Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [02] Ρολάνδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [03] Ομήρου - Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ
  • [04] Κυπριανού - Δηλώσεις - Συνάντηση με ΥΠΕΞ - Εθνικό - Αμυνα
  • [05] Τσέχοι Υπουργοί - Αναχώρηση
  • [06] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ομήρου - Κυπριανού

  • [01] Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ζούμε τον πόνο της Γιουγκοσλαβίας και προσευχόμεθα να λυθεί το πρόβλημά της" δήλωσε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κλήρίδη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσόστομο, του Μητροπολίτη Τριμιθούντος, και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρου. Κατά τη διάρκεια μιας "εγκάρδιας", όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση του με τον Πρόεδρο, ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε για την υλική και ηθική συμπαράσταση προς το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και εξέφρασε τη χαρά του για το ότι ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας είναι Κύπριος από το κατεχόμενο χωριό Συγχαρί.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, "θα βοηθήσει στο Γραφείο Διαφώτισης αλλά και στα έργα της ανακατασκευής του κτιρίου του Πατριαρχείου του οποίου οι εργασίες ήδη έχουν αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και θα συνεχιστούν".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι οι εργασίες για το κτίριο, που κατασκευάζεται εκ θεμελίων και θα κοστίσει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, θα τελειώσουν μέχρι το τέλος του 2000.

    Σημείωσε πως κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά "στη σημερινή κατάσταση του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας ιδίως στις δυσκολίες που συναντά λόγω της συρρικνώσεως του Ελληνισμού στην Αίγυπτο".

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή για τη δοξολογία. Θα ακολουθήσει Δεήση στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας όπου θα αναπεμφθεί δέηση. Το απόγευμα θα παραστεί στα εγκαίνια του Πανοράματος Ελλήνων Αγνοουμένων της Κύπρου που θα τελέσουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Αύριο ο Πάτριάχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προστούν του Αρχιερατικού Συλλειτούργου που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Παλλουριώτισας.

    Μετά την τέλεση του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα απονείμει στον Πατριάρχη το χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο Θα επισκεφθεί και τις άλλες Ιερές Μητροπόλεις και Μονές της ελεύθερης Κύπρου, τον Τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί όπου ο Πατριάρχης θα τελέσει τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι. Θα τελέσει επίσης τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Από την Κύπρο αναχωρεί στις 28 Μαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [02] Ρολάνδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,22/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για τη Λιβύη αναχώρησε σήμερα, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, με στόχο την αναθέρμανση των εμπορικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

    Στην αντιπροσωπεία περιλαμβάνονται λειτουργοί του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Ρολάνδης, είπε ότι στη Λιβύη θα επιδόσει μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τον ηγέτη της χώρας, Μουαμμάρ Καντάφι και θα πραγματοποιηθούν επαφές με υπουργούς της χώρας.

    Ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στις πολύ καλές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι τώρα, που τα εμπόδια έχουν εκλείψει, θα επιδιωχθεί αναθέρμανση των σχέσεων αυτών.

    Θα συζητηθεί επίσης, πρόσθεσε, και το θέμα της διακυβερνητικής επιτροπής Κύπρου - Λιβύης, η οποία επιλαμβάνεται οικονομικών και άλλων θεμάτων που αφορούν τις δυο χώρες.

    Τουρισμός

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι οι αφίξεις τουριστών για το πρώτο τετράμηνο του 1999 αυξήθηκαν κατά 7,7% και διευκρίνισε ότι για το σύνολο του έτους οι αφίξεις πιθανό να επηρεαστούν από αστάθμητους παράγοντες, όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία.

    "Αν ο πόλεμος δεν παραταθεί, θα έχουμε την αύξηση που είχαμε προγραμματίσει, η οποία είναι καλή, και αν επιτευχθεί, θα ανεβάσει τον αριθμό γύρω στα 2,4 εκατομμύρια", είπε ο κ. Ρολάνδης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως "αν παρταταθεί ο πόλεμος, είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες".

    Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η Κύπρος μπορεί και να "κερδίσει" τουρίστες, οι οποίοι προγραμμάτιζαν διακοπές στην Αδριατική.

    Απεργία - Ξενοδοχεία "Λόρδος"

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να λυθούν οι διαφορές" στα ξενοδοχεία της "Λόρδος Χόλντινγκς", αφού "υπάρχουν έντονες απόψεις και από τις δύο πλευρές" και ανέφερε ότι μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, ο Υπουργός Εργασίας θα καταβάλει νέες προσπάθειες για επίλυση του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] Ομήρου - Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Αδιανόητη" χαρακτήρισε ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, την άρνηση, κατά την έκφρασή του, του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή το θέμα που προέκυψε από τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης Κυπριανού - Κασουλίδη και ύστερα από τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Ομήρου ανέφερε:

    "Το ΣΚ ΕΔΕΚ θεωρεί απαραίτητη τη διαφύλαξη της ορθής θεσμικής πολιτειακής λειτουργίας. Συνεπώς είναι αδιανόητη η άρνηση του ΥΠΕΞ ή οποιουδήποτε Υπουργού να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Κυπριανού - Δηλώσεις - Συνάντηση με ΥΠΕΞ - Εθνικό - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα αρχής θέτει ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας απαντήσεις που του δόθηκαν για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Σε σημερινές του δηλώσεις και κληθείς να σχολιάσει πρωϊνές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, είπε ότι η συνάντηση Κυπριανού - Κασουλίδη δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ήδη ενημερώσει εκτενώς το Εθνικό Συμβούλιο για την επίσκεψη στην Τεχεράνη, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε πώς ο Πρόεδρος Κληρίδης ήξερε τι θα συζητούσε ο ίδιος με τον ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε την εξήγηση "αστεία".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι όντως ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για το θέμα, αλλά πρόσθεσε πως "δεν πρέπει να αναμένεται θέματα που αφορούν τη λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας, να συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο", λέγοντας πως αυτό είναι θέμα του ΥΠΕΞ.

    "Γεννάται θέμα αρχής", ανέφερε, αφού "για 40 χρόνια δεν ηγέρθη τέτοιο θέμα", σημειώνοντας πως όταν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν Πρόεδρος της Βουλής, ο ίδιος τον ενημέρωνε "ανελλειπώς και έγκαιρα" ως ΥΠΕΞ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευχή το ζήτημα να είναι "θέμα νοοτροπίας" και να μην πρόκειται για κάτι το προσωπικό, προσθέτοντας ότι "τον τελευταίο καιρό είναι περίεργες οι αντιδράσεις του Προέδρου (της Δημοκρατίας) σε οποιαδήποτε κριτική".

    Σχολιάζοντας δήλωση του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι "οι Υπουργοί είναι του Προέδρου (της Δημοκρατίας) και όχι του Προέδρου της Βουλής", ο κ. Κυπριανού τη χαρακτήρισε "μεγάλη ανακάλυψη", διερωτώμενος κατά πόσο υπήρξε ποτέ δυσκολία στη συνεργασία του Προέδρου της Βουλής με την κυβέρνηση.

    "Η Βουλή κάνει εξωτερική πολιτική" και για το λόγο αυτό επιβάλλεται συντονισμός, επεσήμανε, εκφράζοντας την ευχή το θέμα να λήξει για το καλό του τόπου, αλλά και την προθυμία του να βοηθήσει την κυβέρνηση στο έργο της, λέγοντας, ωστόσο, ότι αυτό "δεν μας επιτρέπεται".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "είναι η ώρα να επανεξεταστεί το όλο θέμα λειτουργίας, ίσως και σύνθεσης" του θεσμού, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η πολιτική απόφαση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου "να ενημερώνονται, να διαβολεύονται και να αποφασίζουν έγκαιρα, αλλοιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης".

    "Είναι πολλοί που ήδη λένε ότι είναι καλύτερα να καταργηθεί (το Εθνικό Συμβούλιο), κάτι το οποίο εγώ δεν λέω", ανέφερε, σημειώνοντας ότι "δεν είναι η ώρα - που είναι τόσο κρίσιμη - που μπορεί από μόνος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους συμβούλους του να παίρνει αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ζητεί να του δοθεί το πρακτικό συνάντησης στην Αθήνα προ δύο ετών και δεν του δίνεται, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είχε καλές σχέσεις με τον ΥΠΕΞ, ο οποίος, όπως είπε, του "εφέρετο καλά".

    Σε ερώτηση κατά πόσο τώρα οι σχέσεις του με τον ΥΠΕΞ έχουν διαταραχθεί, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά θεσμών, και σημείωσε ότι "υπήρχαν πολλοί λόγοι" για να πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον κ. Κασουλίδη.

    "Ουδέποτε ηγέρθη τέτοιο θέμα μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας, Προέδρου Βουλής και Υπουργού Εξωτερικών", είπε, διευκρινίζοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σύσκεψη για άμυνα

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη σύσκεψη για το θέμα της άμυνας, η ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν θα πάρει μέρος, αλλά θα συμμετάσχουν τα μέλη του Κόμματους που ανήκουν στην Επιτροπή Αμυνας.

    "Δεν πρόκειται για αντίποινο, αλλά γιατί η ηγεσία του κόμματος θα μπορεί να πάρει θέση πάνω στην αγορά οποιωνδήποτε νέων οπλικών συστημάτων, όταν τελεσίδικα ξεκαθαρίσει με κάθε λεπτομέρεια το τι σημαίνει Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αφού για μας επείγει αυτό πολύ περισότερο από τους εξοπλισμούς", σημείωσε ο κ. Κυπρανού, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι "να μην γίνει αυτή την ώρα ψηφοφορία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] Τσέχοι Υπουργοί - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησαν σήμερα οι Υπουργοί Εμπορίου και Βιομηχανίας και Οικονομικών της Τσεχίας, Μίροσλαβ Γκρεγκ και Ιβο Σβόμποτα, έχοντας ολοκληρώσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Νωρίτερα ο κ. Σβόμποτα και άλλα μέλη της συνοδείας του είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, στην οποία πήρε μέρος και η Πρέσβειρα της Τσεχίας στην Κύπρο, Βέρα Γιεράπκοβα.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι συζητήθηκε συγκεκριμένα το θέμα της υπογραφής συμφωνίας για προστασία των επενδύσεων και το θέμα της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ της Τσεχίας και της Κύπρου.

    Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εισδοχής και των προενταξιακών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνεργασία σ' αυτό τον τομέα "άψογη όχι μόνο με την Τσεχία αλλά και με τις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ" έχοντας, όπως είπε, επιβεβαιώσει πως θα συνεχίσουν αυτή τη συνεργασία "ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός των δύο χωρών για ένταξη στην ΕΕ το 2003".

    Από την πλευρά του ο κ. Σβόμποτα εξέφρασε την πεποίθηση πως η υπογραφή συμφωνίας για προστασία των επενδύσεων και για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ της Τσεχίας και της Κύπρου "θα υπογραμμίσει την πολύ καλή συνεργασία η οποία υπήρχε μεταξύ της Τσεχοσλοβακίας και της Κύπρου και τώρα της Τσεχίας και της Κύπρου".

    Σχετικά με την κοινή προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ ο κ. Σβόμποτα είπε ότι θα υπάρξει αλληλοϋποστήριξη σε μερικούς τομείς και κατέληξε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση προς τον κ. Κληρίδη για να επισκεφθεί την Τσεχία για να συζητήσουν περαιτέρω αυτά τα ζητήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [06] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ομήρου - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει θέμα άρνησης του Υπουργού Εξωτερικών να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι στη διάθεση του κ. Κυπριανού όταν αυτός ζητήσει συνάντηση.

    "Δεν υπάρχει άρνηση", τόνισε ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας συγκεκριμένα δήλωση του Α' Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στο ΚΥΠΕ.

    "Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ευχαρίστως θα συναντήσει τον κ. Κυπριανού, αν ο κ. Κυπριανού το ζητήσει, για να θέσει στο δικό του επίπεδο τι έχει να του πει. Είτε πάνω σε θέματα ενημέρωσης είτε για την υποβολή οποιωνδήποτε απόψεων", ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης.

    Είπε επίσης ότι δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συζητήσει μαζί του ο κ. Κυπριανού και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "υπέθεσε ότι ή θα είναι ενημέρωση ή θα περιστρεφόταν γύρω από θέματα που συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο".

    Ο ΥΠΕΞ απέρριψε, εξάλλου, τη θέση του Προέδρου της Βουλής ότι γεννάται θέμα αρχής, λέγοντας, "απαντήσαμε ευχαρίστως να δει (ο κ. Κυπριανού) τον Πρόεδρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 May 1999 - 12:02:12 UTC