Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση Κλίντον - Κυπριακό
  • [02] Κυβερνητικοί γιατροί - Απεργία
  • [03] Βουλή - Ψήφισμα - Βιντζηλαίος
  • [04] Ασκηση "Ταύρος 2/98" - Ντενκτάς
  • [05] Λάρνακα - Αλυκή
  • [06] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Κληρίδης - Ελληνας Πρέσβης
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Ξένοι βουλευτές
  • [09] Κύπρος - Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών
  • [10] Κληρίδης - Κατεχόμενοι Δήμοι - Πούγιουρος
  • [11] "Γκρίζοι Λύκοι" - Τούρκοι - Ιταλία - Οτσαλάν
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ - Λονδίνο
  • [13] Γαλανός - "Πόθεν έσχες" κομμάτων - Πρόταση νόμου
  • [14] Εκπρόσωπος - Εκθεση Κλίντον
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [16] Ισραηλινοί - Κατασκοπεία - Κατηγορητήριο
  • [17] Τουρκικές παραβιάσεις
  • [18] Ζακχαίος - ΟΗΕ - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [19] Νορβηγία - ΥΦΕΞ - Επίσκεψη
  • [20] Εκπρόσωπος - Βουλή - Βιντζηλαίος
  • [21] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Εκθεση Κλίντον - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν όλα τα μέρη στην Κύπρο να προετοιμασθούν για ενδεχόμενες συνολικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει στη διμηνιαία του έκθεση για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο ο Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο 1η Αυγούστου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει ότι "οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επιφέρουν λύση μέσα από διαπραγμάτευση στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, παρέμειναν ακλόνητες".

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κλίντον, "αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενθάρρυναν την Ε/κ και Τ/κ ηγεσία να δώσουν έμφαση στα κεντρικά θέματα της κυπριακής διαφοράς και ενθάρρυναν όλα τα μέρη να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες συνολικές διαπραγματεύσεις".

    Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κλίντον, επεσήμανε ο Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο ειδικός συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους με Κυπρίους, Ελλαδίτες και Τούρκους αξιωματούχους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κυβερνητικοί γιατροί - Απεργία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε 24ωρη απεργία κατήλθαν σήμερα οι γιατροί - μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών.

    Στη διάρκεια της απεργίας θα υπάρχουν ειδικές ομάδες ασφαλείας για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

    Οι γιατροί διαμαρτύρονται για μη επίλυση χρόνιων, όπως υποστηρίζουν, προβλημάτων τους.

    Δεν αποκλείουν και επ' αόριστον απεργία αν το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίσει, όπως υποστηρίζουν, να αρνείται να διαπραγματευτεί με τη νέα συντεχνία τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Βουλή - Ψήφισμα - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή κατά πλειοψηφία κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, να αναγνωρίσει ότι έσφαλε όταν παραχώρησε άδεια στο χουντικό Βασίλη Βιντζηλαίο να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες βράδυ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος της παροχής άδειας στον Βιντζηλαίο να επισκεφθεί τη Λευκωσία χαρακτηρίζεται "πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά καταδικαστέα" η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη.

    "Ενέργειες τέτοιου είδους αναξέουν πληγές και προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού του προδομένου από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β', ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που με βάση το Σύνταγμα είναι ο προασπιστής της νομιμότητας και της Δημοκρατίας", προστίθεται στο ψήφισμα.

    Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι 22 παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ενώ οι οκτώ παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

    Το ψήφισμα είχε καταθέσει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του θέματος.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού είπε ότι άνθρωποι, όπως ο Βιντζηλαίος, δεν θα έπρεπε ούτε να πλησιάζουν τις ακτές της Κύπρου.

    Ο Προέδρος Κληρίδης, είπε, έκανε ένα σοβαρό λάθος, το οποίο, πρόσθεσε, ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί από κανένα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι κακώς δίδεται τόση μεγάλη έκταση σε ένα λάθος που όντως διέπραξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος ενήργησε υπό συναισθηματική φόρτιση από την παράκληση της θυγατέρας του αείμνηστου Γιάγκου Παπαδόπουλου.

    Κακώς, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ασχολήθηκε η Βουλή με ένα ανθρωπάκι, τιποτένιο, πραξικοπηματία.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διέπραξε σοβαρό εθνικό και ηθικό ολίσθημα το οποίο μπορούσε να αποφύγει.

    Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ αποτίει φόρο τιμής σε όλο τον κόσμο που πρόταξε τα γυμνά στήθια του στα τανκς.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, είπε ότι το θέμα έδωσε την ευκαιρία στη Βουλή να εκφράσει ομόφωνα και ομόψυχα τα αισθήματα του λαού για καταδικαστέες ενέργειες και αυτό αποτέλεσε μάθημα και για το ίδιο το Σώμα.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε τη στάση ορισμένων βουλευτών ότι εκμεταλλεύονται και υποτιμούν βάναυσα την έννοια της δημοκρατίας και υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού.

    Η βουλευτής Κατερίνα Παντελίδου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διέπραξε λάθος που εδωσε άδεια στον Βιντζηλαίο και ότι έπρεπε να είχε απολογηθεί.

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Δώρος Θεοδώρου, είπε ότι τον ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν φυσικό το να χρηματοδοτούνται κόμματα ή υποψήφιοι από επιχειρηματίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ασκηση "Ταύρος 2/98" - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η σημερινή φάση της άσκησης "Ταύρος 2/98" θα διεξαχθεί στην περιοχή του κατεχόμενου Κορμακίτη και σε αυτή θα συμμετάσχουν πλοία του πολεμικού ναυτικού και πολεμικά αεροσκάφη F16.

    Οι βολές από τα αεροσκάφη θα γίνουν στην περιοχή του χωριού Κυρά. Σημειώνεται ότι έξι αεροσκάφη F16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκαν χθες στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

    Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκαν το πλήρωμά τους ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο ψευδοπρωθυπουρός Ντερβίς Ερογλου και ολόκληρη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και πλήθος κόσμου.

    Ο Ντενκτάς καλωσόρισε το πλήρωμα λέγοντας "είστε κομιστές της ηρεμίας, της υπερηφάνειας, της χαράς και της εγγύησης. Καλώς ήλθατε στα πατρώα εδάφη. Σας περιμένουμε πάντοτε".

    Προτού προσγειωθούν τα αεροσκάφη, στρατιωτικοί ενημέρωσαν τους "επισήμους" για την άσκηση "Ταύρος 2/98".

    Μετά την ενημέρωση, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι "οι Ε/Κ και η Ελλάδα επιδιώκουν να καταστούν κυρίαρχοι ολόκληρης της Κύπρου", προσθέτοντας ότι "όσο εκείνοι δηλώνουν ότι έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τη κυριαρχία τους στο βορρά, τόσο και εμείς θα δηλώνουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να αμυνθούμε κατά της 'ψευδοκυβέρνησης' τους, μιας 'κατοχικής και ρατσιστικής κυβέρνησης'".

    Ο Ντενκτάς πρόσθεσε ότι "οι συνθήκες εγγύησης δίνουν το δικαίωμα αυτό σε εμάς και στην Τουρκία μας".

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη ότι "η Τουρκία δικαιούται να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα εναντίον των Ε/Κ και της Ελλάδας, λόγω του εξοπλισμού της και της αγοράς των πυραύλων".

    Επανέλαβε ότι η Τ/κ πλευρά δικαιούται να συνάψει τις ίδιες συμφωνίες με την Τουρκία όπως αυτό του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας με τους Ε/Κ.

    Απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τον κάλεσε να εγκαταλείψει τον εξοπλιστικό του ανταγωνισμό, προσθέτοντας ότι "με τις ενέργειές του για μεταφορά πυραύλων, παρουσίαση των Τ/Κ ως μειονότητα συμβάλλει στην ενίσχυση" του ψευδοκράτους.

    Κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να εγκαταλείψει την πορεία αυτή και να συνομιλήσουν ως "δύο κράτη", "να δούμε πως είναι δυνατό να στήσουμε γέφυρες. Αν δεν μπορείς να προχωρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση η μόνη επιλογή μας είναι να παραμείνουμε ως έχουμε", είπε ο Ντενκτάς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, απάντησε σε αρχηγό Τ/κ κόμματος ο οποίος είπε ότι μια ισχυρή αριστερά θα οδηγήσει ακόμη και τον Ντενκτάς στην ΕΕ.

    "Το βάρος μου είναι 65 εκατομμύρια 195 χιλιάδες κιλά. Κανένας δεν μπορεί να με μεταφέρει πουθενά εκτός από την Τουρκία", είπε ο Ντενκτάς, διευκρινίζοντας ότι όταν μιλά για το βάρος του εννοεί την Τ/κ κοινότητα.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι "για να οδηγηθούμε στην ΕΕ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγνώρισή μας ως 'κράτος', η αποδοχή από τους Ε/Κ ότι δεν είναι η κυβέρνησή μας και η συνέχιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της Κύπρου. Αν η Τουρκία συμφωνήσει με την ΕΕ και μας δώσει το πράσινο φως τότε μπορεί να συζητηθεί η ένταξη στην ΕΕ υπό μορφή συνομοσπονδίας", είπε ο Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Λάρνακα - Αλυκή

    Λάρνακα,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα φλαμίνγκος και τα άλλα είδη πουλιών που χρησιμοποιούν την αλυκή της Λάρνακας για να διαχειμάσουν, φέτος την αγνόησαν εντελώς. Βέβαια, η αιτία είναι γνωστή, η παρατεταμένη ανομβρία που μαστίζει τον τόπο μας.

    Η αλυκή της Λάρνακας παρά τις λίγες βροχές που είχαμε πρόσφατα παραμένει ξηρή και τα λίγα φλαμίνγκος που πέρασαν κατά το Σαββατοκυρίακο όταν είχαμε και τα πρωτοβρόχια έφυγαν για άλλους προορισμούς. Η αλυκή εκτός από το γεγονός ότι είναι ξηρή παρουσιάζει και ένα κοκκινωπό χρώμα στην επιφάνειά της.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Λειτουργός Αλιείας Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου "το φαινόμενο αυτό του κοκκινωπού χρώματος είναι φυσικό και δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Είναι μέσα στα πλαίσια του βιολογικού κύκλου της αλυκής."

    Η κ. Χατζηχριστοφόρου ανέφερε ότι "αν δεν έχουμε κατάλληλη ποσότητα νερού η οποία θα δώσει και την ανάλογη αλμυρότητα ώστε να εκκολαφθούν οι κύστεις της αρτεμίας, της μικρής γαρίδας της αλυκής πάνω στην οποία θα τραφούν οι φλαμίνγκος και τα άλλα είδη πουλιών, τότε αυτά δεν θα μας έρθουν".

    Σε άλλες χρονιές συνήθως τα πουλιά που διαχειμάζουν στην αλυκή της Λάρνακας έρχονταν μέσα στον Οκτώβριο. Σε εξαιρετικές χρονιές 5 - 7 χιλιάδες φλαμίνγκο διαχειμάζουν στην αλυκή άνκαι σ' ένα συνηθισμένο χρόνο ο αριθμός τους είναι γύρω στα χίλια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               238,1044         240,0092
          Δολ. Αυστραλίας              3,1017           3,1265
          Δολ. Καναδά                  3,0845           3,1091
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,4118         348,1750
          Κορώνες Δανίας              12,8199          12,9224
          Κορώνες Νορβηγίας           15,0188          15,1389
          Κορώνες Σουηδίας            16,1411          16,2702
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3559           1,3667
          Λιρέτες Ιταλίας          3.337,1689       3.363,8662
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2429          10,3248
          Πεσέτες Ισπανίας           286,5226         288,8147
          Σελίνια Αυστρίας            23,7265          23,9163
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8011           3,8315
          Φράγκα Βελγίου              69,4970          70,0529
          Φράγκα Γαλλίας              11,3020          11,3924
          Φράγκα Eλβετίας              2,7740           2,7961
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης - Ελληνας Πρέσβης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενόψει της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, στις 27 Νοεμβρίου.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο κ. Κληρίδης Θα μεταβεί στις 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου θα βρίσκεται από την Κυριακή για να παρευρεθεί σε συναντήσεις για εμπορικά θέματα μαζί με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Στις 28 - 29 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Πάτρα, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών για να μιλήσει και να τελέσει αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Ελλαδιτών στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Ξένοι βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ενημέρωσε σήμερα τον Αντιπρόεδρο του Εσθονικού Κοινοβουλίου Τούνε Κελάμ καθώς και βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής της Νοτίου Αφρικής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κυπριανού είχε χωριστές συναντήσεις με τους ξένους βουλευτές, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί με πρόσκληση της κυπριακής Βουλής.

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της Εσθονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων είχε επίσης συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

    Κατά την παραμονή του ο κ. Κελάμ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τον αρχηγό της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου.

    Η τριμελής Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Νοτιοαφρικανικού Κοινοβουλίου, που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Ισμαίλ Εμπραχίμ και τα μέλη της Γκέρντρουτ Σιόπε και Νόμσε Μτσγούενι, θα έχει επίσης χωριστές επαφές με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Επίσης θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών.

    Στο πλαίσιο της εξαήμερης επίσκεψής τους, οι Νοτιοαφρικανοί βουλευτές θα συναντηθούν με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, και θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και στη Δερύνεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Κύπρος - Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόγραμμα δράσης, με συνολικό προϋπολογισμό 21,6 εκ. λίρες, για την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου και Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών καθώς και πρόγραμμα δράσης για την ανέλιξη του νησιού σε Διεθνές Κέντρο Πληροφορικής ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Για το σκοπό αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας υπό την προεδρία του Γραφείου Προγραμματισμού.

    Τα 11,1 εκ. λίρες αφορούν το πρόγραμμα δράσης για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως Επιχειρηματικού Κέντρου και Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών και τα 10,5 εκ. λίρες για το πρόγραμμα δράσης για ανέλιξη της Κύπρου σε Διεθνές Κέντρο Πληροφορικής.

    Η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προϋποθέτει την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στους τομείς των υπηρεσιών.

    Το σχέδιο δράσης που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση είναι υποστηρικτικό των προσπαθειών που αναμένεται να εντείνει ο ιδιωτικός τομέας.

    Η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται βασικά από την ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα που καλείται να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που αναφύονται συνάπτοντας συμφωνίες με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθώς και με επιχειρήσεις από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής προωθώντας την εξειδίκευση των δραστηριοτήτων του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΠ)

    [10] Κληρίδης - Κατεχόμενοι Δήμοι - Πούγιουρος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, να οριστεί μια ειδική υπηρεσιακή επιτροπή, η οποία να αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών και των κατεχομένων Δήμων, κατέληξαν οι Δήμαρχοι των εννέα κατεχόμενων Δήμων σε σημερινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας εκ μέρους των κατεχόμενων Δήμων, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αντρέας Πούγιουρος, είπε ότι στην επιτροπή αυτή θα συζητούνται λεπτομερειακά όλα τα προβλήματα ούτως ώστε και η διαχείριση να είναι σωστή και τα καθήκοντα τα οποία έχουν να επιτελέσουν οι κατεχόμενοι Δήμοι "να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

    Ο κ. Πούγιουρος είπε επίσης ότι καταρτίζεται, μετά τη θετική ανταπόκριση και του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόγραμμα δράσης για τη διαφώτιση γύρω από το κυπριακό πρόβλημα.

    Κατέληξαν, εξάλλου, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο ότι "θα πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Αμερική και προπαντώς όσον το δυνατό και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοικήσεως των διαφόρων χωρών της Ευρώπης όσο και σε βουλευτές Ευρωπαίους και της Αμερικής".

    Υπήρχαν και στο παρελθόν τέτοιες εκδηλώσεις διαφώτισης, πρόσθεσε, αλλά όπως τόνισε, "θα συνεχίσουν και στο μέλλον με εντονότερο βαθμό".

    "Ο λαός μας βρίσκεται εδώ διεσπαρμένος από την μία άκρη της Κύπρου στην άλλη και γι' αυτό πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς ούτως ώστε να κρατήσουμε πάντοτε άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων μας και να συνεχίσουμε τη μεγάλη αυτή διαφωτιστική εκστρατεία για το Κυπριακό", σημείωσε.

    Ο κ. Πούγιουρος πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν με τον Πρόεδρο και το θέμα λειτουργίας των Δημοτικών τους Αρχών που αφορούν στα οικονομικά προβλήματα των κατεχόμενων Δήμων λόγω της μη ύπαρξης εσόδων και, δήλωσε πως βρήκαν κατανόηση στο πρόσωπό του.

    Η κυβέρνηση, είπε, "έρχεται αρωγός για να βοηθήσει τους Δήμους να λειτουργήσουν".

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο συμμερίζεται τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά την ολομέτωπη επίθεση της Ενωσης Δήμων κατά της κυβέρνησης, ο κ. Πούγιουρος είπε ότι σαν ομάδα κατεχομένων Δήμων συμφωνούν με τους υπόλοιπους Δήμους και βρίσκονται σε ομοφωνία με αυτούς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [11] "Γκρίζοι Λύκοι" - Τούρκοι - Ιταλία - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι "Γκρίζοι Λύκοι" στην κατεχόμενη Κύπρο διοργανώνουν αύριο εκδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Ιταλίας για το θέμα του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου, το σύνθημα στο συλλαλητήριο θα είναι "αν δεν μας τον δώσετε θα σας τον πάρουμε".

    Εξάλλου, ο Τ/κ Σύνδεσμος Καταναλωτών κάλεσε το κοινό να μποϋκοτάρει τα ιταλικά προϊόντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της Ιταλίας.

    Στο μεταξύ, η σημερινή "Σαμπάχ" της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται στο ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλατάσεραϊ - Γιουβέντους που είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου.

    Η εφημερίδα στεγάζει το δημοσίευμά της υπό τον πηχυαίο τίτλο "Μην φοβάσαι Γιουβέντους, έλα! Εμείς οι Τούρκοι είμαστε φιλόξενοι. Θα σας υποδεχθούμε με λουλούδια αλλά θα σαν νικήσουμε στο γήπεδο".

    Οπως αναφέρει, ο Πρόεδρος της ιταλικής ομάδας ζήτησε από την ΟΥΕΦΑ μέτρα προστασίας, διαφορετικά προτείνει αναβολή του αγώνα ή υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να μην κατέλθει η ομάδα του στο γήπεδο.

    Το ιταλικό Κόμμα των Πρασίνων, εξάλλου, είχε ζητήσει όπως ο αγώνας διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο, χθες όμως έφερε το θέμα στην ιταλική Βουλή με την αξίωση όπως ασκηθούν πιέσεις επί της ΟΥΕΦΑ.

    Η "Σαμπάχ" αναφέρεται ακόμη στον πανικό των ιταλικών εταιρειών μετά το μποϋκοτάρισμα των ιταλικών προϊόντων και γράφει ότι η ζημία των Ιταλών από το μποϋκοτάρισμα έφθασε τα 51 εκατομμύρια δολάρια τις τρεις τελευταίες ημέρες.

    Η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Κούρδο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και γράφει "τελευταία προειδοποίηση προς Ιταλία, ιστορική διακήρυξη της μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Η Ιταλία δεν πρέπει να θεωρηθεί συνεταίρος στα εγκλήματα. Κάτι τέτοιο θα είναι στίγμα στον πολιτισμό".

    Η "Τζιουμχουριέτ" ισχυρίζεται ότι ο Οτσαλάν έφθασε στην Αθήνα το πρωί της 9ης Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Οτσαλάν επέβαινε αεροσκάφους των Συριακών Αερογραμμών. Συναντήθηκε με αριθμό βουλευτών μέσω των οποίων ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απέρριψε το αίτημα και κατόπιν αυτού το βράδυ της ίδιας μέρας ο Οτσαλάν έφυγε για τη Ρωσία.

    Η "Χουριέτ", τέλος, αναφέρεται στο ενδεχόμενο επίσκεψης του Ιταλού Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλατάσεραϊ - Γιουβέντους.

    "Αν έρθει", γράφει η εφημερίδα, "θα διαπιστώσει τη φιλοξενία μας και θα γνωρίσει τους Τούρκους. Θα ντραπεί για όσα κάνει".

    Ο ιταλικός Τύπος, πάντως, καλεί τον Ιταλό Πρωθυπουργό να μην μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ενώ για την ποδοσφαιρική συνάντηση γράφει "η Γιουβέντους πηγαίνει στην τουρκική κόλαση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχει γίνει αποδεκτό αίτημα του κ. Χάνεϊ να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όμως δεν έχει ακόμη οριστεί η ημέρα και η ώρα.

    Σε ερώτηση εάν αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι επαφές του Σερ Ντέιβιντ στην Αγκυρα, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "είναι μία συνάντηση που έχει ζητήσει ο κ. Χάνεϊ και ο Πρόεδρος αναμένει στη συνάντηση να δει τί θα του ειπωθεί".

    "Είναι γνωστή βέβαια και η επίσκεψη του κ. Χάνεϊ στην Αγκυρα και οι δηλώσεις που έχει κάνει ότι θα συζητήσει θέματα ουσίας του Κυπριακού, και ειδικά το συνταγματικό, όπως έχει αναφέρει, αλλά δεν υπάρχει εκ μέρους της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας οποιαδήποτε ειδική ενημέρωση για το θέμα της συνάντησης", συμπλήρωσε.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, πρόκειται για "μία συνάντηση μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και ενδιαφερόντων του κ. Χάνεϊ ως εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης και μέχρι τώρα και της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, στο Κυπριακό".

    Ο Σερ Ντέιβιντ έφθασε στην Αγκυρα χθες και σήμερα επρόκειτο να έχει σειρά επαφών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί για το Λονδίνο την Κυριακή, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου στις 12 το μεσημέρι της 27ης θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε ερώτηση εάν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, που θα παρακαθήσουν στη σύσκεψη των Αθηνών, θα έχουν και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Ελληνες ομολόγους τους, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο, σημειώνοντας ότι "υπάρχουν τόσες προσωπικές σχέσεις που οι οποιεσδήποτε επαφές γίνονται έτσι κι αλλιώς σε καθημερινή βάση".

    Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ πραγματοποιεί επαφές στην Ευρώπη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "στο παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη επίσημη ενημέρωση προς την κυπριακή κυβέρνηση".

    Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Κληρίδης να συναντηθεί με τον κ. Μίλερ, στο Λονδίνο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε πως "δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοιο αίτημα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [13] Γαλανός - "Πόθεν έσχες" κομμάτων - Πρόταση νόμου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόταση νόμου που θα ρυθμίζει το "πόθεν έσχες" των οικονομικών των κομμάτων θα καταθέσει στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), Αλέξης Γαλανός.

    Οπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου, η πρόταση νόμου θα προνοεί αναδρομική ισχύ από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

    Τα κόμματα θα έχουν την υποχρέωση να δίδουν πλήρη λογαριασμό κάθε χρόνο, ισολογισμούς, ονόματα δωρητών και πλήρη απολογισμό για τα χρήματα επιδότησης που παίρνουν από την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, ο ισολογισμός και η έκθεση που θα ετοιμάζουν τα κόμματα θα "δημοσιεύονται το πρώτο δίμηνο κάθε έτους σε δύο τουλάχιστον καθημερινές εφημερίδες".

    Αντίγραφα της κατάστασης των εκλογικών εσόδων και δαπανών αποστέλλονται στο Γενικό Ελεγκτή εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση ώστε να διεξαχθεί ο σχετικός έλεγχος.

    Οποιος παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο το ελεγκτικό έργο του και ιδίως αρνείται την παροχή στοιχείων στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

    Ο κ. Γαλανός δεν έδωσε το κείμενο της πρότασης νόμου στη δημοσιότητα διότι, όπως εξήγησε, "θα τύχει ακόμη κάποιας επεξεργασίας".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι το ΚΕΑ θεωρεί σκόπιμο να συνδυαστεί αυτή η προσπάθεια του "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων με το "πόθεν έσχες" των κομμάτων.

    Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα δεχθεί με κανένα τρόπο να "χρησιμοποιηθεί το πόθεν έσχες των κομμάτων για να καθυστερήσει το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων". Ο κ. Γαλανός είπε ότι η πρόταση νόμου για το "πόθεν έσχες" στα οικονομικά των κομμάτων αποτελεί βάση για συζήτηση.

    "Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με τα κόμματα στη Βουλή, με τους συναδέλφους στην Επιτροπή Νομικών για να καταλήξουμε σε μιαν αποτελεσματική νομοθεσία", σημείωσε ο κ. Γαλανός.

    Χρηματοδότηση κομμάτων

    Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι "πρέπει να υπάρξει επιδότηση των νέων κομμάτων με βάση κάποια κριτήρια". Σημείωσε ότι τα κριτήρια μπορεί να βασίζονται και "σε αποτελέσματα εκλογών αλλά και στην ιστορία προσώπων".

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ σημείωσε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται μόνο τα κοινοβουλευτικά κόμματα διότι δημιουργείται ένα μονοπώλιο.

    "Καθίσταται αδύνατο οποιαδήποτε νέα δύναμη με νέα μηνύματα να ανταποκριθεί όταν δεν έχει τη δυνατότητα κάποιων χρηματοδοτήσεων από την κυβέρνηση", σημείωσε.

    Ανέφερε ότι "αν θέλουμε να σπάσουμε τα μονοπώλια του μονοκομματισμού και αν συμφωνούμε ότι κάπου το έχει παρακάνει ο παλαιοκομματισμός σε αυτό τον τόπο, πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο και να δώσουμε την ευκαιρία να ακουστούν και άλλες φωνές".

    Απλή Αναλογική

    Αναφερόμενος στην εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη για αύξηση του κατώτερου ορίου που απαιτείται για την είσοδο ενός κομμάτος στη Βουλή, ο κ. Γαλανός είπε ότι η θέση του ΚΕΑ είναι ότι δεν διαπραγματεύεται την απλή αναλογική. "Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν το θέμα της απλή αναλογικής", διαβεβαίωσε ο κ. Γαλανός.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ είπε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί με βάση ποιά κριτήρια έχει προτείνει αυτή την αλλαγή ο ΔΗΣΥ και εξέφρασε την άποψη ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος να αλλάξει ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 1995.

    Σημείωσε ότι "εάν οποιοιδήποτε έχουν την ψευδαίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα απορροφήσουν τους ούτω καλούμενους μικρούς, κάθε άλλο, δεν είμεθα για απορρόφηση".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "τίποτε δεν άλλαξε από το 1995 όταν όλοι ομόφωνα έκαναν ωραία λογίδρια και έλεγαν πόσο ταιριάζει η απλή αναλογική στο προεδρικό σύστημα το οποίο έχουμε στην Κύπρο".

    Το σύστημα λειτούργησε άψογα και αποδείχθηκε ότι με το κατώτερο όριο του 1,8% είναι πολύ δύσκολο να μπουν κάποιες δυνάμεις στη Βουλή. Κατά τον κ. Γαλανό, η αλλαγή που πρέπει να γίνει στον εκλογικό νόμο είναι σχετικά με την οριζόντια ψηφοφορία ή τη μερική οριζόντια ψηφοφορία.

    Αναφερόμενος στους κινδύνους του κοινοβουλευτικού συστήματος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑ είπε ότι στη Βουλή "σχεδόν τα πάντα περνούν ομόφωνα και αποφασίζονται από μια ad hoc επιτροπή των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων", σημειώνοντας ότι "πολλές φορές αφαιρείται η ευκαιρία στον απλό βουλευτή να μιλήσει και να εκφράσει τις θέσεις του". Ανέφερε ότι για το πρόβλημα αυτό της Βουλής δεν επαναστατεί μόνο ο ίδιος, αλλά πολλοί άλλοι βουλευτές.

    Απεργία κυβερνητικών γιατρών

    Για την απεργία των κυβερνητικών γιατρών, ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι "και βάσει του συντάγματος αλλά και της σωστής δεοντολογίας, ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να δει τη συντεχνία των γιατρών".

    "Δεν νομίζω ότι οποιοσδήπτε κρατικός αξιωματούχος μπορεί να αρνηθεί να τους δει, επικαλούμενος την κρατική συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων", σημείωσε.

    Ο κ. Γαλανός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για "θέση εναντίον της ΠΑΣΥΔΥ ή του Υπουργού Οικονομικών αλλά για μόνιμες θέσεις εναντίον της οποιασδήποτε μονοπώλησης οτιδήποτε σε μια δημοκρατία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Εκθεση Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που περιέχεται στη διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς το Κογκρέσο, για το Κυπριακό, αποτελεί απάντηση στην απαράδεκτη πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    Κληθείς σήμερα να σχολιάσει την έκθεση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως "αυτό που φαίνεται είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Ερωτηθείς πώς εκτιμά την αναφορά ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προετοιμαστούν για συνολικές διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση "από πάντα επεδίωκε αυτό το στόχο και θέλαμε να μπούμε σε συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού για συνολική διευθέτηση".

    "Σε καμία περίπτωση", πρόσθεσε, "δεν αρνείται η κυβέρνηση τέτοια διαδικασία... την επιδιώκει με κάθε τρόπο, ειδικά αν είναι στη γνωστή βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα έχουμε τα σχετικά ψηφίσματα ως το διαπραγματευτικό πλαίσιο".

    Οσον αφορά την παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου για κατάλληλη προετοιμασία και ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι εννοεί τη διαδικασία που έχει αναλάβει η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, ο Εκπρόσωπος απάντησε πως ενδεχομένως ο κ. Κλίντον να υπονοούσε μια τέτοια διδικασία.

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι οι παροτρύνσεις βρίσκονται στα ίδια μήκη κύματος με την πολιτική που ασκεί επί καθημερινής βάσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, από δηλώσεις του οποίου, όπως είπε, προκύπτει ότι αυτήν την περίοδο στηρίζουν την προσπάθεια της κ. Χέρκους.

    Επανέλαβε δε την εποικοδομητική στάση της κυβέρνησης στη διαδικασία αυτή.

    Ο Εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι τόσο η έκθεση Κλίντον όσο και σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων άλλων κρατών, αποτελούν "απάντηση προς την τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία", αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται εκτός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών και της γενικότερης βούλησης του διεθνούς παράγοντα.

    "Φαίνεται ότι από κανένα δεν γίνεται αποδεκτό ως πλαίσιο συζήτησης για το Κυπριακό η θέση της τουρκικής πλευράς για συνομοσπονδία", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό "πάρα πολύ θετικό".

    Σε παρατήρηση ότι πάρα ταύτα δεν ασκούνται πιέσεις στον Ντενκτάς, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως αυτό είναι "το βασικό ερώτημα που τίθεται", ότι δηλαδή "ο διεθνής παράγοντας, πέραν των διακηρύξεων, θα πρέπει να αποφασίσει μέσα από τις διεθνείς διαδικασίες, νομικές και νόμιμες, να ασκήσει την αποτελεσματική του επιρροή και πίεση έτσι ώστε να μεταστραφεί η τουρκική στάση στο θέμα αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         566,1400   568,4000    566,1400   571,0000
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7152     1,7220      1,7152     1,7260
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0009     2,0089      2,0009     2,0129
    Στερλίνα                1,2038     1,2086      1,2038     1,2111
    Γερμ. Μάρκο             3,3740     3,3874      3,3740     3,3914
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0110   0,0000 |24.12.98 | 0,0050   0,0010  |24.12.98
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |25.01.99 | 0,0060   0,0010  |25.01.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |24.02.99 | 0,0070   0,0010  |24.02.99
    06 Μήνες    0,0360   0,0000 |24.05.99 | 0,0120   0,0010  |24.05.99
    09 Μήνες    0,0520   0,0000 |24.08.99 | 0,0170   0,0000  |24.08.99
    12 Μήνες    0,0680   0,0000 |24.11.99 | 0,0240   0,0000  |24.11.99
    15 Μήνες    0,0890   0,0000 |24.02.00 | 0,0330   0,0000  |24.02.00
    18 Μήνες             0,0000 |24.05.00 |          0,0000  |24.05.00
    21 Μήνες             0,0000 |24.08.00 |          0,0000  |24.08.00
    24 Μήνες             0,0000 |24.11.00 |          0,0000  |24.11.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [16] Ισραηλινοί - Κατασκοπεία - Κατηγορητήριο

    Λάρνακα,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας απήγγειλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εναντίον των δύο Ισραηλινών, που συνελήφθησαν στις 7 Νοεμβρίου στη Λάρνακα.

    Οι Χάργκοφ Ούντι, 37 χρόνων, και Νταμάρι Ιγκάλ, 49 χρόνων, προσήχθησαν σήμερα το πρωί στο Δικαστήριο και κατηγορήθηκαν για κατοχή συσκευής ασυρμάτου, τηλεγραφίας και για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή κατασκοπείας.

    Συγκεκριμένα οι δύο Ισραηλινοί κατηγορήθηκαν πρώτον, ότι μεταξύ της 15ης Οκτωβρίου και 6ης Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ημερομηνιών στο χωριό Ζύγι, στην επαρχία Λάρνακας, με σκοπό επιβλαβή για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις κατέγραφαν και τις διαβίβαζαν σε ξένη χώρα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Δεύτερον, οι δύο Ισραηλινοί κατηγορήθηκαν ότι κατά τον ίδιο χρόνο και στον ίδιο τόπο, όπως στην πρώτη κατηγορία, είχαν στην κατοχή τους συσκευές ασυρμάτου τηλεγραφίας, δηλαδή τρεις αιχνευτές συχνοτήτων SCANNER χωρίς άδεια από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων.

    Τρίτον, οι κατηγοροούμενοι κατά τον ίδιο χρόνο και στον ίδιο τόπο, συνωμότησαν στη διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή κατασκοπείας.

    Οι δύο κατηγορούμενοι δεν απάντησαν στις κατηγορίες, ενώ ενώπιον του Δικαστηρίου παρουσιάστηκε γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την ανάγκη μη διεξαγωγής ανακρίσεων και αντίγραφα μαρτυριών από 34 μάρτυρες κατηγορίας.

    Ο δημόσιος κατήγορος ζήτησε όπως οι δύο Ισραηλινοί παραμείνουν υπό κράτηση και παραπεμφθούν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα στις 8 Δεκεμβρίου 1998.

    Οι δύο Ισραηλινοί προσήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας υπό την ισχυρή φρουρά ανδρών της ΜΜΑΔ και του Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού στις 9 το πρωί.

    Στο Δικαστήριο παρευρέθηκε εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία Ισραηλινού δικηγόρου, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εργοδοτείται από τη Μοσάντ για την υποστήριξη μελών της οργάνωσης σε περιπτώσεις σύλληψης πρακτόρων στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΓΠ)

    [17] Τουρκικές παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επανειλημμένα παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση που παράνομα διεξάγεται στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείο Αμυνας δύο F16 εισήλθαν σήμερα στις 10.00 από την Κερύνεια πέταξαν πάνω από την Τύμπου και το Λευκόνοικο και εξήλθαν από την Καρπασία. Την ίδια διαδρομή ακολούθησαν στις 11.00 δύο F4 και λίγα λεπτά αργότερα δύο ακόμα F16.

    Οκτώ ακόμα F16 πέταξαν πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, λίγο μετά τις 12.00.

    Στις 11.00 περίπου προσγειώθηκε εξάλλου στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονοίκου ένα μεταγωγικό C180.

    Στο μεταξύ, τέσσερις φρεγάτες που βρίσκονταν αγκυροβολημένες στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας κατευθύνθηκαν γύρω στις 10.00 προς τη θαλάσσια περιοχή Μόρφου - Κορμακίτη και πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά.

    Στις 12.30 επέστρεψαν στο κατεχόμενο λιμάνι, όπου βρίσκονται επίσης δύο τουρκικά υποβρύχια, δύο πυραυλάκατοι και ένα πλοίο ανεφοδιασμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [18] Ζακχαίος - ΟΗΕ - Τουρκικές παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη κατήγγειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, με επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στην επιστολή του η οποία κυκλοφόρησε ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Ζακχαίος τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές που σημειώθηκαν στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου, παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας.

    Επισημαίνει ότι ταυτόχρονα είναι αντίθετες προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, οι οποίες αναφέρουν ότι τέτοιες υπερπτήσεις αυξάνουν την ένταση στο νησί και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη τελικής διευθέτησης.

    Επιπλέον, συνεχίζει στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, αυτές οι συνεχιζόμενες υπερπτήσεις από την τουρκική αεροπορία, καθώς και η παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων στο νησί, αποτελούν τις πραγματικές αιτίες έντασης στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [19] Νορβηγία - ΥΦΕΞ - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 22 Νοεμβρίου η Υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Aslang Haga, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκου Σιάμπου.

    Κατά την επίσκεψή της, η κ. Haga, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το Δήμαρχο Λευκωσίας καθώς και την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Τη Νορβηγίδα Υφυπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύει ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Κύπρο, Svein Ole Saether.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [20] Εκπρόσωπος - Βουλή - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εμμένει στη θέση του για το θέμα της επίσκεψης του χουντικού πραξικοπηματία Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρο, όπως την είχε εκφράσει την περίοδο που το θέμα βρισκόταν στην επικαιρότητα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να απολογηθεί για το θέμα του Βασίλη Βιντζηλαίου, όπως ζητά η Βουλή με το χθεσινό ψήφισμα που ενέκρινε στο οποίο χαρακτηρίζεται η άδεια που δόθηκε στον Βιντζηλαίο να επισκεφθεί την Κύπρο ως πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά καταδικαστέα.

    "Ο Πρόεδρος θεωρεί ότι στις δημοκρατίες ο καθένας εκφράζει ελεύθερα την άποψή του", είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι "στην προκειμένη περίπτωση η νομοθετική εξουσία εξέφρασε την άποψή της με το ψήφισμα που εξέδωσε".

    Κατέληξε λέγοντας ότι "οι απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν εκτεθεί για το θέμα κατά την περίοδο που βρισκόταν στην επικαιρότητα" και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σέβεται τη νομοθετική εξουσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [21] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.32  (-0.06)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,565,460
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   458,273  102.52 (-0.20)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    33,677   59.34 (-0.67)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   329,271   66.79 (-1.02)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   116,825   88.62 ( 0.58)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   170,746   68.82 ( 0.09)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   148,142   43.00 ( 1.44)
            Αλλες Εταιρείες            £   149,197   84.31 ( 1.59)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 November 1998 - 13:12:23 UTC