Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντενκτάς - Σύσκεψη Αθηνών
  • [02] Ποδόσφαιρο - Τσετίνκαγια
  • [03] Αγκυρα - GreenPeace - Διαμαρτυρία
  • [04] Κατεχόμενα - Βρώμικο Χρήμα - "Νομοσχέδιο"
  • [05] Ομήρου - Στρατιωτικές Σχολές
  • [06] Σύνοδος Κορυφής Κινήματος των Αδεσμεύτων
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη

  • [01] Ντενκτάς - Σύσκεψη Αθηνών

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη ύστερα από τη σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι Ε/Κ επιμένουν στις προσπάθειες για τερματισμό της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, είπε ο κ. Ντενκτάς, μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση της έντασης, ενώ προσπαθεί να καμουφλάρει, κατά την έκφρασή του, επικίνδυνη τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθούν η Ελλάδα και οι Ε/Κ στο Κυπριακό και την ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για την κλιμακούμενη ένταση στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι οι Ε/Κ και η Ελλάδα.

    Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στους γνωστούς του ισχυρισμούς για τους ρωσικούς πυραύλους S300, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και άλλα θέματα.

    Ο Ντενκτάς κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα και την Ε/κ πλευρά να επιλύσουν το πρόβλημα των S300 που δημιούργησαν και να τερματίσουν κάθε επικίνδυνη δραστηριότητα, η οποία απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

    Δήλωσε, ακολούθως, ότι τα τετελεσμένα που δημιουργούν οι Ε/Κ και η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά ως στοιχεία άσκησης πίεσης και διαπραγματευτικά ατού.

    Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να επαναλάβει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη, προσθέτοντας ότι μόνο εάν αναγνωριστούν αυτά θα οδηγηθούμε κάπου.

    Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει εποικοδομητική προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης.

    Τέλος, ο Ντενκτάς είπε ότι το ψευδοκράτος θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την Τουρκία, προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Ποδόσφαιρο - Τσετίνκαγια

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", στην αθλητική της σελίδα, αναφέρεται στους φιλικούς αγώνες που έδωσε στη Γερμανία η ποδοσφαιρική ομάδα "Τσετίνκαγια", ενόψει της προετοιμασίας της για τη νέα περίοδο.

    Μετά την επιτυχία της με 5 - 2 επί της γερμανικής "Μπατ Λίπσπρινγκε", η "Τσετίνκαγια" νίκησε χθες και την Εθνική Ενόπλων της Αγγλίας με 3 - 1.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Αγκυρα - GreenPeace - Διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέλη της οικολογικής οργάνωσης "GreenPeace" πραγματοποίησαν στην Αγκυρα εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον πυρηνικό σταθμό που σκοπεύει να κατασκευάσει η Τουρκία στο Ακουγιου της Μερσίνας.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι περιβαλλοντιστές ανήρτησαν τεράστιο πανό στη σκεπή του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ενώ αλυσοδέθηκαν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου.

    Τα μέλη της "GreenPeace" κάλεσαν τον Υπουργό Ενέργειας να δηλώσει ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τα πυρηνικά της σχέδια και ότι θα βασιστεί στην ηλιακή ενέργεια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Κατεχόμενα - Βρώμικο Χρήμα - "Νομοσχέδιο"

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παράνομο "νομοσχέδιο" της ψευδοβουλής, που αναφέρεται στην πρόληψη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ετοίμασαν από κοινού διάφορες λεγόμενες "αρχές" του ψευδοκράτους, και ήδη το "νομοσχέδιο" δημοσιεύθηκε στην δήθεν "επίσημη εφημερίδα" της ψευδοκυβέρνησης.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα αυτό και στεγάζει τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο "Δυσάρεστα νέα για όσους ασχολούνται με βρώμικο χρήμα".

    Εξάλλου, η Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ", επίσης πρωτοσέλιδα, αναφέρεται στις ποινές που θα υποβάλλονται και γράφει ότι όσοι ασχολούνται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης επτά χρόνων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Ομήρου - Στρατιωτικές Σχολές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωσή τους θα δώσουν, ενώπιον του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, οι επιτυχόντες μαθητές για τις Σρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Σεμπτεμβρίου.

    Στην τελετή, η οποία θα γίνει στις 8.30 το πρωί θα παραστεί και ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Λεωνίδας Οικονομόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [06] Σύνοδος Κορυφής Κινήματος των Αδεσμεύτων

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,29/08/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Αρχίζουν σήμερα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι εργασίες της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με τη συμμετοχή 112 κρατών, 80 από τα οποία αντιπροσωπεύονται σε επίπεδο αρχηγού κράτους.

    Τη Σύνοδο, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, θα απασχολήσουν θέματα όπως η επίδραση της παγκοσμιοποίησης, η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, ο πυρηνικός αφοπλισμός, η εξάλειψη της φτώχειας, ο αναλφαβητισμός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ρόλος της ένοπλης αντιπαράταξης, και η συνεργασία μεταξύ των κρατών του Νότου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αναμένονται στο Ντέρμπαν αργότερα σήμερα.

    Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Στο Ντέρμπαν βρίσκεται για επαφές και αντιπροσωπεία της ελληνικής Κυβέρνησης.

    Σήμερα αρχίζουν οι εργασίες σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων, ενώ σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου αρχίζουν τις εργασίες τους οι Υπουργοί Εξωτερικών. Την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, συνέρχονται οι αρχηγοί κρατών. Η Σύνοδος ολοκληρώνει τις εραγσίες της την Πέμπτη, 3 Σεπεμβρίου.

    Στην περιοχή γύρω από το συνεδριακό κέντρο και τα ξενοδοχεία, στα οποία διαμένουν οι αντιπροσωπείες, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

    Αύριο βράδυ, η κυπριακή παροικία θα δώσει δεξίωση προς τιμή του Προέδρου Κληρίδη.

    Το Κίνημα των Αδεσμεύτων ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, ο οποίος είχε εκφράσει την ανησυχία του για επικείμενη σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ενωσης, ως αποτέλεσμα της κούρσας των όπλων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

    Τα 25 κράτη μέλη του 1961 έφθασαν σήμερα τα 113. Η Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην ίδρυση του Κινήματος, έχει πάψει να υπάρχει στη μορφή που υπήρχε τότε κι έχει προσωρινά αποβληθεί από το Κίνημα.

    Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι δύο υπερδυνάμεις είναι πλέον μία και ο διαχωρισμός της υφηλίου σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ έχει πάψει.

    Η κατά τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους χώρες του Τρίτου Κόσμου, κράτη - μέλη του Κινήματος, συνεχίζουν όμως να αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετώπιζαν κατά την ίδρυση του Κινήματος.

    Το έγκλημα επί καθημερινής βάσης φαίνεται να είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νότιος Αφρική, όπου το ποσοστό των ανέργων φθάνει το 29 τοις εκατόν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,29/08/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, έφθασε σήμερα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής για να συμμετάσχει στις εργασίες της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει την επίσημη εναρκτήρια τελετή της Συνόδου την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών - μελών του Κινήματος.

    Στην τελετή έναρξης θα είναι παρών και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν.

    Ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα θα προεδρεύσει των εργασιών της Συνόδου.

    Την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής, θα προσφωνήσει τις εργασίες της διήμερης Συνόδου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 29 August 1998 - 12:02:14 UTC