Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] Λυσσαρίδης - Μουράτοφ
  • [03] Τοπικές Αρχές - Διάσκεψη - ΕΕ
  • [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Μίκης Θεοδωράκης
  • [05] Συνάντηση - Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Ιραν
  • [06] ΚΕΒΕ - ΕΒΕ Θεσσαλονίκης - Μαγκριώτης
  • [07] Ρολάνδης - Μαγκριώτης
  • [08] "Τράπεζα Κύπρου - Τα Πρώτα 100 χρόνια"
  • [09] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Κεφάλαια

  • [01] Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης - Επίσημη επίσκεψη

    Λάρνακα,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) άνοιξε τους δρόμους για τις μακροχρόνιες λύσεις του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στην Κύπρο όπου θα εκτελέσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου του με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι η εμβάθυνση των αμφίδρομων σχέσεων σε τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, και η νέα γενιά, που αντανακλάται στο πρόγραμμα Θράκη- Αιγαίο - Κύπρος.

    Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση εγγυούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Σημείωσε πως ο Προεδρεύων της ΕΕ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχει "ήδη διατυπώσει ένα σχέδιο επτά σημείων για την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής".

    "Σ' αυτό το πλαίσιο", πρόσθεσε, "οι κυπριακές επιχειρήσεις και οι ελληνικές πρέπει να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο λόγω της αποδοχής που έχουν Ελλαδίτες και Κύπριοι στην περιοχή των Βαλκανίων".

    Υποδεχόμενος τον κ. Μαγκριώτη, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι οι δύο βασικοί άξονες του ελληνισμού, η Μακεδονία - Θράκη και η Κύπρος έχουν καθήκον "να ενώσουν τις δυνάμεις τους" τόσο για την πολιτική πορεία του ελληνισμού όσο και για σκοπούς εμπορικούς.

    Σημείωσε πως με την επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού, εκπληρώνεται μια υπόσχεση, αυτή της ενίσχυσης της συνοχής του ελληνισμού με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ των δύο ακραίων σημείων του ελληνισμού, της Μακεδονίας - Θράκης και της Κύπρου.

    Κατά την επίσκεψη του κ. Μαγκριώτη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Μακεδονίας - Θράκης και της Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, και το γεγονός ότι οι Κύπριοι έχουν επεκταθεί εμπορευματικά αρκετά επιτυχώς στο χώρο της Μέσης Ανατολής και η Μακεδονία - Θράκη στο χώρο των Βαλκανίων.

    Ο Ελληνας Υπουργός θα έχει επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους με αποκορύφωμα τη συνάντησή του αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Θα επισκεφθεί επίσης την 24η Διεθνή Εκθεση Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [02] Λυσσαρίδης - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ΕΔΕΚ έχει αναθέσει στους νομικούς της συμβούλους να εξετάσουν τρόπους εμπλοκής της Βουλής στο θέμα που προέκυψε με την ευθυγράμμιση της κυπριακής κυβέρνησης με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της αντίθεσης της Βουλής στην εν λόγω απόφαση.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, είπε ότι "το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να αποφασίζεται από ένα ή δύο άτομα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "το μέλλον της Κύπρου αποφασίζεται από τους εκπροσώπους του λαού", προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επέμβει η Βουλή για να μην επιτραπούν "αρνητικές εξελίξεις για την Κύπρο".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι η Κύπρος έχει "τεράστια οικονομικά συμφέροντα" από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι "εάν εμείς δεν δώσουμε δείγματα γραφής" τότε άλλοι θα υπαγορεύσουν την πολιτική μας έναντι της Ρωσίας με αποτέλεσμα τα συμφέροντά μας να υπονομευθούν.

    Ταυτόχρονα διερωτήθηκε γιατί η Κύπρος, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν μπορεί να πει όχι σε ορισμένα μέτρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, όταν η Ελλάδα σε ορισμένα από τα μέτρα απάντησε αρνητικά.

    Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, κ. Μουράτοφ είπε ότι μαζί με τον κ. Λυσσαρίδη αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο Κυπριακό, την κατάσταση στη Ρωσία, την κρίση στη Γιουγκοσλαβία και τις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Μουράτοφ παρατήρησε ότι "έχουμε ενιαίες απόψεις" τόσο με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, όσο και με άλλους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου, ιδιαίτερα όσον αφορά την προοπτική της ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Κυπριακό

    Εξάλλου, ο κ. Λυσσαρίδης, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε "θέμα των Ηνωμένων Εθνών". Σημείωσε επίσης ότι "η Ρωσία δεν μπορεί παρά να είναι ένας βασικός παράγων εμπλοκής στο γίγνεσθαι για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ "αποδίδει μεγάλη σημασία για την εμπλοκή της Ρωσίας στο παγκόσμιο, στο περιφερειακό και στο κυπριακό γίγνεσθαι" γιατί, όπως εξήγησε, είναι ένας "θετικός παράγων" του οποίου τα συμφέροντα συμπίπτουν με τα δικά μας.

    Γιουγκοσλαβικό

    Για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε την άποψη του κόμματός του,ότι δεν δέχεται με κανένα τρόπο τους βομβαρδισμούς τους οποίους θεωρεί πως είναι "μια εγκληματική ενέργεια".

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η εμπλοκή όλων των παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, "θα αποδώσει καρπούς", για να υπάρξει μια πολιτική λύση στο Γιουγκοσλαβικό, προτού είναι αργά όχι μόνο για τη Γιουγκοσλαβία αλλά και για την Ευρώπη, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ/ΑΧΡ)

    [03] Τοπικές Αρχές - Διάσκεψη - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διάσκεψη με θέμα "Οι τοπικές αρχές της Κύπρου ενόψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης" θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Λευκωσία.

    Στη διάσκεψη, που διοργανώνουν η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και η Ενωση Δήμων Κύπρου, θα υπάρξει ενημέρωση από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Περιφερειών για το ρόλο των τοπικών αρχών στα πλαίσια της ΕΕ.

    Ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων Κύπρου αναφέρει επίσης ότι στη διάσκεψη θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους και τομείς συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών της Κύπρου και της Επιτροπής Περιφερειών που αποτελεί το κορυφαίο Σώμα της ΕΕ για τις τοπικές αρχές.

    Στην εναρκτήρια τελετή της διάσκεψης θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Ρότζερ Καλίφ, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Λέλλος Δημητριάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Νίκος Κατσουρίδης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Ντονάτο Κιαρίνι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Μίκης Θεοδωράκης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με την εποχή των Σταυροφοριών και την περίοδο της ωρίμανσης της χιτλερικής Γερμανίας, παραλλήλησε τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με το ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε δύσκολες τις στιγμές που περνά σήμερα ο ελληνισμός, λόγω της στάσης του στο Γιουγκοσλαβικό κι επεσήμανε την ανάγκη για εθνική ομοψυχία.

    "Το γεγονός ότι κατ'εξαίρεση μόνο το ελληνικό έθνος είπε όχι στη βία (στη Γιουγκοσλαβία) μας βάζει στο μάτι του κυκλώνα. Δεν είναι εύκολες οι στιγμές για μας. Εχουμε να κάνουμε με δολοφονικά πνεύματα που μας έχουν βάλει στο στόχαστρο", σημείωσε και πρόσθεσε:

    "Πρέπει να μείνουμε Ελληνες. Η θα μείνουμε Ελληνες όρθιοι ή θα μείνουμε Ελληνες κατω από το χώμα".

    Αναφερόμενος στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι "δείχνουν ένα καινούριο πρόσωπο της παγκόσμιας κυριαρχίας η οποία εμφανίζεται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και τη συνενοχή των προηγμένων λαών της Ευρώπης".

    Παραλλήλησε την κατάσταση αυτή με "την ωρίμανση της χιτλερικής Γερμανίας" για να προσθέσει ότι "αυτό δεν το είδαμε ούτε επί Χίτλερ".

    "Οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στο στάδιο αυτό χωρίς τη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών", είπε και ασκώντας κριτική στις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούν ως άλλοθι την αριστερά για να διαπράττουν εγκλήματα που δεν θα μπορούσαν να διαπράξουν οι συντηρητικοί.

    "Εχω την εντύπωση ότι ζούμε ξανά την εποχή των Σταυροφοριών" είπε ο κ. Θεοδωράκης λέγοντας ότι όπως τότε η Ευρώπη ξεκίνησε ένα πόλεμο με τη δικαιολογία ότι θα έσωζε την Ιερουσαλήμ έτσι και σήμερα "σώζουν τους Σέρβους σκοτώνοντάς τους".

    Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε την πλήρη ταυτισή του με τις θέσεις του ΑΚΕΛ όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία.

    Με τη σειρά του ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύμορφη και πολύπλευρη" κι εξήρε την προσφορά του Ελληνα συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας προς την Κύπρο.

    Τέλος ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή "να σταματήσει το μακελειό" εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού και πρόσθεσε "εκείνοι που το μαυροφορούν, και θα τον έχουν μαυροφορεμένο για πολλά χρόνια, να τύχουν της τιμωρίας που τους αξίζει από τους ίδιους τους λαούς τους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    [05] Συνάντηση - Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Ιραν

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Ιράν υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και μια ειρηνική λύση του Κυπριακού που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, Αλί Ακμπάρ Νατέκ Νούρι σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράν.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Ιρανό ομόλογό του για την κατάσταση στην Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι θρησκευτικό αλλά ούτε αποτελεί διένεξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Αντίθετα, ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, η οποία επιδιώκει τη διαίρεση της Κύπρου και όχι μια δίκαιη λύση.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού όπως ο εποικισμός και η μαζική μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ούτε οι ίδιοι είναι ευχαριστημένοι από την κατάσταση που επικρατεί.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη θέληση της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του προβλήματος που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, χωρίς την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της Κύπρου για πλήρη αποστρατικοποίηση της νήσου και την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιραν αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών στα πλαίσια του Κινήματος των Αδεσμεύτων και είπε ότι παρόλο που η Κύπρος είναι μικρή χώρα, αυτό που έχει σημασία στις διεθνείς σχέσεις είναι η ισότιμη κυριαρχία των κρατών.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείου του ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης, Αγιατόλλα Χομεϊνί.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνοδεύεται από κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [06] ΚΕΒΕ - ΕΒΕ Θεσσαλονίκης - Μαγκριώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα εκπροσωπούνται τόσο το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) όσο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Θεσσαλονίκης με στόχο την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή των Βαλκανίων αποφασίσαν σήμερα η ηγεσία του ΚΕΒΕ κι εκπρόσωποι του ΕΒΕ Θεσσαλονίκης που επισκέπτεπται την Κύπρο με επικεφαλής τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Ιωάννη Μαγκριώτη.

    Σε ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο επιμελητηρίων, αποφασίστηκε επίσης όπως η επιτροπή υποβάλει συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις για επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

    Επίσης αποφασίστηκε η ίδρυση ενός Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου - Βορείου Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ και του ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα το οποίο θα μπορεί να καταγράφει τις εξελίξεις, να παρεμβαίνει και να προτείνει κατευθύνσεις σε τομείς και σε δράσεις επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Εξάλλου αποφασίστηκε όπως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη ειδικό συμπόσιο για τις Κυπρο - Βορειοελλαδικές επιχειρηματικές σχέσεις.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι "η διασφαλισμένη προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) διαμορφώνει το ευρύ, ασφαλές και πιο σημαντικό οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον για κοινές κι επικερδείς οικονομικές δραστηριότητες".

    Ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι "σε μια εποχή όπου η οικονομία και πολλές άλλες δράσεις παγκοσμιοποιούνται Ελλαδίτες και Κύπριοι επιχειρηματίες αξιοποιούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και διαμορφώνουν κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες".

    Αυτές, όπως είπε, αφορούν τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.

    Ο Ελληνας Υπουργός υπογράμμισε ακόμη πως "η Κύπρος με την υψηλή τεχνογνωσία, την εμπειρία και βεβαίως με τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται, αποτελεί το καλύτερο όχημα κοινών επιχειρηματικών συνεργασιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως και ευρύτερα στον αραβικό κόσμο".

    Τέλος ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της πρώτης πτήσης των Κυπριακών Αερογραμμών από τη Λάρνακα στη Μυτιλήνη θα συναντηθούν εκεί εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τη Βόρειο Ελλάδα, το Αιγαίο και την Κύπρο "για να κάνουμε πράξη την κοινή οικονομική προσπάθεια αυτού του τόξου του Ελληνισμού".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης δήλωσε πως το ΚΕΒΕ επικροτεί την προσπάθεια κυρίως των Κυπρίων επιχειρηματιών με τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες που έχει ως στόχο "τη στενότερη επαφή των δύο τάξεων όχι μόνο για την ελλαδική αγορά και την κυπριακή αλλά κυρίως για τα Βαλκάνια".

    Σημείωσε πως όταν τερματιστεί η εμπόλεμη κατάσταση στη Σερβία "οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναδιπλωθούν για να βοηθήσουν ούτως ώστε γρήγορα να γίνει μια ανασυγκρότηση του σερβικού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [07] Ρολάνδης - Μαγκριώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τρόποι ανάπτυξης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης της Ελλάδας, εξετάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία παρακάθησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Ρολάνδης και Ιωάννης Μαγκριώτης αντίστοιχα.

    Στη σύσκεψη, στην οποίαν πήραν μέρος και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων, εξετάστηκε επίσης η συνεργασία των δύο υπουργείων στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και των επενδύσεων τόσο στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσο και σε χώρους πέραν των εθνικών συνόρων είτε προς τα Βαλκάνια είτε προς τη Μέση Ανατολή.

    Συζητήθηκε εξάλλου, η υπογραφή πρωτοκόλλου στο οποίο να περιλαμβάνονται οι ιδέες και οι απόψεις που έχουν ανταλλαγεί.

    Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από την Ελλάδα προς την Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση θα μπορούσε να βελτιωθεί αρκετά με τη μείωση των ναύλων, την οργάνωση συνεδρίων και την ανάπτυξη κοινωνικού τουρισμού.

    Οπως είπε οι αφίξεις από την Ελλάδα ανέρχονται στις 70 χιλιάδες και οι Κύπριοι που επισκέπτονται την Ελλάδα ανέρχονται στις 190 χιλιάδες.

    Ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο της Κύπρου στον τομέα των υπηρεσιών όπως στον τραπεζικό, συμβουλευτικό, δικηγορικό, λογιστικό καθώς και στον υπεράκτιο τομέα.

    Αναφέρθηκε ακόμα, στη Νέα Βιομηχανική Πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση με βάση την οποία θα προωθηθεί η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας στην κυπριακή βιομηχανία και παράλληλα θα στηριχθεί η παραδοσιακή μεταποιητική βιομηχανία με την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων κι εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν όπως ενθαρρυνθούν οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για ανάπτυξη της συνεργασίας και τη δημιουργία μίας άτυπης ομάδας για συντονισμό και ετοιμασία προτάσεων από Κύπριους κι Ελλαδίτες επιχειρηματίες που στοχεύουν στη συνεργασία τόσο στο βορειοελλαδικό χώρο όσο και στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [08] "Τράπεζα Κύπρου - Τα Πρώτα 100 χρόνια"

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με ένα ξεχωριστό τρόπο γιορτάζει η Τράπεζα Κύπρου τη φετινή επέτειο των 100χρόνων της δίδοντας την ευκαιρία στον κόσμο, που θα επισκεφθεί την έκθεση "Τράπεζα Κύπρου - 100 χρόνια", να κάνει ένα φανταστικό ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου και να γνωρίσει την ιστορία της από το 1899 μέχρι σήμερα.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης "Τράπεζα Κύπρου - 100 χρόνια" θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλάυκος Κληρίδης, την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ.

    Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Διοικητής της Τράπεζας Κύπρου, Χρίστος Παντζαρής, ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση της τράπεζας σε όλο το πρόγραμμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου των 100χρόνων.

    Ο κ. Παντζαρής πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν παραθέτει απλά την ιστορία της τράπεζας αλλά τη βάζει να "περπατά χέρι-χέρι με την ιστορία του τόπου".

    Μέσα από τη μηχανή του χρόνου ο επισκέπτης φθάνει στο Κυπριακό Κέντρο του Ηλεκτρονικού Τραπεζοχώρου της Τράπεζας Κύπρου στο έτος 2099, όπου τους καλωσορίζει και τους ξεναγεί ο Ευμάθιος Κάλκουλος, ρομπότ τέταρτης νοητικής γενιάς.

    Εκεί γιορτάζουν τα 200 χρόνια της Τράπεζας Κύπρου και ο Ευμάθιος αφού ξεναγήσει τους επισκέπτες στο Κέντρο του 2099, θα τους καλέσει σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, στα πρώτα 100 χρόνια της τράπεζας σε μια εικονική πραγματικότητα.

    Ο κ. Παντζαρής ανάφερε, επίσης, ότι η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε παραγωγή CD ROM, καταγράφοντας την ιστορία σε μια μορφή που είναι πια το σύγχρονο μέσο γνώσης κι επικοινωνίας.

    Καταλήγοντας είπε ότι ο ψηφιακός δίσκος θα είναι στην αγγλική κι ελληνική γλώσσα και θα δοθεί τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό σε βιβλιοθήκες και σχολεία.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μεταξύ 22 Μαϊου - 8 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΧΡ)

    [09] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Κεφάλαια

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,17/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκλεισαν σήμερα χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα ή προηγούμενο στη διαπραγματευτική πορεία της Κύπρου, τα δύο κεφάλαια (Εξωτερικές Σχέσεις και Τελωνειακή Ενωση), που παρέμεναν σε εκκρεμότητα εξαιτίας των επιφυλάξεων της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

    Μετά από συντονισμένες διαβουλεύσεις που είχαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου με τη γερμανική προεδρία, αλλά και με τη Γαλλία και την Ολλανδία, βρέθηκε τελικά σήμερα η κοινή αποδεκτή διατύπωση που επέτρεψε την ολοκλήρωση των δύο αυτών σημαντικών καφαλαίων.

    Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών λήφθηκε ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση), δεδομένου ότι είχε επιλυθεί τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

    Η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούσαν μια φραστική διατύπωση που θα ανέφερε ρητώς ότι η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα επιστρέψουν στα κεφάλαια αυτά.

    Μια τέτοια φράση δημιουργούσε ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο και για το λόγο αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ελλάδας σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

    Στη σημερινή απόφαση η τελική διατύπωση αναφέρει ακριβώς την ίδια φράση που συνοδεύει κάθε καφάλαιο που ολοκληρώνεται με όλες τις υποψήφιες χώρες, δηλαδή ότι θα μπορούσε να επανεξεταστεί εάν χρειασθεί.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη σημερινή απόφαση, την οποία απέδωσαν στις επαφές που είχαν Ελλάδα και Κύπρος με την προεδρία και τις χώρες που αντιδρούσαν.

    Το κλείσιμο των δύο κεφαλαίων θα επιβεβαιωθεί και την Τετάρτη στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών με το διαπραγματευτή της Κύπρου, Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 May 1999 - 17:46:12 UTC