση εκείνων των ξένων φοιτητών οι οποίοι επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο για μια μικρή περίοδο, από έξι μήνες μέχρι και ένα χρόνο, και δεν έχουν το χρόνο και τα λεφτά για να κάνουν μόνιμες διευθετήσεις.

    Το όλο σκεπτικό του προγράμματος "Σωκράτης" έγκειται εξάλλου στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα υποβοηθούν τη διάδοση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

    Είναι γενικά παραδεκτό ότι η εξεύρεση στέγης στη χώρα υποδοχής αποτελεί μια αρκετά σημαντική πτυχή στη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               278,5668         280,7953
          Δολ. Αυστραλίας              3,1831           3,2085
          Δολ. Καναδά                  2,8870           2,9100
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,7779         348,5441
          Κορόνες Δανίας              12,8953          12,9984
          Κορόνες Νορβηγίας           14,4473          14,5628
          Κορόνες Σουηδίας            15,4200          15,5433
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3462           1,3569
          Λιρέτες Ιταλίας          3.340,5969       3.367,3216
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2946          10,3769
          Πεσέτες Ισπανίας           287,2533         289,5513
          Σελίνια Αυστρίας            23,8202          24,0107
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8182           3,8487
          Φράγκα Βελγίου              69,8199          70,3784
          Φράγκα Γαλλίας              11,3508          11,4416
          Φράγκα Ελβετίας              2,8433           2,8660
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] (K) Βάσεις - πυρκαγιά - απολογισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνολικά 13 σπίτια καταστράφηκαν στη χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά στο "Χάπι Βάλεϊ" στην επισταθμία Επισκοπής, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων, Μέρβιν Τζόουνς. Οι ζημιές υπολογίζονται να ανέλθουν στα δύο εκατομμύρια λίρες Κύπρου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Τζόουνς, ανάμεσα στα σπίτια που καταστράφηκαν ήταν και η κατοικία του Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, Υποστράτηγου, Αγκους Ράμσι. Τρεις στρατιώτες των Βάσεων αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ενώ τέταρτος υπέστη ηλίαση.

    Η φωτιά άρχισε χθες το απόγευμα κοντά στην περιοχή "Χάπι Βάλεϊ" και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν από την κατεύθυνση της θάλασσας.

    Γύρω στους 300 άνδρες, στρατιώτες και πυροσβέστες των Βάσεων, χρησιμοποιήθηκαν για κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τη βοήθεια ελικοπτέρου των Βάσεων που έριχνε νερό. Δεύτερο ελικόπτερο χρησιμοποιήθηκε για εναέρια καθοδήγηση.

    Ο κ. Τζόουνς είπε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ, αλλά μέχρι σήμερα το πρωϊ υπήρχαν μεμονωμένες εστίες φωτιάς. Συνολικά κάηκαν δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, ενώ οι ζημιές υπολογίζονται σε 2 εκ. λίρες.

    Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου 300 στρατιωτικές κατοικίες ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκκενώθηκαν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, ανήλθε στους 700. Τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στη Βάση Ακρωτηρίου.

    Ο κ. Τζόουνς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι περισσότεροι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σήμερα στα σπίτια τους.

    Εξάλλου, τα άτομα των οποίων καταστράφηκαν τα σπίτια θα μπορούν να διαμείνουν σε σπίτια άλλων οικογενειών στις Βάσεις ή σε ξενοδοχεία.

    Ο κ. Τζόουνς εξήρε τη βοήθεια που πρόσφερε η Κυπριακή Δημοκρατία και εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τους κατοίκους του χωριού Παραμάλι, οι οποίοι πρόσφεραν νερό και φαγητό στα άτομα που εκκενώθηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Χριστοδούλου - Επιτετραμμένος Ρωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στο θέμα της υπογραφής νέας συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.

    Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου και του Ρώσου Επιτετραμμένου στην Κύπρο, Σεργκέι Ρόκοβ, ύστερα από συνάντησή τους σήμερα το πρωί.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι επέδωσε στον κ. Ρόκοβ επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούτριν, προσκαλώντας τον στην Κύπρο το Σεπτέβριο, για ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και για εξέταση της προόδου στις σχέσεις αυτές.

    Με την ίδια επιστολή, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, γίνεται εισήγηση προς τον κ. Κούτριν για συνέχιση της συζήτησης αναφορικά με τη συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ των δυο χωρών.

    Στο τελευταίο αυτό θέμα έχει επιτευχθεί "σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης", επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της φορολογίας των κερδών από τόκους επενδύσεων που γίνονται μέσω Κύπρου στη Ρωσία.

    Η διαφορά έχει σμικρυνθεί, εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας όμως ότι η διαφορά αυτή είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει συμφωνία, "εκτός αν υπάρξει νέα προσέγγιση, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των δυο χωρών, ο κ. Χριστοδούλου τις χαρακτήρισε "εξαίρετες", διευκρινίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη μιας συμφωνίας στο θέμα της αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία, τουλάχιστον, να μην θέτει την Κύπρο σε χειρότερη μοίρα από άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης.

    Ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε ότι "δεν διεκδικούμε ευνοϊκότερη μεταχείριση από ότι άλλοι", αλλά απλώς "ίση μεταχείριση".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρόκοβ δήλωσε "πολύ αισιόδοξος" ότι τελικά θα βρεθεί λύση και ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά θα συνεργαστεί για την "προώθηση του κοινού σκοπού".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη επίτευξης, τελικά, συμφωνίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "και η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί δυσμενώς, αλλά περισσότερο θα επηρεαστεί η ρωσική οικονομία", αφού θα επηρεαστούν αρνητικά οι επενδύσεις προς αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κυπριανού - καύσωνας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξήρε σήμερα την αφοσίωση του νοσηλευτικού κόσμου της Κύπρου στην αντιμετώπιση ατόμων με προβλήματα υγείας, που προκλήθηκαν από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στους θανάτους των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι ο καύσωνας "είναι πρωτοφανής για τα κυπριακά χρονικά".

    Είπε, επίσης, ότι "έγινε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης" και υπογράμμισε ιδιαίτερα την αφοσίωση του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Παράδειγμα της αφοσίωσης αυτής, είπε, είναι το γεγονός ότι "αριθμός σημαντικός ιατρών και νοσηλευτών, που βρίσκονταν σε άδεια, από μόνοι τους, χωρίς να υπάρξει οδηγία, προσφέρθηκαν να επανέλθουν στις δουλειές τους και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες", επισημαίνοντας ότι "έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, ακολούθως, ότι βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Σολωμή και ότι ενημερωνόταν τακτικά "από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο" των θυμάτων του καύσωνα.

    Οσον αφορά ελλείψεις που παρουσιάστηκαν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "θα πρέπει να εκτεθούν οι απόψεις μας στην Κυβέρνηση αργότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Κυπριανού - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι έχει καταστεί σαφές στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι η ενίσχυση της άμυνας που ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, αλλά η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση που είχε χθες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Κρανιδιώτης τον ενημέρωσε "λεπτομερώς για τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς και για τις απόψεις που αντηλλάγησαν μεταξύ του κ. Μπερνς και της ελληνικής Κυβέρνησης".

    "Απ' ό,τι μου ελέχθη", είπε, "η ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι, χωρίς τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, με τις οποίες είναι σύμφωνη η ελληνική Κυβέρνηση, δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα της ενίσχυσης της άμυνας".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την άποψη ότι θα ήταν "χρήσιμο να μην συνεχιστεί η πυραυλολογία διότι εξυπηρετεί άλλους, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευθούν αυτό το θέμα για σκοπούς πιέσεων τόσο στο θέμα της άμυνας όσο ενδεχομένως και σε άλλα θέματα".

    Είπε, επίσης, ότι "κατέστη σαφές στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι η ενίσχυση της άμυνας που ευθύνεται για την κατάσταση, αλλά η κατοχή και η προκλητική στάση της Τουρκίας και γενικότερα η επεκτατική της πολιτική, καθώς και η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει επί της Τουρκίας εκείνο που πρέπει να γίνει, δηλαδή να συμμορφωθεί με τις αρχές του διεθνούς δικαίου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Κυπριανού - φάκελος Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρέπει να ανοιχθεί ο φάκελος της Κύπρου για να καταγράψει η σημερινή γενιά την ιστορία των τελευταίων χρόνων και να μάθει ολόκληρος ο ελληνισμός τί είχε γίνει. Αυτό τόνισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι έχει αποφασιστεί να ζητηθεί και πάλι το άνοιγμα του φακέλου.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε αρχίσει ο ίδιος να ασχολείται με το φάκελο της Κύπρου ακόμη πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί "το γεγονός ότι για κάποιους λόγους δεν κατέστη δυνατόν ακόμα και τα πρακτικά της επιτροπής έρευνας που είχε ορίσει η Βουλή των Ελλήνων δεν έχουν γνωσθεί στη δική μας πλευρά".

    Πρέπει, είπε, να "έρθουν εδώ στην Κύπρο αντίγραφα των πρακτικών ή, επιτροπή που θα ορίσει η Βουλή, ενδεχομένως από νομομαθείς, να μεταβεί στην Αθήνα γι' αυτόν το σκοπό".

    Ο στόχος αυτού, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι να "αρχίσει μία πιο ολοκληρωμένη διερεύνηση" του θέματος, προσθέτοντας ότι "ίσως να υπήρχαν κάποια κωλύματα" που δεν επέτρεψαν τη συζήτηση του θέματος.

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "εξέλειπαν αυτά τα κωλύματα και ο κυπριακός λαός - ο ελληνισμός ολόκληρος, αυτοί που ζουν σήμερα, αλλά ιδιαίτερα οι κατοπινές γενιές - δικαιούνται να ξέρουν τί ακριβώς έχει γίνει".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι πρέπει να γίνει μελέτη των πρακτικών, επισημαίνοντας ότι "μεγάλη σημασία έχουν οι καταθέσεις, τα πρακτικά, οι μαρτυρίες, διότι απ' εκεί θα μπορέσει κανείς - μια επιτροπή, αν θέλουν κοινή επιτροπή - να μελετήσουν το τί πρέπει να γίνει απ' εδώ και πέρα".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "στόχος δεν είναι η εκδίκηση" και ότι το άνοιγμα του φακέλου υποστηρίζεται από πολλά κόμματα.

    "Πρέπει", υπογράμμισε, "να αρχίσει το ταχύτερο μελέτη των πρακτικών, πέρα από το πόρισμα", προσθέτοντας ότι "η σημερινή γενιά οφείλει να καταγράψει την ιστορία των τελευταίων ετών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι δεν έχει κανείς πρόσβαση στα πρακτικά της επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι "γενικό πόρισμα".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα πρακτικά είχαν ζητηθεί επανειλημμένα, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έχει "όλη την καλή διάθεση να μας τα δώσει, αλλά κάπου προσκρούει".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει αποφασιστεί να ζητηθεί και πάλι, ανεξάρτητα εάν είχε ζητηθεί και στο παρελθόν, είτε να έρθουν εδώ τα πρακτικά, είτε να μεταβεί στην Αθήνα επιτροπή.

    Κληθείς να αναφέρει ποιοί ήταν οι λόγοι που δεν επέτρεπαν το άνοιγμα του φακέλου και που τώρα έχουν εκλείψει, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην "ανάμειξη εξωτερικών παραγόντων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         562,6100   564,8600    562,6100   567,4600
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7206     1,7274      1,7206     1,7314
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8993     1,9068      1,8993     1,9108
    Στερλίνα                1,1645     1,1691      1,1645     1,1716
    Γερμ. Μάρκο             3,3935     3,4070      3,3935     3,4110
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |14.09.98 | 0,0040   0,0010  |14.09.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |13.10.98 | 0,0040   0,0020  |13.10.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |13.11.98 | 0,0050   0,0030  |13.11.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |16.02.99 | 0,0060   0,0070  |16.02.99
    09 Μήνες    0,0400   0,0000 |13.05.99 | 0,0070   0,0100  |13.05.99
    12 Μήνες    0,0510   0,0000 |13.08.99 | 0,0090   0,0130  |13.08.99
    15 Μήνες    0,0670   0,0000 |15.11.99 | 0,0150   0,0160  |15.11.99
    18 Μήνες             0,0000 |14.02.00 |          0,0180  |14.02.00
    21 Μήνες             0,0000 |15.05.00 |          0,0200  |15.05.00
    24 Μήνες             0,0000 |14.08.00 |          0,0210  |14.08.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.10  ( 0.54)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 889,031
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  711,076  100.83 ( 0.72)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    4,116   58.06 ( 0.14)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   27,172   58.59 ( 0.19)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    4,867   76.29 ( 0.42)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   17,600   69.63 ( 0.19)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    2,657   40.85 ( 0.07)
            Αλλες Εταιρείες            £   26,456   71.71 ( 0.21)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που άπτονται του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής του συζήτησε το πρωί με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Ευθύμιο Πετίνη, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με το ηγετικό στέλεχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι ενημερώθηκε μεταξύ άλλων από τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ και για τα αποτελέσματα πρόσφατης σύσκεψης για τα διάφορα σενάρια αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης, η οποία είναι δυνατό να αφορά και τη Κύπρο.

    Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος Ευθύμιος Πετίνης είπε ότι το θέμα της πρότασης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που υπέβαλαν οι Αμερικανοί, εξετάζεται από Ελλάδα και Κύπρο.

    Μιλώντας πιο γενικά ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν είναι κάτι το στατικό και θα πρέπει να αξιολογούνται τα εκάστοτε δεδομένα και να αναζητούνται τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής του.

    Μας δίνεται, πρόσθεσε, η ευκαιρία κάθε φορά σε τέτοιες συναντήσεις να διαπιστώνουμε δυνατότητες αλλά και αδυναμίες ώστε το Δόγμα να αναπτύσσεται συνεχώς για να μπορεί να εξυπηρετεί τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνισμού.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τελευταίας έκδοσης της αθηναϊκής εβδομαδιαίας εφημερίδας το "Βήμα" ότι είναι ουσιαστικά αναποτελεσματικό το σύστημα S300 από μόνο του, χωρίς δηλαδή να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σύστημα αεράμυνας με πυραύλους μέσου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη αναχαίτισης, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφής:

    "Προχωρούμε, υπογράμμισε, σε εκείνους τους εξοπλισμούς που κρίνουμε αναγκαίους για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου. Δεν μπαίνουμε, όμως, κατέληξε, σε δημόσια συζήτηση και δεν σχολιάζουμε άρθρα και δημοσιεύματα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΠ/ΝΓ/ΜΧ)

    [14] (Κ) Κυπριανού - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το όνομα του χουντικού και πραξικοπηματία Βασίλη Βιντζηλαίου βρισκόταν κι εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο χουντικών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Κύπρο, τόνισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση και τον αρχηγό της ΚΥΠ Νίκο Ιωάννου "να διερευνήσουν το θέμα" και να τον ενημερώσουν.

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι ο κ. Κόσης του έδωσε τα ίδια στοιχεία που έδωσε στην απάντησή του στο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, και ότι τόσο ο κ. Μιχαηλίδης όσο και ο κ. Ιωάννου του ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν ο, τιδήποτε επί του θέματος.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα είναι "πολύ λεπτό", τονίζοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει πως "εξακολουθούν να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα" σε σχέση με την άφιξη του Βιντζηλαίου στην Κύπρο.

    Οσον αφορά το ΔΗΚΟ, είπε, "δεν κλείει το θέμα" και ότι είναι "ανεπίτρεπτο" αυτό που έγινε.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να πει περισσότερα επί του θέματος, προτού επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει δήλωση από μέρους είτε του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ή άλλου εκπροσώπου του Προεδρικού Μεγάρου, "που να δίδει την εικόνα, βάσει οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Σε ερώτηση αναφορικά με την παρουσία του Βιντζηλαίου στο μνημόσυνο του Γιάγκου Παπαδόπουλου, στο οποίο παρέστη και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν τον γνωρίζει κι έτσι δεν θα ήταν δυνατόν να τον αναγνωρίσει.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Βιντζηλαίος είχε έρθει στην Κύπρο και στο παρελθόν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν γνωρίζει εάν ευσταθούν.

    Σε ερώτηση εάν η άφιξη του Βιντζηλαίου θα περνούσε απαρατήρητη, εάν η εφημερίδα "Χαραυγή" δεν είχε δημοσιεύσει σχετική είδηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό είναι πιθανόν.

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με πληροφορίες ότι άνδρες της ΚΥΠ συνόδευσαν τον Βιντζηλαίο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο κ. Ιωάννου "κατηγορηματικά μου είπε ότι η ΚΥΠ δεν είχε ιδέα" για την άφιξη του Βιντζηλαίου.

    Ο κ. Κυπριανού είπε, τέλος, ότι το όνομα του Βιντζηλαίου βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο δεκαοκτώ χουντικών, των οποίων η είσοδος στην Κύπρο απαγορεύεται.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 August 1998 - 12:02:19 UTC