Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήμος Αμμοχώστου - Επέτειος Κατάληψης Αμμοχώστου
  • [02] Υπάτη Αρμοστεία ΗΕ για Πρόσφυγες - λαθρομετανάστες
  • [03] Τούρκοι - Φυλάκιση

  • [01] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Επέτειος Κατάληψης Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το μελανότερο στίγμα για την πολιτισμένη ανθρωπότητα αποτελούν η για 24 ολόκληρα χρόνια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και των άλλων περιοχών της Κύπρου από τον Τούρκο κατακτητή, αναφέρει σε μήνυμά του ο Δήμαρχος τηε κατεχόμενης πόληςΑνδρέας Πούγιουρος.

    Το μήνυμα αποστέλλεται από μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των 60.000 νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου, με την ευκαιρεία της παράνομης κατάληψης της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Ο Δήμος Αμμοχώστου διατρανώνει την απόφασή του να μην ξεγράψει "την Αμμόχωστο και τα άλλα παράνομα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της πατρίδας μας".

    Καλεί τους διάφορους "φίλους" και "υπερασπιστές" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να "δοκιμάσουν επιτέλους να δουν την πραγματικότητα και να επιβάλουν με δραστικά μέτρα το δίκαιο παρά να χαϊδεύουν τον κατακτητή".

    Ο Δήμος Αμμοχώστου σημειώνει ότι "πέρα από τα μεγάλα ή μικρά συμφέροντα που έχουν, υπάρχει το διεθνές και ηθικό δίκαιο που θα πρέπει να στηρίζουν και να επιβάλλουν, όχι μόνο επιλεκτικά, ώστε να γίνονται πιστευτοί στα μάτια του κάθε υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου".

    Τονίζει επίσης ότι "ο αγώνας για λευτεριά της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μόρφου και της Καρπασίας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ακατάπαυστα".

    "Θα φθάσει η μέρα, σίγουρα, που ο αγώνας μας θα δικαιωθεί", διαβεβαιώνει ο Δήμος Αμμοχώστου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Υπάτη Αρμοστεία ΗΕ για Πρόσφυγες - λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τη διαβεβαίωσε ότι οι λαθρομετανάστες που έφτασαν με σκάφος στο νησί τον περασμένο Ιούνιο δεν θα απελαθούν πριν την τελική απόφαση αναφορικά με τις αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο.

    Σε σημερινή ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας από την έδρα της στη Γενεύη, σημειώνεται επίσης ότι αξιωματούχος της βρίσκεται στην Λεμεσό για να εξετάσει τις αιτήσεις για εξασφάλιση πολιτικού ασύλου των 113 ατόμων τα οποία περισώθηκαν από σκάφος στα ανοικτά της Κύπρου στις 29 Ιουνίου.

    Μεταξύ 14 και 24 Ιουλίου, σημειώνει η ανακοίνωση, η Υπάτη Αρμοστεία εξέτασε τις αιτήσεις 58 ατόμων για διεκδίκηση πολιτικού ασύλου και αποφάσισε όπως σε δύο από αυτά αναγνωριστεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα.

    Σημειώνεται ότι όλοι όσων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί έχουν κάνει έφεση και ζητούν την αναθεώρησή τους. Οι εφέσεις θα εξετάζονται από την Υπάτη Αρμοστεία.

    Προστίθεται εξάλλου, ότι εξετάζονται οι αιτήσεις 55 ατόμων που αρχικά δεν επέδειξαν ενδιαφέρον για την απόκτηση πολιτικού ασύλου στην Κύπρου.

    Η Υπάτη Αρμοστεία εκφράζει επίσης ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές της Λεμεσού για την παροχή διευκολύνσεων και διατροφής στους λαθρομετανάστες.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1951 για τους Πρόσφυγες και τα σχετικά πρωτόκολλα του 1963 και 1967 αντιστοίχως, αλλά δεν έχει ακόμα υιοθετήσει εθνική νομοθεσία για τους πρόσφυγες ούτε ανάλογες διοικητικές διαδικασίες για αιτητές πολιτικού ασύλου.

    Μέχρι την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας η Υπάτη Αρμοστεία παραμένει υπέυθυνη για τον καθορισμό του καθεστώτος του πολιτικού πρόσφυγα στην Κύπρο και αυτοί που θα αναγνωρίζονται ως τέτοιοι θα παραδίδονται σε τρίτη χώρα για εγκατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Τούρκοι - Φυλάκιση

    Λάρνακα,Κύπρος,13/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε φυλάκιση ενός μηνός καταδικάστηκαν σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας οι δύο Τούρκοι Χατσί Μπαρούτ και Ενβέρ Σαλιτσού, οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου από το κατεχόμενο κλειστό λιμάνι της Κερύνειας.

    Οι δύο 29χρονοι Τούρκοι από την Αγκυρα βρέθηκαν ένοχοι επίσης για κατοχή μεγάλων ποσοτήτων αδασμολόγητων ειδών, τα οποία κατασχέθηκαν από τις Τελωνειακές Αρχές.

    Ο Μπαρούτ κατηγορήθηκε ότι οδηγούσε παράνομα μη εγγεγραμένο όχημα με αριθμούς εγγραφής του ψευδοκράτους χωρίς άδεια κυκλοφορίας και χωρίς ασφάλεια.

    Η σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, να εισέλθουν παράνομα από ένα κατεχόμενο κλειστό λιμάνι είναι έκδηλη, τόνισε ο Επαρχιακός Δικαστής Μάριος Γεωργίου.

    Πρόσθεσε ότι ο νόμος στην προκειμένη περίπτωση χαρακτηρίζει το αδίκημα αυτό σαν σοβαρό εφόσον απειλεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι δύο Τούρκοι είχαν συλληφθεί προχθές βράδυ στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας να οδηγούν αυτοκίνητο ενοικιάσεως με πινακίδες εγγραφής του ψευδοκράτους.

    Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο το οποίο κατασχέθηκε από τις Τελωνειακές Αρχές βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αδασμολόγητων καλλυντικών και τσιγάρων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 August 1998 - 17:46:09 UTC