Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - Επαρχιακά Συνέδρια
  • [02] Κατεχόμενα - Νερό - Τουρκία
  • [03] Θάνατος αδελφού Ντενκτάς
  • [04] Αλβανία - ψευδοκράτος
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση - S300
  • [06] Ισραηλίτες - Υπόθεση Κατασκοπείας
  • [07] Κυπριακό - Κατεχόμενα - Συζήτηση
  • [08] Κόσης - Ισραηλίτες
  • [09] Ισραηλινοί - Προσωποκράτηση - Κατασκοπεία

  • [01] ΔΗΚΟ - Επαρχιακά Συνέδρια

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκλογές για την ανάδειξη των νέων Επαρχιακών Επιτροπών του Δημοκρατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

    Οι εκλογές θα γίνουν για τα Επαρχιακά Συνέδρια ΔΗΚΟ Λευκωσίας, Λεμεσού και Αμμοχώστου (κλιμάκιο Λευκωσίας).

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, θα παραστεί και θα μιλήσει στα Επαρχιακά Συνέδρια Λευκωσίας στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στις 10 το πρωί και στο Επαρχιακό Συνέδριο Λεμεσού, στο ξενοδοχείο Μετιτεράνιαν, στις 4.00 το απόγευμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού θα διαγράψει το πλαίσιο και τις αρχές της νέας πορείας του ΔΗΚΟ.

    Με τα σημερινά συνέδρια "ολοκληρώνεται ο κύκλος των Επαρχιακών Συνεδρίων του ΔΗΚΟ και το Κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι υποψηφιότητες για τις θέσεις που θα πληρωθούν από το Εκλογικό Συνέδριο, θα υποβληθούν την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του κόμματος από τις 9.00 το πρωί έως τις 1.00 το μεσημέρι.

    Το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο εκλέγει Πρόεδρο, Αναπληρωτή Πρόεδρο, τρεις Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα, Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα, 10 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και 86 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [02] Κατεχόμενα - Νερό - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νερό θάλασσας ήταν τελικά το νερό που μεταφέρθηκε σε μπαλόνια από την Τουρκία, όπως διαπιστώθηκε μετά από αναλύσεις.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι το μπαλόνι είχε κάποια ρωγμή και γέμισε με θαλάσσιο νερό.

    Ας σημειωθεί ότι και στο παρελθόν σημειώθηκε κάποιο σχίσιμο στο μπαλόνι και επιδιορθώθηκε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρμόδιοι μηχανικοί αποφάνθησαν ότι η λύση μεταφοράς του νερού με μπαλόνι δεν προχωρεί.

    Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν επίσης ότι και η μεταφορά νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς δεν είναι εφικτή και ότι καμμιά εταιρεία δεν αναλαμβάνει την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Θάνατος αδελφού Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε ο μεγαλύτερος αδελφός του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Ερτουγρούλ και η κηδεία του θα γίνει σήμερα στη Σμύρνη.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι γιατροί δεν επέτρεψαν στον Ντενκτάς να παραστεί στην κηδεία λόγω κάποιων προβλημάτων με την υγεία του.

    Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ντενκτάς στην Κωνσταντινούπολη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [04] Αλβανία - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προκλητικές αναφορές για αναγνώριση του ψευδοκράτους, έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Αλβανικής Εθνοσυνέλευσης, Σάμπρι Γκόντο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο ο Γκόντο εξέφρασε την "πίστη πως θα ανατείλουν οι μέρες όπου η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει" το ψευδοκράτος και ισχυρίστηκε ότι αυτό γίνεται με γοργούς ρυθμούς.

    Ο Γκόντο προέβη στην εν λόγω δήλωση σε συνάντηση που είχε χθες με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου και το λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών", Τανέρ Ετκίν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντελώς αβάσιμα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τα αναφερόμενα περί αναβολής της άφιξης των πυραύλων S300.

    Σε σημερινή δήλωσή του εξ'αφορμής δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο για το θέμα των πυραύλων, ο Πρόεδρος Κληρίδης "επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι η δημόσια συζήτηση του θέματος των πυραύλων δεν είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου".

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρινίζει ότι τα αναφερόμενα περί αναβολής είναι παντελώς αβάσιμα, τονίζει ότι όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί η απόφαση για την ήδη δρομολογηθείσα αναβολή ήταν του Εθνικού Συμβουλίου και ότι μόνο με νέα απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να αλλάξει".

    Τέλος τόνιζει ότι "δεν έχει θέσει θέμα νέας αναβολής της άφιξης των πυραύλων στο Εθνικό Συμβούλιο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [06] Ισραηλίτες - Υπόθεση Κατασκοπείας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Ισραηλίτες οδηγούνται στο Δικαστήριο Λάρνακας το μεσημέρι για έκδοση εντάλματος προσωποκράτησης αναφορικά με υπόθεση κατασκοπείας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόκειται για τους Ιγκάλ Νταμάρι, 49 χρόνων και Ιντι Ατζρκόφ, 27 χρόνων.

    Οπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας στο ΚΥΠΕ, οι δύο Ισραηλίτες συνελήφθησαν τα ξημερώματα σε διαμέρισμα στο Ζύγι, όπου ανακαλύφθηκαν φακοί που καταστρέφουν χάρτες και μαγνητοταινίες. Μετά την έρευνα που διεξήχθη με δικαστικό ένταλμα βρέθηκαν επίσης και ασύρματοι.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι ασύρματοι βρίσκονταν στην ίδια συχνότητα με την Αστυνομία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [07] Κυπριακό - Κατεχόμενα - Συζήτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα, όπου εκφράστηκαν και πάλι οι αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις.

    Στη συζήτηση που διοργανώθηκε από το λεγόμενο "πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου" και το Πανεπιστήμιο Μάλτεπε της Τουρκίας, συμμετείχαν ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, και οι Χαλούπ Μπάϊούλνκεν, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας, Ντοάν Μπεγιαζίτ εν αποστρατεία στρατηγός και Ερόλ Μανίσαλι, καθηγητής Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι αποδέχεται ως λύση ή τα "δύο κράτη" ή τη συνομοσπονδία.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε επίσης ότι "στην Κύπρο υπάρχει κατοχή" και ότι όσο συνεχίζεται, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.

    Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι "η κατοχή αυτή δεν είναι η κατοχή που ισχυρίζονται οι Ε/Κ" και υποστήριξε ότι "η Τουρκία, με την επέμβασή της, έφερε σε πέρας μια ανθρωπιστική αποστολή".

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε επίσης ότι "όσο οι Ε/Κ συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως κυβέρνηση της Κύπρου, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο".

    Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, είπε ότι "στόχος της είναι η απελευθέρωση της Αμμοχώστου και της Κερύνειας".

    Ο Μπαϊούλκεν ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα λόγω λαθών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

    Αφού έπλεξε το εγκώμιο του Ντενκτάς, υποστήριξε ότι η ύπαρξη "δύο κρατών" δήθεν, στην Κύπρο θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

    Ο εν αποστρατεία στρατηγός, Μπεγιαζίτ, δήλωσε ότι ένας πόλεμος που θα αρχίσει από την Κύπρο, θα μετατραπεί σε ελληνοτουρκικό, ή και το αντίθετο αν υπάρξει σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας.

    Ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά είναι πιο ισχυρή, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι θα αρχίσει πρώτη τον πόλεμο.

    Ο καθηγητής Ερόλ Μανισαλί επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι στο παιχνίδι βρίσκεται και η Ρωσία με το "βρώμικο της χρήμα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [08] Κόσης - Ισραηλίτες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διερευνά και κατά πόσο οι δύο Ισραηλίτες που παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, διενεργούσαν κατασκοπεία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Κόσης δήλωσε ότι η Αστυνομία βρήκε στην κατοχή των Ισραηλινών έγγραφα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η ανεύρεση των εγγράφων, είπε, δεν σημαίνει πως οι δύο Ισραηλινοί κατασκόπευαν με εντολή της κυβέρνησής τους.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι διερευνάται και αυτό το ενδεχόμενο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Ισραηλινοί - Προσωποκράτηση - Κατασκοπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εναντίον δύο Ισραηλινών, οι οποίοι συνελήφθηκαν τα ξημερώματα αναφορικά με υπό διερεύνηση υπόθεση κατασκοπείας εναντίον της Εθνικής Φρουράς.

    Πρόκειται για τους Ιγκάλ Νταμάρι, 49 χρονών, και Ούντι Χαργκόφ, 27 χρονών, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 3.30 τα ξημερώματα ύστερα από έρευνα της Αστυνομίας στο διαμέρισμα που διέμεναν στο Ζύγι.

    Παρουσιάζοντας τους δύο Ισραηλινούς στο Δικαστήριο, ο Λοχίας Κυριάκος Κυριάκου του ΤΑΕ Λάρνακας είπε ότι διερευνά υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς, αδίκημα που έγινε μεταξύ 6 και 7 Νοεμβρίου 1998, στην περιοχή Ζυγίου και στην οποία ενέχονται οι δύο ύποπτοι.

    Κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε στο διαμέρισμά τους βρέθηκαν δύο scanners συνδεδεμένα με κασετόφωνα. Οπως λέχθηκε στο Δικαστήριο, ο ένας από τους δύο Ισραηλινούς, κατάφερε να σταματήσει το ένα από τα δύο scanners που ήταν σε λειτουργία.

    Την ίδια στιγμή, ο ένας αστυνομικός έθεσε σε λειτουργία την κασέτα και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τους ασυρμάτους της Αστυνομίας.

    Βρέθηκαν επίσης ένα φορητό κομπιούτερ, δισκέτες, σκληροί δίσκοι του κομπιούτερ, ένα φορητό τηλέφωνο με ειδική κάρτα επικοινωνίας με το εξωτερικό και τουριστικοί χάρτες με σημειωμένες διάφορες τοποθεσίες, οι οποίες θα ελεγχθούν αργότερα.

    Οι δύο ύποπτοι αφίχθησαν στην Κύπρο, χθες, 6 Νοεμβρίου 1998, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, τους δόθηκε άδεια παραμονής μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και διέμεναν στο συγκρότημα διαμερισμάτων "Εμεράλ" στο Ζύγι.

    Επειδή υπήρχε πληροφορία ότι οι δύο αλλαδαποί από το Ισραήλ εκινούντο ύποπτα στην περιοχή, η Αστυνομία παρακολουθούσε τις κινήσεις τους, ανέφερε ο κ. Κυριάκου.

    Ο ένας από τους δύο Ισραηλινούς, ο Χαργκόφ, χθες το βράδυ, θεάθηκε να κινείται ύποπτα πλησίον στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι.

    Οπως ανέφερε ο Λοχίας Κυριάκου, ο Ισραηλινός έγινε αντιληπτός από την Αστυνομία και σε κάποια στιγμή τηλεφώνησε από τηλεφωνικό θάλαμο, που βρίσκεται σε οπτική επαφή με στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, σε απόσταση 50 - 70 μέτρων.

    Οταν ο Ισραηλινός βγήκε από τον τηλεφωνικό θάλαμο και αποχώρησε, ο Αστυνομικός μπήκε στον τηλεφωνικό θάλαμο και προσπάθησε να επαναφέρει τον αριθμό στον οποίο τηλεφωνούσε ο ύποπτος, χωρίς όμως να το κατορθώσει.

    Στο μεταξύ ο ύποπτος έφτασε με το αυτοκίνητό του στο διαμέρισμά του, ενώ Αστυνομικοί τον παρακολούθησαν μέχρι εκεί.

    Σύμφωνα με το Λοχία Κυριάκου, γύρω στις 8.30 το βράδυ κινήθηκαν στην περιοχή στρατιωτικά οχήματα της Εθνικής Φρουράς, ενώ σε κάποια στιγμή θεάθηκε και ο δεύτερος Ισραηλινός, ο Ιγκάλ Νταμάρι.

    Οι δύο Ισραηλινοί βγήκαν στην αυλή του διαμερίσματος παρακολουθώντας τις κινήσεις της Εθνικής Φρουράς, ενώ ταυτόχρονα λήφθηκε και τηλεφώνημα από πληροφοριοδότη ότι οι δύο αλλοδαποί παρακολουθούσαν την κίνηση των στρατιωτικών οχημάτων της Εθνικής Φρουράς.

    Με δικαστικό ένταλμα η Αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο διαμέρισμα των υπόπτων και οι δύο Ισραηλινοί οδηγήθηκαν στην Αστυνομία για περαιτέρω εξέταση.

    Αναμένεται να ληφθεί αρκετός αριθμός καταθέσεων από την περιοχή Ζυγίου και Λεμεσού.

    Οι δύο Ισραηλινοί βρίσκονταν ξανά στην Κύπρο από τις 15 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της άσκησης "Νικηφόρος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 7 November 1998 - 14:02:12 UTC