Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Ιράν
  • [03] Χριστόφιας - Οικονομία
  • [04] Υπουργός Οικονομικών - "Οικονομικό έγκλημα"
  • [05] Κύπρος - Βρετανία - Αερομεταφορές
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Μαγκριώτης
  • [07] Χριστοδουλίδης - Παρίσι
  • [08] ΥΠΕΞ - Ιράν - Επίθεση
  • [09] ΥΠΕΞ - Σουηδία - Επαφές
  • [10] Βασιλείου - Βρυξέλλες
  • [11] Υπουργός Εσωτερικών - Καταφύγια
  • [12] Βρυξέλλες - ΝΑΤΟ - Σχέδιο Επίθεσης
  • [13] Θεοδωράκης - Επίτιμος δημότης Αμμοχώστου
  • [14] Ρόμες Σιάντρα - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντικό πρωτόκολλο για τη συμμετοχή της Κύπρου στο 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα, την Τεχονολογική Ανάπτυξη και Επίδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπογράψουν την προσεχή Πέμπττη στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, Ελεγκαντ Μπούλμαν και η αρμόδια Επίτροπος Εντιθ Κρέσον εκ μέρους της ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Πρωτόκολλο αποτελεί προσθήκη στη Συμφωνία Σύνδεσης Κύπρου - ΕΚ και προνοεί, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα συμμετοχής κυπριακών ερευνητικών φορέων και Κυπρίων ερευνητών σε όλα τα επιμέρους προγράμματα με άμεση χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

    Η πρόσβαση στο Πρόγραμμα ανοίγει νέες προοπτικές και αποτελεί πρόκληση για την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

    Το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο καλύπτει την περίοδο 1998 - 2002 και μέσα από αυτό εκφράζεται η πολιτική της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, η οποία επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Ευρωπαίου πολίτη.

    Πρόκειται για πρόγραμμα ομπρέλλα όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΕ και περιλαμβάνει θεματικά προγράμματα εφαρμογής ερευνητικών δραστηριοτήτων για τεχνολογική ανάπτυξη στους τομείς της κοινωνίας, της πληροφορίας, του περιβάλλοντος, της υγείας, της ενέργειας, της προώθησης ανταγωνιστικής και αειφόρου ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

    Αποσκοπεί επίσης στην προώθηση καινοτομιών και στην ενθάρρυνση συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προαγωγή ερευνητικών συνεργασιών με τρίτες, μη κοινοτικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στη βελτίωση του ανθρώπινου ερευνητικού κεφαλαίου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στο ποσό των 8,7 δισεκατομμυρίων λιρών για την πενταετία 1998 - 2002 και η συνεισφορά που θα κληθεί να καταβάλει η Κύπρος για τη συμμετοχής της σ' αυτό υπολογίζεται στα περίπου 6,5 εκατοτομμύρια λίρες.

    Το Γραφείο Προγραμματισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας θα διοργανώσουν πολύ σύντομα ημερίδες πληροφόρησης ώστε να ενημερωθούν κατάλληλα οι ερευνητικοί φορείς καθώς και ανεξάρτητοι Κύπριοι ερευνητές τόσο για τους τρόπους υλοποίησης του Προγράμματος όσο και για τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Ιράν υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ο Α' Αντιπρόεδρος της χώρας, Χασάν Χαμπίμπι, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού, και την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται επίσημα το Ιράν.

    Ο κ. Χαμπίμπι σημείωσε ότι η στρατιωτική κατοχή οποιασδήποτε χώρας δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται σταθερά και συμφώνησε με την άποψη του Προέδρου της Βουλής ότι, όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να ακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

    Δήλωσε επίσης πως το Ιράν προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών του με την Κύπρο, όχι μόνο όσον αφορά τη συνεργασία των Κονοβουλίων των δύο χωρών, αλλά και σε τομείς όπως η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις, το εμπόριο και ο τουρισμός.

    Οπως είπε ο κ. Χαμπίμπι, η ανάπτυξη των σχέσεων αυτών μπορεί να είναι εποικοδομητική και αποτελεσματική.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Χαμπίμπι για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η Τουρκία ακολουθεί μια συστηματική πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσσματος, εμμένοντας στη διαίρεση της Κύπρου, τον εποικισμό και την καταστρφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

    "Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ ζούσαν ειρηνικά μαζί για αιώνες και μπορούν να πράξουν το ίδιο αν η Τουρκία αφήσει τους Τ/Κ να αποφασίσουν", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασαία της Κύπρου και του Ιράν στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων και τόνισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν σταθερά την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και να μην αποδέχονται την περιθωριοποίηση του ΟΗΕ και την καταπάτηση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη.

    Η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία περατώνει αργότερα σήμερα τις επαφές της στο Ιράν με συναντήσεις με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Διαδικασίας Hashemi Rafsanjani, τον Υπουργό Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης κ. Mohajenui καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Amizadeh.

    Απόψε ο Πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Ali Akbar Natec Nouri θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της αντιπροσωπείας.

    Εξάλλου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Τεχεράνη, Γιώργος Βυρίδης, παρέθεσε γεύμα στο οποίο παρευρέθηκαν ξένοι διπλωμάτες και επίσημοι του Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Χριστόφιας - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ ενέκρινε σήμερα προτάσεις που αφορούν οικονομικά θέματα, όπως το ΦΠΑ, το κρατικό μισθολόγιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα και άλλα, τις οποίες αναμένεται να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι οι προτάσεις του κόμματος λαμβάνουν υπόψη το ρυθμό του πληθωρισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την αύξηση των πραγματικών μισθών, τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν για μερικές κατηγορίες των μισθωτών και του πληθυσμού γενικότερα, καθώς και το γεγονός ότι η κατανομή των φορολογικών βαρών συνεχίζει να είναι άδικη για τους μισθωτούς.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που λήφθηκαν από το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, οι μισθωτοί καταβάλλουν το 55% του Φόρου Εισοδήματος, έναντι 39% των εταιριών και 6% των αυτο - εργοδοτουμένων. Πρόσθεσε ακόμα πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι "όσο περνά ο καιρός, η ψαλίδα μεγαλώνει".

    Χαρακτήρισε την πολιτική που επικρατεί για το Φόρο Εισοδήματος "αντιλαϊκή" και σημείωσε ότι "αυτά τα πράγματα τα ζούμε ο καθένας μας και δεν είναι αποκύημα της φαντασίας κανενός".

    Οπως εξήγησε ο κ. Χριστόφιας, η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί αύξηση του εταιρικού φόρου και επάνοδο κάποιων φορολογιών, όπως φορολογία για υπερχρήση των τηλεφώνων και φορολογία του 3% στον ΚΟΤ καθώς και επαναφορά διαφόρων εισηγήσεων που κατά καιρούς έκανε το κόμμα, όπως η κλιμακωτή εισφορά για την Αμυνα.

    Το ΑΚΕΛ προτείνει και άλλη δέσμη μέτρων για εξοικονόμιση εσόδων από το κράτος, η οποία προνοεί βελτίωση της φορο - εισπρακτικής ικανότητας του κράτους, εξυγχρονισμό και αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, αντιμετώπιση των Εκτάκτων Δημοσίων Υπαλληλων και άλλα.

    Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αν "η κυβέρνηση εξοικονομεί, με βάση και τις δικές μας προτάσεις, αρκετές δεκάδες εκατομμύρια λίρες το χρόνο, σταδιακά λύνεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα".

    Οσον αφορά το συντελεστή του ΦΠΑ, ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή, για αύξηση από 8 σε 12%

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ θα υιοθετηθούν, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι "δεν θα πέρασουν λόγω διαφοράς φιλοσοφίας".

    Πρόσθεσε όμως ότι το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί για να πείσει τον Υπουργό Οικονομικών και θα αγωνιστεί στη Βουλή ώστε να περάσουν πολλές από τις εισηγήσεις του κόμματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επαναφορά της φορολογίας του 3% για τον ΚΟΤ, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι το μέτρο αυτό "δεν θα επηρεάσει την τουριστική ανάπτυξη του τόπου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [04] Υπουργός Οικονομικών - "Οικονομικό έγκλημα"

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διεθνούς αναγνώρισης έχει τύχει η πολιτική της Κύπρου στην καταπολέμηση κάθε μορφής οικονομικού εγκλήματος και η συνεργασία που επιδεικνύει με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης.

    Προσφωνώντας σεμινάριο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου με θέμα το "Οικονομικό Εγκλημα", ο κ. Κληρίδης υποσχέθηκε ότι "θα συνεχίσουμε με συνέπεια την ίδια πολιτική".

    "Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την Κύπρο ως περιφερειακό ευυπόληπτο κέντρο παροχής υπηρεσιών, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας", επεσήμανε ο κ. Κληρίδης.

    Ο Υπουργός Οικονομικπών υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Βιέννης του 1988 ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του 1990.

    Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, "πέραν από το σχηματισμό Μονάδας για καταπολέμηση του ξεπλύματος, διάφορες υπηρεσίες ασχολούνται συστηματικά με την παρακολούθηση της κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες παράνομες ενέργειες".

    Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι "οι λογιστές στην καθολική αυτή προσπάθεια καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και από τη συνεργασία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία σ' αυτή την προσπάθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Κύπρος - Βρετανία - Αερομεταφορές

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μνημόνιο για θέματα που αφορούν στον τομέα των αερομεταφορών υπέγραψαν χθες Κύπρος και Βρετανία.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στο Μνημόνιο, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των αερομεταφορών μεταξύ των δύο χωρών, περιέχονται, ανάμεσα σε άλλα, πρόνοιες που επιτρέπουν σε ένα βρετανικό αερομεταφορέα την έναρξη δρομολογημένων πτήσεων από το Στάνσετ.

    Επίσης αυξάνουν τα ποσοστά μεταφοράς επιβατών με θέση μόνο στις ναυλωμένες πτήσεις και παρέχουν το δικαίωμα μεταφοράς με τις ναυλωμένες πτήσεις φρούτων και λαχανικών με προορισμό όλα τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος και ο Βοηθός Διευθυντής Διεθνών Αερομεταφορών του Τμήματος Μεταφορών της Βρετανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Μαγκριώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου διευρύνεται στον οικονομικό τομέα, στον τομέα του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών διαπίστωσαν σε συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης της Ελλάδας, Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο "είχε στόχο τον πολλαπλασιασμό των συνεργασιών μέσα από το πλαίσιο το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί από τριετίας και το οποίο υλοποιείται σε ένα σημαντικό βαθμό".

    Ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι "ο ελληνισμός τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ενδοεπικοινωνίας και της εσωτερικής συνεργασίας σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι παγκοσμιοποιημένα και πρωτίστως η οικονομία και η διαχείριση των πληροφοριών".

    Οπως είπε, "οι Ελληνες της διασποράς - Ελλαδίτες και Ε/Κ - έχουν αναπτύξει σημαντικές οικονομικές και πνευματικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες", σημειώνοντας ότι τα πυκνά δίκτυα ενδοεπικοινωίας και συνεργασίας "αποτελούν τη μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της Κύπρου για την υποστήριξη των εθνικών υποθέσεων και τη δικαίωση των αιτημάτων μας".

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαγκριώτης κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον περίβολο του Προεδρικού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [07] Χριστοδουλίδης - Παρίσι

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης με σκοπό να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλετικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίας θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η ανθρωπιστική κατάταση των προφύγων και εκτοπισθέντων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου και ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ευρώπη.

    Θα παραγματοποιηθεί επίσης ακρόαση με θέμα την επανένωση των οικογενειών των μεταναστών και των προσφύγων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] ΥΠΕΞ - Ιράν - Επίθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία παραθέτει τα γεγονότα αναφορικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στην πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Ιράν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 13 Μαίου λήφθηκε στην πρεσβεία απειλητική επιστολή με την οποία εζητείτο από τον Πρέσβη Γιώργο Βυρίδη το ποσό των 300.000 δολαρίων, με την απειλή ότι στην αντίθετη περίπτωση θα ανατίναζαν την πρεσβεία.

    Για την απειλή ενημερώθηκε από τον Πρέσβη το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών και έγινε σχετική καταγγελία στην ιρανική Αστυνομία, η οποία και τοποθέτησε φρουρό στην πρεσβεία.

    Στις 17 Μαίου τα ξημερώματα, ενώ ο Πρέσβης απουσίαζε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης για να υποδεχθεί διακομματική αποστολή υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, τρία ή τέσσερα άγνωστα άτομα επιτέθηκαν κατά του φρουρού της πρεσβείας και αφού τον κτύπησαν άγρια, τον αφόπλισαν και προσπάθησαν να μπουν στην κατοικία του Πρέσβη.

    Η σύζυγος του Πρέσβη ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία, όπως σημειώνεται, κατέφθασε αμέσως, αλλά οι επιτεθέντες κατάφεραν να διαφύγουν.

    Στο χώρο βρέθηκε μικρό αντικείμενο, η φύση του οποίου διερευνάται. Οι ιρανικές αρχές έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εξιχνίαση της υπόθεσης και ενίσχυσαν τη φρουρά έξω από την πρεσβεία.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οτιδήποτε το συγκεκριμένο αναφορικά με τους σκοπούς και τα ελατήρια της εγκληματικής αυτής πράξης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [09] ΥΠΕΞ - Σουηδία - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για την κατανόηση που επιδεικνύει η Σουηδία τόσο για το κυπριακό πρόβλημα όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από συνάντησή του με τη Σουηδή ομόλογό του, Anna Lindh.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, το Κυπριακό, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Γιουγκοσλαβικό.

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού Κοινοβουλίου και απάντησε σε ερωτήσεις των Σουηδών Βουλευτών.

    Αργότερα σήμερα ο κ. Κασουλίδης θα δώσει διάλεξη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στη Στοκχόλμη με θέμα "Η Κύπρος στο δρόμο προς την ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [10] Βασιλείου - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, επανέλαβε το πρωί στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρικομένων κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε το "European Policy Center", ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα επιδράσει ως καταλύτης στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Βασιλείου ανέπτυξε το θέμα "Η Κύπρος ως σταθεροποιητικός παράγοντας στον ευρωπαϊκό χώρο τόσο απο πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης".

    Στη συνάντηση παρεβρέθηκαν προσωπικότητες, εκπρόσωποι οργανισμών που αντιπροσωπεύονται στις Βρυξέλλες και μέλη διπλωματικών αποστολών.

    Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Βασιλείου και τα μέλη της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας είχαν συνάντηση με αξιωματούχους της Διεύθυνσης της Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού, κατά την οποία συζητήθηκε ιδιαιτέρως η κατοχύρωση των συμφερόντων του Συνεργατισμού στην Κύπρο.

    Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης η συνάντηση που έγινε με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ισπανίας στην ΕΕ, κατά την οποία συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την αλιεία.

    Εξάλλου, η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Βασιλείου είχε συνάντηση με τον Λέοπολντ Μάουρερ, υπεύθυνο για την Κύπρο διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα επιμέρους θέματα σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την πορεία εναρμόνισης της νομοθεσίας της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Το βράδυ ο κ. Βασιλείου θα μιλήσει στην εκδήλωση που οργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών (ΣΕΥΔΟ).

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [11] Υπουργός Εσωτερικών - Καταφύγια

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε σήμερα ότι έχει επιτελεστεί το 50 τοις εκατόν της εργασίας στην καταγραφή και αξιολόγηση χώρων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια και πρόσθεσε ότι η όλη εργασία αναμένεται να περατωθεί σε ολόκληρη την Κύπρο στις αστικές και περιαστικές περιοχές μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

    Ο κ. Χριστοδούλου μιλούσε ύστερα από σύσκεψη με την ηγεσία της Πολιτικής Αμυνας και όλους τους Επάρχους, με τους οποίους εξέτασε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους σχεδιασμούς για την Πολιτική Αμυνα.

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός χώρων που είχαν καταγραφεί προ τετραετίας για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια διαπιστώνεται τώρα ότι δεν θεωρούνται κατάλληλα γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς ή παρουσιάζουν ελλείψεις.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το κοινό και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών πρέπει να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία. "Θα πρέπει να προσεγγίσουν την προσπάθειά μας ως εντασσόμενη στα πλαίσια της ενίσχυσης της άμυνας", ανέφερε. "Η διαπίστωση των συνεργείων μας είναι ότι ο κόσμος συνεργάζεται."

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε παράλληλα ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε κοινόχρηστους χώρους και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιδείξουν την επιβαλλόμενη κατανόηση.

    Σε ερώτηση αν οι αλλαγές θα γίνουν με έξοδα της κυβέρνησης και με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι εκείνο που τον προβληματίζει δεν είναι το θέμα της δαπάνης, γιατί οι αλλαγές που προβλέπεται να γίνουν είναι μέσα στις δυνατότητες της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών.

    Τον προβληματίζει, είπε, "το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι που δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, παρά μόνο αν δημιουργηθούν από την αρχή."

    "Θα πρέπει να επινοήσουμε άλλους επικουρικούς προσωρινούς τρόπους για να προσφερθεί προστασία στον κόσμο", συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις ασκήσεις Πολιτικής Αμυνας που γίνονται σε σχολεία της Λευκωσίας. Είπε ότι εκτός από τις πέντε ασκήσεις Πολιτικής Αμυνας που έχουν ήδη διεξαχθεί, θα γίνουν ακόμη τρεις μέχρι τέλος της εβδομάδας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν ακόμη αρκετές τέτοιες ασκήσεις σε σχολεία ολόκληρης της Κύπρου.

    "Γενικά είμαι ικανοποιημένος ότι οι στόχοι που θέσαμε βρίσκονται μέσα στην ακτίνα δράσης μας, άνκαι είναι τεράστιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

    [12] Βρυξέλλες - ΝΑΤΟ - Σχέδιο Επίθεσης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σχέδιο χερσαίας επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο επαναφέρουν στο προσκήνιο στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου η έλλειψη συνοχής μεταξύ κρατών - μελών, αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις.

    Παρά την κατηγορηματική άρνηση για χερσαία επίθεση που έχει εκφράσει η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών και η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα από το Γερμανό Καγκελλάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αξιωματούχοι της συμμαχίας διοχέτευαν αργά το απόγευμα προς τον Τύπο ακόμη και λεπτομέρειες του σχεδίου επίθεσης.

    Οπως υπογραμμίζουν οι ΝΑΤΟϊκοί, η στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας επανέφερε στην επιφάνεια το σχέδιο του περασμένου φθινοπώρου, του έδωσε τον κωδικό 1061 και το έστειλε πριν από λίγες μέρες στα γενικά επιτελεία και των 19 κρατών - μελών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει συνδυασμένη επίθεση και των τριών όπλων, στρατού, αεροπορίας και ναυτικού, ενώ η Θεσσαλονίκη αποτελεί κομβικό σημείο του σχεδίου.

    Στο σχέδιο δεν γίνεται αναφορά στη χρονική στιγμή της επίθεσης, αλλά αυτή τοποθετείται στις αρχές Αυγούστου, σε περίπτωση, φυσικά, που δεν θα έχει μέχρι τότε βρεθεί διπλωματική λύση.

    Είναι σαφές ότι η χθεσινή σκόπιμη διαρροή της ενεργοποίησης του σχεδίου δεν είναι άσχετη με την ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ των περισσοτέρων καρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως των "μεγάλων", Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας από τη μια, οι οποίες δεν επιθυμούν καμμιά δέσμευση για χερσαία επίθεση και της Βρετανίας και ορισμένων αμερικανικών κύκλων από την άλλη, οι οποίοι προωθούν μια τέτοια εξέλιξη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΧ)

    [13] Θεοδωράκης - Επίτιμος δημότης Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την πιο "μεγάλη" και την πιο "συγκλονιστική" από όλες τις τιμές που έχει δεχθεί ως τώρα χαρακτήρισε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη της Αμμοχώστου σε επίσημη τελετή.

    Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι η Αμμόχωστος για τον ελληνικό λαό είναι μια πληγή, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση της Κύπρου θα ξεκινήσει από την απελευθέρωση της Αμμοχώστου.

    Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Θεοδωράκη περιποιεί μέγιστη τιμή στη μαρτυρική Κύπρο σε μια φάση εξαιρετικά κρίσιμη.

    "Θεωρούμε την αναγόρευσή σας φίλε ηθική δική μας υποχρέωση και την επίδοση του σπασμένου κλειδιού σε σας συμβολική για την εγρήγορση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα του δικαίου μέχρι τέλους", είπε ο κ. Πούγιουρος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [14] Ρόμες Σιάντρα - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, "χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και χωρίς την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο", δήλωσε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Ρόμες Σιάντρα.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Σιάντρα ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση "που δεν θα εγγυάται την αποστρατικοποίηση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κύπρου", όρους που, όπως είπε, που υπογραμμίζει σε κάθε συνάντηση που έχει οπουδήποτε στον κόσμο.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η Διεθνής Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Κύπρο "πιστεύει ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά για την Κύπρο", και εξέφρασε την άποψη ότι "η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη".

    Ανεφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Σιάντρα σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας" του νησιού.

    Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, είπε πως είναι καιρός να σταματήσουν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό, γίνονται διαδηλώσεις σε ολόκληρο το κόσμο, τις ΗΠΑ, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.

    Είπε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ "στοχεύει να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Εθνη" και πως "τις ιδέες του αυτές (το ΝΑΤΟ) θα τις προωθήσει" σε όλα τα μέτωπα.

    Ο κ. Σιάντρα ανέφερε ότι η Συμμαχία θέλει να αναγκάσει "οποιαδήποτε κυβέρνηση που δεν υποκλίνεται στο ΝΑΤΟ, να γονατίσει", τονίζοντας ότι η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι ο βομβαρδισμός από αέρος. Αυτή η στρατηγική, ανέφερε, εφαρμόστηκε πρώτα στο Ιράκ και τώρα στη Γιουγκοσλαβία και υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες μέλη του Κινημάτος των Αδεσμεύτων.

    "Πρέπει όλοι μας να εργαστούμε μαζί εναντίον αυτού του αυξανόμενου κινδύνου για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, για την ήπειρό μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο", κατέληξε ο Ρόμες Σιάντρα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 May 1999 - 19:46:15 UTC